[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 019
93
akagi

A tűzvázlat nekem is fura volt na mind1.

szittya88

<blockquote> Mint a csak a lábamba kaptam repeszt (pl katonáéknál illik tudni hogy a lábsérülés nem lehet csak... A leghamarabb vérzel el és repesz esetén elég valószínű ez vagy a csont roncsolódása ami...)

Ha két bovden van az embernek láb helyett és csak fél kilós repeszek léteznének akkor talán igazad lenne,így viszont nettó baromság.Arról nem is beszélve,hogy sorrendben szív,aorta,máj,nyak és csak ezek után a combodnál vérzel el a leggyorsabban.</blockquote>

nézzétek. sok mindenben igaz van. kicsival több mint fél éve láttam mit tud tenni egy kisebb repesz (bal gyűrűsujj felső ujjpercét teljesen leszakította, a bal középső felső ujjpercét sikerült visszavarni a honvédban ... baleset, hírekben ne keressétek)
de azért egy repesz, ami pont nem csap el egy fő eret nem fog megölni ...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Irakban szinte sikerült,akkor kezdődtek újra a bajok amikor kivonultak a szövetségesek.

Ez mondjuk borítékolható volt már közvetlenül a háború befejezése után is. Afganisztán tózse. A felszín alatt megvolt a parázs, mindkét helyen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 519
77 310
113
Még is mire legyen féltékeny?Arra,hogy egy lövészárkot áshat vagy ara,hogy abban dekkol miközben lövik?
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
Valakinek van valamilyen összesìtése hogy eddig hàny fõt , es mennyi ilyen olyan technikàt telepìtett a NATO kelet európàba a konfliktus miatt? Megköszönném! Meurt a hìrek visszemenöleges böngészése közben hirtelen soknak kezd tu ni a szàmomra. Lehet tévedek ..
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
dudi, szaki01 - tegnap linkeltem a "beszélgető" topicba egy rádió adást az iszlámról. Abban volt szó Irakról is. Nem a kivonulás volt a hiba. Ott azt mondták a végzetes hiba inkább az volt, hogy az amerikaiak/nato nem ismerte az iszlám vallású emberek gondolkozását:

Miután az usa két hét alatt megnyerte a "háborút", nem esett le nekik, hogy azért is nyertek ilyen gyorsan mert az irakiak egyáltalán nem akartak harcolni. Ünnepeltették magukat a világgal, nem törődtek a lakossággal és nagyon megalázták őket. Nem az udvarias, zöld emberkék voltak. :) Erre aztán berágott sok iszlám hívő és a harc mellett kötelezték el magukat - ahogy az náluk lenni szokott - végleg. Ezért húzódott el a háború és ezért kerül olyan sokba.
A ny-i felfogás szerint 2013-ban a nato kivonulásával véget ért az iraki háború és természetesen mi "győztünk" (khmm....!), de ne legyenek illúzióink: ez a háború még mindig tart. Mindegy mit mondanak a ny-i médiában, mindegy mi az amerikai technika szerelmeseinek a véleménye, de eddig a nato Irakban még csak csatákat nyert, a háborúban pedig vesztésre áll.

Szvsz. igenis a katonák dolga a helyismeret. És ez nem csak a flancos digitális térképeket jelenti, hanem a helyi kultúra ismeretét is.
A XX. század nagy harcterei többnyire Európában voltak és nem volt áthidalhatatlan kulturális szakadék a harcoló felek között. Az amerikai és az európai katonáknak lényegében csak a technikával kellett foglalkozni. Ellenben például Japánban, ahol már Sigemicu japán külügyminiszter autogramjához is két atombomba kellett. Az usa meg levonta a tanulságot: még több rephordozó kell. :)

Neeeem! Ismerni kell az ellenséget.

És ez szerintem igenis a katonák dolga. A gépágyú kezelése csak egy dolog. (Szittya88 :) ) Kövezzetek meg, de szerintem Irak és Vietnam sem a politikusokon múlott. Azok egy-egy évtizedig tartották a hátukat és pénzelték ezeket az akciókat. Lehet hogy emberileg senkiházi idióták voltak, de a dolgukat elvégezték. Az usa hadserege meg nem vette észre, hogy nem Európában vannak... Oda-vissza kétszer lebombázták Vietnamot és nem értették, hogy miért nem nyertek.

Közeli példa: az egész nyugat értetlenül állt amikor Irak egyharmadát pár nap alatt elfoglalta az IS. Pedig van rá magyarázat:
http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=123469
(szaki01 írta pár napja, hogy "ha kell kutyát eszem, de a posztomat nem hagyom el." - Más kultúrákban erről másképp gondolkodnak.)

Megjegyzés: Vicces, hogy a nyugati fogyasztói társadalmak képtelenek felfogni, hogy az oroszokat nem lehet szankciókkal lenyomni. (Az csak fordítva működhetne, de nem akarok tippeket adni.)

altx- A btc-t a küldő anonimitása miatt említettem.
Ha van szaki01-nél net, akkor lehet küldeni btc-t. Az átváltható netes bankoknál pénzre, és ha tényleg működik a posta akkor csomagban tud rendelni pénzért bármit. Picit körülményesebb mint a sima banki utalás, de a küldő ismeretlen marad.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Neeeem! Ismerni kell az ellenséget.

És ez szerintem igenis a katonák dolga. A gépágyú kezelése csak egy dolog. (Szittya88 :) ) Kövezzetek meg, de szerintem Irak és Vietnam sem a politikusokon múlott. Azok egy-egy évtizedig tartották a hátukat és pénzelték ezeket az akciókat. Lehet hogy emberileg senkiházi idióták voltak, de a dolgukat elvégezték. Az usa hadserege meg nem vette észre, hogy nem Európában vannak... Oda-vissza kétszer lebombázták Vietnamot és nem értették, hogy miért nem nyertek.
Langyos, langyos, melegszik!
Ezeknek a vereségeknek az igazi közvetlen oka a hazugság!
Dien Bien Phu, Saigon, Irak, Afganisztán, Szomália és sort folytathatnánk, mind ezért veszett el.
Pedig legkésőbb az Irak Iráni háború intő példa kellet volna, hogy legyen.
Vannak olyan kultúrák amelyek- főképp ha már nincs veszteni valójuk- nem adják meg magukat, nem hátrálnak meg.
Ezek legyőzésének egyetlen módja lenne, ki kell irtani a teljes lakosságot.
Ezt viszont marha nehéz a mi visszük a szabadságot, felszabadítjuk az országot, támogatjuk a demokratikus átmenetet dumával eladni.
A jó politikus és a propaganda sok mindenre képes de azt, hogy mi támadunk meg egy országot, majd kiirtjuk a lakosságát, hogy szabad legyen nehéz lenyeletni bárkivel is.
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Valakinek van valamilyen összesìtése hogy eddig hàny fõt , es mennyi ilyen olyan technikàt telepìtett a NATO kelet európàba a konfliktus miatt? Megköszönném! Meurt a hìrek visszemenöleges böngészése közben hirtelen soknak kezd tu ni a szàmomra. Lehet tévedek ..

Nehez megmondani, legfeljebb azt amit elismernek. A teny az, h ma is omlot be a tehnika Lengyelorszag felol. Elejinte a konnyu lovassag erkezet, de az elmult heten mar a nehez pancelosok jonnek. A hamvik csak eltereles...

Mas.
A delszlav haboruban hihetetlen mennyire kepzetlen embereket kaptunk, alig tudtuk szetszorni oket. Egy dolgot kellet a fejukbe verni, utanozzak a rajparancsnokot, vagy a oregeket es eljek tul az elso par hetet. Ha tuleltek nagy eselyel megtanultak harcolni. Azt senkise gondolja, h ugy annyi mindent meg lehet tanitani, mint a hatorszagban, bekeidoben. Orultunk, h egyvalamit tudtak. Lattam olyan katonat is aki teljes kikepzest kapot, meg en is tanultam tole. De mitsem ert az elso vonalban, mert nem merte felemelni a fejet. De volt ellenpelda is. A lenyeg akkor is az, h az alapos kepzes elengedhetetlen.
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
<blockquote rel="szaki01">Valakinek van valamilyen összesìtése hogy eddig hàny fõt , es mennyi ilyen olyan technikàt telepìtett a NATO kelet európàba a konfliktus miatt? Megköszönném! Meurt a hìrek visszemenöleges böngészése közben hirtelen soknak kezd tu ni a szàmomra. Lehet tévedek ..

Nehez megmondani, legfeljebb azt amit elismernek. A teny az, h ma is omlot be a tehnika Lengyelorszag felol. Elejinte a konnyu lovassag erkezet, de az elmult heten mar a nehez pancelosok jonnek. A hamvik csak eltereles...

Mas.
A delszlav haboruban hihetetlen mennyire kepzetlen embereket kaptunk, alig tudtuk szetszorni oket. Egy dolgot kellet a fejukbe verni, utanozzak a rajparancsnokot, vagy a oregeket es eljek tul az elso par hetet. Ha tuleltek nagy eselyel megtanultak harcolni. Azt senkise gondolja, h ugy annyi mindent meg lehet tanitani, mint a hatorszagban, bekeidoben. Orultunk, h egyvalamit tudtak. Lattam olyan katonat is aki teljes kikepzest kapot, meg en is tanultam tole. De mitsem ert az elso vonalban, mert nem merte felemelni a fejet. De volt ellenpelda is. A lenyeg akkor is az, h az alapos kepzes elengedhetetlen.</blockquote>

Arra nem akarok gondolni hogy megjelennek itt a reptérnél...nem, nem félek. De az a vilàg vége lesz.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 019
93
<blockquote rel="szaki01">Valakinek van valamilyen összesìtése hogy eddig hàny fõt , es mennyi ilyen olyan technikàt telepìtett a NATO kelet európàba a konfliktus miatt? Megköszönném! Meurt a hìrek visszemenöleges böngészése közben hirtelen soknak kezd tu ni a szàmomra. Lehet tévedek ..

Nehez megmondani, legfeljebb azt amit elismernek. A teny az, h ma is omlot be a tehnika Lengyelorszag felol. Elejinte a konnyu lovassag erkezet, de az elmult heten mar a nehez pancelosok jonnek. A hamvik csak eltereles...

Mas.
A delszlav haboruban hihetetlen mennyire kepzetlen embereket kaptunk, alig tudtuk szetszorni oket. Egy dolgot kellet a fejukbe verni, utanozzak a rajparancsnokot, vagy a oregeket es eljek tul az elso par hetet. Ha tuleltek nagy eselyel megtanultak harcolni. Azt senkise gondolja, h ugy annyi mindent meg lehet tanitani, mint a hatorszagban, bekeidoben. Orultunk, h egyvalamit tudtak. Lattam olyan katonat is aki teljes kikepzest kapot, meg en is tanultam tole. De mitsem ert az elso vonalban, mert nem merte felemelni a fejet. De volt ellenpelda is. A lenyeg akkor is az, h az alapos kepzes elengedhetetlen.</blockquote>

az utóbbi időben annyi NATO egységet utaztattak ide-oda kelet európában, hogy ember legyen a talpán aki megmondja ezek végül is merre kötöttek ki.
a lengyeleknél cirka 10 ezres nagyságrendben lenne állomásoztatva haderő ( http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10737838/Ukraine-crisis-Poland-asks-Nato-to-station-10000-troops-on-its-territory.html ) persze ez nincs megerősítve.
a légihidat meg most a magyar "ancsák" biztosítják, és szinte folyamatosan járnak a hírek szerint.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ha a lengyel technika áramlása igaz, akkor az egyetlen esély az EBESZ-esek karóba húzása és támadás, mielőtt megérkeznek.
 

matou

New Member
2015. április 18.
5
1
3
Sziasztok

Szaki01

Megkérdezhetem, meddig voltál a Légióban és melyik ezredben ?
Másik, ismersz magyart most kint, magadon kivül ?
 

lgabo

Well-Known Member
2015. március 18.
998
810
93
nem teheti meg, hogy benyeli szerintem, belpolitikailag sem...
el tudok képzelni egy grúziához hasonló röpke vélemény nyilvánítást...
 

grigorij2

Member
2014. augusztus 20.
109
0
16
<blockquote rel="szaki01">A nagyobb gond hogy a Medve benyeli vagy sem a beavatkozàst , màrmint ha megtörténik.

Ha benyeli, akkor ne is álmodjon szövetségesekről.
</blockquote>

Nem fogja benyelni. Az Putyinnak végzetes presztizsveszteséget jelentene otthon. A tízezres nagyságrendű NATO harci egység pedig mondjuk ötvenezres nagyságrendű orosz választ jelentene. Jueszé nem tud olyan ütemben szállítani, hogy az orosz azt ne tudná bőven űberelni, végül is nekik csak egy határátlépés...
Még mindig áll szerintem az az álláspont, hogy ha az ukránok ellenállnak akkor két nap a magyar határig, ha nem állnak ellen, akkor három, mert akkor az üdvözlő beszédeket is végig kell várni...
 

grigorij2

Member
2014. augusztus 20.
109
0
16
<blockquote rel="ijasz"><blockquote rel="szaki01">A nagyobb gond hogy a Medve benyeli vagy sem a beavatkozàst , màrmint ha megtörténik.

Ha benyeli, akkor ne is álmodjon szövetségesekről.
</blockquote>

Marad a vilàgvége?:(</blockquote>

Szaki, nem lesz ebből világvége. A NATO hangja mindig nagyobb, mint a tényleges szándéka. EZ lenne az első olyan háborúja, ahol a másik oldal legalább olyan fejlett, mint ő, viszont sokkal motiváltabb. Az európai közvélemény (de az amerikai sem!) nem tolerálja az emberveszteséget. És itt nem kiképzetlen palesztin fiúkról van szó, akik elhiszik, hogy Allah védi őket! Az "udvarias zöld emberek" más harcértéket képviselnek...
 

szaki01

Member
2015. március 13.
352
0
16
<blockquote rel="szaki01"><blockquote rel="ijasz"><blockquote rel="szaki01">A nagyobb gond hogy a Medve benyeli vagy sem a beavatkozàst , màrmint ha megtörténik.

Ha benyeli, akkor ne is álmodjon szövetségesekről.
</blockquote>

Marad a vilàgvége?:(</blockquote>

Szaki, nem lesz ebből világvége. A NATO hangja mindig nagyobb, mint a tényleges szándéka. EZ lenne az első olyan háborúja, ahol a másik oldal legalább olyan fejlett, mint ő, viszont sokkal motiváltabb. Az európai közvélemény (de az amerikai sem!) nem tolerálja az emberveszteséget. És itt nem kiképzetlen palesztin fiúkról van szó, akik elhiszik, hogy Allah védi őket! Az "udvarias zöld emberek" más harcértéket képviselnek...</blockquote>

A NATO bõven több katonàval rendelkezik a térségben hisz a teljes kelet eu ott van...es nyugat euból egy àtcsoportosìtàs sem tartana 12 òrànàl tovàbb.( a francia képességeket veszem alapul) A könnyûlovassàg meg nem egy védelemre predesztinàlt egység szerintem( ejtõernyõsök dettó). És màr itt vannak...