[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 352
10 747
113
mert az optikai szál 1 optikai vezetőbel is kurvanagy sávszélességet tud adatátvitelre és zavarérzéketlen.

Ezzel szemben hiába húzol ki csavart érpárt, árnyékolva, szigetelve.. nehezebb is lesz, egy optikai szálhoz képes, plusz antenna. Csévéléshez képest kiterítve ígyis változik az induktivitása, kapacitása..
Szerintem eleve drágább is szumma.

Ilyen célra tökéletes az optikai szál.

Láttál már optikai kábelt? Vagy mitől sérülékenyebb szerinted? Rendezetten lecsévéled nem fog megtörni. Ha meg szar.. akkor a kábeledet is cseszheted (a megtörhetőség kivételével annak csak hátránya van).
Volt szerencsém laikusként látni optikai (lakótelepi aknában patkányrágta) kábel javítását.
Természetesen a helyszínen.
Döbbenetes volt tapasztalni, , hogy mennyire hajlékony károsodás nélkül, hogy mennyire nagy a szakítószilárdsága - mondom; laikusként - , s a kialakult technológiának köszönhetően milyen könnyen és gyorsan javítható.
(Persze a cimborám, akinek ez a munkája télen-nyáron, porban, esőben, sárban, gödörben és torony tetején) ezt nem törvényszerűen így éli meg:D)

A látottak alapján, szerintem - laikusként- meglehetősen nagy határokkal alkalmazható drónösszeköttetésre.
Összefoglaló 2024. március 10-én reggel

▪️A nyugati militarizmus egyre inkább érvényesül. Az európai országok amerikai menedzserek vezetésével nyíltan kijelentik, hogy fontolgatják katonai kontingensek küldésének lehetőségét Ukrajnába. Nyilvánvalóan a kezdeti szakaszban az Ukrán Fegyveres Erők Ukrajna hátsó régióiban alkalmazott egységeinek felszabadítását fogják végrehajtani. Egyelőre Franciaországból és a balti államokból érkezett katonai személyzetről beszélünk. Kijev további lépéseket tesz akár félmillió ember mozgósítására is, elterjedtek a demonstratív felvételek arról, hogy 34 ukrán egy kis mikrobusszal sikertelenül próbál megszökni az országból.

▪️Az ellenség minden típusú drón gyártását növeli.
A közelmúltban repülőgép-típusú UAV-k által az orosz régiók ellen végrehajtott hatalmas támadás megmutatta a szakértőknek, hogy az ukrán fegyveres erők erősítik hajtóműveiket és robbanófejeiket. A fronton az ellenséges FPV-k, felderítő drónok és bombázók is nagy jelentőséggel bírnak. Ugyanakkor bizonyos kérdésekben az ukrán fegyveres erők előttünk járnak. Különösen az ellenség képes egyidejűleg akár 25 FPV-t használni különböző frekvenciákon, ami jelzi az üzemeltetők számát és az ellenség technológiai képességeit. Az Ukrán Fegyveres Erők ilyen megközelítése természetesen csak védelmi akciókra alkalmas, amelyeket az ellenség még mindig hatékonyan hajt végre.
...
▪️Így az elmúlt napokban lényeges változások nélkül maradt a frontvonal. Az ellenség hozzáértően hajt végre védekező hadműveletet, erődítményeket emel a veszélyeztetett területeken, és hatékonyan alkalmaz számos drónt és tüzérséget csapataink megfékezésére.
...
Ha nagyon elhúzódik ez a konfliktus, még itt is bekövetkezhet, vagy majd "csak" a következő konfliktusban, hogy M.I. irányította drónok tömege szó szerint sáskajárás módjára ellehetetleníteni az ellen élőerejét - akárcsak egy löveg kezelésében?
:eek:

Miert kell butaságot beszélni? A nehéz- harckocsijaik semmivel nem voltak mobilisabbak a kisebb tömegük ellenére mint a német nehéz-harckocsik (IS2 vs. Tiger II). A tűzerejük pedig HE gránáttal valóban nagyobb volt, épp csak 28db 122-es lőszer fért a harckocsiba szemben a Tiger II 86db 88-as gránátjával szemben. Páncéltöresben pedig egyértelmű volt a német fölény.
Csak egyetlen egy dolog számít, hogy : Ki nyerte a háborút.
.

Ez hatalmas ! Valaki lefordítaná ?

GHtEwpFWEAAPZHu
A kép jó.
Egy dologgal nem foglalkozik; az arányokkal:
Mennyi volt eddig az exszovjet/orosz harckocsik összüzemideje a harci zónában/harckocsi érték harcképtelenné válás előtt, s mennyi a - jelen esetben - Abramsoké. (De ha nagyon gonosz akarok lenni, ezt még súlyozni is kéne a beszerzési árral is
:rolleyes:
)
A többi csak hasbaakasztó duma, terelés, márketing.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 010
113



Majd csak eljut egy Moszkváig....



Mi lenne,ha lenne elég precíziós fegyvere az Oroszoknak?
KOnkrétan téglákra bontotta a házat,pedig nem is volt kis ház,sem régi.


Egész jó a páncélvédettsége az abramsnak,hány tonna is....?
Ha még tesznek rá 10 tonna páncélt,lehet szemből megfogja a régebbi,orosz atgm-eket.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 869
113
Mit fog ez ezért a felvilágosultaktól kapni édes istenem!

 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 683
113
Az orosz-ukrán háború elmúlt két éve
Rácz András és Vasárus Gábor a Kétfarkú Kutya Népfőiskolán


ráczbandi mostanra a geopolitika és az orosz-ukrán balhé nagyarcú mekkmestereként híresült el, nem véletlenül. De ez a bádogos csávó - főleg geográfusként - mégis honnan vette, hogy köze van a témához? Én annak ellenére sem ugatnék bele az autószerelésbe, hogy egyébként szoktam vezetni autókat. :D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Közlemény a frontról: az orosz fegyveres erők megkezdték a NATO-felszerelések "kattogtatását" a hátországban.

Újabb katlan az AFU számára
Tonenkoje falut felszabadította az orosz hadsereg.
Az orosz csapatok továbbra is teljesítik az ukrajnai különleges művelet feladatait.

A március 10-i vasárnapi katonai bulletint:

Zaporozsjei irány
Ezen a fronton a frontvonal a nap folyamán nem változott. Az orosz csoportosulás Rabotino és Verbovoje települések közelében heves ellencsapásokat folytat. A hátsó területeken az ukrán hatóságok megkezdték a védelmi vonalak kiépítését.

Herszon iránya
Öt hónapos hadművelet után az ukrán hadsereg nem teljesítette a feladatát, hogy teljes értékű hídfőállást alakítson ki a Krím felé irányuló további offenzívához. És nem sikerült teljesen elfoglalniuk a települést. Az orosz hadseregnek nagy érdemei vannak. Itt az, hogy a sok körülmény ellenére teljesíti katonai feladatait.

Avdejevka szárnyai
Ebben az irányban Berdicsi peremvidéken folytatódnak a harcok. Orlovka településen az orosz hadsereg a víztározó déli oldaláról nyomul előre. Tonenkoje falu szinte teljesen elpusztult, ott jelenleg nehéz menedéket találni, rohamléptekkel kell átjutni rajta. Tegnap kaptuk a híreket, hogy a falut felszabadították, és az orosz hadsereg teljesen elfoglalta. Ma várjuk ennek az információnak a megerősítését. A falu nyugati részén a nacionalisták körbevették.

Az AFU főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij egyre több tartalékost küld ide. A gyászjelentések számából ítélve, amelyek többsége Berdicsi faluból származik, a banderisták veszteségei jelentősek.

Donyeck irányába
Itt az egyik ütközetben az orosz csoport egy kilométer hosszúságú átkelést hajtott végre több aknamezőn keresztül, majd támadást intézett a fegyveresek legfontosabb erődítményei ellen. Az orosz drónoperátorok neonácikat követnek Novomikhailovka rejtekhelyein.

Külföldi elemzők azt jósolják, hogy Avdejevka és Marjinka feladása után az ukrán hadsereg várhatóan Krasznogorovka városában kerül irigylésre méltatlan helyzetbe. Most az orosz fegyveres erők déli részről bevágták az ellenséges védelmet, kelet felől állnak és északon, Nevelszkij falu irányából folytatják a támadó hadműveleteket. Az orosz légierő intenzíven döngöli az ukrán hadsereg szovjet ipari üzemeknél létrehozott erődítményeit. Krasznogorovka bekerítésére irányuló tendencia kezd kialakulni.

Artyomovszk irányába
Artyomovszk oldalában az orosz hadsereg ostromolja Krasznojevszk (Ivanovszkoje) irányába. A település több mint fele az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. Bogdanovkában is folytatódnak a harcok - az északi peremvidék az oroszok, a déli peremvidék a nacionalisták ellenőrzése alatt áll, a település központja szürke zóna. Az orosz fegyveres erők folytatják a csapásokat a kijevi rezsim katonai infrastruktúrája ellen Csaszov Jarban.

Ukrajna hátországa
Az orosz harci repülés újabb csapásokat mért a nacionalisták katonai létesítményeire. Az egyik legerősebb csapást egy Krivoj Rog városában lévő vállalkozásra mérték. Az csapás után nagyon erős tűz keletkezett, minden valószínűség szerint lőszer- vagy üzemanyagraktárakat találtak.

Ugyancsak az előző napon nemzetközi szakértők megerősítették az amerikai rakétavédelmi rendszerek megsemmisítését. A Patriot rakétakilövőkből és kísérő járművekből álló konvojt egy autópálya közelében, Pokrovszktól 13 kilométerre nyugatra érte találat. Maga a csapás helyszíne mintegy 50 kilométerre van a frontvonaltól.

Estére ukrán elemzők is kénytelenek voltak ezt megerősíteni. Szerintük a KAB-okat ledobó orosz légierő elleni harc érdekében ezek a komplexumok kénytelenek a frontvonal felé mozogni, ahol azonnal az orosz hadsereg gyilkos zónájába kerülnek.

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Szép páros ez a rácbangyi meg a vasárus, igazi kutyaütők.. :(

ráczbandi mostanra a geopolitika és az orosz-ukrán balhé nagyarcú mekkmestereként híresült el, nem véletlenül. De ez a bádogos csávó - főleg geográfusként - mégis honnan vette, hogy köze van a témához? Én annak ellenére sem ugatnék bele az autószerelésbe, hogy egyébként szoktam vezetni autókat. :D

A ráczbandi egy ruszofób, és még politikailag is korrekt, megfelelési kényszerben szenvedő barom.

Vasárus Gábort ismerem, elfogult, és van benne egy adag cinizmus is, azonban ha értelmes kritikát kap, lehet vele értelmesen vitázni, és képes átértékelni a dolgokat.

Én sem vagyok harcoló beosztású katona, vagy mérnök, és mégis foglalkozok haditechnikával.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Meszike91 ő nem csak itt a HTKA-n borzolja az idegeket, hanem a Gyakori Kérdéseken is, ott meg az Azov Zászlóalj mellett is kampányol.

Mondjuk a Gyakori Kérdések az maga a politikai zártosztály.

A gyakorikerdesek.hu "Magyar politika" kategóriája zömében ellenzéki / balos / liberális közeg. A válaszokon és a le/fel pontozásokon is látszik. Egyértelmű.

Nem a Kormány kritikájával van bajom, lehetne azt értelmesen is, de nem, helyette abba kötnek bele, hogy Orbánnak milyen a hátizsákja, és hasonlók. Nem csak a Kormányt szidják, hanem még a más jobboldaliakat is habzó szájjal kiutálják.

Most ott tartunk, hogy a Külpolitika, és Hadsereg, hadvezetés kategória is ellenzéki / balos / liberális közeg lett. Szélsőséges ukránimádás, oroszgyűlölet, fajelméleti tanok terjesztése, és ott is már az Orbán-fóbia folyik.
Nem csak itt Magyarországon, hanem az egész EU-ban folynak a szervezkedések, zavarkeltések a különböző fórumok igénybevételével. Az ott elhangzott szélsőséges eszmék jó talajra hullanak a kevésbé tájékozott, és az életkörülményeinek romlása miatt elégedetlen polgárok körében. Az EU vezetőiről is látszik, hogy nem a saját lakosságuk jól felfogott érdekeit képviselik.
Ezt például most jól megérezték az EU mezőgazdasági gazdálkodói hogy mennek a levesbe, ha az eddigi ukrán termékmennyiség sokszorosa fog beáramolni a térségbe, az Ukrajna mezőgazdaságát felvásárló oligarchák működésének eredményeképp.
Ezt a célt szolgálná Ukrajna seggének berugása az EU-ba, minden itteni törvény ellenére.

Ukrajna területén 400 millió lakos számára elegendő élelmiszert tud termelni..

A feszültségek fokozásának eddig egyértelmű eszköze volt a migránsok mesterséges gyártása Afrika térségében az ott kirobbantott harcok eredményeként, és ezek befuvarozása több ezer km távolságról idegen pénzeken az EU-ba.

Abban biztosak lehetünk, ha ez elér egy szintet az EU-térségében netán zavargások polgárháborúk törnek ki, lehet kívülről jönni az egész EU-t le, majd bedemokratizálni, jöhet egy újabb újraépítési Marschall-terv, minden kezdődik elölről mint 80 éve történt.. Eredményeképp az EU függősége külső erőktől - egy további szintre fog lépni.

Fel lehet tenni a kérdést hogy ezek a fórumozók is kinek az érdekeit szolgálják?

Csak hogy Ukrajna egy független állam. Az oroszoknak is van független államuk, méghozzá a világon a legnagyobb.

Ukrajna 91-ben meg lett kérdezve a függetlenségről és minden terület a függetlenségre szavazott. Egyedül a Krímben nem volt elsöprő a többség, de ott is 54% a függetlenségre szavazott és ezt a szavazás nem katonai megszállók rendezték mint az orosz kamuszavazásokat.

Csak hogy Ukrajna egy független állam
Egy politikailag, majd gazdaságilag felvásárolt Ukrajnáról, akiből ráadásul egy proxiharcost gyártottak, hogyan állítod hogy független? Ha így volna nem mentek volna abba az országba ezer milliárd dollár nagyságrendű felvásárlási, valamint segélypénzek a Kievi aranytartalék biztosíték képpeni elszállítása mellett?

Egy "független" Ukrajnáért senki nem hullajtott volna egy könnycseppet sem, nemhogy érte beleállni egy III Vh szintű fenyegetődzésbe. Ebből az is látszik, hogy az EU sem független - ugyanúgy mint a modern világban senki sem.


Ukrajna 91-ben meg lett kérdezve a függetlenségről és minden terület a függetlenségre szavazott. Egyedül a Krímben nem volt elsöprő a többség, de ott is 54% a függetlenségre szavazott és ezt a szavazás nem katonai megszállók rendezték mint az orosz kamuszavazásokat.

1993-ban Kárpátalja népe a teljes önállóság mellé tette le a voksát. Hogyan lehetséges, hogy Kievnek több mint 30 év fáziskésése van hogy ezt a parlamentje nem ratifikálta?

1993-ban Krim népe a megtartott népszavazáson szintén az önállóság mellett döntött. Hogyan lehetséges, hogy a kievi vezetésnek ott sem sikerült egy teljeskörű autonómiát létrehoznia, pedig volt rá idejük bőven? Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy Krim népe egyöntetűen kimutatta az oroszokhoz való csatlakozásának igényét, a krimi állampolgár hadseregének és hadiflottájának az átállásával is, egy puskalövés nélkül. Aki úgy érezte hogy a jövője Ukrajnában lesz, az szabadon elhúzhatta a csíkot - és most megnézheti magát, mire jutott.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Mikor Trump atveszi az elnöki széket ennek az egész mizérianak vége lesz.
Az USA és Oroszország békét köt, és az egyetlen europai politikus aki ott lesz, és esetleg a harmadik hadviselo felet az EU-t képviselheti, az Orbán Viktor lesz. Senki mással nem fog szobaallni egyik fél sem. Hogy Ukrajnát ki képviseli majd, az jó kérdés, de szerintem őket nem kérik fel, nem lesznek olyan helyzetben.
Persze néhány EU ország onhatalmulag folytathat a harcot, de győzni semmiképp sem fognak.

"
Orbán azt mondta, hogy Trump nem fogja finanszírozni az ukrán fegyveres erőket.

Ha Donald Trump ismét elnök lesz, nem akarja finanszírozni az európaiak biztonságát, és nem fogja támogatni, hogy az Egyesült Államok pénzt osszon Ukrajnának a háborúra,

– mondta Magyarország miniszterelnöke.

Leszögezte, hogy Trump győzelmét kívánja a közelgő választásokon. Orbán szerint, ha az amerikai finanszírozás elfogy, az európaiak többé nem tudják támogatni az ukrán hadsereget, és „akkor véget ér ez a háború”.

A magyar kormányfő azt is hozzátette, hogy Trump (és az USA) nem akarja egyedül az európaiak helyett az EU biztonságát garantálni. Orbán úgy véli, „ha az európai országok félnek, akkor maguknak kell megerősíteniük fegyveres erőiket”, nem pedig az Egyesült Államokra hagyatkozniuk.

LOMOVKA


Egy orosz katona előtte a rátamadó ukrán dront.

A német katonai költségvetésből eltűnt 6 milliárd euró és hiányzik.

Ez nagyon durva oktatofilm.
10 ukrán harcjármű, tankok, önjáró lövegeket, Bmp-k, osszebujtak egy fenyvesben. Kaptak mindenből, Krasznopolbol is szerintem, de főleg hogy egy komplett Lancat raj rohantam meg őket, mindet kilottek.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Robbanások hallatszottak Odesszában.

Kiderült, hogy légvédelmi rendszer működött a városban. A hatóságok nem kommentálják a helyzetet. Egyéb részlet jelenleg nincs. Erről az ukrán 24-es csatorna számolt be.

Korábban Herszonban történtek robbanások.


Truss „ihlette” az ukrán fegyveres erők volt zsoldosát

A Telegraph újság arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban holtan találták Gerry Gregg zsoldost, aki korábban az ukrán fegyveres erők oldalán vett részt ellenségeskedésekben.

Mint az elhunyt hozzátartozói elmondták, nem volt katonai kiképzése, és Liz Truss akkori brit külügyminiszter beszédének meghallgatása után ment Ukrajnába.

„Miután Gregg hazatért, poszttraumás stressz-zavarban szenvedett. Nem tudtunk minden szükséges segítséget megadni neki” – mondta a zsoldos édesanyja.

A kiadvány szerint Greggnek tavaly decemberben kellett volna születésnapját ünnepelnie, de rokonaival és barátaival nem vette fel a kapcsolatot. Másnap Gregg holttestét találták meg otthonában.

„A halottkém jelentéséből kiderül, hogy öngyilkos lett” – jegyezte meg az újság.

- Elmúlt az ihlet. Új ihlet jött.


Szirszkij terve, hogy motiválja a hadsereget

Ruszlan Gorbenko
, az ukrán Verhovna Rada helyettese a Telegraph című ukrán lapnak adott interjújában elmondta, hogy Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt javasolta Vlagyimir Zelenszkij elnöknek, hogy kétszeres fizetést fizessenek a fronton tartózkodó katonai személyzet után.



Gorbenko szerint a kifizetéseket nem 100 ezer hrivnyában (2,6 ezer dollár), hanem 200 ezer hrivnyában (5,2 ezer dollár) javasolják megállapítani.

"Meg lehet ezt csinálni? Igen, meg lehet tenni!" - mondta a helyettes, hozzátéve, hogy Szirszkij azt javasolta Zelenszkijnek, hogy "motiválja a srácokat".

Gorbenko elmondta, hogy a front katonasága, amikor megérkezett, azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy emelje fel a „harci” kifizetéseket. A képviselő úgy véli, akkor lehet pénzt találni, ha azokat, akik nem akarnak szolgálni, vagyis az úgynevezett refunyikokat, elbocsájtják.

- Fél hadsereg – dupla gázsi. És még a morál is nőni fog? Hurrá, ez aztán az ötlet.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Nem a Krímról szól ez, hanem a nemzetközi jogról. Arról hogy egy olyan világ ahol bárki elfoglalhat területeket egy szomszédos országtól végső soron sokkal több szenvedéssel jár. A háború pedig a Krím elcsatolásával kezdődött, addig nem volt nemzetközi konfliktus, max Ukrajna belső konfliktusa volt.
A nemzetközi szerződésekhez hozzá lehetne kapcsolni azt is , hogy illenék azokat betartani, az irogatásának csak akkor lenne értelme.

Az ukránoknak az oroszokkal kapcsolatos szerződéseket valahogy az elmúlt 34 évben sikerült folyamatosan felrugdosni, nem tudom kinek az erőteljes (anyagi) biztatására, beavatkozására.

A Hruscsov (Krimi bányász - mérnök származású, tán ukrán?) által kreált , Krim ajándékozási szerződés több jogi szempontból is vérzik, tavaly ennek vizsgálatára a Krimi parlamentben egy képviselő két pontot illetően is, felülvizsgálatot kezdeményezett.

Ez az "ajándékozási" szerződés végrehajtása során, mivel ott a tatár időszakig visszamenőlegesen, orosz többségű lakosság élt, a Kievi vezetésnek az 1993-as népszavazás értelmében is, teljes körű autonómiát kellett volna biztosítani.
Már ez önmagában is a szerződés megsértése, amely érvényteleníti azt.

Tehát ennek értelmében rossz a szóhasználatod - a Krimet a nemzetközi jog értelmében - az oroszok egyszerűen visszacsatolták, az eredeti jogi állapotot visszaállítva. Ezt akár tetszik, akár nem a krimi lakosság népszavazással is megerősítette. Ennek jogosságát megerősíti, hogy a Krimen állomásozó ukránnak nevezett hadsereg, és haditengerészet egyértelműen tokkal vonóval átállt az oroszokhoz, hiszen az valójában a krimi nemzet katonáiból állt (orosz, ukrán, és tatár). Aki a seregből ezzel nem értett egyet - a fegyvereivel együtt átmehetett a régen is létező, krim - ukrán határ másik oldalára, Ukrajnába.

Így például a teljes ukrán flottából maradt vagy 5 hajó, a halászbárka méretnél nem sokkal nagyobb, az egy darab partra szállító kivételével. Azok is Szevasztopol térségén kívüli kikötőkben tartózkodtak, nem tudtak dönteni saját elhatározásukból.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 657
55 315
113
Simplicius ma reggeli irásában elképzelhetőnek tartja nato erők Ukrajna nyugati részébe való bevonulását, hogy felszabaditsák az ottani ukrán erőket a frontra való áthelyezésre. Szerinte ez belefér a nemzetközi jog kereteibe és nem vezetne orosz csapásokhoz nato területekre.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 192
113
Simplicius ma reggeli irásában elképzelhetőnek tartja nato erők Ukrajna nyugati részébe való bevonulását, hogy felszabaditsák az ottani ukrán erőket a frontra való áthelyezésre. Szerinte ez belefér a nemzetközi jog kereteibe és nem vezetne orosz csapásokhoz nato területekre.
Persze, h belefér szerinte, mert azt mindig sikerül úgy értelmezni, h az atlantistáknak megfeleljen. 0-24 ben azért adnám a netflixen elhülyülteknek az "Út", "Majmok bolygója - eredetit" c. filmeket, hátha leér a tantusz. (Meg volt egy amerikai film, címe nincs meg, ahol csak a háború utáni társadalmi összeomlást mutatta be). De jó lenne egy szigorú munka-alkalmassági vizsga a politikusoknak.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
Simplicius ma reggeli irásában elképzelhetőnek tartja nato erők Ukrajna nyugati részébe való bevonulását, hogy felszabaditsák az ottani ukrán erőket a frontra való áthelyezésre. Szerinte ez belefér a nemzetközi jog kereteibe és nem vezetne orosz csapásokhoz nato területekre.
Egyhangú NATO szintű határozat nélkül nincsenek NATO erők. Abban az esetben, ha be kívánnak vonulni, akkor is csak olyan haderő részek vonulhatnak be, amely csapatok küldő országa egyébként NATO tag.
Erre a jogi helyzetre való tekintettel, hogy Oroszország elkerülje a közvetlen konfliktust ezekkel az államokal, felkéri a tőle teljesen független Jakutföld vezetését, hogy rakétázza rommá ezeket a csapatokat. Tekintve hogy Jakutföld jelenleg két nukleáris birkaóllal rendelkezik, átmenetileg kölcsönöznek nekik 2500 Iskander rakétát, amit a múlt héten gyártottak.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113
Összefoglaló 2024. március 11-én reggel

▪️Tegnap a belgorodi régió Grayvoronszk irányában az ellenség Oroszország államhatárának áttörésére készült . Felfedezték és megsemmisítették az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának egy különítményét a kijelölt felszereléssel és munkaerővel (5 harckocsi, önjáró fegyverek, MLRS, több mint 10 gyalogsági harcjármű és nehézgéppuskával felszerelt pickup teherautók) (videó ) a harci alakulatok megalakulásakor. Az orosz fegyveres erők mindenféle fegyvert használtak: FAB, Lancets, Iskander.

▪️Éjszaka az orosz fegyveres erők ellenséges célpontokat támadtak Odessza és Harkov térségében.

▪️Herszon irányában , az ellenséges partról Herszon város közelében, az elmúlt 24 órában egy civil hajót azonosítottak , amely behajózott a Dnyeperbe. Egész éjjel figyelték, majd tegnap délelőtt egy hajó robbanóanyaggal felrobbantotta, a hajó kilyukadt és zátonyra futott. Folytatódnak a légicsapások az ukrán fegyveres erők állásaira a jobb parton, a miénkre pedig az ellenséges gyalogság megsemmisítése Krynkiben.

▪️A Zaporozsjei Fronton megjegyzik az ellenséges tüzérség aktiválását Verbovoj térségében, amelynek közelében az orosz fegyveres erők egy másik erős pontot foglaltak el. Rabotinóban lelassult egységeink előrenyomulása: a faluban az árkok aknamentesítése zajlik az ellenséges drónok támadása alatt. Az ellenség ellentámadásokat indít.

▪️Avdeevkától nyugatra a harcok ugyanazon a vonalon folytatódnak. Orlovkában az orosz fegyveres erők kissé előrenyomultak, az ukrán fegyveres erők negyedik Abrams tankja Berdicsi közelében megsemmisült.

▪️Csasov Jar irányában Ivanovszkijban (Krasny), Bogdanovkában és Kleshcheevka közelében is folynak harcok.

▪️A leningrádi régióban tegnap lelőttek egy repülőgép-típusú UAV-t a Tosnenszkij járásbeli Fornosovo közelében. Ezenkívül két drónt lőttek le a Brjanszki régió Klintsovsky és Pochepsky kerületei, valamint az Orjoli régió területe felett. A Kurszk régióban a Korenyevszkij körzetben található Gordejevkát ágyúzták. A Glushkovsky kerületi Kulbakiban egy kagyló közvetlen találata következtében kigyulladt egy lakóépület, egy helyi lakos meghalt, férje pedig kiterjedt égési sérüléseket szenvedett. Kurszkban egy ukrán drón lezuhant és kigyulladt egy olajraktár területén.

▪️A belgorodi régióban 2 repülőgép típusú UAV talált el egy falut. A Yakovlevsky városi negyedben egy teherautó kigyulladt. Három kamikaze drón támadta meg Gorkovszkij, Grayvoronsky falut.

▪️Az ellenség 225 lövedéket lőtt ki a DPR polgári lakosságára , 8 civil megsebesült, köztük. egy gyerek.

Az összefoglalót összeállította: Két szak