[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 692
5 543
113
Április óta már rengeteg orosz tank, BTR, egyéb haditechnika lépte át az orosz-ukrán határt, csakhát valahogy eltuntek Ukrajna teruletén......

Lőszert, rakétákat viszont biztos, hogy kapnak, a zsákmányolt kevés lenne. Mondjuk ezeket könnyü gyorsan szétterjeszteni, elrejteni
 

sakotik

New Member
2014. július 14.
12
0
1
<blockquote rel="comandante">Itt olvasva a megjegyzéseket a szórásadatokról, meg kell jegyeznem a következőt, ami nem tűnik fel elsőre. Az Ukrán csapatok nagyon "érdekes birka " módszer szerint harcolnak, legalább is a képek is videók szerint. Ez az én megjegyzésem szerint azt jelenti hogy nincsenek mélységben és szélességben szétszóródva, hanem nagyobb egységekben mint a birkák táboroznak, vagy nyomulnak előre. Például 2-3,esetleg több tank is úgy parkol le mint a szombati bevásárlásnál a Tesco parkolóban hazán fiai. Szépen egymás mellé. Vagy út melletti a bokrosba jó sűrűn. A másik hogy a szórásadatokat másképp is lehet értelmezni. Ugyan is ilyen felállás mellett több egység, ágyú sorozatvető ugyan abba a pontba tüzelve, ráadásul a lehető legoptimálisabb lőtávolságot megválasztva, és miért ne tennék, hiszen úgy is lőállást váltanak, sokkal nagyobb találati sűrűséget érnek el mint itt egyesek számolják. Ez nem varázslat hanem matematikai tény. Ezek a valós adatok nagyságrendekkel jobbak (2-3x) mint ahogy itt sokan gondolják. Ezt tükrözik a csapások utáni videók, és képek is. Úgy is lehet számolni mintha az egyedi szórásadatok szuperponálódnának az adott területre. (vagy összeadódnának a találati arányok)

Elméletileg lehetséges több pontról egyidejűleg ugyanazt a célt lőni, de gyakorlatban a térbeli és időbeli összehangolás nem egyszerű. Nem véletlen, hogy szakiknál papíron sokkal jobban képzett és sokkal jobb műszerezettségű csúcshaderők is egyben használják az ütegeket. Az ilyen megosztott tüzelést alátámasztó konkrét információ egyenlőre nincs. Az pedig már nem egy esetben felmerült, hogy a célban kifejtett hatás alapján valószínűleg nem Grad a tettes, a videó alá írt információ nem helytálló. </blockquote>

Üteg esetén harci gépek 50m-re vannak egymástól, gyakorlatilag azt csináljuk amit mondasz, a 3-as a vezér, a többieket pedig oldalban zárjuk a vezérre (zárt tűzlegyező) Próbáljuk a szóráskép 8 hk-jából azt a 4 hk-t kihasználni amiben a 82%-a van a rakétáknak. ( szóráskép 8 részre osztható 2%, 7%, 16%, 25%, 25%, 16%, 7%, 2%. A szórásellipszis középpontját próbáljuk a cél közepére rátenni.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Április óta már rengeteg orosz tank, BTR, egyéb haditechnika lépte át az orosz-ukrán határt, csakhát valahogy eltuntek Ukrajna teruletén......

Na ja. Már megint semmi bizonyíték, semmi felvétel, pedig "nyomon követik" az oroszokat. Már megint az oroszoknak úgy kellene viselkedni, mint a gyagyásoknak. Ott próbálkozni, ahol az ukránok ellenőriznek, nem a szakadárok határszakaszán, a zöldhatár helyett a határátkelőnél, az úton átkéredzkedni és akkora erővel támadni, ami nem elég az üdvösséghez. Állításuk szerint már megint megállították az ukránok az orosz inváziót. Most épen határőrök, kézifegyverrel.

Kiemelnék egy gyöngyszemet:
"Andrij Liszenko szavai szerint "orosz katonák donyecki szeparatistáknak adva ki magukat" megkísérelték kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére"
Tehát az orosz haderő odamegy. Bemutatkozik, hogy mi vagyunk a szeparatisták. Talán ettől azt remélik, hogy az ukránok nem fognak rájuk lőni. De az ukránok átlátnak a szitán és rájönnek, hogy nekik akkor is ellenségeik az ürgebőrbe varrt oroszok, ha szakadároknak mondják magukat.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Most a szakadárom terjeszkednek Mariupol felé és ezzel egy időben kivonulnak északabbról? Avagy annyira jól állnak, hogy képesek még nagyobb szakaszon harcolni?

Mariupolban tulajdonképpen a konfliktus kezdete óta harcok vannak, de még a fegyveres harcok elején kiverték a felkelőket az ukránok, de nyilván maradtak szimpatizánsok illetve kisebb fegyveres csoportok, mert azóta is (talán múlt héten, vagy két hete) lehetett olvasni arról, hogy a repülőtér környékén és útellenőrzések ellen is támadásokat indított a milícia.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
http://hungarian.ruvr.ru/2014_08_25/Varso-es-a-Baltikum-Oroszorszag-ellen-k-vanja-irany-tani-a-raketavedelmet-2452/

A NATO keretében Németország és Franciaország lép fel a kezdeményezés ellen, szerintük Moszkvát nem érdemes provokálni.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
sakotik én értem, hogy te mit mondasz, de azt hiszem kicsit elbeszélünk egymás mellett. Közvetlen irányzás alatt nem azt értem, hogy a BM-21-el megcéloznak mondjuk egy tankot és megpróbálják kilőni, hanem azt, hogy célzás közben közvetlen rálátás van a célterületre. Közvetett irányzás értelemszerűen az, hogy a rakétavetőről nincs rálátás a célterületre és a célzás a tüzérségi megfigyelők-harcálláspont-rakétavető összehangolt munkájaként történik.
Valóban, a rakéta-sorozatvető nem pontélokat lő, hanem területet, de előfordúlhat, hogy a rakétavelő "látja" a területet és képes maga is megoldani az irányzást.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 833
30 928
113
Újabb segélyszállítmány indulhat napokon belül Oroszországból.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20140825-oroszorszag-ujabb-segelyszallitmanyt-indit-ukrajnaba.html

A lengyelek szerint a rakétavédelmet Oroszország ellen is hatásosra kell alakítani. Szegénykéknek nem szóltak, hogy eredetileg is Oroszország ellen készült a rakétapajzs.
https://kuruc.info/r/4/132141/

A magyar-orosz vegyesvállalatok sem menetesülnek az embargó alól.
https://kuruc.info/r/4/132143/

És a napi elmaradhatatlan "orosz tankok keltek át a határon, de a hős ukrán hadsereg kivédte a támadást és megmentette Ukrajnát a megszállástól"
https://kuruc.info/r/4/132147/
Úgy látszik ukrajnában nem ismerik azt a mesét, amikor a fiú farkast kiáltott...
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=5336

"szakadároktól származó információ szerint 7 ezer ukrán katonát kerítettek be az általuk kontrollált területeken."

Az a 3 milliárd dollár 2017-ig zsoldra meg üszök technika üzemeltetésére fog menni.
 
D

danielblack

Guest
http://index.hu/belfold/2014/08/25/csehorszagba_viszik_az_eladott_tankokat/

Nah akkor mégse csak átrakták öket már viszik is csehországba... de igérik onan biztosan nem viszik ukrajnába igaz ez már teljesen a csehek felelösége lesz ....

Nos akkor ma tényleg elhagyja az országot szinte az utolsó nehéz technika is. Van hír róla, hogy mit kezdenek velük a csehek?

Eléggé szívemen viselem az ügyet, pedig már nem Magyarországon élek :-/
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 692
5 543
113
<blockquote rel="whyskis20">http://index.hu/belfold/2014/08/25/csehorszagba_viszik_az_eladott_tankokat

Nah akkor mégse csak átrakták öket már viszik is csehországba... de igérik onan biztosan nem viszik ukrajnába igaz ez már teljesen a csehek felelösége lesz ....

Nos akkor ma tényleg elhagyja az országot szinte az utolsó nehéz technika is. Van hír róla, hogy mit kezdenek velük a csehek?

Eléggé szívemen viselem az ügyet, pedig már nem Magyarországon élek :-/
</blockquote>

Marad azért még itthon, 30 körül használhatnak Tatán, kb ugyanennyi került Nyírtelekre is. Plusz ott a Kub, az is nehéz technika :) a Defence cég valszeg továbbadja az Excalibur Army-nak, szép kis haszonnal :) Az Army meg tudjuk mivel foglalkozik
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 919
113
Ilovajszk, Motorola egysége
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RgZpyn047B8

Talán eddig a legjobb videó, amit láttam.....pontosan átadja utcai harcok hangulatát....persze orosz nyelv tudással még színesebb....
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 919
113
Megjelenték első játékkatonák......felismerhető Sztrelkov, Babaj....
1406225834_1992065091.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 119
82 873
113
Ukrán hadiflotta (ha lehet annak nevezni) parádé Ogyesszában
http://bmpd.livejournal.com/968012.html
 

szerda

Member
2014. augusztus 23.
172
0
16
"Úgy látszik ukrajnában nem ismerik azt a mesét, amikor a fiú farkast kiáltott... "

Meg azt sem, hogy az ellent túldémonizálni rettenetesen visszájára sülhet el. Ha tényleg bemegy egy-kettő, az remek pánikot szülhet, de legalább olyan lehet, mint a Krím "elfoglalása".