Ha nekem irsz nekem is cimezd! Én nem fantáziálok semmit az Albába. Leirtam világosan mi az és mi nem lesz soha. Veled ellentétben nem dobálok röhögős fejeket, ha elfogytak az érveim. Igaz, nekem legalább vannak érveim.
Többesszámban irtam,nem kizárólagosan néked cimezve.
Viszont tényleg kéne egy külön "nem értek egyet" szmájli,mert a röhögő fej nem éppen ideális erre.
Igazad van, nekünk nem kell ilyenre venni Albát.
De.
Egy háborúban álló, kétségbeesett ország mindent hozzávág az ellenfeléhez, ami a keze ügyébe akad. A wc-deszkát is.
Alkalmas-e az Alba arra, hogy a légvédelmét vesztett országban, jóval a front mögött kergesse a Shahed drónokat? Nem teljesen, nem hatékonyan, de plussz egy réteg a védelemben mielőtt a célba vett erőmű portása előhúzná a szolgálati pisztolyát.
A fenti képen a Spitfire pilótája igyekszik megpöccinteni a V1 rakétát hogy irányt váltson. Kétségbe esett megoldás? Igen. A földön járnak bátor emberek? Egy biztos volt, ott van a képen a repcsiben.
(ettől még ne vegyünk albát, 120-150 millió dollár, van más is amire elkölthető, pl 2-3-4 gripen pluszban)
A szükség nagy úr.Mindig és mindenhol.
Viszont a V1 és a Spitfire rossz példa.Mai CM-ek,de a fűnyiró dronok is mélyrepülésben közlekednek.Megfelelő műszercsomag nélkül elég nehéz őket kiszurni,befogni és becélozni.
Egyébként szerintem a fűnyiródronoknak az is elég lenne,ha egy kicsit is nagyobb teljesitményű gép elrepül felettük.A turbulencia földhöz vágja.De ahoz is be kell tudni fognia azt a repülő fűnyirót.
Az Albák dronellenes lehetőségeit egyszerűen sokadrangunak tartom.Elöbb kéne az a felderitő-bemérő rendszer,ami észleli és követi azokat a fűnyirókat.Merthogy erre az Alba önállóan képtelen.És akkor kezdődnek a problémák....Milyen távolságbol,és milyen pontossággal vagyunk képesek észlelni és követésbe venni ezeket a fűnyirókat?20km?Milyen szenzorsűrűség kell,hogy a felfedezett fűnyirót stabil folyamatos követésbe tudjuk venni?Milyen eszközökkel lehetséges és érdemes megsemmisiteni őket,és hogyan?
Pl.
Van egy radarláncunk,ami tagjai mondgyuk 20km távolságbol képesek egy ilyen cirkálódront érzékelni.Ha a fűnyiró nulla paraméterrel érkezik a lánc egyik tagjához képest,akkor 40km-en át tudjuk követni.200km/h sebességgel ezt a fűnyiró 12perc alatt teszi meg.Hol van az Alba?Oda ér e ezen idő alatt,hogy a datalinken kapott infó alapján befoghassa?Mivel fogja befogni?Pilóta két szép szemével?Mondjuk éjjel ez azért nem lesz egyszerű.....De egy terepszinre festett dronnál még nappal se.Radar és igencsak jó EO rendszer kéne-Alba NG-n egyik sincs.....Ha meg nem radar,hanem hangbemérő rendszer a célfelderitő,akkor nincs is igazán pontos célkoordináta se,amit átadhatna a datalink.....Következő,milyen fegyverzettel semmisiti meg őket?Gá konténer nem valami pontos cucc.Légharc rakéták meg drágák,és kicsi a hordozott mennyiség.És a fűnyirok is fejlődnek,van már olyan,amin van önvédelmi rendszer.
Oké,teszünk EO rendszert az Albára,majd egyszer....Milyet?Egy olyan nagyméretű,nagy kapacitású tornyot,mint ami egy szúnyogbombázóra ráfér?Hova és hogyan?Az hogyan befolyásolja az Alba repteljesitményét?Mennyibe kerül egy ilyen fejlesztés?Milyen lesz a hatékonysága?Stb.
Szóval szerintem egy hosszú örjáratozási idejű,rengeteg fegyvert hordozó szunyogbombázó hatékonyabb.A térségben,a levegőben várhatja a fűnyirók támadását.És újratöltésre nem kell visszarepülnie egy reptérre,jó neki egy helyi mező is.Ezzel ellensúlyozza,hogy lassabb.Nagy mennyiségű fegyverzetet hordozhat.Főleg olyan,viszonylag olcsó lézerirányitásút,mint a PGM-Hydra meg a Hellfiere,amik stabilabban képesek a fűnyirók befogására.A szunyogbombázók nagy teljesitményű stabilizált EO tornya jobban képes a célbefogásra és célrairányitásra.Viszonylag könnyen lehetne olyan gá konténert kialakitani hozzájuk,amik programozható löszeres 30DEFA ágyút tartalmaz.De elég masszivak,hogy akár a Bronco gá tornyát is ráaggassuk,ha nagyon elszáll a fantáziánk.
Szóval (ez sem) olyan egyszerű,ha jobban megvakarjuk.
Spitfiereeket anno többsoros radarháló vezette célra (a már elfoglalt francia területeken telepitettek,a Csatornán járöröző hajokon,és a dél angliai radarkordon és vizuális megfigyelők),és egymást váltó folyamatos légtérvédelmi járőrként várták a szárnyasbombákat.És egyáltalán nem volt olyan fényes az elfogási hatékonyságuk.