[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 923
113
Tegnap olvastam valami ukrán forrást hogy a hétvégén kb 800 kittes FAB-ot szórták le rájuk az oroszok 250-tol 3000-ig.
Azért megnéznem mi van ilyen téren a Honvédség raktaraban

Mondjuk ahhoz képest hogy a Nato 25 éve Jugoszláviába be se mert vonulni, azóta meg valahogy nem rémlik hogy Hans meg Heimdall meg Jean közösen korbezart volna egy varost valahol ahogy eloadtad, pláne Jóska a Honvédségbol talán még 80 éve se, na így ilyenforman kioktatni abból amit valaki saját maga sem csinált még hát eléggé visszataszító dolog szerintem.


Csak nem Trump beketervenek dolgozik be Viktor?
A felfujhato F-16-osokrol az jutott eszembe hogyha héliummal fújják talán még repülni is fog. Zeller felület rá az asszonnyal és korberepulhetik vele a birodalmukat.
Jut eszembe, már vagy egy éve nem láttam brit tudosos mateklecket az orosz raketakeszletekrol, valahogy kihagytak az előző tanévet.
Közben virágzik az embercsempeszet Kárpátalján. Saccra ilyen pörgés mellett napi pár száz fő nekivág hogy megszökjon a rezsim elől.

Kárpátalja, nem jött be a toborzás.

10 menekülőt fogtak el Kárpátalján.
Emlékszem volt egy Louis de Fines film amiben eppigy a gabonatablaban menekültek a nácik elől ahogy ezek a későn eszmelo szerencsétlenek.
Közben Zelenszkij közölte hogy van 14 dandárja amiben nincs elég létszám és fegyver, ezért a Natotol várja hogy feltoltsek ezeket.



.
A NATO-nak nem kellett bevonulni Jugoszláviába, mert feltétel nélkül kapituláltak nem 2,5 év, hanem 2,5 hónap után...
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 696
9 611
113
A NATO-nak nem kellett bevonulni Jugoszláviába, mert feltétel nélkül kapituláltak nem 2,5 év, hanem 2,5 hónap után...

Hát persze, és eközben a "Sencsui-formula" vagy más néven "Jugoszlávia Védelmi és Kapcsolattartó Csoport" keretében Kína és Oroszország koordinálásával, rendszeres találkozókon egyeztetve, a Föld 50 országa biztosított rendszeres fegyversegélyt és rendszeres anyagi támogatást a jugoszláv hadseregnek, ugye? A Földközi tenger felett, az Adriához a lehető legközelebb repülve, de gondosan nemzetközi légtérben, pedig kínai és orosz AWACS gépek koordinálták a jugoszláv hadsereg védekezését, nem is beszélve a szintén e kettő államtól kapott valós idejű, műholdas felderítési adatokról. Mesélj még :D
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 196
23 629
113
A NATO-nak nem kellett bevonulni Jugoszláviába, mert feltétel nélkül kapituláltak nem 2,5 év, hanem 2,5 hónap után...
clinton-fun.gif
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
953
11 190
93
Kevés nagyobb hülyeség hangzott el itt mint amit most előadtál. A városharc az elképzelhető (és elképzlhetetlen) legnagyobb veszteséggel járó harcforma. Olyan hülyeséget állítani, hogy bárki azért válassza egy település házról házra való megtisztítását, hogy ezzel veszteséget csökkentsen, hát ehhez csak gratulálni tudok. És igen, ahhoz képesség kell, hogy bekerítse egy települést, ha ez nincs meg akkor marad az arctámadás, de olyan hülye katona a világon nincs, aki a bekerítés képességének birtokában inkább úgy dönt, hogy ő házról házra tisztítja mega várost.ű


Az orosz hadsereg eljutott oda, hogy valamilyen oknál fogva nem képes századnál nagyobb szintű gépesítet alegységek és egységek harcát megvívni. Ez tökéletesen nyilvánvalóvá vált a Harkov környéki harcokban, ahol az ukrán védelem állapota (alig voltak kiépített ukrán állások) és a terep is engedte volna a gépesített csapatokkal való támadást, ehelyett mi történt? Raj és szakasz erejű gyalogos rohamcsapatokkal támadtak aminek meg is lett az eredménye: ugyanaz a nulla előrehaladás mint a front többi részén. De szívesen meghallgatom, hogy szerinted mi az oka annak, hogy az I. világháborút idéző taktikával harcolnak az oroszok olyan helyen is ahol ezt semmi nem indokolja. Mert az, hogy Donbaszban a jól kiépített ukrán védelemmel szemben így harcolnak egy teljesen logikus és érthető dolog, de hogy Harkovnál is így harcoltak, ahol kb nem létezett kiépített ukrán védelem...

Tehát arra problémára, hogy a kvázi real time az ellenség felderítés és precíziós csapásmérő képesség miatt a gépesített csapatok mozgásszabadsága nagyban lecsökken az a jó megoldás, hogy kiparancsolod a lövészeket a gépekből és gyalogosan kell harcolniuk. Vizsgáljuk meg ezt egy kicsit részletesebben:

Mi a probléma? Az hogy az ellenség lát szinte mindent és emiatt a drónokkal és precíziós tüzérségi tűzzel képes megsemmisíteni a gépesített lövész csapatokat.
Egy dologban biztos vagyok! Erre az biztosan nem megoldás, hogy kiparancsolom a katonát az APC/IFV-ből. Hisz újfent gondoljuk végig mit érünk el ezzel. Az IFV/APC nagy sebességgel képes mozogni a harcmezőn és a tűzereje is nagy úgy, hogy a védettsége bár nem elégésges (ebben nincs vitánk) mégicsak rendelkezik valamekkora védettséggel *. Viszont, ha kiparancsolod a lövészeket a harcjárműveikből, akkor önként feladtad a nagy mozgékonyságot amit a jármű biztosított, önként feladtad a nagy tűzerőt, amit a jármű biztosított és önként feladtad még azt a kis védettséget is amit a jármű biztosított.
Az a felderítő és precíziós csapásmérő képesség, ami a gépesített csapatok számára is csak óriási veszteségek árán küzdhető le, a sima gyalogos katona számára mészárszékké változtatja a harcmezőt.

*Az gyalogpsan harcoló lövészkatonával szemben értendőek a megállapítások.
Nos a szekta azt próbálta elmagyarázni neked, hogy az Ukrajnának dolgozó nyugati felderítő rendszereknek van egy fizikai korlátuk, természetesen. Anélkül hogy az eszközökön egyesével végigmennénk, nevezzük ezt egységesen max. felbontásnak (és most ne a szavakon lovagolj hanem fogadd el hogy általánosítok bármilyen elvű rendszerre). A te példáddal élve, az IFV ezen felbontás felett, az abból kiszállt és városban harcoló gyalogos katona meg alatta van. Innentől kezdve talán nem kell tovább magyarázni.
Ha nem értesz vele egyet - én csak narráltam a felvetést, hogy könnyebben megértsd.

Mindenesetre, sokkal hihetőbb hogy az orosz kipróbálta a tankönyvek szerinti hadviselést, majd azon rugalmasan (!) változtatott a tapasztalatok alapján, mint az a sugallatod hogy a tankönyvet sem ismerik, és csak a NATO ért ehhez.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 629
113
Ez a téma objektív okoknál fogva kicsit érzékenyen érint. Kicsihuszár büszke a jugoszláv kapitulációra, de abban a háborúban a "nagy" NATO a terrorbombázáson kívül mást nem mert kezdeményezni. (Egy szárazföldi bevonulás aránytalanul nagy áldozatokkal járt volna...A "békefenntartók" inkompetenciáját meg éppen Srebrenica bizonyítja...) És igen, a civil lakosság védelmében szükség volt a kapitulációra, mert azt azért tudjuk, hogy a terror természetesen a NATO részéről soha nem neveztetik a nevén... Azért az akkori bajtársaim bármelyikét példaként tudnám állítani a NATO kapuőrünk elé, mert némileg több lőport szagoltak mégsem volt akkora az arcuk, hogy csak oldalazva tudjanak bemenni az ajtón. Csak szólok öcsi, hogy a békemisszió meg a papucsosok vadászata a hegyekben az nem háború! És sajnos van egy olyan érzésem, hogy még akár én is megérem, amikor megtapasztalod, hogy milyen is az igazi harc. És valamiért nem érzem úgy, hogy az arcod akkor is ugyanekkora marad...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 423
113
A NATO-nak nem kellett bevonulni Jugoszláviába, mert feltétel nélkül kapituláltak nem 2,5 év, hanem 2,5 hónap után...
Na igen jól megvédte magát a Nato a közel tíz éve harcoló Jugoszlávia maradekatol, már nem is emlékszem Belgradbol mikor üzentek hadat ennek a védelmi szövetségnek...

Jevgenovkabol kivonultak a Nato/ukrán fegyveresek.


Toreck csata.

New York, New York...
.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 026
14 909
113
Hoppá!

És majd elé teszi h ki kell vonulni mindenhonnan, meg kártérítés. Abban bízva, ha húzzák a szájukat akkor a többiek mondják, hogy ne má, "ne legyetek köcsögök oroszok". Aztán ha vége, aszondja a Zeli hogy én megpróbáltam, de hát ezekkel nem lehet tárgyalni. Ennek más szerepe nincs. Megmutizza, h ő megpróbálta...
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 263
8 182
113
Te magad emelted ki. Drónzavaró.
Magyarán az orosz tanknak nem szerencséje volt, hanem komoly műszaki fölénye!
Szóval a cikk továbbra is egy határ szar, ahogyan az összes portfóliós cikk.
Amit meg írtam, azt általánosságban írtam. Mindenki megértette, te meg félre :-S
In concreto írtad, nem általánosságban (ahogy most is), tehát most mosakodsz. :rolleyes:
Eredetileg meg csak ezt írtam megjegyzésként, hogy "Lehet, nem is annyira szerencse...".
Ezek után szerintem nem én vagyok, aki nem értett meg valamit. A cikk korrekt továbbra is. (Elképzelem, te mit rittyentettél volna a hírre. :rolleyes: Dudival már régen egymást ölnétek: már menne a vita, hogy a német cuccok szarok-e vagy az oroszok.....:))

A cikk/hír számomra azért érdekes, mert mutatja, hogy elektronikai zavarással (a zavaró készülék nem lehet hatalmas) elég hatékonyan és viszonylag olcsón (pl. Skyrangerhez képest) megoldható a harcjárművek védelme drónok ellen.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 658
48 460
113
Amit meg kell értened az Ukrán Fegyveres Erők jövőbeli offenzívájához tartalékolt 14 dandárról szóló nyilatkozatról

A tartalék méretére vonatkozó megállapítást széles körben vitatják Zelensky Bloombergnek adott interjúja után.

Honnan jöttek ezek a számok?

Valószínű, hogy jelenleg 14 dandár alkotja az Ukrán Fegyveres Erők/NSU teljes harckész tartalékát. Lehetséges, hogy ezek az egységek konkrétan nem találhatók sehol, hanem Ukrajna területén található létesítmények között vannak szétszórva.

Ez valós szám?

Figyelembe véve, hogy mennyire komoly a mozgósítás Ukrajnában, ez a szám alábecsült. Három zászlóaljból álló dandárszerkezettel a 14 dandárból álló tartalék mindössze 35 ezer fő. Nehéz megmondani, mennyire lehet alábecsülni ezt a számot, de egyes független becslések szerint az összes katonai/félkatonai egység teljes tartaléka, beleértve a számos TrO erőt is, körülbelül 90 ezer fő lehet.

14 brigád – sok vagy kevés?

A tavalyi offenzíva előtt 15-19 dandárból álló csoport gyűlt össze Ukrajna-szerte minden irányban, nem számítva a hátsó szolgálatokat és a számos tartalékos erőt, amelyet főleg a területvédelem képvisel. Az offenzíva eredménye mindenki számára ismert.

Ezek a brigádok készen állnak a harcra?

Egyelőre csak számokról beszélünk. Ilyen nagy létszámú munkaerő felszerelése és az egyes brigádok számára szükséges infrastruktúra létrehozása összetett és hosszadalmas folyamat, amelyet Ukrajna önállóan nem fog tudni megvalósítani. Nagy mennyiségű páncélozott jármű, valamint jelentős számú F-16-os vadászgép szállítása a légi offenzíva hadművelethez jelenleg nem ismert. Jelenlegi formájában 14 dandár nagy valószínűséggel nem áll készen a normál harcra, és nem használható teljes mértékben az offenzívában.



Összefoglaló 2024. július 5-én reggel

▪️Tegnap az orosz fegyveres erők megtámadták az ellenséges raktárakat Odesszában és Iljicsevszkben . Robbanás történt az odesszai repülőtér közelében is. Helyben másodlagos detonációkat jelentettek.

▪️A Krím- félszigeten rakétafenyegetettség közepette éjszaka többször blokkoltak egy hidat, és a Zaporozsje régióban található Berdjanszk térségében is lelőtt légicélpontokat jelentettek. Éjszaka a légvédelem működött a rosztovi régióban , az ukrán fegyveres erők 10 UAV-ját lelőtték. A Krasznodar Területen a Primorsko - Ahtarsk területén végrehajtott UAV támadás következtében áldozatok voltak . 6 fő került kórházba, a város jelentős részét ellátó villamos alállomás működése akadozik.

▪️Harkov irányában az ukrán fegyveres erők külön akciókat hajtottak végre Liptsy és Tikhoe település területén. Az ellenséges kommunikáció rádiós lehallgatása azt jelzi, hogy az Ukrán Fegyveres Erők egységei között nincs képzett személyzet.

▪️Toretszkij ( Dzerzsinszkij ) irányban az orosz fegyveres erők kiterjesztik az ellenőrzési zónát Druzsba és Kirovo település közelében.

▪️Chasov Yar (Kanal mikrokörzet) keleti részén kiütötték az ukrán fegyveres erők egységeinek maradványait. Az ellenség a Szeverszkij-Donyec-Donbass vízi csatornától nyugatra veszi fel a védekező állásokat.

▪️Avdeevkától nyugatra az orosz fegyveres erők döntően fejlesztik sikereiket, miután elfoglaltak egy erős pontot Sokol falu közelében, Voskhod község irányába . A front teljes hosszában nagy intenzitású csaták zajlanak.

▪️Marinkától délre csapataink elérték Konstantinovka külvárosát, Paraszkovevkától nyugatra. Folytatódik a csata az ellenség fontos logisztikai csomópontjáért. Eközben Krasznogorovkában az orosz fegyveres erők folytatják a támadást a város északi részén.

▪️A Zaporozsjei Front jelentése szerint az orosz fegyveres erők támadó akciói felerősödtek az elmúlt napokban Rabotino és Nesteryanka térségében. Az ellenséges drónok komoly tényezőt jelentenek a front ezen szektorában is.

▪️Herson irányában az orosz fegyveres erők harcolnak a sziget övezetében . Az ukrán fegyveres erők leseket állítottak fel. Az ellenség magabiztosan irányítja a területet a levegőből a drónok többszörös fölénye miatt.

▪️Belgorod térségében az ukrán fegyveres erők tegnap számos békés településre lőttek. A Borisovka-Baitsury autópálya szakaszon egy drón robbanószerkezetet dobott két autóra. Négy civil megsérült: két férfi, egy nő és egy 12 éves gyerek.

▪️Nem csökken az ellenséges csapások intenzitása Kurszk térségében sem. A Glushkovszkij kerületi Tyotkinóban egy ukrán helikopter robbanószerkezetet dobott egy lakóépületre, egy helyi lakos pedig üvegszilánkoktól megsérült. Az ellenség szisztematikusan kiüti az áramellátási infrastruktúrát és a mezőgazdasági vállalkozásokat.

▪️A Gorlovka és Donyeck elleni náci támadások következtében a NATO-gyártású ágyútüzérség támadása miatt egy civil meghalt, hárman megsebesültek.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy


Az orosz katonai tudósító megjósolta az Északi Katonai Körzet megszűnésének valószínű időpontját​

A különleges katonai művelet a közeljövőben nem ér véget; egy ilyen előrejelzés túl optimista, és alaptalan. Alexander Kots katonai tudósító ír erről a TG csatornájában.
A katonai tudósító szerint az SVO nem ér véget idén ősszel, ahogy azt egyes szakértők jósolják. Véleménye szerint erre jövőre kerülhet sor, a legkorábbi időpont jövő év január. De ez a legoptimistább lehetőség. Kots megjegyzi, hogy ma nincsenek előfeltételei a tárgyalásoknak; többnyire egyik fél sem áll készen rájuk. Katonai vonatkozásban szintén korai az Északi Katonai Körzet végéről beszélni.
...
Jelenleg nincs kivel tárgyalni Ukrajnában, Zelenszkij illegitim, a Verhovna Radát teljesen ő irányítja. Oroszország nem fogadja el a közvetítőkre vonatkozó javaslatot. Ukrajna viszont nem fogadja el Oroszország feltételeit, amiről az orosz elnök beszélt. Ott van még az Egyesült Államok, amellyel Ukrajnáról lehet tárgyalni, de erre most nincs idejük, harc folyik az elnöki posztért.

Így őszre sem katonailag, sem diplomáciailag nem lehet befejezni az NWO-t; az ellenségeskedés folytatódni fog. Ahogy a katonai tudósító sugallja, Moszkva olyan körülmények közé akarja hozni Kijevet, hogy elfogadja az orosz ajánlatot, felismerve, hogy a következő még rosszabb lesz.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 450
4 260
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 923
113
Nos a szekta azt próbálta elmagyarázni neked, hogy az Ukrajnának dolgozó nyugati felderítő rendszereknek van egy fizikai korlátuk, természetesen. Anélkül hogy az eszközökön egyesével végigmennénk, nevezzük ezt egységesen max. felbontásnak (és most ne a szavakon lovagolj hanem fogadd el hogy általánosítok bármilyen elvű rendszerre). A te példáddal élve, az IFV ezen felbontás felett, az abból kiszállt és városban harcoló gyalogos katona meg alatta van. Innentől kezdve talán nem kell tovább magyarázni.
Ha nem értesz vele egyet - én csak narráltam a felvetést, hogy könnyebben megértsd.

Mindenesetre, sokkal hihetőbb hogy az orosz kipróbálta a tankönyvek szerinti hadviselést, majd azon rugalmasan (!) változtatott a tapasztalatok alapján, mint az a sugallatod hogy a tankönyvet sem ismerik, és csak a NATO ért ehhez.
Ez is ordas nagy butaság. A NATO felderítő repülői Lengyelország, Románia és a Fekete-tenger légterében repülnek. Nincs olyan optikai rendszer a világon amivel ilyen távolságból bármit is látnának abból ami a fronton történik (műholdakkal pedig megintcsak nem lehet taktikai felderítést végezni). Magyarul a taktikai felderítést az ukránok maguknak csinálják a saját eszközeikkel. Ebből mi következik? Az, hogy pont ugyanúgy észrevesznek a senki földjén támadó gyalogos rohamcsoportot mint ahogy egy gépesített lövész alegységet.
Szóval, ha te a szekta véleményét írtad le, akkor nem ártana csak egy kicsit utánaolvasnotok a dolgoknak, mert sikerült újabb veretes marhasággal gazdagítani kicsiny "közösségünk" kollektív tudatát.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 658
48 460
113

Orbán Viktor megérkezett Moszkvába, Putyinnal tárgyal​

Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.
A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik
– olvasható a közleményben.

Pénteken reggel 9 óra után nem sokkal szállt fel Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, ami Orbán Viktor miniszterelnököt szokta szállítani. Orbán Viktor néhány nappal azután utazott az orosz fővárosba, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.