[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
felgöngyölítésben játszott szerepe. lehet továbbá.
ha egy 10 km es szakaszt kívánunk felgönygölíteni (már megvan a betörés) oldalazó és háttüllel tűzalá kell venni az ellenség vonalait (utánpótlási)
5 km mélységbe (aki a közelebbi 5 km be maradt azt bezárni ) és a maradék 5 km végigpásztázni. GÖRDÜLŐ TŰZ formályában.
az ittatartózkodók azt se fogják tudni baráti vagy ellenséges tűz alatt vannak. kivonulnak amint lehet.

aki marad azon kézőbb egy újjabb gördülőtűz véggsöpör.

ami a 0 ponttól a 10 km végéig tart. 0 ponti kezdettel kitolni kvázi az ellent. lassúbb ütemű: ezt követi a felgongyölítő társaságok különböző összetételű csoportjai.

majd a tüzérség fixen 10en zár. néha tizenötig előrre gördül és kilegyez hogy az ellenséges ellenerő csoportosításokat megriszsza szétugrassza.

(pár irányított rakéta a felgöngyölítés munkályába besegíthet.

a puls ez esetben ha lenne a fronton lenne és mélységbe dolgozna kenényebb nagyobb értékű célok ellen.

raktárakat támpontokat katonai csoportosulásokat lővvetne. elosztopontokat utánpotlási útvonalakat. kemény célokat küzdene le kemény cél öszpontosulásokat. javító karbantartó bázisokat lőszer és üzemanyag lerakatokat.
kb a teljes logisztikát arcul kellene csapnia. plussz az előrretőrt erőket támogatni. és keméncélokat leküzdeni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
látható hogy nem fér bele a szarakodás. a kis értékű felgöngyölítésre...
az csak km2 jobb fogási pozíció de abból is kicsi mélységű.
a hangsúly az előrretörésé ha el nem is foglalja a területet egy ilyen rácsapással használhatatlanná teszi azt és megmorzsolja az ellen teljes rendszerét nem csak a támadó karokat hanem a tartólábat és fontosabb szerveket is akár. (láthatod akár egy város elérését. mint teszi az ukrán is.) de erre nem a 122 való hanem a puls nagyobb hatótávval. 10-20 km is sokat számíthat. (mondjuk 20 km már zászlóalj erejű előrretörés kell legyen.) egy század max 10 et tud. (megerősítéssel és melle alá fölé rendeltsgel.)

a felgöngyölítés oldalazó mozgás kisebb mélységbe mint az előretörés. változó hosszúságba. ami új frontszakaszokat generál.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
ezen új frontszakaszok védelmét már kisebbértékű alakulatok is elláthatják. a helyszinen úgyis egy magasan képzett nagy harcértékű utász különítmény. ami akár tűzerővel támogat. (az utászokk keménnyek nagyokat robbantanak).

folytonos beásások szakasza. valamelyiknből lessz késöbb valami valamelykből nem. de ottvan és kis vagy nagymélységi tüzelőállásból mégha kezdemény is sohasem árt ha van.)

a front alakulásának szabálya szerint bővíthető ... (teszem azt az 1 nap rajpk tüzelőállás.) a hónap végén némeik bázis központ míg a másik egy lövészteknő marad valami gyalogos őrségnek. vagy nyomvonal. (tehát változó kiépítettségi színtű)
amikor elkezdik építeni még nem tudják hogy ez mi is lessz.

geoszosok (térképészek) veszik fel a méreteket szondáznak. veszik fel az adatokat térképeznek szkenelnek radaroznak minden szair szar. (tehát van ember a területen) közetadatok talajtani adatok (mennyire átázott pl a talaj stb.t) szolgáltatnak.

ha járhatatlan az út azt a geoszosok jelzik. pl-
beminősítik. és haladnak előrre a frontal. nem igazán harcolók (van fegyverük) ha rájuklőnek visszalőnek (első tűzérintkezési terepszakaszig vonulnak) ezután csak külön parancsra utasításra. (utászok által az eszközeik a tudásuk igénybevejhhető) ergo befoghatják dolgozni vagy harcolni a geoszosokat a müszaki alakulatok
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
ezek ilyen turpisságok. rendész is beküldhető (súlypont képzés) forgalmat irányít forgalomirányító táblákat helyez ki járőr útvonalat képez (ezzel az ukrán háború első pár hónapos orosz baklövéseit kiküszöbőlve) folyamatos járőrútvonal alakul ki a csapatok körül és bujkáló ATGM eseket és egyéb rajtaütő csoportosításokat felderít. (nem kell megsemmisíteni) kivétel persze ha páncélos felderítő vagy roham felderítő vagy egyébb tűzfelderítő munkát végez...

elég ha mozgást lát az ellen könnyű erőket (nemtudja hogy a navy seal mozog ott vagy jóska kk a katonai rendész... inkább nem húz újat vele ha csak nem különleges. de akkor lebukik...

mehetnek vegyi csapatok az ellenséges állások (fertőtlenítésére) pl. Közegéségügy... nm vicc de ők is tudnak ám lőni. a VV sek és napalmot és thermobarikus fegyvereket alklamazni is tudnak és szerintem szeretnek is.)

megjegyzés. ezt nevezik tölteléknek. (komolyan ez a szakzsargonja innen szvárgott ki a köznyelvbe. (valami német fordításból jött egyébként.) ezt egy előadásba halottam. (mármint az utolsó sort.)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
a töltelék csapatok összetétele nagyon színes. és a képzetségi fokuk is eltérő.
ezért kell szükséges a jólképzett csoportalá vonni kevésbé képzett csoportokat 8CSOPORT SZAKADÁSA EMNGEDÉLYEZETT) CSOPORT NÖVELÉSE IS)

itt szabad alakulatok jöhetnek össze. (ez általába első ránézésre kaotikus de ha az ember folyamatosan figyeli a dolgukat koordinálja akkor az esetben könnyen átlátható).

hagyni kell hogy a töltelék megszervezze önmagát. mindenki tudja mi a célja mi a feladata. ennyi elég ahhoz hogy végrehajtsák.)
nagymennyiségű anyagot kell behordani mind harcászati mind egyéb anyagot többek között építőanyagot fegyverzeti anyagot lőszert üzemanyagot egyéb anyagot (butortól a sátorig konténertől a lapátig)...

olyan helyekre letenni hogy a hozzáférhetőség mindenkinek meglegyen. és az így létrejött kisebb logisztikai telepeket ellátó pontokat őrizve legyen állandó állomány is mellérendelendő.
ezáltal biztosítva védelmüket védelmét az objektumnak és az anyagnak. és a ront védelmét is erősítve a háttérterületek átjárhatóságának megnehezítése kapcsán az ellenségnek. és ellátópontként funkcionálva támogassa/biztosítssa harcukat.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
a lényeg a tűzzel való manőverezés. :p az egész alapja. az ellenség sem hülye az sem hajt be egy olyan területre ahol 2 perce a szeme elött egy rakétasorozatvető sorozata csapódott be.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
zászlóalj erejű támadás ugyan ez csak mégnagyobb erőkkel és színesebb mellérendelt alárendelt készlettel.

nagyobb hatótávólságú fegyverek jóval nagyobb erők stb. (nagyon hasonló de egy teljesen más műfaj mégis.)
de egy ilyen megerősített századerejű támadást mindenféle képpen egy zászlóalj akár önálló zászlóalj bocsáljt ki.) 1. hullám.


mint már korábban írtam a 3 hullámról. egy hasonló terjedelmest. (ez ott kapcsolódik össuze hivatkozás.)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
a múltkór leírtam az önálló zászlóalj harccsoport méretűt. és belekezdtem a dandár ezred méretűekbe.
ez pontosan abba illik. annak egy ledolgozása.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
a tágításnál a felgöngyölítő brigádok felett elhelyezkedő oldalazó csoport az első harcérinkezési ppontokig mennek alegység kisalegység színten. ha elenállásba ütköznek. átmegy védelembe. és vagy jönnek a felderítők az utáászok vagy valami más segítség. jelentik és védelembe maradnak erősítés a védelemből kiemlheti kimozgathatja támadásba. (vagy a támadó már lelécelt ezért szabad az út esetleg likvidálásra került.)

nem baj ha egy egy csoportosulás csak körbe van zárva ha átkördül mélyen felettük a front elöbb utobb vagy kitörnek vagy megaják magukat a (megadásra alkalmas az időpont a kiörésre nem hisz egy támadásba csücsülnek ez esetbe meghuzzák magukat lapítanak. és egyre nagyobb az esélye hogy önmaguk megadják magukat) bennragadtak. igazából őket már leírták. (csúnyán kifejezve) halott/eltünt kategória)
 

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 679
2 214
113
Két típus üzemeltetni drágább, mint a PULS-hoz megvenni a 122-es vetőcsöveket - márha kel nekünk ez egyáltalán
Mint írtam: semmi haszna a 122-esnek, mert nem olcsóbb az újonnan gyártott 122, mint a 160-as. Pláne hogy 122-esre most van kereslet bőven: mindenki az ukránoknak tolja, aki ilyet gyárt - ettől se olcsó, se könnyen beszerezhető nem lesz.
Semmi értelme a 122-es kaliberrel foglalkozni, ha csak nincs hozzá tengernyi lőszered raktáron - az meg nincs.
Nem értem miért ragaszkodsz hozzá...

Az irányítatlan rakétáknak amúgy sincs sok érteleme manapság, mert szinte nem találsz el velük semmi: többszáz méteres szórással dolgoznak. LAR-160-ast is csak kiépzére venném, amúgy meg irányított rakétákkal kell harcba menni: "egy rakéta egy találat" - vagy max kettő rakéta...
Ha lesz és miért ne lenne , akkor csak egyfajta lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 510
72 513
113
321135728_1295721471001443_3392999658113097259_n.jpg

Na ő merre járt?
Szíjjártó... de persze más is ott lehetett még a gépen.
A két időpont mintha kb. egybe esne?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
Az a csoda, hogy nálunk még rendszerben van. 46 év csak nálunk. Idősebbek, mint a katonák. Azóta van Buk-M1, M1-2, M2, M3. Az oroszok már négy "generációval" odébb vannak, összehasonlíthatatlanul magasabb szinten, paraméterekkel. Ideje az obsitot kiállítani.

Ha sok rakéta lenne még hozzá --nem tom' mi a helyzet--, akkor lenne/lehetne érdekes az eszköz egy eredeti feladata melletti lehetséges --másodlagos célú-- alkalmazása!


Ez Egy Feladvány:
Mi is ez a lehetőség?


.
 
M

molnibalage

Guest
Ha sok rakéta lenne még hozzá --nem tom' mi a helyzet--, akkor lenne/lehetne érdekes az eszköz egy eredeti feladata melletti lehetséges --másodlagos célú-- alkalmazása!


Ez Egy Feladvány:
Mi is ez a lehetőség?


.
Remélem nem azt találod ki, hogy MLRS vagy BM.
Lejárt üzemidejű rakétákkal te mit akarsz szórakozni egyáltalán?
Még célanyagnak sem jók.
Mintha lejárt lőszerű tüzérségi gránát köré terveznél löveget.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
Remélem nem azt találod ki, hogy MLRS vagy BM.
Lejárt üzemidejű rakétákkal te mit akarsz szórakozni egyáltalán?
Még célanyagnak sem jók.
Mintha lejárt lőszerű tüzérségi gránát köré terveznél löveget.



Tudsz Te, ha kicsit "nem figyelsz"!

...ha még tennél hozzá --végre-- kis kreativitást is ;) :
  1. re-engineering-"koppintásos" után-gyártás,
  2. a jelenlegi civil technikából ihletet merítő továbbfejlesztése a célzásnak(GPS/Galileo/GLONASS/...),
  3. hazai --saját tulajdonú/nem a névleges-49%-os-- technológiához illeszkedő fejlesztés,
  4. más területű alkalmazásokhoz modulárisan illeszkedő termékcsalád/főelemek (légi-indítás/rakétatüzérség/...!!!
Más meg tudott --mert/akart-- ilyet csinálni!

Egyébként esélytelen, mert a jelenlegi vezetés számára elsődleges német gyártói és politikai érdekeket sért.


U.I.: A hasonló célú külföldi eszközök
  1. harmadáért lenne,
  2. saját/hazai eszköz,
  3. gyártással/fejlesztéssel!!!

.
 
M

molnibalage

Guest
Tudsz Te, ha kicsit "nem figyelsz"!

...ha még tennél hozzá --végre-- kis kreativitást is ;) :
  1. re-engineering-"koppintásos" után-gyártás,
  2. a jelenlegi civil technikából ihletet merítő továbbfejlesztése a célzásnak(GPS/Galileo/GLONASS/...),
  3. hazai --saját tulajdonú/nem a névleges-49%-os-- technológiához illeszkedő fejlesztés,
  4. más területű alkalmazásokhoz modulárisan illeszkedő termékcsalád/főelemek (légi-indítás/rakétatüzérség/...!!!
Más meg tudott --mert/akart-- ilyet csinálni!

Egyébként esélytelen, mert a jelenlegi vezetés számára elsődleges német gyártói és politikai érdekeket sért.


U.I.: A hasonló célú külföldi eszközök
  1. harmadáért lenne,
  2. saját/hazai eszköz,
  3. gyártással/fejlesztéssel!!!

.
A Kub rakétáját semmi értelme lemásolni és gyártani, mert alapvetően elavult.
A passzív szakaszán lassul mint állat alapvető kialakítása miatt, mert nagy légellenállása van, nem kis légellenállású ballisztikus rakéta.

Csak a szokásos ökörséget sikerült előadnod.
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
A Kub rakétáját semmi értelme lemásolni és gyártani, mert alapvetően elavult.
A passzív szakaszán lassul mint állat alapvető kialakítása miatt, mert nagy légellenállása van, nem kis légellenállású ballisztikus rakéta.

Csak a szokásos ökörséget sikerült előadnod.


"...Csak a szokásos ökörséget sikerült előadnod." :oops:


.
 
M

molnibalage

Guest
"...Csak a szokásos ökörséget sikerült előadnod." :oops:


.
  • Akkor felhívom figyelmed arra, hogy nézzed meg hogyan néznek ki a kváziballisztikus rakéták, hasonlítsd a SCUD kinézetéhez azokat. MIM-104A, 5V55R-t.
  • Ezek után nézd meg a 3M9 alapvető felépítését és a légbevezető nyílását és gondolkodj el annak légellenállásán.

Előadsz világmegváltónak gondolt ötleteket, amikor egész egyszerűen irritáló az a műszaki analfabetizmus, amit mögé teszel.
Szerintem miért nem hasonlít a világos SEMMILYEN MLRS rakéta a 3M9-re? Mert kurvára semmi értelme.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
  • Akkor felhívom figyelmed arra, hogy nézzed meg hogyan néznek ki a kváziballisztikus rakéták, hasonlítsd a SCUD kinézetéhez azokat. MIM-104A, 5V55R-t.
  • Ezek után nézd meg a 3M9 alapvető felépítését és a légbevezető nyílását és gondolkodj el annak légellenállásán.

Előadsz világmegváltónak gondolt ötleteket, amikor egész egyszerűen irritáló az a műszaki analfabetizmus, amit mögé teszel.
Szerintem miért nem hasonlít a világos SEMMILYEN MLRS rakéta a 3M9-re? Mert kurvára semmi értelme.


Nem is ezt mondtam/vontam kétségbe!
Egy lehetőségként hangzott el Tőlem --ahogy le is írtam--, mint egy kezdő lépés egy önálló, hazai (tovább)fejlesztésű és gyártású haditechnika eszköz létrehozása felé vezető úton, gyors és hatékony megoldásként.


Mire jók az így létrehozott tudás/képesség kombinációk: ezen az --unortodox/nem-szokásos-- úton sikerült eljutni a F-117 lopakodó lelövéséig!

...vagy lehet felállítani €-milliárdokból Z-disszemle-/Z-nano-haderőt!

.