Két éve vettek 2 (4?) gépet, amit folyamatosan azzal reklámoznak hogy csapatszállításra és a légi egészségügyi kiürítési képesség miatt vették.
2020 február végén mutatták be, hogy lehet bele végre hordágyat is tenni. Most már súlyos állapotú fertőző beteget is tudnak szállítani. Most jutott eszükbe, hogy ilyen eset is lehet? (Másfél hete hozták haza helikopterrel Szarajevóból a koronavírusgyanús katonákat.) A lényeg hogy reagáltak a kihívásra és gyorsan beszerezték, ami hiányzik.
Félreértetted, amit persze rosszul írtam. A hozzászólásomnak így kellett volna bekerülnie:
Ezek nem lettek volna alkalmasak "turista" szállítására. Szerintem ebbe hosszú távra csak altatott embereket tesznek, mert különben eléggé klausztrofóbikus élmény/trauma éri őket.
Ezek olyan esetekre valók, mint amikor pl. a németek súlyos eseteket vettek át az olaszoktól.
Szóval én az izolációs kapszulákról írtam volna, ha el nem cseszem.
Alapvetően súlyos állapotú fertőző betegeket nem igazán mozgatnának. Ha mégis betegeket kellet volna hazahozni, akkor simán haza lehetett volna hozni kapszula nélkül is a nemrég bemutatott eü felszereléssel, ami az Airbus-ainkra került. Csak akkor az egész gépet fertőtleníteni kellett volna. Így meg ez megúszható.
Hogy az olasz betegeket átvitték a németekhez, az egyrészt azért volt lehetséges, mert a németek rendelkeztek ilyen izolációs kapszulákkal, másrészt irgalmatlan végszükség volt az, hogy az olasz intenzíveket tehermentesítsék.
De még egyszer mondom, a túristákat éber állapotba ilyen kapszulákba bezárni sosem fognak, csak azért mert fertőzött országból hozzák haza őket. Ha meg nem indokolt, akkor minek altatnák el őket.
Ha megnézed az A400M-es topicot, oda is nemrég tettem be, hogy pl. a franciáknak sem voltak ilyen betegek szállítására felkészülve. Sem így sem úgy.