[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
És mindezt nem tudják szerinted Washingtonban? Épp ezért nem fognak leállni Ukrajna támogatásával. Max. az EU-val fizettetik a nagyját. A háborút is ezért provokálták ki. Meg lehetett volna egyezni az oroszokkal, de nem ez volt a cél.



Igen, az elején behúztak nagy területeket, aztán nem bírták megtartani. Se logisztika, se CAS, se semmi nem volt, hátrahagyott járművek igen.
Az elképesztő pusztítás sem volt az igazi. Eleve azt hitték, egy kis "shock and awe" elég lesz.



Ha tudja is, megakadályozni nem tudja.



Dehogy, ha ez valahogy tényleg sikerült volna, akkor pacifikálni tudták volna Kelet- és Dél-Ukrajnát. A nyugati-középső részt pedig átengedhették volna a nyugatnak, az nem is volt céljuk sose, hogy Lembergben megszállóskodjanak.

Ami furcsa a háború elejében, az az, hogy mennyire lebecsülték az ukrán ellenállóképességet az oroszok. Ez minden idők egyik legnagyobb hírszerzési bakija/átverése volt minden bizonnyal.

Nem számoltak látszólag a tervezésnél azzal, hogy az ukránok milyen valós idejű felderítési adatokat kapnak majd és kapnak azóta is a nyugattól.



Ez nem választás kérdése, erre képesek. Egyszerűen az első fél évben elpocsékolták a legjobb alakulatok állományának jelentős részét, az első vonalbeli egységeket és technikájukat. A mostani orosz haderővel meg sem lehet próbálni azt, ami elsőre sem jött össze, bár összejöhetett volna elméletileg. Csak valami kapitális árulás vagy teljes belső biztonsági kompromittálódás történt a jelek szerint. Vagy az orosz elitből lettek igen magas szinten árulók olyan elemek, akik ellenezték a háborút, vagy az ukrán szolgálatok tévesztették meg teljesen az oroszokat.



Az erő mostanra elfogyott, a putyini óvatoskodás ide vezetett. Mondjuk már az elején is csak néztem, én azt hittem, az oroszok blöffölnek, és nem fognak támadni, különben nem nézik hetekig tétlenül, hogy teljesen nyilvánosan tízezer számra érkeznek a szent Javelinek és társaik Ukrajnába. Miközben az oroszok csak hetek óta kempeltek a határok mentén. Ha 2 héttel előbb indulnak meg akkor is több ezerrel kevesebb Javelinnel kezdik az ukránok a háborút.



Odesszai vagy nyikolajevi (vagy akár nyugatabbi) partraszállást a háború elején lett volna értelme megkísérelni, de elmaradt. Az ukránok szerint azért, mert megtagadták a parancsot a tengerészek, kint voltak a Fekete-tengeren a partraszálló hajók, de aztán visszatértek a kikötőkbe. Vagy így volt, vagy az orosz hadvezetés ítélte túl kockázatosnak végül.



Természetesen, az angolszászoknak a Krím a fontos, nem Donyeck vagy Marjinka.

A deszanthajók a krími híd kiiktatása esetén fognak hiányozni nagyon, feltehetően fogják támadni azt is ismét. Persze a szárazföldi "híd" akkor is megmarad, csak azzal állítólag gondjai vannak az oroszoknak. Túl közel is van az ukrán HIMARS stb.-hez.

Az ukrán hadműveletek egyértelműen USA-UK stratégiai célokért folynak, a Fekete-tenger feletti uralom számukra az első, ez így van.
Ennek megfelelően irányítják az ukránokat, ezért vezették neki őket a Szurovikin-vonalnak, mert az Azovi-tengerig akartak kijutni egy pár napos offenzívával, a beérkezett Leo2-esek és Bradley-k kellett volna, hogy páncélos öklöt alkossanak ehhez. Ez nem jött össze, de próbálkoznak hamarosan újra, ha az F-16-osok biztosítani tudják a légi fedezetet, netán légi támogatást. A korábbi ukrán offenzíva kudarcba fulladásának egyik oka az volt, hogy az orosz helikopterek és légierő be tudott segíteni a lyukak betömködésébe a légvédelem hatótávján kívülről indított LMUR, UMPK stb.-vel. Ha F-16-osok lődöznek majd rájuk, akkor ez nehéz lesz.
Ha már F16 "szóbajöt"Önmagában papiron "esélytelen az F16MLU" a Su35,Mig31 gépekkek szemben.Inkább a frissen átadott "délre", telepített patriot komplexukok jelentenek nagyobb problémát az elmúlt napok eseményei alapján.És nálam felmerült hogy ezekben az esetekben vajon "besegítettek"-e nekik a Romániában állomásozó E3 sentry AWACS gépek.Mert ebben az esetben csak rövid időre kellett bekapcsolni a Pariot tűzvezető lokátorát.Ha az F16-osok is kapnak "rávezetést" mélyrepülésben repülve,"utolsó" pillanatban bekapcsolva a lokátort,"ugrásból" indítva az amraakokat akár meglephetnek 1-1 orosz géppárt.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 591
16 201
113
Kimaradt a krónikából, hogy Sixtus-t a zenehallgatási szokásai miatt áthelyezték egyedül egy az alakulattól 100 méterre lévő egyszemélyes rókalyukba, mert a HTKA zászlóaljban többszörösére emelkedett az öngyilkossági kísérletek száma, illetve csapatokban adják meg magukat az oroszoknak, miközben azt kiabálják hogy "Katyusát akarok hallgatni". A magukat megadó katonák közt a RYBAR szerint sok a posztraumatikus stresszt szenvedők aránya, és komoly idegrángásokkal küzdenek!
Miért Aqua-t hallgatsz? ;)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 525
77 316
113
Bennfentes információ a BDC Novocherkassk elleni rakétatámadásról NATO-országok elemzőitől:

1️⃣Négy hónap óta ez az első jelentős sikeres cirkálórakéta-támadás.

2️⃣Két cirkálórakétákat szállító Szu-24-es hordozót lőtt le az orosz légvédelem Nikolaevtől 125 kilométerre északkeletre.

3️⃣A cirkálórakéták 370 kilométeres távolságból érkeztek. Az is kiderült, hogy a 300 km-es hatótávolságú Storm Shadow és SCALP cirkálórakéták készletei kimerültek, és mostanra teljesen átálltak az 550 km-es hatótávolságú rakétákra, amelyeket az Egyesült Királyság és Franciaország tartalékolt katonai készletei számára.

4️⃣Az 550 km-es hatótávolságú rakéták kisebb radarhatékonysággal, nagyobb sebességgel és manőverezőképességgel rendelkeznek.
A repülőgépeket Románia feletti indítással lehet biztosítani.

5️⃣Mivel a Storm Shadows hatótávolsága 550 km, a repülőgépek gyorsan szállíthatók járművel a földön, viszonylag biztonságos légibázisokon és Ukrajnában nyugatabbra húzódó autópályákon. Ez vonatkozik az F-16-os vadászrepülőgépekre is.

6️⃣Valójában ez az új távoli támadás új teszt volt a nagy hatótávolságú levegő-levegő rakétaakciók és stratégiai támadások számára, amelyekben F-16-osokat fognak használni.

7️⃣Románián és Lengyelországon keresztül is új csapásmérő repülőgépeket teszteltek.

8️⃣Dél-Ukrajnán keresztül a NATO minden ütőkártyát kipróbálni kezdett a háború folytatásához szükséges szenzációs propagandasikerek érdekében.

9️⃣Hajórobbanásos támadásokat, közös UAV- és cirkálórakéta-támadásokat, valamint különleges erők partraszállásának újabb kísérleteit használják fel az ukrán és a nyugati morál fellendítésére, és az eszkaláció veszélye egyre nő.


FÉLELEMBEN!

Az utolsó félmondat nem nyugtatott meg. Úgy látom, hogy egyre potensebb fegyverek érkeznek Ukrajnába, és nem csak Ukrajnába. Én úgy értettem, hogy az indítások történhetnek a NATO területéről is.
Most ismét azon tépelődöm, hogy nem lett volna-e jobb, ha nagyobb erőkkel indul meg az Orosz Föderáció! Nem volt erre felkészülve? Akkor milyen kényszerítő erő hatására indította a háborút?
Hová vezet az eszkaláció?
Azt írják, hogy az 500 ezer fő mozgosítására valójában nincsen pénz. Ha ennyire elszánt a Nyugat -szerintem - kapnak rá pénzt.
Kérdés. Mi van az oroszok tarsolyában még?
Most nagyon bizonytalan a jövő!
Ezzel nem értek egyet. Honnan vokt a briteknek vagy franciáknak 350km hatótávolságú exportváltozat? Nincs egy gártónak sem raktárkészlete mint tejfölből a Sparban. Ha a saját készleteikből adtak, akkor azok 550km hatótávolságúak voltak, max szóltak az ukránoknak, hogy ne indítsák 350km,en túlról (ami egybe is vágott azzal, hogy Szevasztopol közelebb volt, mint a Krím masik oldala), hogy legyen neve a gyereknek, de már ezzel se foglalkoznak.

Le kellene kapni az awacsokat stb. mivel azok aktivan részt vesznek a konfliktusban. Akkor azonnal csend lenne...
Senki nem fog amiatt világháborúba kezdeni az oroszokkal.
El kéne mélyedni a jog tengerében olyan 1-2centiméternyit és akkor talán nem írnál ekkora marhaságot.
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
Nem. Úgy értem, hogy nem kell bedőlni a Putyini propagandának, a háború indokaival kapcsolatban. Sem.
o_O
Akkor sem, ha a zusa is egy szarkavaró. Az még nem menti Putyint, nem lesz szent.
Ezt a háborút Putyin régóta tervezte, készült rá. Sok pénzt áldozott a feszültség szítására a testvérnépek között, hogy legyen ürügy erre a háborúra.
Fasisztákat pénzelt, terroristákat, bűnözőket küldött lázadást szítani Kelet-Ukrajnába.
Közép-Európában lőszerraktárakat robbantott fel NATO országok területén, hogy háború idején ne legyenek elérhető lőszerkészletek az ukránnak. stb., stb.

Hogy te is értsd::
Az a fingfestés, hogy a nyugat akarta ezt a háborút, nem igaz. :)
Ez Putyin rabló háborúja, birodalmi céljai elérése érdekében.
Ezért áldozza orosz, ukrán emberek százezreit, viszont így, hogy bukó lett, a propagandájának célja, hogy mentse magát, másra mutogat a felelősség miatt.
Ha nyert volna, akkor nem menne ez az izzadságszagú, erőlködő félre magyarázás, történelemhamisítás. Akkor az "erősebb elveszi amit akar" üzenet elég lenne mindenkinek. Ez az alternatív történelem gyártás viszont eléggé magyarázkodásnak tűnik.

Minek? Kinek kell magyarázni az okokat? :rolleyes:
Valószínűleg ez már inkább a veszteség indoklása és a felelősség hárítása miatt fontos, hisz választás előtt van Putyin, nem szeretne megint meglepődni. A katonai kudarc és a nehezen titkolható veszteségek viszont megingathatják hatalmát, lásd Prigó lázadás. :hadonaszos:

Ezért gáz ez a szerecsenmosdatás.
Hogy szerinted kinek a véleménye kisebbség, az lényegtelen.
;)
Ezzel nem azt mondom, hogy az ukrán vezetés ártatlan. Az ukrán politikai elit sovinizmusa, közel annyira veszélyes, mint Putyiné.


Az a lényeg, hogy két év után sem tudja Putyin megszállni Ukrajnát.
Amíg Putyin sikertelen, addig nem érdemes hasonló háborús kalandba bocsátkozni SENKINEK. Ha neki nem megy, akkor senkinek sem fog.
Ez a lényeg, nem az, hogy kié Bahmut, vagy Robotine. :)



Lécci, ne itassátok!




A Putyin választásig meg van mind előre. Biztos, ami biztos. Senki se mondhassa, hogy elgaloppérozták a mozgalmat!
:D



Azért fontos, hogy segítsen visszatérni egyeseknek az álomvilágból a valóságba.
;)
Sokan valóságnak gondolják egymás vágyálmait, bedőlnek a propaganda ígéreteknek. Őket segíti visszatérni a realitásokhoz, ha emlékeztetik őket az idézetek. Talán a "jóslások", a beígért csodák kevésbé tévesztik a hívőket a jövőben.
Védi őket a további csalódásoktól.
Ettől többet nem kell ebbe belelátni, nem kifejezetten a "tévedés elkövetője" piszkálása szerintem az értelme, hanem a megtévesztett emberek védelme, és a propaganda lebuktatása, hatékonyságának csökkentése.
:eek:



Bizony elmaradt, jól látod. Pedig hányszor megesküdött már a sok próféta, hogy ez után már biztos győzelem következik. o_O

Azt nem látjátok, hogy Putyin minél tovább ássa magát az ukrán sárba, annál kisebb az esélye a céljai elérésére.
Vagy valami sikernek tűnő eredmény felmutatására. Mondjuk egy nagyváros elfoglalására.
Az az ország, amit le akar igázni, Európa egyik legnagyobb területű országa, 30-40 milliós, most már ellenséges lakossággal, akiket ukránnak hívnak.
Ezeket a nyugat addig támogatja, amíg hatásosan gyengíthetik, akadályozhatják Putyint a céljai elérésében. Pénz, fegyver erre mindig jut. A putyini propaganda kétségbeesetten sulykolja magának és az orosz társadalomnak, hogy a nyugat feladja. De miért tenné?
A fejlett világ az évi GDP-jének 0,1-0,2 %-át nem adná oda a biztonságáért? De. Oda fogja. Többet is, ha kell.

Ezért veszélyes az orosz hazugságokat készpénznek venni, akkor is, ha a nyugati támogatás hektikus és politikai vitáktól befolyásolhatónak tűnik.

Érdemes lenne végig gondolni, mi is az amiről itt egyesek álmodoznak. Ukrajna legyőzése? Mit jelent ez két év népírtó háború után egy 600 ezer négyzetkilométeres Ukrajnában? Meg kell törni az ukránok fegyveres ellenállását. Hogyan? Meg kell semmisíteni a milliós és többszázezres városokban harcoló katonákat! Világos.
Eddig se ment ez túl jól... Eddig is több vesztesége volt az orosznak, mint az ukránnak, de legalább annyi. Mennyi katonát kellene semlegesíteni ilyen kafa hatékonysággal? 600 ezret? Egy milliót? Áldozna erre az orosz társadalom ennyi orosz katonát?
Ráadásul fél munkát valóban nem lehet végezni, mert amíg van kit támogatni, addig lesz NATO támogatás. Tehát akkor az egész ukrán államot kellene megsemmisíteni.

Ehhez meg is kellene szállnia Putyinnak ezt a bazi nagy és ellenséges országot. Már csak azért is mert a NATO jövőbeni terjeszkedését csak így tudná megakadályozni.

Közel két év alatt Avgyijevkáig jutott, több, mint 300 ezres vesztesége volt csak az orosz haderőnek, elveszett a rendszeresített harckocsik nagy része, a szárazföldi fegyverzet harmada, jobbik fele. A légierő pedig látványosan nem képes megszerezni az uralmat még a harctéren sem, nemhogy Ukrajna fölött.

Putyin helyzete abban változott, hogy az ukrán nép ellenállása akkor sem szűnik már meg, ha esetleg elfogy a Patriot és a Bradley. Egy igazi megszálló háborúra készülhetne, miután véres harcok árán elfoglalna milliós városokat.
A veszteségteljes helységharcban speciel pont egyre szarabbul teljesít az orosz haderő, hisz a 80 ezres Bahmut 8 hónap alatt 40-70 ezer orosz életébe került, Mariupol negyed ennyi idő alatt, töredéke veszteséggel meg volt korábban, Avgyijivka meg ki tudja ....

A potyogó Szuhojok, Fekete tengeri vereség meg nem sok jót jelentenek bármiféle "Schlieffen terv"-hez.
NAFO for ever!
Sweet dreams!
Ja, és jöhet a: :D:D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 910
113

Rábólintott a svéd NATO-csatlakozásra a török parlament külügyi bizottsága​

A török parlament külügyi bizottsága kedden jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét – írta az Euronews.
...
Recep Tayyip Erdogan török elnök a hónap elején újabb akadályt gördített az útba azzal, hogy nyíltan ahhoz kötötte Svédország NATO-tagságának ratifikálását, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja 40 új F-16-os vadászgép és a meglévő török flotta modernizálását célzó készletek beszerzésére irányuló török kérést. A Fehér Ház támogatta az F-16-osokkal kapcsolatos kérést, de a Kongresszusban erős ellenállás tapasztalható a Törökországnak történő katonai eladásokkal szemben.

Dmitrij Kuleba külügyminiszter arra szólítja fel az ukránokat, hogy éljenek úgy, mintha már a NATO-ban lennének, és ne engedjék, hogy "partnereik" meggyőzzék őket az ellenkezőjéről.

EZT ÉN NEM ÉRTEM! BIZTOS FOGYI VAGYOK.


Az orosz fegyveres erők elfoglalták a körforgalmat és a gátat Marinkától nyugatra.


Egy raktár amerikai rakétával Németországban. Valószínűleg a jövőben Ukrajnába való áthelyezésre.



Ma
az ellenség arra emlékeztetett, hogy a veszteségek ellenére még mindig erős és képes komoly katonai károkat okozni hazánkban. A BKD elvesztése érzékeny dolog.
Az ukrán fegyveres erők a helyszínen harcolnak, és makacsul harcolnak – írják nekünk a zaporozsjei és a hersoni frontról. Súlyos harcok dúlnak Marinkától délre és a Serebryansky erdőgazdaságban. Kleshcheevkánál és Bogdanovkánál. Avdejevszkij irányban. Az ukrán fegyveres erők „kazettákkal” és FPV drónokkal támadnak a miéinkre. Így valószínűleg nem érdemes lebecsülni srácaink érdemeit, akikért a front minden 100 métere verejtékkel és vérrel adatik meg.
Az ellenség információs mezőben történő minden „nyafogását” úgy tekintjük, mint egy újabb könyörgést ugyanazokért a drónokért (több millió tüzérségi lőszer helyett), és a félmilliós mozgósítás „magyarázatát” a lakosság számára . Tovább - keményebb lesz. Mindenki szolgálni fog.
De ma, pontosan azon a napon, amikor az ellenség megpróbálta beárnyékolni Oroszország sikerét a hosszútűrő Marinka ügyében, nagyon fontos pillanat következett. Mára világossá vált, hogy az országban szégyenkezõ, a háború elõtti korszak maradványaitól elfordult civil társadalom él. Néhányan ellenük emeltek szót a tévében, mások dühös üzeneteket írtak az MTS-nek.
Talán nem az egész ország, de a lakosság nagy része vált olyan hajtóerővé, amely némileg megváltoztatta a dolgok eddigi menetét. Kedves fronton lévő katonák! Az ország veletek van. Hatalmas része az biztos. Két őrnagy


"Orosz fegyverek": Az RQ-4B "Global Hawk" UAV megváltoztatta a rakéták útvonalát a Krím elleni támadás során
Ma éjjel súlyos katonai incidens történt: az ukrán fegyveres erők által kilőtt SCALP-EG repülőgép irányított rakétáinak csapása következtében megsérült a 775-ös projekt „Novocherkassk” nagy lszállítóhajója Feodosia kikötőjében.

Az orosz fegyverek szerint a támadás során lopakodó SCALP-EG rakétákat használtak, amelyek inerciális navigációs moduljait alacsony magasságú repülési profilokkal töltötték meg, ami lehetővé tette számukra, hogy elkerüljék a működési észlelést.

A Telegram "Russian Weapons" csatorna szerint az amerikai és brit RQ-4B "Global Hawk" UAV-k előre azonosították a légvédelmi rakétarendszereket, ami lehetővé tette radarjuk látószektorainak figyelembevételét a rakétarepülési útvonalak tervezésekor.

„Légvédelmi rakétarendszereket észleltek és előzetesen azonosítottak a Fekete-tenger felett egy nappal korábban járőröző amerikai és brit RQ-4B Global Hawk stratégiai radarfelderítő UAV-k, ezért a rakétarepülés megtervezésénél figyelembe vették radarjaik látótereit. – áll az üzenetben.

Jelenleg úgy tudni, hogy az Ukrajna által végrehajtott támadás következtében egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek már átadták a Novocherkassk partraszálló hajó sérüléseiről szóló információkat.
Подробнее на: https://avia.pro/news/russkoe-oruzh...rovali-marshrut-raket-vo-vremya-ataki-na-krym
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 562
113
El kéne mélyedni a jog tengerében olyan 1-2centiméternyit és akkor talán nem írnál ekkora marhaságot.
Gondolom akkor az is teljesen jogszerű, ha egy iráni hajó célmegjelöl a Vörös tengeren civil vagy katonai hajókat, de valaki más indít rájuk drónt vagy rakétát ez alapján. És ha valaki emiatt tüzet nyit rájuk, akkor az az agresszor amit el kell ítélni és ráhúzni olyan szankciókat mint az oroszokra.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 854
113

Elesett Donyeck kapuja: az orosz erők elfoglaltak egy kulcsfontosságú várost​


Az orosz védelmi miniszter megerősítette, hogy csapatai elfoglalták a kulcsfontosságú kelet-ukrajnai várost, Mariinkát.

2023. december 26. 17:50

Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt, hogy rohamegységek elfoglalták a Donyeck mellett az „erősen megerősített” területet – írta meg a BBC.

Az ukrán fegyveres erők parancsnoka, Valerij Zaluzsnij közölte, hogy az ukrán erők Mariinka külvárosába vonultak. Mariinka, amelyet Donyeck kapujának tekintenek, szinte teljesen megsemmisült. Az orosz állami televízió is beszámolt arról, hogy az ország támadó különítményei teljesen felszabadították a várost.


aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhkZjIwOWY2MTg4ZDQxZmFhZDI3YTJlNTM1ZDFjYmJm.jpg


Folytatódnak a heves összecsapások Bakhmut, Vuhledar, Avdiivka és Marinka városokban, amelyeket az orosz hadsereg intenzív támadásai érnek. Forrás: Yasin Demirci/Anadolu Agency via Getty Images

Mariinka, amely egykor 10.000 embernek adott otthont, az oroszok kelet-ukrajnai háborúja során ukrán kézen maradt. A várost 2022-ben ismét erőteljes orosz támadás érte.

Putyin elnök üdvözölte a bejelentett elfoglalást, hangsúlyozva, hogy az ukrán csapatokat ezáltal tovább tudják kiszorítani Donyecktől. A Kreml vezetője szerint az orosz erők most lehetőséget kapnak a szélesebb műveleti terület létrehozására a régióban.

Az ukrán hadsereg kezdetben tagadta az orosz állítást, de később megerősítette, hogy az ukrán csapatok kivonultak Mariinkából. Valerij Zaluzsnyij tábornok elmondta, hogy bár Mariinkát majdnem két évig megtartottak, most teljesen elpusztult.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Az oroszokat nem lehet legyőzni – az Egyesült Államok szökésre tör –Az USA-nak világos terve van Ukrajnával kapcsolatban, amely a teljes összeomlásához fog vezetni
Ahogy múlik az idő az ukrán ellentámadás teljes kudarca után, megdöbbentő hírek látnak napvilágot…

389 000 halott és sebesült ukrán és 230 milliárd dollár után… a kollektív nyugatról Ukrajnának nyújtott segélyek, a háborút tervező USA már Ukrajna végét készíti elő...
Az USA a színfalak mögött elfogadja, hogy Oroszország győzött, nyilvánosan Ukrajna támogatóinak vallhatják magukat, de a színfalak mögött felismerik a valóságot.
Maguk az ukránok is megértik, hogy a Nyugat hagyja, hogy Ukrajna összeomoljon...

Daniel Davis (amerikai alezredes): Oroszországot nem lehet legyőzni – az Egyesült Államok szökésre törekszik
Davis nyugalmazott amerikai alezredes. a GB News brit tévécsatornának adott interjút.
„Valószínűleg még átutalnak bizonyos összegeket.
A jóslatom a következő: az Egyesült Államok kormánya valamikor valamilyen megállapodásra fog jutni.
De ez nem fog Oroszország feletti győzelembe fordulni, nem fog működni” – mondta Daniel Davis tiszt.
A szakértő úgy véli, az Egyesült Államok nem akar sokáig Ukrajnában ragadni
Daniel Davis szerint a Kongresszus és a Fehér Ház közötti végső megállapodás jóval kisebb összeget biztosít, mint amit Biden kér...
A szakértő azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem hagyta figyelmen kívül az Ukrajnának nyújtott korábbi amerikai segélycsomagok gyenge eredményeit.
Washington rájött, hogy Ukrajna győzelme lehetetlen – jegyezte meg az alezredes.
„Eközben az orosz fél tovább erősödik és fejlődik, erősebbé válik és megőrzi az erőket.
Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy Ukrajna nem a katonai győzelem, hanem a vereség felé halad – zárta szavait Daniel Davis.
Nemrég az amerikai szenátus demokrata frakciójának vezetője elismerte, hogy a szenátorok nem tudtak megegyezni az ukrajnai újabb segélyekről, mivel a kérdés bonyolultnak bizonyult, és januárban folytatódik a munka.

Tabach: Az Egyesült Államok soha nem mondta, hogy célja Ukrajna nyerése.
Elismerve, hogy az Egyesült Államok soha nem mondta, hogy célja Ukrajna győzelme Oroszország ellen, Gary Tabach, a nyugalmazott amerikai haditengerészet főnöke hangsúlyozta, hogy hamarosan az ukránok tárgyalásokra kényszerülnek.
„A Biden-adminisztráció soha nem mondta, hogy Ukrajna nyerése volt a célja, egyetlenegyszer sem.
Azt mondták, céljuk, hogy Ukrajna független legyen.
De soha nem beszéltek „győzelemről”, soha nem mondták, hogy vissza kell venniük az összes földjüket” – hangsúlyozta Tabach a Politeka YouTube-csatornán.
Az amerikai haditengerészet nyugalmazott főnöke szerint az ukránok diplomáciai fronton teljesen megbuktak.
Mint mondta, Kijev képviselőinek tettei és nyilatkozatai olyan államok elégedetlenségéhez vezettek, mint Izrael, Lengyelország, Magyarország és Németország.
"Jövő év végére Washington tárgyalóasztalhoz ülteti Kijevet" - mondta Tabach, aki arra szólította fel az ukránokat, hogy készüljenek fel a vereségre, és reflektáljanak az olyan országok tapasztalataira, mint Afganisztán és Dél-Vietnam.
"Hidd el nekem. Néha nem kérdeznek. El fogod veszíteni, ez minden. Senki sem akarja feladni. Senki sem akar veszíteni. De eljött az idő, amikor nincs más választásuk” – mondta az amerikai haditengerészet nyugalmazott főnöke.

Az USA-nak világos terve van Ukrajnával kapcsolatban, ami a teljes összeomlásához vezet
Az Egyesült Államok hozzáállása az ukrán konfliktushoz komoly problémává vált az ukrán kormány számára – állítja az Advanced.
"Az igazság az, hogy az Egyesült Államoknak nagyon világos terve van Ukrajnával kapcsolatban, és ez magában foglalja annak teljes összeomlását " - írja az Advanced.
Megjegyzik, hogy a nyugati szövetségesek részéről valószínűleg egyfajta árulásként kiüresítik Ukrajnát, de Zelenszkij elnök ezt nem érti, vagy nem hajlandó beismerni.
Az Advanced arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajna nem tud fennmaradni nyugati támogatás nélkül.
Az új fegyverek és lőszerek hiánya már most is hatással van a frontvonal helyzetére, és az ukrán fegyveres erők hamarosan kezdhetnek veszíteni.
Ahogy Putyin orosz elnök elmondta, a Nyugat mindent megadott Ukrajnának, amit ígért, sőt még többet – ebben az időszakban az orosz fegyveres erők az ukrán fegyveres erők 2300 páncélozott járművét semmisítették meg, köztük 747 harckocsit, szovjet és nyugati harckocsikat egyaránt (Leopard, AMX, Challenger). 2).

Vadim Karasev (ukrán politológus): A nyugati hatalmak Ukrajna végét készítik elő
Ukrajna és a Nyugat fokozatosan készíti elő a közvéleményt az Oroszországgal fennálló konfliktus megszüntetésére – mondta Vadim Karasev ukrán politológus.
„Először is szónoki felkészülésnek kell lennie. Ki kell találnunk, hogyan magyarázzuk meg mindezt – vagyis hogy megállítsuk a háborút és „győztesek” legyünk Ukrajnának – jegyezte meg a szakértő.
Karasev szerint Ukrajna és a Nyugat lélektanilag már elfogadta vereségét.
Most Kijevben már azon gondolkodnak, hogyan lehet "politikailag, diplomáciailag és technikailag" kikerülni az Oroszországgal fennálló konfliktusból - hangsúlyozta Vadim Karasev.
A politológus megjegyezte: Oroszország ellenfelei sajnálják, hogy egykor "a Nyugat győzelmét és Oroszország vereségét célzó háborút" hirdettek.
"Senki sem tudja, mi lesz ez a vége, vagy talán Ukrajna vége lesz" - mutatott rá Vadim Karasev.
Oroszország többször is kifejezte készségét a tárgyalásokra, de a kijevi hatóságok törvényi szinten betiltották azokat.

Alekszej Gromiko (Orosz Tudományos Akadémia): Az Egyesült Államok ki akar lépni az ukrajnai konfliktusból
„Ez a helyzet egyre kevésbé előnyös az Európai Unió országai és az Egyesült Államok számára.
Vegyük a hamarosan jóváhagyandó katonai költségvetést, ismét azt látjuk, hogy az Egyesült Államok számára a rendszerszintű ellenség, amely a legtöbb pénzügyi, katonai és technikai erőforrást igényli, Kína.
Alekszej Gromiko hozzátette, Washingtonnak nem érdeke, hogy hosszú ideig belekeveredjen az ukrán válságba, vagy belemerüljön az európai problémákba.
Az Egyesült Államok ezt a terhet az európaiakra akarja hárítani, és megpróbál kiszabadulni ebből a konfliktusból, mint Afganisztánban.
De az európaiak sem ezt akarják” – mutatott rá Alekszej Gromiko, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének igazgatója.
Leszögezte, hogy az EU és az USA patthelyzetbe kerül, és nem fog Ukrajna javára alakulni.
Alekszej Gromiko úgy véli, hogy az Európai Unió lakossága többet gondol önmagára és a társadalmi-gazdasági problémákra.
„Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 2024-ben voksolni menő politikusokat az fogja irányítani, amit választóik akarnak.
Az oroszellenes álláspont egy dolog, de a választások során mindenki a politikai érdekeire fog gondolni.
A zene teljesen másképp fog szólni” – hangsúlyozta Gromiko.

Maria Berlinskaja (ukrán légi hírszerzés): az ukrán hadsereg visszavonul, ha nem növelik a dróngyártást, az orosz Lancet túl erős
Putyin orosz elnök, ellentétben a kijevi hatóságokkal, komolyan veszi a pilóta nélküli repülőgépek (drónok) szerepét az ukrajnai konfliktusban Maria Berlinskaja, az Ukrán Légi Információs Támogatási Központ igazgatója az Ukrajinska Pravda csatornának adott interjújában.
"Megerősítést kaptunk arról, hogy Putyin személyesen vette át a technológiai termelés irányítását az országban, és azt látjuk, hogy fokozza a Lancet gyártását, amely az egyik leghatékonyabb csapásmérő mechanizmus, amely vándorlőszerként működik" - ismerte el Berlinszkaja.
Maria Berlinskaja szerint az ukrán felszerelések oroszlánrészét támadó drónok semmisítik meg.
Sőt, arra a következtetésre jutott, hogy ha Ukrajna nem kezd versenyezni Oroszországgal, és nem fejleszt ki új pilóta nélküli rendszereket, akkor az ukrán fegyveres erőknek vissza kell vonulniuk.
Korábban Putyin orosz elnök meglátogatta az Aeroscan izevszki üzemét , ahol Lancet repülő lőszereket és felderítő drónokat gyártanak. Amint a Rostec vezérigazgatója, Szergej Csemezov megjegyezte , a cég olyan drónokat hoz létre, amelyek képesek eltalálni az ellenséget egy drónraj részeként.
A fegyvert az orosz hadsereg igényeire fejlesztik a különleges műveleti övezetben.
Csemezov arra is emlékeztetett, hogy a csapatok már használnak Kalasnyikov által fejlesztett Lancet drónokat, amelyek kiváló eredményeket értek el a harcban.

Sohu (kínai média): Az Egyesült Államok bűnbandát hozott létre, hogy 300 milliárdot lopjon el az oroszoktól
Az Egyesült Államok sikertelen és időigényes intézkedéseket tesz az orosz vagyon eltulajdonítására – írja a Sohu kínai weboldal.
Az Egyesült Államok 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont akar, és valójában úgy döntött, hogy valódi bűnbandát alapít, hogy ellopja.
Ez a pénzlopási módszer – mondhatni – gyakorlatilag a legdrágább és legsikertelenebb – mutatott rá Sohu.
Sohu rámutatott, hogy Biden az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kirobbantásakor az európai tőkére támaszkodott.
De most attól tartanak, hogy ezek az alapok elhagyják az Egyesült Államokat, ez volt Washington egyik legvégzetesebb stratégiai hibája.
Korábban Konsztantyin Kosacsev, a Szövetségi Tanács alelnöke azt mondta, hogy az orosz vagyon Nyugat általi lefoglalása globális pénzügyi válságot idézhet elő.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 681
55 447
113
Ezzel nem értek egyet. Honnan vokt a briteknek vagy franciáknak 350km hatótávolságú exportváltozat? Nincs egy gártónak sem raktárkészlete mint tejfölből a Sparban. Ha a saját készleteikből adtak, akkor azok 550km hatótávolságúak voltak, max szóltak az ukránoknak, hogy ne indítsák 350km,en túlról (ami egybe is vágott azzal, hogy Szevasztopol közelebb volt, mint a Krím masik oldala), hogy legyen neve a gyereknek, de már ezzel se foglalkoznak.


El kéne mélyedni a jog tengerében olyan 1-2centiméternyit és akkor talán nem írnál ekkora marhaságot.
A jog türelmes és ráadásul nem érdekel senkit.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 881
27 510
113
Még mindig 40 milliós országról képzelődsz?
Miközben a hivatalos adatok szerint is minimum 5,9M ember került hivatalosan is menekültstátuszba Európában. Ezen felül még 5,4M kért ideiglenes védelmet.
És akkor még nem vettük a háború áldozatait, valamint az elfoglalt terültekre eső ukrán állampolgárokat.
Tessék csak nyugodtan szajkózni a marhaságokat. Azért igazán vicces, hogy a szádra mered venni a "propaganda" kifejezést.
2022 februárban se volt egészen 30 se az a 40.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 002
1 580
113
2022 februárban se volt egészen 30 se az a 40.
Sajnos ez nagyon komplex kérdés. Mármint mennyi is Ukrajna lakossága. Hisz népszámlálás, már több mint 20 éve volt utoljára. Elméletben a közigazgatás számon tartja hányan születnek és halnak meg. Viszont nem egy választásnál volt visszatérő probléma, hogy a halottak is leszavaztak.
2019-ben voltam egy konferencián és az egyik előadó Ukrajnával is fogalakozott az előadásában. Ami megmaradt: 12 millió a nyugdíjasok száma és 7 millió a 18 alattiaké. Egyszerű matekkal kijön, hogy elméletben bő 20 millió a munkaképes korú (rokkantak is vannak 2-3 millióan, rokkantság fokától függően dolgoznak vagy nem).
Na és itt jön a csavar. Az ukrán statisztikai hivatal néha úgy adja meg az adatokat, hogy abban benne van a Krím és a szakadár területek, valamikor meg nincs benne. Hisz x millió eleve mínusz a szakadár területek és a Krím miatt. A viszonylag "békés" 2015-2022 közti időszakban 3 és 12 millió közé becsülték a külföldön dolgozók arányát. Erre rátett egy lapáttal maga az orosz invázió gerjesztette menekült hullám szintén több milliós létszáma. Aztán ott van az egész statisztikát megkeverő kettős állampolgárság kérdése. Nem csak a magyar. Rengeteg ukrán szerzett spanyol, olasz, német, stb. állampolgárságot mert ott dolgozott vagy akár vállalkozott éveken keresztül, őket vagy menekültként vagy nem menekültként számolja az adott ország statisztikai hivatala. Hisz az ukrán állampolgárságról nem lehet lemondani. Aztán ott van az Oroszországban dolgozó több millió ukrán, akinek egy része nem a Krímről, vagy a szakadár megyékből érkezett, hanem Ukrajna középső és déli részeiről.
Ha tippelnem kellene én olyan 5 -10 millió közé tenném a munkaképes, Ukrajna ukrán részén lévő lakosságát. Ebből kb. 1-2 millió a katona, rendőr, tűzoltó, orvos, stb.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
909
10 332
93
Az idézet tőlem van. Iróniából írtam a szekta tagoknak, gúnyolódtam az orosz haderőn. Miért is?

  • Vörös vonal: Már számtalan vörös vonalat vizionáltak a szektások és mindíg átlépték az ukránok, de mindíg elmaradt az orosz csoda.
  • Partraszállás: A másik légvár. Partraszállás Odesszánál, miénk lesz az egész Fekete-tenger :)
  • Ropucha: Az összeset szétcsapták az ukránok, sőt a Fekete-tengeri Flottát kiherélték, pedig Ukrajnának nincs is haditengerészete.
  • Kalibr, tengeralattjáróról indítva: Ezek is eltűntek.

Sokan felépítettek egy párhuzamos világot maguk körül, amelynek építőelemei hazugságok, féligazságok, amelyet az összeesküvés elméletek fognak össze egy tömbbé.

Most magamtól idézek a múltból:

Múlt idéző:

2022. február 26.
Nos, az hogy ki ígért itt partraszállást meg a többit, hát nem Putyin. Ilyen alapon citáljuk ide a sok Nafo-s marhaságot mint hivatalos eu/nato véleményt?
Én nem tudom mennyi Kalibr maradt, csak azt látom ha meg kell csapni valamit azt valamivel megcsapják az oroszok.
Mi látszik az eu haderőről?? Max. a kérdőjelek. Hol vannak a giga lőszerszállítmányok? Csak nem elfogyott a filléres tüzérségi lőszer a kőgazdag euban, mint a csóró orosznál a Kalibr állítólag? Olyan operettes ez. Hogy mi lenne a lengyel határon? Sok halott, ha egymásnak esnének. Meg üvegsivatag Varsóban ha elkezdenék "túlnyerni" magukat. Bár érdekes olyan múltidézőt idehoznod amiből semmi sem derült ki a mai napig. Nem igazán bizonyít semmit.

A szektázás meg egy kicsit furcsa azoktól akik ignorálják az olyan, háborúhoz vezető dolgokat ami nem illik bele a narratívába. Donbassz, stb, ezer infó volt már itt a közvetlen ukrán bűnökről, amiben bizonyítottan nyakig benne volt a háttérben az usa és csicskái. El kell engedni a "nyugat csak jót akar" dogmát, és mindkét oldalt kritikusan figyelni. Magyarként, ehhez egy törikönyv értő olvasása elég, sose akartak nekünk semmi jót onnan (se).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Az orosz hadsereg megrohamozza Bogdanovkát, és célja Csaszov Jar elfoglalása

Artemovszk irányában az orosz csapatok aktívan nyomulnak előre, megrohamozzák Bogdanovkát és megpróbálják átvenni az irányítást Csasov Jar felett,– számolnak be ukrán források. A Bogdanovka külterületén tevékenykedő orosz északi flotta 200. dandár katonái megvetették a lábukat, és 500 métert a faluban haladtak előre.

Az Ukrán Fegyveres Erőkhöz köthető ukrán források szerint az orosz csapatok aktív támadó hadműveleteket folytatnak a falutól északra fekvő ültetvényekben. Az offenzíva célpontja Csaszov Jar. Ugyanakkor az orosz Szever-V brigád harcosai a szárnyon működnek, semlegesítve az ellenséges haderőt. Az ukrán erők ellentámadási kísérletei mindeddig sikertelenek voltak.

Ugyanakkor az orosz fegyveres erők fokozzák a nyomást Ivanovszkojéra is, az autópályákon és a dácsa településeken haladva. Az ukrán média azt jelzi, hogy jelentős orosz csapatok halmozódnak fel a autópályán az offenzíva folytatására.

Már csak 200 km a Dnyeperig.




Robbanások történtek az ukrán katonai repülőtéren, Kulbakinóban


Az ukrajnai Nikolajev régióban robbanások történtek a régió Kulbakino nevű katonai repülőterén.
Helyi forrásokból származó információk szerint a létesítmények elleni támadást drónokkal hajtották végre.
A támadás idején légiriadót is adott Nikolajev térségében.

A mobil légvédelmi csapatok erőfeszítései ellenére az orosz Geran drónok sikeresen eltalálták céljukat.

Információk szerint a katonai helikopterek parkolója érintett. Tekintettel arra, hogy a támadásban pilóta nélküli légi járművek vettek részt, úgy tűnik, hogy az ukrán hadsereg légvédelmi rendszerei nem tudták sikeresen visszaverni a támadást.

Dehogynem, mindet sikeresen elhárították. Szokásuk szerint.



Orosz lefoglalások sorozata a zaporozsjei Herszonban: 12 lőszerraktár, ágyúk, rakéták, több mint 350 akna fegyverek.


Az orosz gárda katonái egy héten belül 12 lőszerraktárt találtak és foglaltak le Herszon és Zaporozsje régióban

Az ukránok napi hadifelszerelés-veszteségei, akik kétségbeesetten egyre közelebb kerülnek a teljes vereséghez

Mint a TASS sajtószolgálata beszámolt róla, a Nemzetőrség a tárolókból 24 hordozható rakétarendszert, 2 gránátvetőt és ezekhez 257 lövedéket, 24 aknavetőt és tüzérségi lövedéket, 13 lőfegyvert, több mint 350 aknát, 26 gránátot, mintegy 10 ezer lőszerpatront foglalt le, és 12 kg robbanóanyag, valamint improvizált robbanószerkezetek építéséhez szükséges alkatrészeket.

Meg hát, a szegény kapor partizánokra is rászállt a gárda.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 525
77 316
113
Gondolom akkor az is teljesen jogszerű, ha egy iráni hajó célmegjelöl a Vörös tengeren civil vagy katonai hajókat, de valaki más indít rájuk drónt vagy rakétát ez alapján. És ha valaki emiatt tüzet nyit rájuk, akkor az az agresszor amit el kell ítélni és ráhúzni olyan szankciókat mint az oroszokra.
A civil és a jatonai hajó közt nagyon nagy a különbség jogi értelemben is...
Ki szankcionálna kit? Irán vagy a huti lázadók? Ezt te sem gondolod komolyan ugye?
A jog türelmes és ráadásul nem érdekel senkit.
Jah, majd két éve "nem érdekli" az oroszokat sem, miközben szarrá lőtték a fél fekete-tengeri flottájukat a nemzetközi légtérben repülő NATO gépektől származó információk segítségével.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 787
30 562
113
A civil és a jatonai hajó közt nagyon nagy a különbség jogi értelemben is...
Ki szankcionálna kit? Irán vagy a huti lázadók? Ezt te sem gondolod komolyan ugye?
Te kezdtél neki jogászkodni, akkor adj egy normális választ az okoskodás helyett. Ha lekapnak egy AWACS-ot hogy ne jelöljön célpontokat az ukránoknak, az mivel lenne más mintha kilőnének egy iráni hajót, ami a hutiknak adott meg célpontokat?
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 366
10 820
113
Az látszik, hogy irgalmatlan saját veszteségek nélkül és "csak" egy-egy országgal proxyzva - no meg atom nélkül - szárazföldön az oroszokat a nyugat nem tudja megverni.
Több országgal nyilván túl lehetne terhelni az oroszokat, de arra meg ott a nukleáris doktrínájuk...

Az oroszok gyenge pontja (kié nem az USA-n kívül?) a tengeri hadviselés.
Mivel az beleégett az angolszászoknak és csatlósaiknak - mint Besenyő Pista bácsinak az otthonszülés problémája - hogy Oroszország nem győzhet (mondjuk a világhoz való hozzáállásuk alapján ez logikus görcs), ezért jelenleg nehezen elképzelhető, hogy kimondják, hivatalosan bejelentik:

Jó, legyen, elfogadjuk, Oroszország győzött.

Szürreálisan hangzana ugye!?


A hírek és latolgatásaitok alapján tartok tőle, hogy a maradék Fekete-tengeri erejüket akarják egyenként levadászni - lássuk be; nem lehetetlen küldetés.
A másik opció pedig az, hogy ezzel vagy mással (pl. F-16-osok NATO repterekről bevetése, vagy hamis provokálása) olyan válaszlépéseket provokáljanak ki (pl. atommal vagy anélkül nyugati repterek támadása lehetőleg járulékos civil veszteséggel), ami végre szalonképtelenné tehetné az oroszokat az ingadozók előtt.
(Pl. anno Boeing lelövése Szu-15-el)

Erős akaratok, erős akaratosságok csapnak most össze; nem túl biztató.