[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
HÉJA NÉPMESÉK:

Itt az ideje az Ukrajnának szánt támogatás növelésének


Most, amikor Oroszország megsokszorozta Ukrajna elleni támadásait, nem az európai támogatás csökkentésének, hanem növelésének jött el az ideje – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.
Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak reményét fejezte ki, hogy az Ukrajnának szánt támogatást illetően az “európai egység” erősödni fog.
“Az uniós tagállamoknak azt kell áttekinteniük, mikén növelhető az uniós támogatás” – fogalmazott.
Noha az orosz légitámadások soha nem látott intenzitásúak, az orosz hadsereg veszteségei is egyre nagyobbak – mondta. Ez az a pillanat, amikor minden képességet fel kell sorakoztatni Ukrajna támogatására – hangsúlyozta az uniós diplomácia vezetője.
MTI

Neki milyen befektetései vannak Kaporföldön? Vagy csak szekértoló jattért?


Több mint 150 cseh kapott elnöki engedélyt, hogy Oroszország ellen harcoljon Ukrajnában

– jelentette az iDNES.cz weboldal az elnöki hivatalra hivatkozva.

A köztársasági elnöktől kapott engedély az egyetlen hivatalos lehetőség a cseh állampolgárok számára, hogy az ukrán fegyveres erőkhöz való csatlakozás után elkerüljék a problémákat a törvénnyel otthon – állította a portál.
Az elnöki hivatal szerint 2022 februárja óta, amikor az Oroszország és Ukrajna között fennálló feszültségek katonai konfliktussá eszkalálódtak, több mint 550-en kértek ilyen engedélyt. A legtöbb ilyen kérelmet azonban elutasították – tette hozzá.
December 1-jéig Csehországban 151 férfi és egy nő kapta meg hivatalosan az engedélyt arra, hogy az ukrán hadsereg tagja legyen.
Milos Zeman akkori cseh elnök 132 ilyen kérelmet hagyott jóvá, további 20-at pedig a Zemant márciusban hivatalában leváltó egykori NATO tiszt Petr Pavel adott zöld utat – írja az iDNES.cz.
Karel Rehka, a cseh vezérkari főnök hétfőn ismét hangsúlyozta, hogy továbbra is segíteni kell Kijevet, azzal érvelve, hogy Ukrajna “időt nyer nekünk, és távol tartja Oroszországot a határainktól”.
Júliusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a Kijev oldalán harcoló külföldi zsoldosok is “jelentős veszteségeket” szenvedtek el az ukrán ellentámadásra irányuló, kudarcos kísérletek során.
Moszkva gondoskodni fog arról, hogy “azon országok nyilvánossága, amelyek kormányai embereket küldenek a háborús övezetbe”, tisztában legyen azzal, hogy mi történik valójában az ukrajnai harctéren, hogy megfelelően “értékelhessék kormányaik cselekedeteit” – mondta Putyin.
A konfliktus során az orosz védelmi minisztérium több nagyobb csapásról számolt be az Ukrajnában külföldi zsoldosokkal felvonuló településekre, amelyeknek – közlése szerint – több száz áldozata volt.
A minisztérium arra is figyelmeztetett, hogy a zsoldosokat a nemzetközi jog nem tekinti harcosoknak, és “a legjobb, ami rájuk vár, ha élve fogják el őket, az a bírósági tárgyalás és a maximális börtönbüntetés”.
Prága a Moszkvával való konfliktus közepette Kijev egyik leghangosabb támogatói közé tartozik. A cseh védelmi minisztérium szerint több mint 245 millió dolláros katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, többek között harckocsikat, tarackokat, helikoptereket és lőszert.

00


Chris Murphy demokrata szenátor szerint


"Ukrajna el fogja veszíteni ezt a háborút, Kijev egy orosz város lesz, Putyin zöld utat kap, hogy a NATO és Európa ellen vonuljon, ha nem cselekszünk... Amíg a republikánusok nem kezdenek el ésszerűen viselkedni, addig Ukrajna finanszírozása és a világ biztonsága veszélyben van."

A héják manija veszélyben van.


*******************************

Robert C. Castel / Facebook

Az USA geostratégiai vakságának a jele, hogy egy vesztes háborút korlátlan ideig támogat, egy nyerteshez viszont stoppert tart



Kupjanszki irányban Szinkovkáért dúlnak csaták

Az orosz fegyveres erők továbbra is előrenyomulnak a front több szakaszán Kupjanszk közelében. Az ellenséges ellentámadásokat korábban visszaverve csapataink a légierő és a tüzérség támogatásával a folytatják fokozatos előrenyomulását.
Kupjanszki irányban Szinkovkáért dúlnak csaták. Egységeink erőfeszítéseket tesznek, hogy kiszorítsák az ellenséget erről a településről.
Ebben az időben az ukrán hadsereg védelmi erődítményeket épít a lakott területen kívül.
Az ukrán média az ukrán fegyveres erők egyik katonára hivatkozva számolt be a kárpátaljai Ungváron megalakult 101. területvédelmi dandár egyik alakulatának megsemmisítéséről. Az ellenség súlyos veszteséget szenvedett. A fegyveres azt állítja, hogy ez állítólag az orosz S-300-as légvédelmi rendszer által kilőtt rakétacsapás eredményeként történt.
Megjegyzendő, hogy Kupjanszkba az ukrán fegyveres erők parancsnoksága erősítést adott át Zaporozsje irányából, Rabotino közeléből, ahol jelenleg viszonylagos nyugalom van. Mivel az orosz katonák egyszerre több irányban hajtanak végre támadó hadműveleteket, az ukrán fegyveres erőknek egységeik szektorról szakaszra történő áthelyezésével kell „betömni a lyukakat”. Figyelembe véve azt a tényt, hogy hol eső, hol latyak, hol jég, az ilyen mozgások negatívan befolyásolják az ukrán hadsereg harci hatékonyságát.

Andrej Marochko katonai szakértő, az LPR Népi Milíciájának nyugalmazott alezredese megjegyzi, hogy kupjanszki irányban az ellenség továbbra is úgynevezett „hústámadásokba” veti csapatait. Az ukrán katonák a szükséges tűztámogatás nélkül támadják állásainkat, ami jelentős személyi veszteségekhez vezet.
Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma

Negatívan befolyásolják az ukrán hadsereg harci hatékonyságát még: Brit hírszerzés, bokrok, szél, napsütés.


Siauliaiból (Litvánia) elindult a Bombardier Challenger 650 Kalinyingrád és Belorusszia között dél felé.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 887
56 710
113
Ajj... Az ukránokhoz is az elején hazatertek a korábban elmigraltak, meg még egy csomó idegen önkéntes, aztán idén még már nem győznek menekülni,inkabb belefullad a fagyos Tiszaba de nem megy a frontra.
Az elején mikor még nem is lőttek az összes oligarcha lelepett, meg politikus, és tehetős ember ukránbol.
De a kijevi ék felé is elfut ott, pedig Kijevet nem is lőttek, a másik fele meg rohant fegyverét...

A selejtje vagy épp az eszesebbje mindenhol elfut az elején.
99-ben mikor a Nato Belgradot bombazta és jól beleleptunk előtte pár héttel, Tatán az egyik tiszt helyettes azt mondta nekünk hogy ha itt háború lesz ő azonnal leszerel. Nem is jött le az Alfoldre velünk.
Na hát van ez igyis meg úgyis, embere meg helyzete válogatja.


Itt meg valami cseh tábornok vezetne éppen hadba a Natot. Hát tőlem vezetheti, de ő menjen elöl!
Azért az ilyeneknek nagyon kívánok egy rendes háborút, meglátszik hogy a másodikat megúszták gyakorlatilag anyagi és emberi veszteség nélkül, nem úgy mint mi.
Az EU-ba összesen 650000 hadköteles ukrán férfi menekült.
Csak Németorszâgba 190000.Ezek a regisztrâltak. Tovâbbi kb 10000
tartózkodhat illegâlisan a németeknél. Ezek az Eurostat adatai.
Ausztriában kb 14000 hadköteles ukrán fèrfi tartózkodik.
Az UN szerint összesen 6,3 mio ukrajnai menekült el a hâború kezdete óta.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 003
12 835
113
Az EU-ba összesen 650000 hadköteles ukrán férfi menekült.
Csak Németorszâgba 190000.Ezek a regisztrâltak. Tovâbbi kb 10000
tartózkodhat illegâlisan a németeknél. Ezek az Eurostat adatai.
Ausztriában kb 14000 hadköteles ukrán fèrfi tartózkodik.
Az UN szerint összesen 6,3 mio ukrajnai menekült el a hâború kezdete óta.
A szovjeteknek Europaban semmi keresnivalojuk sincs a nagykovetsegeik kivetelevel. A mohamedanoknak se, de ezt mar nyugaton elqrtak.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 175
29 118
113
Az EU-ba összesen 650000 hadköteles ukrán férfi menekült.
Csak Németorszâgba 190000.Ezek a regisztrâltak. Tovâbbi kb 10000
tartózkodhat illegâlisan a németeknél. Ezek az Eurostat adatai.
Ausztriában kb 14000 hadköteles ukrán fèrfi tartózkodik.
Az UN szerint összesen 6,3 mio ukrajnai menekült el a hâború kezdete óta.
Ebben benne vannak azok is, akik az oroszokhoz menekültek? Mert ilyen is van jópár.
Európában pedig olyanok (is), akik nem menekültként érkeztek, hanem már itt voltak, munkavállalói engedéllyel, és nem mentek haza, na meg az oligarcháik a 3-4 útlevéllel.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 625
48 238
113

A Pentagon katonai szakembert küld Kijevbe, hogy dolgozzon ki egy új stratégiát - a NYT-t​


Az Egyesült Államok Antonio Aguto altábornagyot küldi Ukrajnába, hogy új katonai stratégiát dolgozzon ki, ennek tartalmát illetően azonban egyelőre nincs konszenzus Washington és Kijev között.

Erről a The New York Times amerikai kiadása számol be.

„Az amerikai és az ukrán katonai vezetők olyan új stratégiát keresnek, amelyet jövőre végre lehet hajtani Kijev esélyeinek felélesztésére” – áll a cikkben.

E stratégia kidolgozása érdekében az amerikai katonai osztály átirányítja Antonio Aguto altábornagyot Németországból Kijevbe.
Mint a kiadvány beszámolt, sokáig Ukrajnában marad, és így tanácsot adhat majd az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokságának, „részletesebb tanácsokat” adva a hadműveleti helyzettel kapcsolatban.

A NYT forrásai szerint Ukrajna az offenzívát részesíti előnyben a globális figyelem felkeltése érdekében, de az amerikai tanácsadók egy visszafogottabb lehetőséget hirdetnek, amelynek célja a meglévő területek megtartása és az erők egy évre történő felépítése. Az anyag szerint ennek a stratégiának a célja egy olyan jelentős erő létrehozása, amellyel Oroszországnak „2024 végén vagy már 2025-ben számolnia kell és érdemi tárgyalásokat kell kezdenie”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702362803


Az óra híre!!! Roman Janushevet Kupjanszkban likvidálták ... Egy évvel ezelőtt részt vett a Harkov régióban fogságba esett orosz katonák kivégzésében.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 916
87 226
113
Az EU-ba összesen 650000 hadköteles ukrán férfi menekült.
Csak Németorszâgba 190000.Ezek a regisztrâltak. Tovâbbi kb 10000
tartózkodhat illegâlisan a németeknél. Ezek az Eurostat adatai.
Ausztriában kb 14000 hadköteles ukrán fèrfi tartózkodik.
Az UN szerint összesen 6,3 mio ukrajnai menekült el a hâború kezdete óta.
Ezek, akik a rendszerben vannak. De pl. nálunk több tízezer dolgozott a buli előtt is. Biztos vagyok, hogy azok NEM menekültként vannak nyilvántartva, hanem munkavállalóként. Az a szám is érdekelne, ha már ...

Más.

Más.
Antonio Aguto MÁR RÉGÓTA Ukrajnában van. Az ő sara IS a tavaszi-nyári kudarc. Csak így tovább.
 

N.K.

Active Member
2022. március 1.
10
126
28
1949 óta van MAD és azóta működik. Nevezhetjük blöffnek, hülyeségnek, vagy bármi másnak, de csakis és kizárólag a MAD volt az, ami megakadályozta az elmúlt 74 évben, hogy egymásnak essen az USA és a szovjetek/oroszok. Nincs és soha nem lesz olyan hagyományos fegyver, ami bármilyen formában hatással van a nukleáris elrettentő erőre. Az atomháború pedig 5000 atomtöltettel kezdődik és néhány óra múlva véget is ér, mert nem létezik, olyan, hogy korlátozott atomháború, vagy, hogy két szuperhatalom az atomfegyverei árnyékában hagyományos fegyverekkel vívjon háborút.
Egyetértünk. Ezért is egy ordas nagy hazugság, hogy az Oroszok NATO tagországokat akarnak megtámadni! Ilyen ócska hazugságokkal csak a F.O.S. által csökkentett értelmi képességűekre tudnak hatni.
Jajj lelőttek 1db F-117-et húa… számold már össze, hogy hány bevetést repültek a stealth gépek összesen a háborúban és akkor ki fog jönni, hogy az az 1 szem lelőtt gép csupán kerekítési hiba.
Nem a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy lerombolták a lelőhetetlenség mítoszát.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 092
82 744
113
Nem jött be a NATO módszertan!

Ukrajna ellentámadásba vetett reményei nem igazolódtak be, és a NATO-tankönyveket, amelye szerint az ukrán fegyveres erők megpróbáltak támadni, „vissza kell küldeni az archívumba” nyilatkozta . Alekszej Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára ezt a BBC-nek adott interjújában ..

"Az emberek néha hibáznak. Nem lehetsz egész életedben kiváló tanuló" - mondta, de hozzátette: "Ez nem jelenti azt, hogy a győzelem nem a mi oldalunkon lesz."

Danilov „nagyon nehéznek” nevezte a jelenlegi helyzetet a fronton. A Kongresszus problémái ellenére azonban bizonyos katonai finanszírozás az Egyesült Államokból „biztosan jön”.

"Ha úgy adódik, hogy karácsony előtt kapunk ajándékot, annak örülni fogunk, de ha egy kicsit később történik, abból ne csináljunk tragédiát" - mondta.

Azt is kijelentette, hogy Zelenszkij és Zaluzsnij között nincs konfliktus.

„Nem erősítem meg, hogy azok a dolgok, amelyekről ma a médiában beszélnek, valóságosak” – mondta a Biztonsági Tanács titkára.

 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: Anti and Kim Philby

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 100
2 915
113
Az a baj, hogy arra nem veszed a fáradtságot, hogy egy kicsit foglalkozz az üggyel

Azon véletlenül nem gondolkodtál el, hogy mi a pöcsért kell ennyire rohanni ezzel az egésszel?
Csak mert az nem fogja megmenteni az oroszok felkoncolásától Ukrajnát, hogy EU tag lesz

Itt a tárgyalások megkezdéséről van szó, ami nálunk 6 évig tartott, ha a csatlakozási kérelem "beadásától" számoljuk akkor pont egy évtized.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113

A Pentagon katonai szakembert küld Kijevbe, hogy dolgozzon ki egy új stratégiát - a NYT-t​


Az Egyesült Államok Antonio Aguto altábornagyot küldi Ukrajnába, hogy új katonai stratégiát dolgozzon ki, ennek tartalmát illetően azonban egyelőre nincs konszenzus Washington és Kijev között.

Erről a The New York Times amerikai kiadása számol be.

„Az amerikai és az ukrán katonai vezetők olyan új stratégiát keresnek, amelyet jövőre végre lehet hajtani Kijev esélyeinek felélesztésére” – áll a cikkben.


Mint a kiadvány beszámolt, sokáig Ukrajnában marad, és így tanácsot adhat majd az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokságának, „részletesebb tanácsokat” adva a hadműveleti helyzettel kapcsolatban.

A NYT forrásai szerint Ukrajna az offenzívát részesíti előnyben a globális figyelem felkeltése érdekében, de az amerikai tanácsadók egy visszafogottabb lehetőséget hirdetnek, amelynek célja a meglévő területek megtartása és az erők egy évre történő felépítése. Az anyag szerint ennek a stratégiának a célja egy olyan jelentős erő létrehozása, amellyel Oroszországnak „2024 végén vagy már 2025-ben számolnia kell és érdemi tárgyalásokat kell kezdenie”.
Aztán az oroszok aludni fognak 2024 végéig?
Esetleg nem állnak neki tovább bővíteni és fejleszteni (kiterjeszteni) a meglévő védelmi rendszereket, illetve nem fognak újakat építeni?
Gondolom ez a 2024-25-ös nagy terv is olyan eredményes lesz, mint a 2023-as nyári tuti biztos offenzíva.

Továbbá addig is amíg az atlantisták felfegyverzik tutira az ukránokat (de vajon lesz-e elég és megfelelően motivált emberük?), az oroszok nem fognak támadni, ezzel akadályozva a nyugodt felkészülésüket és fogyasztva az emberállományukat.
És mi van, ha most télen áttörik a frontot az oroszok aztán meg sem állnak Kijev felsőig?
Amit az USA tervez, azok csak tervek, egyáltalán nem biztos, hogy be fognak jönni az elképzeléseik.

Még egyszer röviden. Ukrajna elsősorban nem a pénzről és befektetésekről szól (ebből nyomtatnak a USA elitek annyit amennyi nekik kell!), hanem az USA globális elsőbbségének megtartásáról. Na azt nem tudnak nyomtatni. Ha ott veszít Amerika, akkor ez a szerepe elúszott, egy lesz a többiek között az új globális rendet kialakító megbeszélésen.
Ez már nem Vietnám, Korea. Ott regionális befolyás szerzésről volt szó, itt pedig a globális hatalom megtartásáról. Ugyanis a fogyó erőforrások okán kell a nyugatnak egy általa ellenőrzött valós nyersanyagbánya, ami konkrétan Oo. lenne, illetve Ukrán győzelemmel meg lehetne akadályozni Kína terjeszkedését is. Ugyanis egy Ukrajnában vesztes Oo. ellen fel lehetne lázítani a K-Ázsiai országokat, illetve a Kaukázust is lángba lehetne borítani. Ezzel megindulna a nyugat által oly régen várt lavina. Első körbe ez jó kis belső felfordulást okozna Oo.-on belül, ami elhozná a komprádor "orosz" elit hatalomra jutását és a nyugat emberveszteség nélküli győzelmét a medve felett. A cseresznye a tortán azonban az lenne Oo.-g eleste esetén, hogy egyrészt az "Egy út egy övezet" projekt megvalósítása kútba esne, továbbá Kínát szárazföldön is blokád alá lehetne vonni, így egy két év után, a kolosszus egyetlen puskalövés nélkül magába roskadna.
Mindennek előfeltétele, hogy Ukrajna megalázó vereséget mérjen Oo.-ra.
Kérdés, hogy ezt megengedi-e Oo.-g, vagy ha minden kötél szakad, akkor akár nukleáris fegyvert is bevet, ami megint csak a nyugatnak lenne a szája íze (tervei) szerint, mert azonnal globális páriát csinálna Oo.-ból. Ezt valószínű, hogy ő is látja. Ezért is veszélyes az egész helyzet. Minden mindegy alapon lapot teríthet.

Nagyon ki van találva ez az Oroszország elleni akció. Abból is látszik, hogy már az elején úgy intézték, hogy ha az orosz támad, akkor az is jó, mert ő lesz az agresszor, ha nem támad az is jó, mert az ukránok elfoglalják a szeparatista területeket és kiirtják az ott élő oroszokat, amit megint nem nézhet tétlenül a medve, mert ha igen, akkor otthon buktatják meg Putyint, ha azonban az oroszok védelme miatt fellép Ukrajna ellen, akkor pedig azért lesz agresszor, mert mint jelen esetben, akkor is egy "független" országot támadott meg. Aztán ott van a medve mocsárba ragadásának terve.
Azaz, ha Oo.-g bemegy Ukrajnába, akkor ott egy jó kis gerillaháborúba rángatják, amiben kivéreztetik (végül is az ukrán sereg nagy részét erre képezték ki első körben, na meg a fegyverzete is erre volt hangolva), ami elhozza a rendszerváltást Moszkvába. Itt azonban, mellé nyúltak, ti. az orosz visszahúzódott egy neki kedvező állásba a határ mellé és onnan aprítja az ukránokat.
Azonban még koránt sincs vége az eseménysornak. Szerintem ez sokkal tovább van gondolva, mint mi azt kikövetkeztetni tudnánk. Esetleg egy nagy sakkmester követhetné.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 463
7 286
113
Itt a tárgyalások megkezdéséről van szó, ami nálunk 6 évig tartott, ha a csatlakozási kérelem "beadásától" számoljuk akkor pont egy évtized.
az ukránoroszügyi előzmények alapján európa jelenlegi vezetésétől nagyjából egy hat napos tárgyalás várható
nem hat éves
azért ennyi mert időben meg kell rendelni a kaját zenekart fellépő művészeket a díszvacsorára össze kell logisztikázni a nagyembereket gépek szállodák küldöttségek protokollfeladatok meg kell írni az ünnepi beszédeket, valakinek meg meg kell hoznia azt a súlyos döntést hogy a zeli visszaöltözhet-e már egy rendes öltönybe vagy maradjon csak a zöld pólójában
lehet a hat nap nem is elég, lehet ez akár egy hónap is
de több biztos nem
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113
Jelenleg nincs olyan eszköz még láthatáron sem ami megtörné az 5.generációs repülők egyeduralmát.
OFF.
Trump alatt lett volna alkalom bevetni élesbe az amcsi F-35-ket Szíriában. Nem tették! Valamiért mégis inkább CM szalvóval támadták a szír katonai repteret! És még ezt is előre jelezték az oroszoknak, hogy menni fog.
Miért érzem azt, hogy te, na meg molni is, jobban bíztok az F-35 képességeiben, mint maguk a tervezők és az üzemeltetők?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz fegyveres erők mintegy 2 km széles fronttal Szeverszk irányába nyomultak a DNR-ben

Az orosz csapatok továbbra is több irányban nyomulnak előre a Donyecki Népköztársaságban. Az avgyejevkai és a krasznij limani irányok az utóbbi idők legforróbbak közé tartoznak.
Érdemes megjegyezni, hogy Krasznij Liman felé, amelyet az orosz csapatok tavaly ősszel kénytelenek voltak feladni, egyszerre két oldalról érkezik az előrenyomulás - Kremennától északkelet felől (Szerebrjanszkoje erdőgazdaság), délről pedig Szeverszk irányából.
A jelentések szerint Szeverszk irányban az orosz fegyveres erőknek Veszjoloje falutól északkeletre, körülbelül 2 km széles és 1,5 km mély területen sikerült előrenyomulniuk. Az orosz csapatok offenzíváját a vasút mentén hajtják végre a Vjemka falu irányába.
Ezt az információt megerősítik az ukrán fegyveres erők jelentései.
A fent említett előrenyomulás ugyanakkor fontos szerepet játszik Veszjoloje falu lefedésében, amely valójában délről a szeverszki erődített terület „kulcsa”. Ez utóbbi pedig a legerősebb akadályként szolgál a Krasznij Liman felé vezető úton.
Általánosságban elmondható, hogy az orosz fegyveres erők aktívan fejlesztik sikereiket a donyecki fronton. Bekerítik Avgyejevka városát, amelynek területéről rendszeresen ágyúzzák Donyecket és külvárosait.
Ahogy fentebb említettük, csapataink Krasznij Liman felé haladnak.
Artyemovszk (Bahmut) irányban sem jobb az ellenség helyzete. Épp a napokban jelentették, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Azov nacionalista fegyvereseiből álló 3. dandár (az Orosz Föderációban betiltott terrorszervezet) jelentős veszteségeket szenvedett itt, és visszavonták a hátországba.


Az ukrán fegyveres erők egy Tochka-U rakétával próbáltak csapást mérni a belgorodi térségre


Az orosz légvédelem Belgorod térségében lőtt le egy Ukrajna területéről indított Tochka-U hadműveleti-taktikai rakétát. Az elfogás hajnali 5 óra körül történt, a katonaság nem közöl részleteket, csak annyit jegyzett meg, hogy a rakéta a levegőben megsemmisült.
Ma hajnali 5.00 órakor leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy a Tochka-U taktikai rakétával terrortámadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő célok ellen. A szolgálati légvédelmi rendszerek megsemmisítettek egy ukrán rakétát Belgorod térsége felett - szól az üzenet.
A regionális hatóságok tájékoztatása szerint az ukrán rakétát a belgorod-vidéki Bessonovka község felett fogták el, a helyszínen az előzetes információk szerint sem pusztulás, sem áldozat nem történt. Jelenleg a katasztrófavédelem és a bűnüldöző szervek dolgoznak a törmelékek helyszínén. - írta Vcseszlav Gladkov kormányzó a TG csatornájában.
November közepén az ukrán fegyveres erők Tocska-U rakétatámadást indítottak Belgorod térségében, Rovenki falut találták el, házak, autók és egy üzlet, valamint egy elektromos vezeték is megrongálódott.
Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata


Több pénzt Ukrajnának? / More Money for Ukraine? - Stephen Bryen - Weapons and Strategy

A készpénz nem változtatja meg a harctéri helyzetet / Cash Will Not Change the Battlefield Situation
Joe Biden elnök keményen nyomul a további ukrajnai pénzekért, és (legalábbis eddig) ellenáll a republikánusok azon törekvéseinek, hogy a segélytervezetbe erős határbiztonsági rendelkezéseket illesszenek be. A Fehér Ház és a republikánusok között tárgyalások folynak a határkérdésről, de egyelőre nincs áttörés. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Biden megpróbálja majd megállítani a republikánusokat, és feltételek nélkül megkapja az ukrajnai pénzét.
Ez megmagyarázza, hogy Biden miért hívta meg Volodomir Zelenszkijt Washingtonba.
Zelenszkij nemrég vett részt az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán. Argentínában való megjelenése (ahol rövid párbeszédet folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is) nehezen magyarázható az ukrajnai harctéri helyzet romlásával. Milei szimpatizál Ukrajnával, de Argentína az együttérzésen kívül mást nem tud nyújtani, hiszen az ország csődben van. (Ukrajna is, de az USA és az EU állja a költségvetését.)
Chuck Schumer többségi vezető és Mitch McConnell republikánus vezető meghívta Zelenskyt, hogy beszéljen a szenátusban, valószínűleg zárt ülésen. Mike Johnson, a képviselőház elnöke szintén találkozik Zelenskyvel. A kormány reméli, hogy Zelensky megjelenése az Ukrajnának nyújtandó segélyek támogatását a csúcsra juttatja.
A Fehér Háznak igaza lehet. A republikánusok némileg megosztottak az Ukrajnának nyújtandó támogatással kapcsolatban, bár abban egységesek, hogy a déli határt le akarják zárni. A republikánusok azonban már szinte mindenben beadták a derekukat, amit a nemzetvédelmi felhatalmazási törvényben akartak, és valószínűleg beadják a derekukat az ukrajnai segélyek ügyében is, mert azzal kell számolniuk, hogy megtámadják őket az ukránok eladásáért, vagy akár egy háború kirobbantásáért Oroszországgal Európában, ahogy azt Biden és Lloyd Austin védelmi miniszter állítja.
Ukrajnában az orosz erők egyre nagyobb teret nyernek a Bahmut, Avdijivka, Bohdanivika, Marinka és Novomikhailovka körüli kulcsfontosságú csatákban. Míg az oroszok a jelek szerint képesek arra, hogy szükség esetén megerősítsék csapataikat, Ukrajnának ez sokkal nehezebbé vált, mert az orosz tüzérség sok esetben rotációs területeket tud eltalálni, Ukrajnának pedig kevesebb katonája van, akiket bevethet a Kelet- és Dél-Ukrajnában zajló többszörös harcokba.
Az egyik legkülönösebb ütközet a Dnyeper keleti oldalán, Hersontól nyugatra fekvő Krynky nevű kis faluban zajlik.
A Kakhovka gát 2023 júniusában bekövetkezett pusztulása következtében Krynky szinte teljesen víz alá került. A lakosok többsége elmenekült. Október végén Ukrajna megkezdte a csapatok átjuttatását a Dnyeperen, hogy hídfőállást hozzanak létre Krynkyben. Az ukránok csapatokat mozgatni tudtak, de páncélosokat alig, mert nem volt szállítóeszközük a nehéz felszereléshez. Ennek ellenére a főleg éjszaka végzett csapatmozgások meglehetősen sikeresek voltak, amíg az oroszok be nem vezették az éjjellátóval rendelkező Lancet drónokat. Most a Krynkyben lévő csapatok utánpótlása és az új katonák behozása rendkívül nehéznek bizonyul.
Amennyire meg lehet állapítani, a krinyi hídfő eredeti ötlete egy elterelés volt, hogy az oroszokat arra kényszerítsék, hogy hadseregük nagyobb részét a krinyi ukránok elleni harcra használják. Valójában bizonyos mértékig ez meg is történt, de úgy tűnik, hogy nem volt jelentős hatása az Ukrajnában máshol harcoló orosz erőkre. Eközben az ukránok tengerészgyalogos csapatai, amelyeket megerősítettek, de nagy költségekkel, pontosan sehová sem jutnak, és elveszítik legjobb katonáik egy részét.
A Dumszkaja (ami Dumát, azaz parlamentet jelent) nevű odesszai hírszolgálat felszólít, hogy a Krynky csapatokat vonják ki, mielőtt mind megsemmisülnek. A Dumszkaja újságírója, Nyikolaj Larin írja: "A tengerészek rögtönzött eszközökön kelnek át a folyón, és a legtöbbjüket már a partra érkezéskor megölik. Azok, akik túlélték és átkeltek, ki lesznek téve mindennek, ami Oroszország arzenáljában van. Onnan nem viszik ki a sebesülteket. Az embereket egyszerűen folyamatosan átdobják a folyóba - hullámról hullámra".
A háború és a haditaktika kritikája meglehetősen szokatlan Ukrajnában. De Larin egészen messzire megy, amikor azt mondja: "Ez egy nagyon rossz hadviselési stílus! Meggyőződésünk, hogy a folyamatos próbálkozások, hogy megőrizzük ezeket a földdarabkákat, bűncselekmény. Valószínűleg valami rosszal fognak minket vádolni, de nem hallgathatunk tovább".
Ukrajna elveszett ügyekre pazarolja erőit délen és keleten. Pedig az ukrán védelmi miniszter, Rusztem Umerov szerint: "Ukrajna jövőre egy ravasz tervet készít elő, amely arra kényszeríti az oroszokat, hogy örökre elhagyják a Krímet. Amikor megtudják, meg fognak lepődni". Fekete Vipera Baldrickjának árnyalatai!
A kongresszus végül további milliárdokat fog átcsoportosítani Ukrajnára, de bármennyi dollárt is dobnak a problémára, az nem valószínű, hogy megváltoztatja a kibontakozó harctéri forgatókönyvet.


A krétai Lockheed EP-3E Aries II Dobrudzsából tervez újabb partraszállósdi a kaproknak, hagy hulljanak.
Ide jött le Siauliaiból (Litvánia) a Bombardier Challenger 650 is.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 096
24 709
113
Ajj... Az ukránokhoz is az elején hazatertek a korábban elmigraltak, meg még egy csomó idegen önkéntes, aztán idén még már nem győznek menekülni,inkabb belefullad a fagyos Tiszaba de nem megy a frontra.
Az elején mikor még nem is lőttek az összes oligarcha lelepett, meg politikus, és tehetős ember ukránbol.
De a kijevi ék felé is elfut ott, pedig Kijevet nem is lőttek, a másik fele meg rohant fegyverét...

A selejtje vagy épp az eszesebbje mindenhol elfut az elején.
99-ben mikor a Nato Belgradot bombazta és jól beleleptunk előtte pár héttel, Tatán az egyik tiszt helyettes azt mondta nekünk hogy ha itt háború lesz ő azonnal leszerel. Nem is jött le az Alfoldre velünk.
Na hát van ez igyis meg úgyis, embere meg helyzete válogatja.


Itt meg valami cseh tábornok vezetne éppen hadba a Natot. Hát tőlem vezetheti, de ő menjen elöl!
Azért az ilyeneknek nagyon kívánok egy rendes háborút, meglátszik hogy a másodikat megúszták gyakorlatilag anyagi és emberi veszteség nélkül, nem úgy mint mi.
szólni kellene a "mesternek" hogy azok a zsidók akiről ők beszél a haredi zsidók, a lakosság kb 12%-át teszik ki,és amit leírt,

" a hithű zsidó (aki valóban komolyan is veszi a vallását nem csak amolyan életvezetési mankóként, netán hagyománytiszteletből gyakorolja) nem vállal katonai szolgálatot, mert ellentétes a zsidó tanítással. '

majdnem kiégette a processzort a gépemből (majd rendelek bele ruszkiktól mosógépchipet) ,mivel az Ószövetségben igen csak hadakoztak a környező népekkel,és egyáltalán nem a "jámborság" volt rájuk jellemző .. persze ehhez el kellene olvasni a Biblia idevonatkozó részeit,mivel az alapműveltség része.
tehát amit állít, az olyan,mintha én azt állítanám,hogy Magyarországon van egy felekezet.legyenek mondjuk a reformátusok,mert az Ő arányuk kb 10 % körüli,és ebből vonok le valami következtetést (de a reformátusok is fegyvert fognak ... szóval ez csak egy példa ltt volna,mielőtt valami gyengébb képességű agyirokkant beleáll) vagy ugyanolyan dőreség lenne,mint ha azt írtam volna,hogy kizárólag a görögkatolikusok azok akik komolyan veszik a vallásukat (ortodox révén,mint a haredi közösség) és az összes többi ,csak életvezetési mankóként,meg ájtatoskodásból lesz vallásos,nem pedig a hitbéli meggyőződése alapján.

nem vagyok teológus .. csak ezek a tények.

Szólni kellene arról is a "mesternek",hogy attól függetlenül hogy ő valamit még nem látott,vagy nem tud róla .. az attól még létezhet !

"Jelenleg nincs olyan eszköz még láthatáron sem ami megtörné az 5.generációs repülők egyeduralmát."

persze majd ha megjelenik egy amerikai színes katalógusban,hogy Hugyos Jóska pelenkája rátapadt egy F-22 ablakára és a gép lezuhant majd akkor lesz,addig tuti nem ,mert nem irta meg egy amerikai szaklap,és amit az amerikai szaklap nem írt meg, az nem létezik !!!!! ..

de mire is alapozom ezt a kijelentésemet ??

pl : 2018-as cikk ..

"Vlagyimir Putyin az NBC tudósítójának, Megyn Kellynek adott interjúban beszélt erről azután, hogy csütörtöki évértékelő beszédében újfajta hadászati fegyverek kifejlesztését jelentette be, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi rendszerekről szóló, 1972-es ABM-szerződésből. Putyin a többi között a radarok számára láthatatlan atommeghajtású manőverező robotrepülőgép, nagy hatótávolságú, Kinzsal (Tőr) nevű hiperszonikus rakéta, továbbá egy új, Szarmat típusú nehéz interkontinentális ballisztikus (ICBM) rakéta, illetve atomtöltettel is felszerelhető nagy hatótávolságú mélyvízi drón kifejlesztéséről beszélt - derül ki az MTI összefoglalójából.

Az új orosz csodafegyverek hatékonyságát nyugati szakértők megkérdőjelezik, illetve az is aggodalmakra adott okot, hogy nyáron a gyanú szerint egyik példányának felrobbanása okozhatott radioaktiv szennyezést, amit aztán az orosz állam igyekezett eltitkolni"

.innen már csak egy kérdés .. létezik-e a Szarmat,és hatékony-e a Kindzsál ? Poseidon drónról csak a bejelentés van,mint ahogyan a cikkben szereplő első tételről a robotrepülőgépről is ami atommeghajátsú (nem én irtam a cikket .. csak idéztem) szóval attól mert valami a nyugati tervezőasztalon nem létezik,vagy kétségbevonják, az attól még létezhet kedves "mester", de örülök,hogy ezekhez IS értesz,már megint,mint mindenhez IS :D


emlékszemmikor Kővárit megkérdeztem,hogy repülte-e valamelyik modern amerikai vagy orosz típust,és ez alapján tesz kinyilatkoztatásokat a gépekről, akkor csak kínos hallgatás volt,nem érdemiválasz .. és mint irtam is , egy katalógusba azt írnak bele amit akarnak,pláne ha eladó a termék .. akkor csak csupa jót.

más ...

Több mint 30 orosz repülőteret terveznek felszerelni drónok észlelésére és elhárítására szolgáló eszközökkel.
(gondolom az ukrán dróntámadások hatására )

Ezt Szergej Martyinenko, a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség légtérhasználat-szervezési osztályának vezetője mondta el a TASS-ban a nemzetközi fórumnak szentelt sajtótájékoztatón. „Digitális Közlekedés” és a közlekedési ágazat digitális átalakulásának előzetes eredményeinek összegzése.
"Elmondása szerint a projektet már jóváhagyták. A Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség 2024-ben kezdi meg teljes körűen a megvalósítását" - tette hozzá.

A felsőbbrendű nyugati technologia csődöt mond ott, ahol egy alsóbbrendű UAZ még vígan elment volna :D

https://vk.com/guard__group?z=video-106983181_456257254/fa7e776fd09db41e0a/pl_wall_-106983181

Pervomajszki területe, szerintem adjunk hálát Istennek,hogy nem vagyunk ott, remélem az mindenkinek megvan?ha megnézi ezt a videót,hogy Orbán miért mondta hogy ezt a háborút úgy kell kezelni,hogy lokális háború maradjon,ne legyen belőle globális háború !

https://vk.com/guard__group?z=video-106983181_456257252/763e909fa3dc491335/pl_wall_-106983181
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 513
79 625
113
Egyetértünk. Ezért is egy ordas nagy hazugság, hogy az Oroszok NATO tagországokat akarnak megtámadni! Ilyen ócska hazugságokkal csak a F.O.S. által csökkentett értelmi képességűekre tudnak hatni.

Nem a mennyiség a lényeg, hanem az, hogy lerombolták a lelőhetetlenség mítoszát.
A lelőhetetlenség pont akkora hülyeség, mint az Ukrajna miatt NATO-Orosz haború.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 145
113
Itt a tárgyalások megkezdéséről van szó, ami nálunk 6 évig tartott, ha a csatlakozási kérelem "beadásától" számoljuk akkor pont egy évtized.
Az EU-tól idézek:

Ukrajna 2022. február 28-án uniós tagság iránti kérelmet nyújtott be.

Az Európai Bizottság 2022. június 17-én véleményt nyilvánított az uniós tagság iránti kérelemről.


Az Európai Tanács 2022. június 23-ántagjelölt státuszt adott Ukrajnának, továbbá felkérte az Európai Bizottságot arra, hogy a rendszeres bővítési csomagjának részeként tegyen jelentést a Tanács részére a tagsági kérelemről szóló bizottsági véleményben meghatározott feltételek teljesítéséről. Amint e feltételek mindegyike maradéktalanul teljesül, a Tanács határozni fog a további lépésekről.

Az Európai Tanács 2023. februári rendkívüli ülésén az uniós vezetők elismerésüket fejezték ki Ukrajnának az arra irányuló jelentős erőfeszítésekért, hogy teljesítse az uniós tagjelölt státusza alapját képező célokat. A vezetők arra ösztönözték továbbá Ukrajnát, hogy teljesítse a bizottsági véleményben meghatározott feltételeket annak érdekében, hogy előrelépést tegyen a jövőbeli uniós tagság felé.

NA mit tippelsz hány hónapon belül írnák alá a teljes jogú tagságot? 2? 3?
Röhejes, hogy MINDKÉT európai szervezet, amelyik véleményezte ezt az ökörséget, azzal volt elfoglalva a véleményben, hogy Oroszország így meg úgy háborúzik. Miközben Ukrajna csatlakozásának kivitelezhetőségéről kellett volna nyilatkozni.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
20 nap és több száz elvesztett jármű, az életekről nem is beszélve.
Közben nap mint nap ugyan az megy mindenhol, hogy nyomulnak az oroszok Avdivjanal. 4 hónapja minden nap ugyan ott vannak a piros nyilak.
Bont mint Bakmutnál, ott sem jött össze a teljes bekerítés, aztán ráfogták, hogy ezt direkt csináltuk.

Aki azt mondja, hogy az oroszok nem teljes gőzzel csinálják ezt a háborút az vagy hazudik vagy nem ért a dolgokhoz.
Miért nem tudnak az oroszok egyszerre több száz járművel támadni egyszerre? Iszonyat tüzérségi és legi bombázás után. Mint mondjuk a II vh alatt tették elődeik.
Mert mai napig igaz, hogy elsőnek kell odacsapni, elsöprő tűzerővel egy kis koncentrált frontszakaszra.
Logisztika, szervezés tervezési hiányosságok miatt? biztos valakik jobban tudják.
De az biztos, hogy igy ugyan annyi veszteséget szenvednek a hosszú hónapok alatt csak apránként.

 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 534
8 880
113
ha már benne vagyunk az Eu-ban .. kérdezed mi érdekünk származik belőle,ha blokkoljuk az ukránok csatlakozási kérelmét ..

bezanzásítom akkor a válaszomat mert nem nagyon érted,vagy nem akarod érteni ezt a témát...

ezt írod :


ha bejönnek az ukránok,az összes támogatás a felzárkóztatásukra fog elmenni (és nem csak a háború miatt!!) hanem amiatt is hogy rengeteg Eu-s mértékben fejletlen régió van az országukban,pomnt úgy mint nálunk is,így az az EU-s támogatás amit ma magyarországra juttatnak nagyvalószínűséggel az ukránok felzárkóztatására menne, sőt ez nem találgatás vagy tipp hanem biztos.

most adtam egy okot a sok közül..
hogy járt-e valaki magyarok lakta vidéken Romániában vagyUkrajnában ? igen persze,minegyik büszke volt arra hogy magyar .. mit akarsz ezzel mondani ?
ismerek-e közülük párat, nem tudom mennyit ismrsz,de annyit biztosan ismerek én is.

mikor jártunk jól azilyenkihuzó magatartással ? kérdezem akkor mikor jártunk jól a csatlós szereppel ?

vannak ukrán katonák Magyarországon ? vannak sosem titkolták hogyegy részüket itt kezelik mi ebben az ujdonság ?


Igen,mindenki .. ha egy társaságban a sok ittas között van egyjózan az miért baj ?
ismered a mondást hogy aki a csorda mögött legel az szaros füvet eszik ?
pont a vétók azok a dolgok,hogy ne együk azt amit más teleszart
Ukrajna felvétele erőltetésének egyik oka az, hogy a hatodik legnagyobb képviselő számot, kb 70-80 fő, jelentene az európai parlamantben.
Aztán ők onnatól úgy fütyülnének ahogy "jótevőik" óhajtják.
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
736
2 577
93
Azt remélem tudod, hogy te abba a szektába álltál bele akik szerint a Hamasz nevű terrorszervezetet kell támogatni csak azért mert Putyin megorrolt a zsidókra amiért az ukránokat merik támogatni az oroszok helyett. De ha ezzel nem is mondtam volna el mindent, akkor azokkal vitatkozol akiknél a mindennapi érvelés része az, hogy "hát de ő is lopott", mintha ez bármiféle érv lenne a bármelyik rabló mellett. De azt is mondhatnám, hogy ez a szekta gátlástalanul hazudja rólam, hogy én az ukránoknak szurkolok, holott minimum kétszer leírtam az álláspontomat, csak a szekta szektás mivoltjából adódóan képtelen a feket és fehér világnézetnél bonyolultabb gondolatokat befogadni. Annak meg külön örülj, hogy szubuhumán lettél, én voltam már hazaáruló és a magyarságomat is kétségbe vonta a szekta csak azért mert nem azt gondolom amit ők. Én azért szurkolok neked!
Meg vagyok róla győződve, hogy az ukránok azért is tartanak itt, mert öles léptekkel, vidáman fütyörészve bandukoltak végig egy olyan úton, ami egy tőlük nem is igazán különböző másik embercsoport tudatos és egyre komolyabb dehumanizálását célozta meg és egyben használta - őket is - eszközül, hogy erre a háborúba dalolva beleálljanak szügyig. Nekünk viszont az ő elrettentő peldájukból kell(ene) tanulnunk, és nem pedig megismételni ugyanazokat a hibákat és bűnöket, különben ugyanitt fogunk tartani nemsokára. És nem feltétlenül az oroszokra gondolok, hanem úgy általában ezekre a felépített ellensegképekre a különböző létező és kreált törésvonalak mentén, amelyek egyre inkább ellehetlenítik az érdemi kommunikációt, gyorsan mélyítik az árkokat az élet szinte minden területén a tőlünk eltérően gondolkodókkal szemben. Ez a dehumanizálás olyan erős, h nemhogy az nem látja a másikban az embert, aki dobálja a drónról a gránátot, hanem a folyamat egy résztvevője sem, ide értve a "végfrlhasználót" is, akár többeket ezen a fórumon is. Ez utóbbiban viszont már nem releváns, hogy ki kezdte, mert szerintem pont azt veszi el minkettőtől, amitől ő a másiktól különbnek tartja magát, amit mindkét fél magának vindikál ilyenkor ("mi vagyunk a jók, ők a gonoszak").