[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 724
80 100
113
laiki

1:25000 méretaránynál az a fél milliméteres vonal, amivel az utat jelölik önmagában 12,5 m szélességet jelentene. Azért megnézném, hogy egy 1:25000-es térképpel te hogyan tudod 10 m-es pontossággal meghatározni a helyzetedet!

Pedig meg lehet csinálni!

A sorozatvető is elég bátor, ha teljes ellenséges légifölény esetén az úton közlekedik, de a tüzérségi megfigyelő az ellenség közelében biztos nem annyira öngyilkos hajlamú, hogy az úton közlekedjen.

Szerinted gumikerekes járművel hol közlekednek(főleg,hogy semmilyen teljes légi fölényről nincs szó mert ami arra jár annak egy jó részét általában lelövik a szakadárok)?


Ha csak kirándulsz, akkor nincs is. De a célponthoz nem mehetsz oda, hogy bocsi, csak egy kicsit méricskélnék tűzvezetéshez. A cél helyzetét vagy megméred korszerű eszközzel, vagy csak becsülgeted.
A megfigyelő pontodat sem választhatod meg tetszőlegesen, mert olyan helyen kell lenned, ahol közel vagy, de nem vesznek észre. Ha szerencséd van, ez olyan hely, ahol jól meg tudod határozni a helyzeted. Ha nincs szerencséd, akkor olyan a terep, mint amit a fényképen látsz. Se egy fa, se egy bokor. Kilométeres távolságban van a háttérben valami fasor féleség. Helymeghatározáshoz tereptárgy meg nuku.

Közel?Ha meg akarsz halni akkor menj bátran ellenben jó ha legalább 500 méterre vagy hisz ahogy írtad is nem pontlövő fegyverek tüzét kell irányítanod(1-2km-ről is nagyon jól lehet tüzet vezetni ha értesz hozzá van rálátásod a célra).Egyébként a cél koordinátája nem kell elég a tiéd és a sorozatvetőé.

Van egy olyan érzésem,hogy azok a dolgok amiről beszélsz nagyon jól mennek elméletben de nem társul hozzá semmilyen(vagy minimális )tapasztalat és így ez a tudás nem elég ahhoz,hogy érdemben tudj érvelni valami mellett vagy ellene.
Pl fogalmad sincs,hogy hogy történik egy refi helyének kiválasztása vagy,hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie
de bátran állítod,hogy kell csinálni.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Egy orosz kisvárost aknatámadás ért ukrán oldalról
http://hu.euronews.com/2014/07/13/egy-orosz-kisvarost-aknatamadas-ert-ukran-oldalrol/

RÖVIDHÍR – Ukrán válság – Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék, egy halott
https://balrad.wordpress.com/2014/07/13/rovidhir-ukran-valsag-orosz-teruleten-csapodott-be-egy-ukran-lovedek-egy-halott/

Egyáltalán semmi csodálnivaló nincs abban, hogy Valcman Nyalókakirály Donyeck repülőterén rekedt latorhordájának egyedei százszámra dezertálnak. Donbassz fővárosában új valóságshow-az “Éjjel-nappal repülőtér”- epizódjait tekinthetik meg a városban maradtak.
https://balrad.wordpress.com/2014/07/13/hogy-is-lesz-ez-a-szornyu-csapas-amit-valcman-emlegetett/

Orosz Donyeckben ma délelőtt javában tartott az egy halottat és két súlyos sérültet követelő ukrán tüzérségi támadás helyszini szemléje-nem éppen zavartalanul.
A szemlebizottság, a helyszinlelők és a közeli bámészkodók ahányan voltak annyi felé futottak ijedtükben, amikor az ukrán légierő egy vadászgépe alacsonyan repülve-támadást szinlelve-elhúzott fölöttük.
https://balrad.wordpress.com/2014/07/13/valcman-egyre-inkabb-csiklandozza-misa-talpat/


Ukránok nagyon bele akarják nyíltan is rángatni az oroszokat ebbe a háborúsdiba...!
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Luganszki csapaterősítés, ami a Krimi zászló alatt érkezett
http://www.youtube.com/watch?v=G_vcN8fq2WU

Donyeck környéke (2014.07.11.)
http://www.youtube.com/watch?v=vCD7z1FPd4I
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
A szovjet és utódállami térképsorozatok elérhetőek a neten, ha be akarnátok azonosítani a helyet a képek alapján:

http://maps.vlasenko.net/
http://loadmap.net/en
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Sztrelkov a szlavjanszki kitörésnél nem halt meg.

Bocsesz, fordítási hiba a részemről a nagy kapkodásban, meg az olyan oroszommal amilyen...! Hiba a kézi készülékemben keresendő. :( :p
Emberek vagyunk hibázunk, néha nálam is bekövetkezik.

Halottakat hagytak maguk után hátra, nem is keveset. De az ő csapatának a kitörési "nyomai" láthatóak a videóban.
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
Egy pontosítás a Kurginyan-os híremhez: Kurginyan-t azért támadják, mert odament Donyeckbe és megbírálta Sztrelkovot, hogy nem ért ahhoz, amit csinál, ezért kellett Szlavjankszkot és környékét feladni. Duginék teljesen besoroltak Putyin mögé (valószínűleg rájöttek, hogy Putyin miért nem küld orosz csapatokat Kelet-Ukrajnába) és most viszont Kurginyan akadékoskodása belezavar a képbe. Ezért lehazaárulózták, és célozgattak arra, hogy a főparancsnok bírálgatása háborús időkben mivel jár. Kezd ez az egész elég csúnyává válni, most már Oroszo.-on belül is.
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
"Jön a nagy gázkáosz novemberben?

Totál káosz jöhet novemberben - az Ön zsebe is megérezné"

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/total_kaosz_johet_novemberben_az_on_zsebe_is_megerezne.583801.html

"Itt az új prognózis - brutálisan megdrágulhat a gáz

Amerikai kutatók az eddigi legfajsúlyosabb tanulmányban igyekeznek bizonyítani, hogy a palagáz-kitermelés miatt gyakoribbá válnak a földrengések. Ha az összefüggés bizonyossá válna, az biztosan megdrágítaná a kitermelést vagy esetleg véget is vethetne a palagáz-forradalomnak."

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/itt_az_uj_prognozis_brutalisan_megdragulhat_a_gaz.583613.html
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
hungarian.ruvr.ru/2014_07_13/Odesszaban-a-PrivatBank-ket-fiokja-robbant-fel-5719/

"Vasárnapra virradó éjszaka Odesszában egyszerre a
PrivatBank két fiókja robbant fel.
A robbanásokban senki sem sérült meg, de a
helyiségek jelentős kárt szenvedtek. A vizsgálatot az
Odessza megyei Biztonsági Szolgálata folytatja.
A PrivatBank társtulajdonosa Igor Kolomojszkij
dnyipropetrovszki kormányzó és üzletember.
Oroszországban Kolomojszkij távollétében
letartóztatásáról hoztak döntést."
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Térképészethez.
nem mind1 az arany.
De ezen kívül a térkép mérete se.(értsd ne iskolai atlasz méretébe gondolkozz)
Nem tudom láttál e már laktanyában térképszlobát raktárat (szerintem nem) több ezer térkép van egy ilyenbe.
Azokon a térképeken minden szerepel még a vízelvezető árkok is széllességgel mélységgel... némelyiken még a szántóföldek mezőgazdasági útjai mellett lévő fák is...
Ez a részletesség saját országba fokozottan igaz.
A saját pozíciód meghatározásához kevesebb is elég mint gondolnád ahogy az ellenségéhez is.
(Gondolj csak bele hogy egy falusi jegyző ki tudja mérni a szántófölded fél méteres pontossággal) És ő még csak nem is tüzér.
De oké nézzük le a felkelőket és a technikájukat, tudásukat.
Ebben az esetben is minimum dolgozott valaki útépítésnél vagy hasonló és tudja kezelni a lézeres távmérőt (mert az azért arra már csak képesek... De legalábbis a használati útmutatót elolvasni csak tudja valamelyik...) azt meg sok helyen lehet rekvirálni ha más nincs.
De biztos lehetsz benne hogy olajzöldet használnak.
Ha a lázadók és az ukránok is gradot mondanak akkor biztos azzal lőttek. meg lehet egy kissebb csoport közelről mással is. Az álló harckocsi nyitott búvónyillásokkal mellépakolt lőszerrel üzemanyaggal könnyen berobbanhat. Elvégre is egy tábor vólt ahol támadásra készültek fel, készítették fel a járműveket. A sátor ott áll az tény de mire a foto készült a harcjármű már nm ég. akár utánna is felállíthatták (mittudom én hullatárolásra vagy épp sebesülteknek hogy addig se a tűző napon heverésszenek.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
Így néznek ki az 1:25000 katonai térképek. Bőve elég a tüzérségnek. Viszont mint már említettem, bőven belefér, hogy a GRAD-okkal közvetlenűl lőttek.
txu-pclmaps-topo-tx-camp_bullis-1965.jpg

txu-pclmaps-topo-tx-harmaston-1944.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
boki mi véleményed a videoról ?

Igen nagy a dilemma Oo-ban , hogy beavatkozzon-e az orosz hadsereg vagy sem. Egyesek , foleg a LNK,DNK ésOo-ban a patrioták a beavatkozást szeretnék. Putyin nincs konnyu helyzetben, mert nem létezik jo megoldás, csak rossz megoldás és még rosszabb megoldás. A geopoltikában nem lehet érzelmek alapján donteni.
Visszatérve a videora.
Az Usa azt szeretné, ha be tudná húzni Oo-ot egy háborúba, ill. Ukrajna gazdasági csodjét ráfogni az oroszokra. Ha bedol az ukrán gazdaság, ha nem veszik fel az EU-ba, vagy, ha nemlesz elég az IMF hitel az ukrán gazdaság fellendítésére, mikozben az orosz hadsereg beavatkozik UKrajnában az ukránok(USA) mindent az oroszokra fognanak, hogy tonkrement az ukrán gazdaság, nem fizetnék a nyugdíjakat, az ukrán vállaltok csodbe mentek., Ukrajna nem lehetett azEU része...stb.
Másik dolog, ha Oo. az ENSZ felhatalmazása nélkul , ukrán kormány belegyezése nélkul, csak az el nem ismert DNK,LNK kérésére a fuggetlen Ukrajna teruletére behatolna, a nyugat agresszorként tekintene Oo-ra (sokkal nagyobb mértékben mint aKrím miatt). Az USA Oo. ellen hangolná az egész világot. Kérdés, hogy Oo mellett lennének Oo mostani szovetségesei, ill. hogyan reagáljon Oo, ha támadás érne orosz gépet valamely ország légtere felett? Lépjen háborúba európa-(Nato) osszes országa ellen? Pont egy globális háború a célja az USA-nak. Egy újabb világgazdasági csod, ami újabb világszintu megrendelésekhez(katonai-gazdasági) juttatná az amerikai vállalatokat, már amúgy is a gazdasági csod szélén állo USA-ban. Ez nem célja Oo-nak . Errol szol a geopolitika, hogy az indulatok visszatartásával szulessenek dontések még akkor is , ha naponta tobb tíz ember hal meg az ukrán támadásokban.

Tehát osszefoglalva nem várhato orosz katonai beavatkozás, hacsak az ukránok az USA bátorítására nem fognak eszetlen dolgokat végrehajtani....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Erosen bombázza(ta) az ukránlégiero az onvédelmi erok állásait, táborait, haditechnikáját az amerikai katonai hírszerzés(kémmuholdak) által adott informáciok alapján.
 

mohacsan

Member
2014. július 5.
201
0
16
https://www.youtube.com/watch?v=QUXxRzBSlP4&list=FLv_a4GUoMK9Ke6-osbYI8MQ&index=2
nah az ukránok is áttértek az AK-74-re! egyébként aztmondják sokan ,hogy az ukranok még a zsoldokat sem tudjak kifizetni,de azért ott akad jónéhány zsír új terpjáro ,amik min 4-5 milloba vannak,szerintem az már EU vagy USA "segély"!
 

mohacsan

Member
2014. július 5.
201
0
16
hallotatok ti is arról ,hogy lengyelek is harcolnak ukrajnaba? ha igen akkor valaki mondja már meg melyik oldalon mert nemtudom elképzelni,hogy a szakikkal egy oldalon lennenek!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
hallotatok ti is arról ,hogy lengyelek is harcolnak ukrajnaba? ha igen akkor valaki mondja már meg melyik oldalon mert nemtudom elképzelni,hogy a szakikkal egy oldalon lennenek!

Tobbszor volt már hír róla. Hracolnak nok és férfiak is az ukrik oldalán.