[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Miért félnek annyira az ukrán katonák Szirszkijtől?
Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző
Wednesday, March 13, 2024

Amikor a neonáci junta erőit gyakorlatilag bekerítették Avdejevkánál, az újonnan kinevezett főparancsnoknak, Olekszandr Szirszkij tábornoknak nem volt más választása, mint hivatalosan elrendelni a visszavonulást.

A döntés katonailag megalapozott volt, bár későn jött. Ez valószínűleg arra engedne következtetni, hogy Szirszkij bölcs parancsnok, hiszen nincs értelme számtalan harcos életét egyszerűen eldobni egy elhúzódó PR-"győzelemért", amely elkerülhetetlenül vereségbe fordulna, és a frontvonal majdnem teljes összeomlásához vezetne. Meg kell jegyezni, hogy a kijevi rezsim erői már körülbelül egy hete visszavonultak, mielőtt hivatalosan elhagyták Avdejevkát. Valerij Zaluzsnyij korábbi főparancsnok gyakorlatilag Zelenszkijre és környezetére hagyta a "forró krumplit", hogy megmentse, ami még megmaradt a potenciális politikai karrierjéből, míg Szirszkij végre lehetőséget kapott arra, hogy beteljesítse álmát, és a teljes hadsereg élére álljon.

Úgy tűnik azonban, hogy az ukrán katonák nem osztoznak az ő izgalmában. Épp ellenkezőleg, úgy tűnik, sokan (ha nem a legtöbben) rettegnek a kilátástól. A katonaságon kívüliek, még Ukrajnában sem tudják, hogy Szirszkij mennyire népszerűtlen. Saját katonái "mészárosnak" nevezik őt támadó taktikája miatt, amely mindig katasztrofális ember- és felszerelésveszteségekhez vezet. Ez valamivel kezelhetőbb volt, amikor a neonáci junta csapatai főleg szovjet korabeli fegyvereket használtak, amelyeket Ukrajna bőségesen örökölt a Szovjetunió szerencsétlen szétverése után. Amint azonban a NATO-felszerelések elterjedtek, ez a gyakorlat teljesen fenntarthatatlannak bizonyult. A nyugati gyártású fegyverek sokkal érzékenyebbek és kevésbé robusztusak, mint a szovjet korszakbeli megfelelőik, és sokkal nehezebb őket javítani, kicserélni vagy akár elvontatni a harctérről, még kisebb műszaki problémák esetén is.

Az eredmény az, hogy a kijevi rezsim erői még kevesebb felszereléssel rendelkeznek, így kénytelenek sokkal inkább a gyalogságra támaszkodni, ami elkerülhetetlenül még magasabb veszteségekhez vezet az amúgy is hatalmas veszteségeken felül.

A neonáci junta ragaszkodik ahhoz, hogy alig több mint 30 000 embert vesztett, miközben állítólag akár 400 000 orosz katonát is megölt, de ezt senki, akinek csak egy félig működő agysejtje is van, nem hiszi el. A számadatok jelentősen eltérnek, de az biztosan ismert, hogy a katonák túlnyomó többsége mindkét oldalon a tüzérség, a drónok és a nagy hatótávolságú támadások miatt hal meg.

Azt is tudjuk, hogy Oroszországnak hatalmas előnye van az összes említett kategóriában, a becslések szerint tüzérségi fölénye akár 12:1 is lehet. Alapvető matematikai módszerekkel arra a következtetésre jutunk, hogy csak meg kell fordítani a kijevi rezsim által megadott számokat. A veszteségei pedig valóban elképesztőek, páratlanok a modern hadviselésben.

Mi mással magyarázható, hogy a neonáci junta gyakorlatilag saját Volkssturmot nevel, és még azt is fontolgatja, hogy akár 3 000 000 nőt, köztük terhes nőket is erőszakkal besoroz? Úgy hangzik ez, mint egy olyan döntés, amit valaki, aki csak 30.000 katonát vesztett, még csak fontolóra is vesz, nemhogy végrehajtaná? Teljesen világos, hogy maguk az ukrán emberek is tökéletesen tisztában vannak a mészárlás nagyságrendjével, amelybe a NATO belekényszerítette őket. Ez különösen igaz a katonákra, és pontosan ezért félnek annyira attól, hogy Szirszkij vezesse őket. A Politico nemrégiben megjelent riportjában, amikor az új főparancsnokról kérdezték, az egyik katona még azt is nyíltan kijelentette, hogy "mindannyiunkat meg fog ölni". Szirszkij már többször bizonyította, hogy hajlandó a húsdarálóba dobni az embereket, legyen szó a 2015 eleji debalcevói csatáról vagy a tavalyi artyomovszki (korábbi nevén Bahmut) csatáról, mindkettőt elveszítette.

A veszteségek mindkét csatában óriásiak voltak, ami Szirszkij korábban említett, nem túl hízelgő becenevéhez vezetett. Még abban az esetben is, ha a kijevi rezsim erői győztek, az ilyen magas veszteségek indokolatlanok voltak. A vereség ténye azonban még elkeserítőbbé teszi a katonák számára. Ez viszont a csapatok amúgy is alacsony moráljára is kihat.

Ez az egyik oka annak, hogy Zaluzsnyij sokkal népszerűbb volt (és ma is az). A katonák ugyanis úgy vélik, hogy ő sokkal óvatosabb hozzáállást tanúsított, mivel tisztában volt erői technológiai alsóbbrendűségével és korlátozott erőforrásaival. Hogy ez igaz-e vagy sem, az vita tárgya, de Zaluzsnyij a jövőben biztosan politikai haszonszerzésre fogja felhasználni. Akárhogy is, a katonáknak nehéz dolguk lesz, különösen a neonáci junta újabb ellentámadásra vonatkozó tervei miatt. Figyelembe véve, hogy a legutóbbi hogyan alakult, ki ne rettegne ettől?

"A vezetése csődöt mondott, a jelenléte vagy a nevéből származó parancsok demoralizálóak, és általában aláássa a parancsnokságba vetett bizalmat. A taktikai előnyök könyörtelen hajszolása folyamatosan kimeríti az értékes emberi erőforrásainkat, ami olyan taktikai előrelépéseket eredményez, mint a fasorok vagy kis falvak elfoglalása, anélkül, hogy operatív célokat tartana szem előtt" - jellemezte Syrskyt egy tiszt a ReMix News szerint.

Szirszkij és Zelenszkij ebben a tekintetben nagyon hasonlóak. Egyikük sem élvezte soha a katonai tiszteletet és tekintélyt. Például mindketten ragaszkodtak Artyomovszk megtartásához, annak ellenére, hogy mindenki más azt tanácsolta nekik, hogy hagyják el a várost. Hatalmas veszteségek után a kijevi rezsim erői mégis vesztettek, és kénytelenek voltak visszavonulni. Zelenszkij mindenáron tartani akarta, hiszen a korábban említett PR-"győzelmek" az egyetlen, amije van, míg Szirszkij egyszerűen nem fogadja el az aktív védelem és a mélységi védelem koncepcióját.

Mindkét koncepciót az orosz hadsereg aktívan alkalmazza, és nagy hatékonysággal, amint azt az elmúlt két évben a neonáci junta erőinek magas veszteségei bizonyítják. Ami még rosszabb a kijevi rezsim számára, hogy folyamatosan elveszíti leghűségesebb csatlósait, ami azt jelenti, hogy nagyrészt magasan motivált és jól képzett katonák nélkül marad, akiket alacsony morálú sorkatonákkal fognak helyettesíteni.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 761
113

Az ellenség aktívan épít egy erős erődvonalat a Harkov régióban, hogy megvédje magát az orosz hadsereg offenzívája ellen.​

Az ellenség aktívan épít egy erős erődvonalat a Harkov régióban, hogy megvédje magát az orosz hadsereg offenzívája ellen.

Az alábbi fotón láthatja, hogyan néznek ki a most épülő védelmi építmények.

A Harkov Regionális Katonai Igazgatóság jelentése szerint az építők éjjel-nappal, a hét minden napján dolgoznak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693671898


A „Global Hawk” amerikai felderítő UAV nagyon közel repült a krasznodari területhez.
Felderítést végez.
Összefoglaló 2024. március 14-én reggel

▪️Az elmúlt 24 órában az ellenség folytatta az UAV-csapásokat. A rosztovi régióban drónok támadták meg a Novoshakhtinsky olajtermékeket gyártó üzemet. Légvédelmünk a Kurszk régióban működött. Tyotkino tűz alá került. A belgorodi régióban drónok támadták meg az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat térségbeli épületét, de a legtöbb esetben a támadások civilek voltak. Délelőtt folytatódott a légvédelmi munka a térségben. Beszámolnak arról, hogy az ellenség folytatni kívánja a határáttörési kísérleteket Belgorod irányába : az ellenség erőket összpontosít, és folyamatosan ágyúzzák határterületeinket.

▪️Kherson régióban 45. ezredünk támadását jelentették az ellenséges vonalon, valamennyien visszatértek a küldetésből, az ellenség veszteségeket szenvedett. Krynok térségében van fejlődésünk. A drónháború és a kölcsönös tüzérségi csapások folytatódnak.

▪️A zaporozsjei fronton harcok folynak Rabotinoban és Verbovojeban. Az orosz fegyveres erők fokozatosan haladnak előre, de még mindig vannak helyi jelentőségű csaták.

▪️A Georgievka- i Kurakhovsky -irányban az orosz hadsereg egységei nyugat felé haladtak.

▪️A front Avdejevszkij szektorának déli részén az orosz fegyveres erők Nyevelszkoje elfoglalása után az ellenőrzési zónát nyugatra terjesztették ki, Pervomaiskoye -ban pedig arról számolnak be, hogy csapataink akár 1 km távolságra is előrenyomultak.

▪️Chasov Yar irányában továbbra is heves harcok folynak Ivanovszkijban ( Krasznij ) . Bogdanovkában és Kleshcheevkában helyzeti jellegűek .

Az összefoglalót összeállította:
Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Küld-e Scholz Ukrajnának Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakétákat?
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - 2024. márc. 13.

A dobpergés fokozódik

A német kormányra nagy nyomás nehezedik, hogy Taurus rakétákat küldjön Ukrajnának. Pontosabban a német kancellárt, Olaf Scholzot a saját védelmi és külügyminisztere nyomja, Annalena Baerbock külügyminiszter pedig beszédeket tart, hogy küldjék oda a Taurus rakétákat.

A Taurus cirkálórakéta nagy hatótávolságú fegyver, amelyet egy ukrán vadászgépre kellene felszerelni, valószínűleg a Szu-24-esre, amely jelenleg a brit Storm Shadow cirkálórakétával van felszerelve. Valószínűleg megfelelő interfészeket kellene felszerelni az ukrán repülőgépekre.

Hogyan maradhat fenn egy kormány, ha teljesen szétesett? Miért engedne meg egy kancellár ilyen ellenzéket a kormányzó soraiban?

Részben azért, mert Németországot egy koalíciós kormány vezeti, amely erősen inog. Vezető tisztségviselőtársai tudják, hogy Scholz egy könnyű préda: csak politikai fedezetet kell neki nyújtani. Ellenállt annak, hogy Leopárdokat küldjön Ukrajnába, amíg az USA "meggyőzte" őt azzal, hogy beleegyezett abba, hogy a Leopárdokkal együtt Abrams M-1 harckocsikat is küldjön.

David Cameron, az egykori brit miniszterelnök és jelenlegi külügyminiszter megoldást javasolt. Nagy-Britannia több Storm Shadow cirkálórakétát küldene Ukrajnába, Németország pedig Taurus rakétákat szállítana helyettük Nagy-Britanniába. Ez a terv ígéretesnek hangzott, de Scholznak nem tetszett. Külügyminisztere viszont támogatta Cameron javaslatát.

Kellemetlen kérdés, hogy valójában hány Taurus rakéta van működőképes állapotban. Megbízható számadatokat nehéz beszerezni, de egyes becslések szerint Németországnak 600 Taurus cirkálórakéta (különböző modellekben) van a készletében. Csak körülbelül 150-nek van igazoltan működőképes példánya, bár ez a szám lehet, hogy túlzás. Németországot felkérhetik, hogy 30-50 Taurus rakétát küldjön Ukrajnának, ami jelentősen csökkentheti a működőképes készletet.

Feltételezhető, hogy Németországnak saját nemzetbiztonsága érdekében van szüksége Taurus rakétákra, bár az nem világos, hogy mennyi van belőlük. Az Ukrajnába való küldést támogatók, mint például a Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen), mindent megtesznek azért, hogy ezeket a fegyvereket Ukrajnába küldjék, de sokkal kevésbé elkötelezettek a németországi védelmi kiadások mellett. Annalena Baerbock a Zöldek egyik vezető párttagja. Ő egy európai védelmi rendszert támogat, amely az Európai Parlament felügyelete alatt állna.

Scholz azt mondja, hogy az egyik fő oka annak, hogy ellenzi a Taurus rakéták Ukrajnába küldését, annak ellenére, hogy "bízik az ukránokban", az, hogy német katonáknak kellene működtetniük azokat. Ez Scholz szerint Németországot Oroszországgal szemben harcoló féllé teszi, amit ő nem támogat.

Senki sem kételkedik abban, hogy a Taurus rakéták Ukrajnába küldése elősegítené Ukrajna orosz terület elleni támadásait, amelyek az elmúlt hetekben eszkalálódtak, eltekintve a Kercsi-szoros megahídjának nyilvánvaló célpontjától, amelyet a német katonatisztek által készített felvétel kiszivárgása szerint 20 Taurus rakéta célozna meg. Csak március 12-én Ukrajna 58 kamikaze drónt küldött hat helyszínre célozva.

Az ukránok célba vették az orosz olajfinomítókat (március 12-én kettőt is eltaláltak közülük), és megkíséreltek csapást mérni egy rosztovi atomerőműre. A rosztovi erőmű három blokkot foglal magában, és 3,1 gw (gigawatt) villamos energiát termel.

Egy atomerőmű elleni támadás rendkívül vakmerő, és olyan következményekkel jár, amelyek eszkalálhatják a háborút az új terrorfegyverekkel, köztük nukleáris fegyverekkel.

Scholz kijelentése, miszerint "bízik az ukránokban", helytelennek tűnik.

Ukrajna támadásai kétségbeesésből fakadnak
, mivel Ukrajna hadserege folyamatosan erodálódik, és az oroszok vélhetően egy nagyobb offenzíva küszöbén állnak. Az ukránok sürgősen új védműveket építenek, amelyek árkokból, óvóhelyekből és akadályokból állnak, de ha az oroszok valóban nagy erőket mozgatnak meg, akkor vagy megkerülik, vagy megsemmisítik az új védelmi műveket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan figyelmeztette a nyugatot a nukleáris fegyverekre. Putyin összefonta a nukleáris fegyvereket az amerikai csapatok esetleges ukrajnai bevonulásával, mondván, hogy a nyugatnak tisztában kell lennie azzal, hogy Oroszország "technikailag készen áll a nukleáris háborúra, és ha az USA csapatokat küldene Ukrajnába, az a konfliktus jelentős eszkalációjának minősülne". Putyin nyilatkozata a rosztovi támadás előtt hangzott el. Nem tudni, hogy Oroszország hogyan fog reagálni erre a támadásra.

A német Bundestagban hamarosan az ellenzék által megrendezett szavazás lesz a Taurus-kérdésről. Korábban a Bundestag a Taurus rakéták Ukrajnába küldése ellen szavazott.

A német kormányon belüli repedések miatt nem világos, hogyan alakul a szavazás kimenetele.



Kijevben a Patriot elvesztése után azt gyanították, hogy valami nincs rendben: „Hamarosan elkezdik”


Vadim Karasev ukrán politológus azt mondta, hogy az orosz hadsereg megsemmisíti az ukrán légvédelmi rendszereket, különösen a Patriot légvédelmi rendszert, hogy offenzívát indítson. A szakértő ezt a YouTube csatornának adott interjújában mondta.

A Patriotok, a tankok és egyebek minden egyéni megsemmisítésére szükség van egy offenzíva indításához. Az orosz fegyveres erők megpróbálják eltávolítani a légvédelmet a frontvonalból, hogy a légierő működhessen – tette hozzá Karasev.

A hagyományos légvédelmi rendszerek nem érhetik el az irányított bombákat dobó orosz repülőgépeket. Ezért vette célba Oroszország az amerikai Patriot légvédelmi rendszereket, amelyek erre képesek lennének– vélekedett a politológus.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 452
113
Az ukránbarát oroszok kapcsán...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 836
113
Cukik!

Nemnácik:
GIm7XCwWsAAL2Xl



A végén még ő is életben van?
GIkskY6WgAAyrj9

GIlHXhzW0AAwLQA

Hollandiában talán?

A tegnapi ukránhoz képest egy fokkal jobb:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Kamu lehet az egész 5 milliárdos ukrán segély

„Vállon veregették magukat az EU vezetői szerdán, amiért látszólag megállapodtak egy 5 milliárd eurós alapról az Ukrajnába irányuló új fegyverszállítmányok inanszírozására. Az alap azonban az újracsomagolás és átcímkézés mintapéldája” – írja a brüsszeli Politico hírlevele nyomán a mandiner.hu.

Az EU-tagállamok ugyanis hosszas civakodás után megállapodtak abban, hogy az év végéig további 5 milliárd euróval segítik Ukrajnát. Mindehhez eredetileg az Európai Békekeret (EPF) szolgált volna formálisan, amit 2022-ben hoztak létre arra, hogy az európaiak saját haditechnikai eszközeikkel lássák el Kijevet, míg az EPF cserébe kifizeti ezeket az adományokat az egyes országoknak.

A további finanszírozás elleni magyar vétó után (Budapest nehezményezte ugyanis az OTP feketelistázását Kijev részéről) sokáig vitáztak a tagállamok, hogyan kellene hatékonyabbá tenni az eszközt.

A NÉMETEK, AKIK EDDIG IS CSAKNEM 20 MILLIÁRD EURÓT ÁLDOZTAK UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRA, RAGASZKODTAK HOZZÁ, HOGY AMENNYI HADITECHNIKÁT ADTAK, AZT TERMÉSZETBENI HOZZÁJÁRULÁSKÉNT LEVONHASSÁK BEFIZETÉSÜKBŐL, A FRANCIÁK MEG KIZÁRÓLAG AZ EU-BAN GYÁRTOTT FEGYVEREK VÁSÁRLÁSÁT AKARTÁK LEHETŐVÉ TENNI AZ EPF-BŐL.

Ennek a civódásnak került pont a végére szerdán az ukránok finanszírozására szánt „Ukrajna Támogatási Alap” létrehozásával, ahova érkezhetnek ezek a felajánlások, ugyanakkor, mint arra a Politico rámutat, az ördög a részletekben rejlik.

Ugyanis, mint a lap írja, a befizetett új pénz nagy része valójában nem új és nem pénz. Ugyanis elszámolhatóak részben az úgynevezett kétoldalú fegyverszállítmányaik is az alaphoz való hozzájárulásként – a németek egyből közölték is, hogy nem fizetnek 1,2 milliárd eurót, hanem saját fegyverszállítmányaikat tekintik hozzájárulásnak.

Vagyis hamisak azok az örömujjongások, mint például Josep Borellé, miszerint „az üzenet egyértelmű: támogatni fogjuk Ukrajnát mindenben, ami a győzelemhez szükséges.”

A Politico szerint ez nem más, mint a vereség eltitkolása: ami új finanszírozásként van feltüntetve és volt tervezve, „Patyomkin-faluvá vált”, lényegében „kreatív könyvelés” történt.

A lapnak diplomaták magyarázták el: az Ukrajnába irányuló kétoldalú fegyverszállítmányok az alaphoz való pénzügyi hozzájárulással egyenértékűek, körülbelül 50 százalékos szinten, de ez nem jelenti azt, hogy egy ország csak a kifizetéseinek felét vonhatja le, hanem az adományozott fegyverek ellenértékének a felét is. Németország a közös kalapba 1,2 milliárd eurót fizetne be, de amíg el tud számolni 2,4 milliárd eurónyi fegyveradományt, egy centet sem kell adnia. S ez a többi országra is igaz.

A Politico megjegyzi: az általuk szerdán megkeresett diplomaták egyike sem tudta megmondani, hogy valójában mennyi pénzt fizetnek be az „Ukrajna Támogatási Alapba” – de egyetértettek abban, hogy az összeg elméletileg akár nulla is lehet.



Kollektív védelem provokátor államoknak?

Sokat javítana az európai stabilitáson, és az európai államok közötti kapcsolatok morálján, ha a NATO tagországok retorikájukat saját nemzeti képességeikhez igazítanák. Csak akkor választanák a háborút, mint eszközt, ha képesek azt saját nemzeti eszközökkel megnyerni. Ez igaz a NATO-n kívüli Ukrajnára is. Jobb lett volna a Minszki Megállapodásokat teljesíteni, majd később az Isztambuli Megállapodást aláírni, semmint más államok korlátlan támogatásról szóló ígéretében bízva egy nem megnyerhető háborúra tenni fel a lapokat. Akik így döntöttek, és e döntésben segítettek, sőt a rosszul alakuló helyzetet tovább eszkalálják, azok a kasszához járulhatnak, de másokon ne kérjék számon a rossz döntéseik következményeit.
„Létezik, hogy a kollektív védelem tudata így megtéveszti a politikusokat?
„Miért járna NATO kollektív védelem Oroszországot kétoldalú alapon, nemzeti kedvtelésből provokáló országoknak?”
„aki semleges marad, az Putyint segíti”
„Az államilag szervezett, kivitelezett terrorizmus a Nyugat oldalán normalitássá vált. Az elmúlt két évben végrehajtott terrorcselekményeket (személyek és infrastruktúra ellen) sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem ítélték el, nem követelték azok kivizsgálását”

A logikai bukfencre nem is figyelnek. Miért is kellene támogatni azt az ukrán rezsimet, mely a német (EU) stratégiai infrastruktúrát rombolta le?
„Minden a győzelmet szolgálja, a politikai Nyugat egyre nyilvánvalóbb morális degradációja mellett”
„Időben kell tisztázni, hogy nincs kollektív védelem provokátor országok számára”
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyveres konfliktusban és nem szállít fegyvert ukrajnába.

Majdnem.

Csak mindjárt úgynevezett az össz-európai ukrán 'békefenntartó' misszióban. Most hogy tegnap este a francia parlament megszavazta ma este jöhet Macron nagy bejelentése. Nem maradunk ki mi sem :-(
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 274
93
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyveres konfliktusban és nem szállít fegyvert ukrajnába.

Majdnem.

Csak mindjárt úgynevezett az össz-európai ukrán 'békefenntartó' misszióban. Most hogy tegnap este a francia parlament megszavazta ma este jöhet Macron nagy bejelentése. Nem maradunk ki mi sem :-(
UramIsten.Végrendelkezem.Bár én nem hallottam semmi francia döntést .És Macron maximum tollboát tűz a seggébe de addig is rettegjünk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 469
46 371
113
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai fegyveres konfliktusban és nem szállít fegyvert ukrajnába.

Majdnem.

Csak mindjárt úgynevezett az össz-európai ukrán 'békefenntartó' misszióban. Most hogy tegnap este a francia parlament megszavazta ma este jöhet Macron nagy bejelentése. Nem maradunk ki mi sem :-(
Ne állj addig fél lábon, mert piszkosul elfáradsz! :cool:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Új ukrán invázió Belgorod és Kurszk felé! – Heves csaták orosz területen!
2024.03.14. | 11:25

Az ukránok újabb behatolást hajtottak végre Oroszország területére, és jelenleg heves összecsapások zajlanak a kurszki Szpondarjusino településen kívül!
Az ukrán haderő, amelyet Kijev az orosz „Szabadság Légiójaként” jellemez, állítólag orosz „önkéntesekből” áll, akik az ukrán média szerint „Ukrajnáért harcolnak”.
Ezt az állítást nem lehet megerősíteni, mivel faji szempontból nincs nagy különbség az oroszok és az ukránok között, és ismert, hogy az ukránok az oroszok mellett beszélik az orosz nyelvet.

Ez az ukrán haderő gyalogsággal, tüzérséggel és különleges erőkkel támadta meg a határellenőrző pontot és a határőrséget a környéken.
Egy ukrán tank semmisült meg Popovkában, egy orosz településen, amely közvetlenül Harkov megyével szemben található.

Úgy tűnik, az összecsapások ma egész nap folytatódnak, és nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a péntektől vasárnapig tartó orosz elnökválasztást érintik.
A harcok intenzitása nagyon magas, és egyelőre a Popovka-Szpodarjusino térségben zajlanak.

Nemrég az ukránok, pontosabban az orosz önkéntesek felszólították Kurszk és Belgorod orosz lakosait, hogy hagyják el otthonaikat és induljanak el az orosz belterületre, mert "háborús tevékenységre" kényszerítik őket!"!

Az orosz katonai parancsnokság Ka-52-es támadóhelikoptereket küldött ki, amelyek csapást mérnek az ukrán haderőre.

Wargonzo: "A helyszínről beszámoltak arról, hogy a kurszki Tetkino falu TERÜLETÉN éjszaka leállították az ukrán terroristák első támadását." A belgorodi régióban csata folyik Szpodarjuskino falu közelében

Ma az ukrán fegyveres erők ismét támadják az orosz határt. Nagyon komoly küzdelem folyik Spodaryushinóban, minden repül, ami csak lehetséges. Az ukrán fegyveres erők megtámadják határellenőrző pontunkat, a határőröket és a Honvédelmi Minisztérium katonáit,...

Az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesek ismét megszólították Belgorod és Kurszk régió lakóit
"Azonnal hagyja el Kursk és Belgorod régiókat, az összes főbb lakossági központot. Másfél órán belül tüzet nyitunk ezen a területen lévő katonai célpontokra

- És most a folytatásnak nem annak kéne lenni, hogy visszaszorították őket kaporisztánba (hogy újra támadhassanak), hanek annak, hogy mindet bedarálták.




Az ukrán fegyveres erők harckocsikat, Bradley gyalogsági harcjárműveket, MLRS-eket hoztak a Belgorod régióba


Ukrajna újabb agressziós hullámával néz szembe Oroszország belgorodi régiója Alekszandr Kocs haditudósító szerint a térség egyik védőjének szavaira hivatkozva. A támadást a Szpodarjusino határállomás környékén verik vissza, ahol az ellenség aktív támadó hadműveleteket végez gránátok, tankok, Bradley gyalogsági harcjárművek, valamint repülőgépek és többszörös kilövő rakétarendszerek segítségével. Emellett feszült helyzet alakul ki Kozinki faluban, ahol az ellenség páncélozott járművekkel próbál áttörni.
Vjacseszlav Gladkov kormányzó megerősítette, hogy a belgorodi régió légvédelmi rendszerei nyolc ellenséges célpontot lőttek le a térséghez közeledve. Ezen akciók következtében civilek körében egy halálesetet és három sérülést jegyeztek fel.
Ezek az incidensek a határ helyzetének érezhető romlására utalnak, azonban az orosz hadseregnek sikerül visszavernie az ukrán fegyveres erők és a DRG támadásait.



A belgorodi régióban Vöröskereszt logós autót kerestek lehetséges szabotőrökkel


A belgorodi régióban folytatódik a feszült helyzet az ukrán határon. A legfrissebb hírek szerint Szpodarjusino falu környékén csata zajlik egy ukrán szabotázs- és felderítő csoport (DRG) részvételével, amely orosz területre próbál betörni. A DRG az ukrán Popovka falu felől közelítette meg az orosz határt, mintegy 30 fegyveressel. Az áttörési kísérletre válaszul az orosz hadsereg aktív ellenintézkedéseket tett, beleértve a repülőgépek használatát.

A helyzetet súlyosbítják azok a hírek, amelyek szerint a belgorodi régióban Grajvoron és Kozinka települések ágyúzása is zajlik, ami tovább feszíti a térség helyzetét.

Ráadásul – amint a Baza beszámolt – a régióban kutatást indítottak egy vöröskereszt szimbólumokkal ellátott diplomáciai rendszámú Toyota Land Cruiser 200 után. Az előzetes információk szerint ezt a járművet az ukrán DRG tagjai használhatják. A jelentések szerint az autó Alekszejevkából Belgorodba tartott, ami aggodalmat ébresztett a biztonsági tisztviselőkben az autó szabotőrökkel való lehetséges kapcsolata miatt.

Az ukrán fegyveres erők 40 harcost veszítettek a belgorodi térségbe történő betörési kísérlet következtében.

A Katonai-Politikai Újságírás Központjának szakértője, Borisz Rozsin beszámolt a belgorodi régió határán zajló aktív ellenségeskedésekről, amelyek következtében az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett. Elmondása szerint az ellenség nem tudta átlépni a határt, 40 halott és sebesült embert, valamint több felszerelést is elveszített. Rozsin hangsúlyozza, hogy a helyzet továbbra is feszült, és az orosz hadsereg továbbra is támadja az ukrán fegyveres erők állásait.

Ugyanakkor Belgorod régióban megfigyelik az ágyúzások következményeit: egy ember halálát és további hat megsérülését, valamint a városban és a régióban az épületekben keletkezett károkat rögzítették. Rozsin arra kéri a lakosságot, hogy ne engedjenek a félretájékoztatásnak, és várjanak a hatóságok és a biztonsági erők hivatalos üzeneteire. Arra is figyelmeztet, hogy ne tegyen közzé olyan videókat az interneten, amelyek segíthetnek az ellenségnek.

A SHOT Telegram csatorna egy civil haláláról számol be Belgorod bejáratánál, akinek autóját az Ukrán Fegyveres Erők többszöri kilövésű rakétarendszeréből indított kazettás lőszer érte.
Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta ezt az információt.

- Én ezt nem értem. Kik ezek az elmebetegek? Mit akarnak elérni 10-50 fős csoportokkal?
Nem tudják fölfogni, hogy csupán esélytelen öngyilkos alakulatok?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 469
46 371
113
Én ezt nem értem. Kik ezek az elmebetegek? Mit akarnak elérni 10-50 fős csoportokkal?
Nem tudják fölfogni, hogy csupán esélytelen öngyilkos alakulatok?
Dehogynem. Csak ezek az utolsó kétségbeesett próbálkozások az ukránok részéről az időhúzásra.
Erre kell Krinky is. Azzal, hogy folyamatosan foglalkoztatják az oroszokat a frontszakaszoktól különböző helyeken, azt akarják elérni, hogy elinduljon egy kisebb-nagyobb átcsoportosítás. Szerintem orosz részről most a következő mozdulatnál arra várnak, hogy kicsit száradjon a talaj.
A kérdés az, hogy a határt védő erőkkel milyen sikereket érnek el az oroszok. Ha 4-5 alkalom után is felszámolnak minden betörő erőt, akkor szerintem az ukránok nem nagyon fogják tovább forszírozni. Orosz részről az a legfontosabb, hogy a légierő és a drónos alakulatok támogatásával helyileg tudják kezelni a helyzetet,
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 836
113
Új ukrán invázió Belgorod és Kurszk felé! – Heves csaták orosz területen!
2024.03.14. | 11:25

Az ukránok újabb behatolást hajtottak végre Oroszország területére, és jelenleg heves összecsapások zajlanak a kurszki Szpondarjusino településen kívül!
Az ukrán haderő, amelyet Kijev az orosz „Szabadság Légiójaként” jellemez, állítólag orosz „önkéntesekből” áll, akik az ukrán média szerint „Ukrajnáért harcolnak”.
Ezt az állítást nem lehet megerősíteni, mivel faji szempontból nincs nagy különbség az oroszok és az ukránok között, és ismert, hogy az ukránok az oroszok mellett beszélik az orosz nyelvet.

Ez az ukrán haderő gyalogsággal, tüzérséggel és különleges erőkkel támadta meg a határellenőrző pontot és a határőrséget a környéken.
Egy ukrán tank semmisült meg Popovkában, egy orosz településen, amely közvetlenül Harkov megyével szemben található.

Úgy tűnik, az összecsapások ma egész nap folytatódnak, és nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a péntektől vasárnapig tartó orosz elnökválasztást érintik.
A harcok intenzitása nagyon magas, és egyelőre a Popovka-Szpodarjusino térségben zajlanak.

Nemrég az ukránok, pontosabban az orosz önkéntesek felszólították Kurszk és Belgorod orosz lakosait, hogy hagyják el otthonaikat és induljanak el az orosz belterületre, mert "háborús tevékenységre" kényszerítik őket!"!

Az orosz katonai parancsnokság Ka-52-es támadóhelikoptereket küldött ki, amelyek csapást mérnek az ukrán haderőre.

Wargonzo: "A helyszínről beszámoltak arról, hogy a kurszki Tetkino falu TERÜLETÉN éjszaka leállították az ukrán terroristák első támadását." A belgorodi régióban csata folyik Szpodarjuskino falu közelében

Ma az ukrán fegyveres erők ismét támadják az orosz határt. Nagyon komoly küzdelem folyik Spodaryushinóban, minden repül, ami csak lehetséges. Az ukrán fegyveres erők megtámadják határellenőrző pontunkat, a határőröket és a Honvédelmi Minisztérium katonáit,...

Az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesek ismét megszólították Belgorod és Kurszk régió lakóit
"Azonnal hagyja el Kursk és Belgorod régiókat, az összes főbb lakossági központot. Másfél órán belül tüzet nyitunk ezen a területen lévő katonai célpontokra

- És most a folytatásnak nem annak kéne lenni, hogy visszaszorították őket kaporisztánba (hogy újra támadhassanak), hanek annak, hogy mindet bedarálták.




Az ukrán fegyveres erők harckocsikat, Bradley gyalogsági harcjárműveket, MLRS-eket hoztak a Belgorod régióba


Ukrajna újabb agressziós hullámával néz szembe Oroszország belgorodi régiója Alekszandr Kocs haditudósító szerint a térség egyik védőjének szavaira hivatkozva. A támadást a Szpodarjusino határállomás környékén verik vissza, ahol az ellenség aktív támadó hadműveleteket végez gránátok, tankok, Bradley gyalogsági harcjárművek, valamint repülőgépek és többszörös kilövő rakétarendszerek segítségével. Emellett feszült helyzet alakul ki Kozinki faluban, ahol az ellenség páncélozott járművekkel próbál áttörni.
Vjacseszlav Gladkov kormányzó megerősítette, hogy a belgorodi régió légvédelmi rendszerei nyolc ellenséges célpontot lőttek le a térséghez közeledve. Ezen akciók következtében civilek körében egy halálesetet és három sérülést jegyeztek fel.
Ezek az incidensek a határ helyzetének érezhető romlására utalnak, azonban az orosz hadseregnek sikerül visszavernie az ukrán fegyveres erők és a DRG támadásait.



A belgorodi régióban Vöröskereszt logós autót kerestek lehetséges szabotőrökkel


A belgorodi régióban folytatódik a feszült helyzet az ukrán határon. A legfrissebb hírek szerint Szpodarjusino falu környékén csata zajlik egy ukrán szabotázs- és felderítő csoport (DRG) részvételével, amely orosz területre próbál betörni. A DRG az ukrán Popovka falu felől közelítette meg az orosz határt, mintegy 30 fegyveressel. Az áttörési kísérletre válaszul az orosz hadsereg aktív ellenintézkedéseket tett, beleértve a repülőgépek használatát.

A helyzetet súlyosbítják azok a hírek, amelyek szerint a belgorodi régióban Grajvoron és Kozinka települések ágyúzása is zajlik, ami tovább feszíti a térség helyzetét.

Ráadásul – amint a Baza beszámolt – a régióban kutatást indítottak egy vöröskereszt szimbólumokkal ellátott diplomáciai rendszámú Toyota Land Cruiser 200 után. Az előzetes információk szerint ezt a járművet az ukrán DRG tagjai használhatják. A jelentések szerint az autó Alekszejevkából Belgorodba tartott, ami aggodalmat ébresztett a biztonsági tisztviselőkben az autó szabotőrökkel való lehetséges kapcsolata miatt.

Az ukrán fegyveres erők 40 harcost veszítettek a belgorodi térségbe történő betörési kísérlet következtében.

A Katonai-Politikai Újságírás Központjának szakértője, Borisz Rozsin beszámolt a belgorodi régió határán zajló aktív ellenségeskedésekről, amelyek következtében az ukrán hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett. Elmondása szerint az ellenség nem tudta átlépni a határt, 40 halott és sebesült embert, valamint több felszerelést is elveszített. Rozsin hangsúlyozza, hogy a helyzet továbbra is feszült, és az orosz hadsereg továbbra is támadja az ukrán fegyveres erők állásait.

Ugyanakkor Belgorod régióban megfigyelik az ágyúzások következményeit: egy ember halálát és további hat megsérülését, valamint a városban és a régióban az épületekben keletkezett károkat rögzítették. Rozsin arra kéri a lakosságot, hogy ne engedjenek a félretájékoztatásnak, és várjanak a hatóságok és a biztonsági erők hivatalos üzeneteire. Arra is figyelmeztet, hogy ne tegyen közzé olyan videókat az interneten, amelyek segíthetnek az ellenségnek.

A SHOT Telegram csatorna egy civil haláláról számol be Belgorod bejáratánál, akinek autóját az Ukrán Fegyveres Erők többszöri kilövésű rakétarendszeréből indított kazettás lőszer érte.
Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta ezt az információt.

- Én ezt nem értem. Kik ezek az elmebetegek? Mit akarnak elérni 10-50 fős csoportokkal?
Nem tudják fölfogni, hogy csupán esélytelen öngyilkos alakulatok?
Olyan ez, mint a partraszállósdi. Értelme semmi, csak jó sok embert veszít az ukrán fél.

Lesz vmi orosz részről is a hétvégén vagy hétfőn. Vsz megvárják az elnökválasztást, de utána el fog szabadulni a pokol.

Rámentek a nyugati ukrán légvédelemre. Tippre, Fehéroroszországból fognak akciózni. Csak ott tudnak úgy összevonni vmi komolyat anélkül, hogy megüthetnék. Meg onnan közel Kijev is.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 944
41 173
113
Államhatár, Belgorodi terület szakasza, Popovka falu melletti terület, Szumi terület.
Friss felvétel a műveleti térről (https://t.me/operational_space) egy legyőzött ellenséges csoporttal. A megsemmisített gyalogságot és felszerelést kedvesen megvilágítják az orosz drón algoritmusai.

Két őrnagy (https://t.me/dva_majors)
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Dehogynem. Csak ezek az utolsó kétségbeesett próbálkozások az ukránok részéről az időhúzásra.
Erre kell Krinky is. Azzal, hogy folyamatosan foglalkoztatják az oroszokat a frontszakaszoktól különböző helyeken, azt akarják elérni, hogy elinduljon egy kisebb-nagyobb átcsoportosítás. Szerintem orosz részről most a következő mozdulatnál arra várnak, hogy kicsit száradjon a talaj.
A kérdés az, hogy a határt védő erőkkel milyen sikereket érnek el az oroszok. Ha 4-5 alkalom után is felszámolnak minden betörő erőt, akkor szerintem az ukránok nem nagyon fogják tovább forszírozni. Orosz részről az a legfontosabb, hogy a légierő és a drónos alakulatok támogatásával helyileg tudják kezelni a helyzetet,

Csak ez "valódi" orosz belterület védheti sorállomány is, nem kell az SMO-ból elvonni erőket.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Öö Ó! A francia parlament jóváhagyta a kétoldalú biztonsági megállapodást Ukrajnával

Uh Oh! France Parliament APPROVES Bi-Lateral Security Agreement with Ukraine
World Hal Turner 13 március 2024

Emmanuel Macron francia elnök helyi idő szerint csütörtök este 20 óra körül sürgős beszédet intéz a nemzethez, hogy megvitassa az ukrajnai helyzetet. Erről a tegnap esti Hal Turner rádióműsorban számoltam be. A helyzet egyre rosszabb lesz...

A francia parlament jóváhagyta a francia elnök Ukrajnával kapcsolatos stratégiáját, és támogatta a Macron és Zelenszkij által aláírt kétoldalú biztonsági megállapodást.

A kétoldalú biztonsági megállapodás értelmében egy olyan ország, mint Franciaország, beleegyezhet abba, hogy aktív szolgálatban lévő katonai csapatait Ukrajnába küldje, ami elkülönülne és megkülönböztethető lenne egy "NATO" akciótól.

A baj az, hogy Oroszország már világossá tette, hogy ha külföldi csapatok lépnek be Ukrajnába, akkor azok legitim katonai célpontok lesznek. Ez szükségszerűen azt jelentené, hogy Oroszország megöli a francia csapatokat.

FELTÉTELEZVE, hogy Franciaország csapatokat fog küldeni, mivel Franciaország az ukrán kormány engedélyével lépett be Ukrajnába, amikor Oroszország lecsap ezekre a csapatokra, Franciaország megfordulhat-e, és azt állíthatja, hogy "Franciaországot megtámadta Oroszország"? Megpróbálhat-e Franciaország ezután hivatkozni a NATO-szerződés 5. cikkére, a "Kollektív önvédelemre"?

Oroszország már az Ukrajnán belüli különleges katonai művelet kezdetétől fogva világossá tette, hogy ha a NATO az 5. cikkely szerinti kollektív önvédelmet hirdeti meg Oroszországgal szemben, "olyan háború lesz, amelyet senki sem nyerhet meg", ami nukleáris háborút jelent.

Az, hogy a francia parlament jóváhagyta Macron kétoldalú biztonsági megállapodását, szörnyű fejlemény. Ez az orosz-ukrán konfliktus kontrollálatlan eszkalálódásának előhírnöke, amely a világot a 3. világháborúba katapultálhatja. Holnap. Amikor Macron felfedi terveit...

Hírszerzési források most azt mondják nekem, hogy a francia aktív szolgálatban lévő csapatok Ukrajnába történő telepítése mellett, LENGYELORSZÁG is szándékozik csapatokat küldeni, egy hasonló "kétoldalú biztonsági megállapodás" keretében Ukrajnával. Hírszerzési források azt mondják nekem, hogy LENGYELORSZÁG az ukrán és a fehérorosz határ védelmére fogja küldeni csapatait, felszabadítva ezzel több tízezer ukrán katonát, hogy a frontvonalra menjenek.

Ha ez pontos információ - és úgy tűnik, hogy az -, akkor az is logikusnak tűnhet, hogy a francia csapatok Ukrajnába mennek, hogy megvédjék az ország más részét, ezáltal még több ukrán katonát szabadítanak fel a frontvonalra.

Alapvetően ez azt jelentené, hogy Franciaország és Lengyelország azt mondaná Ukrajnának, hogy mi megvédjük a határaitokat, amíg ti elkülditek a korábban ott lévő katonáitokat, hogy harcoljanak Oroszország ellen. Ennek az a "hozzáadott előnye", hogy Franciaország és Lengyelország megpróbálja azt állítani, hogy ők nem "harcoló felek", és nem támadhatja meg őket Oroszország.

Ez egy olyan érv, amit gyanítom, hogy el fognak veszíteni.

Ami itt folyik, az csupán az ukrán csapatoknak a frontvonalakon kívüli területeken történő helyettesítése, hogy azok a csapatok oroszokat ölhessenek. Az egyszerű eredmény azonban több halott orosz katona. Mint ilyen, kétlem, hogy Oroszország az ilyen típusú lépéseket a háborúban való "nem részvételnek" tekinti.