[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 656
113
Hogy miért kezdtem azza, hogy hülye vagy hozzá (és nem "általában" hülye!)? Mert láthatóan nem látsz ki a szemellenződ mögül, és a témával kapcsolatban alapvető gyakorlati kérdésekbe sem vagy hajlandó belegondolni. Tisztán ideológiai alapon közelítesz meg mindent, a propaganda áthatja minden mondatodat és ha valami nem egyezik a narratíváddal azt egysszerűen negligálod. Ezért vagy hülye "hozzzá".
Ami pedig a "lányságodat" illeti, hogy fizikailag mi vagy, vagy minek érzed magad, igazából mindegy. A hozzászólásaid egy konyhából kiszabadult háziasszony szintjén vannak, ezért megelőlegeztem neked a nőiességet, ha ebben tévedtem, bocsánatot kérek. Mondjuk a végeredmény így még siralmasabb.
(Természetesen nem kívánom ezzel a társadalom női oldalát degradálni, vannak a témát sokkal komolyabban ismerők is a nők között (lásd pl. Ursula), ez csupán konkrétan arra a hozzáállásra vonatkozik, amikor a hisztis szőkeség kijön a konyhából és mert a zöldséglevessel eddig nem beszélgethetett, hát hozzászól. )
Bocs, ha ezzel más érzelmeket is megsértettem, én egy ilyen vén, mogorva majom vagyok, aki még abba a világba szocializálódott, ahol a nőket nem szerettük a lövészárok közelében tudni. Olyan ez, mint a hajózás volt sokáig: nő a hajón szerencsétlenséget jelent...
Ennyit erről, a továbbiakban tartózkodni fogok minden személyeskedéstől, mert "nem fognak komolyan venni" :D
A témához kicsit közelebb:
Avdeevka fontossága. Elgondolkodtató, hogy miért ennyire lényeges ez a pont. Politikailag érthető, az elvesztése egy új Bahmut és morálgyengítő hatása kiszámíthatatlan, de van egy katonai oldala is a dolognak. Ez valószínűleg a legerősebb erődváros, amit építettek 2015 óta. A kés volt Donyeck szívében, innen kényelmesen lehetett ritkítani a donyecki piacterek civiljeit kisebb kaliberekkel is, egy beékelődés a DNR központjába és valószínűleg ez lett volna a központja a későbbi "felszabadító" támadásnak. Feltételezhetően a város tele van alagutakkal, vasbeton erődökkel, megrakva nehézfegyverekkel. Amolyan Maginot-vonal feeling, csak kicsit másként. Nem véletlenül ennyire nehéz feltörni ezt a diót, ráadásul valószínűleg elég potens védők voltak ide telepítve. Ami miatt most romlik a helyzet, az elsősorban az általános lőszerhiány és a humán erőforrások pótlásának minősége. Az orosz okosan nem fejel rohant a falnak, Sztálingrád-taktika működik, megpróbálják két oldalról bekerítve katlanba zárni. És itt jön a kérdés, hogy miért NEM teszik mégsem? A térképet nézve felteszem, hogy lenne elég erejük egy kicsit távolabb átkarolni és akár közvetlenül Orlovka támadásával végleg elvágni az utánpótlást. Nem teszik. Nem azért, hogy befelé jöhessen az erősítés, hanem hogy maradjon a védőknek egy pici remény a visszavonulásra. A sarokba zárt farkas azért veszélyes, mert ha belátja, hogy nincs már esély akkor minden mindegy alapon fog harcba szállni. Amíg van egy kis esély a menekülésre, addig a gondolatainak egy részét biztosan ez fogja elfoglalni...
Itt én azt látom, hogy gyötrik ugyan a beszorulókat, de meghagyják nekik azt az utolsó pici esélyt a távozásra...Ez viszont - amennyiben feltételezem, hogy az orosz hírszerzés működik - azt is jelenti, hogy tisztában vannak a Szlavjanszk-Kramatorszk vonal gyengébb mivoltával, mert az innen kivonulók valószínűleg oda lesznek áthelyezve. Szerintem el akarják kerülni az újabb Azovstalt, túl nagy veszteséget okozott nekik is. Ez egyébként merőben új taktikai elem az oroszoktól, mert mintha egy ideje átálltak volna a személyi állomány kímélő üzemmódjára... Itt is inkább a tűzérség és a FAB-ok dolgoznak és csak nagyon módjával lép előre a gyalogság.
Szerintem Zsalu meglátta mindezt, de azt is, hogy nagyon fogyóban van a hadrafogható létszám az országban, ezért inkább feladta volna az erődöt, hogy kímélje a humán erőforrásait. Hideg, számító gondolkodás, katonához méltó. Aztán jön egy Zselé (nem tudom nem párhuzámba állítani Adolffal) és lesöpri az érveket, hiszen neki belpolitikai katasztrófát jelent egy új Bahmut, a kijeviek nehezen emésztenék meg, hogy eddig Avdiivka volt a világ közepe, most meg már csak Avdeevka van orosz zászlókkal. Szirszkij megpróbál ennek a követelménynek eleget tenni, és betolja a tartalékokat. Hogy közben a stratégiailag sokkal fontosabb Csaszov Jart elveszíti az most nem számít. Vagy, hogy Kupjanszk irányában is hátrálni kell, az mindegy. Sőt, mintha a Dnyepernél is csökkenne a hídfő mindenáron megtartása... Érezhetően a kaprok maradék erejét szívja el ez a frontszakasz. Ha itt vége, szerintem hamarosan mindenhol vége lesz...
Én ezt pont fordítva látom. Én nem kedvelem különösebben a nyugatot se és az ukránokat se. Én nem érzelmi alapon hiszek valamelyik félben mint itt a többség. Csak tényszerűen az látszik hogy Oroszország az agresszor és hogy Oroszország valójában olyan veszteségeket szenvedett amit senki sem gondolt volna, még én sem.

Nyilván lehet gondolni azt hogy a medve a leghatalmasabb a világon és bárkit lecsap egy legyintéssel. De már a SZU se bírta a fegyverkezési versenyt és a mai Oroszország a SZU-nak is csak árnyéka. Az meg egyértelmű hogy a katonai különbség csak nőtt az USA és Oroszország között, nem kérdés ki szenvedte a fájdalmasabb veszteségeket a két fél közül.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
Szirszkij tábornok bemutatta Zelenszkijnek a „Bakhmut védelméért” és „Avdiivka védelméért” kitüntetéseket.
Természetesen durva, de igaz.

W1YgTwpO-A0.jpg
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
A Majdankodás sikerében előre bízva, 2013 ban az USA-ban tendert írtak ki a Szevasztopol térségében lévő haditengerészeti támaszpont egy részánek felújítására .
Erre tudsz forrást is?
Én csak egy beszámolót találtam, van egy USA eGOV fotó benne ugyan, de emás forrás nincs. Hovatovább végül is megerősíti az állításod.
Van a végén egy jobbára német nyelvű levelezgetés - a német nem az erősségem.
https://voicefromrussia.ch/en/u-s-strategy-in-crimea-a-look-10-years-back/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 970
82 849
113
Kaiser ....

"A szakember szerint nem szabad elfelejtenünk, hogy Oroszország erőit jelentősen leköti az ukrajnai háború, jelenleg 700 ezerre tehető az ukrajnai fronton harcoló orosz katonák száma. Azt kell mondanom, hogy a legharcképesebb, legjobban felszerelt orosz erőket felzabálja az ukrán front. Oroszországnak irgalmatlan áldozatokat és veszteségeket okoz a háború."
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Erre tudsz forrást is?
Én csak egy beszámolót találtam, van egy USA eGOV fotó benne ugyan, d emás forrás nincs. Hovatovább végül is megerősíti az állításod.
Van a végén egy jobbára német nyelvű levelezgetés - a német nem az erősségem.
https://voicefromrussia.ch/en/u-s-strategy-in-crimea-a-look-10-years-back/
Sokat nem ér, de én is emlékszem, hogy 2014-ben volt fent hirdetés, hogy Szevasztopolban létesülő iskolába tanárokat keres a US Navy.
Szerk.: eredeti hirdetés és szinte minden nyoma el lett tüntetve a net nyugati feléről, de néhány régi cikk még él:



ősukránok


oroszok ew-vel lepottyantott ukrán drónokat horgásznak


Tucker Moszkvában (metór, meki, Auchan)


Bradley vs lancet


nemnato légvédelem vs lancet


nemszovjet légvédelem vs lancet


Stryker vs lancet


Avdivka 40 FAB érkezése, 2 nézőpontból


Carszkaja faxomtudja nevű helynél orosz támadás


mobik valszeg első és utolsó bevetése


ukrán árok


Az utolsó út is elesett, akárcsak Bakhmutnál már csak a pusztában vezető sárdagonyázók maradtak
ozv05fu.png



nemnáci azogosnak nem tetszik, hogy őket is beküldik a darálóba, hirtelen Napoleon 2.0 béta lett belőle
Bqkb0rk.jpeg

Csak azt felejti el, hogy azt az irányt maguk az ukránok aknásították el éveken keresztül, azért vannak csak szórványos orosz csapatok.


Legelső bevetésén elvesztették az "orosz EW verő", "sebezhetetlen" Jupiter Hunter drónjukat az ukránok
vX6DYYV.png





kis retró
OzcD2BA.png
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Én ezt pont fordítva látom. Én nem kedvelem különösebben a nyugatot se és az ukránokat se. Én nem érzelmi alapon hiszek valamelyik félben mint itt a többség. Csak tényszerűen az látszik hogy Oroszország az agresszor és hogy Oroszország valójában olyan veszteségeket szenvedett amit senki sem gondolt volna, még én sem.

Nyilván lehet gondolni azt hogy a medve a leghatalmasabb a világon és bárkit lecsap egy legyintéssel. De már a SZU se bírta a fegyverkezési versenyt és a mai Oroszország a SZU-nak is csak árnyéka. Az meg egyértelmű hogy a katonai különbség csak nőtt az USA és Oroszország között, nem kérdés ki szenvedte a fájdalmasabb veszteségeket a két fél közül.
Tényszerűen az látszik, hogy addig köpködtek az oroszok levesébe, amíg az megelégelte, és elkezdett tevékenyen tenni ellene.
Az, hogy mennyi az orosz veszteség, azt nem tudja senki az oroszokon kívül, úgyhogy nem tudom, mi alapján hüledezel rajta (ugye nem az ukránok által közzétett orosz veszteséglistát kezeled tényként?), de ne féltsd őket emiatt, sokkal hamarabb pótolják a veszteségeket, mint mondjuk a NATO európai országai, lévén, hogy ott még kb. a gyárak sem léteznek hozzá, az oroszok pedig már ráálltak a háborús termelésre. Emellett az orosz lesz a háború végén az egyetlen hadsereg a világon, amelynek közvetlen hadi tapasztalatai vannak (mármint konkrétan a harcoló katonáknak is) egy komolyabb háborúval kapcsolatban, ez olyan tudást és képességeket biztosít, amelyet nem lehet pénzzel kiváltani.

Az amerikai haderőről: Tekintve, hogy az oroszok sem akarnak összeakaszkodni a NATO-val (USA-val) közvetlenül, és ez fordítva is igaz, teljesen mindegy, hogy mekkora különbség van köztük. Azt azért vegyük észre, hogy az amerikaiaknál irdatlan pénzek mennek el olyan védelmi kiadásokra, amelyekkel háborút nem lehet nyerni ,de legalább sokba kerül, és amire az oroszoknak abszolút nem kell költeni (pl. a rengeteg katonai bázisra a világon, repülőgép-hordozó kötelékek). Légierőben teljesen egyértelmű fölényben vannak az amcsik, de ha mondjuk az oroszok hátsó udvarában kellene az amerikaiaknak saját csapataikkal szárazföldi háborút vívni, azért nem tartom egyértelműnek a végkimenetelt.
De mindez nem számít, mert nem fognak egymásnak menni közvetlenül, ennyire egyik oldalon sem hülyék a döntéshozók. Szerencsére.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 249
113

Zászló felvonás, Avdejevka déli bástyája a légvédelmi bázis, azaz a "Zenit" hivatalosan is elesett
Az 1. szláv dandár kitűzte az orosz zászlót az Ukrán Fegyveres Erők Avdejevka déli részén fekvő főerődje fölé, elfoglalva a Zenit erődített területet!
▪️
Avdejevka déli részénl befejezték a nagy teljesítményű Zenit erődített terület bekerítését és elfoglalását!
▪️
Ledőlt a legfontosabb védelmi központ - a délnyugaton, Avdejevka közelében található légvédelmi bázis, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők igazi erőddé változtattak, vastag betonnal feltöltött földalatti erődítményekkel.
▪️
Egy hadművelet során az 1. Szlavjanszkaja harcosai kiütötték az ukránokat, elfoglalta az Ukrán Fegyveres Erők ezen erődjét.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Kramatorszk térségében légvédelmi eszközökkel lelőtték az ukrán MiG-29-es vadászgépet

Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel csoportos csapást mértek az ukrán katonai-ipari komplexum repülőgép-hajtóművek, rádióelektronikai berendezések és kommunikációs eszközök, aknavető lőszerek és üzemanyag gyártásával és javításával foglalkozó létesítményei ellen. A csapás célját elérték, és az összes létesítményt eltalálták.

Az érintkezési vonalon különösebb változás nélkül, a mieink továbbra is tartják a kezdeményezést szinte az egész érintkezési vonal mentén. A fő figyelem, mint korábban is, Avgyejevkára összpontosul, ahol az orosz csapatoknak sikerült elvágniuk a város déli és keleti részét és behatolni a mezőkre, folytatva a bekerítés lezárását. Az ellenség kétségbeesetten ellenáll, de nem tudja megfordítani a helyzetet. Kijevben az előző nap találkozót tartottak, de egyelőre nem tudni, hogy ott milyen döntés született Avgyejevkával kapcsolatban.

Kupjanszk irányában nincs változás, Szinkovka, Tabajovka és Ivanoivka térségében folynak a harcok. Az ellenség megpróbált támadni Szinkovka térségében, de sikertelenül. Előrenyomulásunkról nincs információ. Kraszno-Limánszkban a Közép-csoport egységei továbbra is lassan kiütik az ellenséget az állásaiból. A Honvédelmi Minisztérium ismét a frontvonal javulásáról számolt be Jampolovka és Cservonaja Dibrova térségében.

Donyeckben: Artemovszk térségében erőink tovább haladtak Csasov Jar felé és behatoltak Ivanovszke külvárosába. Az orosz tüzérség és repülőgépek tüze alatt Csaszov Jar keleti területe. Előrenyomulás Bogdanovkánál, harcok Klescsejevkánál, Kurdjumovkánál. Súlyos harcok Belogorovka térségében, Szeverszk közelében.

A dél-donyecki körzetben Novomihajlovka ellen támadás folyik. Az az információ, hogy az ukrán fegyveres erők állítólag a súlyos veszteségek miatt elhagyták a hídfőt, nem bizonyult megbízhatónak.

Az AFU összes veszteségei a nap folyamán minden irányban: 990 halott és sebesült személyi állományban; páncélozott járművekben - 3 harckocsi, 16 páncélozott jármű, 4 BMP, köztük 2 Bradley; tüzérségben - M777-es tarack, két D-30-as, Grad MLRS, Gvozdika, Caezar és Krab. Az ellentüzérségi tűz során találatot kapott két M777-es ágyú, Krab és Gvozdika SAU, két FH-70-es ágyú, két M198-as, három D-20-as, egy-egy L119-es, Msta-B és D-30-as.

Az AFU 72. gépesített brigádjának parancsnokságát találat érte, az AFU légierejének MiG-29-es repülőgépét pedig Kramatorszk közelében lelőtték a légvédelmi erők. Nyolc HIMARS MLRS rakétát és egy JDAM irányított légibombát fogtak el. Lelőttek 95 ukrán drónt.


Chip Roy texasi szenátor javasolta az állam átnevezését Ukrajnára

Azt hiszem, hamarosan benyújthatok egy törvényjavaslatot Texas átnevezéséről Ukrajnára. Akkor talán ez a kormányzat és a szenátorok azon fognak dolgozni, hogy biztosítsák az Egyesült Államok határait. - Chip Roy texasi szenátor a Fox Entertainment "The Faulkner Focus" című napi beszélgetős műsorában mondta

Ezt azután mondta, hogy a szenátus kedden elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvényjavaslatot Ukrajna és Izrael támogatására, anélkül, hogy megemlítette volna az amerikai határok biztosításának szükségességét. Roy "förtelemnek" nevezte a törvényjavaslatot, és azt mondta, hogy annak a 22 republikánus szenátornak, aki megszavazta, "szégyellnie kellene magát".

Soha nem láttam az Egyesült Államok Szenátusaként ismert idősek otthonát keményebben dolgozni, mint amikor az amerikai nép pénzét külföldi háborúkra költik. És mellesleg van-e cinikusabb annál, hogy a republikánusok hátradőlve védik meg 60 milliárd dolláros szavazatukat Ukrajnára, mint azt mondani, hogy ez segíti a védelmi ipari bázisunkat, hogy segíti az amerikai üzletet?

Mióta táplálja gazdasági fejlődésünket a külföldi háború finanszírozása? Minden épeszű ember, aki látja, mi történik a déli határunkon, tudja, hogy nem lehet külföldi háborúkat finanszírozni, amíg a határunk tárva-nyitva van, és nyitva áll a határon átlépő bűnözők, törvénytelenségek és terroristák előtt.


Avdejevkában megjelent a megszállt kupjanszki lakosok hóhéra, Zsorin

Avdejevkában az Azov médiakapitányának, Iszkra halála után megjelent, a megszállt Kupjanszk lakóinak hóhéra, Maxim Zsorin volt ezredparancsnok. Readovka ír erről.
A kiadvány megjegyzi, hogy egy sorsszerű véletlen folytán a jelenlegi LPR szülöttére az egész orosz Telegram örökre emlékezett 2022 őszén, amikor a militáns felvételeket tett közzé a kupjanszki lakosok lemészárlásáról. Így állítólag legálisan kivégezte az „kollaboránsokat”. Most azért jött, hogy Avdejevkába bizonyítsa „vitézségét”, ahogy az a 3. dandár őrnagyaként illik, ami még mindig ugyanaz az Azov.
Zsorin éppen azután jelent meg, hogy az orosz hadsereg egy másik médiaterroristát, Andrej Iszkrát megsemmisítette. A nacionalista videón rögzítette beszámoloját az avdejevkai nehéz helyzetről és az előrenyomuló oroszokról.
Korábban az Azov-dandár vezérkari főnöke, Bogdan Krotevics őrnagy beszélt az avdejevkai helyzetről, aki azt mondta, hogy „lehetetlen frontálisan harcolni az orosz hadsereggel”.



Boeing P-8A Poseidon (United States - Navy) végig a román tengerparton halad. Kikapcsolt, majt átrepült ukrán területre. Na most ki lehet lőni!

Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk (US Air Force) Krím alatt és a Fekete-tenger keleti felébn. Kerozin kéne neki már.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 478
113
Én ezt pont fordítva látom. Én nem kedvelem különösebben a nyugatot se és az ukránokat se. Én nem érzelmi alapon hiszek valamelyik félben mint itt a többség. Csak tényszerűen az látszik hogy Oroszország az agresszor és hogy Oroszország valójában olyan veszteségeket szenvedett amit senki sem gondolt volna, még én sem.

Nyilván lehet gondolni azt hogy a medve a leghatalmasabb a világon és bárkit lecsap egy legyintéssel. De már a SZU se bírta a fegyverkezési versenyt és a mai Oroszország a SZU-nak is csak árnyéka. Az meg egyértelmű hogy a katonai különbség csak nőtt az USA és Oroszország között, nem kérdés ki szenvedte a fájdalmasabb veszteségeket a két fél közül.

Szerinted agresszorkodni csak katonai művelettel lehet, a befolyásszerzés, politikusok lefizetése, lázongások, és hasonlók gerjesztése az nem egyenértékű a háborús műveletekkel ?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 764
113
Csak a közelmúltban számoltunk be az Avdeevkától délre fekvő ipari övezetben elért sikerekről , újabb örömteli és régóta várt hír érkezett.

▪️Az Orosz Fegyveres Erők első szláv dandárjának katonái zászlókat tűztek ki a Zenit erődített terület , más néven az egykori A-1428 katonai egység területén. A harcok ezért a területért 2022 decemberében kezdődtek, és 2015 óta vált hírhedtté.

Koordináták :48.098309 37.754203

▪️Ez volt az első videó megerősítése az orosz egységek irányításának egy fontos megerősített terület felett, ami leegyszerűsíti az Avdeevka elleni további támadást.

Az ukrán alakulatok tagjainak sorsa nem ismert pontosan: egyes hírek szerint egy részük megadta magát, az ukrán fegyveres erők egyes egységei pedig visszavonulni tudtak. A következő lépés a Cseburaska

erődített terület elfoglalása lesz , amely nyilvánvalóan a támadócsoportok következő célpontja lesz a Khimik mikrokörzet felé vezető úton .
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 283
120 136
113
Van valakinek tapasztalata az AT4 használatával kapcsolatban?
Van de van belőle x+1 fajta ha pl a legújabb azon eldobható vöröspontos irányzék van ( meg egy sima nyílt irányzék ha a másik letörne) abból kinézem, hogy letörhet, egyébként egyszerű és megbízható cuccként tartják számon és elég sok helyen van rendszerben.

Ettől függetlenül lehet van közte selejt ami eldurran.
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
353
2 109
93
Erre tudsz forrást is?
Én csak egy beszámolót találtam, van egy USA eGOV fotó benne ugyan, de emás forrás nincs. Hovatovább végül is megerősíti az állításod.
Van a végén egy jobbára német nyelvű levelezgetés - a német nem az erősségem.
https://voicefromrussia.ch/en/u-s-strategy-in-crimea-a-look-10-years-back/
Már nincs forrás a NAVY honlapjáról levették de itt olvashatsz róla. Kivitelezőt kerestek nyílászárók cseréje és tető felújítására volt ötszáz-ezer dodo.

A második linken olvashatod.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 202
113
Avdeevka legfontosabb ellenséges védelmi központjai elestek

1. A Zenit elfoglalva

2. A donyecki szűrőállomás (DFS)elfoglalva

3. autóraktár elfoglalva

4. Avdeevka nyugati bejáratánál a sztélé közelében zászlót helyeztek el.

5. Az ellenség a várostól északra lévő állások egy részét is elhagyta.

6. A következő órákban meg kell erősíteni a Cheburashka opornik feletti ellenőrzést.

7. Az ellenséges erők egy részét a „Khimik”-be vonják vissza, egy részét a Thinnky felé próbálják visszavonni.

8. Az ellenség elhagyott számos "300-ast" a városban a győztes kegyére bízva

Borisz Rozsin
Efw3UIgBUHQ.jpg
Friss!
Cseburaska is megvan
C8j3GPXgi4Q.jpg
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Szörnyű ukrán jelentések érkeznek a frontról – közölte egy német újságíró

Julian Röpcke, a Bild ukrajnai tudósítója (aki korábban is osztott meg a frontról származó értesüléseket a közösségi oldalán) arról írt a napokban, hogy nehéz helyzetben vannak az ukránok.

Lesújtóak az ukrán jelentések a keleti frontról. Az oroszoknak nemcsak több drónjuk, több tüzérségük és több emberük van, de úgy tűnik, az ukrán védelmi állások egyes területeken közel sem olyan jók, mint amilyennek lenniük kellene azután, hogy csaknem egy éve ott húzódik a frontvonal

– írta, hozzátéve, az ukránok közül sokan azt feltételezik, „a hadsereg vezetése alábecsülte az orosz támadó erőfeszítéseket, vagy egyszerűen nem számítottak arra, hogy az oroszok egyszerre ennyi helyen és ennyire erősen támadnak”.

Úgy tűnik, az ukrán vezetésből senki sem számolt azzal, hogy 2024-ben elvesztik a nyugati támogatást. Az elmúlt év összes kudarca ellenére az ország nyilvánvalóan a saját fegyveres erőinek támadó műveleteire készült fel

fogalmazott Röpcke, utalva ezzel arra, hogy miért érhették meglepetésként az ukrán haderőt az orosz támadások.

A Bild tudósítója azt is megjegyezte, úgy tűnik, hogy a front nagyon sok szakaszán egyszerűen nincs második védelmi vonal, az első vonal pedig nem elég erős ahhoz, hogy ellen tudjanak állni az orosz támadásoknak. Végül felidézett egy tavaly szeptemberi interjút Kirilo Budanov ukrán kémfőnökkel is, aki akkor még azt mondta, biztos benne, hogy az orosz hadsereget felőrlik, és egy évnél tovább nem bírják Ukrajnában.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 006
113

Szörnyű ukrán jelentések érkeznek a frontról – közölte egy német újságíró

Julian Röpcke, a Bild ukrajnai tudósítója (aki korábban is osztott meg a frontról származó értesüléseket a közösségi oldalán) arról írt a napokban, hogy nehéz helyzetben vannak az ukránok.



– írta, hozzátéve, az ukránok közül sokan azt feltételezik, „a hadsereg vezetése alábecsülte az orosz támadó erőfeszítéseket, vagy egyszerűen nem számítottak arra, hogy az oroszok egyszerre ennyi helyen és ennyire erősen támadnak”.



fogalmazott Röpcke, utalva ezzel arra, hogy miért érhették meglepetésként az ukrán haderőt az orosz támadások.

A Bild tudósítója azt is megjegyezte, úgy tűnik, hogy a front nagyon sok szakaszán egyszerűen nincs második védelmi vonal, az első vonal pedig nem elég erős ahhoz, hogy ellen tudjanak állni az orosz támadásoknak. Végül felidézett egy tavaly szeptemberi interjút Kirilo Budanov ukrán kémfőnökkel is, aki akkor még azt mondta, biztos benne, hogy az orosz hadsereget felőrlik, és egy évnél tovább nem bírják Ukrajnában.



Micsoda meglepetés,az Oroszok támadnak?
:rolleyes:
Nem lehet velük frontálisan harcolni?
:rolleyes:
Nem elég erős a védelmi vonal ellenük?
:rolleyes:
Micsoda időket élünk...
Pedig már 3-4%-a is fegyverben van az elérhető tartalékainak,vagy 2%-a is a fronton lehet egyszerre,nem mellesleg majdnem a gdp 5%-át smozzák el,cirka 3%-os növekedés mellett.
Csak ezzel nem számoltak az ötszögben,javaslom nekik a tesco supermarket hátsó polcát,€1.99-ért már van zsebszámológép,alsós matek,fussanak neki újra.
Sóhaj....
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
Tényszerűen az látszik, hogy addig köpködtek az oroszok levesébe, amíg az megelégelte, és elkezdett tevékenyen tenni ellene.
Az, hogy mennyi az orosz veszteség, azt nem tudja senki az oroszokon kívül, úgyhogy nem tudom, mi alapján hüledezel rajta (ugye nem az ukránok által közzétett orosz veszteséglistát kezeled tényként?), de ne féltsd őket emiatt, sokkal hamarabb pótolják a veszteségeket, mint mondjuk a NATO európai országai, lévén, hogy ott még kb. a gyárak sem léteznek hozzá, az oroszok pedig már ráálltak a háborús termelésre. Emellett az orosz lesz a háború végén az egyetlen hadsereg a világon, amelynek közvetlen hadi tapasztalatai vannak (mármint konkrétan a harcoló katonáknak is) egy komolyabb háborúval kapcsolatban, ez olyan tudást és képességeket biztosít, amelyet nem lehet pénzzel kiváltani.

Az amerikai haderőről: Tekintve, hogy az oroszok sem akarnak összeakaszkodni a NATO-val (USA-val) közvetlenül, és ez fordítva is igaz, teljesen mindegy, hogy mekkora különbség van köztük. Azt azért vegyük észre, hogy az amerikaiaknál irdatlan pénzek mennek el olyan védelmi kiadásokra, amelyekkel háborút nem lehet nyerni ,de legalább sokba kerül, és amire az oroszoknak abszolút nem kell költeni (pl. a rengeteg katonai bázisra a világon, repülőgép-hordozó kötelékek). Légierőben teljesen egyértelmű fölényben vannak az amcsik, de ha mondjuk az oroszok hátsó udvarában kellene az amerikaiaknak saját csapataikkal szárazföldi háborút vívni, azért nem tartom egyértelműnek a végkimenetelt.
De mindez nem számít, mert nem fognak egymásnak menni közvetlenül, ennyire egyik oldalon sem hülyék a döntéshozók. Szerencsére.
Nem tudom elképzelni, hogy mire gondoltok amikor azt feltételezíztek, hogy az oroszok bármilyen veszélyt is jelenthetek az atomfegyvereiken kívűl a nyugatra katonai értelemben! Ha megtízszerenék azt az erőt amit most Ukrajnában bevettek, az akkor is szetaprózódna ha nyugateurópát akarnák bevenni. De nem megtízszerezni, megduplázni sem tudják! Gondoljátok már kicsit át! Milyen logisztikai távolságok vannak most, és milyenek lennének pl ha Lengyelországnál lenne a front. De estig sorolhatnám ezeket a dolgokat. Az orosz ismét öngólt lő az óriási fegyverkezésével. Soha nem lesz erelye nyugatra jönni, és igazából érdeke sem. Nekünk itt nyugaton pedig egy golyóval sincs szükségünk többre mint ami van. Ki ellen, mi ellen??? Egyszerűen itt a fórumon nem látok már szinte olyan hozzászólást, ami globális racionalitásokon alapszik és nem szubjektív közhelyeken. Valaki meséljek már legyen olyan kedves a mostani eseményeket látva, hogy kB mekkora hadsereg kellene ahhoz, hogy az oroszok elfoglaltak mondjuk a NATO keleti szárnyát. De ez legyen csak a V4. 5-10 millió katona? Mennyi kellene hozzá?