Nem gerjedés kérdése a felszerelés, de amúgy tényleg én kérek elnézést, hogy ezen az oldalon ilyenekkel foglalkozok.
Sokféle haditechnika van, te éppen erre a COIN-doktrínából kinőtt tacticoolra gerjedsz, nincs ezzel semmi gond. Ez egyébként egy tömegháború.
Nem rossz, de nem látom ez hol cáfolna bármit amit szépen egy órában elmondanak. Ez egy ismeretterjesztő műsor ami fogyasztható, kerek-perec elmondanak gyakorlatias dolgokat amit eddig ezen az átlag szinten mások nem.
A hitelességgel van gond. Én egyébként egy jó
szórakoztató csatornának tartom GT-t, amit most csinált, az meg (tudatosan vagy tudattalanul) annyi, hogy engedett átfolyni magán egy adag általánosított féligazságot, vegyítve néhány nettó baromsággal.
Mindezt részben olyan "elsődleges forrásból", ami nem más, mint egy hazudozó 23 éves zsoldos.
Talán érdemes átgondolni, hogy egy 3+ milliós youtube csatornára miért és hogyan kerül fel pont egy ilyen videó, kik a célközönség ésatöbbi.
Egy hasonló, a gyakorlatiasabb oldalról szóló anyagot nem tudnék hirtelen mondani az orosz oldalról, amit itt láttam. Ismerek ilyeneket, csak nem hozom be, nem feltétlen szeretnék minden nehezen hozzáférhető anyagot bedobni a köztudatba. Ugyanez UAV, medic, stb. vonalon is.
A te döntésed, de legalább ezt is megtudtuk.
Nekünk amúgy sem ők a szomszédaink, és erősen kétlem, hogy számunkra releváns lenne az orosz hadikultúrával foglalkozni...
Az amerikaival viszont láthatóan érdemesnek tartod. Az nekünk releváns? Mert?
Az USA részt vett ehhez hasonló háborúban az elmúlt 50 évben? Szerinted ha Magyarország területén lesz háború a közeljövőben, ott milyen tapasztalatokra (és/vagy "hadikultúrára") érdemes támaszkodnunk?
Nekem pl. a Sosna-N az volt, nem tudtam, hogy értelmes mennyiségben gyártásba került.
...Állítja ez a brit zsoldos.
Erre nekiállsz sírni (már ne haragudj), hogy én milyen vagyok, meg psyops (simán lehet, mondtam az ellenkezőjét?), meg harci dísz (öltönyben szemléltessenek?), stb... Nehéz erre mit mondani.
Én erről azt gondolom, amit fentebb is leírtam. A GT egy hatalmas nézettségű csatorna. Amelyen megjelenik egy hosszú anyag két
zsoldossal, akik ukrajnában harcoltak egy olyan háborúban, amelyhez a zsoldjukon kívül semmi közük.
Az anyagot Amerikában forgatják, és ott, teljes harci felszerelésben pózolnak és magyaráznak a hatalmas tapasztalataikról, meg fütyörésznek (!), hogy "figyeljé' má', a gránát így megy úgy csapódik be, erre figyejjé'".
Ez semmi más, mint egy normalizálást szolgáló psyops eszköz. Még több ilyen kretént várnak a frontra.
Érdekel? Változtat az elmondottakon az, ha leléptek? Ember szerinted nekem ez valami érzelmi kötődéssel jár vagy mi?
A válaszodból ítélve abszolút.
Nyilván faszság, aki nem teljesen hülye az azért ezeket gondolom le tudja szűrni. Nem olyan homogén a minőségük, más a repeszhatás, ez tény. (Igen igen, cserébe legalább van elég.)
Konkrétan azt mondta a nagytudású, hogy három darabra robban az orosz tüzérségi repeszgránát.
Talán nem gond, ha hiteltelennek tartom amit mond?
Pont azért írtam, hogy aki nagyon felzaklatja magát, az inkább ne nézze meg, hogy ne kezdődjön el ez az életfájdalom...Legközelebb hallgass rám
Azon zaklatom fel magam, amikor külföldi zsoldosok az otthon melegében, a konkrét helyszínhez képest sokezer kilométerre osztják az észt egy olyan háborúról, amiben nekik egyébként semmi keresnivalójuk nem volt és nem is lesz.
Annyi alázat talán lehetne bennük, hogy mondjuk arról már nem beszélnek ilyenkor, hogy miért nem ejtenek orosz foglyokat ők, amerikai és brit állampolgárként ukrajnában.
A contractorhoz, mert én kezdtem korábban.
Nekem mindegy, hogy angolul minek nevezik őket.
Eufemizmus a contractor, hogy a rossz hangzàsú zsoldos nevet takargassák.
Rodéziàban, Kongóban még simán mercenary-k voltak, de azok ugye nem amerikaiak voltak.Aztán Irak óta, ami természetesen nem volt " provakalatlan, jogellenes támadó háború" mint a mostani ukrajnai, meg a dicsőséges Blackwater óta bevezették a vállalkozó fogalmat, mert az jobban hangzik és igy lehetett a háború kiszervezését ellenőrizhetetlen tettesekre takargatni. Érdemes a Blackwaterre ráguglizni.
Ugyanez igaz az ezek a nyomorultak által használt "semlegesités" fogalomra is.Nem meri kimondani, hogy lelőtte, megölte. A náciknál is vègmegoldàsról beszéltek...
Amit ezek ketten művelnek, az pontosan fedi az 1949- es Genfi Egyezményben leirt zsoldos definicióját. Ahol pontosan leirja azt is, mi a különbsg egy hivatásos katonához képest. Ha annyira ragaszkodnak sokan a Genfi Egyezményhez, akkor be is kellene tartani és az ott meghatározott fogalmakat is használni. Mert akkor még nevén nevezték a dolgokat. Persze ott azt is leirták, ki a menekült...
Csak sajnálni tudom ezt a 2 pasit, aki a szerződéses gyilkolászáson kivűl semmihez nem értenek és nem képesek kenyerüket egy becsületes foglalkozással megkeresni. Nyilvánvalóan szégyellik magukat, mert különben nem kerûlgetnék a forró kását és a dolgokat a sajat nevükön neveznék.
Aztán nehogy valaki az Idegen Lègiókkal jöjjön, mert amit ezek csinálnak, annak semmi köze ahhoz. Meg az olajfúró tornyokon végzett veszélyes munkához sem.
Nekem mindegy, ki mit csinál, mivel keresi a pénzèt. De legalább a nemzetközileg is lefektetett nevén nevezzûk a dolgokat. Legalább itt. Vagy legalább ne szépitsûk a fogalmakat. A zsoldos, az zsoldos, nem biztonsági vállalkozó. A KIA az killed in action, nem NIA, neutralized In action.Még nem.
Szerintem, természetesen.
Így van. Jó példa erre a TOIFOR , a tábori wc k karbantartása. A wc pucoló contractor de nagyon nem zsoldos. Rengeteg különféle meló van contractorként.
Ehhez a zsoldos/PMC vonalhoz annyit tennék hozzá, hogy a két díszpinty az bizony zsoldos volt. Ezt lehet abból az aspektusból vizsgálni, hogy "mit keresett ukrajnában" (pénzt), meg abból is, hogy "de jó, mennyi tapasztalatot oszt meg, hát még mennyit visz haza!". Ezt mindenki eldöntheti maga.
Van, akinek be van csípődve (pl nekem), hogy "de hát úgy öl más embert, hogy egyébként semmi köze az országhoz meg ahhoz a háborúhoz", meg van akinek ez teljesen oké.
Mondjuk az a század/zászlóalj pk is egy fasz volt - gyanús hogy ott fekszik hullaként köztük - aki levezényelte ezt a sorfalat úgy, hogy ő tudta hogy ez kockázat, közel a fronthoz. Én pl. biztosan megtagadtam volna, ha erősködik a MR. Tábornok hogy de, megvártam volna míg megérkezik, hogy ha jön a beszopódás, velünk együtt dögöljön meg Ő is!
Több probléma is volt itt:
- a lyukas OPSEC - ez orosz oldalon sajnos még mindig tipikus. Egyrészt a katonák között sokan leszarják, másrészt ott van mellettük egy rakat nem-harcoló alakulat is, akiknél mondjuk a telefon megengedett
- az ukrán hírszerzés még mindig erős HUMINT oldalon is (például szinte naponta látható publikus videó az FSzB elfogásairól, el tudom képzelni mennyit nem csípnek meg)
- az USA/NATO hírszerzés még mindig ott van, mindent lát, és átad az ukránoknak - a csapatösszevonásokról szóló infókat is
- a vojenkurvák gyülekezete, aki - miután már megtörtént a baj - készséggel, indirekt módon szolgáltatják a BDA-t az ukrán hírszerzésnek a sipítozásukkal
@Lelkeslaikus
Nekem ez nagyon gyanús. Amelyik holttesten látható sérülés, azoknak csak a fején van vér, talán egy kivételével, amelynek a combján is. A legtöbbön nem is látható semmilyen sérülés. Illetve van egy, amelynek a lábai térdtől lefelé mintha rendellenesen lennének kifordulva, vér nyoma ugyanakkor nem látható - mintha a halála után hajtott volna át rajta egy nehéz jármű. Mi történhetett itt?
Airburst, a wolfram golyók, illetve meglehet, hogy volt ott valami HE fej is (légnyomás). Pontos találat volt.