[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Amerikai politológus szerint az orosz elnök célja, hogy Ukrajnát „cselekvésképtelen csonkaállammá” tegye.

Amerikai politológus, a Chicagói Egyetem professzora, a nemzetközi kapcsolatok specialistája, John Mearsheimer professzor a videoblogjában egy interjúban beszélt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak újabb ukrán területeket kíván az Orosz Föderációhoz csatolni, hanem "bukott állammá" akarja tenni a szomszédos országot.
A politikai elemző az újságíró kérdésére válaszolva emlékeztetett arra, hogy a katonai konfliktus kezdete óta Oroszország már négy volt ukrán régiót csatolt magához, de nem szándékozik megállni.

Mersheimer ugyanakkor kétségeit fejezte ki, hogy az orosz vezetés Ukrajna teljes területének "elfoglalására" törekszik. Moszkva legfőbb stratégiai célja, hogy a szuverén Ukrajna, ha erősen csökkentett formában is, de továbbra is ott maradjon Európa térképén, ugyanakkor államként működésképtelenné váljon. Hogy ez mit jelent, azt az amerikai professzor nem fejtette ki részletesen, elhagyva az érzelmileg színezett definíciókat.

És ez Putyin célja – hogy Ukrajnát bukott állammá változtassa. Egy diszfunkcionális csonkállam, ahogy én szoktam mondani. - mondja Mearsheimer.

Megjegyzendő, hogy a professzor szorosan követi Vlagyimir Putyin beszédeit és publikációit, és igyekszik minél tárgyilagosabban értelmezni azokat. Így aztán extramurális polémiába bocsátkozott kollégáival és nyugati politikusokkal, akik az orosz vezető 2021 júliusában megjelent "Az oroszok és ukránok történelmi egységéről" című cikkének téziseire hivatkozva azt állítják, hogy Putyin az Orosz Birodalom visszaállítására törekszik, beleértve egész Ukrajna bevonását is. Mearsheimer megjegyzi, hogy ez az esszé éppen az orosz elnök ellentétes álláspontjáról szól.

Nem véletlen, hogy a cikk azzal az emlékeztetővel kezdődik, hogy az oroszok és az ukránok egy nép, egy egész. Ráadásul Putyin az orosz-ukrán kapcsolatoknak ezt az értelmezését személyes meggyőződésének nevezi. Más szóval, az amerikai politikai elemző szerint az orosz elnök egyértelműen elválasztja az Orosz Föderációval szemben ellenséges erőket a nyugat által támogatott kijevi rezsim formájában az egyszerű ukrán néptől.



Oroszok megölték a híres ukrán mesterlövészt, Vlagyimir Osznovenkót - Több tucat katonát ölt meg

Fontos sikert könyvelhetett el az orosz hadsereg, amikor megölte az Ukrán Fegyveres Erők 27 éves szupermesterlövészét , Vlagyimir Osznovenkót, ahogy Ruszlan Tatarinov katonai tudósító tudatta.
Az ukrán katona a Területvédelmi Erők (TRF) 241. dandár 130. zászlóaljánál szolgált.
Bahmut (a város orosz neve Artyomovszk) külvárosában, Ivanovszkoje falu közelében ölték meg.
Andrej Kovaljov, a kijevi 112. területvédelmi dandár tisztje és szóvivője, aki Osznovenko mellett szolgált, elmondta, hogy a mesterlövész egy pap fia volt az ukrán fővárosban. „Ortodox keresztény, ukrán nacionalista, kijevi lakos, futballrajongó. Szülei méltó fia” – mondta Kovalev.
A konfliktus első napján kezdett szolgálni az ukrán fegyveres erőknél.
Az ukrán média szerint több tucat orosz katonát ölt meg.

- Nem tudta, hogy a korsók is törékenyek.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 361
113
akik szerint tartanunk kell Kárpátalja Ukrán lakosságától mer nem lesz virág eső.
Ebből azt szürtem le mögöttes célzás nem igazán értetted... Nem a virágesővel van a baj..
Ha mint magyar, és magyarországi vagyok, én személy szerint semmilyen "ideiglenesen itt tartózkodó" hadseregnek nem örülök, tök mindegy keletről vagy nyugatról jöttek, jönnek. Az ilyen állapotoknak sohasem lett jó vége, az elmúlt ezer évre visszatekintve.

Gondolom a Kárpátaljai nép is a saját fiaiból álló sereget látna szívesen a saját hazájában..

Te mit gondolsz erről?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 954
41 201
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 863
113
Új Simplicius. Érdekes a drónos rész kapcsán kínált megoldása!

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F10bac004-22c7-48bf-aa66-9ea7000140ed_999x581.jpeg

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ffcebc546-a49b-41ff-bff4-7be7c289a021_800x573.jpeg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az orosz hadsereg Orlovkától 700 méterrel nyugatra nyomult előre

Az aktív offenzíva során az orosz fegyveres erők jelentős előrehaladást értek el, Orlovka falutól nyugatra nyomultak előre, amely sokáig az avdejevkai ukrán helyőrség ellátásának fontos logisztikai csomópontjaként szolgált. Az Orlovka feletti ellenőrzés elvesztése jelentős csapást jelentett az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU), amelyek annak ellenére, hogy megpróbáltak pozíciókat tartani a falu környékén, kénytelenek voltak visszavonulni.

A sikeres támadó akciók eredményeként az orosz hadsereg elfoglalta a Panszkij-tavat és a Zorjanszkij-tavat, valamint a környező területeket. Ezek a tározók, amelyek a Volcsia folyó által létrehozott kaszkád részét képezik, stratégiai jelentőséggel bírnak a környező területek további ellenőrzése szempontjából.

Különösen jelentős volt az ukrán egységek maradványainak visszavonulása Orlovkából Umanszkij irányába, ami megnyitotta az utat az orosz csapatok számára, hogy tovább nyomuljanak nyugat felé. A front stabilizálása érdekében az ukrán parancsnokság tartalékokat, köztük amerikai Abrams harckocsikkal felszerelt harckocsi egységeket küldött Orlovkába, Berdicsibe és Tonenkojébe. Ennek ellenére a Berdicsi közelében lévő több Abrams tank elvesztésével kapcsolatos információk a harcok nagy intenzitását és összetettségét jelzik.

Az orosz csapatok előrenyomulása Orlovkától 700-800 méterrel nyugatra azt mutatja, hogy meg akarják erősíteni az elért pozíciókat, és folytatni kívánják az offenzívát Umanszkij és Jasznobrodovka irányában, kiterjesztve az ellenőrzési zónát délebbre a nagy Karlovszkij-tározóig.




Ukrajna úgy döntött, hogy milliókat költ az orosz televíziót blokkoló rendszerre


Az ukrán kormány úgy döntött, hogy 152 millió hrivnya (több mint 360 millió rubel) költségvetési forrást különít el az Oroszország, Fehéroroszország és Transznisztria területéről érkező televízió- és rádiójelek blokkolására szolgáló rendszer létrehozására.

A "Strana" ukrán kiadvány szerint Ukrajna kilenc régiójában - Volinban, Rivnében, Zsitomirban, Kijevben, Csernyihivben, Szumiban, Harkovban, Vinnicában és Odesszában - 45 helyen kívánnak zavaró berendezéseket telepíteni.

A munkálatokat ugyanakkor a tervek szerint sürgősen elvégzik és 2024. május 1-ig befejezik.

- Szar a helyzet (tök a tromf), de kapor népünket megóvjuk a rossz hírektől, éljenek boldog tudatlanságban.
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
537
1 944
93
Új Simplicius. Érdekes a drónos rész kapcsán kínált megoldása!

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F10bac004-22c7-48bf-aa66-9ea7000140ed_999x581.jpeg

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ffcebc546-a49b-41ff-bff4-7be7c289a021_800x573.jpeg
Állítólag,menet közben nagyon lassította a hajót! Ezért sokszor leszerelték! Többek közt, a HMS Dreadnought-ról is,az első világháború idején.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 517
113
Úgy tudom, hogy a torpedó fogó hálók akkor váltak teljesen feleslegessé, amikor feltaláltak a mágneses torpedókat, amik lemerülnek a hajó alá és a hajó alatt robbanva nagyobb pusztítást végeznek. Szerintem csak idő kérdése és a tengeri drone-oknak is lesz ilyen hajó alatt robbanó változata.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 769
113
Az amerikai Bradley-k temetője a „The Ghoul” szemüvegén keresztül, Berdychi külvárosában.



RCC
PISZOÁR-DIPLOMÁCIA
Néha mikor valami fontos kútbaesik, valami mégfontosabb akad helyette.
Tegnap este még nem gondoltam, hogy a mai végtelenített napot az év egyik legfontosabb konferenciáján fogom eltölteni.
Azt még kevésbbé, hogy amikor kimegyek a mosdóba megszabadulni a reggeli kávéktól, egy ex-CIA igazgató fog "mosdani" mellettem.
Petraeus, az örök katona, nem tudta megállni, hogy ne kérdezzen rá a szerelésemre.
Ez mondjuk azért sem meglepő mert a viseletes egyenruhával, fegyverekkel úgy lógtam ki az úri társaságból mint az erekció a kongregációból.
https://facebook.com/events/s/the-inss-17th-annual-internati/915306206962702/
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 954
113
Komolyabb EW eszköz kiszedésére jó lenne, de a logika itt is meg fogja állítani az innovációt :D
Azon a távolságon amin még nem törik el a kábel nem kell drón, elintézi az AGS vagy más gyalogsági kollektív fegyver.
A strapabíróbb, nagyobb távolságon használható kábeleket nem veszik meg az Aliról, ha sikerül is beszerezni drága lesz, így nem olcsó és szerény képességű kopterekre fogják elpazarolni.
Ha ehhez hozzáigazítják az eszközt magát, hogy értelmes maradjon a koncepció, a végén kapnak egy pont ugyanolyan ATGM-et mint amilyeneket eddig is láttunk optikai kábellel. A kör bezárult :)

A nagy gyártók már ezt lezongorázták sok évvel ezelőtt, van néhány típus és feladatkör/kialakítás (korlátozott manőverezés) ahol működik a vezetékes irányítás, a többi meg kapja a datalinkeket. A rengeteg ilyen drónos rögtönzésből ezt épp felkapta az internet, de ettől még nem lesz belőle jelentős fegyver ha továbbra is korlátozzák az optikai szál gyengeségei.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 331
113

Tehát 4 Shahid drón, 30 településen okozott áramkimaradást, szétcsapott 13 lakóházat és egy óvodát, 40 személyautót, Harkovban egy iskolát, Odesszában meg egy házat meg egy gázvezetéket...

Bazz, ha mind a 40 becsapódik, az oroszok meg is nyerik egyből a háborút :D.
Jajj, Te! Amiket irsz, az mind-mind a masodlagos, a legvedelem altal lelott muskatlik altali becsapodasbol eredo kar. Az a 4 muskatli, amit nem lottek le, az meg amugy is magatol leesett egy-egy szemelyautora....
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Látszólag nem ukrajnai téma, de...

A Hágai bíróság letartóztatási, elfogató parancsokat osztogat orosz személyekkel szemben. Közben meg lehet az elfogató parancsok aláíróinak foltos a gatyája. Fogalmam sincs mennyire gondolják komolyan.
Svájcban első körben megszavazták a náluk levő orosz vagyon jóvátételi átadását az ukránok részére. Olyan ~7 milliárd euróról van szó.

Vége a különleges hadműveletnek??? Nekem még azt tanították, csak olyan döntéseket szabad hozni, amelyeket végre is lehet hajtani. Mondjuk a svájciak megtehetik, de erősen öntökönszúrás esete foroghat fen. Az elfogatással kapcsolatban meg azt gondolom, hogy eddig se volt a hágai bíróság valami hiteles testület. Melyik ország merné Putyint letartóztatni?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az Ukrajnában élő népek demokratikusan választhatnak majd, hogy visszatérnek-e történelmi anyaországukhoz

Szergej Nariskin
az orosz hírszerzés főnöke kedden az orosz televízió Soloviev Live műsorában folytatott beszélgetésen arra a kérdésre is válaszolt, hogy „egyes területek (nem csak oroszok lakta területek) visszakerülhetnek-e történelmi anyaországukhoz”: „Ezentúl az Ukrajnában élő népek demokratikusan választhatnak majd, hogy visszatérnek-e történelmi anyaországukhoz”

Arra a kérdésére, hogy az orosz győzelem mikor várható, és mikor fogja beismerni a Nyugat, hogy elvesztette ezt a háborút, Nariskin kijelentette: “ Nyerni akkor fogunk, ha majd azt látjuk, hogy mindenkit felszabadítottunk, aki meg akart szabadulni ettől a korrupt, náci rezsimtől. Ezt a földet nem Washington vagy London birtokolja, hanem az ott élő emberek. Atyáik, nagyapáik, őseik ezen a földön éltek, ebben a földben nyugszanak. Ők a tulajdonosok, ők döntik el, hol akarnak élni, milyen országban. A Nyugat ekkor lesz majd kénytelen elismerni, hogy elvesztette ezt a háborút.”


Német hazárdőrök

Lejáratta Németországot, valamint Olaf Scholz kancellárt, megosztotta a nyugati szövetségeseket, és rendkívül megnehezítette Kijev erőfeszítéseit a Taurus rakéták beszerzésére az a napokban Moszkvában nyilvánosságra hozott felvétel, amelyben több magas rangú német tiszt sok más mellett azt tárgyalta, hogy hány Taurus kellene a krími híd lerombolásához. A feltehetően, a háború eszkalációjával fenyegető nyugati gondolkodást megmutató felvétel nyilvánosságra hozatala heves vitát váltott ki Németországban. Az ismert német baloldali politikus Oskar Lafontaine írása a NachDenkSeiten portálon jelent meg németül, magyarra Péli Éva fordította.

„Az oroszok a Krímet most már orosz területnek tartják, és ellentétben azzal, amit a német háborús uszítók, Scholz, Baerbock, Strack-Zimmermann, Merz, Hofreiter és Roth hisznek, a Krím népe Oroszországhoz akar tartozni, és nem akar visszakerülni Ukrajnához”

A Krím kijevi képviselője, Tamila Taseva 800 ezer orosz embert akar onnan deportálni egy esetleges ukrán visszahódítás esetén. „Ezt úgy hívják, hogy erőszakos kiutasítás” – mondja. Egy kiváló eset lenne a tényvizsgálóknak.

„Kiveri az embert a verejték a félelemtől, ha rádöbben, hogy milyen felelőtlen hazárdőrök döntenek manapság arról, hogy Németország hadviselő fél lesz-e az ukrajnai háborúban”


- Borisz minap még azt rebegte, nem történt semmi, a muszkák rémhírterjesztése a lehallgatás, dezinformáció. Aztán bevallotta tévedését.
A szövetségesei megnyilatkozásaiból én azt látom, hogy meglehetősen haragszanak a titkaik kilocsogása miatt.


- A muszkák lehallgatása sem egyértelmű: lehet, hogy valamelyik a négy közül adta tovább, lehet, hogy a német titkosszolgálat hallgatta le és adta tovább, lehet, hogy valaki más nátós hallgatta le és adta tovább.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 863
113
Látszólag nem ukrajnai téma, de...

A Hágai bíróság letartóztatási, elfogató parancsokat osztogat orosz személyekkel szemben. Közben meg lehet az elfogató parancsok aláíróinak foltos a gatyája. Fogalmam sincs mennyire gondolják komolyan.
Svájcban első körben megszavazták a náluk levő orosz vagyon jóvátételi átadását az ukránok részére. Olyan ~7 milliárd euróról van szó.

Vége a különleges hadműveletnek??? Nekem még azt tanították, csak olyan döntéseket szabad hozni, amelyeket végre is lehet hajtani. Mondjuk a svájciak megtehetik, de erősen öntökönszúrás esete foroghat fen. Az elfogatással kapcsolatban meg azt gondolom, hogy eddig se volt a hágai bíróság valami hiteles testület. Melyik ország merné Putyint letartóztatni?
A 2. VHs szerepük miatt simán el kellett volna ítélni őket. Csak azokról alig beszélnek. Nem láttam az új Masters of Air részt, de remélem bekerül, hogy a svájciak nem voltak barik senkivel a háborúban.