[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 322
68 545
113
Ukrajna idén már nem indít támadást, mert nincs mivel. Washington Post.

Dánia a tüzérsége után a légvédelmet is megszunteti. Minden légvédelmi eszközuket Ukrajnának adják.

Sebekinoban egy Baba Jaga dronrol bombaztak a játszótéren a gyerekeket.
A hajpolt Brovdi meg a haverjai erre a szintre süllyedtek. És még ezeket támogatja az a civil szervezet innét Magyarországról.

Nem való a nyugati technikának a keleti sár. Norvég műszaki jármű teljesen elsullyedve.

Találtak megegy Abrams roncsot.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 199
23 656
113
Dánia a tüzérsége után a légvédelmet is megszunteti. Minden légvédelmi eszközuket Ukrajnának adják.
Ezt hívják jobb helyeken vastagon hazaárulásnak…
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Szabó József

Geopolitikai kontextusok…

Geopolitikai kontextusok…
Az ukrajnai háborúval kapcsolatos táborok érzéseit egy kettős állapot fűti. Egyrészt Ukrajna egy megtámadott ország, amely legitim háborút vív az ország védelmében. Másrészt az ukrajnai háború egy proxy háború is. És ez utóbbi dimenzióban már RU és az USA geopolitikai érdekeinek az összeütközéseit látjuk. Az Ukrajna és Oroszország közötti fegyveres küzdelemnek ez a kettős jelleg adja a lényegét. Ez teszi bonyolulttá, politikai téren nehezen kezelhetővé: a kettőség okán sok érdek nyilvánul meg – az USA mögé felsorakozott a NATO és az EU, sőt Japán, Dél-Korea és Ausztrália, Oroszország mögé meg Kína, Irán és Észak-Korea. Ezeknek az érdekeknek az érvényesítése kibékíthetetlen ellentétek forrásává manifesztálódott, ez pedig a forró ütközés helyszínén vívott háború lezárhatóságának késleltetőjévé vált. Sőt, a felek küzdelme mindaddig forró marad, amíg RU-nak a térséghez kötött geostratégiai érdekei akár fegyveres úton, akár tárgyalások útján nem nyer elismerést. Nem kellene nagy dolog hozzá – egy korábbi status quo-hoz való visszatérés. Mondjuk a 2008-as NATO csúcs előtti helyzethez. De, hát ehhez politikai realizmusra lenne szükség, ami manapság a woke korában ritkaságnak számít.
Mindig, amikor nagy-nagy felzúdulást látok egy-egy konkrét kérdésben, a módszerem az, hogy megpróbálok az alapokhoz visszanyúlni. Most éppen OV-t ekézik brüsszeli hivatalnokok is, jelenleg kormányzati funkciókban lévő volt vagy leendő brüsszeliták, no meg magyarországi kék-sárgába öltözött szakértők hada is békemisszója okán. Vannak, akik azt állítják, hogy OV akciója árt az EU és a NATO egységének, hogy Magyarország – és drukkolnak is egy ilyen megoldásnak globalistáink - megissza még ennek a mostani körútnak a levét, meg hogy Putyin hülyét csinált OV-ből.
A politika és a háború kapcsán az én biztos talpkövem Clausewitz. Terjedelmes művének zanzásított lényege: a háború a politika folytatása más, erőszakos eszközökkel. Milyen mélyebb tartalma van ennek az erősen tömörített meghatározásnak? Mindenekelőtt az, hogy mind a háború indítása előtt, mind pedig a háború lezárására politikai célokat, mégpedig reálisan megvalósítható politikai célokat kell kitűzni. Magában foglalja természetesen azt is, hogy magát a háborút politikai célok érdekében indítják, és a háború mindaddig tart, amíg a célokat a háborút indító fél el nem éri, vagy pedig olyannyira kimerül, hogy a háború folytatására képtelenné válik. Ezen alapokból kiindulva mindenki téved, aki azt mondja, hogy ennek a háborúnak a harctereken nincs megoldása. De van, és csakis ott van megoldás – hiszen azért indították a háborút. A háború lényegében konfliktusmegoldás. Nem konfliktusmenedzselés, hanem megoldás. A megoldás eszköze pedig a pusztítás – a megtámadott fél minél nagyobb mértékű pusztítása. A katonai cél - szintén Clausewitz nyomán – a kormány, a hadsereg és a nép egységének megbontása. Bármelyiket is iktatja ki a támadó fél, félig már el is érte a katonai célját. Lehet szörnyülködni civil célpontok támadásán – ezek is a katonai célok megvalósítását segítik elő. Lehet háborús bűntettnek nyilvánítani egyes eseteket – de kérdezzük meg, hogy bárkit is felelősségre vontak-e például az Enola Gay legénységéből vagy azokból a katonákból, akik felszerelték a bombát a B-29 repülőre! Felelősségre lett-e vonva bárki is azok közül, akik valamilyen formában részesei voltak 500 000 iraki gyerek megölésének? Albright asszony például, aki nézők milliói előtt vélekedett úgy, hogy a gyermeki áldozatok száma kellő fizetség volt az elért eredményért.
Kétségeim vannak az iránt, hogy a jelenleg folyó háborúban bárkit is felelősségre fognak vonni bármelyik oldalról háborús bűnök elkövetése miatt – mert bizony, mind a két fél követett és követ el háborús bűncselekményeket. No, meg ki, vagy melyik intézmény lenne az, amelyik a pártatlan felelősségre vonást képes lenne végrehajtani? A nemzetközi bíróság? Az, amelyiket éppen most szankcionál az USA, mivel nem arra a nótára táncol, amelyet Washingtonban húznak neki?
Teljesen értelmetlennek tartom háborús viszonyok között az erkölcsi kérdések mindenek fölé való emelését. A geopolitikai játszótér által indukált háborúk szabályai nem ismernek semmiféle erkölcsi értékeket - az ölés a legfőbb erkölcsi tilalom, és mégis, a háborúkban ölnek. Minden nap. Katonákat, civileket – sokszor válogatás nélkül. Mert ez a háború természetéhez hozzátartozik. A „járulékos veszteségek” egyszerűen nem választhatók el a pusztító csapásoktól. Lehet ezen borzongani, lehet ettől iszonyodni, a háború fenevad természetén ez nem változtat semmit sem. A háborúban a pusztítás, a másik megtörése a prioritás. A veszteségokozásokat csakis ebben a keretben lehet vizsgálni. Mindaddig, amíg a másik megtörése nem kerül kézzel fogható közelségbe, mindegyik fél felhasznál bármilyen pusztítást. És minél közelebb kerülünk egy végponthoz, a pusztítás kegyetlensége egyre növekszik.
Ilyen körülmények között értékeljük tehát OV békemisszióját. Gyakorlatilag az egyetlen EU-s és NATO-s politikus, aki fel merte vállalni azt, hogy a geopolitika nagyjátékosaival tárgyaljon a békéről. Arról, hogy több ember ne haljon meg feleslegesen, hogy az általunk esztelennek vélt, ám a hadviselő felek szempontjából nagyon is racionálisan kimért pusztításnak véget vethessünk.
A pusztítás kegyetlenebbé válása az egyik mutatója annak, hogy közeledünk a végjáték felé. Igen ám, de a háború lezárhatóságát katonai feltételek teljesülése teremti meg. Ha ez igaz, akkor azt kell vizsgálnunk, hogy a felek sikerei vagy várható sikerei, a harctereken elért pozícióik, a hadsereg morálja, a felek még meglévő teherbírása és képességei lehetőséget biztosítanak-e a fegyveres küzdelem folytatására vagy éppen a lezárására, és megnyithatóvá válik-e az út a diplomáciai tárgyalásokhoz.
Ezek az igazi kérdések – minden más előtérbe helyezése csupán a gyengeségek elfedése.
Nézzük meg akkor, hogy a geopolitikai dimenzió aktuális történései milyen közvetett vagy közvetlen hatással vannak a hadszíntér eseményeire.
a.) A NATO csúcstalálkozója. Érdekes módon kétféle interpretációt hallottam az ukrajnai háború végére vonatkozóan. Az egyik interpretáció Biden elnöktől származik: ő Ukrajna győzelmét jelölte meg végpontnak. A másik interpretáció Stoltenberg főtitkártól származik, aminek a lényege a győzelem megtagadása Oroszországtól. E két interpretáció nem egészen ugyanaz, sőt, lényegi különbségek vannak közöttük. A közös döntés mindazonáltal Ukrajna további támogatása (2025-re újabb 43 millió USD biztosításával), és annak rögzítésével, hogy Ukrajna útja a NATO-ba visszafordíthatatlan folyamat.
Amiről viszont nem lehet hallani: a Szenátus áprilisi döntése az Ukrajnának szánt katonai segély megszavazásáról tartalmazott egy olyan kitételt, amely szerint egy kimeneti stratégiát (end game strategy) kell kidolgozni. Ha jól emlékszem, még határidőt is szabott a ház a szavazatokért cserébe. A Biden-féle „Ukrajna győzni fog” elvileg stratégiának tűnik – viszont egyáltalán nem mellékes, hogy van-e ennek realitása. Maga a tény, hogy Biden mondta ki az „end game” stratégia lényegét, feltehetően úgy tekinthető, hogy ez a Fehér Ház válasza a Szenátusnak.
b.) USA döntés amerikai fegyverek oroszországi területek elleni (egyelőre korlátozott) alkalmazásra.
c.) USA döntés az US Army-val szerződésben álló cégek ukrajnai telepítésére.
d.) USA/NATO támaszpontok létesítése Románia és Lengyelország területein – a napokban Lengyelországban a 405. USA támogató dandár alárendeltségében a lengyelországi Powidzban 5000 harcjármű befogadására alkalmas raktár- és lőszerbázist adtak át, az első harcjárművek már meg is érkeztek (APS2 logisztikai bázis – egy teljes amerikai harckocsi dandár harcoló, harcbiztosító és harctámogató eszköz- és lőszerkészlete).
e.) Magas szintű kapcsolatfelvétel történt az USA és RU között a védelmi miniszterek szintjén. A megbeszélés napirendi pontjai: 1. a Global Hawk felderítő drónnal történt incidens a Fekete-tenger fölött (MIG-29-es géppel történt – orosz magyarázat szerint – „véletlen találkozás”). Az orosz védelmi miniszter intézkedett az amerikai felderítő drónok repüléseivel és célfelderítésével kapcsolatos ellenintézkedések megtételére. 2. A szevasztopoli tengerparti strand támadása. 3. Feltehetően személyes kapcsolatfelvétel is szerepelt a témák között (orosz IL- 96-os New Yorkban július 26-án) – az egyébként szankció alatt álló orosz belügyminiszter beutazását engedélyezték amerikai részről. A látogatás után szivárogtatták ki a Trump nevéhez kötött amerikai rendezési tervet.
f.) EU-Ukrajna stratégiai-biztonsági szerződés megkötése; csatlakozási tárgyalások megkezdése; befagyasztott orosz vagyon hozamának Ukrajna számára történő eljuttatása.
g.) Közepes hatótávolságú rakétafegyverek telepítése Németország területére. Hadszíntéri atomeszközök megjelenése ismét? Európa veszélyben! Négy európai ország együttműködésének beindítása 500 km hatótávolságot meghaladó földi indítású eszköz kifejlesztésére – addig is amerikai közepes hatótávolságú rakéták és Tomahawk cirkáló repülők telepítése Németországba. Orosz válasz: elnöki intézkedés hasonló fegyverek kifejlesztésére és hadrendebe állítására.
h.)

Túl hosszú, a vége nem fért be a megadott karakterszámba.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 685
113
A tűzszünetnek és ezáltal a békének nincs realitása. Mivel mind a két fél olyan téteket tett már fel, amiket nem veszthet el, ezáltal végig fogják csinálni és Ukrajna csak a kezdet. Két hatalmas blokk van egymással szemben! Ukrajna már régen nem számít, csak a területére van szüksége mind a két félnek. Az egyiknek azért, hogy a befektetései révén lerabolja, a másiknak azért, biztonsági zónát hozzon létre. Az oroszok évekig próbáltak diplomáciai úton haladni, ezt a nyugat gyengeségnek vette, most majd katonai eszközökkel "lebutolhatják". Az USA/nyugat többek között csak egy dolgot nem vett figyelembe, hogy nem Oroszországgal áll szemben, hanem egy leendő szövetséggel, amelyik lehetséges, hogy sokkal erősebb lesz, mint Ők. A kicsik, mint Mo. is, sőt az egész EU, az európai NATO tagországok nem számítanak, simán beáldozhatóak. A lényeg a hatalom megtartása. Bill Gates szerint 600 millió ember bőven elég ahhoz, hogy a hatalomban lévőket kiszolgálja. A világháború szerintem elkerülhetetlen, most még nem jött el az idő, de aki számít, az már teljes gőzzel készül rá.
Kár Ukrajnáért, az ott élő emberekért, akik tudják, legyenek külföldre menekültek, a bevonulás elől bujkálók, vagy a duhajkodó, egyenlőre érintetlen "szépfiúk", hogy ez nem az Ő háborújuk. Az az ország sokkal többre hivatott, de mindig is rossz vezetőik voltak/vannak.
Az oroszok szépen, lassan, lépésről lépésre haladnak, nem kapkodnak, sok még a teendő, a nagy háborúig. A fejlesztéseknek, a gyártó kapacitásoknak még idő kell és ne feledkezzünk meg arról, hogy diplomáciailag is be kell érnie, amit elkezdtek, a kiképzéseknek, felkészülésnek még csak az elején vannak. Sokkal bonyolultabb a helyzet attól, hogy éppen mekkorák a veszteségek, a területi nyereségek, milyen új eszközök kerülnek bevetésre. A járulékos veszteségek pedig még igen csak minimálisak a várható végeredménytől.
8448d1f83f4081f169255395becd5b92ria-8727263.mr.1200.jpg

42c3f8b3a44c5d23b27399835e6e108eria-8726529.mr.1200.jpg

upload-2024-06-22T140525Z_1765485603_RC2DG8AMWZWD_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-DONETSK-REGION-pic_32ratio_1200x800-1200x800-60358.jpg

a7a808c79752b62979070f25bdd3d200.webp

scale_1200
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 644
113
Szabó József

folytatás

Néhány következtetés
a.) A NATO csúcstalálkozóján elhangzottak alapján úgy vélem, hogy akár Biden, akár Stoltenberg beszédét nézem, közös mindkettőben, hogy a végsőkig akarják harcoltatni Ukrajnát. Ez pedig az ország kivéreztetését fogja eredményezni. A NATO tagság további lengetése Ukrajna előtt az ország biztos elpusztításának útját egyengeti, mivel az továbbra sem veszi figyelembe az orosz biztonsági érdekeket. A háború eddigi menetében az látható, hogy Ukrajna saját erejéből képtelen megvédeni magát, és a NATO sem kötelezte el magát Ukrajna megvédésére. A fegyversegély önmagában nem elegendő – az orosz potenciál sokszorosan múlja felül Ukrajnáét. Ukrajna számára ez a NATO csúcs valószínűleg nagy csalódás: nem jelöltek ki számára időpontot a csatlakozásra, a segélyek mennyisége, a fegyverszállítások nagysága nem elegendők a harctéri helyzet megfordítására. Csalódás, hogy a beharangozott hírekkel ellentétben GB mégsem engedélyezi a Storm Shadow eszközök orosz mélységi területek elleni használatát, valamint, hogy a csúcs előtti napokban megkötött ukrán-lengyel biztonsági szerződés ukrán légtér védelmére vonatkozó passzusát az amerikaiak lenullázták. Ugyan nagy csinnadrattát csaptak a körül, hogy Ukrajna 5 újabb légvédelmi rakétarendszert kap, ám valójában új felajánlás csak egy rendszer. Ukrajna légvédelme nem lesz erősebb – ami egyben azt is jelenti, hogy az orosz mélységi csapások folytatódnak és elég hatékonyak lesznek.
b.) Miközben folyik a háború és a figyelem központjában a hadi események vannak, kevésbé látványosan, ám gőzerővel épül ki egy NATO/USA katonai infrastruktúra a NATO keleti szárnyán, elsősorban Lengyelországban és Romániában. Előretolt parancsnokságok, támaszpontok, hatalmas logisztikai bázisok. Ebbe a rendszerbe illeszkednek be a már létező deveselui és redzikowoi rakétatámaszpontok, és a Németországban telepítendő amerikai közepes hatótávolságú, atomrobbanófej célbejuttatására is alkalmas rakéták és cirkáló robotrepülők támaszpontjai, majd pedig az európai fejlesztésű közepes hatótávolságú rakétafegyverek. A kérdés persze, nyitott: ezek az európai államok – Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország által kifejlesztendő hordozóeszközök milyen harci fejjel rendelkeznek majd? Mert az amerikai közepes hatótávolságú eszközök gyors telepítésének az indoka épp az, hogy európai fejlesztésű fegyver ebben a kategóriában nincs, de lesz, és addig van szükség az amerikai fegyverekre. Szerintem megint hülyének nézik a jónépet az urak. Az ukrajnai háború kiváló fedősztori arra, hogy ismét amerikai hadszíntéri atomfegyverek jelenjenek meg Európában
c.) A fentebb említett katonai infrastruktúra hálózat építése, a hadszíntéri atomfegyverek telepítése (sőt, hordozóik európai államok által történő kifejlesztésének beindítása), párosulva egy már-már hisztérikus háborús retorikával félelmetesen európai üggyé változtatott egy eredetileg amerikai geostratégiai játszmát. A reálpolitika hiányában Európa meghatározó államai bedőltek ennek és félő, hogy magukénak vallva az Ukrajnában folyó háborút európaivá szélesítik ki azt. Egyes országokban már nyíltan beszélnek arról, hogy nem kell félni egy atomháborútól, és elkezdték a lakosság, a társadalom felkészítését egy esetleges háborúra.
d.) Nagy az eszkalációs veszély. A Nyugat lépéseire aszimmetrikus orosz válaszokat láthatunk: afrikai jelenlét erősítése; USA+GB ellenségeinek nagy hatótávolságú fegyverekkel való ellátása; haditengerészeti gyakorlat USA közeli vizeken; Fehéroroszország-Kína közös gyakorlata fehéroroszországi területen, stb.
e.) Az USA a végsőkig akarja harcoltatni Ukrajnát, miközben a háborús erőfeszítések költségeit teljes egészében a NATO tagállamokra hárítja át. Washington úgy harcoltatja Ukrajnát, hogy közben nem nyújt neki semmi olyan garanciát, amely biztosítaná Ukrajna területi integritását, az eddig elvesztett területek visszafoglalásának a lehetőségeit. Egyes európai tagállamok önszorgalomból szélesítenék a konfliktust, amely kísérleteket eddig az USA megakadályozott.



Azt jelentették, hogy Urozhaynoye falut teljesen felszabadították az orosz fegyveres erők „Vosztok” csoportjának egységei

A lakott területekért vívott harcokban a 37. motoros lövészdandár és az 5. harckocsidandár, valamint a 40. gárda tengerészgyalogos dandár katonái különösen kitüntették magukat.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 106
24 845
113
Rajna-menti mindjárt győznek napok:
(Ott van az, csak rejtett!)

("... de eljön majd a te időd, mocsok, eljön ..." - mondja a nő.)
nem értem én ezt .. komolyan mondom, zsebben lenne egy bökő, azt leszurkálnám mind a hármat .. ha ez "véletlenül" tömegesen előfordulna,átgondolnák a toborzók is hogy hanyas az a bizonyos kabát. (de mint tudjuk, annyian bíznak a végső győzelemben,hogy ezek az erőszakos toborzások csak egyedi esetek,hiszen mindenki önként és dalolva jelentkezik a frontvonal legforróbb pontjainak első soraiba {de jó lenne egy bohóc emoji .. } )
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 343
55 847
113
nem értem én ezt .. komolyan mondom, zsebben lenne egy bökő, azt leszurkálnám mind a hármat .. ha ez "véletlenül" tömegesen előfordulna,átgondolnák a toborzók is hogy hanyas az a bizonyos kabát. (de mint tudjuk, annyian bíznak a végső győzelemben,hogy ezek az erőszakos toborzások csak egyedi esetek,hiszen mindenki önként és dalolva jelentkezik a frontvonal legforróbb pontjainak első soraiba {de jó lenne egy bohóc emoji .. } )


Gondolom,ha a toborzó urak nem hozzák a normát,a toborzottak számában,akkor ők mehetnek a nackók,meg az Oroszok közé megvédeni a biden gyerek érdekeltségeit.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 617
25 989
113
"A Mi Hazánk elnöke úgy fogalmazott, hogy „minden olyan fegyveres, katonai támadást el kell ítélni, amely során gyermekeket ölnek meg”. „A kijevi gyermekkorház lebombázása során 5 gyermek halt meg. Bárki követte is el, mi elítéljük, ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Ahogy mi elítéljük azt is, hogy a donyecki és luhanszki régióban 2014 és 2022 között (tehát mielőtt az orosz hadsereg hivatalosan átlépte volna Ukrajna határait) több mint 240 – többnyire orosz ajkú – gyermeket gyilkoltak meg a háborúban. Róluk mikor fog beszélni Magyar Péter? Vagy elzarándokol Gázába is, ahol néhány hónap alatt az izraeli hadsereg több mint 14 ezer (!) gyermeket ölt meg? Mikor meri majd Magyar Péter elítélni a NATO-t, amely például 1999-ben legkevesebb 80 gyermeket ölt meg a bombázásai során Szerbiában?

– írta Toroczkai László közösségi oldalán, kérdőre vonva a Tisza Párt alelnökét.

A pártelnök bejegyzésének zárásaként reményét fejezte ki, hogy Magyar Péter Kárpátalján megkérdezte a helyi magyarokat arról, „mennyire örülnek annak, hogy miközben letépik a magyar zászlót, Munkácson ledöntik a Turul-szobrot, korlátozzák a magyar nyelv használatát, arra kényszerítik őket, hogy több mint ezer kilométerre a szülőföldjüktől, idegen érdekekért harcoljanak”."

 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 568
5 282
113
Torockai ne másnak adjon tanácsot, hanem csinálja azt mit a lelkiismerete diktál. Az tragédia amit OV csinál. Annyira szedjük a védelmi pénzeket, aztán leszereltetünk, meg szép csendben beszántjuk a katonai programokat.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 685
113
Azért szépen lassan csak ki bújik a szög a zsákból. Ukrajnára miért is van szüksége az EU-nak, NATO-nak, az USA-nak? Nem tudom meddig tudják még eljátszani a szerepüket, de már egyre nehezebben megy. Az USA felkészül Ukrajna után az Európa, számukra keleti-középső részében a katonai konfliktusra. De akárhogyan is akarják, Nyugat-Európa és az USA sem fogja megúszni és a világ számos részén is már izzik a parázs. Egy nem legitim ukrán államvezetéssel már a látszatra sem adva készülnek olyan döntésekre, amely sehol sem állja meg a helyét.
Orosz BM-27 Uragan komplexumok
1931930664_0:128:3164:1907_1920x1080_80_0_0_ad377c3639130b0bbd13112fdeb2de2e.jpg

Erdő írtás harckocsival
1907540254_0:0:3072:2048_1440x900_80_1_1_ee34432470a8a3745e767c790f6073b4.jpg.webp

BM-21 Grad menetben
forum-0843611538.jpg

"Vár állott, most kőhalom"
scale_1200

Közös út
scale_1200
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 788
9 269
113
"A Mi Hazánk elnöke úgy fogalmazott, hogy „minden olyan fegyveres, katonai támadást el kell ítélni, amely során gyermekeket ölnek meg”. „A kijevi gyermekkorház lebombázása során 5 gyermek halt meg. Bárki követte is el, mi elítéljük, ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Ahogy mi elítéljük azt is, hogy a donyecki és luhanszki régióban 2014 és 2022 között (tehát mielőtt az orosz hadsereg hivatalosan átlépte volna Ukrajna határait) több mint 240 – többnyire orosz ajkú – gyermeket gyilkoltak meg a háborúban. Róluk mikor fog beszélni Magyar Péter? Vagy elzarándokol Gázába is, ahol néhány hónap alatt az izraeli hadsereg több mint 14 ezer (!) gyermeket ölt meg? Mikor meri majd Magyar Péter elítélni a NATO-t, amely például 1999-ben legkevesebb 80 gyermeket ölt meg a bombázásai során Szerbiában?

– írta Toroczkai László közösségi oldalán, kérdőre vonva a Tisza Párt alelnökét.

A pártelnök bejegyzésének zárásaként reményét fejezte ki, hogy Magyar Péter Kárpátalján megkérdezte a helyi magyarokat arról, „mennyire örülnek annak, hogy miközben letépik a magyar zászlót, Munkácson ledöntik a Turul-szobrot, korlátozzák a magyar nyelv használatát, arra kényszerítik őket, hogy több mint ezer kilométerre a szülőföldjüktől, idegen érdekekért harcoljanak”."

Donbaszban orosz proxyk indítottak háborút. Amúgy Luhanszk és Donyeck lakossága is többségében ukránnak vallotta magát az utolsó népszámláláson, szóval tényleg semmi értelme nem lett volna ész nélkül lőni mint ahogy ti állítjátok.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 789
14 878
113
Donbaszban orosz proxyk indítottak háborút. Amúgy Luhanszk és Donyeck lakossága is többségében ukránnak vallotta magát az utolsó népszámláláson, szóval tényleg semmi értelme nem lett volna ész nélkül lőni mint ahogy ti állítjátok.

Sőt Ukrajnában 200 % is ukránnak vallotta magát !

Mi az oka, hogy Ukrajna élén egy orosz fószer az elnök, akinek külön kellett megtanulnia ukránul ?

És több más vezető tisztségű illető is orosz gyökerű, vagy akár orosz ?

Te a kommentelésed alapján nem vallod magadat ukránnak ? Úgy védelmezed Ukrajnát, meg az ukrán identitást, hogy megérdemled az ukrán állampolgárságot

Kismilliószor leírtam én magam, hogy Ukrajna az felfoghatatlan mennyiségű fegyvert örökölt meg, akkor gazdaságilag is ők járták meg a legrosszabban, és van hagyománya az ukrán szélsőjobbnak, de te továbbra is ignorálod ezeket, és kitartasz a mondókád mellett.


Csak miért ? o_O
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 556
113
Donbaszban orosz proxyk indítottak háborút. Amúgy Luhanszk és Donyeck lakossága is többségében ukránnak vallotta magát az utolsó népszámláláson, szóval tényleg semmi értelme nem lett volna ész nélkül lőni mint ahogy ti állítjátok.

Az orosz etnikum asszimilációja és elvándorlása volt az egyik oka Putyin háborújának.
Minél később támad, annál kevesebb orosz lett volna a keleti területeken. A népszámlálást már nem akarta megvárni, így könnyebb etnikai alapúnak feltüntetni a konfliktus okát.
;)

Putyin melyik cselekedetéhez kellene egy magyar embernek tapsikolni?
;)
A nagyhatalmak történelmi vetélkedésében morális értékekre hivatkozni naivitás. A politikában nincs erkölcs, csak érdek és számítás.

A paranoiás diktátorok különösen nem tartoznak az erős jellemű vezetők közé, így Putyintól felesleges mást várni, mint amit eddig nyújtott. Kutyából nem lesz szalonna.
Hatalmáért írtja az oroszokat, ukránokat, politikusokat, újságírókat, bárkit. Mért lenne jobb, mint a zusa?


Az "egészséges értékítéletű magyar ember" nem hülye, ismeri az orosz uralmat.
Akkor meg minek ez a fingfestés, vele kapcsolatban? o_O

Oroszország gazdaságilag folyamatosan veszít súlyából, így már csak katonai eszköz maradt kezében a nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzésére, imperialista törekvéseinek érvényesítésére.
Mivel Putyin 22 tavaszán a kijevi, majd harkovi vereséggel elbukta Ukrajnát, ezért kétségbeesésében az esztelen öldöklést választotta, mintha még el tudná érni céljait. Az orosz gazdaság és haderő arra még alkalmas, hogy megszállva tartsa a kelet-ukrajnai területeket, de Ukrajna egésze már elveszett Putyin és az oroszok számára. (A kifárasztásra játszó stratégia jól hangzik, de arra nem ad választ, hogyan tudná Oroszország egy ilyen öldöklés után megszállva tartani Ukrajnát? Ha nem, akkor hogyan tartaná távol a nyugatot és a NATO-t határaitól? :confused:)

Egyelőre a különleges katonai kudarc pont a céljaival és érdekeivel ellentétes eredményeket hozta:
  • A "sátáni" nyugat egységesebbé vált, a NATO "megszerezte" Svédország és Finnország területét, a NATO barát erők és fegyverek pedig Moszkvától pár száz kilométerre fognak állomásozni.
  • Az orosz befolyás pár száz évre megszűnt Ukrajnában a testvérnépek között kialakult gyűlöletnek köszönhetően.
  • A nyugati világgal való ellenségeskedés pedig Kína gyarmatává teszi Oroszországot, ami leszakadó gazdaságával a jövőben gyorsabban veszít hatalmi súlyából, mint azt demográfiai és egyéb adottságai indokolták volna. o_O

Így lett Putyin az oroszok Hitlere, Oroszország bukását okozza az értelmetlen rabló háborúval, és örökre elszalasztják a felemelkedés lehetőségét. Oroszország egy atomfegyverekkel rendelkező közép hatalom marad.
Kína, India pedig az általad kifogásolt erkölcstelen módon fogja kihasználni szerencsétlen oroszokat.
Mint ahogy teszik azt most is szomszédokkal, gyenge országokkal.
Így volt ez a római birodalom, a görög, török, mongol, brit vagy bármelyik világhatalom esetében az emberiség történelme során.
Akkor a jövőben majd ők lesznek először ruszofóbok, aztán nácik, te pedig majd a kínai birodalmat fogod szidni.




Vaaagy...
Van az orosznak annyi esze, hogy bizonyítani is kellene azt, hogy a NATO irányítja a műveletet. De azt ők is tudják, hogy a vezetés valójában ukrán. A döntéseket az ukrán katonai vezetés hozza, legfeljebb kapnak hozzá felderítési adatokat. Tehát a katonai művelet nem a Fekete tenger feletti légtérből indul és nem is onnan van irányítva.
Ugyanis a felderítő repülés nemzetközi légtérben nem bűn, csak nem szeretik az ellenérdekeltek. A kém műholdakat sem lehet (érdemes) lelőni, pedig biztos, hogy végzik a dolgukat. De a GPS műhold, ami valójában közvetlenül részt vesz a precíziós fegyverek célravezetésében, sincs veszélyben, legfeljebb zavarják a jeleit.
Ezért nem tud tenni semmit az orosz. Ha leszedné valamelyik drónt, azzal ő lépne szintet, nem az aki felderítő repülést hajt végre. A Fekete tenger feletti uralmat már elvesztette, a légteret sem lenne képes uralni, így ott belemenni egy újabb (légi) háborúba, számára nem előnyös, mert a drága és nehezebben pótólható repülő eszközök pusztításával fokozódna a darálódás (anyagi veszteségei). Ezért inkább elviseli, hogy a drónok belátnak a műveleti területre.
Tehát inkább gyengeség. o_O
Az önmérséklet 2022. februárban lett volna hasznos. Azzal jobban jártak volna.




Tisztelettel, ha lehet hozzá szólni:
1. Az ENSZ miért engedné, hogy Oroszország kisajátítsa a Fekete tengert? Mert ha nem, akkor mi lesz? Bocs, de ez szerintem infantilis ötlet, hisz nyílván esélytelen.
2. Az orosz azt tenné, amit kifogásol? Picit fura, mert elveszik az érvelés morális alapja, ha van. Jogi szerintem amúgy sincs. Meg hát ez az állandó konfrontáció a Fekete tenger nyugati medencéjében elég nagy erőket kötne le, és valószínűleg a NATO kifárasztásos stratégiáját erősítené, ha bírná az orosz repidővel, gépekkel, felszíni és légvédelmi oltalmazás nélkül. Ha meg hajókat is küldenének, azzal az ukránok elé terelnék a megmaradt eszközeiket. Tudod, valóban nem NATO ukrán drónok és rakéták elé.
3. Ez 2022-ben és azóta sem jött össze. Gondolom látszik.
4. Ez akkor még össze jöhetett volna, de már nem, az ukránok között egyre nehezebb lesz együttműködőket találni, így az orosz befolyásolási lehetőségek is elvesznek. A fegyveres ellenállás eddig sem ment, csak Oroszországi terroristákkal és fegyverszállításokkal tudtak szeparatizmust szítani a két nyelvű területeken. Ez a hajó elment.

Viszont nekem lenne azért ötletem:
Ha Putyin legfontosabb célja, hogy a gonosz USA/NATO távol legyen Oroszországtól, így Ukrajna területén ne legyen NATO erő, akkor kérje ezt!!!
Ehhez az kell, hogy az ukrán ne akarjon harcolni! Az lenne ám a kibaszás Bidével! Hiába tolná a pénzt, fegyvert, az ukrán nem akar harcolni az orosz ellen!
De mi lenne az amiért az ukrán belemenne ebbe a két dologba (NO NATO, NO harc)?
Úgy van!
A területi sérthetetlensége! :)
Az ukrán csak akkor nem fog harcolni, ha visszakapja a megszállt területeket. Na vajon ki, mit nyerne ezzel?

Persze garanciák kellenek mindhárom félnek:
  • Az USA garantálja, hogy Ukrajna nem lesz NATO tag és nem telepít eszközöket Ukrajnába. (Ezt akarta Putyin)
  • Az orosz garantálja, hogy nem támadja meg Ukrajnát, amíg ez így is marad. (Ezt akarta Ukrajna)
  • Az ukrán garantálja a kisebbségek jogait, azért hogy ne támadják meg. (Ezt rajtunk kívül senki nem akarja, de Ukrajna csak így kaphatja vissza és tarthatja meg a megszállt területeit)
  • Ukrajna területén lehetnének akár nemzetközi (ENSZ, kínai) fegyvertelen megfigyelők.

A lényeg, hogy az igazi vesztes a ZUSA lenne! Ugyanis ő bukik mindent, amit eddig ebbe a háborúba ölt (kivéve a hitelét, de arra nem igen ad), viszont nem kerülhet az oroszokhoz közelebb.
Akkor mégis miért menne bele? Mert van garanciája arra, hogy az orosz se kerüljön közelebb a NATO határaihoz. Meg leginkább azért, mert látszat győzelmet arat hát.
Így egy kicsit mindenki győztesként adhatná el magát, illetve senki sem bukna akkorát, amit nem vállalhat be politikailag.

Nem akarok rosszat mondani, de itt az orosz oldal van döntő többségben, aki meg azt állatja, hogy az EU/ukrajnának van jogilag iogaza, az van leginkább hallgatásra kárhoztatva, mert pillanatok alatt le.gatját. Mégis az orosz-barát sírásától hangos e vidék...

Kiss Álmos Péter: Az orosz-ukrán háború céljait támogató orosz stratégiai kommunikáció (Honvédségi Szemle 2024/2.)
;)
Sokan magukra ismernek majd a cikkben.
:)