egyébként nem értem, hogy a C27/CASA miért nem lenne jó taktikai szállítógép nekünk. Illetve a CASA törzsátmérője miatt nekem sem szimpatikus, Hazánknak nincsenek globális érdekszférái (csak szövetségi rendszerben). Magát a katonapolitikát és politikát is a úgy alakítanám, hogy hazánkhoz közeli helyeken legyenek katonáink a szövetségi rendszerben, vagy kétoldali szerződés alapján. tehát ne Afganisztánban, Irakban. Nekem ezért tetszik a csehek szövetségi politikája. Ők nincsenek ennyire távol viszont hatékonyan használják ki a légihaderőt. Ergo ha nincs ilyen távolságban missziós tevékenység, akkor nem kell hadászati (illetve, harcászati-hadászati - mert a C130-as és talán a KC390-es is mindkettőre megfelelő)..A C27J szerintem a szállítandó erő, fegyverzet teherárú tekintetében megfelelő lenne. Egyetlen bibit látok, ez pedig a griff kitelepülő konténer.. és itt a probléma, hogy ez a KC390/C-130-hoz megfelelő. Kérdés, hogy ilyen drgága szállítókapacítás kell-e nekünk. Én szerintem viszont a gyártási ütemtervet nézve a KC390.-re min 3, de inkább 4 év lenne a várakozási idő. Akkor meg marad, használt új C-130.. Igen Gábor is 4-et számítana be, hogy beférne.. Nos előnye lenne, hogy bérbe tudná adni más haderőnek is mint szállító kapacítást a honvédség, hátránya, hogy szükségtelen kapacítás, mert egyszerűen nincs annyi szállítási feladat - méretben, tömegben - amely indukálná ezt a méretet és mennyiséget.. Egybként eje ugratás gyakorlásra, tökéletesen elég lenne néhány ANCSA, vagy L-410, azért nem irok Pilatust, mert viszonylag drága..