Tehat a Gripen az NG-vel egyutt repul majd es igy nyujtanak teljes szolgaltatast? Akkor nem egyszerubb egy darab F-35? Vagy nem jol ertelek?
Nem, szerintem félre értetted vagy én értem félre, te mit szerettél volna írni.
Pont nem kell együtt repülniük, hiszen ez a lényeg. Próbálom pár valóságtól nagyon elrugaszkodott példával megvilágítani.
1, Szerbek érzik, hogy kell a hibrid háború, ezért fellázítják a borsodi kisebbséget (komolyan vehető fegyverzetet becsempészve, körülbelül mint a mostani ukránok) és a káoszt kihasználva megindulnak ezzel egy időben. Légvédelmet nem tudnak adni az északi országrészünkben, viszont van eddig MIG-29, vagy hamarosan cserélik új gyártású Rafael századra, egy második opcionális megvásárlásával, plusz nekik is van egy könnyű támadó századuk.
Az Albatrosz NG-k tudnak CAS-t adni Borsodban a szolnokiaknak(és a többieknek), miközben minden Gripen délen teljesít szolgálatot. Még ebben az esetben is Gripenre podot nem teszünk, mert minden fegyverre szükség lesz.
2, Fiktív ellenséggel szemben Mariupolhoz hasonlóan egy ellenséges nagyvárost bekerítünk és elszigetelünk, de a front halad tovább. Ha nincs légvédelem, akkor az ott maradt ostromló erőinknek a CAS-t adhatjuk az oktató gépekkel is. (Ugyan ez igaz egy katlan csatára.)
3, Egy balti légirendészkedés vészesen kimeríti az itthon maradt gépek feladatellátást. Senki nem beszélt még ilyenről, de én nagyon remélem, hogy néha küldünk Albatrosz NG-t misszióba is a saját katonáink támogatására és ezeken a gépeken a vadászpilótáink átesnek a tűzkeresztségen, mielőtt Gripenre ülnének. Misszióba pont nem kell több képesség.
Ez Negannak is válasz lenne, de úgy sem fogja elfogadni. Nem teljes értékű harci gép, de amennyire én látom, igyekeztünk a pilótaképzést olcsóbbá tenni és ezzel kis forrást nyerni az új vadászgép beszerzéshez. Márpedig mind egy Gripen E századhoz, pláne egy Tempest századhoz szükség van a költségek átalakítására.
Az nagyon önhit, aki nem látja, hogy Szlovákiában a Viper beszerzést, Horvátoknál a két hajtóműves Rafelt, szerbek, Románia három kétes hadrafoghatóságú F-16-ját nem fogja ellensúlyozni pusztán egy század 20 éves Gripen. Teljesen egyértelműen két kérdésre kell valamilyen válasz. Ebben az évtizedben ezek a mennyiségek és az említett minőségben lesznek a környékünkön a változások. (Ukránokat még nem tudjuk.) A következő évtizedben pedig a lopakodók fogják dominálni az eget, több környékbeli ország már kacérkodik a beszerzésükkel, de még semmi kézzel fogható realitás.