[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Nagyon-nagyon jó interjú két, az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozó kontraktorral. Rengeteg tapasztalatot foglalnak össze és elég nyíltan is beszélnek.
Akit rosszul érint, hogy az orosz sorkatonák foglyul nem ejtését fejtegetik, az inkább ne nézze meg, mindenki másnak kötelező.

Szó esik benne a specnazról, a Sosna-N mesterlövészek elleni lézeres berendezésről, az orosz tüzérség alkalmazásáról, sok-sok más mellett.


Külön szeretném felhívni a figyelmet arra amit az éjjellátókról, hőkamerákról és az optikákról mondanak :p
:p
Ha ez neked nagyon-nagyon jó interjú...
Értem én, hogy hőkamera meg optika, meg ilyen drop pouch meg olyan plate carrier, meg ezekre te szokásosan gerjedsz, de ... ezek csak larperek. Mint a zsoldosok többsége, elhúzott a gecibe, amint forró lett a helyzet a közelükben.

A brit senkiházit már doxxolták amúgy, túl sok időt nem volt a front közelében, illetve nem csak átmenetileg húzott el ukrajnából.
Megvan az egész sztori (név, telefonszám, minden), leírom címszavakban a lényeget:
  • 23 éves, brit születésű
  • Royal Marines kötelékében szolgált két egész évig, ahonnan két évvel a szokásos szerződés letelte előtt szerelt le (kisebb csetepaté után), utána biztonsági őr volt
  • előbb Bahmutból menekült el (hazáig)
  • majd visszament ukrajnába, ahol összeszűrte a levet egy ukrán banderista csajjal (a SCARját róla nevezte el Ivankának), aztán megint elhúzott
  • több PMC-nek is dolgozott már és/vagy van kapcsolata (FOG, CO, NP)

wQFaeIXV_o.jpg


89ps8cWu_o.jpg

5Ls75xj6_o.jpg

RuaIlexj_o.jpg


Azt gondolom, érdemesebb inkább odafigyelni azokra (= ők lesznek hitelesebbek), akiknek ez a háború egzisztenciális kérdés. Azaz az ukránokra meg az oroszokra. Egy látszathadsereg unatkozó, hazudozó katonája (a brit) kb semennyire se releváns. Persze az orosz forrásokat nyilván nehezebb feldolgozni.

De amúgy érdekel, miért gondolod, hogy ami elhangzik egy garandthumb nézettségű csatornán egy állítólagos tapasztalt (23 éves, haha) zsoldostól, az nem psyop? Mitől lesz ez neked hiteles? Mert végig harci díszben dumálnak? Ezt amúgy nem tartod röhejesnek?

Mit gondolsz, ez a két zsoldos hogy érte el, hogy még most is él?

Mit gondolsz, amit az orosz tüzérségi gránátokról állítanak (pl hogy az átkozott orosz malacok csak három (3!) darabra szoktak robbanni), az vajon mennyire hiteles?
XYpemiSO_o.jpg


Végül egy nagyon-nagyon jó interjú Milcsakovval, a Ruszics vezetőjével.
Rengeteg tapasztalatot foglal össze és elég nyíltan is beszél.
Akit rosszul érint, hogy az ukrán sorkatonák foglyul nem ejtését fejtegetik, az inkább ne nézze meg, mindenki másnak kötelező.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 375
10 043
113
Értem én, hogy hőkamera meg optika, meg ilyen drop pouch meg olyan plate carrier, meg ezekre te szokásosan gerjedsz,
Nem gerjedés kérdése a felszerelés, de amúgy tényleg én kérek elnézést, hogy ezen az oldalon ilyenekkel foglalkozok.

Mint a zsoldosok többsége, elhúzott a gecibe, amint forró lett a helyzet a közelükben.
Ezt aláírom. Az északi front összeomlása után a keleti fronthoz soknak nem volt kedve (ez az amit én tudtam megfigyelni a saját eszközeimmel). És?

Megvan az egész sztori (név, telefonszám, minden), leírom címszavakban a lényeget:
Nem rossz, de nem látom ez hol cáfolna bármit amit szépen egy órában elmondanak. Ez egy ismeretterjesztő műsor ami fogyasztható, kerek-perec elmondanak gyakorlatias dolgokat amit eddig ezen az átlag szinten mások nem.

Azt gondolom, érdemesebb inkább odafigyelni azokra (= ők lesznek hitelesebbek), akiknek ez a háború egzisztenciális kérdés.
Tök jó, ha készül velük olyan tartalom amire rá tudok mutatni, hogy na ez az időtartamhoz képes jó anyag, akkor berakom. Bár máskor is azon ment a hiszti, hogy az azovosokkal készült filmet hoztam. Mert nem szimpik. Hát nekem se. És?...

Persze az orosz forrásokat nyilván nehezebb feldolgozni.
95%-ban orosz források vannak "feldolgozva" a topikban, de sajnálom, hogy most egy ilyet is látnod kellett. Remélem kihevered. Egy hasonló, a gyakorlatiasabb oldalról szóló anyagot nem tudnék hirtelen mondani az orosz oldalról, amit itt láttam. Ismerek ilyeneket, csak nem hozom be, nem feltétlen szeretnék minden nehezen hozzáférhető anyagot bedobni a köztudatba. Ugyanez UAV, medic, stb. vonalon is. Nekünk amúgy sem ők a szomszédaink, és erősen kétlem, hogy számunkra releváns lenne az orosz hadikultúrával foglalkozni... Lehet fanboykodni, csak annak meg a hasznát nem látom.

De amúgy érdekel, miért gondolod, hogy ami elhangzik egy garandthumb nézettségű csatornán egy állítólagos tapasztalt (23 éves, haha) zsoldostól, az nem psyop? Mitől lesz ez neked hiteles? Mert végig harci díszben dumálnak? Ezt amúgy nem tartod röhejesnek?
Ne röhögtesd már ki magad. Berakok valamit, hogy ez érdekes, jól összefoglalt cucc, írok hozzá pár dolgot ami újdonság lehet. Nekem pl. a Sosna-N az volt, nem tudtam, hogy értelmes mennyiségben gyártásba került. Erre nekiállsz sírni (már ne haragudj), hogy én milyen vagyok, meg psyops (simán lehet, mondtam az ellenkezőjét?), meg harci dísz (öltönyben szemléltessenek?), stb... Nehéz erre mit mondani.

Mit gondolsz, ez a két zsoldos hogy érte el, hogy még most is él?
Érdekel? Változtat az elmondottakon az, ha leléptek? Ember szerinted nekem ez valami érzelmi kötődéssel jár vagy mi? :D

Mit gondolsz, amit az orosz tüzérségi gránátokról állítanak (pl hogy az átkozott orosz malacok csak három (3!) darabra szoktak robbanni), az vajon mennyire hiteles?
Nyilván faszság, aki nem teljesen hülye az azért ezeket gondolom le tudja szűrni. Nem olyan homogén a minőségük, más a repeszhatás, ez tény. (Igen igen, cserébe legalább van elég.)

Végül egy nagyon-nagyon jó interjú Milcsakovval, a Ruszics vezetőjével.
Ha néznél más topikokat tudnád, hogy őket is figyelemmel követem. Pont azért írtam, hogy aki nagyon felzaklatja magát, az inkább ne nézze meg, hogy ne kezdődjön el ez az életfájdalom...Legközelebb hallgass rám :)
(Amúgy meg 5,5 percben elmélkednek Milcsakovval, tök más jellegű.)

Relax.


@GI83 Röviden mert nem tudom mennyi karakterem maradt mára. Ukrán forrásból láttam ezt, hogy parancsot kapott az összes a visszavonulásra. Az elejétől odaírtam mindenhova, hogy elvileg. Nekem tökmindegy. Az oroszoknak is az volt, rájuk bontották az egész várost, ez látszik a felvételeken. A valószínűsíthető veszteségek alátámasztására ellenben nem találok elég anyagot. Kb. én is úgy gondolom ahogy ti, hogy meg lettek tizedelve. De ez teljesen lényegtelen mert nem azt mondtam, hogy szerintem ez meg az történt, hanem azt, hogy mit hiányolok. Alig néhány videó és fotósorozat kering végtelenítve mindenhol, ami az esemény jelentőségéhez képest édeskevés. Ezek is jellemzően a lakott rész nyugati peremén és a főbb utakon készültek szerintem, tehát erősen szelektív amit látunk. (Eddig amit láttam az össz-vissz kb. 60 halott, egytucat kilőtt gép, ami irreálisan kevés.)
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 002
1 580
113



 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 890
65 730
113
ha az összes .hu híroldalt áttúrod, akkor ott sem fogsz ilyen hírt találni.
Azzal, hogy nem találsz forrást akarod azt bizonyítani, ami minden ukrán számára is egyértelmű? Mármint, hogy képtelenség volt az általad említett MINDENT kivonni.
Pontos számot úgysem kapsz.

pl őket is kivonták a videókon látható fejvesztve menekülés közben.


vagy ezt a minden egységet kivontak, de a veszteségek mértékét nem ismered, hogy kell értelmezni?
Ha teljes volt a veszteség, de mind meghaltak, akkor az kivontnak számít?

mert ha a halottak is a mindenkit kivontakhoz tartoznak, akkor persze tök igazad van.
Tiszta középkori látványvilág.
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl and GI83

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 067
113
ukri nackókat robbantottak fel kisbuszukban az Odessza melletti kis faluban:

ukri kesereg, hogy kar nélküli "önkéntest" kapott:

Kramatorszk-Druzskovka, rakétacsapás után:

Németeknél megkéselt egy migráns egy másik migránst:

Dél-Kelet Avdeevka felől Wagner parancsnokok irányították a támadást:

Krynkinél is orosz zászló lebeg:

Novomikhailovka foglyok:

Probeda körzet, TOS egyengeti a terepet:

Avdeevka, pentagramos karkötős és rajának maradéka:

ukrik a kilőtt járgányokba visszatelepszenek, remélve még egyszer nem lőnek rá:

Oroszok nem látnak este, már a drón is állítható állítható kamerával van szerelve:

Lancet, hát mit ne mondjak nem lehet olyan könnyű meghallani, mivel csak az utolsó pillanatban tért ki előle nackónk:

Gránátos, FPV, Lancet (első videó, #nemnato Marder):

Cseszkó is találkozóra ment benessel:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 561
113
Amerikai ultimátum Ukrajnának, fegyverek vagy halál

Az amerikaiak azt állítják, hogy több mint 125 milliárd dollárt különítettek el Ukrajna támogatására, és több mint 50 milliárdot pusztán katonai segélyre, amelynek 80%-a az Egyesült Államokban maradt, mióta az ukránok fegyvereket és lőszert vásárolnak.

De Lindsey Graham republikánus szenátornak – Ukrajna fanatikusnak – volt egy javaslata.

Mint az amerikai külpolitika egyik leglelkesebb russzofóbja, azt mondta, hogy az Egyesült Államok összességében további segítséget tud nyújtani Ukrajnának fegyverek, lőszerek és egyéb "háborús üzemanyagok" formájában, de nem ingyen, hanem cserébe a természeti erőforrásokért.

Igen, ez pontosan ugyanaz a neo-gyarmati rablás, amelytől oly sokan óvakodtak, olyan szégyentelen.

Vegyük észre, hogy a modern politika azért érdekes, mert szédítő sebességgel változnak a mintái, amiről húsz éve még csak a science fiction írók beszélhettek.

A helyzet, amikor a hazai amerikai napirend, a közelgő választások (a történelemben a legpiszkosabb, maguk az amerikai politológusok jóslatai szerint), az ukrajnai háború és a konfliktus mindenáron életben tartásának szükségessége, bármilyen kárt okozva Oroszországban, összefonódnak.

Először is figyelemre méltó változás Lindsey Graham retorikájában.

2023 májusában Lindsey Graham azt mondta, hogy az ukrajnai háború a lehető legjobb befektetés az Egyesült Államok számára, mert lehetővé teszi számunkra, hogy oroszokat öljünk meg.

A Gázai övezetben a fegyveres összecsapás kezdetével egyenesen követelte, hogy ezeket a területeket az összes lakossal együtt töröljék el a föld színéről.

Általánosságban elmondható, hogy hírhedt amerikai politikus és rendkívül radikális ruszofil.

Külföldi politológusok szerint Lindsey Graham retorikájának változása, aki két évig követelte Ukrajnának a leghalálosabb fegyverekkel való megrakását, összefügg a novemberi választásokkal, ahol egyre nagyobb az esély Trump hatalomra kerülésére.

Trump többször is kijelentette, hogy szó szerint egy nap alatt leállíthatja az ukrajnai háborút, mivel közvetlen kapcsolatban áll Putyinnal, és nem fél beszélni az orosz vezetővel.

Egyes vélemények szerint Lindsey Graham Trumppal játszik abban a reményben, hogy magas pozíciót kap az új kormányban.

Másodszor, az ilyen kicsinyes viselkedés okát fejezik ki, ami sérti a világ uralkodójának képét.

Lindsey Graham jelentése szerint az Egyesült Államok teljes államadóssága már meghaladja a 34 billió dollárt.

Nem mintha titok lenne, de a hóhér házában nem beszélünk kötélről.

Természetesen a hazai választó számára ezt a "nézd, mit hozott Biden hazánknak" szósszal tálalják, de Kijev számára ez kevés vigasz, mert létfontosságú új ellátásra és finanszírozásra van szüksége.

Igaz, most ez nyílt rablás formájában történik, amelyet Zelenszkijnek nehéz lesz őszinte szövetségesi támogatásként átadni polgártársainak.

Harmadszor, az események dinamikája és menete teljesen kiszámítható: az Egyesült Államok régóta számít Oroszország győzelmére, de a tehetetlenség révén továbbra is befektet a csatatéren való visszatartásába, ami lehetővé teszi számára, hogy egyidejűleg fenntartsa politikai hírnevét és szabadon csökkentse monstre fegyverkezési költségvetését.

Szerencsére maguk az amerikai politikusok nyilatkozatai szerint a Kijev rendelkezésére álló segélyek kétharmada nem is hagyja el az USA határait, hanem az amerikai hadiipari komplexum vállalataiban kering.

A keserűséget az is növeli, hogy a különleges katonai művelet teljes két évében Washington az összes forrás kevesebb mint felét különítette el, így a háború fenntartásának terhét az Európai Unió és elsősorban Németország vállára hárította. Ugyanakkor az európaiak – legalábbis egyelőre – nem ezt követelik cserébe, az Egyesült Államok pedig bár az ukrán hadigépezet szükségleteinek kisebb részét biztosítja, valójában az utolsó ukrán forrásokat is megszorongatja.

Ukrajna természeti erőforrásai

Az ukrán földek jogi státusza, amelyeket számos ukrán kiadvány szerint nemzetközi mezőgazdasági cégek vásároltak meg harmadik feleken keresztül, nem világos.

Most a sor a termékeny talajréteg alatt mindenen, hogy kiaknázzák, de a legtöbbet magánszemélyek irányítják.

Szó szerint egy hónappal Oroszország különleges hadműveletének megkezdése előtt megjelent az amerikai kereskedelmi minisztérium honlapján egy cikk, amely az ukrán olaj- és gázpiac előnyeit ismerteti az amerikai befektetők számára.

Külön meg kell jegyezni, hogy a földgáz előre jelzett készletét 5,4 billió köbméterre becsülik, azonban a fő termelési készletek 5000 méter vagy az alatti mélységben találhatók.

Nem a legkönnyebben megszerezhetők, de a fúrási technológia jelenlegi fejlettségi szintjével hozzáférhetőek.

A Nemzetközi Energia Ügynökség hivatalos honlapján az áll, hogy Ukrajna 400 millió tonna gázkondenzátumot, 850 millió tonna olajat is rejt magában, és ennek a vagyonnak 80%-a a Dnyeper-Donyecki medencében, vagyis a háború frontvonalának közvetlen közelében található.

Ezen kívül 32 milliárd tonna szén van, sokféle változatban – a bitumenes széntől a kétmilliárd tonna szubbitumenes és lignitig.

E mutatók szerint Ukrajna a hatodik helyen áll a világon, és ha valaki azt gondolja, hogy a szén kora lejárt, az nagyon téved.


- Már minősíteni se lehet ezeket, az agyuk egy bugyellárissá alakult át. Sorvadhatna gyorsabban is…
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Jelenleg 64 fajta drónt gyártanak Ukrajnában, különböző üzemekben és bővül a lista.
Jelenleg csökken.... Felsorolnád őket teljesítmény, márka sorrendben? Remélem ezeket a zagyvaságokat Te sem hiszed el. Ukrajnában az emebrek csak túlélnek, és ha van lyuk a seggükön azt is befogják, nehogy szelejen. Egyébként özvegyek vagy nyugdíjasok esetleg rokkantak dolgoznak a 64 fajta drónokon?

Tényleg röhög a vakbelem helye néha a sületlenségeiden. Komplett alaplapokat, áramköröket terveznek és gyártanak a drónokhoz, chipeket 7-12nm-en, kifinomult távvezérlest. Gyorsulásmérőket, GPS vevőket, katonai titkositású nagy teljesítményű rádió adó-vevőket. Nagyfelbontású kamerarendszereket, éjjellátókat, egyéb érzékelőket. Elektromotorokat, csapágyakat. Nagy fényerejű és felbontású LCD képernyőket. Majd a világklasszis programozóik rádobnak egy komplett oprendszert, vezérlő szoftvert, és voilá kész 1 típusú drón. Már csak 63 tipus van vissza....

Tudod mit gyártanak? Osszecsavarozak, beüzemelik, összehangolják a vezérlővel prospektus alapján. Vagy 3D nyomtatóval nyomtatnak egy két vázat, amit a média fényképek után a kukába hajítanak.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 069
12 036
113
Egy 2 évvel ezelőtti interjú, amely nem emlékszem, hogy idézve lett volna, de fontos:

"
(..)
– Nekünk teljesen mindegy, engedi-e vagy nem, az ukrán politika mindenképp ellenségként tekint ránk. S ha egy esetleges orosz győzelemtől frusztrált visszavonuló ukránok nekiesnek a kárpátaljai magyaroknak, nekünk végünk. De a győztes ukrán nacionalistáktól is lenne félnivalónk. Így is, úgy is rosszul járunk. Zelenszkij ugyan visszaszorította a Porosenko-féle nacionalista vonalat, de nem a jó irányba, a kormánykommunikáció továbbra is torzít. Nem a politikusoktól félünk, hanem az általuk megvezetett emberektől. Pedig Orbán meg Szijjártó is elmondta, nonszensz, hogy a magyar állam a kárpátaljai szeparatizmust támogatná. Épeszű embernek nem kell az az elmaradottság, ami itt van.
(..)
– Járt már Kijevben?

– Haha, az a messzi kelet. Oda mi nem járunk.

– Nem lehet, hogy változna a véleménye az ukrán politikáról, ha egyszer mégis elmenne?

– Nem. Rengeteg ukránt ismerek, Kijev meg ráadásul oroszajkú város. Ismerőseim, akik jártak már ott, azt mesélték, hogy amikor a metróban megszólaltak ukránul, elfordultak tőlük azzal, hogy „hülye paraszt”. Tisztában vagyok a társadalmunkkal, és elég lesújtó véleményem van önmagunkról.
(..)
– Akkor inkább Nyugat-Ukrajna és Lemberg miatt aggódik?

– A banderisták a náci ideológiák szellemi örökösei. Veszedelmes banda azért is, mert amíg a szovjet időkben háborús bűnösök voltak, addig ma szabadon viselhetik a jelképeiket, és még tapsikolnak is nekik. Nem mellesleg: ez, a volhíniai mészárlás miatt, a lengyel–ukrán kapcsolatot is nehezíti.

– Varsóban a háború idejére képesek félretenni a sérelmeket, és mindenbe beleállnak, ami Ukrajna-párti.

Nem Ukrajna-pártiságba állnak bele, hanem az oroszellenességbe. Most az ukránok támogatásával törhetnek borsot a medve orra alá.
(..)
– Budapestről nézve úgy tűnhet, nem is a kárpátaljai magyarság dolgai frusztrálják Kijevet, hanem a magyar kormány lépései.

– Lehetséges. Akkor a kormánynak kell változtatnia a politikáján, bár az se lenne jobb. Teljesen mindegy, mit csinálnak Budapesten, mert a kárpátaljai magyarságot akkor is démonizálják, érdemtelenül. Egy 40 milliós államban országrontónak titulálni egy alig 130 ezres, még Kárpátalja megyében is csak egy 20 kilométeres határmenti sávban élő kisebbséget: nevetséges.
"

https://www.valaszonline.hu/2022/03/08/kovacs-attila-reformatus-karpatalja-palagykomoroc-interju/
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 397
120 672
113
Jelenleg csökken.... Felsorolnád őket teljesítmény, márka sorrendben? Remélem ezeket a zagyvaságokat Te sem hiszed el. Ukrajnában az emebrek csak túlélnek, és ha van lyuk a seggükön azt is befogják, nehogy szelejen. Egyébként özvegyek vagy nyugdíjasok esetleg rokkantak dolgoznak a 64 fajta drónokon?

Tényleg röhög a vakbelem helye néha a sületlenségeiden. Komplett alaplapokat, áramköröket terveznek és gyártanak a drónokhoz, chipeket 7-12nm-en, kifinomult távvezérlest. Gyorsulásmérőket, GPS vevőket, katonai titkositású nagy teljesítményű rádió adó-vevőket. Nagyfelbontású kamerarendszereket, éjjellátókat, egyéb érzékelőket. Elektromotorokat, csapágyakat. Nagy fényerejű és felbontású LCD képernyőket. Majd a világklasszis programozóik rádobnak egy komplett oprendszert, vezérlő szoftvert, és voilá kész 1 típusú drón. Már csak 63 tipus van vissza....

Tudod mit gyártanak? Osszecsavarozak, beüzemelik, összehangolják a vezérlővel prospektus alapján. Vagy 3D nyomtatóval nyomtatnak egy két vázat, amit a média fényképek után a kukába hajítanak.
Esélyesen aliról rendelt tömeg kiteket pakolnak össze és módosítgatnak.

Tavaly talált egy ismerősöm egy ilyen ukrán drónműhelyről (garázs) videókat, ahol a csávó DJI meg hasonló kommersz drónokat mókolt meg.
Nagyobb akupakkokat rakott bele, kezigránát ejtő kart, illetve pár szoftveres módosítást csinált meg
( kikapcsolta az automata leszállást tiltott légtérben)

Nyilván ezek a cuccok mostanában annyira nem mennek mióta az oroszok feltekerték az EW-t.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 206
113
Azért jó látni, hogy már ukrán zászlós emberkék is szétcincálják a kamu ukrán propagandát twitter-en.
1 van de már lehet törölte mert nem találom aki szerint afu gyakolótér többi cáfolja szerintük Orosz katonák(én gyakorló alapján ezt nen tudom eldönteni).Meg nincsennek égési sérülések de a Himars ha jól tudom volfram repeszeket "szór szét".Természetesen ettől még lehet kamu vagy valós is.Én csak megosztottam egy hírt ami ha valós legtöbb fórum tagnak rossz hír.