[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ukrajnának az USA és az EU segítsége nélkül nagyon nehéz lesz 1200 km-es frontot tartania

Kijevnek hiányzik a szükséges lőszer és drón, hogy ellenálljon az orosz támadásoknak
DefenceNet híradó
2023.12.15. | 11:50

Ukrajna nem kapta meg azt a pénzt, amit kért az USA-tól, és most nagyon nehéz lesz beszerezni az 1200 km-es front teljes hossza fenntartásához szükséges drónokat és lőszereket.

Az orosz erők eközben többé-kevésbé mindenhol előrenyomulnak, és minden ponton nyomják az ukrán alakulatot.

Kijevnek nagyon nehéz lesz megtartania pozícióit, és ha egy területen lyuk van, akkor a teljes védelmi vonal elmozdulása következik.

Tehát az elkövetkező hetekben nem érkezik nagy $$$ csekk az Egyesült Államokból…

Biztos vagyok benne, hogy Oroszország most mindenhol növelni fogja a nyomást, amíg az AFU fel nem bomlik.
Ez… pic.twitter.com/LyuL45y5rp
— — NÉMET — az idő eldönti — — (@GeromanAT) 2023. december 14.



Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője:
Oroszország nem tervez katonai műveleteket Ukrajnában 2025-ben


Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország nem tervezi a háború folytatását 2025-ben.
Legalábbis a mai napig, bár elképzelhető, hogy a következő év folyamán módosítani fogják ezeket a terveket.
Ahogy Kirill Budanov mondta, Oroszország továbbra is azt tervezi, hogy 2024-ben befejezi a háborút.

Az egyetlen dolog, amit elmondhatok, az az, hogy az Orosz Föderációnak nincsenek tervei a háború folytatására 2025-ben. Talán 2024 végére, ha nem változik semmi, kiigazítják ezt. De egyelőre nincsenek ilyen terveik.

A Hírszerzési Főigazgatóság vezetője szerint Oroszországnak gondjai vannak az erőforrásokkal, mert a háború nagyon drága. Ráadásul Oroszország a saját erőforrásaiért küzd, és ebben senki sem segíti. Míg Ukrajna nyugati országok pénzeit használja fel háborúra. Másrészt Oroszország nem függ más országoktól, viszont a fegyverellátás leállítása vereségbe fogja vezetni Ukrajnát.

Lehet, hogy kissé durván hangzik, de mi mások rovására harcolunk, ők pedig a sajátjukért. És számolják a pénzüket, bár úgy tűnik, hogy nem. És nagyon kényesek – tette hozzá Budanov.

A német hírszerzés azonban nem ért egyet az ukrán hírszerzéssel, a németek szerint a hadműveletek nemcsak 2025-ben zajlanak majd, hanem 2026-ban is folytatódnak, amíg Oroszország el nem foglalja Ukrajna teljes bal partját.

Persze, hogy nem tervez Oroszország katonai műveleteket Ukrajnában 2025-ben, ők azt már jövőre lezárják Kaporföld földarabolásával, denácifikálásával (ebben Budanov is benne lesz) és leszerelésével.

A német hírszerzéssel megosztották a föltételezéseiket a britek?


A medve beindult (bár még nincs eléggé hideg neki), tavaszra keleten tavaszra a Dnyeperig nyomja a kaprokat, délen meg Odesszát és a folyó fölötti területeket foglalja el.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 729
80 105
113
A háború azzal kezdődött, hogy az oroszok nyomultak előre a szabad térben, aztán mégsem tudták Kijevet sem bekeríteni. Ha valami kiderült ebből a háborúból, az az, hogy most nem működik az ilyen II. vh-s nagyszabású páncélos manőverező harcászat. Egyik oldal sem tudott ilyet megvalósítani, igaz használható légi támogatással sem rendelkezett egyik fél sem.
Tavaly nyáron meg megpróbáltak az oroszok ismét valami hasonlót, aztán kudarcba fulladt. Utána vesztettek el egy nagy területet, Limant, Kupjanszkot stb.
Szóval szerintem ha az oroszok erőltetni akarják megint az ilyesmit, ugyanaz lesz a vége. Megy pocsékba feleslegesen sok tízezer új katona, több száz az elmúlt időszakban felújított hk. és így tovább. Ha csak tényleg le nem állítják az ukránok minden támogatását nyugatról.
Egyszerűen nem megy ha műholdak és drónok mindent látnak, és a tüzérség szétszedi az előretörő csoportokat, vagy aknát szór eléjük, mögéjük és így tovább.
Elegtelen erőkkel persze hogy nem működik...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
Elegtelen erőkkel persze hogy nem működik...
Az erejük a terület megtartásához volt elégtelen. Rossz nyelvek szerint a SAS is benne volt, meg a teljes NATO felderítés. A visszavonulás meg az isztambuli tárgyalások miatt történtek, amibe Johnsonék Boriszkája beleköpött a borscsba egy betyárosat.
...........................
Ez besült...
Már a WP szerint is...
Aknakeresők...megtalálták.
EU érettek...ja...,hogy az EU is így működik.
Aknászok, a háború vidám pillanatai
A tűréshatáron túli csapat...
Összfogl.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Harkiv elleni éjszakai rakétatámadás következményei.

December 15-én éjjel 1 óra körül az ellenség rakétatámadást indított Harkiv kijevi járása ellen.
Erről a főügyészségen számoltak be - tájékoztat a Censor.NET.
Egy üzlet, garázsok, melléképületek és egy személygépkocsi sérült meg. A rendfenntartók az Sz-300-as rakéta darabjait találták meg.

Lavrov bírálja a béketárgyalások ellenzését, Putyin szerint Oroszország szuverenitása veszélyben van
Szerző: Pj: BNN tudósítói
December 15, 2023 at 7:58 am EST

A fokozódó feszültség és a politikai manőverek légkörében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemtetszésének adott hangot azokkal szemben, akik ellenzik a béketárgyalásokat az Ukrajnában zajló konfliktussal kapcsolatban. Ez a kritika, bár nem kifejezetten irányult, úgy tűnik, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti ellenségeskedések megoldását célzó tárgyalások iránt ellenérdekelt feleknek vagy entitásoknak szól.

Putyin álláspontja az ukrajnai konfliktusról
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtókonferenciáján keményen fogalmazott a helyzetről. Kijelentette, hogy Oroszország szuverenitása veszélyben van, és ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnában csak bizonyos feltételek mellett lehet békét teremteni. Ezek közé tartozik Ukrajna demilitarizálása és denazifikálása, ami Ukrajna meglévő katonai és politikai struktúráinak teljes átalakítását jelenti. Putyin magabiztosan kijelentette, hogy Oroszország bőséges fegyveres erőkkel és készséges sorkatonákkal rendelkezik, és azt tervezi, hogy az orosz fegyveres erők létszámát az év végéig 500 000 főre növeli.

A Nyugat hibáztatása és a javítás lehetősége
Putyin továbbá bírálta a Nyugatot az Oroszországgal való kapcsolatok romlása miatt. A nyugati hatalmakat a diplomáciai kapcsolatok szabotálásával vádolta, de nyitottságát fejezte ki az Európával és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok rendezésére. Ez azt sugallja, hogy a folyamatos viszályok ellenére hajlandó a párbeszédre és a tárgyalásokra, ami potenciális nyitást jelent a de-eszkaláció felé.

Egyéb fejlemények a régióban
Ezzel párhuzamosan Ukrajna a jelentések szerint elfogta és megsemmisítette az irániak által tervezett drónokat, amelyek a Fekete-tengeren fekvő stratégiai fontosságú kikötőváros, Odesa ellen irányultak. Ez a katonai feszültség fokozódását jelzi a régióban. További hírek: Magyarország miniszterelnöke nyilvánosan kijelentette, hogy Ukrajna jelenleg nem felel meg az Európai Unióhoz való csatlakozás érdemi kritériumainak. Emellett Finnország drasztikus intézkedést hozott, és lezárta teljes oroszországi határát, hogy megfékezze a menedékkérők beáramlását, ami még inkább rávilágít a válság széles körű következményeire.


Putyin geostratégiája a világsziget megteremtése?
- Bernek Ágnes
Az Új Világrend idei utolsó adásának témája a formálódó új orosz gazdasági érdekszféra. Vlagyimir Putyin december 6-án az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogatott, december 7-én pedig Moszkvában fogadta az Iráni Iszlám Köztársaság miniszterelnökét. Ezen találkozók és utak jelentőségéről kérdeztem Bernek Ágnest a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ geopolitikai kutatócsoportjának a vezetőjét.

Nagyon, nagyon okos, széleslátókörű nő összefoglalásai különböző témacsoportokban.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 788
9 274
113
Mit ígértek az oroszok? Nem azzal kevered amit 90ben a NATO ígért?
Szerintem semmit. De moszkovita kommentelők szerint semlegességért cserébe véget érhetett volna a háború. Mondjuk a megszállt területek kérdését ez nem rendezi, de ezt nem találták fontosnak. A nato nem ígért semmit se.

Minszk1 és Minszk2 után nekem ne papolj "feltételezésről" meg "be nem tartott ígéretekről", mert ott aláírt szerződések voltak, amiket - mint azóta kiderült - eleve azzal a tudattal írtak alá (ukránok, németek, franciák), hogy nem fogják betartani őket. Szóval ki is a hazug ebben a játékban?
Minszk egy értelmetlen próbálkozás volt a diplomáciai rendezésre amikor Oroszország a Krím megszállásával egyértelművé tette hogy katonai erővel akarja rendezni a konfliktust.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 971
5 943
113
A háború azzal kezdődött, hogy az oroszok nyomultak előre a szabad térben, aztán mégsem tudták Kijevet sem bekeríteni. Ha valami kiderült ebből a háborúból, az az, hogy most nem működik az ilyen II. vh-s nagyszabású páncélos manőverező harcászat. Egyik oldal sem tudott ilyet megvalósítani, igaz használható légi támogatással sem rendelkezett egyik fél sem.
Tavaly nyáron meg megpróbáltak az oroszok ismét valami hasonlót, aztán kudarcba fulladt. Utána vesztettek el egy nagy területet, Limant, Kupjanszkot stb.
Szóval szerintem ha az oroszok erőltetni akarják megint az ilyesmit, ugyanaz lesz a vége. Megy pocsékba feleslegesen sok tízezer új katona, több száz az elmúlt időszakban felújított hk. és így tovább. Ha csak tényleg le nem állítják az ukránok minden támogatását nyugatról.
Egyszerűen nem megy ha műholdak és drónok mindent látnak, és a tüzérség szétszedi az előretörő csoportokat, vagy aknát szór eléjük, mögéjük és így tovább.

Ha képben lennél (egyáltalán minek jársz ide, miért nem inkább egy gaszto fórumra) akkor tudnád, hogy az oroszok még csak véletlen sem “
ilyen II. vh-s nagyszabású páncélos manőverező harcászat.
Stratégiával akarták legyűrni Ukrajnát.
Hanem
1; Légidesszant műveletekkel elfoglalni a kritikus célpontokat.
Mint amire ki lett hegyezve a szovjet hadigépezet. Az a érem másik oldala, hogy a NATO évtizedek óta ismeri ezen harceljárásokat, és nem csak, hogy tudott az orosz tervekről de a stratégiáját is ismeri évtizedek óta. Ezen felül Ukrán cimbiknek be lett tanítva utolsó betűig minden így majd, hogy nem NATO/ukrán fél már várta a VDV-t és a légidesszantot mindenhol.
2; Az orosz nem páncélos dandárokkal indította a hadműveleteket mint ami ment 1939 óta hanem BTG-el (Battalion tactical group). Amik a 2010-es évek terméke az orosz hadvezetésnek.

Minden ami az után történt már egy új korszaka a hadviselésnek amire senki nem volt felkészülve a világon.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 531
20 657
113
Minszk egy értelmetlen próbálkozás volt a diplomáciai rendezésre amikor Oroszország a Krím megszállásával egyértelművé tette hogy katonai erővel akarja rendezni a konfliktust.
Minszk 1 és Minszk2 is nemzetközi aláírt szerződés volt. Tudod, amit általában komolyan szoktak venni, kivéve, ha eleve azzal a hazug céllal kötik, hogy ne tartsák be csak időt nyerjenek vele... Merkel maga mondta el, hogy ez semmiféle próbálkozás nem volt a diplomáciai rendezésre, csak az időhúzó hazudozásra.
Ez egyedül Oroszország részéről volt egyfajta diplomáciai próbálkozás, de kiderült, hogy nektek azt sem lehet elhinni ha kérdeztek... :D :D :D
 

N.K.

Active Member
2022. március 1.
10
126
28
De moszkovita kommentelők szerint semlegességért cserébe véget érhetett volna a háború.
Minek jársz ide hazudozni?
Ezt nem "moszkovita kommentelők" szerint van így, hanem maga Zelenszkij frakcióvezetője állítja.
Tessék itt a cikk:
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Kijevi piac, 1 hrivnya ~ 9,5 ft


Újabb sikeres partraszállás


Szu-34 dobálózik


IFV/APC-k sebezhetősége miatt oroszoknál visszatért egy ideje a Tankodesantniki
0Njc81T.jpg



A nagy játék az ukrán konfliktus mögött


ukrán fogoly Marinkánál
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 482
33 890
113
Ha képben lennél (egyáltalán minek jársz ide, miért nem inkább egy gaszto fórumra) akkor tudnád, hogy az oroszok még csak véletlen sem “

Stratégiával akarták legyűrni Ukrajnát.
Hanem
1; Légidesszant műveletekkel elfoglalni a kritikus célpontokat.
Mint amire ki lett hegyezve a szovjet hadigépezet. Az a érem másik oldala, hogy a NATO évtizedek óta ismeri ezen harceljárásokat, és nem csak, hogy tudott az orosz tervekről de a stratégiáját is ismeri évtizedek óta. Ezen felül Ukrán cimbiknek be lett tanítva utolsó betűig minden így majd, hogy nem NATO/ukrán fél már várta a VDV-t és a légidesszantot mindenhol.

Egy nagyobb légideszant művelet volt, a hosztomeli repülőtér elfoglalására, de gyorsan meghiúsult, így a szállítógépek már visszafordultak.

2; Az orosz nem páncélos dandárokkal indította a hadműveleteket mint ami ment 1939 óta hanem BTG-el (Battalion tactical group). Amik a 2010-es évek terméke az orosz hadvezetésnek.

Rendben, ez igaz, de szárazföldi gépesített erőkről beszélünk, harckocsik támogatásával.

Minden ami az után történt már egy új korszaka a hadviselésnek amire senki nem volt felkészülve a világon.

Nem tudni mire nem voltak felkészülve, leginkább arra nem, hogy az orosz hadsereg inkompetenciája felülmúl majd minden várakozást. Hogy Roszgvargyija egységek elcsomagolt díszegyenruhával akarják majd elfoglalni Kelet-Ukrajnát, pár terepjáróval egész Harkovot stb.

És gondoljátok el, hogy a háború óta hányan kattantak be teljesen Ukrajnában… :(

Ezek flashbang gránátok voltak nem?
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
https://index.hu/kulfold/2023/12/15...sterlovesz-vilagrekord-vjacseszlav-kovalszkij

Vajn tényleg megtörtént, vagy tegyük el a sörétessel lelőtt vadászrepülő, a befőttes üveges bábuska és Kijev Szelleme mellé?
A nagy számok törvénye alapján előbb utóbb megtörténik. Azt felejtik el sokan, hogy nem ugyanaz ha 10ből-5x vagy 10ezerből 1x történik meg. Mi csak azt az egy lövést látjuk innen ami talált. Az előzményeket nem. Az előbbi technika, tudás, kis szerencse, az utóbbi meg a nagy számok törvényszerűségeinek egyik páldája.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A SU-35 (Kh-35 és Kh-31 rakéta) pillanata megsemmisíti a radart és a tankot

Az orosz Szu-35-ös 125 millió dolláros ukrán radarállomást semmisített meg Kupjanszk térségében


December 12-én az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy egy Szu-35-ös vadászgépet vetettek be egy ukrán radarállomás megsemmisítésére a hevesen vitatott Kupjanszk térség közelében, miután a vadászgép a fedélzeti érzékelők segítségével észlelte a célpontot. A radarállomás fajtáját nem erősítették meg. "A különleges katonai műveleti övezet légterének járőrözése során a pilóta ellenséges radarkibocsátást észlelt Kupjanszk térségében.


Rejtélyes módon megjelent a Fekete-tengeren a Tucsa orosz rakétakorvett


teljesen logikus a feltételezés, hogy a megtámadott és megrongált Askold korvettet helyettesítő új Kalibr hordozót az oroszok a Volga-Don csatornán lévő Novorosszijszkba vitték. Ezek az Orosz Föderáció belvízi útjai.

Még valamikor ravasszal olvashattam, hogy Volga-Don csatornán lehoztak a Fekete-tengerre egy tengeralattjárót is.


*************************************
Az ukránok is fáradtak: 19%-ra nőtt azok aránya, akik területi engedményekkel is békét akarnak

19%-ra nőtt azoknak az ukránoknak az aránya, akik támogatják a tárgyalásos béke érdekében Oroszország javára történő területi engedményeket.

Ez a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint derül ki, amely azt állítja, hogy 2023 májusát követően ez az arány folyamatosan növekedni fog.

"2023 májusa után fokozatosan nő azok aránya, akik azt mondják, hogy készek a területi engedményekre.

A májusi 10%-ról októberre 14%-ra, decemberre pedig 19%-ra.

Ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat a területi koncessziókat ellenzők aránya: a májusi 84%-ról októberben 80%-ra, decemberben pedig 74%-ra" - állítja a felmérés.

Ennek alapján a területi engedményeket támogató ukránok valóban pesszimistábbak a véleményükben.

Jelzésképpen, közülük 22% úgy véli, hogy Oroszország túl erős, és még a megfelelő nyugati segítség sem segít Ukrajnán.

A felmérést november 29. és december 9. között végezték 18 év feletti állampolgárokkal készített telefonos interjúk segítségével.
Összesen 1031 Ukrajnában élő válaszadóval készítettek interjút.
*************************************

Oroszország idén 1,32 millióra növeli hadseregét az ukrajnai háborúban való bevetésre.
Russia to add more Army to 1.32 million this year to deploy in Ukrainian war.


Az orosz államfő elrendelte az orosz fegyveres erőkben szolgálatot teljesítő személyek összlétszámának 2 209 130 főre, ezen belül 1 320 000 katonára való növelését, ami azt jelenti, hogy közel 170 000 fővel kell bővíteni a jelenlegi állományt.

Egy amerikánus csatornán találtam ezeket az adatokat. Szépnek szép, de mennyire valós?


Máshol olvastam olyat, hogy a muszkák tartanak a nato ügyeskedésétől, és egyrészt fölkészülnek erre, másrészt bemutató tartanak, hogy mit várhatnak.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 735
4 181
113
A nagy számok törvénye alapján előbb utóbb megtörténik. Azt felejtik el sokan, hogy nem ugyanaz ha 10ből-5x vagy 10ezerből 1x történik meg. Mi csak azt az egy lövést látjuk innen ami talált. Az előzményeket nem. Az előbbi technika, tudás, kis szerencse, az utóbbi meg a nagy számok törvényszerűségeinek egyik páldája.
A nagy számok törvénye nem ezt jelenti.
A nagy számok törvénye azt mondja ki, hogy ha valamit sokszor megkísérelsz és az esetek nagy részében egy bizonyos kimenetel jött ki eddig, akkor a következő próbálkozásnál nagyobb lesz a valószínűsége ugyanennek a kimenetelnek, mint az előző próbálkozás kor.
(Vagyis minden újabb kísérletnél nő a valaószínűsége hogy megint ugyanaz lesz a kimenetel)