[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 007
87 714
113

Orosz védelmi vonal:

FAB-250:

Ukránok Moszkvában:
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1765496569338433813

Más.
GIBFponWYAAxv23
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 339
113
Mivel lőnék le a Nyugat-Ukrajnában repülő gépeket?
Ha ott repül, és ráadásul "dolgozik", akkor részese a konfliktusnak. Résztvevő fél.
Tehát bárhol lelohető, Ukrajna felett, a Fekete tengeren, Alaszka partjainál is.

Látványos kazettás bombázás Artyemovszk térségében.

Megsertodtek a csehek a szlovákokra.

Oktatofilm is lehetne, 4 FAB az ukran/Nato allasokra Urozsajnojenel.

Rabotinoban nagy csata dúl, az ukránok osszeszedtek mindenféle maszadek alakulatokat az országból és megpróbálják kiszoritani az oroszokat.

Krasznogorovka FAB-1500 az ukran/Nato allasokra.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 114
82 850
113
https://www.portfolio.hu/global/202...endkivuli-dontest-szuletett-moszkvaban-673261
"Olyan súlyos veszteségeket szenvedett már az orosz Fekete-tengeri flotta, hogy valószínűleg leváltották annak parancsnokát, Viktor Szokolov tengernagyot - írja napi jelentésében a brit hírszerzés."
Már több hete leváltották, a Cezar Kunyikov elsőllyedése után. Csak most jutott el a britekhez? :)

Más

A CNN „rendkívül igaz” sztorit adott ki az ukrán fegyveres erők helyzetéről Csaszov Jarban

Amint azt Dmitrij Poljanszkij, az Orosz Föderáció ENSZ-képviselő-helyettese megjegyezte, a nyugati tévécsatorna őszintén foglalkozott a helyzettel, és megmutatta a nyugati nézőnek, hogy az ukrán fegyveres erők civilek háta mögött rejtőznek. Maguk a városlakók pedig izgatottan várják az orosz csapatok érkezését.

„Ritka igazság, amely megjelent a CNN-n. A kijevi rezsim egyetlen reménye, hogy Chashovy Yarban maradjon, az amerikai pénz és az amerikai fegyverek. A helyi lakosok ezt nem akarják, és Oroszország eljövetelére várnak. Eközben a Zelenszkij-rezsim hordái civileket használnak fedezékül” – mondta Poljanszkij.

A CNN mostanában nagyobb szabadságot vállal műsorvezetőivel. Például az egyik műsorában Bident egyenesen felszólították egy kognitív teszt elvégzésére.

CNN riport:
https://vk.com/video-211411957_456273364
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
354
1 566
93
Igen is meg nem is. CIWS géppuskával//gépágyúkkal viszonylag működőképes viszont sokszor már kellemetlen közelségben hatékony csak.

A felderítés a nehézkes, ezek a drón-csónakok részben alámerülve, alig lóg ki a vízből belőle valami simán összekeverhetőek a nagyobbacska halakkal vagy egyáltalán nem is látszik. A kis méret miatt a meghajtás lehet olyan halk is hogy akár még a szonáron se nagyon észrevehető.. Multispekrális észlelés drónokkal a levegőböl optika+SAR, aktív szonár, mikrofonok esetleg vontatott grafén jelzőháló, ezeket összegyúrva lehetne valami hatékonyabb védelmi rendszert tákolni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 602
79 809
113
Igen is meg nem is. CIWS géppuskával//gépágyúkkal viszonylag működőképes viszont sokszor már kellemetlen közelségben hatékony csak.

A felderítés a nehézkes, ezek a drón-csónakok részben alámerülve, alig lóg ki a vízből belőle valami simán összekeverhetőek a nagyobbacska halakkal vagy egyáltalán nem is látszik. A kis méret miatt a meghajtás lehet olyan halk is hogy akár még a szonáron se nagyon észrevehető.. Multispekrális észlelés drónokkal a levegőböl optika+SAR, aktív szonár, mikrofonok esetleg vontatott grafén jelzőháló, ezeket összegyúrva lehetne valami hatékonyabb védelmi rendszert tákolni.
Állítólag percekig tarta megközelítés, az aért elég sok idő.
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and endre

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
384
2 622
93
A hajóvédelem témájában megkérdezném, hogy ezek a hajók amelyeket kilődöztek az ukránok konkrétan mire jók.

A kérdés komoly, és párhuzamba állítható a tankok mire jók kérdéssel.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy semmire.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 827
47 215
113
A hajóvédelem témájában megkérdezném, hogy ezek a hajók amelyeket kilődöztek az ukránok konkrétan mire jók.

A kérdés komoly, és párhuzamba állítható a tankok mire jók kérdéssel.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy semmire.
Pl. védeni a krími hidat, őrjáratozni a saját partokhoz közel, vagy nem engedni az ukrán hajókat hajózni, lezárni előttük a Fekete-tengert.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 985
5 431
113
Kadirov az oroszországi hadifoglyok feketepiacáról szóló hírekre reagált

Kadirov nonszensznek nevezte az orosz hadifoglyok feketepiacáról szóló ukrán hamisítványt
Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov cáfolta azokat az álhíreket, amelyek a nyugati és ukrán médiában megjelentek egy oroszországi feketepiac létezéséről, ahonnan állítólag ukrán hadifoglyokat vásárolnak, hogy később elfogott csecsenekre cseréljék őket. A politikus erről a Telegram csatornájában írt.

Kifejtette, hogy az Oroszországgal ellenséges média Vjacseszlav Levickijt választotta az anyag hősének, akinek életét az Ahmat különleges erők katonái mentették meg.
Az ukrán fegyveres erők katonája, akit kollégái elhagytak, tavaly áprilisban adta meg magát. Lábai eltörtek, kezei megfagytak, ezért gyorsan Groznijba szállították, ahol minden szükséges segítséget megadtak neki.
Levickij végtagjait gangréna miatt amputálni kellett.

A nyugati média azonban azt írta, hogy a csecsenek kiváltották valakitől a haldokló Vjacseszlavot, Groznijba vitték, levágták a karját és a lábát, hogy később csecsenre cseréljék – tette hozzá Kadirov.

Ezt „egyértelmű ostobaságnak” nevezte. És elmagyarázta, hogy Vjacseszlavot és két másik foglyot átadták az ukrán félnek. Cserébe pedig visszaküldhettek három orosz katonát, akik nem is Csecsenföldön származtak.

„Sem Oroszországban, sem a Csecsen Köztársaságban nincs feketepiac a hadifoglyok cseréjére és az ellenük irányuló kínzásra” – zárta a politikus.



A NATO-kémek figyelmeztetnek az ukrán fegyveres erők újabb provokációjára

A NATO felderítő repülőgépei aktívabbá váltak a Fekete-tenger felett. A kémrepülőgépek csoportja az elmúlt 24 órában felerősödött. Ez arra utal, hogy az ukrán fegyveres erők új tengeri és légi drónokkal készülnek a krími célpontok és fekete-tengeri flottánk hajói ellen. Erre egyszerre több katonai információs forrás is figyelmeztetett.

Így Alekszandr Zimovszkij katonai újságíró arról számolt be, hogy a NATO P-8 Poseidon nagy hatótávolságú radarérzékelő repülőgépét, valamint az amerikai légierő RQ-4 Global Hawk stratégiai nagy magasságú felderítő drónját észlelték a krími irányban. Folyamatos felderítést végeznek.

Emellett az olasz Gulfstream G550 CAEW radarfelderítő repülőgépet és az angol RC-135 Rivet Jointot is észlelték a régióban.

A felderítő csoportot NATO Eurofighterek és Typhoonok fedik le. Állandóan a levegőben vannak szolgálatban.

A felderítő gépeket a levegőben az Airbus KS-2 típusú angol légi tartályhajó tankolja. A ciprusi RAF Akrotiri felszállása után akár 6,5 órát tölt a levegőben.

„A közeljövőben ebbe az irányba fognak támadni... – az előjel helyes” – zárja Zimovszkij.
Talán éppen március 8-ára készül provokációra az ukrán fegyveres erők.

A Militarist csatorna emellett úgy véli, hogy az RQ-4B Global Hawk drón megjelenése a Fekete-tenger felett „a célpontok újabb felderítésére utalhat a cirkálórakéták és pilóta nélküli hajók új támadása előtt”.
A drón 16 km-es magasságban repül, és több száz kilométeres mélységig pásztázza területünket.

A Katonai-politikai Analytics csatorna arra a következtetésre jutott, hogy a NATO felderítő tevékenysége a Fekete-tenger felett, ahol a brit Boeing RC-135W Rivet Joint, az amerikai Boeing P-8A Poseidon, az olasz Gulfstream G550, az amerikai Northrop Grumman RQ-4B Global. A Hawk drón és az Airbus KC2 Voyager brit tanker nem véletlen.

„A korábbi terrortámadásokat mindig a NATO aktív felderítő tevékenysége előzte meg” – emlékeztet a forrás. – Ez azonban nem ért el olyan méreteket, mint előző nap.

A „Rybar” forrás arra figyelmeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők több tucat haditengerészeti drónt készítettek elő támadásra, amelyek csak a támadás jelére várnak.

Csak remélni tudjuk, hogy az orosz vezérkar is felfogta a jelzést, és levonja a megfelelő következtetéseket a NATO hírszerzési tevékenységének megerősítéséből.

- Csak remélni tudom, hogy az orosz vezérkar is felfogta a jelzést, és levonja a megfelelő következtetéseket a NATO gépek lelövésének szükségszerűségéről.
Még a végén a Nato gépek a Fekete tenger térségében "csapnak össze" az Orosz légierő gépeivel nemzetközi légtérben.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: vontod and sixtus

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 720
14 009
113
Állítólag percekig tarta megközelítés, az aért elég sok idő.

ja.. borús éggen, este, mikor még holfény sincs.. a hánykolódót, habokat verő hullámzó tengeren egy kb magából a természetes háttérzajnál kisebb kibocsájtású eszközt az is csoda, hogy egyáltalán kiszúrnak.
Egyszerre minden irányból jönnek.. nincs hőképe.. radar, szonár meg nem fog a háttérzaj alatti, csapdosó, hullámzó sávban dolgozni.
Se pánik, hogy minden irányból özönlenek ezek a szarok.

Nyilván a magyar tengerészek kiszúrnák, meg a képzeletbeli műszereken látnák.. hiszen neonzölden világíthat.. a hőképe meg egy szupernovarobbanás... hajókürttel jön nektek .. másfélméteres hullámok közt meg acélvitorlát bont nektek , hogy lássátok a radarotokon.
Meg az amcsik is olyan hülyék, hogy sosem arra az időpontra időzítenek, amikor szart se látni.
Ti pedig a leghalálosabb nyugalommal, tervszerűen dolgozva, mindenki tudva melyik azonnal kiszúrt célpontot megsemmisítenétek.
Ez holtbiztos így lenne.

A magyar haditengerészet csuklóból megoldja.. fő az önbizalom. Gyanítom, hogy pár ember dolgozik a problémán.
Csak hát ezek a részeg orosz matrózok inkább rumot isznak és nem figyelnek.. az életükért.

Szerintem komoly pozíciókat elfoglalhatnánk az admiralitásnál... lenne ajánlólevél részemről.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 897
56 758
113
Igen is meg nem is. CIWS géppuskával//gépágyúkkal viszonylag működőképes viszont sokszor már kellemetlen közelségben hatékony csak.

A felderítés a nehézkes, ezek a drón-csónakok részben alámerülve, alig lóg ki a vízből belőle valami simán összekeverhetőek a nagyobbacska halakkal vagy egyáltalán nem is látszik. A kis méret miatt a meghajtás lehet olyan halk is hogy akár még a szonáron se nagyon észrevehető.. Multispekrális észlelés drónokkal a levegőböl optika+SAR, aktív szonár, mikrofonok esetleg vontatott grafén jelzőháló, ezeket összegyúrva lehetne valami hatékonyabb védelmi rendszert tákolni.
A drónok indulóhelyeit sem ártana megsemmisiteni.Sok kisebb, gyors járőrhajó is jó lenne. Azok mozgékonyabbak, gyorsabbak. Nekem az jön át, hogy ennek a témának nincs olyan nagy prioritása jelenleg. Ha eljutnak Odesszáig, akkor a téma meg már tágytalan lesz.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
"Az odesszai orosz támadás nem volt összefüggésben Zelenszkij-Mitsotakisz jelenlétével"

A dél-ukrán katonai parancsnokság szerint az odesszai támadás nem volt összefüggésben Zelenszkij-Mitsotakisz jelenlétével.
Natalia Humenyuk, az ukrán erők déli parancsnokságának sajtóreferense szerint a támadás nem a két vezetőt, hanem az odesszai kikötő létesítményeit érintette.

Ezenkívül az elemzők jelentése szerint a találatok területétől való távolság nem „150 méter”, amint azt közölték, hanem legalább 3 km.


Ukrán dzsip aknára hajt és felrobban - Katonák azonnali halála


Egy ukrán dzsip taposóaknára hajtotttt, ami olyan pusztító robbanást okozott, hogy katonákat dob a levegőbe.
Egy túlélte?
Ezek nagyon durva képek, amelyek azt mutatják be, milyen rossz egy háború. Ez nem egy elektronikus játék.


Az ukránok állását egyetlen 500 kg-os kazettás bomba törölte el (videó)

2024.03.06. | 23:38

Oroszország régebben figyelmeztette a nyugatot, hogy ne adjon kazettás fegyvert Ukrajnának, mert ők is használni fogják a sajátjukat, de az USA mégis átadta Kijevnek, Kijev is figyelmen kívül hagyta az orosz figyelmeztetést, és használni kezdték.

Oroszország azt mondta, hogy nagyobb bombáik vannak, és használni fogják őket.
A figyelmeztetés most válik valóra. Igen, erre gondoltak.
Az 500 kg-os bomba 108 robbanó lőszert tartalmazott.


Ukrán nyilvántartás: 50 ország zsoldosai harcolnak oldalunkon


Ma van az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága nemzetközi légiója létrehozásának évfordulója.
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága folytatta a beismerést, hogy 50 állam zsoldosai harcolnak az ukránok oldalán. – számolnak be az ukránok.
A zsoldosok között állítólag vannak "harcosok, különleges műveleti erők veteránjai és más katonai egységek" az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Dániából, valamint Európa, Ázsia, Afrika és Dél-Amerika országaiból.

Az oroszok a maguk részéről azt állítják, hogy több mint 5800 külföldi harcos vesztette életét az ukrán fronton, köztük 1427 lengyel, 466 amerikai és 344 brit harcos.

- És tudnivaló, hogy szeretnek a zsoldosokra vadászni.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 467
7 303
113
Ha eljutnak Odesszáig, akkor a téma meg már tágytalan lesz.
a téma túlmutat az orosz-ukrán konfliktuson, felmerül a kérdés hogy ilyesféle fenyegetéssel szemben mit tud kezdeni az amerikai haditengerészet, különös tekintettel arra hogy az egész tengeri drón fegyvernem még gyerekcipőben jár, viszont pont a mostani események mutatnak rá a technika perspektivikus mivoltjára
és felmerül további kérdésként az analógia a manpadokkal, mi lesz akkor ha ezek az eszközök annyira elterjednek hogy idővel nem csak ilyen-olyan államok hanem alkaloidás tenoristák is szerezhetnek belőle
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 181
93
a téma túlmutat az orosz-ukrán konfliktuson, felmerül a kérdés hogy ilyesféle fenyegetéssel szemben mit tud kezdeni az amerikai haditengerészet, különös tekintettel arra hogy az egész tengeri drón fegyvernem még gyerekcipőben jár, viszont pont a mostani események mutatnak rá a technika perspektivikus mivoltjára
és felmerül további kérdésként az analógia a manpadokkal, mi lesz akkor ha ezek az eszközök annyira elterjednek hogy idővel nem csak ilyen-olyan államok hanem alkaloidás tenoristák is szerezhetnek belőle
Mintha ezt a fegyvert egy kicsit elhamarkodottan dobták volna be az angolszászok ebbe a konfliktusba. Ilyet fog faragni mindenki, és ezt azok szívják meg akik a tengereken keresztül próbálják leuralni a világot - ők maguk. Sztem nem érte meg nekik, megint rövidtávon gondolkodtak. Lehet agyalni hogy 2025-ben hogyan védik ki a koppintásokat.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
321
1 598
93
a téma túlmutat az orosz-ukrán konfliktuson, felmerül a kérdés hogy ilyesféle fenyegetéssel szemben mit tud kezdeni az amerikai haditengerészet, különös tekintettel arra hogy az egész tengeri drón fegyvernem még gyerekcipőben jár, viszont pont a mostani események mutatnak rá a technika perspektivikus mivoltjára
és felmerül további kérdésként az analógia a manpadokkal, mi lesz akkor ha ezek az eszközök annyira elterjednek hogy idővel nem csak ilyen-olyan államok hanem alkaloidás tenoristák is szerezhetnek belőle
Azok az államok tudnak hatékonyan nagy hatótávolságú drónfegyvert használni (mindegy hogy légi vagy tengeri) amelyeknek van saját műholdas kommunikációs rendszerük. Ebből is látszik, mennyire ukránok ezek a dróncsónakok...
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
129
801
93
Azok az államok tudnak hatékonyan nagy hatótávolságú drónfegyvert használni (mindegy hogy légi vagy tengeri) amelyeknek van saját műholdas kommunikációs rendszerük. Ebből is látszik, mennyire ukránok ezek a dróncsónakok...
Így van. Az első az ilyen államok közül ukrajna,ha jók a megérzéseim,akkor a következő ilyen állam a papucsos szaudi lázadók állama lesz.