[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
364
2 426
93
A hajóvédelem témájában megkérdezném, hogy ezek a hajók amelyeket kilődöztek az ukránok konkrétan mire jók.

A kérdés komoly, és párhuzamba állítható a tankok mire jók kérdéssel.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy semmire.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A hajóvédelem témájában megkérdezném, hogy ezek a hajók amelyeket kilődöztek az ukránok konkrétan mire jók.

A kérdés komoly, és párhuzamba állítható a tankok mire jók kérdéssel.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy semmire.
Pl. védeni a krími hidat, őrjáratozni a saját partokhoz közel, vagy nem engedni az ukrán hajókat hajózni, lezárni előttük a Fekete-tengert.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
Kadirov az oroszországi hadifoglyok feketepiacáról szóló hírekre reagált

Kadirov nonszensznek nevezte az orosz hadifoglyok feketepiacáról szóló ukrán hamisítványt
Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov cáfolta azokat az álhíreket, amelyek a nyugati és ukrán médiában megjelentek egy oroszországi feketepiac létezéséről, ahonnan állítólag ukrán hadifoglyokat vásárolnak, hogy később elfogott csecsenekre cseréljék őket. A politikus erről a Telegram csatornájában írt.

Kifejtette, hogy az Oroszországgal ellenséges média Vjacseszlav Levickijt választotta az anyag hősének, akinek életét az Ahmat különleges erők katonái mentették meg.
Az ukrán fegyveres erők katonája, akit kollégái elhagytak, tavaly áprilisban adta meg magát. Lábai eltörtek, kezei megfagytak, ezért gyorsan Groznijba szállították, ahol minden szükséges segítséget megadtak neki.
Levickij végtagjait gangréna miatt amputálni kellett.

A nyugati média azonban azt írta, hogy a csecsenek kiváltották valakitől a haldokló Vjacseszlavot, Groznijba vitték, levágták a karját és a lábát, hogy később csecsenre cseréljék – tette hozzá Kadirov.

Ezt „egyértelmű ostobaságnak” nevezte. És elmagyarázta, hogy Vjacseszlavot és két másik foglyot átadták az ukrán félnek. Cserébe pedig visszaküldhettek három orosz katonát, akik nem is Csecsenföldön származtak.

„Sem Oroszországban, sem a Csecsen Köztársaságban nincs feketepiac a hadifoglyok cseréjére és az ellenük irányuló kínzásra” – zárta a politikus.



A NATO-kémek figyelmeztetnek az ukrán fegyveres erők újabb provokációjára

A NATO felderítő repülőgépei aktívabbá váltak a Fekete-tenger felett. A kémrepülőgépek csoportja az elmúlt 24 órában felerősödött. Ez arra utal, hogy az ukrán fegyveres erők új tengeri és légi drónokkal készülnek a krími célpontok és fekete-tengeri flottánk hajói ellen. Erre egyszerre több katonai információs forrás is figyelmeztetett.

Így Alekszandr Zimovszkij katonai újságíró arról számolt be, hogy a NATO P-8 Poseidon nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépét, valamint az amerikai légierő RQ-4 Global Hawk stratégiai nagy magasságú felderítő drónját észlelték a krími irányban. Folyamatos felderítést végeznek.

Emellett az olasz Gulfstream G550 CAEW radarfelderítő repülőgépet és az angol RC-135 Rivet Jointot is észlelték a régióban.

A felderítő csoportot NATO Eurofighterek és Typhoonok fedik le. Állandóan a levegőben vannak szolgálatban.

A felderítő gépeket a levegőben az Airbus KS-2 típusú angol légi tartályhajó tankolja. A ciprusi RAF Akrotiri felszállása után akár 6,5 órát tölt a levegőben.

„A közeljövőben ebbe az irányba fognak támadni... – az előjel helyes” – zárja Zimovszkij.
Talán éppen március 8-ára készül provokációra az ukrán fegyveres erők.

A Militarist csatorna emellett úgy véli, hogy az RQ-4B Global Hawk drón megjelenése a Fekete-tenger felett „a célpontok újabb felderítésére utalhat a cirkálórakéták és pilóta nélküli hajók új támadása előtt”.
A drón 16 km-es magasságban repül, és több száz kilométeres mélységig pásztázza területünket.

A Katonai-politikai Analytics csatorna arra a következtetésre jutott, hogy a NATO felderítő tevékenysége a Fekete-tenger felett, ahol a brit Boeing RC-135W Rivet Joint, az amerikai Boeing P-8A Poseidon, az olasz Gulfstream G550, az amerikai Northrop Grumman RQ-4B Global. A Hawk drón és az Airbus KC2 Voyager brit tanker nem véletlen.

„A korábbi terrortámadásokat mindig a NATO aktív felderítő tevékenysége előzte meg” – emlékeztet a forrás. – Ez azonban nem ért el olyan méreteket, mint előző nap.

A „Rybar” forrás arra figyelmeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők több tucat haditengerészeti drónt készítettek elő támadásra, amelyek csak a támadás jelére várnak.

Csak remélni tudjuk, hogy az orosz vezérkar is felfogta a jelzést, és levonja a megfelelő következtetéseket a NATO hírszerzési tevékenységének megerősítéséből.

- Csak remélni tudom, hogy az orosz vezérkar is felfogta a jelzést, és levonja a megfelelő következtetéseket a NATO gépek lelövésének szükségszerűségéről.
Még a végén a Nato gépek a Fekete tenger térségében "csapnak össze" az Orosz légierő gépeivel nemzetközi légtérben.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: vontod and sixtus

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Állítólag percekig tarta megközelítés, az aért elég sok idő.

ja.. borús éggen, este, mikor még holfény sincs.. a hánykolódót, habokat verő hullámzó tengeren egy kb magából a természetes háttérzajnál kisebb kibocsájtású eszközt az is csoda, hogy egyáltalán kiszúrnak.
Egyszerre minden irányból jönnek.. nincs hőképe.. radar, szonár meg nem fog a háttérzaj alatti, csapdosó, hullámzó sávban dolgozni.
Se pánik, hogy minden irányból özönlenek ezek a szarok.

Nyilván a magyar tengerészek kiszúrnák, meg a képzeletbeli műszereken látnák.. hiszen neonzölden világíthat.. a hőképe meg egy szupernovarobbanás... hajókürttel jön nektek .. másfélméteres hullámok közt meg acélvitorlát bont nektek , hogy lássátok a radarotokon.
Meg az amcsik is olyan hülyék, hogy sosem arra az időpontra időzítenek, amikor szart se látni.
Ti pedig a leghalálosabb nyugalommal, tervszerűen dolgozva, mindenki tudva melyik azonnal kiszúrt célpontot megsemmisítenétek.
Ez holtbiztos így lenne.

A magyar haditengerészet csuklóból megoldja.. fő az önbizalom. Gyanítom, hogy pár ember dolgozik a problémán.
Csak hát ezek a részeg orosz matrózok inkább rumot isznak és nem figyelnek.. az életükért.

Szerintem komoly pozíciókat elfoglalhatnánk az admiralitásnál... lenne ajánlólevél részemről.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 315
113
Igen is meg nem is. CIWS géppuskával//gépágyúkkal viszonylag működőképes viszont sokszor már kellemetlen közelségben hatékony csak.

A felderítés a nehézkes, ezek a drón-csónakok részben alámerülve, alig lóg ki a vízből belőle valami simán összekeverhetőek a nagyobbacska halakkal vagy egyáltalán nem is látszik. A kis méret miatt a meghajtás lehet olyan halk is hogy akár még a szonáron se nagyon észrevehető.. Multispekrális észlelés drónokkal a levegőböl optika+SAR, aktív szonár, mikrofonok esetleg vontatott grafén jelzőháló, ezeket összegyúrva lehetne valami hatékonyabb védelmi rendszert tákolni.
A drónok indulóhelyeit sem ártana megsemmisiteni.Sok kisebb, gyors járőrhajó is jó lenne. Azok mozgékonyabbak, gyorsabbak. Nekem az jön át, hogy ennek a témának nincs olyan nagy prioritása jelenleg. Ha eljutnak Odesszáig, akkor a téma meg már tágytalan lesz.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
"Az odesszai orosz támadás nem volt összefüggésben Zelenszkij-Mitsotakisz jelenlétével"

A dél-ukrán katonai parancsnokság szerint az odesszai támadás nem volt összefüggésben Zelenszkij-Mitsotakisz jelenlétével.
Natalia Humenyuk, az ukrán erők déli parancsnokságának sajtóreferense szerint a támadás nem a két vezetőt, hanem az odesszai kikötő létesítményeit érintette.

Ezenkívül az elemzők jelentése szerint a találatok területétől való távolság nem „150 méter”, amint azt közölték, hanem legalább 3 km.


Ukrán dzsip aknára hajt és felrobban - Katonák azonnali halála


Egy ukrán dzsip taposóaknára hajtotttt, ami olyan pusztító robbanást okozott, hogy katonákat dob a levegőbe.
Egy túlélte?
Ezek nagyon durva képek, amelyek azt mutatják be, milyen rossz egy háború. Ez nem egy elektronikus játék.


Az ukránok állását egyetlen 500 kg-os kazettás bomba törölte el (videó)

2024.03.06. | 23:38

Oroszország régebben figyelmeztette a nyugatot, hogy ne adjon kazettás fegyvert Ukrajnának, mert ők is használni fogják a sajátjukat, de az USA mégis átadta Kijevnek, Kijev is figyelmen kívül hagyta az orosz figyelmeztetést, és használni kezdték.

Oroszország azt mondta, hogy nagyobb bombáik vannak, és használni fogják őket.
A figyelmeztetés most válik valóra. Igen, erre gondoltak.
Az 500 kg-os bomba 108 robbanó lőszert tartalmazott.


Ukrán nyilvántartás: 50 ország zsoldosai harcolnak oldalunkon


Ma van az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága nemzetközi légiója létrehozásának évfordulója.
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága folytatta a beismerést, hogy 50 állam zsoldosai harcolnak az ukránok oldalán. – számolnak be az ukránok.
A zsoldosok között állítólag vannak "harcosok, különleges műveleti erők veteránjai és más katonai egységek" az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Dániából, valamint Európa, Ázsia, Afrika és Dél-Amerika országaiból.

Az oroszok a maguk részéről azt állítják, hogy több mint 5800 külföldi harcos vesztette életét az ukrán fronton, köztük 1427 lengyel, 466 amerikai és 344 brit harcos.

- És tudnivaló, hogy szeretnek a zsoldosokra vadászni.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Ha eljutnak Odesszáig, akkor a téma meg már tágytalan lesz.
a téma túlmutat az orosz-ukrán konfliktuson, felmerül a kérdés hogy ilyesféle fenyegetéssel szemben mit tud kezdeni az amerikai haditengerészet, különös tekintettel arra hogy az egész tengeri drón fegyvernem még gyerekcipőben jár, viszont pont a mostani események mutatnak rá a technika perspektivikus mivoltjára
és felmerül további kérdésként az analógia a manpadokkal, mi lesz akkor ha ezek az eszközök annyira elterjednek hogy idővel nem csak ilyen-olyan államok hanem alkaloidás tenoristák is szerezhetnek belőle
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 277
93
a téma túlmutat az orosz-ukrán konfliktuson, felmerül a kérdés hogy ilyesféle fenyegetéssel szemben mit tud kezdeni az amerikai haditengerészet, különös tekintettel arra hogy az egész tengeri drón fegyvernem még gyerekcipőben jár, viszont pont a mostani események mutatnak rá a technika perspektivikus mivoltjára
és felmerül további kérdésként az analógia a manpadokkal, mi lesz akkor ha ezek az eszközök annyira elterjednek hogy idővel nem csak ilyen-olyan államok hanem alkaloidás tenoristák is szerezhetnek belőle
Mintha ezt a fegyvert egy kicsit elhamarkodottan dobták volna be az angolszászok ebbe a konfliktusba. Ilyet fog faragni mindenki, és ezt azok szívják meg akik a tengereken keresztül próbálják leuralni a világot - ők maguk. Sztem nem érte meg nekik, megint rövidtávon gondolkodtak. Lehet agyalni hogy 2025-ben hogyan védik ki a koppintásokat.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
a téma túlmutat az orosz-ukrán konfliktuson, felmerül a kérdés hogy ilyesféle fenyegetéssel szemben mit tud kezdeni az amerikai haditengerészet, különös tekintettel arra hogy az egész tengeri drón fegyvernem még gyerekcipőben jár, viszont pont a mostani események mutatnak rá a technika perspektivikus mivoltjára
és felmerül további kérdésként az analógia a manpadokkal, mi lesz akkor ha ezek az eszközök annyira elterjednek hogy idővel nem csak ilyen-olyan államok hanem alkaloidás tenoristák is szerezhetnek belőle
Azok az államok tudnak hatékonyan nagy hatótávolságú drónfegyvert használni (mindegy hogy légi vagy tengeri) amelyeknek van saját műholdas kommunikációs rendszerük. Ebből is látszik, mennyire ukránok ezek a dróncsónakok...
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
119
709
93
Azok az államok tudnak hatékonyan nagy hatótávolságú drónfegyvert használni (mindegy hogy légi vagy tengeri) amelyeknek van saját műholdas kommunikációs rendszerük. Ebből is látszik, mennyire ukránok ezek a dróncsónakok...
Így van. Az első az ilyen államok közül ukrajna,ha jók a megérzéseim,akkor a következő ilyen állam a papucsos szaudi lázadók állama lesz.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 517
113
Így van. Az első az ilyen államok közül ukrajna,ha jók a megérzéseim,akkor a következő ilyen állam a papucsos szaudi lázadók állama lesz.

Most be kell, hogy valljam, hogy évekkel ezelőtt, amikor az orosz-ukrán még el sem kezdődött, én már azon gondolkoztam, hogy az argentinok helyében ilyen tengeri drone-okkal győzném le a Royal NAVY-t a Malvinas-nál, a műholdat meg megoldanám Kínától, vagy Oroszországtól hozzá.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 128
113
Így van. Az első az ilyen államok közül ukrajna,ha jók a megérzéseim,akkor a következő ilyen állam a papucsos szaudi lázadók állama lesz.
Éppen ezt akartam megemlíteni, hogy szerintem a tengeri drón kategóriában hamarosan új induló lesz Jemenben. Mert ahogy az orosz nem látja ezeket és igazából nincs kidolgozott védelmi stratégiája ellenük, úgy sztem az angolszász oldalon is szembesülni fognak ezekkel a problémákkal hamarosan. Az iráni mérnökök már dolgoznak a megoldáson... :D (és ahogy a légi dróntechnológiában maradandót alkottak, úgy valószínűleg a tengeri drón kategóriája sem lesz idegen számukra...)
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
Éppen ezt akartam megemlíteni, hogy szerintem a tengeri drón kategóriában hamarosan új induló lesz Jemenben. Mert ahogy az orosz nem látja ezeket és igazából nincs kidolgozott védelmi stratégiája ellenük, úgy sztem az angolszász oldalon is szembesülni fognak ezekkel a problémákkal hamarosan. Az iráni mérnökök már dolgoznak a megoldáson... :D (és ahogy a légi dróntechnológiában maradandót alkottak, úgy valószínűleg a tengeri drón kategóriája sem lesz idegen számukra...)
Szerintem meg fognak jelenni a tengerészetben új kisérő hajókategóriák, amik kisebben lesznek mint a túlhízott korvettek, új néven, pl: boci
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
A németek nem szállnak meg országokat, az oroszok viszont igen.

Szerinted 1938 - 1945 között mi volt ? Tisztában vagy a világháborús terveikkel ? o_O :confused: :eek:

A németeket 1945-re legyőzték, azután megszűntek politikai tényezőnek lenni, azonban attól még mindig vannak és lesznek magukat nagyhatalomnak képzelő országok, és így lesznek mind belpolitikai válságok, államcsődök, polgárháborúk, beavatkozások, háborúk, és megszállások bárhol a világ pontján.

Először is különbséget kell tenni az illegális, és a legális megszállás között.

Illegális megszállás volt az, amit Németország csinált 1938 - 45 között, vagy Japán 1931 - 45 között, és nem csak ez a kettő van, az USA vietnámi háborúzása, és a 2003-as Iraki háborújuk is illegális volt. Még Irán ellen is terveztek háborút, azonban annak már nem volt meg a társadalmi támogatottsága, sőt ellenezték ...

Legális megszállás volt az, amit a világháború során megtárgyalt Churchill, Sztálin, Roosevelt, és Truman. Az más dolog, hogy ezek a politikusok, és az őt követők azok jó útra terelés helyett sok helyen valóban megszállókként viselkedtek.

És az is relatív, hogy mi számít megszállásnak. Ukrajna az nem létezett 1922 vagy 1991 előtt, ergo nem is lehetett megszállni.

A szovjetek szálltak meg országokat, nem az oroszok.

Lehet, és fogok is arról írni, hogy a Szovjetunió az nem feltétlenül egyenlő Oroszországgal, sőt máshogy és más irányba is csinálták a dolgokat ...

A Szovjetunió az totalitárius diktatúrának indult, idővel sokat enyhült a rendszer, ez a Hruscsov-korszak, azonban továbbra is az egyszerű orosznak vagy kazahnak vagy zsidónak nem volt semmilyen beleszólása a saját kis falujuk 5 éves tervébe sem, a szűk politikai, katonai, és a gazdasági elit bebetonozta magát, és nehezen történt vérfrissítés. Arról, hogy kivel társuljanak külpolitikailag, nemhogy ki ellen kelljen háborúba menni, azokról meg végképp nem tartottak semmilyen népszavazást, csak érkezett a parancs az SzKP-tól, amit a népbiztosok, és komisszárok továbbítottak.

A Szovjetunióban 1991-ben tartottak először ügydöntő, és tényleges következményekkel is járó népszavazásokat, azelőtt soha, semmiben nem kérték az átlagpolgár véleményét, pedig lett volna miben.

Ellenben Németországban annak idején megválasztották Hitlert, vagy az USA-ban is a lakosság 76 %-a támogatta a 2003-as Iraki háborút.




Az ukránok meg a Kijevi Rusz óta folyamatosan ott élő szláv lakosság leszármazottjai.

Te ezt teljesen komolyan gondolod ? o_O :confused: :eek:

Milyen történelmet olvastál ?

Ez mit is jelent akkor ? Mióta is vannak ukránok ? 882 óta ? Miért nem 482 óta ? Mert Kijevet az ukrán legendárium szerint 482-ben alapították, tehát több, mint 1500 éve ős-ukrán ?

Nyíltan vállalom, hogy az oroszok mellett foglalok állást, azonban nem bólogatok nekik kritikátlanul minden politikai lépésükre, és nem is gyártok nekik mese és mitikus történelmet. Realistán nézve a modern, és jogfolytonos Oroszországot, és orosz népet azt 1547-től számítom, onnantól, hogy IV. (Rettegett) Iván kikiáltotta magát minden oroszok cárjának.

Ellenben az ukránok mit mondhatnak ? Hogy már 1241 vagy 882 vagy 482 óta van Nagy-Ukrajna, és ukrán nép ?

Ahány ukrán nacionalistával találkoztam, annyi évszámot adtak meg, hogy mióta vannak olyanok, hogy ukránok. Nem kettő, meg hármat, hanem hatot, sőt nyolcat is. Még ők maguk sem biztosak a saját történelmükben :cool:


Az oroszok, a tatárok, a litvánok, a lengyelek, a svédek, a törökök, és az osztrákok állandó, és évszázadokon átnyúló harcai a terület felett a nemzetiségi összetételt nagyon is megkeverték.

A nyugati országrész etnikájára a jó pár évszázados litván, és lengyel birtoklás, és lakosság nyomta rá a bélyegét. Kijev felében, a Dnyepertől keletre, és a dél egy jó részén a lakosság az etnikai orosz. Délnyugaton meg törökök voltak. És a Krím meg tatár volt, török függőséggel.


Ilyenek között hol voltak az ukránok ?

Ezért nehezen tudom elképzelni hogy valójában van-e "fajtiszta" ukrán lakosság.

Te meg azt akarod bizonygatni, hogy 482 /882 / 1241 óta töretlenül fajtiszta ukránok élnek ott, kék-sárgára lefestve ?

Nem érzed valóságot nélkülözőnek, és történelmietlennek ezt ?



Ungváry Krisztián felcsapott politikai celebnek, és politikailag korrekt megmondóembernek, azonban az ilyen kitérés ellenére ő is azt mondja, hogy nem létezett Ukrajna 1991 előtt. A magyar történészek pápájaként. De te jobban tudod, hogy töretlenül léteztek az ukránok, meg Ukrajna évszázadokon, sőt évezredeken keresztül.

Mire jó ez, mit akarsz elérni azzal, hogy teljes lelkierővel bizonygatod, hogy már akkor is voltak ukránok, amikor egyébként nem ?

Mikor kezdesz el fabrikálni Nagy-Ukrajnát, ami alapján fél Oroszország, meg fél Kelet-Európa valójában ősi ukrán föld ? Mert az ukrán nacionalisták valóban fél Oroszországot, meg fél Kelet-Európát a magukénak követelik.

Azonban nem csak az ukránok ilyenek, a szlovákok, és a románok is összehoztak ilyen szellemiségű történelemírást, és tanítanak is az oktatási rendszerükben, és emlékműveik is hirdetik az ilyen történelem értelmezésüket.



Lehet a kínait mondanám. A kínaiak értenek a soft power-höz is. Van saját gazdaságuk ami nemzetközileg versenyképes. Politikailag is kiszámíthatóbbak. Ettől függetlenül ők is ugyanolyan kegyetlenek.

Kína és a Soft Power XD

Sok hülyeséget láttam a politika kategóriában, de ennek a hozzászólásnak ezen része az, ami elérte, hogy majdnem lefejeltem a monitort. Még csak azt se tudom hogy komolyan beszélsz-e vagy trollkodsz, de lehet bekapok két adag nyugatót, hogy bírjam.

Maó uralma alatt mennyi háborút vívtak ? És Maó után is ? És belpolitikailag milyen volt Kína Maó uralma alatt ? És azok az országok, akik a Maóizmust ültették át ? Ceaușescu hogy végezte ? :rolleyes:

Teng Hsziao-ping alatt is a Nyugat, meg később az oroszok jóindulatán múlott, hogy szóba álltak velük, különben lehetne Kína mindmáig egy Kambodzsa-szintű ország. Vagy még rosszabb, Észak-Korea nagytestvére is lehetne.

Szabadságilag Oroszország teljesen más ligában van mint Kína. És nem olyan rossz, mint amilyennek beállítja egy hangos tábor.



Olyan nagy ellenállást nem tanúsítanak, akkor már Magyarország az aki tényleg gáncsol mindent.

A horvát államfő megmondta, hogy az ukránoknak ha másba nem, de a Krímbe bele kellene törődniük, és a fegyverszállítás semmire nem megoldás.

Ausztria sem ad fegyvereket, és még kiképzést sem vállal.

Bulgária is nyíltan megmondta, egész pontosan az ő elnökük:

A fegyverszállításokhoz ragaszkodó háborús pártoknak először választásokat kell nyerniük, kormányt kell alakítaniuk, és vállalniuk kell a felelősséget azért a döntésért, hogy a Bolgár Hadsereg átadja fegyvereit Ukrajnának. Olyan emberek, akik egyáltalán nem értenek semmit a hadsereghez, most mindent megtesznek, hogy belekeverjenek minket az ukrajnai konfliktusba, amit nem fognak tudni majd ellenőrizni.

Görögország is megmondta, hogy nem adnak egyetlen egy Leopárd 2-est sem adnak, mert az ő saját nemzetbiztonságuk a fontos, nem az, hogy mi van Ukrajnával.

Jó látni, hogy azért mások is vannak, de valamiért csak a magyarokat emeled ki.

A másik, a Magyar Kormánynak mi köze van ahhoz, hogy az USA mennyi harckocsit, vagy Portugália - Belgium - Dánia mennyi vadászrepülőt ad ? Semennyit. Kizárólag az USA kormányán + törvényhozásán, vagy a felsorolt kis országokon múlik egyénileg, hogy Mit, és kinek adnak el.

Azt mivel magyarázod, hogy Ukrajna 31 Abrams-et kapott, addig Marokkó meg 162 db-ot ? Vajon mire fel ez ? Miért van, hogy Ukrajnának fájdalmas huzavona, hárítás, cirkuszolás után adtak nagy kegyesen 31 Abrams-et, addig Marokkóval gyors szerződéskötés és leszállítás volt ?



Ezek random számok.

Mit jelent ez, mit akarsz ezzel mondani ?



Odesszát az általam linkelt nyelvi térkép is orosz nyelvűnek mondta 2001-ben. Azóta sok minden változhatott.

Honnan származik az a térkép ? Ki készítette ?

Irodalmi, steril ukrán és orosz léteznek, külön - külön. De attól még gyakorlati valóságban az orosz a domináns.

A probléma az, hogy több egymástól független forrást tudok hozni a te térképed ellen, miszerint Ukrajna jó nagy része oroszajkú. Mind közvéleménykutatások, mind történészeti írások.

A

- Gallup

- Kyiv International Institute of Sociology

- GfK Ukraine

- Center for Insights in Survey Research

- U.S. Agency for International Development (USAID)


ezek mind azt írják, hogy az orosz a domináns nyelv Ukrajna nagy részében, és csak Kijeven túl csökken az orosz nyelvhasználat.



In 1959, only 23 % of students in Kiev were being taught in Ukrainian, while 73 % were being taught in Russian. As Russification of the educational system accelerated, more and more students in Russian-language schools refused to take Ukrainian even as a subject. [2]

Plokhy, Serhii (1957-...). (6 September 2018). Lost kingdom : a history of Russian nationalism from Ivan the Great to Vladimir Putin. ISBN 978-0-14-198313-4. OCLC 1090811885.


Direkt ukrán forrást is hoztam.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93

Reakció az ukrajnai háborúra.

"Ezt a modellt azonban aligha lehet ebben a formában megvalósítani Németországban. Svédországban például egy évfolyamnak körülbelül tíz százalékát toborozzák a hadseregbe. Németországra átültetve ez azt jelentené, hogy a Bundeswehrnek évente 40 ezer sorkatonát kellene kiképeznie. A haderőnek ehhez nincs elég laktanyája és kiképzőtisztje. Az ideális létszám nagyságrendileg 3 ezer vagy 4 ezer lenne reálisan tekintve" :D:D:D

Németország évente 3-4000 sorkatonát tud ellátni szállással meg ami kell :D. A NATO európai "erős bástyája" :D.

Legalább le se írnának ilyet nyilvánosan.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
NEM MUSZKA NÉPMESE – A MÁSODIK LÉPCSŐ JÖTT EL:

Háborúban állunk az egész Nyugattal


A háború a kollektív Nyugattal arra kényszeríti Oroszországot, hogy függetlenítse magát a dollártól, az eurótól és minden más, tartalékvalutaként megjelenő valutától

Oroszország teljes és totális militarizálására van szükség, mert háborúban áll a Nyugattal - mutat rá Alekszandr Dugin orosz elemző, Vlagyimir Putyin korábbi közeli tanácsadója, aki a RIA Novosztyi orosz hírügynökség cikkében hangsúlyozza, hogy ahhoz, hogy Oroszország győzni tudjon Ukrajnában, hadiállammá kell válnia.

"Ma létfontosságú az ország, az állam és a nép teljes és totális militarizálása.
A militarizáció a társadalom katonai alapokra való átállítását jelenti.

Amikor béke van, és egy ország létfontosságú érdekei és puszta léte nincs veszélyben, akkor a túlzott militarizáció nem szükséges, felesleges.

Természetesen minden szuverén államnak rendelkeznie kell hadsereggel, olyan fegyveres erővel, amely képes megvédeni azt egy kritikus helyzetben.

Ezért a teljes demilitarizáció nem más, mint a szuverenitásról való lemondás, amely egy külső hatalomtól való abszolút függőségi megállapodásra utal" - áll a RIA Novosztyi orosz hírügynökség cikkében, amely rámutat, hogy a militarizáció intenzitása és mértéke változó.

Oroszország háborúban áll

"Amint azt Putyin elnök a Szövetségi Gyűlés előtt tartott beszédében nyilvánosan elismerte, Oroszország háborúban áll. Olyan háborúban, amelyet ráerőszakoltak. Egy háborúban az egész kollektív Nyugat ellen.
Az USA és az EU közvetlen részvétele napról napra egyre világosabban hallatszik - olyannyira, hogy már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A társadalom militarizálása a történelmi létért vívott véres háborúval összefüggésben abszolút szükségszerűség, és nincs értelme vitatkozni róla.
Oroszország katonai bázisra helyezi át az iparát, és erről az elnök is beszélt.

De ez csak egy külön aspektusa a militarizációnak" - érvel Alekszandr Dugin orosz elemző, aki támogatja a cikket.

A társadalom militarizálása

"Maga a jelenség sokkal szélesebb körű.
Nemcsak a védelmi-ipari komplexumot kell katonai alapokra helyezni, hanem az egész államot és a társadalom egészét.
Ahhoz, hogy egy ilyen alapvető konfrontációban győzelmet lehessen aratni, Oroszországot háborús állammá kell változtatni.

Nézzük meg közelebbről, melyek a militarizáció fő irányai.
Az országban katonai ideológiát, a győzelem ideológiáját kell létrehozni.
Eszme nélkül nem lehet harcolni.
A haza, a hatalom mindenekelőtt egy eszme.
És ezt mindenben meg kell erősíteni: a kultúrában, a tájékoztatásban, a nevelésben, az oktatásban, az elit és a tömegek beállítottságában, a mindennapi élet pszichológiájában.
Ez megköveteli a hagyományos értékek aktualizálását és széles körű alkalmazását, a történelmi öntudatot és az orosz identitás erős elképzelését” – hangsúlyozza a RIA Novosztyi.

Két irányban

Mint megjegyezték, ezt az "ideológiai gépezetet" két különböző irányba kell hangolni.
"Az intenzívebbet, az élesebbet és a markánsabbat a hadseregre, Oroszország új entitásaira és a határ menti régiókra kell alkalmazni.
A fronttól távol eső területeken a megközelítés lehet lágyabb.
Az ukrán rezsim éppen a teljes lakosság radikálisan totalitárius ideologizálása miatt ér el ilyen makacs ellenállást a csapatainkkal szemben.
Nyilvánvalóan nem lehet terroristákat és mániákusokat követni.

De ezt a velünk szemben ellenséges ideológiai erőt, amely a neonácizmus, a globalizmus és a liberalizmus szövetségének elemeit tartalmazza, nem lehet legyőzni.

A háborúnak a nép háborújává kell válnia, a hadseregünknek és a védelmi iparunknak, valamint a katonai kiképzési struktúráknak az ideologizálás zászlóshajóivá kell válniuk" - hangsúlyozza a cikk, rámutatva a domináns hazafiasság ideológiájának szükségességére.

Dugin azt mondja, ugyanezt a folyamatot a hátországi területeken is végig kell követni, lazább formában, bár végső soron az egész társadalmat kell ideologizálni.

Az élet a fronton

"Az állami szolgálatok munkáját a háborús viszonyoknak megfelelő speciális rendszerbe kell helyezni.
Amit az állami ügyek intézésének kulcsfontosságú területein a pihenésre, szabadságra és munkaidőre vonatkozóan előírnak, azt a háborús viszonyokra való tekintettel felül kell vizsgálni, és közelebb kell hozni a frontviszonyokhoz.
A háborús időkben a kormánytisztviselőkre vonatkozó magatartási kódexet kell bevezetni.
A barátságtalan országokban való nyaralás, a túlzott luxus, a bürokrácia, a szabotázs és a korrupció háborús időkben elfogadhatatlan.
Ezeket szigorúan meg kell büntetni.

Számos liberális jogot és szabadságot rendkívüli körülmények miatt korlátozni kell.
Szigorúan meg kell tiltani az állam, Oroszország hőseinek, a hatóságoknak, az egyháznak és az elnöknek a bírálatát, valamint a hazafiság, az orosz eszme és a háborúellenes propaganda elleni támadásokat.
Minden olyan médiumot és közösségi hálózatot, amely ilyen jellegű programokat sugároz, azonnal be kell tiltani" - mutat rá a véleménycikk.

Háborús lábakon álló gazdaság - Függés a dollártól, eurótól

"Nyilvánvaló, hogy az egész gazdaságot háborús alapokra kell újjáépíteni.
A gazdaság túl sokáig a nyugati integrációra és a globális munkamegosztásra összpontosított, aminek következtében a legkritikusabb pillanatban nem rendelkezünk a termelési és technológiai ciklus legfontosabb láncszemeivel.
Ezt azonnal helyre kell hoznunk.

Az állam szerepe a gazdaságban - különösen a stratégiailag fontos iparágakban és a nagyüzemi termelésben - már most is gyorsan növekszik, de még gyorsabban kell növekednie.
Ugyanez vonatkozik a gazdaságpolitikára is.

A kollektív Nyugattal folytatott háború arra kényszeríti Oroszországot, hogy függetlenítse magát a dollártól, az eurótól és minden más valutától, amely tartalékvalutaként jelenik meg.
Bármit is vásárolnak külföldi partnereink, azt rubelben kell megvenniük.
A rubel kérdésének dominánssá kell válnia" - hangsúlyozza a kiadvány.

Fel kell hagyni a jelenlegi monetáris politikával

Ezzel összefüggésben rámutat, hogy fel kell hagyni a jelenlegi monetáris politikával, és a hitelezésben és kamatlábakban fokozatos csökkentés kell bevezetni.
A stratégiai iparágak és projektek esetében a hitelfelvételnek nullának vagy kedvezményes kamatozásúnak kellene lennie, míg a hagyományos hitelek esetében maximális kamatlábat kellene megállapítani, de a jelenleginél alacsonyabbat, ami egyébként sem tenné lehetővé a magánkezdeményezés fejlődését.
Hangsúlyozzák továbbá, hogy a demográfiai politikában változásra van szükség, és hogy a csökkenő születési arányszámok tendenciáját meg kell fordítani, miközben a civilizáció militarizálása is elengedhetetlen.

"Minden koncertnek, minden programnak, minden rendezvénynek himnusszal és az orosz nép vívmányainak dicsőítésével kell kezdődnie.
Ebben az esetben a magas erkölcsi eszméknek és a hagyományos értékeknek kell elsőbbséget élvezniük.
Ezek kigúnyolására utaló bármilyen jelnek adminisztratív felelősségre vonást kell eredményeznie, a hazafiatlan vagy egyszerűen erkölcstelen irányultságok nyilvános kifejezésének minden eszközének - beleértve a blogokat, közösségi oldalakat stb. is –a bezárását" - áll a cikkben.

Az elitek militarizálása

Dugin továbbá hangsúlyozza, hogy a militarizációhoz az elitek megváltozására van szükség.
"A társadalomban az 1980-as és 1990-es évek óta kialakult elitek többnyire a vereség, a cinizmus, az önzés, a korrupció, az erőszak, a hazugság és azon tulajdonságok hordozói, amelyek az általános degeneráció és összeomlás korában a társadalom szemetét hozzák ki.

Putyin világosan fogalmazott a Szövetségi Gyűléshez intézett üzenetében: "az 1990-es évek elitjének mennie kell, új elitnek kell jönnie a helyükre - hősöknek és mártíroknak, a legmagasabb erkölcsi elvek megteremtőinek és hordozóinak" - hangsúlyozza a cikk, amely az oktatásban is változtatásokat követel, mivel a cikk szerint az oroszországi oktatási struktúrák túlnyomó többsége pontosan az 1980-as és 1990-es évek liberális életmódját tükrözi, és a Nyugat közvetlen ellenőrzése és közvetlen utasításai alapján jött létre, amellyel jelenleg háborúban állunk.

Militarizált média

A lap szerint a militarizációnak a médiát is érintenie kell, és arckontrollt és öltözködési szabályokat kell bevezetni mindazok számára, akik a képernyőn vagy a hivatalos honlapokon megjelennek.
Mint írják, még a reklámoknak is figyelembe kellene venniük az ország által vívott háború normáit.

Ezzel összefüggésben rámutatnak, hogy a mindennapi élet militarizálása szükséges, mivel a hazafiságnak életformává kell válnia és a köztereket meg kell tölteni a háború és a győzelem szimbólumaival.

"Természetesen nagymértékben meg kell erősíteni a hírszerző szervek, a rendvédelmi szervek és az egyszerű polgárok éberségét azokkal szemben, akik a liberális, ukránbarát vagy oroszgyűlölő magatartás jeleit mutatva kétségeket ébresztenek hazafiságukkal kapcsolatban.

"Túl sokáig éltünk a világról, önmagunkról, a Nyugatról és annak egyetemességéről alkotott torz képünkkel.

Túl sokáig altattak el bennünket a világbékéről és az anyagi fejlődésről szóló hamis mítoszok.

Az alvás mélysége felelős a hirtelen felébredésért" - zárja a RIA Novosztyi cikkében az orosz elemző.