dudi, szaki01 - tegnap linkeltem a "beszélgető" topicba egy rádió adást az iszlámról. Abban volt szó Irakról is. Nem a kivonulás volt a hiba. Ott azt mondták a végzetes hiba inkább az volt, hogy az amerikaiak/nato nem ismerte az iszlám vallású emberek gondolkozását:
Miután az usa két hét alatt megnyerte a "háborút", nem esett le nekik, hogy azért is nyertek ilyen gyorsan mert az irakiak egyáltalán nem akartak harcolni. Ünnepeltették magukat a világgal, nem törődtek a lakossággal és nagyon megalázták őket. Nem az udvarias, zöld emberkék voltak.
Erre aztán berágott sok iszlám hívő és a harc mellett kötelezték el magukat - ahogy az náluk lenni szokott - végleg. Ezért húzódott el a háború és ezért kerül olyan sokba.
A ny-i felfogás szerint 2013-ban a nato kivonulásával véget ért az iraki háború és természetesen mi "győztünk" (khmm....!), de ne legyenek illúzióink: ez a háború még mindig tart. Mindegy mit mondanak a ny-i médiában, mindegy mi az amerikai technika szerelmeseinek a véleménye, de eddig a nato Irakban még csak csatákat nyert, a háborúban pedig vesztésre áll.
Szvsz. igenis a katonák dolga a helyismeret. És ez nem csak a flancos digitális térképeket jelenti, hanem a helyi kultúra ismeretét is.
A XX. század nagy harcterei többnyire Európában voltak és nem volt áthidalhatatlan kulturális szakadék a harcoló felek között. Az amerikai és az európai katonáknak lényegében csak a technikával kellett foglalkozni. Ellenben például Japánban, ahol már Sigemicu japán külügyminiszter autogramjához is két atombomba kellett. Az usa meg levonta a tanulságot: még több rephordozó kell.
Neeeem! Ismerni kell az ellenséget.
És ez szerintem igenis a katonák dolga. A gépágyú kezelése csak egy dolog. (Szittya88
) Kövezzetek meg, de szerintem Irak és Vietnam sem a politikusokon múlott. Azok egy-egy évtizedig tartották a hátukat és pénzelték ezeket az akciókat. Lehet hogy emberileg senkiházi idióták voltak, de a dolgukat elvégezték. Az usa hadserege meg nem vette észre, hogy nem Európában vannak... Oda-vissza kétszer lebombázták Vietnamot és nem értették, hogy miért nem nyertek.
Közeli példa: az egész nyugat értetlenül állt amikor Irak egyharmadát pár nap alatt elfoglalta az IS. Pedig van rá magyarázat:
http://mno.hu/?block=mno_video_popup¶m=media_id=123469
(szaki01 írta pár napja, hogy "ha kell kutyát eszem, de a posztomat nem hagyom el." - Más kultúrákban erről másképp gondolkodnak.)
Megjegyzés: Vicces, hogy a nyugati fogyasztói társadalmak képtelenek felfogni, hogy az oroszokat nem lehet szankciókkal lenyomni. (Az csak fordítva működhetne, de nem akarok tippeket adni.)
altx- A btc-t a küldő anonimitása miatt említettem.
Ha van szaki01-nél net, akkor lehet küldeni btc-t. Az átváltható netes bankoknál pénzre, és ha tényleg működik a posta akkor csomagban tud rendelni pénzért bármit. Picit körülményesebb mint a sima banki utalás, de a küldő ismeretlen marad.