[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ferkó84

Active Member
2018. október 2.
81
165
33
És ugye ez nem is az első szándék nyilatkozat a benfenntesebb hoholok részéről. Valószínűleg létezik egy terv náluk ilyen eshetosegre. Volt már információ tőlük arról hogy vereség esetén benyomulnak egy szomszédos Nato ország területére és ott gyülekeznek, ujjaszervezodnek majd a seregunk maradványai. Na most ennek megállítása meg a lengyeleknek és a románoknak is nagy feladat. Marad a szlovák, magyar és moldav terület.
Hát meglatjuk amit látnunk kell szerintem ha eljon az ideje, mert biztosan lesznek olyan maradvány náci, Banderista, Azov, Kraken, stb csoportok a végén akik nem adják vagy nem adhatjak meg magukat és oldalt se válthatnak. Talán erre is utalt Viktor minap hogy mégiscsak jó lenne valami ukrán maradvány utkozoallam ha már egyszer ilyen udvhadseregunk van csak...
Mire ezek oda érnek nem lesz olyan hogy Ukri haderő nyugi! Ez teljes butaság amit képzelegnek az ukrik! A másik hogy a Nato nem hagyná hogy bármely tqgország felvonulási terep legyen ebben a cirkuszban mert az már azt jelentené hogy nyakig benne van.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 866
35 244
113
van egy tisza a határon amin át kellene kellniük. ez nem egyszerű. a kárpátokon 4 hágó alkalmas katonai logisztikára ebből az 1 ik csak nagyon komplikáltan... a front hossza légvonalba 75 km... van aktív van tartalékos erőnk vannak belügyeseink...stb... a határmenti területek a védelemnek kedveznek. ez azért nem annyira egyértelmű meccs.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ha jól értelmezem a fordítást Franciák Ukrajna területén fognap képezni katonákat és besegítenek az Ukrán légtér,határ védelmében?
Még egy hír.
Kimondták ami lassan másfél éve nyílt titok

Nemnato zsoldosok őrzik az északi határt, volt is videó hogy az egyikük lengyelül üvöltözve szidta a kerítés túloldalán őrjáratozó belarusz határőröket.
Nemnato zsoldosok képzik ukrajnában a regulárisokat, októberben volt videó, hogy "brit" kiképző búcsúzott a növendékeitől ukrajnában, mert ment Izraelbe.
Nemnato zsoldosok használják az értékesebb nyugati technikát, amivel év elején maguk az ukránok dicsekedtek, hogy semmi kontrolljuk nincs a keleti végeken működő légvédelem és MLRS fölött mivel nem ukránok kezelik.
Nemnato zsoldosok készítik a terveket, ők adják a koordinátákat a távolsági csapásokhoz, ukránok csak feláldozható gyalogok a térképen.


Gyerekműsor az ukrán tv-ben...


ukrán légvédelem sikeresen elhárította a tüzérséget


csövesek angol felirattal


Úgy látszik ez lesz az új kópium, elvesztett falu = lelőtt szukhoj, elvesztett város = A-50, pár hónapon belül az orosz légierő 150%-osan megsemmisül twitteren, mint tavaly novemberre a páncélosaik.
nTFA5fz.jpeg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Tony Radakin brit admirális érintett az orosz fekete-tengeri flotta elleni támadásokban

Rishi Sunak miniszterelnök kérésére Tony Radakin brit védelmi vezérkari főnök admirális szolgálati idejét 2025 őszéig hosszabbították meg, annak ellenére, hogy a posztra a szokásos három évre szól.
A The Times szerint ez a döntés annak köszönhető, hogy magasan értékelték Radakin szerepét Ukrajna katonai stratégiájának kidolgozásában, és hozzájárult a NATO-országok Ukrajnának nyújtott támogatásának koordinálásához.
A kiadvány szerint Radakin admirális aktívan részt vett Kijev támadási stratégiájának kidolgozásában az orosz fekete-tengeri flotta ellen, és kulcsszerepet játszott a Washington és Kijev közötti "siklódiplomáciában", amely egyensúlyt próbált egyensúlyozni a konfliktusban való részvételével kapcsolatos amerikai aggodalmakon.
Ez a tény egyértelműen jelzi Nagy-Britannia közvetlen beavatkozását a jelenlegi konfliktusba, amely mindenképpen Oroszország megtorló intézkedéseit vonhatja maga után.

- Mennyi lehet a fizetése, ha plusz két év a jutalom:


Az ukrán hatóságok 204 robbanásról számoltak be a Szumi régióban

A regionális katonai közigazgatás telegram csatornájukban közölték, hogy a Szumi régió határ menti területei és települései tűz alá kerültek, aminek következtében a térségben 204 robbanást rögzítettek.
Egy ukrán Buk M1 légvédelmi rendszer, egy tank és hét katona is megsemmisült.



A francia védelmi miniszter azzal vádolta az "oroszokat", hogy megpróbálták elvakítani a katonai helikopterpilótákat


Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter szerint az orosz pilóták "szakszerűtlenül" járnak el, sőt megpróbálják "vakítani" a fregattokról közlekedő francia helikopterpilótákat, ami szerinte komoly veszélyt jelent a személyzet biztonságára nézve. Ezek a kijelentések heves vitákat váltottak ki a francia társadalomban és a sajtóban.
„Az oroszok megpróbálták elvakítani a fregattokról közlekedő helikopterpilótáinkat. Oroszország agresszív, provokatív álláspontot foglalt el ” – mondta Sebastien Lecornu a parlamentben.
Franciaország más NATO-országokhoz hasonlóan aktívan részt vesz a fekete-tengeri térség helyzetének figyelemmel kísérésében, ami elkerülhetetlenül az orosz katonai repülőgépekkel és hajókkal való találkozások számának növekedéséhez vezet. Lecornu nyilatkozatai azonban rávilágítanak a NATO és Oroszország közötti növekvő feszültségre, különösen az ukrajnai konfliktus közepette.
A francia védelmi miniszter ilyen nyilatkozatai ellenére sem tudott tényekkel szolgálni az ügyben, és továbbra is ismeretlen, hogy Franciaország miért nem jelentett be korábban ilyen incidenseket, ami kétségeket ébreszt Lecornu szavainak megbízhatóságával kapcsolatban.

- Nekem nincs arról tudomásom, hogy a Fekete-tengeren lenne francúz fregatt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 635
48 335
113
Rendkívüli üzenettel fordult Németország népéhez Olaf Scholz német kancellár: rövid, mindössze másfél perces videójában Ukrajna további támogatására buzdít, de egyértelműen kimondja, hogy teljesen kizárt, hogy német katonák menjenek Ukrajnába.
Emmanuel Macron francia elnök nemrég azt mondta: nem kizárható, hogy nem harctéri feladatok ellátására katonákat fog Ukrajnába küldeni a NATO. Az üzenet heves reakciókat váltott ki, Oroszország mellett több NATO-tagállam részéről is.

Olaf Scholz német kancellár ma úgy érezte: szükséges megnyugtatnia a német lakosságot arról, hogy nem lesz semmilyen NATO-beavatkozás Ukrajnában, Németország részéről legalábbis biztosan nem. Rövid, másfél perces videóüzenetet tett közzé X-oldalán, melyben Németország Ukrajnáért tett erőfeszítéseit ismerteti, majd rátér a lényegre.

„A NATO nem hadviselő fél ebben a háborúban és nem is lesz az. Ez így fog maradni. Nem szeretnénk, hogy Oroszország Ukrajna ellen viselt háborúja NATO-orosz háborúvá váljon” – fogalmaz Scholz.

Hogy tisztán és világosan kimondjam: német szövetségi kancellárként nem fogom Ukrajnába küldeni a Bundeswehrt. Ez a helyzet. Ebben bízhatnak a katonanőink és a katonáink. És ebben Önök is bízhatnak”

– mondja a német vezető a rövid videóban.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 482
10 786
113
Milyen a hangulat Franciaországban Macron háborús törekvéseivel kapcsolatban? Tudnál róla mesélni?
Mint a világ szinte legtöbb országában.
Az elenyésző kisebbség aki akarná a háborút, főleg olyanok akiknek köze nincs hozzá mit is jelentene ez. Még pénzt sem akarnak küldeni nemhogy háborúzni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 820
47 189
113
Mint a világ szinte legtöbb országában.
Az elenyésző kisebbség aki akarná a háborút, főleg olyanok akiknek köze nincs hozzá mit is jelentene ez. Még pénzt sem akarnak küldeni nemhogy háborúzni.
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Egyszerűen nem értem, eddig ő a józanabbak közé tartozott szerintem az EU vezetői közt. Totál logikátlan húzás volt ez tőle, ilyen BoJo szintű faszság, őt eddig okosabbnak gondoltam.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
van egy tisza a határon amin át kellene kellniük. ez nem egyszerű. a kárpátokon 4 hágó alkalmas katonai logisztikára ebből az 1 ik csak nagyon komplikáltan... a front hossza légvonalba 75 km... van aktív van tartalékos erőnk vannak belügyeseink...stb... a határmenti területek a védelemnek kedveznek. ez azért nem annyira egyértelmű meccs.
Ez így van.
Nem beszélve arról, hogy egy vert, elfáradt, demoralizált és főleg szervezetlen menekülő ukrán sereg, legyen bár mennyire is tele gyűlölettel irántunk, semmilyen eredménnyel nem tudna harcolni egy még ki nem fáradt és hazáját védő sereggel szemben, lett légyen az bármilyen kicsi is.
Egy támadásra alkalmas sereg, úgy, hogy a ruszki a tarkójában liheg, ő pedig közben menekül, azt sem tudja ki honnan fog lecsapni rá, nem nagyon tudna összeszerveződni egy Magyarország elleni támadásra. Ha mégis nekünk jönnének, két tűz közé szorulnának és végük lenne. Ezenkívül, menekülés közben pedig a nehéz technikájuk nagy része is elveszne, anélkül pedig nekünk jönni, úgy hogy nem is otthon harcolnak, nincs hátországuk, utánpótlásuk is csak egy Kárpátalja méretű szegény területről, megint csak öngyilkosság lenne részükről. Amennyiben beállnánk egy védekező háborúba, akkor pedig utánpótlás, raktárkészlet hiányában honnan lenne nekik annyi lőszer, hogy eredményt érjenek el?
Valójában, ha az oroszok nem engedik el a szétvert ukrán seregek üldözését, akkor semmi esélyük sem lenne egyik szomszéd ellen sem. És nem fogják elengedni őket. Ezt nagyon jól tudják ők is. Az ilyen menekülő ukrán nackó egységek legfeljebb gerillaakcióra lennének képesek, de utánpótlás és ellenséges környezet miatt hamar kivéreznének. Ez a muksó aki a mi megtámadásunkat vizionálta, szerintem legfeljebb műveleti szinten vett részt egy sereg irányításában.
Visszavonulni, még ha támadás szándéka nélkül is tennék, nem felénk jönnének, mert minimum a fegyvereiket elszednénk a határon (jól is néznénk ki egy felfegyverzett idegen sereggel az országon belül). Ebből kifolyólag Románia és Lengyelország felé fogják venni az irányt (hogy fognak "örvendeni" a románok). Technikát azonban oda sem sokat tudnak vinni, ha csak előre át nem szállítják.
Akkor lennénk nagy bajban, ha győznének az oroszok ellen, mert akkor tuti, hogy nekünk jönnének már a NATO-ba való beszavazásuk másnapján (ha nem szavaznánk be őket akkor azért).
Apropó, az USA úgy tudná a legkönnyebben beugratni a románokat a háborúba, ha az ukrán maradék seregeket Moldva területére vonultatná vissza. Innen kezdve már Románia nem maradhatna ki a háborúból. Vagy ígérettel vagy zsarolással rávennék őket a moldáviai testvérek megvédésére. Onnantól már nem lesz kiszállásuk, amíg véget nem ér a dolog.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 713
13 938
113
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Általában a munkahelyén az emberek azt teszik amit a főnökük kér.
Ha a (meg)élhetésed múlik rajta még a főnök hülye kéréseid is megcsinálod.

Ez majdnem ilyen.. csak itt nem főnök van, hanem gazda.



 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 274
113
Mire ezek oda érnek nem lesz olyan hogy Ukri haderő nyugi! Ez teljes butaság amit képzelegnek az ukrik! A másik hogy a Nato nem hagyná hogy bármely tqgország felvonulási terep legyen ebben a cirkuszban mert az már azt jelentené hogy nyakig benne van.
Hogy a Nato vagy az EU vagy ENSZ vagy akármilyen gittegylet mit tenne afelől volnának kétségeim. Mivel a Nato gyakorlatilag hadviselo fel akar ultimátumot is adhat a nekünk ezek befogadására. EU szintén hadviselo fel.
A nemzetközi jog, meg az ilyen jog, olyan jog, szuverenitás az pont semmit sem ér már egy jó ideje.
Nagyon leszarja mindenki meg az EU, Nato szintjén is, csak az aktualpolitikai osszbirka égetés legyen meg.
Én ezeket semmire se tartom már, túl sok országgal, túl sok esetet eljátszottak, mindenki tudna idézni tucat szám példákat.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 818
113
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Egyszerűen nem értem, eddig ő a józanabbak közé tartozott szerintem az EU vezetői közt. Totál logikátlan húzás volt ez tőle, ilyen BoJo szintű faszság, őt eddig okosabbnak gondoltam.
Elsősorban a bosszú hajtotta/hajtja az afrikai országok elvesztéséért és Kazahsztánért, ahol nem kapott uránt.

Más

A Storm Shadow rakétákat a brit és a francia hadsereg segítségével irányítják orosz célpontokra Ukrajnában – fedte fel a titkot Scholz – írja a The Telegraph

▪Scholz hétfőn azt mondta, hogy nem szállítja le a Taurust , mert ehhez a német hadsereg „terepen” (Ukrajnában) segítségére lesz szükség, ahogy Nagy-Britannia és Franciaország már a Storm Shadow-val teszi. Ez az oka annak, hogy Scholz nem szándékozik átadni a Taurust, mivel Berlin ekkor „a háború résztvevője” lesz.
▪Ezt a kijelentést követően a német kancellárt kritizálták, amiért olyan minősített információkat hozott nyilvánosságra, amelyek veszélyeztethetik a helyszínen tartózkodó brit személyzetet és segíthetik az oroszokat.
▪ „Ez nyilvánvaló visszaélés az intelligenciával, szándékosan azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével [Taurus]” – mondta Tobias Ellwood, az alsóház védelmi bizottságának volt vezetője.

Megjegyzés. Ezt eddig is tudtuk és az oroszok is tudták és sokszor kijelentették, hogy a britek és franciák kezelik a saját fegyvereiket és vezetik rá az orosz célpontokra. Csak dudi kolléga szerint nincsenek NATO latonák Ukrajnában.
AUdEHzt45rQ.jpg


Más

Ukrán Sz-300PSz megsemmisítése a Donyecki térségben:

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Kína már a legelején döntött (Putyin el se kezdte volna Peking jóváhagyása nélkül), utána már India sem volt hajlandó beállni a sorba és összedőlt a kártyavár.


Kína a fenséges nyugatot a tökeinél fogja. Ha behúzzák a kéziféket (gazdaságilag, tehát pl exporttilalmat jelentenek be a rengeteg ott gyártott elektronikai termékre), akkor a GDP-szopkodók pár hónap múlva sorszámot húzhatnak majd Hszi bácsinál.

És itt semennyire se fog számítani a "hozzáadott érték" meg úgy általában az immateriális javak. Gyakorlatilag semmit nem tudnak gyártani ma nyugaton a kínában készült komponensek nélkül.

Mondhatnánk, hogy "de az Kínának is rossz lesz", csakhogy szerintem ők már egy ideje készülnek erre a lépésre. Kiépítik a megfelelő kapcsolatokat, felhalmoznak, stb.
De ezt a kártyát még nem játszották ki (egyelőre csak megmutatták a lapjaikat, pl pár ritkaföldfém esetében), ezért tartom sötét lónak őket.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 128
7 147
113
Kína már a legelején döntött (Putyin el se kezdte volna Peking jóváhagyása nélkül), utána már India sem volt hajlandó beállni a sorba és összedőlt a kártyavár.


Ez olyannyira igaz, hogy emlékezzünk vissza, hogy Putyin még azt a gesztust is megtette, hogy a támadással megvárta a kínai téli olimpia befejezését, pedig ott már naponta jósolták a támadást.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 014
14 829
113
Ivanovszkoje település is a miénk!

Katonai tudósítók arról számoltak be, hogy az orosz légideszant erők rohamosztagosai elfoglalták Ivanovszkoje-t. A területet megtisztítják, az ellenség visszavonul.

Várjuk a Honvédelmi Minisztérium hivatalos megerősítését. Ivanovszkoje elfogása után megnyílik az út Csasov Jar felé.


k-p-2024-02-29-183449626.png
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 111
2 940
113
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Egyszerűen nem értem, eddig ő a józanabbak közé tartozott szerintem az EU vezetői közt. Totál logikátlan húzás volt ez tőle, ilyen BoJo szintű faszság, őt eddig okosabbnak gondoltam.

Jó zsaru-rossz zsaru, kb úgy kéne értékelni a macron nyilatkozatot, mint medvegyev nyilatkozatait az atomozásról.
Az meg pláne akadémikus kérdés de a nato elsőnek légierőt szokott küldeni, a szárazföldiek utólsósorban mennek.