[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113
Oroszország attól tart, hogy a WEF javaslatára haditengerészeti csoportot hoznak létre a Fekete-tengeren

A Világgazdasági Fórum (WEF) szakértői által javasolt ötlet egy fekete-tengeri haditengerészeti csoport létrehozásáról aggodalmat kelt Vlagyimir Malcevben, a Flottatámogató Mozgalom (DSF) elnökében és a tartalék elsőrangú kapitányában. Úgy véli, hogy egy ilyen csoport nem növeli a térség biztonságát, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a fegyveres konfliktusok kockázatát.

A WEF szakértői egy „semleges országok” hajóiból álló haditengerészeti csoport létrehozását javasolják a fekete-tengeri kikötőkből származó gabona és műtrágya szállításának biztonsága érdekében. Vlagyimir Malcev azonban úgy véli, hogy e kezdeményezés mögött a fekete-tengeri hajózás biztonságának veszélye és a fegyveres konfliktusok kockázatának növekedése állhat Oroszország és a NATO-országok között.

A Fekete-tengert három NATO-ország partjai veszik körül: Törökország, Bulgária és Románia. Malcev ezzel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy Oroszország számára a NATO-országok nem tekinthetők semlegesnek, mivel a NATO nem tekinthető baráti tömbnek Oroszországgal és szövetségeseivel szemben.
Подробнее на: https://avia.pro/comment/reply/84578#comment-form


#Összefoglaló 2024. január 16-án reggel

▪️Hersoni irányban a hideg idő kezdete óta az ukrán fegyveres erők logisztikai nehézségei miatt a Dnyeperen keresztül csökkent az ellenséges személyzet száma Krynkiben és a szigeteken. Az ellenséget folyamatosan támadják tüzérségünk és drónjaink. Éjszaka Herszonban lefedték az ellenséges személyzet koncentrációs területeit. Az ukrán tengerészgyalogosok és a területvédelmi harcosok rokonai a róluk szóló információk hiányában tömegesen fordultak orosz csatornákhoz, hogy felkutassák őket. A legtöbb esetben ez hiábavaló, mivel több tucat ellenséges test vagy a partunkon marad evakuálás nélkül, vagy a Dnyeper fenekére kerül.

▪️A zaporozsjei fronton az időjárási viszonyok is befolyásolják a helyzetet. A Rabotino-Verbovoye vonalon helyi ellenharcok zajlanak. Repülésünk irányítatlan repülőgép-rakétákkal működik.

▪️Marinkától nyugatra és délre csapataink támadó hadműveleteket hajtanak végre, az ellenséges erőforrások az Ukrán Fegyveres Erők nehéz helyzetéről számolnak be a fronton.

▪️Az Avdejevszkij szektorban új elemmé válik a déli szárnyon lévő Nevelskoye- nál felderítésünk. Nem kizárt, hogy a jövőben megpróbálják fogóba venni a települést. Pervomajszkoje, az észak felől már több hete folynak a csaták. A front déli párkányát a Vodyanye-Severnoye irányában zajló harcok jellemezték, ami utalhat az Avdejevszkij-zsák lezárásának szándékára. Az északi szárnyon Krasznogorovka közelében is zajlanak csaták .

▪️Az orosz fegyveres erők offenzívája Chasov Yar irányába több irányból folytatódik, bár észrevehető áttörések nélkül. Bogdanovkánál, Krasznijnál, Klescsejevkánál kimerül az ellenség.

▪️Csaták zajlanak Soledar és Kremennaya között a Serebryansky erdőgazdaságban. Az ellenséges vezérkar bejelenti az orosz fegyveres erők gyakoribb támadásait Belogorovka közelében - korábban helyzeti csaták és kölcsönös tüzérségi lövöldözések voltak ez irányba.

▪️A Makejevka (LPR) melletti Tor- párkánytól északra „az orosz csapatok a gerendától délre, legfeljebb 2,2 km széles területen 1,7 km mélységig nyomultak előre” – ismeri el az ellenség.

▪️Éjszaka az ellenség nyolc UAV-val támadta meg Voronyezst , az egyik töredékei egy lakóépületbe repültek, egy 2013-ban született lány pedig megsebesült. A Brjanszki régióban a Klimovszkij járásbeli Sushany falut este ágyúzták. A belgorodi régiót továbbra is állandó ellenséges támadások érik. Ezenkívül a belgorodi régióban egy légvédelmi rendszer lelőtt egy repülőgép típusú UAV-t a város felé közeledve. Éjszaka további 4 embert lőttek le, Donyeckben ( DPR ) egy civil megsebesült egy drón miatt, az ellenség 90 lövedéket lőtt ki civilekre.
Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
Ez megint egy hoax.
Hogy hoznának létre haditengerészeti csoportot, ha törökország nem enged be hadihajót a Fekete-tengerre. Ha megteszi, azzal saját biztonságát fenyegeti.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 882
113
Zakkant ukrán nők találkozás a nyugati valósággal.

USA Ukrajna után.

A Zelenszkij rezsim elől menekülő fulladt a Tiszaba.

-60

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 978
11 911
113
...


Többször találkoztam a Ňuchačenko névvel, de nem értettem. Most meglett a rosettei kő, egyes csehek és szlovákok Ňuchačenko néven Zselét gúnyolják. A jelentését még nem tudom, valami új szleng. (Ňuchačenko imituje Porošenka.)

Toronto Sun rajzocska:
Ňuchať jelentése magyarul - szimatolni, szippantani. Ezt szlávosították a -čenko utótaggal. Az okot, miért így becézik zselét, gondolom mindenki kitalálja.
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
365
637
93
Érdekesség, hogy az Ukrajnában harcoló zsoldosok száma nagymértékben csökkent.
Ez azt jelenti, hogy már nem állnak rendelkezésre olyan nyugati katonák, akik harcolni akarnának Ukrajnában, mivel úgy vélik, hogy a megsemmisítés lehetősége különösen magas, és nem éri meg semmilyen fizetségért.

Nem jött be a Hollywoodi módszer ahol egy-két jól képzett kommandós mindent is megold egy banánköztársaságban. Nem szoktak hozzá, hogy még a hotelt is rakétákkal szellőztetik.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zaluzny dühöng az ukrán parlamenti képviselőkre – Kivel harcoljak?
January 16, 2024, 17:47

Valerij Zaluznij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka a Verhovna Rada ülésén, amelyen az új sorkatonai szabályokról szóló törvénytervezetet vitatták meg, azt javasolta a képviselőknek, hogy ők maguk menjenek a frontra. ha nincs pótlás a hadseregben.
Az ukrán parlament védelmi bizottságában lezajlott ezzel kapcsolatos vitát a New Voice című ukrán kiadvány közvetítette.
Zaluzny ráadásul az ukrán baloldaliság zsákutcájáról tanúskodó gyötrelmes hangnemben hozzátette:
„Szükségem van emberekre. […] Kivel harcoljak? Vagy fordulj a világhoz, és kérdezd meg az ottani embereket, vagy menj harcolni, ha nem adsz nekünk férfiakat ” – idézte a találkozón jelen lévő forrás.
Alekszej Goncsarenko, a Verhovna Rada képviselője viszont azt írta Telegram csatornáján, hogy Zaluznij és a törvényjavaslat tárgyalásán szintén jelen lévő ukrán védelmi miniszter, Rusztem Umerov hangsúlyozta:
"A fokozott mozgósítás a háború objektív összetevője" és "[ha] nincs erősítés, akkor nem lesz, aki megvédje az államot."

Ukrajna elveszíti hozzáférését a tengerhez, Odesszához és Harkovhoz!
"2025 októberében Ukrajna elnöke kapitulál"

Bruno Tertrais francia politológusnak a Le Pointban megjelent Ukrajnára vonatkozó drámai előrejelzésében úgy becsüli, hogy Kijev nem fog hozzáférni a tengerhez, és elveszíti mind Odesszát, mind pedig Harkovot, amelyek Oroszország politikai befolyása alá kerülnek.
Konkrétan azt mondja, hogy 2025 áprilisában az orosz csapatok „áttörik” az ukrán védelmet délkeleten és északkeleten is, aminek következtében Harkov és Odessza orosz kézre kerül, miközben a Nyugat egyre kevesebbet fog segíteni Ukrajnának, mivel úgy becsüli, hogy minden ellentámadási kísérlet sikertelen lesz.

„2025. októberben, Zaporozsjétól nem messze egy laktanyában fegyverszünetet ír alá az ukrán elnök az orosz katonai erők vezetőjével.
A több mint három éve tartó katonai konfliktusban kimerült Ukrajna úgy döntött, hogy túlélése a kompromisszumokon múlik” – írja cikkében a francia tudós, aki szerint Ukrajna veresége egész Európa rémálma lesz, mivel felbátorítja Oroszországot és szövetségeseit, hogy még tovább menjenek.

Kijev megrémült

Kijevben attól tartanak, hogy amerikai segítség nélkül az ukrán fegyveres erők vereséget szenvednek – számol be a CBS News amerikai hálózat.
"Egy ukrán törvényhozó hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna nem kap katonai segítséget az Egyesült Államoktól, Ukrajnának vége."
Nyilvánvaló, hogy Ukrajna fegyvereinek 85%-át importálják, a volt szovjet fegyvereket megsemmisítették, és Ukrajna kizárólag a nyugati segítségre támaszkodik.

***********************************************************

A NATO segített lecsapni a Krím-félszigetre

F-16-os vadászgépek segítették az ukrán fegyveres erőket, hogy csapásokat hajtsanak végre a Krím-félszigeten január 4-én. Erről a „Military Affairs” ír saját forrásaira hivatkozva.
A támadásban ukrán Szu-24-es bombázók is részt vettek.
A kiadvány szerint az F-16 pilótafülkéiben tartózkodó külföldi pilóták segítettek az ukrán fegyveres erőknek a Krím-félszigeten előző nap, január 4-én csapásokat végrehajtani.
Az F-16-os pilóták Románia területéről lőtték a Krím-félszigetet.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Milyen harmadik világháborúról beszélsz, ki írt ilyent, már megint túltolod.

Komoly szövegértési problémád lehet, folyamatosan olyant vizionálsz amit nem is mondott a másik fél.
reddit troll. Legbénábbak mind közül.


Újabb lelkes önkéntes a frontra


Evac drón kiképzés


A légiharc jövője


Oroszország 2 nap alatt legyártott egy új A-50-est, hogy legyen mit reptetni.
LRXG2R8.jpg



Olvastam valami kavarást, hogy a mostanában frontra kerülő modernizált T-72-esek egy része megkapta a T-80-as váltó és futóművét, mert az gyorsabb tolatást tesz lehetővé, erről tud itt valaki valamit?
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 299
12 644
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 847
86 800
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 733
28 416
113
Olvastam valami kavarást, hogy a mostanában frontra kerülő modernizált T-72-esek egy része megkapta a T-80-as váltó és futóművét, mert az gyorsabb tolatást tesz lehetővé, erről tud itt valaki valamit?
Papíron lényegében ugyanakkora a T-72 és 80 tolatási sebessége, a BVM esetében mutattak be egy módosított változatot, csak kérdés az gyártásba került-e már, plusz befér-e a 72-es motorterébe. Mert az az ami igazán a probléma. Na meg a fokozatkiosztás is más.

Futóműnél amúgy lehet átvenni cuccokat, mert az viszont hasonló. Mondjuk múltkor én olyat láttam, hogy ukránok T-72-esre a T-55 futógörgőjét dobták rá mert csak az volt készleten.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 776
57 331
113
Papíron lényegében ugyanakkora a T-72 és 80 tolatási sebessége, a BVM esetében mutattak be egy módosított változatot, csak kérdés az gyártásba került-e már, plusz befér-e a 72-es motorterébe. Mert az az ami igazán a probléma. Na meg a fokozatkiosztás is más.

A T-80-asban eleve kevesebb fokozat van, hosszabb kiosztással. A gázturbina miatt ezt megtehetik.
A BVM-be meg bemutattak egy új váltót. De a T-72-esnek nem tudom, hogy van-e elég ereje egy hosszabb váltóhoz. Lehet sokat veszít vele a dinamizmusából.

Futóműnél amúgy lehet átvenni cuccokat, mert az viszont hasonló. Mondjuk múltkor én olyat láttam, hogy ukránok T-72-esre a T-55 futógörgőjét dobták rá mert csak az volt készleten.

A futómű az bonyolultabb ennél. Nem lehet csak úgy átvenni dolgokat.
Viszont a legutóbbi BVM-es videóban, mintha arról beszéltek volna, hogy megerősített a futómű. Gondolom ez új torziós rudakat jelent, amelyek nagyobb súlyt bírnak. Ugyanis a BVM súlylimite eddig lényegében a T-80U súlylimite volt. (gondolom azonos futómű miatt)
Lehet a T-72-eshez is hozzá igazítják a terhelhetőbb futóművet. Ki tudja... De 1:1-ben ezek azért nem átvehető dolgok.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 087
24 523
113
Puszcsi lávcsi Amerikának

Az első felvétel az amerikai MIM-23 Hawk közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerről Ukrajna területén. Ezt a nagy teljesítményű és megállíthatatlan rendszert 1959-ben vezették be. Az orosz rakétáknak nincs esélyük
GEFLsMnWgAEcR4i
@Roni .. ha elfogadsz egy jó tanácsot .. felesleges ez a vágyvezérelt felhang amit néha közölsz itt a tisztelt nagyérdemű felé .. ird inkább csak azt,hogy megérkeztek a HAWK rakéták Ukrajnába,vagy ird azt hogy Bradley vs orosz tank ..
szeretnélek emlékeztetni,hogy ezt a "megállíthatatlan rendszert 1959-ben vezették be" és az "orosz rakétáknak nincs esélyük" .. elnézést a Patriotokat mikor is állították rendszerbe ? mert a Patriot lett a HAWK váltótípusa,bizonyára az amerikai is olyan hülye mint az orosz (mert ugye ezt állítja itt sok elmebeteg),hogy nem előrefelé hanem visszafelé fog fejleszteni .. szóval ha nem ment a patriotoknak akkor biztosan fog a régi elavultabb HAWK-oknak .. értem .. mindegy ,csak azért szólok,nehogy valami csúnya beégés legyen belőle és valaki neked is elkezdjen majd múltat idézgetni :)

egyébként a semmitől jobb, és jelenleg nem igazán tudnak válogatni,azt használják amit kapnak.

@ravenlord

az ukránok lesznek Európa palesztinjai,mármint abban a tekintetben,hogy rájuk sincs szüksége nyugat-Európának,mint amazokra az araboknak ..

megmaradnak majd a "jóemberkedős" szlogenek,hogy "Stand With Ukraine"

de ez egészen csak addig működik náluk,amig nem kell szó szerint ezt betartaniuk, amikor odamennek az ukrán menekültek előbb-utóbb terhet fognak jelenteni nekik,mint ahogyan terhet is jelentenek

bár erről javarészt önmaguk az ukránok tehetnek,mivel olyan viselekdési morált enged meg magának némelyik arrogáns szarházi,mint ha Kijevben egy bandera-fesztiválon ő lenne a fő attrakció a színpadon .. miattuk néznek ferde szemmel a többi ukránra is,bár nem igazán értem,hogy ezek turbóukránok miért nem a fronton vannak inkább,és ott adják elő a nagy hazafit
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
787
2 027
93
Ukrajna, légiveszély!

Más:
Hrynkevychnek ma megelőző intézkedést foganatosítanak a katonaság ruházatának vásárlásával kapcsolatos ügyben – mondta Tetiana Sapian, az SBI kommunikációs tanácsadója a teleton adásában. Jelenleg az SBI mindenkit ellenőriz, aki részt vett vagy részt vehetett ezekben az eszközökben." //csak nem korrupció? Dehogy, ők be akarnak lépni az EU-ba...//

Ma éjjel Khersont "Shahed" típusú ellenséges drónok támadták meg, jelentette az RMA vezetője, Olekszandr Prokudin. Két "érkezés" volt a Dnyipro kerület lakónegyedeibe. A hersoniak otthonai megsérültek. Tegnap este az oroszok egy benzinkutat is eltaláltak a Korabelne kerületben.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
948
11 098
93
Business is business:oops::)

Arcpirító: a nyugati vállalatok 10 hónap alatt 3 milliárd dollárnyi fegyveralkatrészt szállítottak Oroszországnak​


2024. január 17. 15:59

Több mint 250 nyugati cég termékeit találták meg a megsemmisített vagy zsákmányolt orosz fegyverek mintáiban.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhYWIxYWFiNzdjYTRlNDE4M2U0OWJjOGEwNDA2ZGI4.jpg

A nyugati vállalatok 2,9 milliárd dollár értékben szállítottak Oroszországnak kritikus fontosságú alkatrészeket 2023 első 10 hónapjában a Moszkva elleni szankciók ellenére – közölte az ukrán elnöki hivatal szerdán a Guardian szerint. A hivatal az Andrij Jermak elnök kabinetfőnöke és Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete által vezetett munkacsoport kutatására hivatkozva közölte: több mint 250 nyugati cég termékeit találták meg a megsemmisített vagy zsákmányolt orosz fegyverek mintáiban.
Vajon ezen "nyugati termékek" hány %-a származik részben-egészben Kínából? A teljes képhez ez is hozzá tartozna, már csak ezen termékek valós elérhetősége miatt is.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 906
113
Inkább csak konstruktív,reálpolitikus,nem 4 években gondolkodik,látja,érti tágabb kontextusban is a politikát,gazdasági realitásokat, társadalmi igényeket,lehetőségeket,nem mellesleg a mögötte lévő stáb is megérdemli a tapsot.
Félre ne értsd, egy baromi intelligens, gyakorlatias és főleg rendkívül hidegvérű (vö. higgadt) palinak tartom, de sokáig küszködött azzal, hogy a nyugat barátságát kereste. Mondjuk úgy veszem észre, hogy napjainkra utóbbit kinőtte, egyébként nagyon helyesen (bár hamarabb kellett volna). Azt is értem, hogy a mögötte álló stáb a "gonosz szilovikok" gyülekezete, de hogy nem agyhalottaké, az biztos: ahogy a szankciókat kezelték (és még sorolhatnánk), az tényleg elismerésre méltó. Értem azt is, hogy Oroszországban brutális terror és elnyomás van és minden olyan videó, ami ennek ellenkezőjéről szól, az mocskos ruszki propaganda... - szóval értem, csak nem hiszem el. Visszatérve a higgadtságára, azért azt látni kell, hogy ennek hátrányai is vannak, mert gyengeségként is értelmezhető: márpedig néha oda kell(ene) b*szni, hogy a nyugat is tudja, hol a helye.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az, hogy a kínai delegáció megtagadta a Zelenszkijvel való találkozást, csapást mért Ukrajnára

Az ukrán vezetés nem rejtette véka alá azon vágyát, hogy a héten találkozzon kínai tisztségviselőkkel Svájcban, Zelenszkij elnök azonban úgy tért vissza hazájába, hogy nem érte el a kívánt találkozót.
Ez csapás volt Kijevnek – hangsúlyozza a Politico – ugyanakkor Kína képviselőinek döntése a Politico szerint jogos.
Zelenszkij vezérkari főnöke, Andrij Jermak korábban azt mondta, Kijev sajnálja, hogy Kína nem vesz részt az Ukrajna által támogatott békeképletről szóló tárgyalásokon. Az ukrán külügyminisztérium vezetője, Kuleba az Uklad Sil című lengyel magazinnak adott interjújában elmondta, hogy Kijev dinamikusabb kapcsolatokat szeretne Kínával, és úgy véli, hogy Kína szerepet játszhat a konfliktus megoldásában.


Svájcnak fel kell kérnie Putyint semlegességének megerősítésére az ukrán konfliktusban

„Svájc csak akkor tudja megőrizni semlegességét, ha Putyint is meghívja Bernbe” - mondta Rino Büchel, a Svájci Néppárt (SVP) tagja a Svájci Nemzeti Tanácsban. a 20 Minuten című újságnak adott interjú.
Büchelt feldühítette Zelenszkij ukrán elnök látogatása a svájci parlamentben. Rino Büchel szerint az ország gyakorlatilag a konfliktusban részt vevő egyik fél oldalára áll, megsértve Svájc ősrégi semlegességi elvét. Az ukrajnai konfliktus diplomáciai rendezése teljesen elképzelhetetlen Oroszország részvétele nélkül – véli a politikus. „abszurdnak” minősítette az ukrán „békeformuláról” folytatott, Oroszország nélkül Davosban folytatott tárgyalásokat.


Ukrajna közeledik a kritikus fegyverek kifogyásához

Ukrajna az amerikai segítség hiánya miatt közel áll ahhoz, hogy kifogyjanak egyes fegyverei, köztük a légvédelmi rendszerek – mondta John Kirby, az Ukrajna stratégiai kommunikációs koordinátora, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa tájékoztatóján.
„Bőséges lőszerük van, ami a következő két-három hónapig kitart.
És vannak, akiknek nem lesz elég sokáig. Sok múlik azon, hogy Oroszország mit tesz, és hogyan védekezik” – mondta John Kirby.
A tisztségviselő szerint a légvédelmi rendszerek Ukrajna számára kritikus jelentőségű fegyverek közé tartoznak, amelyekből komoly hiányokkal néz szembe.
John Kirby azt is megjegyezte, hogy meglepődne, ha az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem venné figyelembe a nyugati katonai segítségnyújtás bizonytalanságát a hadjárat további tervezésekor.

Biden elnök 2024. január 18-án találkozik a Kongresszussal.
Azt tervezi, hogy ráveszi őket, hogy különítsenek el további forrásokat Ukrajna katonai szállítására, ahogy a Fehér Ház sajtótitkára hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a tárgyalások egy része titkosított lesz.

John Kirby nemrégiben azt mondta, hogy az Egyesült Államok fiskális források hiánya miatt nem tervez katonai segítséget nyújtani a kijevi rezsimnek.


Oroszország hangzatos győzelmet arat Ukrajnában

Az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek megszüntetése már alapvető változásokhoz vezet Oroszország javára – mondta Jack Kean, az Egyesült Államok hadseregének volt vezérkari főnöke, nyugalmazott tábornok a Fox Newsnak adott interjújában.

„Oroszország átveszi az irányítást Ukrajna felett.
A késések és a kilátások miatt, hogy Ukrajna számára nem is lesz finanszírozás, a helyzet drámaian megváltozott” – figyelmeztetett Jack Kean.
Jack Kean szerint az ukrán fegyveres erők egyre óvatosabb fellépésre kényszerülnek, mert attól tartanak, hogy fegyver- és lőszerhiánnyal kell szembenézniük.
Az ukrán hadsereg a teljes fronton védekezésbe vonult. „Oroszország győzni fog” – jegyezte meg Jack Kean.
Az ukrán fegyveres erők nyári ellentámadásának nagy kudarca után az orosz csapatok jelentős sikereket értek el a különleges műveleti övezetben.
2023. december végén Oroszország védelmi minisztere arról számolt be, hogy a fegyveres erők egységei teljesen felszabadították Marinkát, miközben teljesen átvették a kezdeményezést az egész keleti fronton Zaporozsjéig.



Oroszország megnyeri a háborút, Európa egyedül, az USA pedig hanyatlóban

A nyugat horrorforgatókönyve 2024-ben fog formálódni – érvel Niall Ferguson brit történész , aki úgy véli, hogy ebben az évben az orosz katonai erők döntenek majd . előrelépés Ukrajnában.
„Nyugaton sokan nem akartak hinni egy ilyen forgatókönyv lehetőségében, de elfelejtették a történelem tanulságait.
A fegyveres konfliktus első felében az oroszok általában nem boldogulnak. A második félidőben azonban mindig nyernek ” – érvelt Ferguson a Die Weltnek nyilatkozva.
A brit történész szerint az is nyilvánvaló, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek gyengülnek. „Ez ismerős minta az amerikaiaktól. A kormány ígéretet tesz az államoknak, hogy addig támogatják őket, amíg szükséges.
És néhány év múlva ez a támogatás véget ér, ahogy Irakban és Afganisztánban is történt.
Mintha megunnák a tévéműsort, és egy másikra cserélnék, szóval a változás kedvéért” – mondja a brit történész, kijelentve, hogy Európának meg kell küzdenie stratégiai autonómiájáért, fel kell fegyverkeznie, és nagyobb felelősséget kell vállalnia a világ színpadán történtekért, mivel többé nem kapja meg az USA támogatását.

„Ahogyan a Római Birodalom esetében, Amerika is a hanyatlás időszakát éli.
Donald Trump volt elnök visszatérésével pedig a Fehér Házba ez a folyamat egyszerűen felgyorsul” – mondja a brit történész.


Oroszország nyert, Nyugat elvesztette a háborút
https://forum.htka.hu/threads/biztpol-amerikai-egyesuelt-allamok-kanada.484/page-1538#post-1604303