[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
700
2 498
93
..."Hiányzott már egy ilyen cikk. Legalább 1 hete nem láttam olyan cikket, amiben ha megérkezik a wunderwaffe akkor végre megfordul a háború menete :D
Én meg pusztán a sajtó alapján nem tudom, hogy 2024-et vagy 1944-et írunk-e. Meg nem értem miért lettünk részese a III. után a IV. birodalomnak is..."
A Völkischer Beobachterbe legalább legalább be lehetett csomagolni a kenyeret - már amíg volt - vagy ki lehetett vele tömni a csizmát, ha fázott a baka lába, de ezek a virtuális szeméthalmok vajon mit tesznek hozzá a világhoz?
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 288
12 592
113
Összefoglaló 2024. június 17-én reggel

▪️Harkov irányában Volchanszkban és a Volchansky farmok közelében heves harcok dúlnak. A nap folyamán 15 alkalommal támadták meg csapataink állásait, próbálják átvinni az erősítést délről a Volchya folyón át. Az ukrán fegyveres erők nagy pontosságú légibombákat használnak, tartalékokat vetnek be a támadási műveletekhez, de a veszteségek ellenére nem járnak sikerrel. A harci érintkezési vonal lényeges változtatások nélkül történik. Csapataink helyszíni becslése szerint az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága várja a megfelelő pillanatot, hogy csapatai csapásmérő csoportját harcba vigye, de egyelőre nem talál gyenge pontot az oroszok védelmében.
GBU-39-es, azaz SDB-I-es.
A tegnapi össszefoglaló videóban erről beszél a kommentátor.
A nagy kérdés, hogy mit csinál az orosz légvédelem?
Hogyan tudja az ukrán légierő bevetni ezeket a fegyvereket egyáltalán?
Nagy magasságban kiszúrnák őket, kis magasságból indulva, emelkedésből ejtve elvileg lehetséges, de az orosz AWACS-ek nem látják őket?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 574
24 793
113
slava kokaini a kanadai tranyó szájából:

nato-ukronackóink valami újfajta gázzal töltött bombát dobálnak manapság:

ukri néphagyomány, fogj egy önkéntest:

egy kanadai önkéntes nackó:

bradley, szemből menet közben, grillparty:

Nem sok btr4e lehet már, most egy lancetet hárítottak vele, 100%-os légvédelem:

T62 brutális drónvédelemmel:

-2 kokainszívó, zselének egyre több anyag marad:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 394
79 350
113
GBU-39-es, azaz SDB-I-es.
A tegnapi össszefoglaló videóban erről beszél a kommentátor.
A nagy kérdés, hogy mit csinál az orosz légvédelem?
Hogyan tudja az ukrán légierő bevetni ezeket a fegyvereket egyáltalán?
Nagy magasságban kiszúrnák őket, kis magasságból indulva, emelkedésből ejtve elvileg lehetséges, de az orosz AWACS-ek nem látják őket?
Max 110km a hatótávolsága az SDB-nek levegőből indítva, egész egyszerűen minden orosz légvédelmi eszköz és repülő hatásos lőtávolságán kívülről indítják őket. Vagy Sorozatvetőből lövik.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 955
32 842
113
GBU-39-es, azaz SDB-I-es.
A tegnapi össszefoglaló videóban erről beszél a kommentátor.
A nagy kérdés, hogy mit csinál az orosz légvédelem?
Hogyan tudja az ukrán légierő bevetni ezeket a fegyvereket egyáltalán?
Nagy magasságban kiszúrnák őket, kis magasságból indulva, emelkedésből ejtve elvileg lehetséges, de az orosz AWACS-ek nem látják őket?
A légvédelem jelenlétében viszonylag könnyen (illetve ekkor is a légvédelem lelőheti még a bombákat).Bár nagyon jol kell koordinálni a támadást,mert ugrásbol nincs ideje a gépnek járörözve céladatokra várnia.(érdekes ebböl a szemponbol a,namármegintabúúúúr, Umbani bomba,aminek van diregt ugrásbol való oldásbol egy rakéta segédhajtóműves változata.Sokkal kisebb ugrásbol igy nagyobb siklási távolságot ér el,mint a SDB)
Viszont ha van jelen R37M rakétás orosz vadász,akkor sehogy.R37M elöbb lekapja az ukrán gépet,minthogy oldási helyzetbe jutna.Maguk a vadászgépek is elegek (Su35,MiG31),de akkor azért elég sűrű örjáratozási hálót kell fenntartaniuk.AWACS támogatással ez lazitható,mert az AWACS olyan távbol tudja jelezni az ukrán gépet,hogy a magas paraméterrel örjáratozó vadász is kényelmesen odaérhet.
Ez volt az elméleti rész.
Gyakorlatban viszont az ukrán Su25ök is még ma is előfordul,hogy eljutan a frontvonal közelébe,és franci AASM bombákat vetnek be.Vagyis az orosz örjárati lánc nem hiánytalan.És ha ez igy marad,az F16 is könnyebben fog csapást mérni,mint ahogy az az orosz elháritási lehetőségekhez képest elvileg lehetséges volna.
 

Start3

Active Member
2022. április 9.
21
241
28
Ez az orosz neve. Magyar neve viszont nincs a településnek. Nem tudom hogy Magyarországon miért kéne az orosz nevét használni egy ukrán településnek. Még ha a magyar köztudatban az orosz név lenne rögzülve azt mondanám oké.
Nem csak a magyar köztudatban van rögzülve a város korábbi neve de az Igazság Minisztérium már dolgozik a probléma megoldásán!

Az egyszerű nép könnyen megvezethető polgárait a Google segíti az új névhasználatra úgy, hogy a kereső automatikusan átfordítja a "Gostomel"-re indított kereséseket "Hostomel"-re.
Szépreményű polgártársaink pedig, akik az angol nyelvű wikiből táplálkoznak, azt vehetik észre, hogy a város neve az angol nyelvű wiki oldalán kizárólag Hostomelként szerepel.

Aki kicsit mélyebbre ás, az sem szólhat egy rossz szót sem, hiszen igaz, hogy a Gostomel->Hostomel javítás itt 2006 január elsején történt az indok pedig elfogadható: "Renamed to official name following the discussion on talk page"

Van azonban néhány hely, ahol még nem ment át a változtatás, valószínűleg ők Putyin zsebében vannak:

Gostomelként hivatkozik rá a JewishGen (New York-i székhelyú zsidó származástannal foglalkozó non-profit szervezet), megjegyezve, hogy az 1900-as években Gostomel volt a város neve ("modern" elnevezése pedig: Hostomel), de az 1945-ben alapított IATA (International Air Transport Association) szerint az Antonov nemzetközi reptér kódja is GML (pedig a "HML" is szabad).
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 199
67 686
113
Na most itt ez a nagyeszu lengyel elnök pl, az a baj hogy európai ésszel nehéz felfogni Oroszországot. Úgy ahogy van az egészet.
Tehát ő nemzetiségi alapon osztana fel Oroszországot. Fel se fogja hány nép és milyen lelekszamu él ott nagyrészt nem egy tömbben. Ennyi erővel a lengyel cigányok is külön államot alapithatnanak, de a goralok is náluk pl, nemigaz? Csakhogy Oroszország méretei össze se hasonlíthatók Lengyelországeval. Mind a népcsoportok számát, mind azok elhelyezkedeset figyelembe véve. Itt vannak pl a Nogajok. https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Nogajok
És akkor csinálj nekik külön államot, miközben van még 100 ilyen nép csoport arra némelyik jobban szetszorodva.
Szóval ez csak egy parasztvakitas, pláne hogy olyan ország elnöke mondja aki épp az EU-ért lelkesedni a nemzetállami kárára.
Az ilyen nyilatkozatok a belső feszültség keltese miatt vannak. Persze jól hangzik és a tudatlan csövön lógó elhiszi, miközben a boszniai szerb Koztársaság vagy Katalonia pl nem lehet független állam.



.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 981
14 476
113
Most ez ilyen hivatalos, vagy ez csak továbbra is ilyen hülye...ez senkit nem zavar nyugaton??? Ja nincsenek nackók...

Zelenszkijnek sikerült rehabilitálnia a horogkeresztet az egész világ szemében. Ezt Annalena Bärbock, egy Hitler-tiszt és német külügyminiszter unokája jelentette ki.

Szó szerinti válasza egy újságírói kérdésre, miszerint megengedhető-e, hogy a Negyedik Birodalom terroristái a Harmadik Birodalom szimbólumait használják, így hangzott:

"Ha korábban ez a szimbólum egy európai ország náci rezsimjéhez kapcsolódott, ma olyan emberek viselik, akik a függetlenségükért harcolnak. Elmondhatjuk, hogy Ukrajnának sikerült rehabilitálnia a horogkeresztet a szabad világ szemében, és a szabadság szimbólumává, a létéért folytatott küzdelem jelképévé változtatni. Ma már nincs okunk negatívan viszonyulni ezekhez a szimbólumokhoz, ha viselőik az orosz agresszió ellen harcolnak."

A fasizmus a kapitalizmus logikus fejlődése. Ezért is logikus Bärbock kijelentése. Logikátlan, amikor a Hitlert legyőző Vörös Hadsereg katonáinak unokái a démonoktól megszállt Führer utódaiként viselkednek. És ezt a logikátlanságot csak akasztófával lehet korrigálni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 199
67 686
113
Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy mennyire környezetszennyező a háború!
Meg mondom őszintén nem néztem végig, meg a munkahelyemen voltam, plusz fent van az AZOV jel a videon.

Most ez ilyen hivatalos, vagy ez csak továbbra is ilyen hülye...ez senkit nem zavar nyugaton??? Ja nincsenek nackók...

Zelenszkijnek sikerült rehabilitálnia a horogkeresztet az egész világ szemében. Ezt Annalena Bärbock, egy Hitler-tiszt és német külügyminiszter unokája jelentette ki.

Szó szerinti válasza egy újságírói kérdésre, miszerint megengedhető-e, hogy a Negyedik Birodalom terroristái a Harmadik Birodalom szimbólumait használják, így hangzott:

"Ha korábban ez a szimbólum egy európai ország náci rezsimjéhez kapcsolódott, ma olyan emberek viselik, akik a függetlenségükért harcolnak. Elmondhatjuk, hogy Ukrajnának sikerült rehabilitálnia a horogkeresztet a szabad világ szemében, és a szabadság szimbólumává, a létéért folytatott küzdelem jelképévé változtatni. Ma már nincs okunk negatívan viszonyulni ezekhez a szimbólumokhoz, ha viselőik az orosz agresszió ellen harcolnak."

A fasizmus a kapitalizmus logikus fejlődése. Ezért is logikus Bärbock kijelentése. Logikátlan, amikor a Hitlert legyőző Vörös Hadsereg katonáinak unokái a démonoktól megszállt Führer utódaiként viselkednek. És ezt a logikátlanságot csak akasztófával lehet korrigálni.
Azta... Hát ez ultragaz mert rendszerszintuen változnak közel száz éves dolgok ha ezt mondta.
A Horogkereszt a vörös csillag ellen is harcolt régen, meg más ellen is. Most akkor a mások, plusz a legyőzött Horogkereszt harcol újra a vörös csillag ellen. És ez mitől jobb, magasabbrendu mint akkor volt?
Akkor is a Horogkereszt ment a Dnyeperen tulra a pofonert mint most.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
376
2 584
93
Na most itt ez a nagyeszu lengyel elnök pl, az a baj hogy európai ésszel nehéz felfogni Oroszországot. Úgy ahogy van az egészet.
Tehát ő nemzetiségi alapon osztana fel Oroszországot. Fel se fogja hány nép és milyen lelekszamu él ott nagyrészt nem egy tömbben. Ennyi erővel a lengyel cigányok is külön államot alapithatnanak, de a goralok is náluk pl, nemigaz? Csakhogy Oroszország méretei össze se hasonlíthatók Lengyelországeval. Mind a népcsoportok számát, mind azok elhelyezkedeset figyelembe véve. Itt vannak pl a Nogajok. https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Nogajok
És akkor csinálj nekik külön államot, miközben van még 100 ilyen nép csoport arra némelyik jobban szetszorodva.
Szóval ez csak egy parasztvakitas, pláne hogy olyan ország elnöke mondja aki épp az EU-ért lelkesedni a nemzetállami kárára.
Az ilyen nyilatkozatok a belső feszültség keltese miatt vannak. Persze jól hangzik és a tudatlan csövön lógó elhiszi, miközben a boszniai szerb Koztársaság vagy Katalonia pl nem lehet független állam.



.

Kiváló ötlet.

Először próbáljuk ki kicsiben, Ukrajna etnikai alapú feldarabolásával. :)
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 262
4 666
113
Ukrainian: аеропорт «Гостомель»


Ezt hogyan kéne átírni ?


Köztudatban mennyi dolog az, aminél az orosz névalak van rögzülve ?
Nem vagyok nyelvész, de itt valami hangváltás-jelenség tanúi vagyunk. Oroszul Havannát is Gavannának, Hitlert is Gitlernek írják, sőt, a rohamozás közbeni "hurrá" kiáltás is gurrának íródik. Szóval ez a Hosztomel-Gosztomel kérdés is hasonló eset lehet, majd egy oroszban jártas kolléga megfejti. A latinban is volt hasonló, jelentéstartalmat nem módosító hangváltás a Caius-Gaius névnél pl.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 584
47 808
113
Összefoglaló 2024. június 18-án reggel

▪️Harkov irányában az ellenség Liptsy településtől északra támadja Glubokojeben az állásainkat. Növeli a támadások gyakoriságát és a precíziós bombák használatát Volchanszkban. Az orosz fegyveres erők UMPC-vel válaszolnak. Az ellenség fokozatosan fokozza erőfeszítéseit minden irányban, és csatába veti az első lépcsőfok egységeit. Súlyos harcok folynak. A helyszínen tartózkodó csapatok szerint az ellenség arra készül, hogy a főbb erőket csatába vezényelje.

▪️Kupjanszki irányban az orosz hadsereg Szinkovkánál támad, Ivanovkától és Kotljarovkától nyugatra. Khrakhmalnijtól nyugatra, Peschany felé haladást jelentenek .

▪️Chasov Yarban folytatódik a Vosztocsnij mikrokörzet elleni támadás. Az Ukrán Fegyveres Erők feladata csapataink előrenyomulásának megfékezése, hogy előkészítsék a fő védelmi pozíciókat a Szeverszkij Donec-Donbassz vízcsatorna mögött, amelytől nyugatra a város fő része található. Csaták zajlanak Kleshcheevka romjai között.

▪️Juzsnodonyeck irányában folytatódik a Krasznohorivka elleni támadás, az ellenség drónokkal támadja meg állásainkat.

▪️Vremevszkij irányban az ellenség Staromayorky területén ellentámadásba lendül, de nem tud sikert elérni , és a szembejövő csatákban megsemmisül. Korábban arról számoltak be, hogy az orosz fegyveres erők átvették az irányítást a falu felett.

▪️A nap folyamán a Zaporozhye Fronttól nem érkezett adat az LBS változásairól. Ugyanakkor hatalmas számú FPV drónról számolnak be, amelyeket az ellenség telepített az irányba. Tekintettel arra, hogy a kamikaze UAV-k már sok problémát okoztak csapatainknak, az információ azt jelzi, hogy az ellenség bővíti hatékony gyakorlatát. Csapataink is végrehajtanak csapásokat az ilyen típusú fegyverekkel , gyakran saját drónokat készítenek terepi laboratóriumokban.

▪️Kherson irányában csaták zajlanak a szigetövezetben, összecsapások Krynoki és kozák táborok ellen. Felderítőink bátran harcolnak rendkívül nehéz körülmények között a Dnepr folyó árterében.

▪️Éjszaka az ellenség megtámadta a rosztovi körzetben található Azov kikötőjét , az Ukrán Fegyveres Erők UAV-jának robbanásai következtében az olajtermékeket tartalmazó tankok kigyulladtak.

▪️Belgorod régióban az Ukrán Fegyveres Erők UAV-ja által a Grayvoronsky városában található Mokraya Orlovka elleni támadás következtében egy nőt aknarobbanásos sérülést szenvedett. Egy KamAZ teherautót és két kombájnt támadtak meg az ukrán fegyveres erők egy FPV drón segítségével Golovchino falu közelében, Grayvoronsky városrészben. A Grayvoronsky városi körzetben található Gora-Podol falut az ukrán fegyveres erők tűz alá vették, három civil megsérült. Kozinka községben egy robbanószerkezet következtében füst jelent meg egy lakóház tetején. Glotovo faluban négy autó is megsérült, miután ledobtak egy robbanószerkezetet. A kormányzó bejelentette több mint 100 utcai menedékhely felállítását a határ menti területeken.

▪️A Kurszk régióban a Szudzsanszkij körzet Gornalját, a Korenyevszkij járásból Gordejevkát, Troicszkojet, Uszpenovkát és Viktorovkát, a Glushkovszkij körzetből pedig Tyotkinót, Kulbakit és Elizavetovkát többször is ágyúzták. A határ menti területeken az elektronikus hadviselési eszközök 12 ukrán drónt nyomtak el.

▪️A DPR-ben az ellenség 155 mm-es tüzérségből lőtt Donyeckre az USA-ban gyártott M-864-es lövedékekkel, kazettás robbanófejjel (M-42 kumulatív és M-46 töredezett lőszer). Négy civil megsebesült: 1961-ben, 1973-ban és 1984-ben született nők, egy 1963-ban született férfi.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


Szabó József

„Lehet, hogy hülyék vagyunk, de ennyire azért nem…” (Politico)

Hm… Micsoda beismerés ez brüsszeli diplomatáktól. Ha már hülyék, akkor nem mindegy, hogy mennyire azok? Apropó! Van egyáltalán a hülyeségnek mértékegysége? Egy brüsszel, két brüsszel, stb… És, ha már vannak hülyék Brüsszelben – szerintem a szűk vezérkar ott ostoba, tehetségtelen gazemberekből áll -, akkor vannak olyanok is, akik palira tudják venni a hülyéket.
Most például Amerika azzal veszi palira Európát, hogy Washington „kölcsönöz” Ukrajnának 50 milliárd USD-t, ám a kölcsön visszafizetésének minden kockázatát az európai országokra terheli, miközben az összeget szinte teljes egészében az USA-ban fekteti be.
De hát nem azt látjuk folyamatosan, hogy Washington palira veszi az EU-t, és nem ezt kritizáljuk egyre hangosabban? Hogy a szűk brüsszeli elit nem az európai emberek érdekeit képviseli, hanem globalista rablókét? Akiknek csak a vagyon, a pénz, a pénzzé tehető ásványkincsek a fontosak? Újra és újra beigazolódik az, hogy minden háború az erőforrásokért folyik. Lindsay Graham szenátor mit nyilatkozott a tv nézők milliói előtt a minap? Inkább Amerikáé legyen az a több billió dollár értékű ásványkincs vagyon, ami Ukrajnában található, mintsem hogy az oroszokat gyarapítsa. Ennél kristálytisztább beismerés kell-e még? Nem Ukrajnáról van itt szó, az meg pláne nincs képben, hogy az ukrán nép javát szolgálja ez a vagyon: Amerika szemet vetett mind Oroszország, mind Ukrajna föld alatti vagyonára – erről szól minden. Mert micsoda igazságtalanság az, hogy egyetlen országé lehet ilyen mérhetetlen vagyon – mondják. És amikor szemet vetnek valamire, azt meg is akarják szerezni.
Ahogyan 1990-1991 után Oroszországba nyomultak be, úgy 2010 körül Ukrajnába. Ezért van az is, hogy túl nagy nekik Oroszország. Hát akkor – elgondolásuk szerint - fel kell osztani. Pár héttel ezelőtt tartottak konferenciát erről Washingtonban egy Jamestown Foundation nevű műintézmény szervezésében. Szép vágyálmokat, sőt forgatókönyveket fogalmaztak meg Oroszország irányított összeomlásáról/összeomlasztásáról. Persze kizárólag azért, hogy „a szétesés folyamata az árupiacok stabilitása érdekében kezelhető legyen”, a nukleáris fegyvereitől meg megfosszák az országot. Fantaszták vagy hülyék – és hány mértékegységben? Alkossunk erre is egy új mértékegységet? Egy washington, két washington…?
Nem kevésbé mérhetetlen ostobaság kell ahhoz is, hogy békekonferenciát rendezzenek Oroszország nélkül. Kijev óriási diplomáciai sikernek könyveli el az eseményt – az előző fordulókra vajon emlékszik-e bárki is, valamint arra, hogy azoknak mik voltak az eredményeik? Olvasom a kijevi értékeléseket: Oroszország jövője Oroszország nélkül dől el (майбутнє Росії вирішується без Росії). És, mit szólnak ehhez az oroszok? Persze, vannak történelmi előzményei az olyan típusú megoldásoknak, hogy egy ország sorsáról nélküle döntenek. Csak hát akkor olyan helyzet volt, hogy az adott ország nem nagyon tudott a sorsába beleszólni. És most Oroszország a 6000 db atomfegyverével?
Olvasom elemzőknek látszó emberek megnyilvánulásait arról, hogy Oroszországgal nem is kell foglalkozni, mert nem képes az eszkalációra. Aztán meg nézem a filmfelvételt arról, hogy nem is olyan messze Florida partjaitól egy orosz flottilla tart gyakorlatot – egy atomtengeralattjáró épp pár rakétáját próbálja ki. Ezt látjuk – és szerintem az is fontos, hogy mit nem látunk. Sem mi, sem az amerikaiak: egy vagy több atomtengeralattjárót valahol a mélyben. Fel is izgultak ezen az USA bajtársak. Mit is jelent mindez? A feszültséget Oroszország közelebb (sőt, egész közel) vitte az amerikai partokhoz. Eszkaláció térben. De azért megy az elemzés: az oroszok nem tudnak eszkalálni. Uramatyám! Hol mérték az észt az ilyen elemzőknek? Az elfogultságukat látni, az eszüket nem nagyon.
Pont az ész hiányzik most a világunkból. A hideg racionalitás, a következmények végig gondolása. Nem élünk tökéletes világban – tele van igazságtalanságokkal. Aki az igazságról szónokol, az a saját önző érdekét nyomja le épp a torkunkon. A nagyhatalmi játszmákban meg egyébként sincs igazság – ott érdekek vannak. Milliárdokban mérhető érdekek…