[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 403
55 228
113
Ezek a háborús uszító osztrákok rémhíreket terjesztenek a békés oroszokról.

Meg a komment mezőben történelmet hamisítanak....
lásd:
"meg kell mutatni az oroszoknak, hol a helyük", "Hitler ellen sem segitett az engedékenység" stb.

Mondják ezt az osztrákok, az amúgy osztrák Adolf Hitlerrel kapcsolatban, akit így üdvözöltek akkor, amikor haza érkezett hozzájuk:
iu


Szóval vannak ám ott gondok a nyugati fejekben bőven....
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 361
10 796
113
Teljes gázzal halad az oroszok emberi mivoltának megkèrdöjelezése, mint a közvélemény elökészitése, hogy ellenük háborút indithassanak...:(

Egy volt wágneres és állatorvos, Dimitri Konawtchuk St.Petersburgból járja az orosz büntetövgrehajtâsi intézeteket, hogy a foglyok között önkénteseket toborozzon. "A hullák aranyfogait és ékszereit elvehetitek, amit tudtok hazavihettek.Ez az esélyetek,hogy meggazdagodjatok. A védelmi minisztérium megvèd benneteket a rendörség elöl."
Ennek ellenère csak egy elitèlt jelentkezett.
A cikk szerint nem 6 hónapig, hanem a konfliktus végig kell szolgâljanak és büntetésüket nem engedik el, csak felfüggesztik.
(krone.at , Ihr dürft Goldzähne und Schmuck der Leichen haben")

Persze a Krone egy revolverlap, de messze a legolvasottabb ( a semleges) Ausztriában.

Hihetetlen, hogy manapsâg teljesen normâlisnak számit mindenütt a háborúra való uszitás, politikusoktól, ujságiróktól, magánszemélyektöl. Még csak vállat sem vonnak az emberek,pl ha a kommenteket olvasod a német ujságok Ukrajnával kapcsolatos cikkeiben. Teli "meg kell mutatni az oroszoknak, hol a helyük", "Hitler ellen sem segitett az engedékenység" stb. Elvétve valaki, aki békére szólit fel. Azt is azonnal leputyinbèrencezik. A sok nyomorultnak halvány fingja nincs, milyen tüzzel játszanak.
A sok nyomorultnak halvány fingja nincs, milyen tüzzel játszanak.

Csinálják, csak csinálják...
Gyanítom, hogy az ismertnél lehetett több civilizációs korszak a Földön (ugye vannak megmaradt gyanús ojjektumok', amik nem illeszkednek az adott korról kialakult fejlettségi képbe), legfeljebb a mostani is eltűnik.

A Föld meg csak vállat von, forog tovább és kering a pályáján. ahogy minden földtörténeti kihalás után is.


Ja!
Van egy jó hírem is!

Minden kívül - a többi reagáló között egyedül - pár hozzászólásomat könnyezve röhögős emojival illette.
Pl. amikor a nyugat és annak fegyverhordozói, apródjai hamisságáról írtam.

Tehát jó az irány; valószínűleg ülnek az ominózus meglátásaim;)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Az orosz csapatok az ukrán hadsereg négy lőszerraktárát is megsemmisítették

Az orosz védelmi minisztérium pénteken (2024.05.04.) bejelentése szerint az ukrán hadsereg fájdalmas veszteségeket szenvedett az orosz erőkkel vívott kupjanszki csatákban az elmúlt napokban.

„A Nyugati Harccsoport repülőgépekkel és tüzérséggel közösen működő egységei a hét folyamán veszteségeket okoztak négy ukrán motoros dandár és két szárazföldi védelmi dandár emberállományában és felszerelésében a Donyecki Népköztársaságban található Jampolovka és a Luganszki Népköztársaságbeli Sztelmahovka települések közelében..

Az ukrán veszteség elérte a 270 főt, 2 páncélozott harcjárművet, 22 járművet és 13 fegyvert” – áll a minisztérium közleményében.

Emellett az orosz erők az ukrán hadsereg 95. dandárjának, 57. és 60. motoros gyalogdandárjának rohamcsoportjainak 10 ellentámadását hárították vissza a harkovi régióban található Szinkovka és a Donyecki Népköztársaságban található Terny települések közelében. Az orosz katonák négy ukrán katonai lőszerraktárt is megsemmisítettek – közölte az orosz védelmi minisztérium.


Dan Kovalik szakértő elemző és jogász szerint az ukrán hadsereg – Zelenszkij döntésével vagy anélkül – kész volt megadni magát Oroszországnak, és ezért döntöttek úgy, hogy beavatkoznak Franciaország, a NATO


Ukrajna számára visszafelé halad az idő, és a következő időszak fejleményei viharosra számítanak, miközben nem kevés szakértő becslése szerint az orosz támadás megkezdődött, csak konkrét célpontja van.

Az Egyesült Államok megerősítette elkötelezettségét, hogy Ukrajna csütörtökön (2024.04.04.) végre csatlakozik a NATO-hoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azonban minden oka megvan a frusztráltságra a fájdalmas igazság miatt, miszerint Kijev NATO-tagságára nincs kitűzve menetrend.

Az esemény, amely arról tanúskodik, hogy megkezdődött az ukrán rezsim visszaszámlálása, a hadkötelezettség korhatárának 27-ről 25 évre való leszállítása, miközben Kijev bejelentette a 17 és 24 év közöttiek regisztrációs tervezetét.

A fejlemény körülbelül egy hónappal azután történt, hogy a francia törvényhozók megszavazták az Ukrajnával kötendő 10 éves biztonsági megállapodást.

"Az ukrán hadsereg már összeomlott"

Dan Kovalik szakértő elemző és jogi szakértő a vég kezdetéről beszél.
"Azt hiszem, túljutottunk a vég kezdetén" - mondta Kovalik a Sputniknak.
– Folyamatosan toboroztak, idős embereket erőszakkal toboroztak az utcáról verekedni, terhes nőket harcolni.
Tehát ez csak egy újabb jele annak, hogy a hadseregük összeomlott.

Még csak nem is esik szét, máris összeomlott.
Szerintem nincs sok hátra nekik.

És ezért készülnek a franciák csapatokat küldeni” – jegyezte meg. A NATO-külügyminiszterek szerdán (4/3) tárgyaltak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatáról egy öt évre szóló, 100 milliárd eurós alapról Ukrajnának.
A lépés azért történt, mert Európa attól tart, hogy visszatér Donald Trump amerikai elnöki posztjára.
Trump teljesen egyértelművé tette, hogy nem fog segíteni Ukrajnának az Oroszországgal folytatott konfliktusban, ha az folytatódik.

"Az ukrán hadseregnek vége.
Ez kész.
És őszintén szólva, a franciák nélkül valószínűleg most megadnák magukat” – tette hozzá Kovalik.
„Igen, szerintem ez annak a jele, hogy vége” – folytatta a szakértő.

Az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoportot először a konfliktus első heteiben hozta létre Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és az Egyesült Államok fegyveres erőinek akkori főparancsnoka, Mark Milley.

Az Egyesült Államok a csoport segítségével több tízmilliárd dollárnyi fegyvert és egyéb felszerelést juttatott el Ukrajnába.
Biden hagyja, hogy Zelenszkij bukjon, nem tud egyszerre több frontot kezelni.

De a NATO saját ellenőrzése alá vonhatja a csoportot, ha Ukrajna elveszíti az Egyesült Államok támogatását.

Arra a kérdésre , hogy Joe Biden amerikai elnök egyetért-e egy ilyen döntéssel Trump 2024. novemberi elnökválasztási győzelmére való felkészülésben, Kovalik igennel válaszolt.

"Szerintem a kérdés a következő: képes-e Biden fenntartani Ukrajna támogatását, Izrael támogatását, és kezelni tudja- e Kína kihívását Tajvanon, miközben úgy tűnik, hogy mindezt egyszerre akarja megtenni?"
Szerintem nem lehet.

Szóval úgy gondolom, hogy Ukrajna lehet az a front, amelyet el kell engednie."


Ukrajnának területet kellene adnia Oroszországnak, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz.

Ugyanakkor a La Repubblica olasz újság igazi bombagólja.
Ebből kiderül, hogy a NATO képviselői arról tárgyalnak, hogy Ukrajna biztonsági garanciákért cserébe területet engedjen át Oroszországnak, Kijev pedig csatlakozzon az észak-atlanti szövetséghez.

A kiadvány szerint egy ilyen forgatókönyv nem a hivatalos megbeszélések során fogalmazódik meg, hanem informálisan vetődik fel, és egyre reálisabbá válik, különösen az amerikai elnökválasztás előtt.

Szakértők ebben látják a legelfogadhatóbb megoldást az ukrajnai konfliktusra – mutat rá a kiadvány.

Politikai szinten egyelőre nem született döntés, de egyre komolyabban szóba kerül Joe Biden amerikai elnök novemberi elnökválasztási esetleges veresége kapcsán.

Az amerikai kormánykörök is úgy tekintenek a javaslatra, mint egy bizonyos "béketeremtő" kártyára Donald Trump kezében, ha nyerne - írja a lap.

A javaslat szerint a Nyugat 2022-től a mai napig elismerné a Krímet és az elcsatolt területeket orosz területként, majd azt, ami Ukrajnából megmaradt, a NATO-ba fogadná be.

A második világháború utáni Németország mintájára

Ezt a választást – húzza alá az újság, hasonló ahhoz, ami a második világháború után történt, amikor Németországot a Szovjetunió által ellenőrzött keletre és a nyugati igazgatás alatt álló Nyugatra osztották fel.

A La Repubblica arról számolt be, hogy egy ilyen forgatókönyv felgyorsítaná a Kijevnek nyújtott segélynyújtást, amely jelenleg blokkolva van az Egyesült Államok Kongresszusában, különös tekintettel arra, hogy nagyon reális Trump visszatérése a Fehér Házba.

Valójában éppen ezek a megfontolások diktálják Ukrajna NATO-csatlakozásának felgyorsításával kapcsolatos álláspont enyhülését.

Az újság szerint a novemberi választások faktora az Egyesült Államokban egyfajta "fékké" válik a globális szintű döntéshozatalban.

A La Repubblica rámutatott, hogy Moszkva számára aligha nevezhető vonzónak a Biden-adminisztrációval való tárgyalások kilátása a hátralévő hónapokban.
Ebben a helyzetben, valamint Oroszország hadszíntéren tett lépéseit figyelembe véve, jobb lenne megvárni az amerikai választások eredményét.

2024 februárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni bármely, az amerikai nép által megválasztott amerikai elnökkel, de Bident részesíti előnyben, mert "tapasztaltabb és kiszámíthatóbb".

Trump önmagának szóló bóknak nevezte Putyin felhívásait, és kifejtette, hogy a gyenge Biden-kormányzat alatt Oroszország "elveszi Ukrajnát".
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 054
2 759
113
Miről magyarázol félre??? Ki büszke rá??? A ruszkik???? Lengyel szobrász készítette az oroszokról! Ilyen amikor az ember google-fordítózza a magyar nyelvet, egy magyar fórumon, hogy megértse :D Szégyen :D Az első videó meg egy nem orosz poén videó, ahova lelkes rajongó odabiggyesztett zászlókat. Hogy szorulhat beléd ennyi rosszindulat? Na pont erről volt szó a beszélgetőben...pl rólad...
ezt most miért ? Az erősebb kutya szekszualizál akkor ez van .
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 390
45 896
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2024. április 5-én.

Az orosz csapatok támadássorozatot indítottak a Zaporozhye -i Motor Sich üzem ellen, valamint az ellenséges célpontok ellen Harkovban és a régióban. Egy másik célpont az odesszai régióban található Novoodesskaya 330 alállomás volt.

Az ukrán alakulatok álcázott rajtaütést hajtottak végre a légierő morozovszki
, jejszki és engelsi repülőterén, de sem személyzetnek, sem repülőgépnek nem okoztak veszteséget.

Szeverszkij irányban, Vesely térségében az orosz fegyveres erők egységei elfoglalták az ellenség egyik támaszpontját, és sikeres támadást indítottak Beresztovojból Vyemka irányába .

Bahmut irányban a Csasov Jar megközelítésénél harcok folynak. Az orosz légideszant egységek Novy mikrokörzet keleti peremén biztosították állásukat. A déli erdőben a Stupki-Golubovskiye-2 csaták zajlanak.

Avdejevszkij irányban Szemenovka központjában tömörülnek az orosz fegyveres erők rohamcsoportjai, az ellenség tüzérséggel és drónokkal támadja meg őket. Berdychi és Semenovka területén nincs jelentős változás.

Zaporozsje irányában a harcok Rabotino térségében és Verbovojtól északnyugatra folytatódnak. Az ukrán alakulatok továbbra is felszerelik a második védelmi vonalat Orekhov térségében.

Herszon irányában az orosz egységek megsemmisítettek egy másik csónakot ellenséges személyzettel, amely a Krynki -i hídfőnél forgást akart végrehajtani.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 059
113
Oroszország aktívan használja az 1L125 Niobíj SzV (Niobium)
niobij-sv-1.jpg

Niobium-radar-1.jpg

UHF sávú lokátor állomást, amelyik az egyik legfejlettebb, rendszerben lévő felderítő lokátoruk. A felderítési zóna 360 fokos, maximális felderítési távolság 10-500km, felderítési magasság 0-65km, Követhető célok száma 300, kezelő személyzet 3 fő, információ frissítés 5, 10 mp., telepítési idő 10-15 perc. 2×28 aktív fázisvezérelt antenna tömbbel rendelkezik.
niobij-sv-6.jpg

1681008856243134678_6c12cb51_1920x1080.jpg

RLS-Niobij-ZVO.jpg
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
349
2 321
93
Bírom az ilyen idehányásokat.A politikusaink mind hülyék de mi okosak vagyunk.Itt mindenki jobban tud mindent.Mert azok nem belőlünk vannak persze .Jah tudom persze Torockoi vagy mi a f.szom az biztos okos.Mer az egy ufó.Vagy valami megoldás?Az nincs biztos megyünk a háborúba brühűhű..
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 677
55 420
113
Remélem, igaza van azoknak, akik a nyugaton sok helyen naponta megjelenő háborúra úszitó cikkekben nem a lakósság egy középtávon inditandó háborúra való felkészitését látják. Ebben én sajnos kicsit szkeptikus vagyok. Hol a békemozgalom? A szakszervezetek? A zöldek lettek a legnagyobb háborús úszitók.
Az azonban igaz, hogy az utca népe nem vágyik a háborúra. De Berlinben is a kávéházban mosolyogva ültek a napon az emberek 39 nyarán...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 476
24 045
113
Nincsenek nácik sokadik felvonás, gyerekek a "bandera apánkat" éneklik:
Nincsenek nackók, középiskolai verzió:

P18 radar semlegesítése Lancettel, Harkov környékén:

Az ukri AFV projekt 2015-től, ~5m$, azovets, talán T64 az alapja így görgőkről, megtalálták az oroszok elásva:

Balaton helyett bandera:

Régen nem látott Shilkát kaptak ki Lancet drónnal:

Az orosz légierő new yorkot támadja:

Érdekes videó, ha igaz, 2 ukri lelőtte 2 kollégájukat, valószínűleg nem akart a 2 elmenni öngyilkos küldetésre csónakázni:

Bradley vontatása, irány ismeretlen, szerintem Kubinkába nem kell több:

Orosz mesterlövész:

Krinkinél csónakáztak az ukrik megint:

Mi35 bevetés:

Rabotinó 18+:
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 052
113
Remélem, igaza van azoknak, akik a nyugaton sok helyen naponta megjelenő háborúra úszitó cikkekben nem a lakósság egy középtávon inditandó háborúra való felkészitését látják. Ebben én sajnos kicsit szkeptikus vagyok. Hol a békemozgalom? A szakszervezetek? A zöldek lettek a legnagyobb háborús úszitók.
Az azonban igaz, hogy az utca népe nem vágyik a háborúra. De Berlinben is a kávéházban mosolyogva ültek a napon az emberek 39 nyarán...

Egy gyors/rövid OFF: Az amcsik háborúba lépéséig az a 39-ben kezdődő dolog egy európai háború volt, amit --vellámháborúúú!-- belátható időn belül nyer/veszít valaki!
Az amcsik nélkül ez a nyertes jó eséllyel a szobafestő lett volna, aki a '"nyereménnyel" (...: Eu-s ipari potenciál kiegészülva az orosz nyersanyagokkal) már veszélyes lett volna az USA-ra! Nicsak: léptek!
Ez a helyzet olyan ismerős valahonnan, csak "frissebb"! :oops:

.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 499
77 285
113
Remélem, igaza van azoknak, akik a nyugaton sok helyen naponta megjelenő háborúra úszitó cikkekben nem a lakósság egy középtávon inditandó háborúra való felkészitését látják. Ebben én sajnos kicsit szkeptikus vagyok. Hol a békemozgalom? A szakszervezetek? A zöldek lettek a legnagyobb háborús úszitók.
Az azonban igaz, hogy az utca népe nem vágyik a háborúra. De Berlinben is a kávéházban mosolyogva ültek a napon az emberek 39 nyarán...
A világ már azért túllépett a szocializmuson/kommunizmuson és a vadhajtásain is. A nyugaton élő emberek pedig tökéletesen látják azt amit jó lenne ha ti is észrevennétek (és amit nem mellesleg Putyin is szajkózik már a háború eleje óta): a kuty se akar Ukrajna miatt háborút Oroszország és a Nyugat közt= nem is lesz háború Oroszország és a Nyugat közt. Amikor ti nyugati háborús uszítókról beszéltek hülyeségeket és velük egyenlősítitek a Nyugati politikát, akkor az olyan mintha Medvegyev orbitális baromságai alapján ítélnétek meg az orosz politikát.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 306
93
A legújabb eduard infók. Egy nagyon jó kép van az áruló által ukrán kézre jutott Minyóról.

Mondjuk a csehek nem hazudtolják meg magukat.
A spanyolban kinyírt rohadékot úgy jellemzik mint "akit az orosz árulónak tart". Kérdezném, akkor nyugaton mi az árulás definíciója, ha ez nem az.

Állítólag a barátnőjét kereste, így fedte fel magát. Romantikus szál, még jobban sajnáljuk ugye.

De ami a bajtársai meggyilkolását illeti, a csehek ismét eufemisztikus hajlammal bírnak fogalmazni: nem meggyilkolta őket, á dehogy írnának ilyet egy jóravaló gyilkosról. Az áldozatok "lelövődtek"!
Szánalom.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Újabb katonaorvost vettek őrizetbe Ukrajnában a milliomos elődje elleni eljárás keretében

Ukrajnában az SBU tisztjei őrizetbe vették a csernyihivi régió katonai egészségügyi bizottságának vezetőjét. A helyi média szerint Viktor Luginról beszélünk, akit a csernyigovi regionális katonai egészségügyi bizottság egykori vezetője, Igor Kodovbetszkij ügyében folytatott nyomozás keretében vettek őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy katonai korú férfiak mozgósításának elkerülésére és illegális külföldre utazására szervezett tervet.

Maga Kodovbetszkijt február 22-én vették őrizetbe: a házában tartott házkutatások során az ukrán rendfenntartók csaknem egymillió amerikai dollár készpénzt találtak.



A kíméletlen háború művészete III.
Vukics Ferenc írása a #moszkvater.com-on

A győzelmet egy hagyományos háborúban a gondos tervezés, az ipari bázis fejlesztése, és a mozgósítási infrastruktúra fejlesztése biztosítja békeidőben, és még gondosabb erőforrás gazdálkodás háborús időkben. A sikeres kimerítő háború a saját harci erő megőrzésére összpontosít. Ez általában viszonylag statikus frontot jelent, amelyet korlátozott helyi támadások szakítanak meg a pozíciók javítása érdekében, a harcok nagy részében tüzérséget alkalmazva. A veszteségek minimalizálásának kulcsa az összes erő megerősítése és elrejtése, beleértve a logisztikát is. Az a fél, amelyik elfogadja a háború kimerítő jellegét, és a területfoglalás helyett az ellenséges erők megsemmisítésére összpontosít, nagy valószínűséggel győzni fog. Alex Vershinin, az Egyesült Királyság vezető védelmi és biztonsági kutató központjának (RUSI) elemzője A háború kíméletlen művészete című írásában arra a következtetésre jut, hogy a Nyugat nincs felkészülve egy ilyen háborúra. Folytatjuk Vershinin a nyugati és a szovjet modellt, a hagyományos és a manőverező háborúkat összehasonlító cikkének az ismertetését.

„Az 1916-os Bruszilov-offenzíva, amely az osztrák-magyar hadsereg összeomlását eredményezte, jó példa a taktikai és műveleti szinten sikeres attrakciós (kíméletlen, kimerítő) offenzívára”

„A győzelmet egy hagyományos háborúban a gondos tervezés, az ipari bázis fejlesztése, és a mozgósítási infrastruktúra fejlesztése biztosítja békeidőben, és még gondosabb erőforrás gazdálkodás háborús időkben. A sikeres kimerítő háború a saját harci erő megőrzésére összpontosít”

„A cél az, hogy az ellenséget arra kényszerítsük, hogy létfontosságú anyagi és stratégiai tartalékokat fordítson stratégiailag értelmetlen műveletekre”



„A védelemre összpontosító kimerítő stratégia a legtöbb nyugati katonatiszt számára ellentmondásos”
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 677
55 420
113
A világ már azért túllépett a szocializmuson/kommunizmuson és a vadhajtásain is. A nyugaton élő emberek pedig tökéletesen látják azt amit jó lenne ha ti is észrevennétek (és amit nem mellesleg Putyin is szajkózik már a háború eleje óta): a kuty se akar Ukrajna miatt háborút Oroszország és a Nyugat közt= nem is lesz háború Oroszország és a Nyugat közt. Amikor ti nyugati háborús uszítókról beszéltek hülyeségeket és velük egyenlősítitek a Nyugati politikát, akkor az olyan mintha Medvegyev orbitális baromságai alapján ítélnétek meg az orosz politikát.
Ha esetleg naponta olvasnál pl német, osztrák, angol ujságokat, hireket, akkor talán értenéd, miről beszélek.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
598
2 558
93
Csak egy mondat a Bruszilov offenzíváról.

"A győzelemért viszont hatalmas árat fizettek az oroszok: 800.000 főt veszítettek halottakban, sebesültekben és hadifoglyokban (beszédes adat, hogy az osztrák-magyar visszavonulás során több mint 50.000 orosz katona dezertált), ez az óriási emberáldozat pedig tovább növelte az országban a belső feszültséget és még jobban megágyazott a következő évben kitört forradalomnak."

ttps://m.militaria.hu/digitalis-hadtortenelem-hadtorteneti-oktatasi-csomagok-iskolak-szamara/elso-vilaghaboru-tortenete/elso-vilaghaboru-tortenete-hadiesemenyek/a-bruszilov-offenziva