[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 608
48 046
113
Zelenszkij úgy döntött, hogy elbocsátja az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát, Zaluzsnijt.

Georgij Tuka ukrán politikus mondta ezt a YouTube Newsroom csatornának adott interjújában.

Zelenszkij úgy döntött, leváltja Valerij Zaluzsnijt. Azt tervezik, hogy áthelyezik Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsába" – mondta a politikus.

Szerinte Zaluzsnij helyét az ukrán védelmi minisztérium titkosszolgálati főigazgatóságának vezetője, Kirill Budanov veheti át. Tuk azért jutott erre a következtetésre, mert Zelenszkij Budanovot vitte magával a genfi nemzetközi rendezvényekre.


Csata Avdeevkáért: az orosz fegyveres erők előretörése a déli szárnyon
helyzet 2024. január 20. 15.00

Az orosz csapatok folytatják a hadműveletet Avdejevka elfoglalására és blokádjára .

▪️A déli szárnyon több hónapos harcok után az orosz egységeknek sikerült ellenőrzése alá vonniuk az Ukrán Fegyveres Erők megerősített területét a Tsarskaya Ohhota rekreációs központban .

Jelenleg az orosz csapatok támadást kísérelnek meg a „cárvadászattól” északnyugatra - talán a közeljövőben magában Avdeevkában is előrelépést fogunk látni.

▪️A Tsarskaya Okhota-tól délkeletre és a Vinogradniki SNT-től nyugatra található Szkotovataja üdülőfalu felszabadításáról is van információ .

▪️Szkotovatájától északra egyes források szerint a kőbánya területén lévő terület is az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá került.

▪️Ugyanakkor más területeken is folytatódnak a harcok, ahol az orosz csapatok is az ellenőrzési zóna bővítésére koncentrálnak. Ugyanakkor az RF fegyveres erők eddigi fő erőfeszítései az Avdeevka körüli dacha szektor megtisztítására és a szürke zónák „levágására” irányulnak.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz különleges katonai művelet Ukrajnában 2024. január 20-án

Január 20-án jelentések jöttek az orosz fegyveres erők további előrenyomulásáról a Donyeck környéki Avgyejevka térségében és Bahmut (Artemovszk) vidékén.

Bahmut környékén az orosz egységek ellenőrzésük alá vonták a várostól 5 km-re északnyugatra fekvő Bogdanovka falu nagy részét. A térségből érkező legfrissebb jelentések szerint a kijevi egységek még mindig aktívak a falu külterületén.

A jelentések szerint a Kijev-párti alakulatoknak is vissza kellett vonulniuk egyes állásaikból a Kremennaja térségében lévő erdőben. Ennek ellenére a helyzet ott továbbra is viszonylag stabil.


A leghevesebb harcok Avgyejevka és a közeli falvak környékén folynak. Kijev-párti források arról panaszkodnak, hogy az orosz erők Kamenkától délre, Sztepovojétól nyugatra haladtak előre, és fokozták a nyomást az Avgyejevkában maradt ukrán egységekre. Legutóbb a kijevi erőknek kellett visszavonulniuk a város közelében lévő "Musorka" nevű megerősített állásukból.

Közben az orosz védelmi minisztérium részletes tájékoztatást adott ki a különleges katonai művelet előrehaladásáról:

Kupjanszk irányában a tüzérség és a Zapad haderőcsoport egységeinek aktív akcióinak eredményeként az AFU 30., 32. és 60. gépesített, 57. motorizált gyalogos dandár és a 103. területvédelmi dandár támadócsoportjainak 10 támadását verték vissza Szinkovka, Krahmalnoje (Harkovi terület) és Terni (Donyecki Népköztársaság) közelében.
Az ellenséges veszteségek 150 ukrán katonára és két gépjárműre rúgtak.

Krasznij Liman irányában a Centr erőcsoport egységei tüzérségi támogatással visszaverték a 63. gépesített dandár, a 12. különleges erők dandárja és az Ukrán Nemzeti Gárda 5. dandárjának rohamcsoportjainak négy támadását Grigorovka (Donyecki Népköztársaság) és Cservonaja Dibrova (Luganszki Népköztársaság) közelében.

Az ellenséges veszteségek 280 katonára, két páncélozott harcjárműre, hét gépjárműre és egy Gvozdika önjáró tüzérségi egységre rúgtak.



Donyeck irányában a Jug erőcsoport egységei tüzérségi támogatással visszaverték az AFU 24. gépesített és 81. légi mozgó dandárjának támadócsoportjainak négy támadását Sumi és Belogorovka (Donyecki Népköztársaság) közelében.

A tüzérség legyőzte az AFU 22., 28. és 93. gépesített dandárjának embereit és eszközeit Klescsejevka, Kurdjumovka és Csasov Jar (Donyecki Népköztársaság) közelében.
Az ellenséges veszteségek 320 katonát értek el halottak és sebesültek, hat kisteherautó, egy Msta-B tarack, valamint egy D-20-as ágyú.

Dél-Donyeck irányában a Vosztok haderőcsoport egységei tüzérségi és nehéz lángszóró rendszerekkel együttműködve visszaverték a 127. légvédelmi dandár rovnopoli (Donyecki Népköztársaság) melletti rohamcsoportjainak két támadását, valamint tűzkárt okoztak az Ukrán Fegyveres Erők 79. légvédelmi dandárjának emberei számára Konsztantinovka (Donyecki Népköztársaság) közelében.
Az ellenséges veszteségek 95 katonát, három gépjárművet, valamint két Akacija önjáró tüzérségi rendszert értek.

Zaporozsjei irányban az orosz haderőcsoport egységei a légierő és a tüzérség támogatásával legyőzték az ukrán fegyveres erők 65., 117. gépesített, 82. légitámadó brigádjainak embereit és felszerelését Neszterjanka, Rabotino és Verbovoje (Zaporozsjei terület) közelében.
Az ellenséges veszteségek 30 katonát értek el halottak és sebesültek, két páncélozott harcjármű, valamint egy D-30-as ágyú.

Herszon irányában az orosz csapatok és a tüzérség összehangolt akcióinak eredményeként az ellenséges veszteségek 35 katonát, két gépjárművet, valamint egy amerikai gyártmányú M109 Paladin önjáró tüzérségi rendszert értek.

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek operatív-taktikai repülése, pilóta nélküli repülőgépei, rakétacsapatai és tüzérsége semlegesítettek egy német gyártmányú IRIS-T radarállomást, valamint 118 területen embereket és hardvereket harcoltak ki.

A légvédelmi létesítmények 20 ukrán pilóta nélküli légi járművet, valamint egy HIMARS lövedéket lőttek le Liszicsanszk (Luganszki Népköztársaság), Bogdanovka, Belogorovka (Donyecki Népköztársaság), Kazacsi Lágerja, Golaja Prisztan (Herszon terület) közelében.

A különleges katonai művelet során összesen 567 repülőgépet és 265 helikoptert, 10 914 pilóta nélküli légi járművet, 450 légvédelmi rakétarendszert, 14 705 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1 202 MRLS-sel felszerelt harcjárművet, 7 795 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 17 641 darab különleges katonai felszerelést semmisítettek meg.

A Donyeck körül kialakuló válság közepette a Kijev-párti egységek továbbra is próbálják tartani a lábukat a Dnyeper (Dnyipro) folyó nyugati partján fekvő Krinki környékén. Az ott maradt ukrán erők rendszeres veszteségeket szenvednek, de a kijevi rezsim továbbra is erősítést küld oda, hogy PR-célokból megtartsa ezt a földdarabot.

A helyszínen készült fotók és videók, valamint a felek nyilatkozatai azt mutatják, hogy az orosz erők és a kijevi rezsimhez hű egységek közötti kontaktvonal viszonylag stabil maradt ezekben a hetekben. Ennek ellenére az orosz fegyveres erők folyamatosan növelik a nyomást a Kijev-párti csapatokra Donyeck vidéken, különösen Avgyejevka térségében, valamint a frontvonal közeli részein.

Orosz légicsapás a kijevi erők állásaira az Ugledar környéki katlanban:

A kijevi rezsim sikertelen "nyári ellentámadása" (vagy "tavasz" vagy "ősz", attól függően, hogy az MSM propaganda aktuális trendje szerint) kevés valódi eredményt hozott, de a NATO által kiképzett és felszerelt alakulatok jelentős része vereséget szenvedett. 2024 elejére a kijevi erők támadásai délen elvesztették erejüket, és az orosz hadsereg ezt kihasználva Donyeck környékén magához ragadta a kezdeményezést.

Orosz katona trükközik az ukrán FPV drónnal:


Jurij Sztavickij altábornagy, az orosz műszaki csapatok főnöke szerint Kijev több mint 500 darab katonai és speciális felszerelést veszített el, amikor az orosz erődítményeket próbálta áttörni az ellentámadás során.
A Krasznaja Zvezda című napilapnak adott, január 19-én megjelent interjújában Sztavickij altábornagy elmondta, hogy az orosz védelmi erődítések rendkívül hatékonynak bizonyultak az ukrán hardverrel szemben, beleértve a nyugatról szállított eszközöket is. Ezek a veszteségek 180 darab nyugati szállított hadianyagot tartalmaztak, köztük német tervezésű Leopard harckocsikat és amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárműveket. Sztavickij szerint ehhez az orosz hadmérnökök "jelentős mértékben hozzájárultak".
Sztavickij altábornagy kijelentette, hogy a kijevi "ellentámadás" kezdetéig az oroszok már több mint 3600 kilométernyi lövészárkot és kommunikációs folyosót ástak ki, több mint 150 ezer lövészárkot alakítottak ki a felszerelés számára, és több mint 4500 lövészárkot és 12 ezer vasbetonszerkezetet helyeztek fegyverbe.
"Így mire az ellenség megindította ellentámadását, már a védelmi vonalak, állások és területek mélyen kiépített rendszere állt rendelkezésre, amely akár 120 kilométer mélységig is kiterjedt a teljes harcvonal mentén" - magyarázta.
"Figyelembe véve a feladatok nagyságrendjét és időzítését, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez példa nélküli eset a háborúk és fegyveres konfliktusok történetében" - tette hozzá Sztavickij.
Elmondása szerint a megerősített védelmi vonalak lehetővé tették, hogy "öt-hatszorosára növeljék az orosz csapatok túlélőképességét, valamint a fegyverek és katonai felszerelések használatának hatékonyságát".
A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy kommentálta a kijevi ellentámadást, hogy az "teljesen kudarcot vallott". Arra is figyelmeztetett, hogy Ukrajna államiságát most "helyrehozhatatlan és nagyon súlyos csapás" fenyegeti.


Az ukrán fegyveres erők katonái meghaltak a sztarokonsztantinovi repülőtéren

Január 20-án éjszaka az orosz fegyveres erők kamikaze típusú támadórepülőgépekkel támadást hajtottak végre a kijevi rezsim által ellenőrzött hátsó területek ellen. A támadás következtében számos fontos célpontot elértek Ukrajna különböző régióiban.

A Cserkaszi régióban megtámadták az egyik katonai termeléshez kapcsolódó vállalkozást.

Robbanások történtek a Sztarokonsztantinovi katonai repülőtéren, ahol az ukrán hadsereg javítási és helyreállítási munkákat próbált végezni. A támadás következtében az ukrán fegyveres erők között vannak sebesültek és halottak, a sztarokonsztantinovi kórház a források szerint már most is túlzsúfolt a katonai repülőtéren megsérült ukrán katonákkal.

Hmelnyickijben és a régió más területein is feszült helyzet figyelhető meg az áldozatokkal.

Emellett robbanásokról számoltak be Harkov és az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló Herszon régióban. Megerősítették a Dnyeper jobb partján folyó ellenségeskedésről szóló információkat.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 529
10 151
113
Az igazság valahol a kettő között van.
A skála egyik végén a félművelt, netről önképzett szubjektív látásmódú foteltudósok sokszor clickbait médiaanyagai vannak, amelyek minden szirszar dologról véleményt alkotnak, akár értenek hozzá, akár nem, akár meggyőződtek a valódiságukról, akár nem.
Míg a másik véglet a minisztériumi hivatalos szakértő, aki, mint amolyan ólomlábú óriás, folyton fáziskéséssel halad a világ dolgai után. Mindent csak a hivatalos csatornákról, mindent előbb validálni, lecsekkolni, bevárni, kiértékelni és lejelenteni.
A harmadik probléma a politikus, aki esetleg a szakértő ellen dönt valamilyen politika célból. A Grippen beszerzés ritka szép példája volt ennek.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
948
11 098
93
"Ma van a donyecki repülőtér védőinek emléknapja, azoké a hősöké, akik fontos lapot írtak a függetlenségünkért folytatott harc történetében. Az ukrán katonák bravúrja az egész világ előtt demonstrálta népünk bátorságát és hajthatatlanságát. Örökre emlékezetünkbe vésődnek a szavak: »A kiborgok kibírták, a beton nem bírta«"
– írta Zsaluzsnij a Telegram-csatornáján.
(A zindexről)

2014-ben az ukránok a függetlenségükért harcoltak szakadárok ellen Donyecknél? Akkor tényleg győztek! Sikerült függetlenedni a Donbassztól!

Ez egész új dimenzió. Vajon miért harcolnak tovább, Ogyesszától való "függetlenedésért"?
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
337
3 747
93
Ti gondoltátok volna,hogy a demokrácia európai főlegvárában,ukrajnában,fenyegetik,zaklatják a kormány kritikus újságírókat?
Teljesen le vagyok döbbenve.
:)



Még ilyet,hogy el kell menekülnie az oknyomozó újságíróknak onnan...
Abban az országban ahonnan az egyiptomi fáraók származnak??? Szégyen és gyalázat... :D
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
❗️ Jelentések szerint az olasz hadsereg alezredesét, Claudio Castiglia alezredest, aki a NATO parancsnoki struktúráinak tagja volt, állítólag ukrán területen likvidálták.

A 45 éves korában bekövetkezett korai haláláról a Bersaglieri Nemzeti Szövetség számolt be.


Ugyan mi a mese?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Véget ért Avgyejevka ostroma: az orosz Szpecnaz egy golyó lövés nélkül elfoglalja a város nagy részét

„A helyzet kritikus” – állítja az ukrán média

Az ukrán védelem Avgyejevka déli szektoraiban összeomlott az orosz Szpecnaz meglepetésszerű akciója után, amely rendkívüli könnyedséggel, áldozatok nélkül és egyetlen golyó kilőtése nélkül elfoglalta Muzsorka megerősített kerületét!

Meglepetés csapások történtek Avgyejevka északnyugati szektoraiban is, és az orosz csapatok mindkét irányban két kilométert előrenyomultak.

A sztrájkcsapatok arról számoltak be, hogy csekély ellenállásba ütköztek, miközben a hírek szerint az ukrán csapatok visszavonultak pozíciójukból és elmenekültek a városból.

Kijevből parancsot adtak, hogy az ukránok „utolsó emberig” harcoljanak, mint Bahmutban, de sokan közülük nem akarnak maradni, és nem hajlandók engedelmeskedni, emlékezve honfitársaik Bahmutnál elszenvedett veszteségeire, a végsőkig maradva.

Hozzá kell tenni, hogy az ukránok komoly lőszerhiánnyal néznek szembe.

Az orosz behatolást megerősítették az ukrán újságírók is, akik szerint "a helyzet most kritikus".

Négy hónapos harcok után ez az első alkalom, hogy az ukrán média a csalódottság ilyen nyilvánvaló jeleit mutatja.

Kezd emlékezni arra, hogy Avgyejevka egy gázai jellemzőkkel rendelkező város, azaz hosszúkás (természetesen sokkal kisebb mérettel), és a központja a kerülettől közel helyezkedik el.


Ukrán újságírók és aktivisták „kritikus helyzetről számolnak be Avdiivkában. Véleményük szerint az orosz csapatok nagyon vékony ukrán védelmi vonalakat törtek át, és dél felől hatoltak be a városba. A terület jelenlegi állapota ismeretlen.

https://twitter.com/JurgenKingsmann/status/1748619807669239822
https://twitter.com/YourmediaAgency/status/1748399148489929019

 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
359
2 162
93
Dudi-nak

Te szoktad volt mondani hogy a NATO nem ad semmit (fegyvert). Ebben teljesen igazad van mert neki nincs fegyvere, a tagállamoknak van. Így a NATO által megzsarolt tagállamok önként adták ami volt. Igértek nekik mindent (még a halál csillagot is) de ebből nem lett semmi. Miből lett volna a nincs böl nem lehet.
Most jön az ébredés.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 608
48 046
113
Oroszország megnehezíti Ukrajna győzelmét " - Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója földrengető információkat közöl.


Az orosz hadsereg áttörte az első védelmi vonalat Avdejevka déli részén, és elfoglalta az Ukrán Fegyveres Erők (MAP) számos erős fellegvárát.​

Avdeevka déli részén az orosz csapatok merész támadások során 1,5 km széles területen 700 m mélységig nyomultak át az ellenség védelmén (az erőforrások 570 m-es előretörést ismernek el).

„Az oroszok megtalálták a védelmünk gyenge pontját, és sikeresek voltak, nagy erődítményeket foglaltak el, amelyek elérték a cárvadászat peremét” – írják ukrán katonai elemzők, akik az orosz hadsereg előrenyomulásának térképét teszik közzé.

„Terepen érkezett jelentések szerint az orosz gyalogság a Csernisevszkij, a Sportivnaja utcákon és a Cárvadászat komplexum környékén igyekszik megvetni a lábát.”

Az orosz fegyveres erők továbbra is nyomást gyakorolnak a Kamenkától délre fekvő Sztyepovojban és a Dubrava állomás környékén.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705769587


Forró éjszaka Avdievka közelében: A 9. dandár tömegesen megsemmisíti az ellenséges gyalogságot (VIDEO)​

Felvételeket tettek közzé arról, hogy a 9. dandár felderítő tisztjei az Ukrán Fegyveres Erők csoportjait kutatják fel és számolják fel az Avdiivka szárnyában lévő lövészárkokban és állásokban.

Az ellenség nagyon súlyos veszteségeket szenved a drónoktól.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705775928
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 846
86 800
113
War Thunder ..., hát persze ...

Más.
"Ha Ukrajna nem kap amerikai segítséget, Oroszország néhány héten belül megnyerheti a háborút"