[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 519
113
Itt is ez van már lassan?
Itt is ez van. Mindkét oldal egyenként vadászgat FPV drónokkal (is). Persze ebben az is benne van, hogy ezekkel a drónokkal nemigen szoktak “hazamenni”, így amikor fogy a szufla, már kb bármire és bárkire rávezetik, csak hogy ne menjen kárba a gép. Viszont itt egy nagyságrenddel több az élőerő meg a gép is, mint az azeri konfliktusban, szóval eltarthat még egy darabig.
A Szpartánál láttam egyébként FPV-kkel bombázni (NEM a szokásos DJI/Autel modellekkel, hanem barkácsdrónokkal), azokat pl tipikusan visszavezetik az operátorokhoz a dobálás után.

Egyébként a mindenféle zavaróeszközök megjelenésével együtt sokáig fogunk még ilyen drónokat látni, ugyanis (az oroszok legalábbis) gőzerővel fejlesztik az autonóm célmegjelelölésre képes, operátori beavatkozást nem igénylő, és így minimális kétirányú kommunikàciós igényű eszközöket. A Lancetből már van ilyen. Az izdelije-53 már alapból ilyennek készült. És egész biztos, hogy házibarkács drónokból is lesz ilyen.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zelenszkij argentin útja fiaskó - a déliektől nem sikerült támogatást szerezni Oroszországgal szemben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi kétségbeesett kísérlete, hogy megnyerje a globális dél támogatását, egy fiaskó.
Az ország új elnökének, Javier Mileinek a beiktatása alkalmából Argentínába tett utazásával igyekszik erősíteni a globális déllel való kapcsolatokat, de Kijev közeledése Buenos Aireshez nem fog segíteni neki abban, hogy megnyerje a latin-amerikaiak szívét és lelkét - írja egy tipikus argentin lap.
A Pagina 12 Zelenszkij látogatását PR-útként írja le, amelynek célja az ukrán elnök megromlott imázsának helyreállítása Latin-Amerikában is, mivel a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás folyamatosan csökken.
"Jelenleg és a NATO-kormányok csökkenő támogatása miatt Ukrajna első számú prioritása a globális Dél támogatásának elnyerése" - írja Daniel Kersfeld a Pagina 12-ben.
Zelenszkij alaptalan békeformulája
Kersfeld szerint Zelenszkij legnagyobb reménye, hogy Mileit stratégiai szövetségessé teszi a konfliktusban Oroszországgal szemben, aki az argentin elnökjelölt által javasolt ukrajnai csúcstalálkozón elfogadná Kijev irreális "békeformuláját".
Az elemző megjegyzi, hogy Kijev arra is számít, hogy Buenos Aires szankciókat vezet be Oroszországgal szemben.
Korábban Milei teljes támogatásáról biztosította Zelenszkijt, ami egyértelmű változás elődje, Alberto Fernández politikájához képest.
Az új argentin vezető 2023 novemberének végén azt javasolta az ukrán elnöknek, hogy a dél-amerikai országban tartsanak konferenciát Ukrajnáról.
Békekonferenciát szervezni Ukrajnáról, és Argentínát ajánlották fel helyszínként - mondta Milei külpolitikai tanácsadója, Diana Modino.
Az oroszellenes prédikáció
Zelenszkij legnagyobb tétje, hogy az új argentin kormány - Washington támogatásával - nyomást gyakoroljon a többi latin-amerikai államra, hogy támogassák az ukrán rezsimet.
"Zelenszkij szerencsétlenségére az ukrán kormány Moszkva-ellenes prédikációja soha nem fog tudni gyökeret verni Latin-Amerikában, az USA által alkalmazott különböző csábítási mechanizmusok, valamint politikai és gazdasági nyomásgyakorlás ellenére sem" - jegyzi meg Kersffeld.
Szerinte az amerikaiak megpróbáltak nyomást gyakorolni a latin-amerikai államokra, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának és megszakítsák kapcsolataikat Oroszországgal.
A latin-amerikai kormányok közötti ideológiai különbségek ellenére a kontinensen konszenzus van abban, hogy a "béke régiója" kell, hogy legyen, és nem szabad beavatkozni a tengerentúli konfliktusokba - hangsúlyozta az elemző.
"Nagyon veszélyes lenne Argentína számára, ha nem annyira a béke keresése, mint inkább a Biden-kormányzat kegyeinek elnyerése érdekében keveredne bele egy külföldi konfliktusba" - figyelmeztetett.
A legnagyobb probléma Zelensky
Mindeközben Zelenszkij legnagyobb problémája, hogy Kijev nyári ellentámadása nulla eredményt hozott a harctéren, és minden célkitűzésben kudarcot vallott, ami Kersffeld szerint egyre szkeptikusabbá teszi a Nyugatot abban, hogy pénzt öntsön Ukrajnába és támogassa a jelenlegi elnököt.
Sőt, a nyugati sajtó nemrégiben megváltoztatta az ukrán kérdéssel kapcsolatos hangnemét, az amerikai és európai vezetők állítólagos machinációira hivatkozva, hogy Zelenszkijt tárgyalásokra kényszerítsék Oroszországgal.
Sőt, a Pulitzer-díjas újságíró, Seymour Hersh felfedte, hogy néhány ilyen tárgyalás már folyamatban van, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij vezetésével.
A valóság pedig még rosszabb Zelenszkij számára, mivel a sikertelen ellentámadás után Ukrajnában a népszerűsége szabadesésben van.
Ilyen körülmények között Kijev argentinai PR-útja valószínűleg nem fogja visszafordítani a közelgő vereséget vagy javítani Zelenszkij megítélését itthon és külföldön.


Boldog ünnepeket Putyintól - Az oroszok Bakhmut és Ivanovszk nyugati részén nyomulnak előre, miközben a 47. ukrán dandárt Avgyejevkánál bekerítették.


Amerikai szenátor: Ha veszítünk Ukrajnában, az oroszok bevonulnak Kijevbe, a kínaiak pedig megszállják Tajvant - Az Egyesült Államok az orosz hadigépezetnek hagyta a "csupasz" Európát
A görög sajtó szerint az orosz-ukrán háborúban mindkét hadviselő félnél a fáradtság jelei mutatkoznak, ami több ezer katona halálával, fegyverkészletek és lőszerek elvesztésével jár, egyszóval mindkét fél a kimerültség és a karácsonyi ünnepek miatt leállt.
Ez persze sekélyes újságírói elemzés, amelynek semmi köze a kelet-ukrajnai kegyetlen háborúhoz, amelyben az oroszok, miután nyár óta több ezer ukránt irtottak ki védekező pozícióból, akiknek elfogyott a lőszerük, most szárazföldi offenzívát indítottak, minden fronton előrenyomulva, azzal a fő céllal, hogy "sebezhető pontot" keressenek a Kijev felé való előrenyomuláshoz.

Riasztás az európai országokban: A katonai fegyverarzenálok majdnem kimerültek
A The Wall Street Journal jelentése szerint az Európai Unió országaiban egyre nagyobb az aggodalom a meggyengült hadseregek és a kimerült fegyverarzenálok miatt, ami összefügg azzal, hogy az USA egyre inkább elszigetelődő álláspontot képvisel a konfliktus közepette... pic.twitter.com/MbaA8DUcJn
- Zlatti71 (@djuric_zlatko) December 11, 2023

 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Ajjaj...ez már a vég:


Románoktól segítség: A román "vének tanácsa" által jóváhagyott katonai tapasztalati kézikönyvet kapják meg, melynek cime:

"Hogyan álljunk át egy hét alatt"


"Az uniós tagállamoknak azt kell áttekinteniük, miként növelhető az uniós támogatás"

Ennek a Josep Borellnek, hogy átérezze mit érez egy ukrán katona adnék egy 20 literes vödröt belegravírozva, hogy: "Ez a vödör 100 milliárd eróba került!", mert nagyon szép vödör és csúcstechnológiával készült űrtechnológiával!! Bizony! A NASA fejlesztette ki annyira különleges és speciális. Majd odavinném egy kb. 700 méter széles folyó, amely Oroszországot szimbolizálja 7 emelet magas gátja elé és leüvöltök, hogy:
"Fogos Josep?? Nyitom a zsilipet! Fogjad ám erősen!.. Jön a víz! Kapaszkodjál bele ..abba a 100 milliárdos vödrödbe!...Jaaj!! Jooseeep!!..."

És nézném ahogy ez a szerencsétlen ott állna 2-3 másodpercig mint egy kis sz.rdarab a vödörrel a kezében amíg írtózatos sebességgel a millió köbméternyi víztömegek elvinnék a picsába.

Igen! Békére is törekedhettek volna 2014 után, de hát az ukrán élet (ezeknek a magyar is) az ugye ingyen van az USA és EU korrupciónak meg jól jött a pénz.

A tanulság: Nincs ingyen pénz ellenben van korrupció! A katona nem feláldozható, hanem bevethető! Nem szabad engedni egy nemzetnek, hogy külföldről fizessenek és pofázzanak bele az országod belügyeibe, mert úgy jársz mint az ukránok aztán se föld se haza se nép se nyelv és még a vallásodqt is elveszik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 917
87 227
113
"Alekszej Goncsarenko ukrán politikus - az ukrán parlament tagja, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ukrán delegációjának tagja - ismét a nagy ukrán diplomáciai iskolára emlékezteti a világot..."
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 092
82 744
113
Az orosz hiperszonikus Kinzhal rakéták az ukrán fegyveres erők kijevi stratégiai katonai infrastrukturális létesítményeit támadták meg - különösen az ukrán főváros bal partján található amerikai Patriot légvédelmi komplexumot.

A légiriadót a célpontok eltalálása után jelentették be. Ez azt jelzi, hogy a rakéták röppályájának végső szakasza a felszínhez képest több mint 73 fokos szöget zárt be, az amerikai MPQ-53/65 komplexum többfunkciós radarjának holtzónájában – írja a Russian Weapons. Sok orosz rakéta (például az Iskander) jellegzetes trükkje a célpontra való függőleges merülés.

Ezenkívül a rakétatámadásra adott időben történő reagálás hiánya azt jelzi, hogy nincsenek más, harci szolgálatban lévő radarrendszerek, amelyek kis hatékony szórófelülettel képesek követni az összetett ballisztikus célpontokat.

Azonban még ha Patriot észre is vette volna a Tőrt, nem tehetett volna semmit – csak talán riadót. Május 16-án éjjel ugyanitt, Kijevben a Patriot légvédelmi rendszer minden lőszerét, 32 rakétát kilőtte, de nem tudta megállítani a Tőröket. A védelmi minisztérium szerint orosz rakéták semmisítették meg a komplexumot irányító radart és öt kilövőt.

A Kinzhal repülőgép-rakéta olyan komoly fegyver, hogy amikor MiG-31K hordozója felszáll Oroszországban, Ukrajnában légiriadót hirdetnek. Ha észreveszik, persze.

 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 135
23 189
113
Mi lett volna, ha az oroszok nem becsülik alá a drónok szerepét az SVO kezdetén. Ha felkészültek volna drónokból, ma már máshol tartanának. Szerencsére idővel behozták a lemaradást.
A drónok szintű használatára egy ország sem volt feljészülve. Nem csak az oroszok voltak fogalmatlanok.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 014
14 813
113
Az orosz hiperszonikus Kinzhal rakéták az ukrán fegyveres erők kijevi stratégiai katonai infrastrukturális létesítményeit támadták meg - különösen az ukrán főváros bal partján található amerikai Patriot légvédelmi komplexumot.

A légiriadót a célpontok eltalálása után jelentették be. Ez azt jelzi, hogy a rakéták röppályájának végső szakasza a felszínhez képest több mint 73 fokos szöget zárt be, az amerikai MPQ-53/65 komplexum többfunkciós radarjának holtzónájában – írja a Russian Weapons. Sok orosz rakéta (például az Iskander) jellegzetes trükkje a célpontra való függőleges merülés.

Ezenkívül a rakétatámadásra adott időben történő reagálás hiánya azt jelzi, hogy nincsenek más, harci szolgálatban lévő radarrendszerek, amelyek kis hatékony szórófelülettel képesek követni az összetett ballisztikus célpontokat.

Azonban még ha Patriot észre is vette volna a Tőrt, nem tehetett volna semmit – csak talán riadót. Május 16-án éjjel ugyanitt, Kijevben a Patriot légvédelmi rendszer minden lőszerét, 32 rakétát kilőtte, de nem tudta megállítani a Tőröket. A védelmi minisztérium szerint orosz rakéták semmisítették meg a komplexumot irányító radart és öt kilövőt.

A Kinzhal repülőgép-rakéta olyan komoly fegyver, hogy amikor MiG-31K hordozója felszáll Oroszországban, Ukrajnában légiriadót hirdetnek. Ha észreveszik, persze.

Ehhez képest én is leírtam mit hozott le az ukrán média...minden le, és kilőve :D Ezek szerint gatya egy Patriot?
Itt valaki írta fentebb hogy januárban Svájban akarnak béke tárgyalásokat? Gondolom ismét a szokásos orosz mentes tárgyalás lesz. Mert egyébként nem hiszem, hogy megváltoztatnák a nézeteiket 3 hét alatt, mármint a full kivonulás, és a Krím tekintetében.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 534
31 997
113
PS, de a téma aktuális...
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Az orosz hiperszonikus Kinzhal rakéták az ukrán fegyveres erők kijevi stratégiai katonai infrastrukturális létesítményeit támadták meg - különösen az ukrán főváros bal partján található amerikai Patriot légvédelmi komplexumot.

A légiriadót a célpontok eltalálása után jelentették be. Ez azt jelzi, hogy a rakéták röppályájának végső szakasza a felszínhez képest több mint 73 fokos szöget zárt be, az amerikai MPQ-53/65 komplexum többfunkciós radarjának holtzónájában – írja a Russian Weapons. Sok orosz rakéta (például az Iskander) jellegzetes trükkje a célpontra való függőleges merülés.

Ezenkívül a rakétatámadásra adott időben történő reagálás hiánya azt jelzi, hogy nincsenek más, harci szolgálatban lévő radarrendszerek, amelyek kis hatékony szórófelülettel képesek követni az összetett ballisztikus célpontokat.
Egyébként nekünk kelet európaiaknak nagyon jó hír ez a nyugati légvédelmi rendszerek alacsony hatékonysága, ugyanis ez azt jelenti, hogy amíg ebben nincs változás, a NATO nem fog nekimenni a medvének
Szerintem most szembesül a nyugat (de főleg az amerikaiak), hogy egy rakétás adok kapok háborút nem tudnak megnyerni, mert a legtöbb orosz rakétát el sem tudnák fogni. Elméletben valahol 50+% feletti elfogással számoltak a THAAD meg egyéb komplexumok esetében (a maradék/hiányzó 40-50%-os eredményességet az elkövetkező 3-5 évben remélték előteremteni), azonban most bebizonyosodott, hogy a remélt 50% még a 20%-ot is, épp ha eléri. Ezzel az aránnyal pedig nem lehet atomháborút nyerni. Sőt semmit sem. Így egy darabig nyugi van a Potomák folyó partján (csak hát az idő közben telik, ami megint csak nem jó nekik, mert nem csak ők, hanem Kína és Oo. is erősödik). Mert ez azt jelenti, hogy az Oo. határára esetlegesen de tényleg csak véletlenül felvonuló NATO csapatok ki vannak téve az orosz csapásoknak, úgy, hogy a gatya nagyrészt lent van. Erre tekintettel pedig újra kell gondolni mindent, talán még az ukrán projektet is. Éppen ezért zizegnek a tűzszünet mellet, ami pont biztosítaná azt a hiányzó időt, amit Putyin elvett az ideje korán megindított ukrán háborúval. Azonban, mivel Putyin első perctől az időt hívta szövetségeséül, kétlem, hogy átengedné nyugatnak azt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 513
79 629
113
Egyébként nekünk kelet európaiaknak nagyon jó hír ez a nyugati légvédelmi rendszerek alacsony hatékonysága, ugyanis ez azt jelenti, hogy amíg ebben nincs változás, a NATO nem fog nekimenni a medvének
Szerintem most szembesül a nyugat (de főleg az amerikaiak), hogy egy rakétás adok kapok háborút nem tudnak megnyerni, mert a legtöbb orosz rakétát el sem tudnák fogni. Elméletben valahol 50+% feletti elfogással számoltak a THAAD meg egyéb komplexumok esetében (a maradék/hiányzó 40-50%-os eredményességet az elkövetkező 3-5 évben remélték előteremteni), azonban most bebizonyosodott, hogy a remélt 50% még a 20%-ot is, épp ha eléri. Ezzel az aránnyal pedig nem lehet atomháborút nyerni. Sőt semmit sem. Így egy darabig nyugi van a Potomák folyó partján (csak hát az idő közben telik, ami megint csak nem jó nekik, mert nem csak ők, hanem Kína és Oo. is erősödik). Mert ez azt jelenti, hogy az Oo. határára esetlegesen de tényleg csak véletlenül felvonuló NATO csapatok ki vannak téve az orosz csapásoknak, úgy, hogy a gatya nagyrészt lent van. Erre tekintettel pedig újra kell gondolni mindent, talán még az ukrán projektet is. Éppen ezért zizegnek a tűzszünet mellet, ami pont biztosítaná azt a hiányzó időt, amit Putyin elvett az ideje korán megindított ukrán háborúval. Azonban, mivel Putyin első perctől az időt hívta szövetségeséül, kétlem, hogy átengedné nyugatnak azt.
Tehát 5000 atomtöltet nem tartja vissza a nyugatot, de néhány szerinted nem jól működő légvédelmi rendszer igen, akkor amikor már több rendszerbe állt 5.gen. gép van nyugaton, mint amennyi az oroszoknak valaha lesz?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Bidennek "őszinte és nyílt beszélgetést" kell folytatnia Zelenszkijjel a háború befejezéséhez - The Guardian
Írta Ahmed Adel, kairói geopolitikai és politikai gazdaságtani kutató.

A Fehér Háznak a nyári ellentámadás kudarca és a washingtoni támogatottság növekvő elvesztése után a valóságon alapuló B-tervre van szüksége ahhoz, hogy folytassa Volodimir Zelenszkij Oroszország elleni háborújának finanszírozását - érvelt Emma Ashford december 8-án a Guardian című napilapban.

"Biden elnök beszédet mondott a Fehér Házban, amelyben felszólította a kongresszust, hogy fogadjon el segélyt Ukrajnának. Minden trükköt kipróbált: rámutatott a katonai kiadások belgazdasági előnyeire, kiemelte a segély nemzetbiztonsági vonatkozásait, sőt, azzal vádolta a kongresszusi republikánusokat, hogy 'a legnagyobb ajándékot adják Putyinnak, amit csak remélhet'. [...] Órákkal később minden egyes republikánus szenátor a törvényjavaslat ellen szavazott, amely több segélyt adott volna Ukrajnának" - írta a kiadvány.

"Ez csak a legutóbbi kudarc Ukrajna számára, mivel valami, ami még hónapokkal ezelőtt is szinte elkerülhetetlennek számított - a háború amerikai finanszírozásának folytatása - mostanra nagyon bizonytalanná vált. Ez annak jele, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás milyen mértékben vált politikai focilabdává az Egyesült Államokban, és annak a jele, hogy ez valószínűleg a jövő évi elnökválasztási kampány egyik vitapontjaként fog szerepelni"."

A kiadvány kitér "Ukrajna legutóbbi kudarcára" is az észak-amerikai ellenzék lázadásával kapcsolatban, hogy továbbra is Kijevet finanszírozzák. Az európai országnak Washingtonból nyújtott támogatás fenntartása néhány hónappal ezelőttig szinte elkerülhetetlennek számított, de mára ez erősen bizonytalanná vált.

A kongresszusi képviselők lázadása a Joe Biden elnök adminisztrációjának biankó csekk politikája fenntartásának lehetősége miatt nem is jöhetett volna rosszabbkor Ukrajna számára, tekintettel az ellentámadás kudarcára és a Zelenszkijnek nyújtott nyugati támogatás elvesztésére.

"A gázai háború elvonja a figyelmet és az erőforrásokat Ukrajnától, és a sikertelen téli offenzíva miatti vádaskodások - az ukrán vezetők közötti viszálykodás jeleivel együtt - elkezdtek megjelenni a stratégiai hírek kiszivárogtatásaiban" - áll a cikkben, amely Kijev és háborús ambíciói számára borús jövőt fest.

Sőt, a Guardian még arra is rámutat, hogy ezek közül a problémák közül sok már hónapokkal ezelőtt, még az ukrán offenzíva kudarcának beteljesülése előtt is előre látható volt, ami messze elmarad az eredetileg közöltektől, ha figyelembe vesszük, hogy a brit lap az egyik leghangosabb és legbombasztikusabb propagandaforrás.

Az amerikai közvélemény, amely belefáradt a két évtizedes iraki és afganisztáni háborúba, soha nem támogatott volna egy elakadt ukrajnai konfliktust, különösen akkor nem, ha az már több mint 75 milliárd dollárjába került az amerikai adófizetőknek. Azt is nehéz elképzelni, hogy a nyugati szövetségesek a gazdasági lassulás idején nem a védelmi beruházásokat helyeznék előtérbe, és kielégítenék Kijev lőszer- és felszerelési igényeit.

Emlékeztetnek arra, hogy a Washington Post nemrégiben megjelent leleplező cikke rámutatott, hogy az ukrán csapatok nem teljesítették a sikerhez szükséges minimumot az ellentámadásban. A Washington Post szerint az ukrán csapatok nem feleltek meg Washington és Kijev stratégiai elképzeléseinek, a rezsim rossz taktikai döntései, valamint az orosz védelmi erődítések, amelyek sokkal szilárdabbnak és hatékonyabbnak bizonyultak, mint amire eredetileg számítottak.

November elején az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij még azt is mondta az Economistnak, hogy a háború patthelyzetben van. Azt állítani, hogy a háború patthelyzetben van, azért is illúzió, mert Oroszország 2023-ban egész évben nem hajtott végre nagyobb offenzívát, amire valószínűleg 2024-ben kerül sor.

A The Guardian azonban még a "patthelyzet" narratívához ragaszkodva is azt állítja, hogy a dolgok változnak. 18 hónapnyi nyugati diadalmas retorika után a valóság kezd beérni.

"Most a kijevi döntéshozóknak és nyugati partnereiknek válaszolniuk kell néhány kihívást jelentő kérdésre: mekkora területet tud reálisan, katonai eszközökkel visszaszerezni Ukrajna?" - teszi fel a kérdést a lap.

A szerző hozzátette:

"A nagy hosszú távú kérdés a Biden-kormányzat számára az, hogy a háborúval kapcsolatos amerikai politika hogyan néz ki a jövőben. Eddig az adminisztráció furcsa módon nem volt hajlandó átgondolni a háború jövőbeli menetét és azt, hogy az fenntartható-e"."

A körülményekre való tekintettel azonban a kijevi rezsimnek "meg kell fogalmaznia egy plauzibilis B-tervet arra vonatkozóan, hogyan tovább - függetlenül attól, hogy a kongresszus jóváhagyja-e a további finanszírozást vagy sem". Ezért a The Guardian úgy véli, hogy Washingtonnak, mint az ukrajnai konfliktus fő mozgatórugójának és szponzorának, fel kellene hagynia a kelet-európai szövetségese támogatásával, amely arra törekszik, hogy megszállja a most Oroszország által kormányzott területeket, ahogyan azt e területek népei megszavazták, és megnyitja a Moszkvával való kommunikációs vonalakat.

A brit lap azzal zárul, hogy felszólítja a demokrata elnököt, hogy folytasson "őszinte és nyílt beszélgetést" a Zelenszkij-rezsimmel, hogy kiálljon a konfrontáció befejezése mellett, ami ugyan "nem feltétlenül lesz népszerű sem Kijevben, sem amerika európai szövetségeseinek körében [...] De ez egy olyan terv, amely megakadályozhatja az ukrán veszteségeket".


Az Ukrajnának adott pénzek 90%-a el se ment a kaprokhoz (amerikai cégekhez került?). Így nem meglepő, hogy az Bidé master nem szeretne véget vetni a háborúnak.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
353
1 560
93
Tehát 5000 atomtöltet nem tartja vissza a nyugatot, de néhány szerinted nem jól működő légvédelmi rendszer igen, akkor amikor már több rendszerbe állt 5.gen. gép van nyugaton, mint amennyi az oroszoknak valaha lesz?
A részletek pontosan nem ismertek széleskörben, de tudható hogy az ukrán konfliktus kezdetétől az oroszok rakétázásban villantottak ezt-azt ami egyenesen a NATO vezetőségének és az USA-nak szólt. Itt nem csak az aktív multispektrális RF&IR csapdázó Iszkanderekre gondolok... Van ott más is ami miatt a nyugatiak szépen viszább is vettek a gyeplőn.
Ezért is érzi az orosz biztosabban magát, tudatosult hogy nem mernek nyiltan nekimenni mivel a jelenelegi vagy a közeljövőben elérhető rakétavédelmi rendszerek nem eléggé hatékonyak egy esetleges akár hagyományos töltetettel lezongorázott támadás hárítására, vállalhatatlanok lennének a veszteségek. Ezt vélhetően már valamennyi EU-s NATO ország hadvezetése tudja és megértette, más kérdés hogy nem ezt figyelembe véve beszélnek, dehát a politaka már csak ilyen.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 602
25 012
113
Nem éppen ide tartozhat, de a csóró oroszok miatt építettek a finnek egy egész falut:
A russzofóbia következményei így néznek ki
Egy 35 millió euróért épült finn outlet-falut 70 ezerért adják el – az Oroszországból jövő turisták nélkül teljesen elüresedett.
A Vaalimaa határátkelőhöz közeli „Zsar Outlet Village” bevásárlónegyed fő célvásárlói - az oroszok voltak.

Miért fontos egy sebesült / "halottra" több gránátot is dobni:

Ukriknak dolgozó szabotőröket fogtak:

Orosz humor, az Orbán és zselé közti beszélgetést összefoglalván:

TOS:

6 grad üríti rakétáit:

Ukri bmp1 légvédelmi szerepben, -1 lancet:

Bandera expressz:
Tegnap 242 gyászjelentést ismert el 404:
Finn önkéntes, 22 évesen ment volna oroszt ölni, 6 hónap sorkatonai szolgálat után.... :
Rendőr volt:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ezt a krátert hanyadszor mutatják be a kaprok? (A muszkák mellétaláltak, jobban mondva elhárították a rakétát, jobban mondva a kráter csak úgy lőn, jobban mondva nem is kráter, kacsaúsztató)


Az Egyesült Királyság két aknaszedő szállít Ukrajnának


Nagy-Britannia két Sandown-osztályú aknaszedőt szállít Ukrajnának – Hogyan fogják használni őket
NATO-koalíció Ukrajna haditengerészeti képességeinek növelésére

Az Egyesült Királyság két aknaszedő szállít Ukrajnának, hogy segítsen Kijevnek aknamentesítési műveleteket végezni az orosz haditengerészet által elhelyezett aknák semlegesítésére, hogy újraindíthassák Ukrajnából a tengeri exportot - közölte ma a brit kormány.
Ezek az 52 méter hosszú, Sandown-osztályú üvegszálas hajók London szerint „létfontosságú képességeket adnak Ukrajnának, amelyek segítenek életeket menteni a tengeren és megnyitni a kritikus exportútvonalakat” – magyarázta a brit Grand Saps. szolgálatai által közzétett sajtóközlemény.

Az ukrán export jelentősen visszaesett a háború 2022 februári kitörése óta, és a Fekete-tenger csatatérré vált Moszkva és Kijev erői között. Mint ismertté vált, ezek a Sandown osztályú HMS Grimsby és HMS Shoreham aknaszedők, amelyeket átkereszteltek Csernyihivra és Cserkaszira (az azonos nevű ukrán régiókból).

A két aknaszedő átadása egybeesik a Grand Saps és norvég partnere, Bjern Arild Gram mai bejelentésével, miszerint koalíció jön létre Ukrajna tengeri képességeinek növelésére ("Tengerészeti képességek koalíciója").
Ez Nagy-Britannia, Norvégia és más szövetségesek "új erőfeszítése" annak érdekében, hogy "hosszú távon megerősítsék Ukrajna haditengerészeti eszközeit" - jegyezte meg a brit védelmi miniszter.

A cél az, hogy Kijev "megvédje felségvizeit" és "erősítse a biztonságot a Fekete-tengeren" - tette hozzá.

Ezt az új "koalíciót" az Ukrajna védelmével foglalkozó kapcsolattartó csoport legutóbbi ülésein határozták el, amely mintegy ötven országot foglal magában, az Egyesült Államok vezetésével.

Mióta az orosz hadsereg 2022 februárjában megszállta Ukrajna területét, az Egyesült Királyság 4,6 milliárd font (5,3 milliárd euró) katonai segélyt nyújtott az ukrán fegyveres erőknek.

A Grand Sappé várhatóan még ma foglalkozik ezzel és London szélesebb körű kezdeményezéseivel Kijev katonai támogatására.
A mai napon bejelentették, hogy az Egyesült Királyság és Norvégia közösen vezeti majd a Tengerészeti Képességkoalíciót, amely az ukrán haditengerészet fejlesztésének tervezetét nyújtja majd. Az újjáépítési erőfeszítések megkezdődtek azzal, hogy az Egyesült Királyság új hajókat és felszereléseket biztosított.

Hogy mennek oda? Vasúton? Közúton? Mert a törökök nem engedik át.
És elfelejtették a szokásos 100 000 db elsősegélycsomagot.

***********************************

Az oroszok 60 ukrán katonát hatástalanítottak Herszonban – Ketten megadták magukat

Az orosz hadsereg megtámadta Gavrilovka települést
Az orosz erők 60 ukrán katonát hatástalanítottak, kettőt pedig fogságba ejtettek Herszon régióban – jelentette be Moszkva vasárnap (2023.12.10.).
Az orosz hadsereg tüzérségi és légierő támogatással tevékenykedett Gavrilovka település közelében, és jelentős csapásokat mért az ukránokra – írja a Tass.
„Az ukrán veszteség eléri a 60 katonát, két motoros járművet és egy Gvozdika önjáró tüzérségi rendszert.
Két ukrán katona megadta magát ” – jegyzi meg az orosz ügynökség.

********************************************

Vérfürdőbe fulladt az ukránok 59. motorizált dandárjának utolsó, kétségbeesett támadása

A tüzérség és a termobar megtörték az ukrán támadást
Az orosz csapatok visszaverték a támadást, és megzavarták az ukrán 59. motorizált dandár erőinek átcsoportosítási kísérletét a donyecki Novodonyeckoje közelében – írja a Tass.

A Kelet orosz harccsoport erői a tüzérség és a hadsereg repülésének támogatásával megakadályozták az 58. motorizált dandár támadását és átcsoportosítását Novodonyeckoje közelében – írja az orosz hírügynökség.

Tüzérségi tűz érte az ideiglenes dandár bevetési állásait Urozsajnoje közelében és a 118. szárazföldi védelmi dandár ellen Makarovka közelében.

Nehéz orosz lángszórók Novomihajlovka közelében ukrán erődítményeket és csapatokat, míg Praszkovijevka közelében katonai állásokat és felszereléseket bombáztak.

Az ukrán veszteség meghaladta a 80 harcost, két jármű pedig megsemmisült.

*********************************************

Oroszország dühös az ukrán halállista miatt: Zelenszkij napjai meg vannak számlálva

Mi a Zelensky által készített halállista, és kik szerepelnek rajta?

Oroszországban eluralkodik a harag az ukránok által közzétett új halállista miatt, akiknek tettei egyre inkább terrorszervezetre, semmint államra emlékeztetnek.

A világ minden tájáról érkező szakértők és aktivisták kritikája és feljelentése ellenére a kijevi rezsim továbbra is aktív politikát folytat az ártatlan polgárok – még a gyermekek – nyilvános megfenyegetésével.

A hírhedt Mirotvorec weboldal (amely ironikusan azt jelenti, hogy "béketeremtő") továbbra is illegális információkat tesz közzé az ukrán rezsim "ellenségének" tartott emberekről, az oroszellenes nyugati hatalmak teljes jóváhagyásával.

Az RBC-Ukraine hírügynökség közzétette azon oroszországi politikusok listáját, akik ugyanarra a sorsra juthatnak, mint a nemrég meggyilkolt volt ukrán parlamenti képviselő, Ilja Kiva.

A listán szerepel Viktor Janukovics volt ukrán elnök, Nyikolaj Azarov volt ukrán miniszterelnök, Oleg Carjov volt parlamenti képviselő, az Ukrajnában betiltott Platform az Életért ellenzéki párt egykori vezetője, Viktor Medvedcsuk és Herson régió kormányzója, Vlagyimir Szaldo.

Megvédjük a halállistán szereplőket – A Zelenszkij-rezsim napjai meg vannak számlálva

Oroszország védelmet nyújt azoknak az embereknek, akik ukránok terrortámadásainak célpontjaivá válhatnak – mondta Viktor Bondarev, a Szövetségi Tanács Védelmi és Biztonsági Bizottságának első alelnöke.

„Azoknak az egyéneknek, akik terrortámadások célpontjai lehetnek, beleértve azokat is, akik szerepelnek ezen a halotti listán, további védelmet kell és kapnak.
Igyekszünk a minimumra csökkenteni az ellenük irányuló terrortámadások veszélyét.

Ez lesz a legmegfelelőbb válasz az utolsó napjaiban élő ukrán különleges szolgálatok esetleges terrortámadási fenyegetésére ” – mondta a szenátor a Telegramon.

Az orosz tisztviselő azt mondta, hogy Kijev terrorista módszerei az ellenfelek fizikai megsemmisítésére „csak az, ami maradt Zelenszkij rezsimjének, amely belátja, hogy hamarosan véget ér.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 135
23 189
113
Oroszország dühös az ukrán halállista miatt: Zelenszkij napjai meg vannak számlálva

Mi a Zelensky által készített halállista, és kik szerepelnek rajta?

Oroszországban eluralkodik a harag az ukránok által közzétett új halállista miatt, akiknek tettei egyre inkább terrorszervezetre, semmint államra emlékeztetnek.

A világ minden tájáról érkező szakértők és aktivisták kritikája és feljelentése ellenére a kijevi rezsim továbbra is aktív politikát folytat az ártatlan polgárok – még a gyermekek – nyilvános megfenyegetésével.

A hírhedt Mirotvorec weboldal (amely ironikusan azt jelenti, hogy "béketeremtő") továbbra is illegális információkat tesz közzé az ukrán rezsim "ellenségének" tartott emberekről, az oroszellenes nyugati hatalmak teljes jóváhagyásával.

Az RBC-Ukraine hírügynökség közzétette azon oroszországi politikusok listáját, akik ugyanarra a sorsra juthatnak, mint a nemrég meggyilkolt volt ukrán parlamenti képviselő, Ilja Kiva.

A listán szerepel Viktor Janukovics volt ukrán elnök, Nyikolaj Azarov volt ukrán miniszterelnök, Oleg Carjov volt parlamenti képviselő, az Ukrajnában betiltott Platform az Életért ellenzéki párt egykori vezetője, Viktor Medvedcsuk és Herson régió kormányzója, Vlagyimir Szaldo.

Megvédjük a halállistán szereplőket – A Zelenszkij-rezsim napjai meg vannak számlálva

Oroszország védelmet nyújt azoknak az embereknek, akik ukránok terrortámadásainak célpontjaivá válhatnak – mondta Viktor Bondarev, a Szövetségi Tanács Védelmi és Biztonsági Bizottságának első alelnöke.

„Azoknak az egyéneknek, akik terrortámadások célpontjai lehetnek, beleértve azokat is, akik szerepelnek ezen a halotti listán, további védelmet kell és kapnak.
Igyekszünk a minimumra csökkenteni az ellenük irányuló terrortámadások veszélyét.

Ez lesz a legmegfelelőbb válasz az utolsó napjaiban élő ukrán különleges szolgálatok esetleges terrortámadási fenyegetésére ” – mondta a szenátor a Telegramon.

Az orosz tisztviselő azt mondta, hogy Kijev terrorista módszerei az ellenfelek fizikai megsemmisítésére „csak az, ami maradt Zelenszkij rezsimjének, amely belátja, hogy hamarosan véget ér.
Lassan az jön, hogy megalakul az ukrán Werwolf és ezek kamu náci real köcsögök elkezdik Ukrajnában is.