[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 475
10 597
113
Előre bocsátom, ez most csak spekuláció lesz. Egyrészt ugye látjuk, hogy az orosz egyre gyakrabban az ukrán vonalak mögé jutva folytat offenzívát. Másrészt tudjuk, hogy Putyin nemrég volt a Daginál egyeztetésen és onnan bizony hozott ÉK-i alakulatokat (hangsúlyozottan nem harcoló, hanem építő alakulatok.).
Aztán olvastam valahol, hogy ezek az "építő" alakulatok inkább az ÉK-ban elég komolynak számító alagútkészítő műszakiak.
És hogy-hogynem Csaszov Jarban a folyón már úgy keltek át, hogy alagutat építettek a meder alatt...
Rakjuk egy kicsit össze mindezt és máris látható, hogy mire kellettek a Dagi csíkszemű műszakijai... :D
Persze erre nincs sok bizonyítékom, de mégis furcsa kicsit, hogy pont azóta kezd elterjedni a védelmi vonalak megkerülése, amióta megjöttek az ÉK-i műszaki alakulatok.
(Ezen és mindenen kívül jöhetnek a vigyorgó fejek :D )
Lehetséges, bár a szíriai szövetségeseik is nagyon nagy tapasztalttal bírnak ebben, és ők a konfliktus kezdetétől rendelkezésre álltak. Viszont nem tudom mennyiben más ott a talaj mint ukránoknál, úgy általánosságban, illetve a kihordott földet elrejteni is nehezebb lehet ennyi drón mellet mint szír városokban. Viszont a módszert szerintem is használniuk kellet volna korábban is. Bár ez csak ott működik ahol a frontvonal lassan mozog, az általam linkelt részen folyamosan megy a frontvonal kilométereket naponta az elmúlt héten és korábban sem volt olyan mint a donyeck körüli erődvárosok. Csaszov Jarban pedig én is arra gondoltam mikor már a kanális körzettel bíbelődtek 2 hónapot, ami pár utca, hogy meg kéne próbálniuk.

Szerintem több tényező játszik ebben közre hogy többször megtörténik mostanában. álló frontvonalnál amit te mondasz, de mozgó forintnál inkább az eljárások változása, az ukrán védelem rétegződésének hiánya, ember és eszközhiány, illetve az orosz légierő új képességei.

Én laikusként azt láttam az erődök/ árkok elhelyezkedésében hogy nem támogatják egymást megfelelően, például kinevették a motoros oroszokat, és életveszély amit csinálnak de bármilyen eszközzel az lenne, így viszont gyorsan mozognak, a puha célpontot összezavarják, a keményre megy a légierő, és az ukrán tüzérség sem tud velük könnyem mit kezdeni. Sokkal sűrűbb ukrán védelem kéne miközben ez nem biztos hogy megoldható.

Az oroszok helyzete láthatóan javul az új miniszter beiktatása óta, korábban is a gyártás felpörgött, de most már el is jut oda ahova kell, illetve nagyon fontos hogy helyreállították a vasúti összeköttetést a krímet megkerülve, és nagyobb kapacitásban mint a krimi út. Azt nem tudom hogy az avdiivkai csomópontot helyrehozták e már, két vonalról olvastam legutóbb. Ez is nagyon lényeges tényező.
Ha az új miniszter fele olyan jó mint Speer volt akkor csodákra lesz képes az orosz erőforrások optimális felhasználásával.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 542
20 926
113

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 972
5 232
113
Az, hogy 30 vagy 40 mind1, ugyanaz a nagyságrend. A 30 meg azért 30 amit leídtam. Más nagyságrendet meg azért nem adnak, mert ez pont elég a haború elhúzásához.
Ez még tőled is erős volt. Gondolom az fel sem merült benned, hogy nem azért adtak 30 db tankot mert az elég lenne a háború elhúzásához, hanem azért mert soha nem volt cél az ukrán győzelem. Ha az lett volna akkor nem 30 db-ot hanem 300-at adtak volna. A valós cél az orosz haderő meggyengítése volt, azt meg már bőven elérte a Nato. Anélkül, hogy beáldozta volna a drága technikát.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 987
80 736
113
Ez még tőled is erős volt. Gondolom az fel sem merült benned, hogy nem azért adtak 30 db tankot mert az elég lenne a háború elhúzásához, hanem azért mert soha nem volt cél az ukrán győzelem. Ha az lett volna akkor nem 30 db-ot hanem 300-at adtak volna. A valós cél az orosz haderő meggyengítése volt, azt meg már bőven elérte a Nato. Anélkül, hogy beáldozta volna a drága technikát.
Amit most leírtál én már leírtam legalább 3 alkalommal (keresged vissza nyugodtan) és amit kiemeltél a hozzászólásomból az pont ezt jelenti. További szép napot.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 482
4 348
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 017
5 499
113
A hosszú távú megoldás egy alternatív vezeték építése talán a Balkán felé mint a gáznál.

Azért megy töltünk is, mert az ukrán sem állította le, csak a Lukoil esett ki, amit rövid távon más orosz/kazah? céggel pótoltunk.
Illetve ahogy @Kurfürst jól írta áramnál az ukrán export nekünk is segítség, mert az időszakos napelemtúltermelést is passzoljuk le, ami nem terheli így túl a magyar rendszert. win-win.
Inkább "jelzés értékű" ez a szankció.Az Orosz vezetékes olaj importra való szankciók alól ha jól tudom ideiglenesen kaptunk felmentést Szlovákokkal-Csehekkel együtt.Horvátok szerint elegendő az Adria kapacitása de nem vagyok szakember mondani bármit lehet.
Hosszú távon megbízhatóan csak akkor építhetünk a Barátság vezetékre ha Ukrajnának "oroszbará" vezetése lessz.De még ebben az esetben is "keresztbe tehet" nekünk "Brüsszel".
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
660
2 864
93
"A Török Áramlaton gázt hozunk be, abból nem jön olaj."
Kéne mellé építeni egy olajvezetéket, az szerbeknek is jó lenne meg a török szultán is szeret üzletelni mostanában az orosz olajjal,
csak Bulgáriát kéne meggyőzni ,de a tranzitdíj nekik is jól jönne meg ők is vehetnének legálisan orosz török olajat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 458
69 330
113
Nyert. Bundeswehr zsászlócsúcs.
Köszi! Ugye akkor kapásbol felmerul a kérdés mit keres Zselé kezében egy Bundeswehr zaszlorud? Pont Bundeswehres? Azt is kapták tamogataskent a nemetektol vagy hogyan? De a beton is elég ritka és szinte egyedi mintázatú, ott is lehetne keresgélni mély országban melyik reptéren alkalmaznak ilyet.
Az biztos hogy nem az exszovjet Sarmellek mert vasárnap ott ilyet nem láttam. :D
De itt már találtam egy ilyen reptéri betont Wunstorf, WestGermoney,és még egy tavacska is van mellette. Ugyanolyan géppel huzhattak le.
german-airbus-m-stands-airport-berlin-germany-june-schoenefeld-berlin-multi-national-four-engine-85599975.jpg



Nincs hova elbujnia az ukrán/nato hadnak, megy velük az egész tető, de a ház is.

Éjszakai vadászat Bradleyre.

Harkov Turboatom, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Turboatom óriási maglya.

Csak a szokásos, buszmegálló, busz helyett 155mm jön, utasok helyett halottak vannak.
.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 015
12 213
113
Vajon a mi legteruket is használják?

Valami aránylag nedvesebb környéken. Nem hegyi vagy dombos, de víz nincs túl messze, vagy lapos posvanyos.
Viszont ami érdekes hogy a zaszlocsucson nem trizub van mint ukrán jel, de nem is 5 csillag hogy ez még a Szu - bol maradt volna. Egy frankó kereszt van rajt, tehát ez vagy egy egyházi zaszlocsucson, vagy a Bundeswehre. Mivel nem Horogkereszt ezert Hitler se hagyhatta ott. A betont gép húzta le azért ilyen cakkos, szabályosan cakkos, nálunk ilyen nem volt. Az alcahalo valami északi népsége vagy német. Jah és az első képen a guminyomok tok úgy néznek ki mintha a gépet odatoltak volna oldalról, mert azt nem hiszem hogy driftelt, azért mégse BMW vagy Lada.
Nekem foleg az elso kepnel az emberi alakok es a gepek kozti elesseg elteres zavaro. Nem tunik termeszetesnek.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 264
12 700
113

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 424
56 305
113
kis szösszenet: a rakétát csak az utolsó 30 mp-ben látta a légvédelem. A becsapodás helyén földalatti átadó új légvédelmi rendszer kipakolás/átadás történt magasrangú tisztekkel kezelőkkel. azóta is tűzvan a helyszinen rengeteg tűzoltóval és katonákkal.



Vagy csak cgi,mert a pac 3 ezeket röhögve szedi le,a Kinzsallal együtt.
:rolleyes:
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
356
1 588
93
Vagy csak cgi,mert a pac 3 ezeket röhögve szedi le,a Kinzsallal együtt.
:rolleyes:
Ja persze, a marketing-brosurákban biztos.. aminek nem sok köze van a valósághoz.

Csendben megsúgnám, hogy jelenleg a russzki ballisztikus rakéta technológia világbajnok, ha tettszik ha nem.
Részemről inkább elkerülném a feszegetését hogy saját bőrünkön próbáljuk ki.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 536
18 774
113
kis szösszenet: a rakétát csak az utolsó 30 mp-ben látta a légvédelem. A becsapodás helyén földalatti átadó új légvédelmi rendszer kipakolás/átadás történt magasrangú tisztekkel kezelőkkel. azóta is tűzvan a helyszinen rengeteg tűzoltóval és katonákkal.

Miért magas rangú tisztek pakolják a rakétákat?
Milyen kezelők voltak a rakodás helyszínén?
Miért?

:D

Gyík emberek, biolabor, nem vót?
;)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 981
32 917
113
Novgorod
Az emlegetett szamár...
Egy veszélyeztetett állatfaj lehetséges fészkelési és vonulási útvonalai