[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 921
4 671
113
Arról beszélek egy ideje,hogy az ukránok még a szakadároknál is képzetlenebbek és ha lenne képzett ukrán haderő nem húznátok sokáig.

Szerintem a legnagyobb probléma volt az ukránoknál, hogy a hadsereg kezéből gyakorlatilag kivették a fegyvert, felszerelést és átadták a pártseregeknek, bandériumoknak, szabadcsapatoknak meg kitudja kinek. Ugyanígy a parancsnoki jogokkal, nem lehetett őket egységesen vezetni, csak káosz és vetélkedés alakult ki a különböző zlj.-k között. Képzett állomány azért ott is lett volna. Ez a baj, ha a politika beeszi magát egy hadseregbe.
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
Azt azért ne felejtsük el,hogy minden modern asszimetrikus háborúban a gerillák többszörösen nagyobb veszteségeket szenvedtek mint a reguláris erők.

Tény. De nem tudok olyan modern asszimetrikus hàborùról ahol a régulàris erõk teljesen felszàmoltàk volna az ellenàllàst.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 578
79 768
113
Irakban szinte sikerült,akkor kezdődtek újra a bajok amikor kivonultak a szövetségesek.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Képzetség nem képzetség
Ha nem ismered a fegyvered pásztázott lőtávját és a lővedék röppályályának emelkedését adott belövési távolságon nem tudod belőni a fegyvered (ez ilyen egyszerű) ha nincs belőve a fegyver akkor nem sokat ér. (lázsd tálibok pirickáznak össze vissza semmit el nem találva)
Továbbá ha a pásztázott lőtávot nem tudod álandoan irányzékot állíthatsz...
Elmélet nélkül nincs gyakorlat...
Olyan ez mint az autó vezetés vezethetsz jogsi nélkül ugy hogy elötte autot csak képen láttál
De ha így beküldelek a városi forgalomba vagy el se indulsz vagy megtöröd a kocsit...
Sokan azthiszik a lövés elég. De ha a lővés nem célzott lövés mert nem képes az illető célzott lővés leadására mit sem ér max egy jó zsíros célpont.
Meg amúgyis a géppuska szakértelmet igényel precizitást és képzettséget... A nehézgéppuskára ez fokozottan igaz képzetlen vagy allulkézett ember kezébe nem bízzák.
(hogy miér nem re a válasz csak annyi hogy egy ilyen lépés az egész raj vagy szakasz életébe kerülne) a géppuska pont nem az a lőfegyver amit húzd az elsüőbíllentyűt öcsém ha tűzparancsot kapsz oszt jólvan...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 578
79 768
113
Az történt,hogy a nép megunta a harcot így eltűnt az elengedhetetlen széleskörű társadalmi támogatottsága a gerilláknak.Ez egyébként Kelet-Ukrajnában előbb meglenne mint a Irakban volt mert bár ne egy gazdag ország Ukrajna azért össze sem lehet viszonyítani a Irakkal a viszonyokat.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 191
10 722
113
Én úgy látom, hogy a szakmainak látszó vita mögött igazából csak egy kis irígység dolgozik! :)
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
Irakban szinte sikerült,akkor kezdődtek újra a bajok amikor kivonultak a szövetségesek.

Kivonultak mert finanszìrozhatatlannà vàlt a hàborù. Irakból lehetetlen lett volna kiszedni annyi hasznot mint amibe a biztonsàgérzetet adó represszió került. Ha nem ìgy lenne még most is ott ülnének az amik ( min 1àllandó légi vagy tengerészeti tàmaszpont.)és onnan kötekednének irànnal.
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Nem vagyok irígy nem mennék ukrajnába harcolni... Annak se örülnék ha az országot kellene fegyverrel védeni. Mert nem vagyok idióta hogy barátaim ismerőseim halálát kívánjam... Mert tudom hogy veszteség nélkül nincs háború
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 011
1 612
113
18 ezer dollár értékben vásárolt bakancsokat egy kanadai ukrán a kárpátaljai katonáknak

A jelenleg Kanadában élő Olekszandr Bakusz családja hétszáz pár katonai bakancsot vásárolt a munkácsi 128-as dandár számára – tette közzé a mukachevo.net hírportál április 17-én.
Az ungvári születésű Bakusz tizennyolcezer dollárt gyűjtött össze barátai és ismerősei körében a lábbelik megvarrására.
Száz pár bakancsot már továbbítottak a katonáknak.

http://www.karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/18-ezer-dollar-ertekben-vasarolt-bakancsokat-egy-kanadai-ukran-a-karpataljai-katonaknak/
 

czulu

Well-Known Member
2014. február 1.
2 274
95
48
http://kepfeltoltes.hu/150418/IMG_20150418_122012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

IMG_20150418_122012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Asztal közeli sarkán a reptér egy fénymásolaton? Ha igen mi a futópálya közepéből északi irányba induló vastag vonal? Miért nem látszik az M04 - E50 -es út a reptérrel közel párhuzamosan?
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
<blockquote rel="szaki01">http://kepfeltoltes.hu/150418/IMG_20150418_122012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

IMG_20150418_122012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


Asztal közeli sarkán a reptér egy fénymásolaton? Ha igen mi a futópálya közepéből északi irányba induló vastag vonal? Miért nem látszik az M04 - E50 -es út a reptérrel közel párhuzamosan?</blockquote>

Szia! Nagyon régi térkép. Gyakorlatilag semmi nem fedi a valósàgot.Gyakorolni , tanulni jò mert van belôle több. Tudjuk kiabàlni egymàsnak az adatokat a terme két végébe.
 
A

altx

Guest
altx - a btc-ről fogalmad sincs, ugye? Tudná használni.


van fogalmam...epp azert irom...szerinted hogy venne fel a penzt az ember? ukrajnaba nem birja, mert donbasz el van zarva a vilagtol penzugyileg a ruszkiknal meg a bitkoin tiltot dolog...


tobbiek...

baszus min veszeketek? voltam katona, tanultam ezt azt, fronton szerencsere nem voltam, de azert tudom milzen ha repulnek a golyok a fejed felet..beszarsz es ugrasz az elso ko,haz stb moge...akor ugy se gondolkozo azon amit tanultal hanem nezed h ne talajon el vmi szar. amit meg halottam a balkani haborukban harcolo katonaktol, a kikepzes 0 ..akor tanulod igazabol meg a dolgokat amikor mar ott vagy, sokan toluk jo harcosok voltak, de egy jo resze toluk nem tudna lerajzolni ilyen rajzokat amik a konnyvekbe vannak. gondolom szaki is ugy van...megtanulta amit kell..ami a fontos...a tobivel meg ott nem is foglalkoznak..az ott nem rendes katonasag h kikepzesek vannak..tartanak par eloadas es viszontlatasra, mennye az elso vonalra...majd ott megtanulod ha elsz elege sokaig...
 

grigorij2

Member
2014. augusztus 20.
109
0
16
Szittya88 vagyunk még páran akik Szentendrén végeztünk a Katonai Lajoson... :D Mindemellett nem kezdeném el fikázni az élesben harcolókat, miután a bakonyi gyakorlatokon nem jutottál túl. Lehet, hogy megtanultad te is, mint sokan mások a harcászat elemeit, de tudod, ott ahol a Szaki van visszalőnek... (Ja és még valami: érdemes lenne egy kicsit a magyar nyelvtannal is foglalkoznod...)
Ezt nem piszkálódásként írtam, de idegesítő a fotelforradalmár szöveged. Lehet, hogy Szaki még csak most tanulja a nehézgéppuska kezelését, de te aki olyan kiváló vagy elméletből (szerinted!) hányszor lőttél már valódi mozgó célra?