[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 402
63 433
113
Tehát 5000 atomtöltet nem tartja vissza a nyugatot, de néhány szerinted nem jól működő légvédelmi rendszer igen, akkor amikor már több rendszerbe állt 5.gen. gép van nyugaton, mint amennyi az oroszoknak valaha lesz?
Az 5000 atomtöltet nem valós katonai fenyegetés, hanem egy nukleáris blöff.
A probléma a valódi fegyverekkel van, mint a légvédelmet kijátszó Kinzshal.
Miért?
Mert ha ezek ellen indulnának meg, az tényleg okozhat közvetlen veszteséget, ami lehet, hogy csak pártíz katona, de odahaza komoly politikai blamázs.
És ne feledd, az atomháború nem az 5000 atomtöltettel kezdődik, azzal csak befejeződik.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Nem pusztítaná el a földet ha az összes atomtöltetet kilőnék egymásra, akkor se. Az emberiség meggyérülne de nem halna ki.
Erre Clintonné regnálása óta számos szimulációt futtattak az amcsik, modhatni heti rendszerességgel (nem véletlenül romlottak meg az Obama-Putyin kapcsolatok)
A vénasszony erre izgult, gondolom én. Mert normális embernek egy ilyen nem fordult volna meg a fejében. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen háborút elindítson ahhoz Madeleine Albright lelkület kell. Tiszta szerencse, hogy vannak ott is normális emberek, különben annyi lenne itt mindenkinek. Ezek aztán leültetik a valagukra az ilyen Klingonné féléket.
Naszoval ott kezdődött, amikor az USA vezetése mögött álló erőknek megtetszett oroszország, itt váltottak felsőbb fokozatba Ukrajna berángatásával is.
Meg biza. Mennyi kincs és az mind az övék lehetett volna. Még vagy 100 év globális vezető szerepet nyertek volna általa. És tudjuk, aki időt nyer az életet nyer.
De mivel nem mertek ők a mackó barlangjába bemenni, az idióta kaprokat küldték be, akik jól rá is fáztak. Még két év ilyen semmire sem menő háborúzgatás és a feltüzelt lakósságuk teljesen kiég.
Elsősorban egy 'korlátozott atomháború' kimenetelére voltak kíváncsiak ahol mindíg az jött ki csúnyán a rövidebbet húzzák az oroszokkal szemben, és ez elsősorban a területi különbséges miatt adódik. Nem halt volna ki a föld ám a jelenlegi irányítás elveszítené a kontrollt így ez az út nem járható. Nem a 2 szép szemünk miatt nem csinálták meg, mindegy hány milliárdan halnak bele, csak azért nem lépték meg mert nem tudnák megtartani a gyeplőt.
Ez így van. Azonban nagy reményt fűztek a rakétaelhárító rendszerükhöz (na meg az F-35-höz, de majd erről a Dudinak válaszolok), hogy az talán megoldja ezt a problémájukat, de amint egyre jobban látszik, nem jött össze. Valahogy az oroszok a hiperszónikus rakétával előnybe kerültek.
Most ez abba az irányba tágul, hogy eddig mindenki azon a véleményen volt egy hagyományos konfliktusban a NATO simán lenyomná a ruszkikat, hát most már ez sem biztos.
A NATO ránézésre sokkal nagyobb és erősebb. Csak az a baj, hogy nem a GDP megy a frontra, hanem az ember. Na abból ha több is van, de szarabbul állna nyugaton. Eleve az ottani polgár nem akar harcolni semmilyen ideológia miatt. Ő élni akar, bulizni, utazni, egy szóval szórakozni és nem USA érdekek miatt meghalni. Ha ez nem lenne elég, még mentálisan is teljesen felkészületlen. A többség még egy nyúlnak sem merné elvágnia nyakát, nemhogy egy embert lelőni. Fizikai tűrőképessége is alacsony. Egy hét fagyos sáros, bombázott lövészárokban töltött idő után megadná magát, vagy meghalna a rossz körülmények miatt. És ha ez még nem volna elég, mamuci kicsi fiát ha lelőnék a fronton, na akkor mamuci rágyújtaná a parlamantet a képviselőkre. Pár ezer koporsó után menne az a politikus aki eröltetné a háborút. Egy szó mint száz a jelen nyugati társadalom nem alkalmas egy donbaszi típusú háború megvívására. Ezt Soros Gyuribácsi is jó l látta a 90-es évek elején, amikor már arról beszélt, hogy egy Oo. elleni háborút a K-európai népekkel kell megvívatni, mert ezek még alkalmasak arra.
Tehát 5000 atomtöltet nem tartja vissza a nyugatot, de néhány szerinted nem jól működő légvédelmi rendszer igen, akkor amikor már több rendszerbe állt 5.gen. gép van nyugaton, mint amennyi az oroszoknak valaha lesz?
Annyira biztos vagy te azokban az 5. generációs gépekben?
Nehogy úgy járjanak velük, mint az F-114-esel Jugóban! Csak ez egy kicsit jobban fog fájni nekik, mert miután egyet is lelőnek. a lőtéri kutya sem fog venni belőle (na jó a csicskák fognak).
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 766
9 153
113
"75-en jöttünk ide, és most már csak 14-en vagyunk itt. A többiek mind halottak vagy sebesültek"


Úgy néz ki az oroszok továbbra is ész nélkül küldik a katonáikat a darálóba. Semmit se tanultak Bahmutból se. Ilyen áron csak korlátozott eredményeket lehet elérni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 092
82 744
113
Tehát 5000 atomtöltet nem tartja vissza a nyugatot, de néhány szerinted nem jól működő légvédelmi rendszer igen, akkor amikor már több rendszerbe állt 5.gen. gép van nyugaton, mint amennyi az oroszoknak valaha lesz?
Nagyon szerettek dobálózni az 5000 darab atomtöltettel. Raktáron lévővel együtt van annyi, de azokhoz hordozó is kell ám. Aktív szolgálatban max 1550 atomtöltet és 700 hordozóeszköz lehet a START III szerződés értelmében. Hogy értsd : egyszerre csak 1550-et lehet bevetni.


Más

A „fekete transzplantológusok” munkáját egy meggyilkolt fegyveres tiszt GoPro kamerája rögzítette

Sógort keresve az ukrovojak berohant a „műtőbe”, és szokatlan képet látott. Először is kiderült, hogy az orvosok külföldiek. Másodszor, ahogy a tg csatornákon írják, a konténer logója hasonló a „British Heart Foundation”-hez.
Harmadszor, egyértelműen valami szerv volt az orvos kezében. Tekintettel arra, hogy a harci körülmények között való transzplantáció nem valószínű, a műtőasztalon fekvő halott katonát nagy valószínűséggel darabokra bontják.

A „fekete transzplantológusok” valóban dolgoztak Artemovszkban 2022 szeptemberétől. Mennyit kerestek a VSUshnik húsdarálóban őrölt szerveiből - a történelem elhallgatja.

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 145
113
"75-en jöttünk ide, és most már csak 14-en vagyunk itt. A többiek mind halottak vagy sebesültek"


Úgy néz ki az oroszok továbbra is ész nélkül küldik a katonáikat a darálóba. Semmit se tanultak Bahmutból se. Ilyen áron csak korlátozott eredményeket lehet elérni.
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem ez a videó egy hamisítványnak tűnik.
Miért kellett az egészet újra szinkronizálni? Ha megfigyeled, akkor a beszélő srác szája nincs szinkronban a hangokkal, amik elhagyják a száját. (Visszalassítottam normál sebességre, és úgy sem, de a videó felgyorsítása nem indokolja a lipsync elcsúszását)
Miért kellett a videót 25%-kal felgyorsítani?
Ezek neked nem gyanúsak?
Nyilván megugranak a veszteségeik számai a támadó műveletek elkezdésével, de ezt miért pont egy manipulált videóval próbálják bebizonyítani?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Tucatnyi robbantást előzött meg a Krímben az orosz biztonsági szolgálat

A Krím félszigeten idén 14, az ukrán biztonsági szervek által előkészített diverzáns- és terrorcselekményt sikerült megakadályozni - közölte hétfőn közzétett jelentésében az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
Az FSZB szerint az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigeten sikerült felszámolni egy, az ukrán különleges szolgálatok által nyugati irányítással létrehozott, erősen fedett ügynökhálózatot, amely a helyi hatóságok képviselői, az orosz fegyveres erők és az FSZB katonái, valamint a félszigeten lévő energetikai és közlekedési létesítmények ellen akart nagy hatású terrorcselekményeket és diverzánsakciókat elkövetni. Egyebek között hat vasúti pályaszakaszt, két gázelosztó objektumot, három villamosenergia-alállomást és három járművet sikerült megmenteni a robbantástól.
A jelentés szerint a szolgálat alkalmazottjai 15 rejtekhelyet találtak, valamint 37 házi készítésű bombát és több mint 200 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le a Krímben 2023 folyamán. Őrizetbe vették az ukrán különleges szolgálatok 18 ügynökét és segítőjét, tízüket már el is ítélték.
Az FSZB tájékoztatása szerint a Krímben jelenleg a nyomozó hatóságok több mint 30 "terrorista irányultságú" bűncselekmény ügyében folytatnak nyomozást. Elkövetésükért a vádlottakat 25 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. (MTI)

*******************************************************

KAPOR NÉPMESÉK: (még mindig vannak)

Ukrajna tervet készít, amellyel örökre kiűzi az oroszokat a Krímből


Ukrajna olyan előkészületeket tesz 2024-re, amely segít örökre kiűzni az orosz terroristákat az ideiglenesen megszállt Krím területéről – jelentette be szombaton Rusztem Umerov védelmi miniszter egy televíziós műsorban, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.
A jelentés szerint Umerov az ukrán televízió non-stop háborús adásában elmondta, hogy Ukrajna sikert tudott elérni a Fekete-tengeren még úgy is, hogy nem volt erős flottája. „Megmutattuk az egész világnak, hogy képesek vagyunk sikereket elérni annak ellenére, hogy nincs erős flottánk. Kényszerítettük Oroszországot, hogy elvonuljon az ideiglenesen megszállt Krímtől” – mutatott rá a védelmi miniszter.
„Ezek a fejlesztések, amelyekkel 2024-re készülünk, lehetővé teszik számunkra, hogy örökre elhajtsuk őket a Krímből” – hangsúlyozta Rusztem Umerov.

***********************************************

Zelenszkij: A latin-amerikai ukránoknak össze kell fogniuk

A Javier Milei elnök beiktatására Buenos Airesbe utazó ukrán elnök szerint az ukrán ENSZ-határozatok elfogadásának szempontjából fontos, hogy Latin-Amerika olyan erős országai, mint Argentína, Paraguay, Uruguay, Ecuador támogassák Kijev elképzeléseit.
Zelenszkij azt mondta: Ukrajnának meg kell erősítenie és fenn kell tartania a világ államainak politikai támogatását. Ezért elengedhetetlen, hogy a Latin-Amerikában élő ukránok egységesek legyenek, így segítve egymást és az anyaországot.
Ma különböző becslések szerint 350-500 ezer ukrán nemzetiségű ember él Argentínában.

Vajon, mi a túróért menekültek el? Hát persze, hogy Zselét támogathassák.

*****************************************************

Az ukrán elnök felszólal a Capitoliumban

A Washingtonba utazó Volodimir Zelenszkijt arra is meghívták, hogy beszéljen az amerikai szenátorokhoz kedd reggel a Capitoliumban, majd az ukrán elnök zártkörű találkozót tart Mike Johnson képviselőházi elnökkel.

És ott rögtön be is pisálnak a gyönyörtől: Itt van a nagyságos Zselé!


*************************************************

Russia Ukraine War: Russian forces destroy Ukrainian tanks with precision strikes - The Sun

A Sun eddig csak arról számolt be, hogy milyen rettenetesen nagy győzelmeket arattak a kaprok. Hiteles újságírás!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 274
68 178
113
Itt is ez van. Mindkét oldal egyenként vadászgat FPV drónokkal (is). Persze ebben az is benne van, hogy ezekkel a drónokkal nemigen szoktak “hazamenni”, így amikor fogy a szufla, már kb bármire és bárkire rávezetik, csak hogy ne menjen kárba a gép. Viszont itt egy nagyságrenddel több az élőerő meg a gép is, mint az azeri konfliktusban, szóval eltarthat még egy darabig.
A Szpartánál láttam egyébként FPV-kkel bombázni (NEM a szokásos DJI/Autel modellekkel, hanem barkácsdrónokkal), azokat pl tipikusan visszavezetik az operátorokhoz a dobálás után.

Egyébként a mindenféle zavaróeszközök megjelenésével együtt sokáig fogunk még ilyen drónokat látni, ugyanis (az oroszok legalábbis) gőzerővel fejlesztik az autonóm célmegjelelölésre képes, operátori beavatkozást nem igénylő, és így minimális kétirányú kommunikàciós igényű eszközöket. A Lancetből már van ilyen. Az izdelije-53 már alapból ilyennek készült. És egész biztos, hogy házibarkács drónokból is lesz ilyen.
Az oroszok mostanra már nagyon elenjarnak a különféle dróntaktikakkal, bevetesekkel, azok zavarasaval és egyéb ellenük való védelemmel.
Gyakorlatilag leoktatjak a világot, és mindenből annyi van nekik hogy az egész Nato+egyéb országok se bírják a tempót tartani.
Itt meg csak úgy lett egyszer egy 70km-es vedvonal, amit végig befedeleztek a drónok miatt. És ehhez is van anyag, ráadásul előre ártott, és ember aki megcsinalja.
Ilyet elkepzelni sem tudok pl nálunk, az ukrán meg másfél éve foszlik a lövész gödörben de erre nekik se jutott gondolat, se a Nato tanácsadóiknak.


Újabb szándékosan civilt megolo ukrán katonát ítélték el. Potom 25 év egy ismeretlen kolonian.

Kriniki, ukrán haditengerészet zaszloshajoja lehetett.
Menet közben leszedte, profi munka.

Esélyük sincs elfutni, koppra levadasztak a VOG gránátos drónok az egész ukrán rajt Artyemovszk mellett.
Sanszosan az AZOV gárdisták napokban ledaralt alakulata.


Verbovonal elfoglalt ukrán állások, gyakorlatilag egy szemettelep.
Jemenben voltak ilyenek a szaudi/szudáni védelmi pontokon.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 887
56 710
113
Napoleon is megpróbálta. Hitler is. Belebuktak. A natot egészében politikailag lehetetlen belevinni egy Oo elleni támadó hâborúba, mert azon széttörne a védelmi szövetség. Legfeljebb egy pár elvetemült, nem mérvadó tagállam követné az amerikaiakat. Baltiak, lengyelek? Angolok? Németek, franciák, olaszok biztos nem és ezzel bukik is minden terv.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 552
4 734
113
Igazán érdekelnének ezek a részletek, mert ez így még az oroszok csúcsfegyverei a titkos raktárakban pihennek 10000 számra konteónál is reménytelenebb.

De leírom újra, 5000 atomtöltet amivel vagy 500x ki lehet pusztítani a teljes bolygót nem tart vissza, de akárcsak egy ICBM pusztítóerejénél több 1000x kisebb hatóerejú konvencionális fegyverzet meglépte meg igen?

Azért na, ehhez nagyon nagyon sok fantázia is kevés.
Ez szerintem nem egészen így van, ahogyan mondod. Ezek a rakéták azt mutatják, hogy a hagyományos rakétavédelmi rendszerek nem képesek őket elfogadni. Onnantól hogy hagyományos fegyverzetet hordoznak, nem kell túl nagy képzelő erő ahhoz, hogy ezek nukleáris robbanófejeket is hozzanak.
Ott még attól sem kell tartaniuk, mint amikor a Patriot rendszerek leszedték őket, amikor már nem Hiperszonikus sebességgel mennek.
Nem kell, túl nagy képzelő erő ahhoz hogy egy London felett, vagy bármelyik nyugati nagy város felett elrepülő Kindzsál a levegőben felrobbant egy nukleáris fegyvert.
Ugyan, ez ellen mi a fészkes fenébe védekezik bárki is?
Ezért igazán félelmetesek ezek az eszközök…. Jó eséllyel, még észlelni sem biztos hogy észlelik…. Nincs olyan védelmi rendszer, amelyik jelen pillanatban ez ellen védelmet nyújtana….

Nem kell ezt túl gondolni, de ne is nézzük már le!

Szinte mindegyik biztonságpolitikai szakértő, komoly fenyegetésnek tekinti a Hiperszonikus fegyvereket!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 815
30 843
113
Milyen gránátokat dobálnak a drónokkal? Ahoz túl hatékonyak, hogy valami házi barkács legyen, és túl egyformák is, de legtöbbször nem kézigránátot használnak, hanem valami hosszúkás kis szart amiből ki sem néznéd, hogy ekkora pusztítást végez akár 5-10 méter távolságból is.

U.I. Magyar veto az ukránok EU csatlakzási próbálkozásai ellen
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 519
113
Milyen gránátokat dobálnak a drónokkal? Ahoz túl hatékonyak, hogy valami házi barkács legyen, és túl egyformák is, de legtöbbször nem kézigránátot használnak, hanem valami hosszúkás kis szart amiből ki sem néznéd, hogy ekkora pusztítást végez akár 5-10 méter távolságból is.

U.I. Magyar veto az ukránok EU csatlakzási próbálkozásai ellen
Már miért lenne kevésbé hatékony a házibarkács?
Többféle megoldás létezik, a legelterjedtebb a mindenféle gránátvetőkhöz használt lőszerek (VOG-17 vagy 25) "drónosítása", azaz egy 3D-nyomtatott farokrésszel való felszerelése a stabilabb zuhanás érdekében.

De láttam már olyat is, hogy a teljes gránáttest nyomtatott volt és duplafalú: belülre tették a robbanóanyagot, a köztes falba pedig kisebbfajta csapágygolyókat.
Illetve a Szudoplatov csapatnál szokott előfordulni mindenféle méretű-formájú, látványosan a terepen összerakott robbanószer (mondjuk egy PET palackban). Általában azok szólnak a legnagyobbat, mondjuk ők a némileg terhelhetőbb és olcsóbb FPV drónokon használják.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 625
48 239
113

Putyin atomtengeralattjárókat avatott​

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartották meg szerdán a szeverodvinszki Szevmas üzemben a Krasznojarszk és az Imperator Alekszandr III. nukleáris meghajtású tengeralattjárók zászlófelvonási ünnepségét. A szertartás a hadrendbe vételüket jelezte.

A Krasznojarszk a második a Jaszeny-M projekt többcélú atom-tengeralattjárói közül. A nukleáris meghajtású tengeralattjárók negyedik generációjához tartozik. A Imperator Alekszandr III. nukleáris meghajtású tengeralattjáró cirkáló a Borej-A projekt harmadik sorozathajója. A nukleáris meghajtású hajók negyedik generációjához tartozik.

Zelenszkij ismét fegyverekért könyörög az Egyesült Államoktól, és szidja a Kongresszust​

Kedden Joe Biden amerikai elnöknél tart audienciát és találkozik a Kongresszus képviselőivel, ahol elakadt a Fehér Ház további 60 milliárd dolláros igénye Ukrajna szükségleteire, beleértve a katonai szférát is.

„Ők (az orosz hatóságok – a szerk.) látják valóra váltani álmaikat, amikor késéseket és botrányokat látnak” – mondta Zelenszkij a washingtoni katonai akadémián, utalva a kijevi rezsim katonai segítségnyújtásával kapcsolatos „megoldatlan kérdésekre a Capitolium-dombon”.
A republikánus ellenzék gátolja az Ukrajnának szánt új költségvetési előirányzatokat, amelyek többsége radikális migrációs reformra akarja cserélni a segélyeket, míg egy kisebbség általában megkérdőjelezi a további kiadások célszerűségét, és erőfeszítéseket kér a konfliktus lezárására.
Zelenszkij egyértelművé tette, hogy a Fehér Ház és a Kongresszus arról fog beszélni, hogy „az idei év eredményei alapján milyen eredményeket érhetünk el jövőre”.
A jövőre vonatkozó cselekvési program bemutatásának követelése az egyik fő követelés, amelyet az amerikai törvényhozók hangoztattak az ukrán ellentámadás kudarca után.
„Patriot (légvédelmi rendszerek), elektronikus hadviselés, drónok és vadászrepülőgépek – mindez segít csapatainknak előrenyomulni a földön” – mondta Zelenszkij.
Источник: https://rusvesna.su/news/1702323860


Sürgős

Avdeevskoe irányba.
A terepről érkezett jelentések szerint harcosaink valóban behatoltak az Avdievka déli szárnyán a közigazgatási területre.

Erős közelharc folyik. Tüzérségünk továbbra is blokkolja az ellenség tartalékait és helyőrsége utánpótlását, ahogy az a város felé közeledik.⚡️

Avdejevka iránya december 11-én este

Az Orosz Fegyveres Erők a déli szárnyon áttörték Ukrajna Fegyveres Erőinek védelmét az SNT Vinogradnikitől északra, és behatoltak Avdejevka területére.
Páncélos csoportjaink áttörték a folyosót, amelybe a gyalogságot sikeresen bevezették.
Az áttöréshez tankjaink és a BMPT-72 (Terminátor-2) óriási mértékben járultak hozzá, és a katonai hírszerzés is jelentős befolyással bírt, amely korábban feltárta és hatástalanította az ukránok legfontosabb célpontjait és megfigyelési pontjait.

Az ellenséget váratlanul érte, nem várt ekkora merészséget csapatainktól a nem megfelelő időjárási és a rossz látási viszonyok között.

Jelenleg a tigriseink kiterjesztették az áttörés torkolatát a Kolosov utca területén, megtisztították az ellenséges pozíciókat és megkezdték a konszolidációt.
A testvérek gyönyörűen dolgoztak, mint mindig, megerősítve, hogy az orosz hadsereg bárkit elgázol ezen a bolygón.
Minden úgy lesz, ahogyan Oroszországnak szüksége van.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 757
15 692
113
Napoleon is megpróbálta. Hitler is. Belebuktak. A natot egészében politikailag lehetetlen belevinni egy Oo elleni támadó hâborúba, mert azon széttörne a védelmi szövetség. Legfeljebb egy pár elvetemült, nem mérvadó tagállam követné az amerikaiakat. Baltiak, lengyelek? Angolok? Németek, franciák, olaszok biztos nem és ezzel bukik is minden terv.
Simán ki lehet provokálni, el lehet adni, hogy az oroszok legyenek az egyértelmű agresszorok, akiket mindenáron le kell győzni.
Ha a megfelelő körök úgy döntenek, hogy megéri egy III. vh-t "rendezni", és ezzel együtt minden közvetett folyamat segíti az előidézését, akkor sajnos úgy is "ki fog törni".
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 092
82 744
113
Az odesszai nyilvános oldalakon is keringenek olyan videók, amelyek az SBU terrorja ellenére kigúnyolják a Zelenszkij-rezsim politikájának lényegét.


Milyen gránátokat dobálnak a drónokkal? Ahoz túl hatékonyak, hogy valami házi barkács legyen, és túl egyformák is, de legtöbbször nem kézigránátot használnak, hanem valami hosszúkás kis szart amiből ki sem néznéd, hogy ekkora pusztítást végez akár 5-10 méter távolságból is.
VOG-25P, 40mm-es repeszgránát.

maxresdefault.jpg
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
736
2 577
93
..."A fickó a videón egyrészt ukrán, másrészt (ezt erős undorral írom) katona. Elvileg. Láttuk, hogy..."
Köszönöm a kioktatást, már régen volt benne részem. Ha jól értem, átmentem jogászkodásba, amit a szubhumánok szoktak, ill. ezáltal szubhumánná is váltam magam is, erre azért szeretnék reagálni:

Általános, ezen a fórumon is, hogy az elfogultság valamelyik oldal mellett vagy valamelyik oldal ellen szükségtelenné teszi, hogy valóságot valóságként és a helyén kezeljük, sőt, azt a saját szánk íze szerint vagyunk jogosultak azt hajlítani. Másik oldalról, más fundamentalistáktól is hallani pl. a Tengerentúlról ugye, hogy a népirtásra felhívás "az a kontextustól függ".

"A téma mókás része, hogy a Btk.-t rengeteg szubhumán próbálja értelmezni, ami nagyjából azt jelenti, hogy elolvassák a tényállás megnevezését és ezzel ki is fújt a dolog: ezért van az, hogy sokan "gyilkossági kísérlet" (ROTFL) miatt jelentik fel azt, aki a lábukra lépett a buszon. (Belőlük lesznek a nafosok, csak mondom.) A tényállásoknak nem a megnevezése a lényege, hanem a tényállás maga, úgyhogy hagyjuk ezt a "jogászkodást", szánalmas a kísérlet is. Nyilván tök jól hangzik a "védett személy" kifejezés, de talán nem ártana tudni, hogy ki számít annak. Nos, a katona nem. A konkrét videónál maradva van egy kék szalagos csávó, aki mellett ott van a fegyvere: totál legális célpont."

Magam sem az ukrán rezsimnek szurkolok ebben a háborúban (és akkor még rendkívül finoman fogalmaztam...), de azért, csak, hogy megmutassam, miszerint arcoskodni én is tudok, ha kérdezek (hogy okosodjak, nem azért, hogy provokáljak) de válasz gyanánt nagyképűen kioktatnak, és ez kellően felbasz:
Szóval a téma mókás részéhez az is hozzátartozik a Btk. korábbi hozzászólásomban hivatkozott és kifigurázott tényállása kapcsán, hogy a védett személy fogalma a Btk. 460. § (1) bekezdése szerint a következő:
460. § (1) A XIV. Fejezet alkalmazásában védett személy az, aki az ellenségeskedésekben nem vesz közvetlenül részt, így különösen
a) a fegyveres erőknek az a tagja, aki letette a fegyvert, és magát az ellenségeskedésekből kivonva megadta;
b) aki betegség, sebesülés, elfogatás vagy más ok következtében egyértelműen harcképtelenné vált, vagy magát az ellenségeskedésekből egyértelműen kivonta;
c) az Egyesült Nemzetek Alapokmánya szerint tevékenykedő humanitárius segély- vagy békefenntartó misszió személyzete, ha az jogosult a polgári személyeknek vagy polgári létesítményeknek a fegyveres konfliktusok nemzetközi joga által biztosított védelemre;
d) a polgári személy, amennyiben és ameddig nem vesz közvetlenül részt az ellenségeskedésekben.

Ezek egyébként pl. "A hadrakelt fegyveres erők sebesültjei és betegei helyzetének javítására vonatkozóan Genfben, 1949. augusztus 12-én kelt Egyezmény" szövegéből - nem véletlenül - visszaköszönő szófordulatokra (lásd még I. Fejezet 3. Cikk II. Fejezet 12-13. Cikk) hajaznak.
Érdemes megtekinteni ennek a fényében a videón a földön, láthatóan önkívületi állapotban fekvő, egyik lábán combtól talpig véráztatta embert még egyszer, utána rámondani ismételten, nyugodt lelkiismerettel, hogy ő bizony nem a Btk. fenti rendelkezése szerinti védett személy, önmagában pusztán azért, mert ukrán, sőt, horrible dictu: kék szigszalagos ukrán. (Mondjuk, hogy zöld-e a karszalagja vagy kék (szerintem is inkább kék de zöldnek is látom, megkérdeztem az asszonyt, szerinte is kék, szóval ez még monitorfüggő/kijelzőfüggő is lehet), főleg, amikor bevett szokás megkérdőjelezni itt, ezen a fórumon is (nem ok nélkül), hogy a zöld karszalagos emberke nem is területvédelmis sorozott szerencsétlen, hanem csak egy bujkáló náci, aki így reménykedik pont hasonló esetekre nagyobb túlélési esélyben.)
Szóval sajna mindkét oldalon - itt a fórumon, nem ott a fronton! nekik komolyabb dilemmákkal kell szembenézniük naponta - úgy tűnik, hogy sokan szeretik a valóságot saját nézőpontjuktól, politikai és egyéb meggyőződésüktől elvonatkoztathatlannak tekinteni és ennek megfelelően ("az a kontextustól függ") megmagyarázni:
"A fickó a videón egyrészt ukrán, másrészt (ezt erős undorral írom) katona. Elvileg. Láttuk, hogy a háború (avagy különleges katonai művelet, nem kívánt törlendő) elején az ukránoknak nevezett életformák hogyan viselkedtek az orosz foglyokkal, így innentől kezdve nehezen érthető, hogy az oroszok a mai napig miért csinálnak úgy, mint ha az ukránok valami civilizált ellenfélnek számítanának: foglyul ejtik az azovos legalját, aztán még ki/át is adják őket. Kurvára nem vagy köteles betartani a genfi konvenciót olyanokkal szemben, akik nem írták alá és/vagy nem tartják be. Igen, ez azt jelenti, hogy egy ukránnal azt teszel, amit csak akarsz - már persze, ha egy beteg állat vagy, értelemszerűen. (Bárki, aki az ukránokkal szimpatizál, kiírta magát az emberiség kategóriájából.)"

Lehet, messzire vezet az újabb, már ténylegesen provokatívnak szánt kérdésem, de ha jól értem, aki ukrán, vagy ukránokkal szimpatizáló, az nem is ember (szubhumán?), büntetlenül megölhető stb.? Az idézett szövegből ez jött le, szóval nem fontos válaszolnod, mert már igazából leírtad, hogy szerinted igen.
Az is elég, ha elgondolkodsz kicsit rajta, hogy mit is írtál és a te logikád akkor mennyivel másabb, mint azoké, akik ezt megcsinálták, naponta megcsinálják, eltűrik, támogatják, akár parancsot adnak rá, plusz a videót - ezt vagy a több száz másikat - készítenek, szerkesztgetnek, zenét tolnak rá, publikálnak, örömködnek. Hangsúlyozom, akármelyik oldalon.

Felületesen utánanéztem, és úgy tűnik ebből meg ebből, hogy sem Ukrajna, sem Oroszország nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásáról (és joghatóságának elismeréséről) szóló Római Statútumot, ami - az orosz állandó ENSZ BT tagsággal kiegészülve - nagyban csökkentheti annak esélyét, hogy az elkövetőket ténylegesen, nemzetközi szervezetek előtt felelősségre vonhassák a nemzetközi hadijog, a Genfi Konvenciók megszegéséért, tehát kizárólag saját büntetőjogi eszközeikkel, saját büntetőbíróságaik útján lépnek fel az ilyen tettekkel szemben - ha akarnak. Ez csökkentheti a belső gátlásokat, a visszatartó erőt. Szóval tévedtem, JÓ ESÉLLYEL NEM FOGJÁK KERESNI ezeket az embereket - legalábbis a győztes oldalon.

Az viszont jó felvetésnek tűnt részedről elsőre, hogy azzal szemben, aki nem írta alá, megszegheted-e; azzal szemben, aki aláírta, de nem tartja be, megszegheted-e?
Nos:
I. Fejezet 1. Cikk:
"A Magas Szerződő Felek kötelezik magukat, hogy minden körülmények között tiszteletben tartják és tiszteletben tartatják a jelen Egyezményt."
2. Cikk
"Azokon a rendelkezéseken kívül, amelyek a béke idején is alkalmazandóak, a jelen Egyezmény alkalmazást nyer a két vagy több Magas Szerződő Fél között bekövetkező megüzent háború vagy minden más fegyveres összeütközés esetén, még ha a hadiállapot fennállását közülük valamelyik nem is ismeri el. Az Egyezmény alkalmazást nyer valamely Magas Szerződő Fél területe egészének vagy egy részének bármilyen megszállása esetében is, még akkor is, ha ez a megszállás nem ütközik semmiféle katonai ellenállásba. Ha az összeütköző Hatalmak valamelyike a jelen Egyezménynek nem is részese, az a Szerződő Hatalmakat egymás közötti viszonyukban kötelezi. Az Egyezmény kötelezi ezeket a Hatalmakat ezenkívül az említett Hatalommal szemben is, ha az elfogadja és alkalmazza annak rendelkezéseit."

Oroszország részes állam, mint a Szovjetunió jogutódja. Azon kívül, hogy 196 ország írta alá, nem találtam infót, hogy melyik ez a 196,
de itt és megint csak itt azt írják, hogy Ukrajna is részes államnak számít. Ugyan az indexes cikk nem fejti ki normálisan, vagy Lattman T. indokolása "kissé" összecsapott, de a válasz itt feketén-fehéren le van írva:
"Ezen rendelkezések ratifikációtól függetlenül is kötelezőek, hiszen jórészt szokásjogi szabályokká váltak, de Oroszország és Ukrajna egyébként is részesei az egyezményeknek."
Ha mindkettő részes állam, nem kérdés, hogy kötelező mindkettőre nézve.

Az viszont, onnantól kezdve, ha az egyik nem tartja be, megint egyértelmű a fentiek alapján, hogy az nem jogosítja fel a másik felet ("minden körülmények között tiszteletben tartják és tiszteletben tartatják") arra, hogy ő is megszegje (kb. "A Jóska is ellopta múltkor a bitkészletet a műhelyből, akkor én is hazavihetem a csőkulcsot..." - Nem Lajoskám, nem viheted haza.)

Szép estét.

Ui.: "cinikus" nick-kel persze "könnyű" ilyesmiket írogatni, egy kicsit olyan érzésem van, mint amikor anno az Inda-n egy "szádbafingok" nick-kel rendelkező felhasználó számon kérte egy vitában - többek közt rajtam is - az egymás iránti tisztelet kifejezetten erős hiányát...

Szép estét mindenkinek.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 602
25 012
113
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem ez a videó egy hamisítványnak tűnik.
Miért kellett az egészet újra szinkronizálni? Ha megfigyeled, akkor a beszélő srác szája nincs szinkronban a hangokkal, amik elhagyják a száját. (Visszalassítottam normál sebességre, és úgy sem, de a videó felgyorsítása nem indokolja a lipsync elcsúszását)
Miért kellett a videót 25%-kal felgyorsítani?
Ezek neked nem gyanúsak?
Nyilván megugranak a veszteségeik számai a támadó műveletek elkezdésével, de ezt miért pont egy manipulált videóval próbálják bebizonyítani?
Ez a videó elég régi, emlékszem rá, pont a drónelhárító fegyver miatt, kb az első videók egyike volt amin látni lehetett ezt a fegyvert.

Más:
Tüzérségi alapozás, biztos örülnek az ukrik, hogy selejtes az ék-i lőszer: