[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 028
113
<blockquote rel="laudarage">

Ez Putyin részéről szerintem semmi más, mint annak a hivatalos elismerése, hogy Oroszo. Ukrajnába való katonai beavatkozásának időablaka (amely véleményem szerint április utolsó 2 hete, május első hete volt) bezárult (elmúlt).

Akkor Oroszo. meglepetésszerűen léphetett volna egy gyorsat (amire a Nyugat legfeljebb szitkozódhatott volna egy jót), és előrenyomulhatott volna Odesszáig, így most Moldova Eurázsiai Uniós csatlakozását segíthetné. Ennek hiányában valószínűsíthető, hogy Moldova Románia, így az EU/NATO része lesz.

Ennek oka, hogy így most Ukrajna, miután befejezi a kelet-ukrajnai ellenállás felszámolását, a Krím ellen fog fordulni. Erre minden nemzetközi jogi felhatalmazása is megvan, mivel a Krím-i népszavazást nem legitimálta a nemzetközi közösség.

És sajnos legkésőbb ekkor Oroszo. hadbalépése már kiprovokálható, mivel Oroszo. szerint a Krím Oroszo. része. Így a Krím elleni ukrán(-NATO) támadás esetén Oroszo. köteles lesz azt megvédeni.

Vagy a másik lehetőség, hogy Oroszo. sűrű bocsánatkérések közepette visszadja a Krímet Ukrajnának: "bocs, tévedtünk".
Ez nyilván nagyon szégyenletes opció lenne, így nem marad más választása Oroszo.-nak, mint a Krím támogatása Oroszo. teljes haderejével.

Ezért a Krím a jelen "félbemaradt" ukrajnai helyzet miatt Oroszo.-nak csapda.

Végezetül, a másik dolog, hogy - egyébként nagyon helyesen - pillanatnyilag az iraki helyzet fontosabbá vált, de akkor is, én személy szerint nagyon sajnálom azokat a kelet-ukrajnai oroszokat, akik ebbe a "szakadjunk el Ukrajnától" műveletbe bele lettek rángatva, majd most (úgy néz ki) cserben lettek hagyva...
Ők Oo-hoz húznak és nem kérnek Kijevből, számukra az ukrán főváros egyfajta berlini hatalmat jelent és ez megsokszorozza az erejüket.
</blockquote>

Nem csoda, hiszen az EU egyre inkább Brüsszelben kimondott, de Berlinben meghozott döntéseket jelent még Magyarországról nézve is, az ukrán-EU közeledést tekintve a Donbassz-körzetből nézve meg pláne berlini hatalmi befolyást jelenthet!
ML
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Igen, visszavonatja Putyin a hadsereg ukrajnai bevetésére adott engedélyt.
De figyelni kell arra mit mondott (többek közt) Putyin Ausztriában.

Június 28, és az azt követő napok fontosak lesznek.
Akkor jár le - a Putyin által egyébként rövidnek tartott- tűzszünet, és ekkor lesz vége az Orosz hadgyakorlatnak is.

Az Ukrajnai Oroszok sem ülnek tétlen. Ebből nagyon durva dolgok lehetnek.
Bár az Ukránok lezárták a határ egy részét, egy jelentős részét nem ők uralják.
A kiiktatott radarállomás miatt pedig állítólag könnyen be tudnak repülni helikopterrel az Oroszok, utánpótlást szállítani.
Ezen kívül ott van a keleti területeken a tenger, és azt teljes egészében az Oroszok uralják. Milyen nehéz lehet ott nekik bármit is kipakolni?
Pontosan. A lehetőség egy totális polgárháború kirobbantására, a már most is meglévő súlyos konfliktus bármikor előidézhető eszkalálására továbbra is fennáll.
Érdekes volt számomra az a félig tréfás visszakérdező megjegyzése amit Christoph Lytle történelmi emlékeztetőjére- Száz évvel ezelőtt, Ukrajna Oroszország és Ausztria része volt, Oroszország és Ausztria határos volt egymással -válaszul mondott-Ezt, hogy értsem. Tekintsem javaslatnak?-.

Szerintem nem lettek cserben hagyva a kelet-ukrajnai oroszok, az ő jelenlétük a biztosíték arra, hogy Porosenko és az aktuális hatalom soha ne érezze magát biztonságban. Az idő Moszkvának dolgozik.
Ukrajna soha sem távolodhat el Oroszországtól. Bármikor destabilizálható.
A tüske a köröm alatt mindig ott marad.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
A tegnapi ukrán Mi-8-as találat:

https://www.youtube.com/watch?v=rM8SwBkxNao

https://www.youtube.com/watch?v=tXtpZKmdtOE
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 615
113
Milyen csúnyán bekapták. Ezek infrás érzékelővel ellátott MANPADS-ok? Nincs bennük közelségi érzékelő, hanem becsapódáskor robbannak? Pont a hajtóműhöz ment ha jól látom.
 

kovikopasz

Member
2011. június 2.
347
0
16
Kijev és Washington elhitte saját propagandáját
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_06_24/Kijev-es-Washington-elhitte-sajat-propagandajat-0059/

A harmadik energiacsomag gáz nélkül hagyhatja Európát
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/2014_06_24/A-harmadik-energiacsomag-gaz-nelkul-hagyhatja-Europat-1874/
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
Én azt nem értem hogy miből gondolják itt egyesek, hogy az ukránok le tudnák nyomni a szakadárokat? A valóságban az ukrán fegyveres erők a széthullás állapotában leledzenek. Nemhogy elfojtanák a délkeleti szeparatista felkelést, de további területeket fognak veszíteni...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Sztem sima Igla SA-18 volt. Bár pl. az S-el (24) lehet közelségi és közvetlen találatot is elérni, ezt már valószínűleg csak a szakadárok tudják ....
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 202
113
Milyen csúnyán bekapták. Ezek infrás érzékelővel ellátott MANPADS-ok? Nincs bennük közelségi érzékelő, hanem becsapódáskor robbannak? Pont a hajtóműhöz ment ha jól látom.

Arrafelé más MANPAD nem fordul elő, mint infrás. A Sztreláknak és a Iglának, illetve Igla-1-nek nincs közelségi gyújtója. Igla-S és Verba meg valószínűleg csak legenda, hogy lenne náluk.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 831
113
Legújabb ukrán páncélozott haditechnika. A BRDM-2 -bol kialakított " Mikolajevec" . Az ukrán határoroknek szánt ellenorzo pontként használando.
1262989_900.jpg


http://bmpd.livejournal.com/898083.html
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 202
113
Ez most egy bűntetés végrehajtási eszközök a bent ülők számára?
Ugye ez vicc? Nyugtassatok meg, hogy csak a helyi karneválra készült és mivel éppen kazánlemezből volt felesleg, hát abból dobták össze!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
A Szlavjanszk környékén a felkelők által tegnap lelőtt helikopteren a katonaságon kívül az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU tisztjei is tartózkodtak. Ezt az ukrán hadsereg sajtószolgálata közölte.

http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_06_25/273914668/
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 374
13 997
113
De ezt előbb beássák a földbe, vagy csak úgy leparkolnak vele?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 615
113
Donyeck és Luhanszk egyesült, létrehozva a népköztársaságok szövetségét.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140625-egy-kicsit-megallt-ukrajna-szakadasa.html
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 615
113
Az orosz lapok szerint, Putyin a parlamet jóváhagyása nélkül is, rendkívüli helyzetben bevetheti az orosz hadsereget.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140625-putyin-nem-vesziti-el-a-jogat-a-hadsereg-kulfoldi-bevetesere.html
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Porosenkot is idegen zsoldosok (britek) védik,
Aegis Defence Services ..

http://southfront.info/patriot-poroshenko-ne-doveryaet-sbu/

Összefoglaló a tegnapiakról:
http://vimeo.com/99120795
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 796
30 615
113
A németek háromnegyede ellenzi, hogy állandó NATO-bázisokat létesítsenek K-Európában.
http://news.yahoo.com/germans-oppose-permanent-nato-poland-baltics-poll-084657853.html
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
http://hir3.hu/magazin/2/121230/ukran_valsag_a_szakadarok_szlovjanszknal_lovik_az_ukran_eroket_at_akarjak_torni_az_ostromgyurut.f