[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 549
113
Több mint 600 ukrán oldalon harcoló zsoldos harapott fűbe az ukrán állítás szerint 2023-ban.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/123296

Vadászat a Himarsra.

2023 Lancat egyenlege.

2023 legnagyobb geopolitikai vesztese Ukrajna.

Terror cselekménynek minősítik a Belgorodi civilek elleni támadásf.


 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
596
2 548
93
Miután a civileknek számolatlanul osztogattak fegyvereket és lőszert, nagy ötlet lenne még a rendőröket is a frontra küldeni, hogy végképp senki ne tudja megakadályozni az öntörvénykezést. Egyébként arról semmi hírt nem láttam, hogy a kiadott fegyvereket vissza kérnék.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 752
113
...
Ukrajnában a katonai újoncok száma jelentősen csökkent; a harctéri veszteségek miatt a hadsereg több tízezer tapasztalt katonától és középvezető tisztjétől fosztották meg a hadsereget. “Előbb vagy utóbb rá fogunk jönni, hogy egyszerűen nincs elég emberünk a harcra” – mondta Zaluzsnij novemberben az Economistnak.
...
Csak ennyire reflektálnék a hozzászólásból.

Most komolyan, ezek nem nézték meg legalább a wikipédiát?

Vagy mire számítottak? A nyugati csodafegyverekre (szent javelin és társai), hogy az felér háromszor annyi orosz katonával és fegyverével?

Vagy nem olvasták el a II. VH történetét!?
Pedig jó hosszú írás, sok minden benne van, sok minden van benne, ukrán nyelven, pl. asszongya:

"...

Німецька окупація України​


Питання остаточних легальних форм Райхскомісаріату Україна та правового статусу його мешканців Гітлер залишив неясними. Національні почування українців у Райхскомісаріаті Україна мали підтримувати настільки, наскільки така політика ділила українців та росіян, усуваючи небезпеку спільного протинімецького фронту. Це були головні мотиви, наприклад, для введення в Райхскомісаріаті Україна, поряд з німецькою урядовою мовою, української з винятком російської; карбованця замість рубля тощо. Поза тим політика німецького керівництва ослаблювала та сповільнювала ті потенційні чинники національної свідомості, які могли стати важливою складовою у змаганнях до незалежності взагалі. Ослаблення населення з біологічного погляду вели виморенням голодом, обмеженням санітарно-медичної обслуги, нелюдською поведінкою з вивезеними до Третього Рейху українськими робітниками (приблизно 1,5 млн) і радянськими військовополоненими та масовими екзекуціями різних груп населення за фактичну чи уявну підтримку руху опору.

Жорстокий окупаційний режим призвів до різкого посилення антинімецьких настроїв в Україні. Одним із безпосередніх наслідків стало розгортання на території райхскомісаріату радянського партизанського та українського націоналістичного повстанського рухів. Повстанські і партизанські загони контролювали значну частину території райхскомісаріату і перешкоджали постачанню техніки і продовольства для німецьких військ. Окремі керівники НСДАП мали намір віддати Коха під партійний суд за розладнання надійного тилу, відсутність якого стала однією з головних причин поразки німецьких військ на Східному фронті. Після захоплення радянською армією українських територій «Райхскомісаріат Україна» офіційно ліквідовано 10 листопада 1944.



Mire számítottak, mire számítanak ezek után?
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Tényekkel lehet meggyőzni. Propagandával, álhírekkel semmiféle módon nem tudod megváltoztatni a véleményem.
Azokat leleplezem, ez sokaknak fáj. De ez jó, segíti tisztábban látni folyamatokat. Neked is.
:)

Vigasztaljon az, hogy eddig majdnem mindenben nekem volt igazam.
Ezzel szemben, ha hagytam volna, hogy a másik oldal véleményét rám erőltessék, akkor a következő kérdésekre nem tudnék válaszolni:

  • Ha Ukrajna nem is létezik, a katonák elfogytak, a NATO meg dilettáns barmok gyülekezete, a nyugati fegyverek csődöt mondtak, akkor MIÉRT NEM HALAD AZ OROSZ TÁMADÁS KÉT ÉVE? o_O
  • Ha a gyenge nyugati hadiipar kifogyott a gránátból, az orosz meg az összeset gyártja a világon, akkor MIÉRT NEM TUDJÁK Avgyijivka -t SEM ELFOGLALNI?
  • Ha a nyári ukrán ellentámadás kudarca után immár 3 hónapja az oroszok támadnak, akkor hogy lehet, hogy még azt sem tudták visszavenni, amit a kudarcos ukrán elfoglat? Például Robotyne-t?
  • Ha az orosz haderő elvesztette Harkov környékét, Herszont, kiverték Kijev mellől, akkor miért kellene Bahmut vagy Marinka települések visszaszerzését a háború orosz győzelmének látni?


Amíg nem tudsz ezekre a kérdésekre propaganda mentes választ adni, addig MIÉRT változtassam meg a véleményem? :p


És hogy lásd mennyire kirekesztő a véleményed, nézd csak mit írtál (mentegetőzés képen) korábban:


Szóval most akkor, nekem nem lehet más véleményem, mert te vagy mások győzködnek, ha nem fogadom el a papagáj módon szajkózott véleményt, akkor én vagyok "papagáj"?

Vedd már észre magad, hogy nem az dönti el a vitát, hogy hány ember mond mást, hanem a tények, bizonyítékok, cáfolatok. És még csak nem is egymást kell meggyőznünk! Sokkal fontosabb, hogy aki esetleg ide téved olvasgatni, az maga dönthesse el a véleményét a dolgokról, ne kelljen már itt mindenkit "meggyőzni", mindenkinek ugyanazt gondolni erről a háborúról. Fogadd el, hogy szakmai érvekkel kell alátámasztani mondandódat, ha szakmai vitában szeretnél véleményt formálni.
Üdvözlöm. Meg Boldog Új Évet. Én csak olyan hetente párszor ide tévedő tévelygő vagyok. Nekem Ennyit ér .
Apropó ismeretségi köröm olyan havonta egyszer talán, megkérdezi mi van keleten? Visszakérdezek menyire keleten? Na ennyire érdekli lassan az átlag embert az Ukrán-Orosz cirkusz.
Ja jelentem az Ukránból elszakadt felnőt lakosság továbbra is kultiválja az uborka evészetet ha alkoholizál /Szilveszteri élmények : ) ,és barátságosak . Könnyen be azonosítható beszéd nélkül egy asztal társaság. Van aki sörözik, van pálinka , van ahol uborka van, van ahol zöldég, világos töpped húsdarabok egyebek. /
Én csak egy egyszerű civil vagyok. De az Ön tolmácsolásában ezek erős szavak. nem égette kezét a klaviatúra ?
"Sokkal fontosabb, hogy aki esetleg ide téved olvasgatni, az maga dönthesse el a véleményét a dolgokról, ne kelljen már itt mindenkit "meggyőzni", mindenkinek ugyanazt gondolni erről a háborúról. Fogadd el, hogy szakmai érvekkel kell alátámasztani mondandódat, ha szakmai vitában szeretnél véleményt formálni. "
Szakmai érvek? Legalább jót röhögtem mindjárt év elején. Maga hol vette a kékfedelűt ?
Ön akkora agiprop hogy az KNDK bemondói sírva könyörögnének a receptért ,MESTER felkiáltással .
Kérem ne hagyja abba. Hisz Új Év Új Tavaszi ellentámadás .
Meghajlok belefecőlt ideje elött .
Ha Magának ennyit megér ,Ám legyen.
De a jövőheti disznó vágásnak, egy tornyos kis falumban több értelme van.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 653
14 638
113

Az elég elkeserítő, hogy mindkét fél rendszeresen támadja a sebesültkihordókat.**

Mondjuk ezek is viselhettek volna valami látványos vöröskeresztes jelet.

Amúgy pár éve írta az index fórumon egy ex katona, hogy hagyományos háborúban a legnagyobb halálozási arány az alábbi két feladatkörben van:

  • sebesültkihordó
  • valamilyen sppeciális hadtápos (nem emlékszem a pontos kifejezésre, talán kommendáns volt?)

** Persze azt is látjuk, hogy gyakran szállítanak mentőautóval utánpótlást vagy élőerőt, ill. szállásolnak el iskolákban/óvodákban katonákat.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
353
2 110
93
én nem utáltam sosem az oroszkat .. de az ukránokat sem,mivel rengeteg ukrán barátom van .. jó a kommentjeimből lehet hogy pont nem ez jön le,de ami tény az tény,tényleg nagyon sok ukrán barátom van,és normális ember (leszámítva itt pár sötét parasztot) egyáltalán nem örül ennek a háborúnak,és semmi baja nincs sem az átlag ukrán,sem az átlag orosz emberekkel .. de amilyen performanszot lenyomott a nyugat ezzel a beteges russzofóbiával, az véleményem szerint minden jó érzésű,normálisan gondolkodó embernél kiveri a biztosítékot !

lehet itt károgni,hogy milyen szar az orosz rendszer,meg diktatúra .. (én sem mondom,hogy tökéletes,de melyik az ??) .. mégis élhetőbbnek tűnik nekem is aki a hagyományos értékrendet részesíti előnyben a "trendi, fejlett,liberális" nyugatival szemben,itthon azért szerencsére egy normálisabb mederben mennek még a dolgok .. egyelőre.
Osztom a véleményed, én egy dunántúli faluban nevelkedtem ahol volt egy Szovjet repülős laktanya s gyerek koromban minden héten ott bandáztunk.
Később én lettem a kocsmáros igy szabad bejárásom lett a laktanyába. nagyon sok üzletet kötöttem velük s mindig a megbeszéltek szerint történt.
Soha nem akartak átvágni Ukránok Oroszok vegyesen voltak. Volt ugy a benzinkutasnak kellett 5000 ft (akkor egy havi kereset volt) adtamneki kézfogás hozzál 300 liter benzint két hét alatt megoldotta s ittunk rá eggyet. Szóval én egyszerű gerinces egyenes embereknek ismertem meg őket, aki elhiszi saját magából kiindúlva hogy a minszki megállapodást a másik fél is betartja. Volt úgy a szomszéd faluban bál volt s komoly verekedés lett nőügy miatt de segített a bokszban
ahol sörös ládák is törtek mert a haver az haver. Jó ez a nyolcvanas években volt azóta válltozhatott a mentalitás de bennem ez maradt meg. Módik bocsi az írásomért de Sniper kihozta belőlem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 373
77 056
113
Nyikolajev rendőrfőnöke szerint nekik nem kellene harcolniuk, mivel ők amúgy is kevesen vannak, meg másra vannak kiképezve


2023 mérlege, bár az oroszok szinte végig védekeztek, sőt Herszonban visszavonultak, összességében még így is több területet szereztek, mint az ukránok.
5rhswQU.png



ukrán fiatalság demilitarizálása (18+)
288km² a diferencia, ez majdnem koppra megegyezik Mezőtúr területével, ami 289,72km².
Egyébként az év nagy részében támadtak az oroszok, hisz Bahmut május 20-án esett el és október 10-én kapott új erőre (a harcok Avdiivkáért 2022. 02.23. óta folynak) Avdiivka ostroma. Tehát az oroszok 2023-ban május 20. és október 10. közt nem támadtak csupán (ez se teljesen igaz, de ebben az időintervallumban nem volt harcászati jellegű támadásoknál nagyobb offenzív kísérlet). Ez összesen nagyjából 5 hónap a 12-ből!
Értem én, hogy fáj az igazság, de legalább olyan hülyeséget találjuk már ki aminek csak egy hangyányi alapja van. Mert ez így ebben a formában, nem dezinformáció vagy ferdítés, hanim sima hülyeség.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
2 kis cseles megint kamu halottnak tetette magát:
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/123308

Odessza, ugye nincsenek nackók, nem is értem miért nem jelentkeznek katonának ha már ilyen nagy bandera fanok:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 796
113
Ukrajna fő katonai célja 2024-ben a " Krím elszigetelése" - Zelenszkij
" A Taurus rakéták lehetővé tehetik Ukrajnának , hogy megsemmisítse a 4 milliárd dollár értékű Kercsi hidat , elszigetelve a Krím-félszigetet Oroszországtól és csökkentve a térségből érkező támadások számát" - mondta az ukrán elnök elnök.
Szintén a legfontosabb dolog Zelenszkij interjújából:
-A mozgósítás mindannyiunkat érint . Minden erőfeszítés mozgósítása. Csak így tudjuk megvédeni államunkat és visszafoglalni a földünket ;
- a mobilizációs kor csökkentésének nincs alternatívája;
-Az USA előbb-utóbb katonai segítséget nyújt , de ha ez nem történik meg - van B-terv : Ukrajna engedélyt fog kérni mindenféle fegyver gyártásához;
-Putyin gyengének érzi magát, mint egy állat, mert ő egy állat, és győzelem esetén megesz vacsorára az egész EU-val, NATO-val, szabadsággal és demokráciával együtt;
-Az Orosz Föderáció nem tesz alapvető lépéseket a béketárgyalások felé. Mindegyikük célja a konfliktus befagyasztása;
-Brit hírszerzési források becslése szerint a jelenlegi tendenciák mellett Oroszországban 2025-ig több mint 500 000 halott és sebesült fog szenvedni ;
-Feladatunk a kelet védelme , Harkov, Dnyipro, Zaporizzsja, Herson, Mikolajiv mentése;
Az Economist úgy véli, hogy Zelenszkij dolga nehezebb, mint valaha, és a tét a küzdelem első napjai óta nem volt nagyobb

Megnőtt a belgorodi ágyúzás során elhunytak száma: meghalt egy 4 éves kislány​

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója tragikus hírről számolt be.

„Nagy bánatunkra 25 emberre nőtt a december 30-i belgorodi ágyúzás során megölt lakosok száma , akik közül 5 gyermek. A mai napon a regionális gyermekkórházban meghalt egy 4 éves kislány, aki súlyosan súlyos mellkasi és belső szervi sérüléseket szenvedett. Orvosi evakuálása lehetetlen volt a disszeminált intravascularis koagulációs szindróma és a túlzott vérzés miatt. Szövetségi és regionális orvosok csoportjai a végsőkig küzdöttek a kis beteg életéért.

Részvétemet fejezem ki az elhunyt gyermek családjának és barátainak. Megértem, hogy nincsenek szavak, amelyek megvigasztalhatnák ezt a gyászt. Ez pótolhatatlan veszteség mindannyiunk számára...
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1704122132
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113
288km² a diferencia, ez majdnem koppra megegyezik Mezőtúr területével, ami 289,72km².
Egyébként az év nagy részében támadtak az oroszok, hisz Bahmut május 20-án esett el és október 10-én kapott új erőre (a harcok Avdiivkáért 2022. 02.23. óta folynak) Avdiivka ostroma. Tehát az oroszok 2023-ban május 20. és október 10. közt nem támadtak csupán (ez se teljesen igaz, de ebben az időintervallumban nem volt harcászati jellegű támadásoknál nagyobb offenzív kísérlet). Ez összesen nagyjából 5 hónap a 12-ből!
Értem én, hogy fáj az igazság, de legalább olyan hülyeséget találjuk már ki aminek csak egy hangyányi alapja van. Mert ez így ebben a formában, nem dezinformáció vagy ferdítés, hanim sima hülyeség.



Nem is tudom mit mondjak,inkább csak lesütöttem a szemem....
:(
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 061
113
Nem is tudom mit mondjak,inkább csak lesütöttem a szemem....
:(

Néha kijön rajta a NATO kiképzés.... sőt szinte mindig.
Elfogy egy nemzet egy értelmetlen harcban, és neki ez győzelem.... Szerencsétlen azt se tudja, hogy az emberélet a legértékesebb!
Ezt még I. Pürrhosz király is tudta. Igaz ő nem kapott NATO kiképzést XD
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
288km² a diferencia, ez majdnem koppra megegyezik Mezőtúr területével, ami 289,72km².
Egyébként az év nagy részében támadtak az oroszok, hisz Bahmut május 20-án esett el és október 10-én kapott új erőre (a harcok Avdiivkáért 2022. 02.23. óta folynak) Avdiivka ostroma. Tehát az oroszok 2023-ban május 20. és október 10. közt nem támadtak csupán (ez se teljesen igaz, de ebben az időintervallumban nem volt harcászati jellegű támadásoknál nagyobb offenzív kísérlet). Ez összesen nagyjából 5 hónap a 12-ből!
Értem én, hogy fáj az igazság, de legalább olyan hülyeséget találjuk már ki aminek csak egy hangyányi alapja van. Mert ez így ebben a formában, nem dezinformáció vagy ferdítés, hanim sima hülyeség.
Autóskártya szintű érvelés. Ukrajnának nem a 288 km2 a problémája, hanem hogy hamarosan kifogy a mozgósítható élőerő tartalékból, és nyugatról sem jön már a fegyverutánpótlás. 40 millió ember hamarabb fogy el mint 140 millió. Aki ezt kimondja, az szerinted putyinistaszektáskonteós. Aki eltagadja, az felsőbbrendűatlantistademokratafényeslelkű.
Közben meg a gyenge oroszok, nemlétező fejlesztésekkel, hidegháborús fegyverekkel úgy is megnyerik a háborút, hogy alig támadnak, vagy csak tyúklépésben haladnak előre. Nyilván nyugaton is mind putyinistaszektások az újságírók, politikusok, katonai felsővezetők akik kongatják a vészharangot Ukrajna ügyében.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 831
113
288km² a diferencia, ez majdnem koppra megegyezik Mezőtúr területével, ami 289,72km².
Ez valóban nem tűnhet soknak. Azért megtennéd, hogy felsorolod nekem azokat az európai országokat, amelyek hadserege egy év alatt ennél nagyobb területet tudna elfoglalni ettől az Ukrajnától?
Egyébként az év nagy részében támadtak az oroszok, hisz Bahmut május 20-án esett el és október 10-én kapott új erőre (a harcok Avdiivkáért 2022. 02.23. óta folynak) Avdiivka ostroma. Tehát az oroszok 2023-ban május 20. és október 10. közt nem támadtak csupán (ez se teljesen igaz, de ebben az időintervallumban nem volt harcászati jellegű támadásoknál nagyobb offenzív kísérlet). Ez összesen nagyjából 5 hónap a 12-ből!
Értem én, hogy fáj az igazság, de legalább olyan hülyeséget találjuk már ki aminek csak egy hangyányi alapja van. Mert ez így ebben a formában, nem dezinformáció vagy ferdítés, hanim sima hülyeség.
Ez meg így értelmetlen vagdalkozás!
Az 1000km-nél is hosszabb front mekkora részén támadtak az oroszok? Bahmutnál támadtak, Herszonnál és Zaporozsjénél védekeztek. Avdijivkánál és Rabotinonál megint támadtak. Ráadásul ezek időben is eltérnek egymástól!
Szóval nem lehet kijelenteni, hogy a harcokból mennyi volt a védekezés és mennyi a támadás. Viszont az ukránok és persze a nyugati politikusok és sajtó hülyesége miatt, miszerint zajlik a nagy tavaszi/nyári/őszi ellentámadás, bizony úgy tűnhet, hogy az oroszok csak védekeznek.
Konklúzió: A hülyék még mindig az ukrán/NATO oldalon vannak, akik rendszeresen belelépnek ugyan abba a kutyaszarba. Beszélnek össze vissza, aztán meg az egész a nyakukba ömlik.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 879
15 309
113
Ez valóban nem tűnhet soknak. Azért megtennéd, hogy felsorolod nekem azokat az európai országokat, amelyek hadserege egy év alatt ennél nagyobb területet tudna elfoglalni ettől az Ukrajnától?

Én inkább onnan közelíteném meg a kérdést hogy a háborút követően a dicső Magyar Honvédség vajon mennyi ideig lenne képes megvédeni egy már kivérzett, de változatlanul ellenséges szándékot mutató Ukrajnával szemben pl. egy Mezőtúr egységnyi területet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 373
77 056
113
Ez valóban nem tűnhet soknak. Azért megtennéd, hogy felsorolod nekem azokat az európai országokat, amelyek hadserege egy év alatt ennél nagyobb területet tudna elfoglalni ettől az Ukrajnától?

Ez meg így értelmetlen vagdalkozás!
Az 1000km-nél is hosszabb front mekkora részén támadtak az oroszok? Bahmutnál támadtak, Herszonnál és Zaporozsjénél védekeztek. Avdijivkánál és Rabotinonál megint támadtak. Ráadásul ezek időben is eltérnek egymástól!
Szóval nem lehet kijelenteni, hogy a harcokból mennyi volt a védekezés és mennyi a támadás. Viszont az ukránok és persze a nyugati politikusok és sajtó hülyesége miatt, miszerint zajlik a nagy tavaszi/nyári/őszi ellentámadás, bizony úgy tűnhet, hogy az oroszok csak védekeznek.
Konklúzió: A hülyék még mindig az ukrán/NATO oldalon vannak, akik rendszeresen belelépnek ugyan abba a kutyaszarba. Beszélnek össze vissza, aztán meg az egész a nyakukba ömlik.
Megtennéd, hogy felsorolod azokat az európai országokat akik háborúban állnalk? Mert folyton elő jön ez a hülyeség, csak nem értem az okát.

De ki lehet , csak te nem értesz hozzá.
Létezik olyan, hogy hadászati és taktikai szint. Az ukrán ellentámadás, Bahmut vagy Avdiivka hadaszati támadó műveletek míg a front döntő részén csak harcászati szinten folyik a háború. A terület elfoglalás pedig hadaszati műveletek eredményei. Taktikai szinten is van természetesen területszerzés és terület vesztés, de az csak lokális. Például elfoglalom azt a dombot szemben 200 méterre, vagy feladok egy mezőt, mert nem harcászatilag érdektelen stb.
Autóskártya szintű érvelés. Ukrajnának nem a 288 km2 a problémája, hanem hogy hamarosan kifogy a mozgósítható élőerő tartalékból, és nyugatról sem jön már a fegyverutánpótlás. 40 millió ember hamarabb fogy el mint 140 millió. Aki ezt kimondja, az szerinted putyinistaszektáskonteós. Aki eltagadja, az felsőbbrendűatlantistademokratafényeslelkű.
Közben meg a gyenge oroszok, nemlétező fejlesztésekkel, hidegháborús fegyverekkel úgy is megnyerik a háborút, hogy alig támadnak, vagy csak tyúklépésben haladnak előre. Nyilván nyugaton is mind putyinistaszektások az újságírók, politikusok, katonai felsővezetők akik kongatják a vészharangot Ukrajna ügyében.
Másfél éve heti 3 alkalommal fogynak el az ukránon, fogy el a nyugati támogatás, omlik össze az ukrán védelem stb...

Érdekes módon amíg ki nem derült az igazság arról, hogy mennyit támadtak az oroszok idén, addig senkit nem zavart, hogy hülyeség az autóskártya szintű érvelés, a vagdalkozás, a bezzeg mások stb. Hovatovább még tetszett is a blődség a szektának, hisz egybevág a narratívával. Amint kiderült, a hülyeségről, hogy hülyeség és az év nagy részét végigtámadták az oroszok, azonnal jön a valóságtagadá, a ferdítés és a többi szokásos marhaság.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 592
113
Megtennéd, hogy felsorolod azokat az európai országokat akik háborúban állnalk? Mert folyton elő jön ez a hülyeség, csak nem értem az okát.

De ki lehet , csak te nem értesz hozzá.
Létezik olyan, hogy hadászati és taktikai szint. Az ukrán ellentámadás, Bahmut vagy Avdiivka hadaszati támadó műveletek míg a front döntő részén csak harcászati szinten folyik a háború. A terület elfoglalás pedig hadaszati műveletek eredményei. Taktikai szinten is van természetesen területszerzés és terület vesztés, de az csak lokális. Például elfoglalom azt a dombot szemben 200 méterre, vagy feladok egy mezőt, mert nem harcászatilag érdektelen stb.

Másfél éve heti 3 alkalommal fogynak el az ukránon, fogy el a nyugati támogatás, omlik össze az ukrán védelem stb...

Érdekes módon amíg ki nem derült az igazság arról, hogy mennyit támadtak az oroszok idén, addig senkit nem zavart, hogy hülyeség az autóskártya szintű érvelés, a vagdalkozás, a bezzeg mások stb. Hovatovább még tetszett is a blődség a szektának, hisz egybevág a narratívával. Amint kiderült, a hülyeségről, hogy hülyeség és az év nagy részét végigtámadták az oroszok, azonnal jön a valóságtagadá, a ferdítés és a többi szokásos marhaság.
Teljesen mindegy, hogy sok-e a 288 km2, vagy kevés, mert az oroszok egyértelműen nem Ukrajna katonailag való meghódításában gondolkodnak. Az, hogy harcolnak és időnként támadnak, csak egy eszköz, hogy fogyasszák a különböző ukrán tartalékokat. Nekik az lenne a legjobb, ha az ukránok támadnának tényleg az utolsó ukránig, de ennyire azért nem járnak a kedvükben.

Az ukránok elfogyásáról azért mindenki, aki kicsit is reálisan szemléli a dolgokat, úgy beszélt, mint ami a közeljövőben várhatóan megtörténik, ha nem változik Ukrajna támogatásának minősége. Azt gondolom, hogy azzal még te sem tudsz vitatkozni, hogy ha Ukrajnát 1v1-ben Oroszország ellen tartják harcban, akkor nem az oroszok fognak hamarabb kifogyni bármiből is, szimplán azért, mert kb. mindenből 10-szer annyiuk van / volt legalább, mint az ukránoknak. Persze ha az amerikai vezetésben (esetleg a NATO-s szövetségesek közül páran még) hirtelen úgy döntenek, hogy beszállnak immáron nyíltan és deklaráltan a háborúba, és megjelennek a nyugati repülőgépek, technika nagyobb tömegben Ukrajnában, nyugati katonákkal, az változtathat a helyzeten bár szerintem ennek egyenes következmény az lenne, hogy immáron kérdőjelek nélkül 3. világháborúról beszélhetnénk (Az oroszok is feljebb csavarják a fokozatot, esetleg behívnak még félmillió katonát, bevonnak Észak-Koreai egységeket, esetleg kínaiakat, stb).

Amíg viszont ez nem történik meg, addig az oroszok elszüttyögnek Donbassz-ban, szépen komótosan haladgatnak, épp csak annyira sietve, amennyire muszáj, várják, hogy olyan állapotba jusson Ukrajna (akár az állam, akár a hadsereg), hogy bármit alá lehessen velük íratni. Hogy ez most tavasszal lesz, vagy jövőre, esetleg két év múlva, majdhogynem mindegy. Ebből következően viszont hogy 288 km2-t foglaltak, vagy 5000-et, esetleg 15000-et, sokadlagos kérdés, a lényeg a végén lesz papíron.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 129
113
Megtennéd, hogy felsorolod azokat az európai országokat akik háborúban állnalk? Mert folyton elő jön ez a hülyeség, csak nem értem az okát.

De ki lehet , csak te nem értesz hozzá.
Létezik olyan, hogy hadászati és taktikai szint. Az ukrán ellentámadás, Bahmut vagy Avdiivka hadaszati támadó műveletek míg a front döntő részén csak harcászati szinten folyik a háború. A terület elfoglalás pedig hadaszati műveletek eredményei. Taktikai szinten is van természetesen területszerzés és terület vesztés, de az csak lokális. Például elfoglalom azt a dombot szemben 200 méterre, vagy feladok egy mezőt, mert nem harcászatilag érdektelen stb.

Másfél éve heti 3 alkalommal fogynak el az ukránon, fogy el a nyugati támogatás, omlik össze az ukrán védelem stb...

Érdekes módon amíg ki nem derült az igazság arról, hogy mennyit támadtak az oroszok idén, addig senkit nem zavart, hogy hülyeség az autóskártya szintű érvelés, a vagdalkozás, a bezzeg mások stb. Hovatovább még tetszett is a blődség a szektának, hisz egybevág a narratívával. Amint kiderült, a hülyeségről, hogy hülyeség és az év nagy részét végigtámadták az oroszok, azonnal jön a valóságtagadá, a ferdítés és a többi szokásos marhaság.
1. Az európai országok (NATO tagországok) bizony nyakig vannak ebben a háborúban, bármennyire is igyekszel ezt szemérmesen eltagadni. És ijesztő látni, hogy mennyire nincs pl. lőszerutánpótlása a NATO legtöbb tagországának...
2. Az, hogy "támadó" vagy "védekező" egy hadművelet, nálatok mi dönti el? :D Mert nálunk ez anno nem volt ilyen egyértelmű. Mindkét oldalnak voltak hadműveleti céljai, amelyeket támadó és védekező manőverek sorozata határozott meg, de igazából az a győztes aki rugalmasabban tudja változtatni a saját elképzeléseit. Azt, hogy egy művelet támadó vagy védekező nálad mi határozza meg? Nálunk volt olyan támadó művelet, aminek nem volt területszerző célja, egyszerűen a túloldal utánpótlási nehézségeit kihasználva a "védekező" fél teljes amortizációja volt a cél, de ugyanez az ő részükről támadó műveletnek számított?
3. Igenis zseniális megfogalmazás, hogy "autóskárya szintű érveléseid" vannak. Folyamatosan a NATO papírformát erőlteted, felteszem hozzáfértél egy szabályzathoz és most abból okosodsz, de diszkréten elmész amellett a tény mellett, hogy az élet qrvára nem követi a te nagy "papírforma" megállapításaidat. Ilyenkor aztán jön a keserű "szekta" jelzős okoskodás részedről, pedig igazából az egyetlen "wilson-féle" szektás itt most te vagy. (A többieket inkább csak politikailag elvakultnak látom, olyanok, mint a bűvész nyuszija: nemlátnak ki a kalapból). Te akarsz mindenáron "szakmai" okosnak tűnni, de ha tényleg van vmi közöd a honvédséghez és van rá esély, hogy a többiek is ilyenek, akkor sok jövőt nem jósolok nektek egy későbbi ukrán-magyar konfliktusban. (még szerencse, hogy ismerek jónéhány komoly katonát is a seregből, néha összefutunk beszélgetni, és az érveid nem kis derültséget keltenek. Valahogy más a meglátásuk akár az ukrán taktikai lépéseket, akár a NATO szerepét elemzik. Pl. qrvára tartanak a NATO légvédelem jelenlegi állapotától...)
4. A "heti 3 alkalommal fogynak el az ukránok" komoly cinizmus tőled, valahol észre kellene venni, hogy szerencsétlenek a teljes mozgósítás szintjén vannak, már lassan a középiskolából indulnak a frontra, és ha figyelnéd a mozgósítási törvényeik változását jelentős arculcsapást szenvednél el. De inkább csak próbálsz okosnak tűnni a cinizmusoddal, holott nem az orosz oldalon harcolnak tizenévesek és aggastyánok, nyomorékok és szellemileg visszamaradottak. Ez nem mond neked semmit?
5. A "nyugati támogatás" elfogyása is biztosan egy lázálom, nem amerika húzta be féket, ugye? Nem Európa vakarja a fejét, hogy kölcsönből támogassa a kaprokat? Nem a "nyugati" haditermelés nem akar beindulni, ugye? Vagy ezek sem mondanak neked semmit?
Szóval összegezve, megint elmondtad a nagy semmit, de azt legalább "papírforma" szerint.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 518
113
Úgy tűnik, hogy a zaporozsjei front éppúgy összeomlik, mint a bahmuti front.

A magyarázat az, hogy mivel az ukránok komoly hiányproblémával néznek szembe, és nincsenek tartalékaik, különböző frontokról viszik át az erőket más frontokra, amelyek éppen megerősítésre szorulnak.
Amikor az ukránok meggyengítik az egyik frontot, hogy sürgősen megerősítsenek egy másikat, az oroszok kihasználják az új "gyengeséget", ahol az megjelenik.

Így jön létre az a kép, hogy az időbeli és helyi viszonyoknak megfelelően minden fronton haladnak, mert az oroszoknál megvannak a szükséges erők ahhoz, hogy az ukrán védelmi vonalakat megszakítsák.

Az oroszok, mivel átvitték Ukrajnába az összes szükséges művelet végrehajtásához szükséges erőket, nem néznek szembe sem személyi, sem lőszer-, sem felszereléshiánnyal.
Valójában, mivel a megszállt területeket legalább egy éve integrálták az Orosz Föderációba, az Orosz Hadsereg infrastruktúráját és adminisztratív ellátását áthelyezték hozzájuk, így az oroszok nem szembesülnek semmiféle problémával a logisztikai támogatásban.

Ez a jelenlegi helyzet Rabotino közelében is, amely Ukrajna offenzívájának fő tengelye volt.
Az UAF visszavonul onnan, ami tavaly nyáron sok vérükbe került.
Ez egy biztos kép hadműveleti vereségük nagyságáról.

Katonai elemzők szerint az ukrán csapatok nagyon nehéz helyzetben vannak:

Újabb vereség az ukránoknak a Rabotino-Verbovoje fronton, ahol négy kilométeres mélységbe kényszerültek visszahúzódni!
Orehovo irányában az orosz csapatok egy sor állást foglaltak el Novoprokopovkától keletre és Verbovojétól nyugatra, 7 km széles és 1,8 km mély területen.
Az orosz erők folytatják a támadó akciókat.

Összességében az elmúlt napokban egyes területeken csapataink előrenyomulása elérte a 4 km-t” – mondják orosz források.
Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében közölte, hogy az orosz fegyveres erők 4 támadást hajtottak végre Verbovojétól nyugatra és Kopanitól keletre, azzal a céllal, hogy az ukrán csapatokat kimozdítsák pozícióikból.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az ukrán hadsereg 118. gyalogdandár és 82. légideszant dandár személyi állománya és felszerelése súlyos veszteségeket szenvedett.

Ukrán katonák feladták magukat, miután az orosz drónkezelők rádiótelefont dobtak nekik, és tárgyalásokat folytattak Verbovoje közelében.


Harkovban is van még elintéznivalójuk a muszkáknak.


2 Szu-35 repülőgép az Orosz Föderáció Kurszk régiójában. Lehetőség van Kh-59-es rakéták kilövésére a poltavai Mirgorodnál – jelzi az ukrán forrás.

Kh-101/555 rakétákat Tu-95MS stratégiai repülőgépek indítottak el a Kaszpi-tengerről / Engelsről.

A hírek szerint az orosz Tu-22M3-asok az Azovi-tenger felé haladnak.

Ukrán források újabb 4-7 TU-95ms-es repülőgép indulásáról írnak az Engels repülőtérről.
Jelenleg 16 TU-95ms repülőgép van a levegőben.

Az ukrán megfigyelőforrások azt írják, hogy Belgorod régió területéről is ballisztikus rakétákat indítottak.
Jan 2 at 05:29
Ha igen, akkor minden erkölcsi joguk megvan.

Robbanások sorozatát hallották Harkovban – számol be a TSN ukrán tévécsatorna.

Jan 2 at 05:42
https://t.me/tass_agency/225032



Dubaj gratulál az oroszoknak az Oroszország Napján!


Ilyen volt ma a Burdzs Kalifa
A Burdzs Khalifa hivatalos honlapja pedig ezt írta :
" Ma Oroszország gazdag történelmét , vibráló kultúráját és kiemelkedő eredményeit ünnepeljük !
Kívánjuk az orosz népnek, hogy ünnepelje ezt a napot, egységben és jólétben egyengetve a jövőt ! "

Oroszországot elszigetelték!
 
Last edited: