[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 935
113
Rendkívüli üzenettel fordult Németország népéhez Olaf Scholz német kancellár: rövid, mindössze másfél perces videójában Ukrajna további támogatására buzdít, de egyértelműen kimondja, hogy teljesen kizárt, hogy német katonák menjenek Ukrajnába.
Emmanuel Macron francia elnök nemrég azt mondta: nem kizárható, hogy nem harctéri feladatok ellátására katonákat fog Ukrajnába küldeni a NATO. Az üzenet heves reakciókat váltott ki, Oroszország mellett több NATO-tagállam részéről is.

Olaf Scholz német kancellár ma úgy érezte: szükséges megnyugtatnia a német lakosságot arról, hogy nem lesz semmilyen NATO-beavatkozás Ukrajnában, Németország részéről legalábbis biztosan nem. Rövid, másfél perces videóüzenetet tett közzé X-oldalán, melyben Németország Ukrajnáért tett erőfeszítéseit ismerteti, majd rátér a lényegre.

„A NATO nem hadviselő fél ebben a háborúban és nem is lesz az. Ez így fog maradni. Nem szeretnénk, hogy Oroszország Ukrajna ellen viselt háborúja NATO-orosz háborúvá váljon” – fogalmaz Scholz.

Hogy tisztán és világosan kimondjam: német szövetségi kancellárként nem fogom Ukrajnába küldeni a Bundeswehrt. Ez a helyzet. Ebben bízhatnak a katonanőink és a katonáink. És ebben Önök is bízhatnak”

– mondja a német vezető a rövid videóban.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 461
10 578
113
Milyen a hangulat Franciaországban Macron háborús törekvéseivel kapcsolatban? Tudnál róla mesélni?
Mint a világ szinte legtöbb országában.
Az elenyésző kisebbség aki akarná a háborút, főleg olyanok akiknek köze nincs hozzá mit is jelentene ez. Még pénzt sem akarnak küldeni nemhogy háborúzni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 037
113
Mint a világ szinte legtöbb országában.
Az elenyésző kisebbség aki akarná a háborút, főleg olyanok akiknek köze nincs hozzá mit is jelentene ez. Még pénzt sem akarnak küldeni nemhogy háborúzni.
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Egyszerűen nem értem, eddig ő a józanabbak közé tartozott szerintem az EU vezetői közt. Totál logikátlan húzás volt ez tőle, ilyen BoJo szintű faszság, őt eddig okosabbnak gondoltam.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
van egy tisza a határon amin át kellene kellniük. ez nem egyszerű. a kárpátokon 4 hágó alkalmas katonai logisztikára ebből az 1 ik csak nagyon komplikáltan... a front hossza légvonalba 75 km... van aktív van tartalékos erőnk vannak belügyeseink...stb... a határmenti területek a védelemnek kedveznek. ez azért nem annyira egyértelmű meccs.
Ez így van.
Nem beszélve arról, hogy egy vert, elfáradt, demoralizált és főleg szervezetlen menekülő ukrán sereg, legyen bár mennyire is tele gyűlölettel irántunk, semmilyen eredménnyel nem tudna harcolni egy még ki nem fáradt és hazáját védő sereggel szemben, lett légyen az bármilyen kicsi is.
Egy támadásra alkalmas sereg, úgy, hogy a ruszki a tarkójában liheg, ő pedig közben menekül, azt sem tudja ki honnan fog lecsapni rá, nem nagyon tudna összeszerveződni egy Magyarország elleni támadásra. Ha mégis nekünk jönnének, két tűz közé szorulnának és végük lenne. Ezenkívül, menekülés közben pedig a nehéz technikájuk nagy része is elveszne, anélkül pedig nekünk jönni, úgy hogy nem is otthon harcolnak, nincs hátországuk, utánpótlásuk is csak egy Kárpátalja méretű szegény területről, megint csak öngyilkosság lenne részükről. Amennyiben beállnánk egy védekező háborúba, akkor pedig utánpótlás, raktárkészlet hiányában honnan lenne nekik annyi lőszer, hogy eredményt érjenek el?
Valójában, ha az oroszok nem engedik el a szétvert ukrán seregek üldözését, akkor semmi esélyük sem lenne egyik szomszéd ellen sem. És nem fogják elengedni őket. Ezt nagyon jól tudják ők is. Az ilyen menekülő ukrán nackó egységek legfeljebb gerillaakcióra lennének képesek, de utánpótlás és ellenséges környezet miatt hamar kivéreznének. Ez a muksó aki a mi megtámadásunkat vizionálta, szerintem legfeljebb műveleti szinten vett részt egy sereg irányításában.
Visszavonulni, még ha támadás szándéka nélkül is tennék, nem felénk jönnének, mert minimum a fegyvereiket elszednénk a határon (jól is néznénk ki egy felfegyverzett idegen sereggel az országon belül). Ebből kifolyólag Románia és Lengyelország felé fogják venni az irányt (hogy fognak "örvendeni" a románok). Technikát azonban oda sem sokat tudnak vinni, ha csak előre át nem szállítják.
Akkor lennénk nagy bajban, ha győznének az oroszok ellen, mert akkor tuti, hogy nekünk jönnének már a NATO-ba való beszavazásuk másnapján (ha nem szavaznánk be őket akkor azért).
Apropó, az USA úgy tudná a legkönnyebben beugratni a románokat a háborúba, ha az ukrán maradék seregeket Moldva területére vonultatná vissza. Innen kezdve már Románia nem maradhatna ki a háborúból. Vagy ígérettel vagy zsarolással rávennék őket a moldáviai testvérek megvédésére. Onnantól már nem lesz kiszállásuk, amíg véget nem ér a dolog.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 782
113
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Általában a munkahelyén az emberek azt teszik amit a főnökük kér.
Ha a (meg)élhetésed múlik rajta még a főnök hülye kéréseid is megcsinálod.

Ez majdnem ilyen.. csak itt nem főnök van, hanem gazda.



 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 902
65 789
113
Mire ezek oda érnek nem lesz olyan hogy Ukri haderő nyugi! Ez teljes butaság amit képzelegnek az ukrik! A másik hogy a Nato nem hagyná hogy bármely tqgország felvonulási terep legyen ebben a cirkuszban mert az már azt jelentené hogy nyakig benne van.
Hogy a Nato vagy az EU vagy ENSZ vagy akármilyen gittegylet mit tenne afelől volnának kétségeim. Mivel a Nato gyakorlatilag hadviselo fel akar ultimátumot is adhat a nekünk ezek befogadására. EU szintén hadviselo fel.
A nemzetközi jog, meg az ilyen jog, olyan jog, szuverenitás az pont semmit sem ér már egy jó ideje.
Nagyon leszarja mindenki meg az EU, Nato szintjén is, csak az aktualpolitikai osszbirka égetés legyen meg.
Én ezeket semmire se tartom már, túl sok országgal, túl sok esetet eljátszottak, mindenki tudna idézni tucat szám példákat.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 358
113
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Egyszerűen nem értem, eddig ő a józanabbak közé tartozott szerintem az EU vezetői közt. Totál logikátlan húzás volt ez tőle, ilyen BoJo szintű faszság, őt eddig okosabbnak gondoltam.
Elsősorban a bosszú hajtotta/hajtja az afrikai országok elvesztéséért és Kazahsztánért, ahol nem kapott uránt.

Más

A Storm Shadow rakétákat a brit és a francia hadsereg segítségével irányítják orosz célpontokra Ukrajnában – fedte fel a titkot Scholz – írja a The Telegraph

▪Scholz hétfőn azt mondta, hogy nem szállítja le a Taurust , mert ehhez a német hadsereg „terepen” (Ukrajnában) segítségére lesz szükség, ahogy Nagy-Britannia és Franciaország már a Storm Shadow-val teszi. Ez az oka annak, hogy Scholz nem szándékozik átadni a Taurust, mivel Berlin ekkor „a háború résztvevője” lesz.
▪Ezt a kijelentést követően a német kancellárt kritizálták, amiért olyan minősített információkat hozott nyilvánosságra, amelyek veszélyeztethetik a helyszínen tartózkodó brit személyzetet és segíthetik az oroszokat.
▪ „Ez nyilvánvaló visszaélés az intelligenciával, szándékosan azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével [Taurus]” – mondta Tobias Ellwood, az alsóház védelmi bizottságának volt vezetője.

Megjegyzés. Ezt eddig is tudtuk és az oroszok is tudták és sokszor kijelentették, hogy a britek és franciák kezelik a saját fegyvereiket és vezetik rá az orosz célpontokra. Csak dudi kolléga szerint nincsenek NATO latonák Ukrajnában.
AUdEHzt45rQ.jpg


Más

Ukrán Sz-300PSz megsemmisítése a Donyecki térségben:

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
Kína már a legelején döntött (Putyin el se kezdte volna Peking jóváhagyása nélkül), utána már India sem volt hajlandó beállni a sorba és összedőlt a kártyavár.


Kína a fenséges nyugatot a tökeinél fogja. Ha behúzzák a kéziféket (gazdaságilag, tehát pl exporttilalmat jelentenek be a rengeteg ott gyártott elektronikai termékre), akkor a GDP-szopkodók pár hónap múlva sorszámot húzhatnak majd Hszi bácsinál.

És itt semennyire se fog számítani a "hozzáadott érték" meg úgy általában az immateriális javak. Gyakorlatilag semmit nem tudnak gyártani ma nyugaton a kínában készült komponensek nélkül.

Mondhatnánk, hogy "de az Kínának is rossz lesz", csakhogy szerintem ők már egy ideje készülnek erre a lépésre. Kiépítik a megfelelő kapcsolatokat, felhalmoznak, stb.
De ezt a kártyát még nem játszották ki (egyelőre csak megmutatták a lapjaikat, pl pár ritkaföldfém esetében), ezért tartom sötét lónak őket.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 061
6 569
113
Kína már a legelején döntött (Putyin el se kezdte volna Peking jóváhagyása nélkül), utána már India sem volt hajlandó beállni a sorba és összedőlt a kártyavár.


Ez olyannyira igaz, hogy emlékezzünk vissza, hogy Putyin még azt a gesztust is megtette, hogy a támadással megvárta a kínai téli olimpia befejezését, pedig ott már naponta jósolták a támadást.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 881
13 433
113
Ivanovszkoje település is a miénk!

Katonai tudósítók arról számoltak be, hogy az orosz légideszant erők rohamosztagosai elfoglalták Ivanovszkoje-t. A területet megtisztítják, az ellenség visszavonul.

Várjuk a Honvédelmi Minisztérium hivatalos megerősítését. Ivanovszkoje elfogása után megnyílik az út Csasov Jar felé.


k-p-2024-02-29-183449626.png
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 056
2 762
113
Akkor adódik azonnal a kérdés, ez mi a pélóra volt vajon jó Macronnak, mert ebből politikai tőkét nem fog kovácsolni, ha olyan ügyet forszíroz amelyet a legtöbb ember elítél.

Egyszerűen nem értem, eddig ő a józanabbak közé tartozott szerintem az EU vezetői közt. Totál logikátlan húzás volt ez tőle, ilyen BoJo szintű faszság, őt eddig okosabbnak gondoltam.

Jó zsaru-rossz zsaru, kb úgy kéne értékelni a macron nyilatkozatot, mint medvegyev nyilatkozatait az atomozásról.
Az meg pláne akadémikus kérdés de a nato elsőnek légierőt szokott küldeni, a szárazföldiek utólsósorban mennek.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 564
113
Scholz azzal vádolta Londont és Párizst, hogy az Ukrán Fegyveres Erők cirkálórakétáit oroszországi célpontokra célozták

Olaf Scholz német kancellár egyenesen vádat emelt Nagy-Britanniával és Franciaországgal szemben, rámutatva, hogy segítik Ukrajnát abban, hogy nagy hatótávolságú rakétákat célozzanak Oroszországra.
Ez a kijelentés annak hátterében született, hogy Németország megtagadta a Taurus rakéták átadását Ukrajnának, aminek oka Scholz szerint az, hogy lehetetlen hasonló akciókat végrehajtani az országban. Véleménye szerint ez a megközelítés eltér az Egyesült Királyságban és Franciaországban elfogadott gyakorlattól.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azonnal reagált Scholz kijelentéseire, és kijelentette, hogy nem vesz részt az ukrán hadseregben, amely rakétákat céloz orosz célpontokra. A hivatalos kommentár hangsúlyozza, hogy Ukrajna lépései a rendelkezésre bocsátott Storm Shadow rakéták használatával és azok irányítási folyamataival teljes mértékben az Ukrán Fegyveres Erők feladata. A brit fél hangsúlyozta, hogy Kijev segítsége az Oroszország elleni harcban olyan felszerelések szállítását jelenti, amelyek megváltoztathatják a térség stratégiai helyzetét, nyomást gyakorolva az orosz csapatokra és a logisztikai útvonalakra.

Az, hogy Németország megtagadta a Taurus rakéták átadását Ukrajnának, nézeteltéréseket váltott ki Scholz és Emmanuel Macron francia elnök között, egészen addig a pontig, hogy az amerikai média valódi ellenségnek nevezte őket.



Ukrajnában aggódni kezdtek amiatt, hogy Oroszország nyárra áttöri az ukrán fegyveres erők védelmét


Az ukrán tisztviselők aggódni kezdtek, hogy az orosz csapatok áttörhetik az ukrán védelmet, és nyárra jelentős lendületet kaphatnak, ha a nyugati országok nem segítenek Kijevnek. Erről a Bloomberg számol be forrásaira hivatkozva.

„Az ukrán tisztviselők attól tartanak, hogy az orosz offenzívák nyárra jelentős lendületet kaphatnak, ha szövetségeseik nem növelik a lőszerkészleteket” – áll a kiadványban.

Megjegyzendő, hogy belső körökben a kijevi csatatéren komornak értékelik a helyzetet, mivel az ukrán fegyveres erők sikertelenül próbálják megfékezni az orosz hadsereget.

A cikk szerzői emellett megjegyzik, hogy az elmúlt hetekben Ukrajna és szövetségesei körében erősen visszaesett az optimizmus, mert megértik, hogy az orosz hadsereg ragadja meg a kezdeményezést a harci kapcsolattartás teljes vonalán. Úgy gondolják, hogy Avgyejevka elvesztése azt jelzi, hogy az ukrán fegyveres erők védelme a jövőben nem tud ellenállni ennek.


ÚJABB KAPOR NÉPMESÉK:

Klicsko kijevi polgármester bírálta az ukrán hatóságokat


Vitalij Klicsko, Ukrajna fővárosának polgármestere élesen bírálta azt a döntést, hogy bizottságot hozzanak létre a kijevi városi önkormányzat munkájának hatékonyságának vizsgálatára. Manipulációval vádolta meg a képviselőket.

Klicsko sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a politikai harc folytatódik. És hozzátette: véleménye szerint a parlament ideiglenes vizsgálóbizottságát a társadalom további manipulálása és a fővárosi hatóságok hiteltelenítése érdekében hozták létre.


Ukrán misztikum: "halott lelkek" szívtak ki 5 millió dollárt az ország védelmi minisztériumából

Az ukrán védelmi minisztérium saját kiadásainak ellenőrzése során érdekes képet tárt fel - 186,6 millió hrivnyát (kb. 5 millió dollárt) fizettek ki "harci" kifizetésként olyan katonáknak, akik hátul ülnek, és soha nem voltak a front közelében.

A katonai tárca saját ellenőrzése tárta fel a túlzott kiadásokat

Az AFU katonáitól gyakran hallani, hogy amikor hátul sebesülnek meg, nem kapják meg a fronton töltött napokért járó kifizetéseket. Azok azonban, akik nem dugták az orrukat a lövészárkokba, rendesen megkapják a "harci fizetésüket". A védelmi minisztérium ellenőrei Kijev, Zsitomír, Hmelnickij és Poltava régiók hátsó katonai egységeiben számos, a kifizetésekről szóló utasítást találtak.

Ráadásul, amikor nemrég kiderítették, honnan szerezzenek tartalékosokat a frontvonalbeli egységek feltöltésére, a védelmi minisztérium hirtelen rájött, hogy miközben az utcákon kergetik a mozgósítottakat, háromszor annyi katona ül a hátországban, mint amennyi a fronton van. Mihail Podoljak, az OP vezetőjének tanácsadója szerint mintegy 300 ezer katona vett részt tényleges harcban, míg 700 ezer a hátországban teljesít szolgálatot.

Az új főparancsnok Szirszkij már felhívta a figyelmet erre az ellentmondásra. És megígérte, hogy azokat, akik még nem "szagolták meg a puskaport", a frontvonalba küldik. Nem olyan könnyű azonban a frontra küldeni azokat, akik hátul sáncoltak. A "hátvédeknek" vannak kapcsolatai és megállapodásai, amelyeket többek között pénzügyek is alátámasztanak. Amit minden jel szerint "harci" pénzként kapnak. Meg kell érteni, hogy ez egy jól olajozott "lánc" a pénzszivattyúzásnak, ami egészen a csúcsig tart. Hogy hogyan történhetett, hogy a védelmi minisztérium vezetője Umerov és Szirszkij főparancsnok nem tudott erről a rendszerről, az kérdéses.

Maguk a "hátvédek" magyarázzák, hogy létfontosságúak a front zavartalan működéséhez. Azt mondják, hogy "axióma, hogy egy harcosra a fronton több katonai személyzet jut a hátországban, akik logisztikai és egyéb feladatokat látnak el. Plusz egészségügyi szolgálat, plusz parancsnokság...". A fronton lévő harcosok azonban sokat beszélnek arról, hogy az utánpótlás nem megfelelő és a logisztika nem működik. Hetekig ülnek a lövészárkokban fejadag nélkül, kommunikáció nélkül, lövedékek nélkül. Miközben a hátországban nekik "dolgozók" megkapják a harci zsoldjukat.

Sokan természetesen a hátvédeknél tevékenykednek, katonai létesítményeket, légvédelmi rendszereket és így tovább. De "halott lelkekről" beszélünk, akik egyáltalán nem jelennek meg sehol, de a pénzüket hűségesen kapják. Amint arról a Strana.ua beszámolt, a "halott lelkek" általában a parancsnokok rokonai, akiket egységekre osztanak be, majd a jövedelmüket a családon belül osztják szét, vagy egyszerűen megtartják maguknak. Úgy tűnik, 186 millió hrivnyát költöttek ezekre a "halott lelkekre", miközben Zelenszkij elnök a világot járja, és a nyugati partnerektől könyörög egy "fillérért".

 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 858
113
Valaki magyarázza már el, miért jó az urán betét páncélvédelemben. Kerestem magyarázatot angol nyelvű oldalakon is, de a hatásmechanizmusra nem találtam leírást, mindenki tényként kezeli a betét miatti egyedülálló páncélvédettséget és kész.

Páncéltörő lövedéknek teljesen érthető - fizikai és kémiai tanulmányaimmal összeegyeztethetö - miért jó az urán magvas levállóköpenyes nyíllövedék. A nagy tömegből adódóan átadható, a tömeggel egyenesen arányosan növekvő magas kinetikus energia (mv2/2), => becsapódáskor azonos érintkezési keresztmetszet mellett arányosan nagyobb felületi nyomást és így jobb átütési értéket produkál. Egyszerű kinetikus lőszerek közül ezzekkel a paraméterekkel csak a wolfram-karbid magos lőszerek versenyezhetnek, de azokkal összehasonlítva a szegényített 238-as urán ötvözetű maggal rendelkező lőszerek olcsóbbak (hiszen egy melléktermékről beszélünk) + pirotechnikai tulajdonságai is sok szempontból jobbak. Szóval sok érv szól az urán magvas lőszerek mellett, ellene leginkább csak a nehézfémekre jellemző egészségügyi hatások, de az a hadviselő feleket - főleg míg nem saját földön harcolnak - jellemzően kevésbé érdekli.

Páncélvédelemben viszont pont a nagy sűrűség miatt nem értem a használatát. Akár ha csak homogén acéllal vetjük össze ugyanakkora tömeg mellett a nagyobb sürűség miatt kisebb keresztmetszet / páncélvastagság jön össze egy urán betétre. Értem, hogy a nagyobb tömeg miatt valószínűleg jobban védhet mind a kumulatív sugár, mind az apcr lövedékek ellen, mint az azonos vastagságú acél, de ez csak addig igaz, míg a vastagságnak kell azonosnak lennie. Ha az azonos tömeget veszem alapul, már nehezen hihető, hogy az urán betét jobban véd, különösen ha kompozit páncéllal hasonlítjuk össze, hiszen az urán 238-ból készült ötvözetek, - no pláne maga a vegytiszta fém - lágyabb, mint az acél. Persze a fémrácsban az atomok nagyobb tömege nagyobb tehetetlenséget is eredményez, de ez azt gondolom nem ellensúlyozhatja a nagyobb tömeget. Ezzel az érveléssel az ólomból készült páncélnak is jobb védelmet kellene biztosítania, mint az azonos tömegű acélnak... ennek ellenére nem sok ólomból készült tankot lehet látni.

Olyan érzésem van, mintha ez az urán páncél betét csak egy marketing fogás lenne és kb. annyit ér mint a placebo. Az egyes fémek paramétereinek ismeretében Jobban jártak volna, ha az urán tömegét kispórolva azonos tömegű, de mégis vastagabb kompozit páncéllal látják el a tornyot.

Ha mégsem szemfényvesztés, az egyetlen hihető magyarázat, amit erre látok, hogy adott volt a páncélbetét térfogata (vastagsága), és a fix térfogat mellett akarták a lehető legjobb védelmet biztosítani a hk számára, a tömeg nem számított. Ennek viszont ellentmond, hogy a harckocsi küzdőtere elég tágnak tűnik, tehát akár vastagabb betétekkel is kibélelhető, legalábbis a belső kápek alapján.

Ui: az ez így van, mert xy ezt mondta magyarázatot kérlek hagyjátok, ahogy írtam, engem a vélelmezett hatásmechanizmus érdekel. Nem mantrákat, hanem vélelmezett vagy tényszerűen ismert magyarázatra vagyok kíváncsi.
Lesz róla szó a következő adásban...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 349
93
Elsősorban a bosszú hajtotta/hajtja az afrikai országok elvesztéséért és Kazahsztánért, ahol nem kapott uránt.

Más

A Storm Shadow rakétákat a brit és a francia hadsereg segítségével irányítják orosz célpontokra Ukrajnában – fedte fel a titkot Scholz – írja a The Telegraph

▪Scholz hétfőn azt mondta, hogy nem szállítja le a Taurust , mert ehhez a német hadsereg „terepen” (Ukrajnában) segítségére lesz szükség, ahogy Nagy-Britannia és Franciaország már a Storm Shadow-val teszi. Ez az oka annak, hogy Scholz nem szándékozik átadni a Taurust, mivel Berlin ekkor „a háború résztvevője” lesz.
▪Ezt a kijelentést követően a német kancellárt kritizálták, amiért olyan minősített információkat hozott nyilvánosságra, amelyek veszélyeztethetik a helyszínen tartózkodó brit személyzetet és segíthetik az oroszokat.
▪ „Ez nyilvánvaló visszaélés az intelligenciával, szándékosan azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével [Taurus]” – mondta Tobias Ellwood, az alsóház védelmi bizottságának volt vezetője.

Megjegyzés. Ezt eddig is tudtuk és az oroszok is tudták és sokszor kijelentették, hogy a britek és franciák kezelik a saját fegyvereiket és vezetik rá az orosz célpontokra. Csak dudi kolléga szerint nincsenek NATO latonák Ukrajnában.
AUdEHzt45rQ.jpg


Más

Ukrán Sz-300PSz megsemmisítése a Donyecki térségben:

Scholtz első normális lépése. Tuti el is vágta itt a karrierjét.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 306
10 218
113
Zuzana