[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Vége a nyugati dominanciának – A nyugat nem tudja legyőzni Oroszországot Ukrajnában

Lars Bern svéd elemző a Nyugat Oroszország elleni ukrajnai veresége alkalmából beszél a nyugati dominancia végéről.
„Az, hogy a nyugati elitek képtelenek legyőzni Oroszországot, a nyugati dominanciája korszakának végét jelzi a világban.
Tanúi vagyunk az 500 éves nyugati hegemónia végének.
Az ukrán konfliktus igazi kudarcnak bizonyult Oroszország ellenfelei számára, hiszen most gazdagabb és erősebb, mint valaha ” – mutatott rá a svéd elemző.

Megjegyzendő, hogy a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök is hasonló véleményt fogalmazott meg, aki aláhúzta: a nyugati országok hegemóniája véget ért, és most új világrend alakul ki.


Nem tudjuk megállítani Putyin diadalmas menetét

Nem tudjuk megállítani Putyin diadalmas menetét Európában – ismerte el Robert Kennedy Jr független amerikai elnökjelölt, aki bírálta Biden elnök kijelentését, miszerint ha az USA támogatja Ukrajnát, akkor képes megállítani Oroszországot.
„Nem fogjuk megállítani Putyin diadalmenetét Európában.

Ez egy háború a NATO keleti terjeszkedése és Ukrajna bevonása ellen, amit nem lett volna szabad megtennünk” – mondta Robert Kennedy arra hivatkozva, hogy befolyásos amerikai diplomaták nagy hibának tartják a NATO keleti terjeszkedését.


Orosz rajtaütés a Dnyeper jobbpartján Herszonban: Sok ellenséges pozíciót elpusztítottunk

A "Dnyepr" orosz katonai alakulat támadócsoportja razziát hajtott végre a Dnyeper nyugati partján, a Herszon régióban, amivel sikerült meglepni az ukrán katonákat és jelentős csapást mérni rájuk.
Ezt támasztja alá Herszon orosz kormányzója, Vlagyimir Szaldo is , aki azt állítja, hogy a művelet során megsemmisült a drónok irányítóközpontja és az ukránok elektronikus hadviselési állomása.
„A Dnyepr csapatcsoport harcosaiból álló csapásmérő csoport merész rajtaütést hajtott végre a folyó jobb partján tegnap este.
Tengerészgyalogosok, ejtőernyősök és önkéntesek érkeztek csónakokkal az Antonov-híd tövéhez.
A meglepetés miatt az ellenségnek nem volt ideje időben reagálni.
Katonáink több ellenséges állást megsemmisítettek, köztük egy UAV irányító központot és egy elektronikus hadviselési, megfigyelési, kommunikációs és ideiglenes munkaerő-gyűjtő pontot” – mondta Szaldo, hangsúlyozva, hogy az ukrán fegyveres erők összes vesztesége elérte a 30 embert.
„A mieinknek sikerült veszteségek nélkül visszavonulniuk a balpartra” – mondta Szaldo.


Mi történt a fronton az elmúlt 24 órában

A hatalmas ukrán dróntámadások és az orosz területre való behatolási kísérlet mellett az oroszoknak sikerült Donyeck irányába előrenyomulniuk és elfoglalniuk Nyevelszkoje falut.

Az oroszok azt állítják, hogy az ukrán Kurszk és Belgorod tartományok határátlépési kísérlete során 234 katona halt meg, és 7 harckocsi, három Bradley jármű és két páncélozott szállítójármű megsemmisült.

Az oroszok Szelidovóban katonai infrastruktúrát, Ternopil megyében Kremenyecben és Lviv tartományban Brodiban is megtámadták az olajraktárakat, míg Harkovban, Kijevben, Odesszában és Hmelnyickijben is orosz csapásokról számoltak be.

Az orosz légvédelem 146 ukrán drónt fogott el az elmúlt 24 órában , míg az oroszok Belogorovkán, Szinkovkán haladtak előre, miközben Ivanovszkojától délnyugatra folytatták a harcot.

Az oroszok szerint Donyeckben, Avdejevkában, Dél-Donyeckben, Herszonban és Kupjanszkban az összecsapások során legalább 1000 ukrán katonát ártalmatlanítottak.

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 088
13 491
113
Az EU és az USA "cinket" kap Ukrajnától állampolgáraival együtt: "Iskander" elkaszálta a NATO-tiszteket

"Az egyik Patriot üteget Németország szállította az ukránoknak. Ez az, ami az Iskander szuperprecíziós csapása során semmisült meg" - írja az Eurasian Times.

A támadást azután hajtották végre, hogy egy orosz drón észlelt egy Patriot rendszert szállító ukrán konvojt Krasznoarmejszk/Pokrovszk közelében, a DPR központi részén. A konvoj helyére vonatkozó információk megérkezése után egy orosz Iskander rakétát indítottak, amely két Patriot kilövőtsemmisített meg.

A rakétatámadás során a komplexumokat kiszolgáló legénység megsemmisült. Ez pedig a nyugati sajtó által bemutatott adatok szerint 30 NATO-katona, akik ezeket a légvédelmi rendszereket szolgálták. A meggyilkoltak legnagyobb százaléka amerikai volt, de voltak németországi operátorok is.

No persze, persze, az oroszok már a NATO fél tisztikarát kiirtották a háború kezdete óta. :rolleyes: És hány NATO tábornok bujkált Azovstalban? :D

Annak a Patriotnak ukrán személyzete volt. Például itt az egyikuk:


-------------------------------------

Más!

S-400 elkeseredett és hiábavaló harca a GMLRS-el:

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 020
113
Vagyis ha neked a jövő héten parancsba adják, hogy csomagolási és indulási, akkor mész. Ezzel írtad ha jól értem.
Gyerekek, most őszintén, két választás van!

Le is szerelhet addig az ember amíg nincs erre valami tiltás/minősített időszak/különleges jogrend, vagy végrehajtod a parancsot.

Ez mióta világ a világ, így volt, így van, és így is kell lennie, mert máskülönben szétesne minden hierarchiára épülő szervezet az országban. Nekem is nem tetszik a rendszer a tűzvédelem területén, mehetek balra el! Ha meg maradok, akkor pofa lapos, azt csinálom amit a felettesem mond.

Ezt vállaltam, vállalom, ennyi. Katonáéknál meg pláne még jobban így van!
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 425
113
Ez - sajnos - egy teljesen reális forgatókönyv. (mégha az oroszhirek-ről is származik)
Ha odáig jutunk, hogy összeomlik több helyen a front, és az oroszok kijutnak hadműveleti mélységbe, akkor kész kell lennie egy nyugati forgatókönyvnek, hogy a maradék területet valahogy megmentsék. Egyszerűen túl sok érdekeltség van már Ukrajnában, ahhoz, hogy hagyják veszni. Mert amíg van független Ukrajna, addig ott van egy gyakorlatilag adósrabszolgasorba tolt állam, ami a súlyos tartozásokat - hosszú évek alatt - vissza tudja fizetni.
A baj ott van, hogy a konfliktus jelenleg szabadonfutó módban van. Azaz az eddigi fő finanszírozók (USA, Németország) már bedobták a paklit (kívülről azért még kibicelnek), de a magukról megfelejtkezett kicsik még továbbra is fullba tolják. Pedig ha egy kicsit figyelnének az őket körülvevő hangokra, akkor rájöhetnének, hogy éppen hülyét csinálnak magukból, és belőlük. Nem volt véletlen, hogy Micron okosságára órákon belül minden nagy (legelőször a ZUSA) azonnal passzolt.
Azért veszélyes ez a forgatókönyv, mert ha a lengyelek az ugribugrikkal együtt bemennek, és megpróbálják a nyugati országrészt biztosítani, az még nem állítja meg az orosz hadigépeztet. Ebben az esetben a bent lévő országok nem részesülnek a NATO teljes védelmében.
A megállításra csak akkor van esély, ha Lengyelország egy protektorátust csinál Ukrajnából. Ez arra lehet jó, hogy kikényszerítsék az oroszokból a tárgyalást.
Ebben az esetben lesz egy nyomás a NATO többség felöl, hogy rántsák be a területet a NATO alapszerződése által védett területbe. Ezt még ki lehet mozogni. (magyar szempontból írom)
Ebben az esetben az oroszoknak is észnél kell lenniük, mivel ha nem állnak le, akkor egy idő után jönni fog következő lépés, mégpedig a mindkét ország (lengyel, ukrán) parlamentje által jóváhagyott hivatalos egyesülés. Ez azért probléma, mert így gyakorlatilag automatikusan NATO védelem alá kerülne a terület. Az viszont már gond az oroszoknak. Ezután további ellenségeskedés viszont már tényleg az atomháborút vonja maga után.
Ezenközben persze lesz egy elég komoly versenyfutás az orosz csapatok részéről hogy minél nagyobb területeket tudjanak magukévá tenni, a tárgyalások előtt.
A kérdés, ott van, hogyha tényleg bemennek intakt külföldi alakulatok, akkor erre hogyan akar és tud válaszolni Putyin. Mert továbbra is ott a belorusz irányú új front megnyitásának lehetősége.
A másik kérdés, hogy mennyire akarja Kelet-Ukrajnát is bevonni, "orosz anyácska" kebelére. Ha belorusz front megnyitására lesz elég ereje, akkor egész Ukrajnát akarja. Ha csak az orosz többség lakta területeket, akkor megállnak a Dnyepernél. A további háború befejezéséért cserébe pedig Odesszát is követelnie kell, mert még mindig az a meggyőződésem, hogy Odessza az egyik fő célja.
Az oroszoknak nem terület kell, hanem, hogy Ukrajna ne legye NATO tag. Ukrajna vagy nem lesz NATO tag, vagy nem lesz.
Az lesz a vége, h Ukrajna olyan állapotba kerül, h nem a NATOnak vagy a lengyeleknek, de Mogadishunak se fog kelleni. Jobb lett volna ezt a projektet még időben elengedni (2 éve).
Ugye az értékes részt, ahol a nyugati befektetések java van, azt viszik az oroszok. A termőföld keleten van, a bányák keleten vannak..
A lengyelek (és az EU) megkaphatják a lembergi meg ivano-frankivszki nácikat. UON reloaded.

worsttradedeal.jpg
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
77
617
83
Ők hozták volna ki tegnapelőtt az orosz területet támadó ukrán kommandót:

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
A tegnapelőtt orosz területet támadó ukrán kommandó kimentésére hivatott helikopterek:

Gyönyörű videó! Előbb valamilyen kazettás fejjel küldik meg őket, utána meg egyenként kiszedik a helikoptereket. Ráadásul kivételesen nem krumplival vették fel.
Twitteren ugyanez:
direkt link
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 085
10 253
113
Rajtaütés a Dnyeper jobbpartján Herszonban: Sok ellenséges pozíciót elpusztítottunk
A "Dnyepr" orosz katonai alakulat támadócsoportja razziát hajtott végre a Dnyeper nyugati partján, a Herszon régióban, amivel sikerült meglepni az ukrán katonákat és jelentős csapást mérni rájuk.
Ezt támasztja alá Herszon orosz kormányzója, Vlagyimir Szaldo is , aki azt állítja, hogy a művelet során megsemmisült a drónok irányítóközpontja és az ukránok elektronikus hadviselési állomása.
„A Dnyepr csapatcsoport harcosaiból álló csapásmérő csoport merész rajtaütést hajtott végre a folyó jobb partján tegnap este.
Tengerészgyalogosok, ejtőernyősök és önkéntesek érkeztek csónakokkal az Antonov-híd tövéhez.
A meglepetés miatt az ellenségnek nem volt ideje időben reagálni.
Katonáink több ellenséges állást megsemmisítettek, köztük egy UAV irányító központot és egy elektronikus hadviselési, megfigyelési, kommunikációs és ideiglenes munkaerő-gyűjtő pontot” – mondta Szaldo, hangsúlyozva, hogy az ukrán fegyveres erők összes vesztesége elérte a 30 embert.
„A mieinknek sikerült veszteségek nélkül visszavonulniuk a balpartra” – mondta Szaldo.


Tehát, ha jól értem a Szurovikini visszavonulás óta először tértek vissza a jobbpartra az oroszok?
Várható, hogy ezek az akciók egyre gyakrabban, kiterjedtebben ismétlődnek akár egy hidfő kialakításáig?
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Ez - sajnos - egy teljesen reális forgatókönyv. (mégha az oroszhirek-ről is származik)
Ha odáig jutunk, hogy összeomlik több helyen a front, és az oroszok kijutnak hadműveleti mélységbe, akkor kész kell lennie egy nyugati forgatókönyvnek, hogy a maradék területet valahogy megmentsék. Egyszerűen túl sok érdekeltség van már Ukrajnában, ahhoz, hogy hagyják veszni. Mert amíg van független Ukrajna, addig ott van egy gyakorlatilag adósrabszolgasorba tolt állam, ami a súlyos tartozásokat - hosszú évek alatt - vissza tudja fizetni.
Nem beszélve arról, hogy egy rakás nyugati bankak nagyon nagy kintlévőségei vannak Ukrajnában (főleg osztrák és német bankok, de van olasz is!). Ha azok ugranak, akkor csőd van nekik. Erre még rájön, hogy az orosznak meg van az a rossz tulajdonsága, hogy az elfoglalt területeken élőknek elengedi a nyugati hiteleit, ami a mellett hogy fáj az érintett pénzintézetnek, vonzó a csóró eladósított ukránoknak is, így könnyen lehet, hogy nem lesz ellenükre az Oroszországhoz való tartozásuk.
A kint lévő javakat úgy is meg lehetne menteni a nagy pénzügyi befektetőknek, például a Balck Rocknak, hogy megegyezik az orosszal abban, hogy lemond a politikai és katonai befolyásról cserébe az orosz engedi működni a befektetéseket (szerintem elnézve az USA belsulását, valami ilyen mehet a háttérben). Igaz ez egyes nyugati köröknek sértheti az érdekét, de jobb híján jelen helyzetben ez a maximum ami kihozható. Ha nem, akkor ugrik minden, vagy atom-armegedon, ami már a milliárdosoknak sem szép kilátás.
A baj ott van, hogy a konfliktus jelenleg szabadonfutó módban van. Azaz az eddigi fő finanszírozók (USA, Németország) már bedobták a paklit (kívülről azért még kibicelnek), de a magukról megfelejtkezett kicsik még továbbra is fullba tolják. Pedig ha egy kicsit figyelnének az őket körülvevő hangokra, akkor rájöhetnének, hogy éppen hülyét csinálnak magukból, és belőlük. Nem volt véletlen, hogy Micron okosságára órákon belül minden nagy (legelőször a ZUSA) azonnal passzolt.
Egyrészt azért mert félnek ők is egy majdnem biztosan megsemmisüléssel járó atomháborútól, másrészt mert a pénzügyi elitek, amint fent már írtam, valószínű ki fognak egyezni Oroszországgal. Nem lesz Ukrajna NATO tag, orosz érdekszféra marad, cserébe megtarthatják gazdasági érdekeltségeiket. Utóbbi fog legkevésbé fájni az oroszoknak. És ha erre valaki azt hozná fel ellenvéleményként, hogy ebbe nem fognak belemenni a hadiipart működtetők, az a válasz, hogy ami fegyvert nem tudnak mostantól Ukrajnában eladni, azt majd eladják az Irán elleni műveletek során. Aki ezzel az a háttéralkuval rosszul jár az Európa lesz. Annyi pozitívuma lesz a dolognak Európára nézve, hogy az ukrán csatlakozás elmaradásával a nagy USA befektető cégek, nem fogják tudni támogatás címszó alatt kiszívni az EU-s támogatásokat.
Azért veszélyes ez a forgatókönyv, mert ha a lengyelek az ugribugrikkal együtt bemennek, és megpróbálják a nyugati országrészt biztosítani, az még nem állítja meg az orosz hadigépeztet. Ebben az esetben a bent lévő országok nem részesülnek a NATO teljes védelmében.
Ez ránk miért veszélyes. Nincs 5. cikkely, oldják meg azok akik bementek, na meg akik önkéntes alapon akarnak nekik segíteni. Minket nem kötelez semmi. majd befogadjuk ismét a lengyel menekülteket.
A megállításra csak akkor van esély, ha Lengyelország egy protektorátust csinál Ukrajnából. Ez arra lehet jó, hogy kikényszerítsék az oroszokból a tárgyalást.
Ebben az esetben lesz egy nyomás a NATO többség felöl, hogy rántsák be a területet a NATO alapszerződése által védett területbe. Ezt még ki lehet mozogni. (magyar szempontból írom).
Ez nem fog menni, mert lesznek olyan NATO országok akik ezt nem hagyják jóvá, többek között azért mert nem akarnak belekeveredni egy oroszok elleni háborúba. Ha pedig egy is vétóz, akkor nincs ukrán NATO védewtt terület. Olyan lehet, hogy Lengyelország védi, de akkor úgy jár, hogy egymaga kell szembenézzen a felbőszült medvével, aki minimum a határig veri.
Persze lehet olyan, hogy a NATO tagok többsége különszerződéssel (ami nemfog semmilyen kötelezettséget szabni ránk) bevállalja Ukrajna védelmét. Valahogy úgy ahogy az 50 milliárdot fel akarta venni az EU úgy, hogy minket kihagy és az egyes tagok külön külön felveszik a rájuk eső részt. Ez azonban amolyan fából vaskarika megoldás lenne.
Ebben az esetben az oroszoknak is észnél kell lenniük, mivel ha nem állnak le, akkor egy idő után jönni fog következő lépés, mégpedig a mindkét ország (lengyel, ukrán) parlamentje által jóváhagyott hivatalos egyesülés. Ez azért probléma, mert így gyakorlatilag automatikusan NATO védelem alá kerülne a terület.
És Lengyelország azonnal egy háború kellős közepén ébredne fel. Hú de jó lenne az átlag lengyelnek. Elnézve a gazdatüntetéseket, nem hiszem, hogy egy ilyen egyesülés sikerülhetne. Másnap a kormány bukna. S ha nem másnap, akkor az első lengyel katonák zsákban való hazatérésekor. Ez az egyesülősdi a lengyeleknek olyan lenne, mintha te a szomszéd égő házába költöztetnéd be a családodat.
Ezenkívül Ukrajna csak úgy menne bele egy ilyen egyesülésbe, ha az egész területe szerepelne a dokumentumban, nem csak a még meg nem szállt. Ez pedig azt eredményezné, amit imént fent írtam. Ha pedig csonkán vennék be Lengyelországba Ukrajnát, akkor másnap az ukrán vezetés bukna és az orosz azzal házalna, hogy lám lám kedve ukrán barátaink, a nyugat elvette a fél országotokat.
De tegyük fel, hogy összejön ez az egyesülés. Mennyi idő lenne a megvadult és folyton háborúzni akaró nackókat leszerelni a lengyeleknek. Ha pedig erővel akarnák a friss ukrán területeket lengyelesíten, akarom mondani pacifikálni, akkor mennyi időn belül lenne egy nagyon komoly polgárháború, ahol az orosz már csak egy kávét kérne.
Ezenközben persze lesz egy elég komoly versenyfutás az orosz csapatok részéről hogy minél nagyobb területeket tudjanak magukévá tenni, a tárgyalások előtt.
Ha idáig fajulnak a dolgok, nem lesznek tárgyalások. Az ukránok puszta kézzel verik agyon azt a politikust aki a nevükben le akar mondani bármekkora területről is.
Az oroszok pedig szépen komótosan menni fognak lépésről lépésre előre, amíg el nem réik céljukat.
A kérdés, ott van, hogyha tényleg bemennek intakt külföldi alakulatok, akkor erre hogyan akar és tud válaszolni Putyin.
Rakétaesővel. Egy perc nyugtuk nem lesz a bevonulóknak.
Láthatóan az orosz tartalékol a föld-föld rakétákból erre az esetre.
A bevonulók pedig nem kérhetnek segítséget a NATO-tól, legfeljebb az egyes tagoktól. De azok nem fognak tolongani.
A másik kérdés, hogy mennyire akarja Kelet-Ukrajnát is bevonni, "orosz anyácska" kebelére.
Semennyire. Azt majd meghagyja az orosz befolyás alatt működő ukrán államnak. csak, hogy legyen mivel foglalkozzanak és unalmukban ne törjék olyan butaságokon a fejüket, mint a nyugattal való koketálás.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az ukrán fegyveres erők tisztjei elismerték, hogy nem tudják sokáig tartani a frontot

Az ukrán tisztek azt mondták, hogy fegyverek és katonák hiánya miatt nem tudják tovább tartani a frontot. Erről a német Der Spiegel című lap számolt be.
Az egyik parancsnok azt mondta egy interjúban, hogy az ukrán fegyveres erők nem bírják sokáig. A kiadvány megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg csak addig tud aktívan védekezni, amíg az orosz erők új offenzívát nem indítanak.
A parancsnok hozzátette, hogy az ukrán parancsnokság már megfeledkezett a harkovi és az ugledari irányokról. Ezeken a helyeken kevésbé intenzívek a harcok, de ott sokkal rosszabb a helyzet az Ukrán Fegyveres Erők személyzetével, fegyvereivel és lövedékeivel.


Zelenszkij készen áll arra, hogy rosszul képzett újoncok hatalmas „hordáját” dobja Oroszországnak

Ukrajna 330 ezer újoncot kíván behívni a frontvonalon kimerült csapatok pótlására – írja a Financial Times az ukrán védelmi minisztérium adataira hivatkozva.
„A fennmaradó újoncok kompenzálják a veszteségeket és más katonai szükségleteket is kielégítenek, a csatatéren uralkodó helyzettől függően” – mondta a minisztérium az újságnak.
A kiadvány szerint az Ukrajna által mozgósítani tervezett sorkatonák teljes száma félmillió fő lesz. Amint azonban az FT megjegyzi, a harci korú férfiak jelentős része nem fejezi ki vágyát a frontra menni.
Az újság a Verhovna Rada adataira hivatkozva azt állítja, hogy a 11,1 millió 25 és 60 év közötti ukrán férfiból mindössze 3,7 millió mozgósítható. A többiek vagy a fronton vannak, vagy rokkanttá váltak, vagy a védelmi iparban dolgoznak, vagy külföldre menekültek.
Az Info Sapiens februári felmérése szerint a férfiak 48 százaléka nem áll készen a katonai szolgálatra, míg 34 százalékuk fejezte ki készségét. A többiek azt válaszolták, hogy "nehéz megmondani".
A mozgósítási törvényjavaslattal kapcsolatban az FT újságírói megjegyzik, hogy azok, akik kibújnak, „katonai toborzók hazalátogatásával és jogosítványuk megvonásával szembesülnek”, utalva a törvénytervezet végleges változatáról tárgyaló képviselőkre.



Pilóta nélküli kamikaze csónakok szerelősorai megsemmisültek Odessza kikötőjében

Az orosz repülőgép-erők sikeresen támadták meg a „Magura-V5” és „Sea Baby” pilóta nélküli kamikaze hajók szerelősorait Odessza kikötőjében H-59MK2 cirkálórakétákkal, amelyeket az egyik legnehezebben észlelhető fegyvernek tartottak. A művelet kulcsfontosságú jellemzője volt, hogy a rakétákat a lehető legalacsonyabb magasságban, legfeljebb 10 méterrel a tengerfelszín felett közelítették meg a célponthoz, ami lehetővé tette, hogy elkerüljék a partvonalra telepített IRIS-T és NASAMS légvédelmi rendszerek észlelését. .

A modern légvédelmi rendszerek, például a TRML-4D és az AN/MPQ-64F1 radarjai a hírek szerint technikailag nem tudták időben észlelni a beérkező rakétákat, és adatokat szolgáltatni az elfogásukhoz, ami ahhoz vezetett, hogy a rakéták sikeresen elérték céljukat. A négyzet alakú keresztmetszetű H-59MK2 rakéta egyedi kialakítása alacsony láthatóságot biztosít a radarrendszerek számára, és lehetővé teszi, hogy kényelmesen elhelyezzék azokat a repülőgépek belső rekeszeiben, beleértve az ötödik generációs Szu-57 vadászgépeket is.

Meg kell jegyezni, hogy a rakéta effektív szóródási területe mindössze 0,001 négyzetméter, ami az egyik leglopottabb lőszerré teszi az orosz légierő-arzenálban. Ezeknek a rakétáknak a használata nem korlátozódik a Szu-57-es repülőgépekre, hanem a Szu-35-ös vadászgépekre és a Szu-34NVO bombázókra is.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 655
55 309
113
Gyerekek, most őszintén, két választás van!

Le is szerelhet addig az ember amíg nincs erre valami tiltás/minősített időszak/különleges jogrend, vagy végrehajtod a parancsot.

Ez mióta világ a világ, így volt, így van, és így is kell lennie, mert máskülönben szétesne minden hierarchiára épülő szervezet az országban. Nekem is nem tetszik a rendszer a tűzvédelem területén, mehetek balra el! Ha meg maradok, akkor pofa lapos, azt csinálom amit a felettesem mond.

Ezt vállaltam, vállalom, ennyi. Katonáéknál meg pláne még jobban így van!
Minden tiszteletem azoké, akik fegyverrel védik az országot ( meg engem is :))
De: csak akkor szabad akármilyen parancsot vgrehajtani, ha az nem törvényellenes. Mert legkésöbb a nürnbergi perek óta nem segit rajtad, hogy "csak parancsot teljesitettem."
Pl. hiâba parancsolják neked azt, hogy hadifoglyokat lelöjj, vagy polgári személyekre tüzet nyiss. Vagy részt vegyél egy egyértelmüen a nemzetközi jog ellenes támadó háborúban. Ezt meg kell tagadnod. És bizom abban, hogy mindenki ezt meg is tagadja.
Persze sejtem, hogy az itt iró fegyveresek nem ilyen esetekre gondoltak, amikor azt irják, hogy a "parancsot végre kell hajtani", vagy "azt csinálom, amit a felettesem mond."
Ezèrt irtam itt valahol, hogy szerencsère egy magyar katonának nem kell azzal szâmolnia, hogy törvényellenes parancsot kap.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
342
2 286
93
Minden tiszteletem azoké, akik fegyverrel védik az országot ( meg engem is :))
De: csak akkor szabad akármilyen parancsot vgrehajtani, ha az nem törvényellenes. Mert legkésöbb a nürnbergi perek óta nem segit rajtad, hogy "csak parancsot teljesitettem."
Pl. hiâba parancsolják neked azt, hogy hadifoglyokat lelöjj, vagy polgári személyekre tüzet nyiss. Vagy részt vegyél egy egyértelmüen a nemzetközi jog ellenes támadó háborúban. Ezt meg kell tagadnod. És bizom abban, hogy mindenki ezt meg is tagadja.
Persze sejtem, hogy az itt iró fegyveresek nem ilyen esetekre gondoltak, amikor azt irják, hogy a "parancsot végre kell hajtani", vagy "azt csinálom, amit a felettesem mond."
Ezèrt irtam itt valahol, hogy szerencsère egy magyar katonának nem kell azzal szâmolnia, hogy törvényellenes parancsot kap.
Horthy féle kiugrási kísérlet.Volt eskü.Volt parancs.Aztán ki hogy látta helyesnek.Ennyi.A fogadkozás meg olyan kb. mint egy Kárpátia nóta.Mindjárt megkönnyezem...Jó lenne ha a dolgok ilyen faék egyszerűek lennének..
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113

Macron pánikba esett az Ukrajnáról szóló kiszivárgott jelentések miatt​


szerda, március 13, 2024

Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseit, hogy esetleg csapatokat küldene Kijev megsegítésére a francia hadsereg által készített három jelentés ösztönözhetett, amelyek szörnyű képet festettek az ukrajnai konfliktusról – írja a Marianne magazin.

A jelentések, amelyek valahogyan a lap birtokába kerültek, azt állították, hogy Ukrajna a 2023-as sikertelen ellentámadásban tönkretette a nyugaton kiképzett haderejét, elfogytak a mozgósítható emberei, és a legutóbbi avgyejevkai vereség azt mutatja, hogy nem is tudja tartani a frontot Oroszországgal szemben.

“Ukrajna katonailag nem tudja megnyerni ezt a háborút” – zárul az első jelentés, amely 2023 őszén, Kijev katasztrofális szárazföldi offenzívája után készült. Az orosz erőket dicséri, mint a védekező hadműveletek lefolytatásának új “taktikai és technikai” etalonját, és lerombolja az úgynevezett “hústámadások” médiamítoszát.
Ha a Nyugat továbbra is katonai megoldásra törekedne Ukrajnában, az “a legsúlyosabb elemzési és ítélőképességi hiba” lenne – áll a titkos dokumentumban Marianne szerint.
Francia csapatokat küldeni Ukrajnába ésszerűtlen lenne – írta egy magas rangú tiszt. “Félreértés ne essék, az oroszokkal szemben mi egy szurkolóhadsereg vagyunk!” – tette hozzá.

A második jelentés, amely a 2024-es kilátásokat vázolja fel, azt mondja, hogy Kijevnek havonta 35 ezer emberre van szüksége, de ennek “kevesebb mint a felét” toborozza, míg Oroszország havonta 30 ezer önkéntest toboroz. Eközben a 2023-as offenzíva “taktikailag megsemmisítette” Kijev 12 harcoló dandárjának felét.
“A Nyugat tud 3D nyomtatókat biztosítani drónok vagy lőszerek gyártásához, de nem lesz képes embereket nyomtatni” – áll a jelentésben.
Az egyik megoldásként azt tanácsolta, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, hogy hátországi támogató feladatokat lássanak el, felszabadítva az ukránokat a frontvonalbeli feladatokra.
A második jelentés azt is elismerte, hogy a nyugati különleges erők és “civil ruhás katonák” a hivatalosan elismertnél jóval nagyobb számban vannak jelen Ukrajnában, köztük “jó néhány brit,” valamint az ukránokat kiképző francia haditengerészeti kommandósok.
A harmadik és egyben legutóbbi jelentés, amely a francia megfigyelőket sokkolta, az avgyejevkai csatát az ukrán erők “megfutamodásának” minősítette. Leírta, hogy Oroszország hogyan teremtett “poklot” az ukrán csapatoknak azzal, hogy hatalmas szárnyas bombákkal naponta több mint 1000 áldozatot követelt. A francia dokumentum a február 17-i ukrán visszavonulást is “váratlannak és felkészületlennek” minősítette.

Február végén Macron a NATO-tagok előtt azzal érvelt, hogy az Ukrajna megsegítésére vonatkozó minden lehetőségnek “az asztalon kell lennie”, utalva ezzel a szárazföldi csapatok küldésének lehetőségére. Az ötletet azonban az Egyesült Államok vezette blokk legtöbb tagja nyilvánosan elutasította.

Forrás: origo