[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 003
1 581
113
A RENDŐRÖK MOZGÓSÍTÁSÁT JAVASOLJA EGY VOLT UKRÁN PARANCSNOK
Legkevesebb 50 ezer, de akár 100 ezer ukrán rendfenntartót lehetne a frontra vezényelni – jelentette ki Jevhen Dikij katonai elemző, az Ajdar zászlóalj egykori századparancsnoka, aki azzal a javaslattal állt elő, hogy mozgósítsák és vigyék hadba a rendőröket.
“TÉNYLEG SZÜKSÉGÜNK VAN 250 EZER RENDFENNTARTÓRA A HÁTORSZÁGBAN HÁBORÚ IDEJÉN? TALÁN KEVESEBB RENDŐR IS FENN TUDNÁ TARTANI A RENDET? NEM AZT MONDOM, HOGY MINDEN RENDŐRT A FRONTRA KELL KÜLDENI. TERMÉSZETESEN SZÜKSÉGÜNK VAN A TÖRVÉNYESSÉGRE ÉS A RENDRE. VÉLHETŐEN, HA AZ ÖSSZES RENDŐR HARCOLNA, AKKOR MÁSNAP MÁR AZ UTCÁRA SEM TUDNÁNK KIMENNI”
– idézte az UNIAN hírügynökség a volt parancsnokot, aki szerint 250 ezer rendőr sok, legkevesebb 50 ezer, de akár 100 ezer ukrán rendfenntartót lehetne a frontra vezényelni.
Dikij szerinte túl sokan őrzik a közrendet, miközben ezek az emberek ki vannak képezve, orvosi vizsgálaton estek át, és alapvető fegyverismerettel rendelkeznek.
A katonai elemző úgy véli, rossz üzenete van annak, hogy a rendvédelmi szervek dolgozói mentesülnek az általános mozgósítás alól. Jevhen Dikij a frontra küldené a rendőrök mellett az állami nyomozóiroda, a korrupcióellenes iroda, a korrupciómegelőzési ügynökség, az adórendőrség és a vámhatóság munkatársait is.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
"Kivonult"nem vetózott "Viktorunk".Hivatalosan tartózkodott.Viszont Úniós alaptörvény szerint ebben az esetben nem ismeri ezt a "fogalmat".Magyarul neki is alá kellett írni különben nem lenne érvényes.Szavazóknak komunnikál amit akar a "hívői" úgy is elhisznek mindent(csak "hatott" az a 10 milliárd Euró).Véleményem szerint az 50 milliárd Euró támogatás megszavazásskor is hasonló "színjáték" várható.De ezen nincs mit csodálkozni a szankciók megszavazásakor is "eljátszotta" ezt.

Várjuk ki a végét. Lehet titkon mindenki arra várt, hogy majd jól vétózik és széttárhatják a kezüket, ők megpróbálták.
Ehelyett most tolni kell tovább a műsort.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 925
113
Itt azt írják kivonult a teremből, hogy ő nem szavazza meg:

Nem igazán értem a helyzetet. Nem úgy van, hogy egyhangú igen kell mindegyik tagállam részéről. Ha a 26 tagország szavazata dönti el, akkor ez milyen egyhangú szavazás? És hiába tartózkodott Orbán, azaz nem szavazott, a következmények bennünket sújtanak. Valóban jó döntés volt kivonulni.? Hivatalos nyilatkozat még nincs. Csalódott vagyok.


Ausztria blokkolta a 12. EU-szankciócsomagot Oroszország ellen.
A Reuters számol be róla.
Az akció oka az volt, hogy ukrán szankciókat vezettek be az Oroszországban működő osztrák Raiffeisen Bank ellen.
Ausztria képviselője elmondta, hogy országa megvétózza a csomag elfogadását mindaddig, amíg az ukrán hatóságok fel nem oldják a szankciókat⚡️⚡️⚡️
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Példátlan hiperszonikus támadás: Moszkva 12 (!) Kh-47M2 Kinzsalt dobott az ukrán bázisok ellen
Geran-2 lezuhan Romániában - Bukaresti jelentés

Oroszország történetének legdrágább légicsapását hajtotta végre 12 db Kh-47M2 Kinzsal hiperszonikus rakétával ukrán célpontok ellen 4 különálló támadási hullámban.

A legfrissebb információk szerint öt Kh-47M2 Kinzsal hiperszonikus rakéta találta el a sztarokosztyantyinivi légibázist, két Rivne, két Kijev, két Vinnicja és egy Ukrajna középső részén esett el.

Az ukránok azt állítják, hogy lelőttek egy Kinzsalt.

A kezdeti frissítés 9 Kinzsal rakétát tartalmazott orosz MiG-31 vadászgépektől.

Példátlan támadás 12 Kh-47M2 Kinzsallal – Storm Shadow/SCALP „fészek” találat

Részletesebben, az orosz MiG-31-es vadászgépek ma hiperszonikus Kinzsal rakétákkal indítottak támadást a nyugat-ukrajnai Hmelnickij régió ellen – jelentette be Kijev.
Az ukrán légierő kezdetben arról számolt be, hogy a MiG-31-es vadászgépek két "hullámban" lőtték ki a hiperszonikus rakétákat az orosz légtérből.
Jurij Iknat, az ukrán légierő szóvivője legalább egy robbanásról számolt be a Hmelnickij régióban, részletek nélkül.

Az ukrán sajtó arról számolt be, hogy robbanások hallatszottak a Kijevtől mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvő sztarokonstanitovi katonai repülőtéren, amelyet korábban rakéta- és dróntámadás érte.
Az ukrán főváros légvédelmi védelmében rakétatámadásra is riasztást adtak, áldozatokról vagy károkról nem érkezett hír.
Nem sokkal azelőtt, hogy az orosz harci gépek hiperszonikus rakétákkal indítottak volna támadást, még négyszer megszólaltak a szirénák Ukrajnában.

Egy újabb ukrán frissítés szerint a MiG-31-esek öt hiperszonikus rakétát lőttek ki a sztarokonstantinovi repülőtérre.
A Sztarokonstantinov repülőtér a Storm Shadow/SCALP cirkálórakétákat szállító ukrán Szu-24-es repülőgépek fő bázisa. Sztarokonstantinov a Szu-24-esek mellett MiG-29-es és Szu-27-es repülőgépeket is kapott, amelyek egy része továbbra is az ukrán légierő rendelkezésére áll.

Frissített Kinzsal strikes december 14-re
5 Sztarokostyantinovban
2 Rivnében
2 Kijevben
2 Vinnicján
0-1 másik helyen

Legalább 12 Kinzhal rakétát lőttek ki Ukrajnára. Kijev az egyetlen város, amelyről megerősítették, hogy képes elkapni a Kinzsal rakétákat pic.twitter.com/tjH2zCrLrO


Geran-2 eltalálta Odesszát


Tegnap este ugyanakkor orosz Geran-2 drónok támadták meg Ukrajna kikötői infrastruktúráját az Odessza régióban. Támadták a dunai kikötőket, Chiliát, Renit és Izmailt.

A második hullám követte a Geran-2-vel, amely Odessza városában célokat ért el.
Légvédelmi csapatok állásait, kikötőit és katonai létesítményeket támadták meg.
A város egyik célpontja egy kollégium volt, amelyet az ukrán katonai parancsnokság az ukrán fegyveres erők harcosainak laktanyává alakított. Az épület elpusztult.
Iráni gyártmányú drónok által elkövetett orosz támadás az odeszai régióban (dél) 11 embert, köztük három gyereket sebesített meg – jelentette be az ukrán katasztrófavédelem a hajnali órákban.
A Facebookon keresztül arról számoltak be, hogy egy autó és egy ipari létesítmény kigyulladt, míg összesen tizenegy épületben sérültek meg.
Öt embert kórházba szállítottak a közlemény szerint, amely nem részletezte, hogy pontosan hol történtek a támadások.
Korábban az odesszai régió katonai adminisztrációjának vezetője, Oleh Kiper arról számolt be, hogy egy férfi, akit kórházban ápoltak, belehalt az előző napi támadásban elszenvedett sérüléseibe.
Az ukrán fegyveres erők légvédelme tegnap nyilvánvalóan lelőtte az összes Geran-2 öngyilkos drónt Odessza régióban.pic.twitter.com/wOFj3lbkBl
— cvetko35 (@cvetko35) 2023. december 13.

6:50 órás orosz rakéták támadása Odesszára és az Odessza régióra. Észrevettem, hogyan változott az emberek reakciója? a barátaimmal megbeszéljük, hogyan változott a légvédelem hangja, megbeszéljük, hogyan lepjük meg a gyerekeket újévre, és hirtelen a lányomat... pic.twitter.com/7YtDE9ft4u< /a >
— Татьяна Кагитина NAFO-tag (@tatyanaodesssa) 2023. december 14.

A legerősebb támadás #Odessza kikötői ellen a román határ közelében: a riasztó 4,5 órája szól!< a i=3> Drónraj üt célokat Reni, Izmail és Kiliya térségében az odesszai régióban. Új támadó drónok érkeznek a tengerből. pic.twitter.com/gbm8zjfohG
– Arthur Morgan (@ArthurM40330824) 2023. december 13.

Orosz Geran-2 drón lezuhan Romániában – Bukaresti riport

A román külügyminisztérium beidézte Valerij Kuzmin orosz nagykövetet tiltakozásul egy orosz Geran-2 drón román földön történt lezuhanása után.

Bukarest Moszkvának tiltakozott, miután egy drón lezuhanását követően 1,5 méter mély krátert fedeztek fel az ukrán határ közelében. A román hadsereg szerint egy orosz Geran-2 kamikaze drónról van szó, amely szerdáról csütörtökre virradó éjjel támadta meg az ukrán Duna-parti Reni kikötőt.
Grindou falu, amelynek közelében a drón esett, 8 km-re található Renitől.
A román védelmi minisztérium közleménye szerint

„Az F-16 és az Eurofighter Typhoon vadászgépek egy Ukrajna kikötői infrastruktúrája elleni orosz dróntámadás során szálltak fel. A románok jelentették az esetet a NATO-parancsnokságnak.
(…) a román hadsereg radarfigyelő rendszere a nemzeti légtérbe való esetleges jogosulatlan belépésre utalt: a jelet kis magasságban észlelték a Tulcea megyei Grindu területére vezető útvonalon”
Bukarest közölte, hogy ez már a negyedik orosz drónok román területre eső incidense.
A NATO nem tekinti a szövetség egyik országa elleni „támadásnak” egy drón lelövését.

Egy orosz Shahed-136/Geran-2 lármás lőszer maradványaira bukkantak Románia területén, miután tegnap este orosz támadást intéztek a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen.
A becsapódás következtében 1,5 méter mély kráter keletkezett. Román szolgáltatások… pic.twitter.com/YqdnmM4Jmu
– Status-6 (Katonai és konfliktusos hírek) (@Archer83Able) 2023. december 14.

A cirkálórakéták és kamikaze UAV-k csapásainak intenzitása csak fokozódni fog.

**************************************************************************

Az USA fokozatosan távolodik Ukrajnától, az EU pedig ki akarja tölteni ezt az űrt – Mandiner Harctér
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 820
14 490
113
Őrület. Ezek konkrétan árulók. Teljes nyomorba akarják dönteni Európát.... Ezt nem hiszem el!
Ők nem árulók, csak végrehajtják a kívülről érkezőutasításokat, parancsokat. Ha a szokásos eredményességgel fognak erről tárgyalgatni, szép ügyesen ahogy szoktak fontos kérdésekben, van rá reményünk hogy ezt simán jó pár évekig elhúzhatják, mint a rétestésztát, és akkor már nem lesz miről tárgyalni. Ahogy egy nem régi posztomba írtam, ha a politika külsö és belső erői megkívánják, akkor is berúgják az EU-ba Ukrajna seggét, ha sok pontban nem teljesíti a csatlakozás feltételeit. Erre példa Románia 2006 január 1-es csatlakoztatása (csatolása).
Figyeljétek meg, egyre több az "import", meg nem választott vezető az EU-ba, aki gondolkodás nélkül végrehajtanak minden külső utasítást.
Az EU is erős lejtmenetbe van gazdaságilag, és politikailag, az egyre növekvő migráncs had majd megteszi a hatását. Ehhez már jelenleg is Ukrajna jelentős rásegítést gyorsulást ad hozzá.
Lehet majd a polgárháborúba süllyedt teljes térségbe jönni azt le és bedemokratizálni.
Jöhet a Marshall terv II. és örülhet Európa hogy ismét megmentették - a saját hülyeségétől is.
Viszont ezt már nem ússzuk meg olyan országhatár szerkezettel, mint a II. Vh után, sokkal könnyebb irányítani kormányozni egy belső határok nélküli , egységes EU országot, a mostani népességének a maradványával.

Így is lehet küzdeni az aggasztó túlnépesedés ellen.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 536
6 638
113
Példátlan hiperszonikus támadás: Moszkva 12 (!) Kh-47M2 Kinzsalt dobott az ukrán bázisok ellen
Geran-2 lezuhan Romániában - Bukaresti jelentés

Oroszország történetének legdrágább légicsapását hajtotta végre 12 db Kh-47M2 Kinzsal hiperszonikus rakétával ukrán célpontok ellen 4 különálló támadási hullámban.

A legfrissebb információk szerint öt Kh-47M2 Kinzsal hiperszonikus rakéta találta el a sztarokosztyantyinivi légibázist, két Rivne, két Kijev, két Vinnicja és egy Ukrajna középső részén esett el.

Az ukránok azt állítják, hogy lelőttek egy Kinzsalt.

A kezdeti frissítés 9 Kinzsal rakétát tartalmazott orosz MiG-31 vadászgépektől.

Példátlan támadás 12 Kh-47M2 Kinzsallal – Storm Shadow/SCALP „fészek” találat

Részletesebben, az orosz MiG-31-es vadászgépek ma hiperszonikus Kinzsal rakétákkal indítottak támadást a nyugat-ukrajnai Hmelnickij régió ellen – jelentette be Kijev.
Az ukrán légierő kezdetben arról számolt be, hogy a MiG-31-es vadászgépek két "hullámban" lőtték ki a hiperszonikus rakétákat az orosz légtérből.
Jurij Iknat, az ukrán légierő szóvivője legalább egy robbanásról számolt be a Hmelnickij régióban, részletek nélkül.

Az ukrán sajtó arról számolt be, hogy robbanások hallatszottak a Kijevtől mintegy 240 kilométerre délnyugatra fekvő sztarokonstanitovi katonai repülőtéren, amelyet korábban rakéta- és dróntámadás érte.
Az ukrán főváros légvédelmi védelmében rakétatámadásra is riasztást adtak, áldozatokról vagy károkról nem érkezett hír.
Nem sokkal azelőtt, hogy az orosz harci gépek hiperszonikus rakétákkal indítottak volna támadást, még négyszer megszólaltak a szirénák Ukrajnában.

Egy újabb ukrán frissítés szerint a MiG-31-esek öt hiperszonikus rakétát lőttek ki a sztarokonstantinovi repülőtérre.
A Sztarokonstantinov repülőtér a Storm Shadow/SCALP cirkálórakétákat szállító ukrán Szu-24-es repülőgépek fő bázisa. Sztarokonstantinov a Szu-24-esek mellett MiG-29-es és Szu-27-es repülőgépeket is kapott, amelyek egy része továbbra is az ukrán légierő rendelkezésére áll.

Frissített Kinzsal strikes december 14-re
5 Sztarokostyantinovban
2 Rivnében
2 Kijevben
2 Vinnicján
0-1 másik helyen

Legalább 12 Kinzhal rakétát lőttek ki Ukrajnára. Kijev az egyetlen város, amelyről megerősítették, hogy képes elkapni a Kinzsal rakétákat pic.twitter.com/tjH2zCrLrO


Geran-2 eltalálta Odesszát


Tegnap este ugyanakkor orosz Geran-2 drónok támadták meg Ukrajna kikötői infrastruktúráját az Odessza régióban. Támadták a dunai kikötőket, Chiliát, Renit és Izmailt.

A második hullám követte a Geran-2-vel, amely Odessza városában célokat ért el.
Légvédelmi csapatok állásait, kikötőit és katonai létesítményeket támadták meg.
A város egyik célpontja egy kollégium volt, amelyet az ukrán katonai parancsnokság az ukrán fegyveres erők harcosainak laktanyává alakított. Az épület elpusztult.
Iráni gyártmányú drónok által elkövetett orosz támadás az odeszai régióban (dél) 11 embert, köztük három gyereket sebesített meg – jelentette be az ukrán katasztrófavédelem a hajnali órákban.
A Facebookon keresztül arról számoltak be, hogy egy autó és egy ipari létesítmény kigyulladt, míg összesen tizenegy épületben sérültek meg.
Öt embert kórházba szállítottak a közlemény szerint, amely nem részletezte, hogy pontosan hol történtek a támadások.
Korábban az odesszai régió katonai adminisztrációjának vezetője, Oleh Kiper arról számolt be, hogy egy férfi, akit kórházban ápoltak, belehalt az előző napi támadásban elszenvedett sérüléseibe.
Az ukrán fegyveres erők légvédelme tegnap nyilvánvalóan lelőtte az összes Geran-2 öngyilkos drónt Odessza régióban.pic.twitter.com/wOFj3lbkBl
— cvetko35 (@cvetko35) 2023. december 13.

6:50 órás orosz rakéták támadása Odesszára és az Odessza régióra. Észrevettem, hogyan változott az emberek reakciója? a barátaimmal megbeszéljük, hogyan változott a légvédelem hangja, megbeszéljük, hogyan lepjük meg a gyerekeket újévre, és hirtelen a lányomat... pic.twitter.com/7YtDE9ft4u< /a >
— Татьяна Кагитина NAFO-tag (@tatyanaodesssa) 2023. december 14.

A legerősebb támadás #Odessza kikötői ellen a román határ közelében: a riasztó 4,5 órája szól!< a i=3> Drónraj üt célokat Reni, Izmail és Kiliya térségében az odesszai régióban. Új támadó drónok érkeznek a tengerből. pic.twitter.com/gbm8zjfohG
– Arthur Morgan (@ArthurM40330824) 2023. december 13.

Orosz Geran-2 drón lezuhan Romániában – Bukaresti riport

A román külügyminisztérium beidézte Valerij Kuzmin orosz nagykövetet tiltakozásul egy orosz Geran-2 drón román földön történt lezuhanása után.

Bukarest Moszkvának tiltakozott, miután egy drón lezuhanását követően 1,5 méter mély krátert fedeztek fel az ukrán határ közelében. A román hadsereg szerint egy orosz Geran-2 kamikaze drónról van szó, amely szerdáról csütörtökre virradó éjjel támadta meg az ukrán Duna-parti Reni kikötőt.
Grindou falu, amelynek közelében a drón esett, 8 km-re található Renitől.
A román védelmi minisztérium közleménye szerint

„Az F-16 és az Eurofighter Typhoon vadászgépek egy Ukrajna kikötői infrastruktúrája elleni orosz dróntámadás során szálltak fel. A románok jelentették az esetet a NATO-parancsnokságnak.
(…) a román hadsereg radarfigyelő rendszere a nemzeti légtérbe való esetleges jogosulatlan belépésre utalt: a jelet kis magasságban észlelték a Tulcea megyei Grindu területére vezető útvonalon”
Bukarest közölte, hogy ez már a negyedik orosz drónok román területre eső incidense.
A NATO nem tekinti a szövetség egyik országa elleni „támadásnak” egy drón lelövését.

Egy orosz Shahed-136/Geran-2 lármás lőszer maradványaira bukkantak Románia területén, miután tegnap este orosz támadást intéztek a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen.
A becsapódás következtében 1,5 méter mély kráter keletkezett. Román szolgáltatások… pic.twitter.com/YqdnmM4Jmu
– Status-6 (Katonai és konfliktusos hírek) (@Archer83Able) 2023. december 14.

A cirkálórakéták és kamikaze UAV-k csapásainak intenzitása csak fokozódni fog.

**************************************************************************

Az USA fokozatosan távolodik Ukrajnától, az EU pedig ki akarja tölteni ezt az űrt – Mandiner Harctér
Szép gyűjtés.
Kinzhal célpontok konkrét találatról van infója valakinek?
Jól érzem, hogy kezd felpörögni a medve?
Márciusra (választásra) komoly eredmények kellenek?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 061
113
@beta, nem tudom, hogy november 4. (a december 4-t igen) mihez köthető, ezért biztosan nem fogom ünnepelni se így, se úgy.
Ez a vg.hu cikk meg egy borzadály. Nem tudom ki ez a P.A.R, de egy fogalmatlan barom, még ha fordítás is, az biztos. pl. légből indított "Kindzsal" rakéta, hát ilyen nem létezik.
Ezek az oroszról angolra fordított, majd magyarra továbbfordított szavak egyszerűen nonszenszek. Már elnézést, de az angol egy igazán primitív nyelv ebben az értelemben és mégis világnyelv. Az mit jelent, hogy hagyományos légvédelem!
Ez a sok elméleti farok méregetés, hogy ki mennyire erős, vagy gyenge, elmaradott, primitív, fejlett, stb. meg egyszerűen értelmetlen, annyi tényezőtől függ. Jól elkottyantották, hogy az ukrán ellentámadást milyen szépen lemodellezték, szimulálták, csak hát baromira nem mindegy, hogy a bevitt adatok mennyire voltak reálisak, a valóságot megközelítőek. Na, a hadseregek elméleti képességeiről, a bevethetőségükről ennyit. Az oroszok is biztosan modelleztek, nekik sem úgy jött össze. Most az a kérdés, hogy ki, mit tanul a kudarcokból. Szerintem Prigozsin sem volt beavatva sok mindenbe, (csak ami rá vonatkozott), főleg a "nagy tervekbe", azért is mondta a magáét. Amíg "csak" pofázott, nem volt baj, de túl tolta a biciklit. Most fentről figyelheti az eseményeket, bár egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban meghalt a többiekkel együtt.
Ukrán részről valóban háború, mert a teljes haderőt bevetik mindennel, ami van, de az oroszok részéről ez a haderőnek csak egy bizonyos szegmense, mint a Szíriában lévő kitelepült rész. Maga az orosz haderőnek csak egy korlátozott, ugyan összhaderőnemi, de csak egy része, főleg, hogy a besorozott állomány nincs is benne. Egyedül az orosz katonai és felső vezetéstől függ, hogy mekkora. Vannak komoly veszteségeik? Igen! De cserébe olyan éles harci tapasztalatok birtokába jutnak a fegyveres harc megvívása és haditechnikai vonalon, mint senki más és ez nagyon fontos tényező. Ráadásul itt sokkal többről van szó, mint csak a hadsereg, katonai erő.
Véleményem szerint egymás után fognak sorban elesni az ukrán védelmi vonalak, megjósolhatatlan idő intervallumban. Lesznek még nagy meglepetések. Mindenesetre az USA/nyugat "demokratikus hozzáállása" ehhez nagy bukta lesz. Már megint a politika felülírja a katonai műveleteket. Láthatóan az oroszoknál kevésbé szólnak bele a katonai műveletekbe, mint a másik oldalon. Amíg a nyugati politikusok a pecsenyéjüket sütögetik a "nagy célok" érdekében, "a hal kicsúszik a kezükből". Úgy gondolom, hogy Zelenszkij (Biden) és csapata hiába harácsolnak hatalmas vagyonokat össze, nem fogják sokáig élvezni, mert már most túl tolták. A régi szovjet haditechnika nem csak az ukrán oldalon van elhasználva, hanem az oroszoknál is. Nem hiába gyártották őket, már meghozták az árukat, nem a roncstelepen végzik (mint nálunk), hanem a csatatéren.
Avgyejevka, Artyemovszk és a többi erőd városok harcainál emlékezzünk a 2014-ben történt Donyecki repülőtérért folytatott harcokra. Az sem volt "piskóta".
Azért a neten szép számmal vannak fent az oroszoknál, akik posztumusz kaptak kitüntetéseket.
61194251_605.jpg

nBkSUhL2hFkhmMq-IL6BrNOp2Z318Ji-miDHnvyDoGuQYX7XByXLjCdwu5tI-BaO-42NvWWBK8AqGfS8kjIzIymM8G1N_xHb1A=4ej_e5zo6mB6vPZwvCgrIw.jpg

755906469081983.jpg

07bd0000-0aff-0242-153c-08da3984a262_w1080_h608_s.jpg

indexphp-1_34c_c48.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 925
113
Nos, kezdődik Ukrajna részéről a követelőzés!

Timosenko volt miniszterelnök felszólította a tárgyalások sürgős megkezdését Ukrajna összes adósságának (több mint 136 milliárd dollár) leírásáról.

Szerinte Kijevnek „minden oka” megvan arra, hogy ezt követelje a konfliktussal összefüggésben.

 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
625
2 159
93
Bocs, elveszett ez a hozzászólás a többi értesítés között. Eddig.
Első körben szögezzük le, hogy szerintem mindenkinek joga van megsértődni bármin, akkor is, ha amúgy nem akart senki a lelkébe tiporni, meg akkor is, ha csak megsértődni akar a semmin ("ha nem inged...").
Bármennyire is kellemetlen, de sokan nézik be (főként a nyugat), hogy nem egy lakatlan szigeten élnek: az egyes lépéseidre másoknak is vannak ellenlépései. Tehát tökéletesen igazad van abban, hogy PAPÍRON mit kell betartani, a GYAKORLATBAN ez egy kicsit másként működik. (Grigorij már kifejtette, hovatovább azért van a Btk., mert az emberek egy része magasról sz*rik a szabályokra, meg hát a rendőrök sem unalmukban trafiznak, hanem eléggé biztosra mennek, hogy az ördög szánkázzon a hátukon.) Soha nem hajtottál még gyorsan, mi? Hehe, én sem. :D
Hallottam már olyat, hogy van olyan app, amiben "megszakértik" dokik a gyerekek betegségét, de (bár nem vagyok orvos - sem), vannak ezzel kapcsolatban fenntartásaim, némileg. Hogy ehhez képest egy videóból diagnosztizálsz egy delíriumot, az számomra besz*rás, de hát nem vagyok orvos: nekem a csávó úgy tűnik, hogy eszméleténél van és a fegyvere is ott van mellette, ergo harcképes, tehát legális célpont, nem pedig védett személy. A tényállásban ugyanis nem az a lényeg, hogy sebesült, hanem az, hogy HARCKÉPTELEN, tökmindegy, hogy miért. Például sebesülés miatt: csak nem mindegy, hogy egy gránát a két kezét tépte le vagy csak az egyik füle lett kicakkozva. Sebesülésnek mindkettő sebesülés, csak a harcképesség nem mindegy miattuk. Persze van az a pénz, amiért megmagyarázom, hogy de, csak kétlem, hogy ezt kifizetnéd nekem.
Ami az ukránokat illeti, itt azért illik tudni pl. Dugináról (akkor is, ha az apja volt a célpont: mindketten civilek). Szóval lehet itt érzelegni, de ha ténylegesen beleállunk a dologba, akkor a helyzet az, hogy Dugina halála nem emberölés volt, hanem terrortámadás - és hát úgynevezett ukrán hivatalosságok is elmondták, hogy ez továbbra is így lesz: teljesen világos ebből, hogy ukrajna nem egy ország, hanem egy terrorszervezet, végtére is az ISIS-t sem tekinti országnak senki. Vajon miért? Márpedig, ha egy terrorszervezet autóit szereled, akkor te a terrorszervezet tagja vagy, vagyis kérdés nélkül >agyhelyen< lőnek (vedd magadra nyugodtan, ha úgy érzed). Totálisan megértem, hogy lelépni vagy átállni nem sétagalopp, de egy ilyen helyzetben egy orosz katona helyzete sem könnyebb, így hát nem nehéz belátni, hogy kockáztatni nem érdemes: a halottak nem annyira veszélyesek, mint az élők. Már, ha élni akarsz. Úgyhogy igen, ukránnak lenni szívás, Putyin meg egy puhapöcs.
Gránátejtés előtt. A vörös kör tőlem, el is van szorítva a combján, ahogy szokták, akár önmaguknak is (véres a keze is, lehet, hogy magának csinálta), olybá tűnik:
Z.jpg

Amikor 2:09-2:08 van vissza a videóból, hirtelen görcsösen levegőt vesz, megrázkódik, utána a fejét jobbra-balra "ingatja" (dobálja) többször egymás után: egyértelműen önkívületi állapotban van.
Utána dobják a gránátot.

Felőlem aztán magyarázhatod akármeddig is (fizetni valóban nem vagyok hajlandó ezért, ezt nagyon jól látod), nem nekem kínos.
Ellenben számomra akkor is egy harcképtelen sebesült ember volt ő is, mert ennyi következett szerintem ebből a videóból, és ez független attól, hogy kék, fehér, vörös, zöld vagy akármilyen karszalagja van, vagy van-e egyáltalán.
Neked meg nem (ő a videóról, személy szerint - "undorodva írom le...", vagy valami ilyesmi volt a felütés), hanem ukrán háborús bűnös, terrorista.
Lelked rajta.

Az meg indokként, hogy ilyen a háború, (igen, ilyen, értem, látom, felfogom, de) szerintem egy katonai büntetőbíróság előtt sem áll meg a világon. Legalábbis kurvára remélem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 546
77 372
113
Gránátejtés előtt. A vörös kör tőlem, el is van szorítva a combján, ahogy szokták, akár önmaguknak is (véres a keze is, lehet, hogy magának csinálta), olybá tűnik:
Z.jpg

Amikor 2:09-2:08 van vissza a videóból, hirtelen görcsösen levegőt vesz, megrázkódik, utána a fejét jobbra-balra "ingatja" (dobálja) többször egymás után: egyértelműen önkívületi állapotban van.
Utána dobják a gránátot.

Felőlem aztán magyarázhatod akármeddig is (fizetni valóban nem vagyok hajlandó ezért, ezt nagyon jól látod), nem nekem kínos.
Ellenben számomra akkor is egy harcképtelen sebesült ember volt ő is, mert ennyi következett szerintem ebből a videóból, és ez független attól, hogy kék, fehér, vörös, zöld vagy akármilyen karszalagja van, vagy van-e egyáltalán.
Neked meg nem (ő a videóról, személy szerint - "undorodva írom le...", vagy valami ilyesmi volt a felütés), hanem ukrán háborús bűnös, terrorista.
Lelked rajta.

Az meg indokként, hogy ilyen a háború, (igen, ilyen, értem, látom, felfogom, de) szerintem egy katonai büntetőbíróság előtt sem áll meg a világon. Legalábbis kurvára remélem.
Gondolhatjuk, hogy lehet úgy háborút vívni, ahogy az angolok és a németek vívták az Angliai-csatát,de az két olyan kultúrnemzet csatája volt ahol a két ország légierejének normái azért közel álltak egymáshoz (pl ugyanez a lovagiasság már nem volt meg a németek és az amerikaiak közt), de ez a kivétel. A háborúk maradék 95% bizony úgy vívódik mint az ukrán-orosz háború.
Ami pedig a drónról dobálom a sebesültet gránáttal dolog hátterét illeti, szerintem két oldalról közelíthető meg. Az egyik a drónpilóta oldala aki egy monitoron át látja ezt az egészet mint egy PC játekban, neki ez teljesen személytelen dolog. Nem elképzelhetetlen, hogy ugyanez az ember már 1méterről nem lenne képes lelőni a sebesültet, mert ott már nincs meg a személytelenség, nem egy képernyőn át látná a dolgot.

A másik, ami szerintem gusztustalanabb az a gátlástalan propagandagépezet diktálta elvárás. Ezek a felvételek nemhogy tűrve vannak, hanem el is várják őket, hogy utána propagandaként használják (mindkét oldal!!!).
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 995
41 552
113
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 546
77 372
113
Még egy gondolat a drónról sebesülteket gyilkoló orosz és ukrán katonákkal kapcsolatban. Ne beszéljünk hülyeségeket! Nem terroristák! Terrorszervezet a Hamasz a harcosai pedig terroristák. Az orosz és ukrán hadseregben szolgálók katonák. Ha katonaként katonát ölsz az nem terrorizmus még akkor sem, ha ezzel megszeged a háború szabályait. Aki mást mond az hülyeséget beszél.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Katasztrófa Kijevben: Az oroszok a "Blitzkrieg"-gel blokkolták Ugledart észak-kelet felől - Pobjeda - Novomihajlovka jött és megszállták
Több tucat ukrán halott – Drónok kaszálták le a visszavonuló egységeket


Az orosz csapatok mint villámcsapás vonultak be Pobjeda és Novomikhaylofka településekre Marinkától délre Ugledar irányába. Az oroszoknak pillanatok alatt sikerült megakadályozniuk az ukrán gárda mozgását Ugledarban.
A valóság kemény az ukrán fegyveres erők számára. Marjinka elvesztése lehetőséget adott az orosz csapatoknak, hogy egyszerre három irányban folytassák támadásukat.

Az első Ugledar felé, Pobjeda településen keresztül
A második irány észak, Krasznogorovka felé.
Az ukrán hadsereg helyzete drámaian romlik, ha az orosz erők folytatják a "lendületet" és elérik Kurakhovot.
Kurahovo kulcsfontosságú település az ukrán fegyveres erők legnyugatibb irányítási vonalán a Donbászban.

Ez a település az Ukrán Fegyveres Erők legfontosabb logisztikai támogatási csomópontja Donyeckben. Ez egy nagyon erősen megerősített terület, hasonlóan Bahmuthoz.
Jelenleg az ukrán csapatok próbálnak védelmi vonalat kialakítani Georgijevkában, amely nyugatról szomszédos Marjinkával.

Az ukrán fegyveres erők több tucat halott katonája Marjinka régióban. A és B rész

Az orosz csapatok behatoltak Pobjedába

Az orosz csapatok folytatták előrenyomulásukat, és sikerült bejutniuk Pobjeda településére.
A falu jelentősége annak köszönhető, hogy szinte közvetlenül a Marjinka Ugledar irányú kijáratánál található.
Figyelembe véve azt a tényt, hogy az orosz csapatok Novomihajlovka térségében is sikeres offenzívát hajtanak végre, arra a következtetésre jutottunk, hogy északkelet felől szisztematikus előrenyomulás történik Ugledar felé.
A környéken heves harcok dúlnak. Információk szerint az ukrán adminisztráció Bahmutból próbál tartalékokat mozgatni Marjinkába és Avgyejevkába.

Egy ukrán erőd elfoglalása Pobjedában (drónosok és rohamosztag összedolgozása, gyönyörű)
Az orosz gyalogság harckocsi- és tüzérségi támogatással elfoglalja az ukrán állásokat Pobjedában

Oroszok belépnek Novomihajlovkába – Csaták a Lenin és Timiriazev utcában

Ugyanakkor a Marjinkától délre folyó hadművelet során az orosz csapatok Novomihajlovka falu mellett több négyzetkilométernyi területet vettek át ellenőrzésük alá.
A novomihajlovkai kijevi helyőrség megpróbálja visszatartani a keleti és délkeleti támadást. A harcok a falu keleti határában – a Lenin és a Timiriazev utcában – zajlanak.
A fő ukrán erők ebben a faluban a település északi részének ipari övezetét foglalják el. Van egy mezőgazdasági komplexum, amely tüzelési pontokkal és raktárakkal van felszerelve lőszerrel, üzemanyaggal és kenőanyagokkal.
Ugyanakkor a Paraszkovjevkán át a Kurahovo oldalra vezető utat már részben az orosz tüzérség tűzi irányítása alatt tartják.
Jelenleg az orosz erők hadművelete a Marjinkát Ugledarral összekötő út mentén az érintkezési vonal kiigazítására összpontosít.

FPV drónokat használnak az oroszok Novomihajlovkában

Az oroszok blokkolták Ugledar tartalékainak átadását

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek Novomihajlovka külvárosába való behatolása megakadályozta az ukrán tartalékok Ugledarból más irányokba és különösen Marinkába történő áthelyezését.
Az orosz fegyveres erők eddig elvágták a Novomihajlovka-Ugledar utat Szladkoje falun keresztül, és délkeleti irányból behatoltak Novomihajlovkába.
Ezzel a manőverrel az orosz csapatok ténylegesen megkerülték a Kijev által épített védelmi vonalat, egy tólánc (az úgynevezett főhadiszállás) mentén, amely valójában a Szuhije Jala medre mentén halad.
Az orosz tüzérség és tankok most nemcsak magában Novomihajlovkában, hanem az Ugledar-Marjinka autópályán is ütik az ukrán erőket.

A legfrissebb információk szerint az ukrán fegyveres erők védelme szempontjából stratégiai jelentőségű Uszpenovka-Elizavetovka-Paraszkovijevka és Ugledar-Marjinka kereszteződés az orosz csapatok ellenőrzése alá került.

Ugyanakkor maga az Ukrán Fegyveres Erők helyőrsége Ugledarban heves tűz alatt áll…

Orosz drónok eltalálták a kivonuló ukrán erőket a Marjinka fronton

Az orosz előrenyomulás térképei Pobjeda és Novomihajlovka felé:



Túlzásnak találták, hogy 40 000 friss muszka érkezett a donyecki frontra, nos, megindultak.