[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Denomation

Well-Known Member
2019. január 27.
80
390
53

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

8-ason FLIR + kereső fényszóró, a 11-es "natúran" érkezett
MJA2084-scaled.jpg

További képek:
https://www.szoljon.hu/kozelet/hely...ai-legi-busza-van-a-magyar-haderonek-2539601/

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113

Azt nem tudjuk, mert nincs semmi hivatalos kommunikacio... pedig a cikkbol latszik hogy meg a helyi sajto is ott volt.

Az latszik, hogy csak az egyik gepen volt szenzortorony. Azon a gepen viszont nem volt csorlo... :D

A multkori gepeken meg csorlo volt, torony nem :D:D

Es a SAR-nak nevezett gepek belsejevel sem buszkelkedtek el...

Junius eleje ota irjak hogy jonnek a SAR gepek, de nem lattunk még egy teljesen felszerelt gepet, pedig az 5bol mar 3 Szolnokon van... de kivarjuk. Elobb-utobb majd biztos lesz rola egy jo cikk valahol.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113
De ne legyunk mindig rosszindulatuak, inkabb oruljuk! Legalabb egy szenzortorony mar van Szolnokon! :)

• Tetszik
Reactions: SilvioD

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 447
25 373
113
De ne legyunk mindig rosszindulatuak, inkabb oruljuk! Legalabb egy szenzortorony mar van Szolnokon! :)
Bizony ne legyünk:
Az eddigi gépekhez mennyi műszaki és át/ki-képzett pilóta lehet Szolnokon?
Ha minden gép meg is érkezik még mennyi idő mire ténylegesen hadrendbe - harci helyzetben is bevethetővé vállnak a gépek?
Gyanítom, hogy a fegyverzetet és minden kiegészítő felszerelést addig nem erőltetnek, amíg nincs elég a típussal kellően jártas műszaki és pilóta állomány.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 994
99 318
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

8-ason FLIR + kereső fényszóró, a 11-es "natúran" érkezett
MJA2084-scaled.jpg

További képek:
https://www.szoljon.hu/kozelet/hely...ai-legi-busza-van-a-magyar-haderonek-2539601/

Viszont ez a cikk ellentmond a múltkori nyilatkozatoknak. 18 gépet mondtak 1 hónapja 2020 végéig, Meg is lepodtem, mert az eredeti terv év végéig 16 volt.

Most:
"Idén még öt forgószárnyas jön a szolnoki katonai repülőtérre, várhatóan jövő év közepéig viszont mind a húsz a magyar honvédség kötelékében fog már szolgálni."

Tehát iden 14 lesz és 2021 közepéig 20.
Igazából majdnem mind1, csak nem értem ezt a káoszt a számok körül.

Továbbiak a gépről
A H145M sokoldalú és nem túl drága helikopter. Képes harctéri irányító központként és mentőhelikopterként is funkcionálni és akár hat gyalogos vagy két sérült szállítására is átalakítható. Éjjellátó képessége miatt a felderítésben kiváló technika – mondta el a parancsnok-helyettes.

Burkolt farokrotorja látványossá teszi a helikoptert. Ez az úgynevezett Fenestron kialakítású rotor jelentősen halkabb, mint a hagyományos típusú. Ráadásul biztonságosabb is. A H145M rendszere lézervezérlésű lövedékeket anélkül képes sötétben is indítani és célra vezetni, hogy irányba kellene fordítani a gépet. Elég, ha a pilóta a sisakjába épített célzóval ránéz a célra, a rakéta kilövése után arra fog „fordulni”…

• Tetszik
Reactions: tindalos

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113
Viszont ez a cikk ellentmond a múltkori nyilatkozatoknak. 18 gépet mondtak 1 hónapja 2020 végéig, Meg is lepodtem, mert az eredeti terv év végéig 16 volt.

Most:
"Idén még öt forgószárnyas jön a szolnoki katonai repülőtérre, várhatóan jövő év közepéig viszont mind a húsz a magyar honvédség kötelékében fog már szolgálni."

Tehát iden 14 lesz és 2021 közepéig 20.
Igazából majdnem mind1, csak nem értem ezt a káoszt a számok körül.

Itt is ugyanezt írják:

https://honvedelem.hu/cikk/ujabb-ke...KrmSAFrNpJK4XAQKZc7hsWYAjKAU_4ta_hzgqk3aL4wno

Azt írták hogy a gyárban folyamatosan ment a munka, csak az elkészült gépeket nem tudták átrepülni a vírus miatt.
Ezek szerint megint változott a terv...

T

Törölt tag

Guest
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 467
T

Törölt tag

Guest
A cikk írójának rendesen meglódult a fantáziája a H145 képességeit illetően...
Azt írja:
"...A H145M rendszere lézervezérlésű lövedékeket anélkül képes sötétben is indítani és célra vezetni, hogy irányba kellene fordítani a gépet. Elég, ha a pilóta a sisakjába épített célzóval ránéz a célra, a rakéta kilövése után arra fog fordulni..."
Értem én hogy a Thales Visionix Scorpionra gondol ami a H145 rendszeresített HMD rendszere, de
- egyrészt én speciel.még nem láttam ezt a sisakot a pilótáinkon (talán majd egyszer..)
- másrészt ez a HMD rendsxer nics párhuzamosítva az EO/IR toronnyal, úgyhogy a lézer nem fog a pilóta fejével együtt forogni így ezen a módon nem is tud semmilyen lèzervezérlésű rakétát célra vezetni.
Az EO/IR tornyot (ès vele a lézert) a bal oldalt ülő másodpilóta kezeli a jobb kezénél.levő kis botkormánnyal és külön képernyője van.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113
Bizony ne legyünk:
Az eddigi gépekhez mennyi műszaki és át/ki-képzett pilóta lehet Szolnokon?
Ha minden gép meg is érkezik még mennyi idő mire ténylegesen hadrendbe - harci helyzetben is bevethetővé vállnak a gépek?
Gyanítom, hogy a fegyverzetet és minden kiegészítő felszerelést addig nem erőltetnek, amíg nincs elég a típussal kellően jártas műszaki és pilóta állomány.

Tudjuk hogy lesz majd minden mert ezt irtak, azt is hogy minden felszerelheto majd mindenre es hogy fokozatosan haladnak a kepzessel azert nincs meg itt minden stb., de hogy eddig egy teljesen felszerelt SAR valtozatu gepet nem sikerult bemutatni... a szerb es a nemet gepeken meg ott volt minden atadaskor.
Nemetorszagban azert nehany embert kikepeznek nehany dologra. Ha jol emlekszem korabban 50 fot irtak. Valaki biztos tudja mar kezelni a csorlot, a szenzortornyot stb. Ha jol emlekszem, elozo ev vegen volt ket oktato pilota es hat kepzes alatt allo pilota. Aprilis elejen is vegzett 6 pilota, akik akkor mar onalloan repulhettek. Azert meglepett, hogy a most erkezett 11es gepben egyik pilota sem volt magyar. Majd alakul, jo lesz ez...

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 994
99 318
113
Tudjuk hogy lesz majd minden mert ezt irtak, azt is hogy minden felszerelheto majd mindenre es hogy fokozatosan haladnak a kepzessel azert nincs meg itt minden stb., de hogy eddig egy teljesen felszerelt SAR valtozatu gepet nem sikerult bemutatni... a szerb es a nemet gepeken meg ott volt minden atadaskor.
Nemetorszagban azert nehany embert kikepeznek nehany dologra. Ha jol emlekszem korabban 50 fot irtak. Valaki biztos tudja mar kezelni a csorlot, a szenzortornyot stb. Ha jol emlekszem, elozo ev vegen volt ket oktato pilota es hat kepzes alatt allo pilota. Aprilis elejen is vegzett 6 pilota, akik akkor mar onalloan repulhettek. Azert meglepett, hogy a most erkezett 11es gepben egyik pilota sem volt magyar. Majd alakul, jo lesz ez...
Én úgy ertettem, ennek a 2 gépnek a műszaki átvétele Szolnokon lesz, ezért repülték a németek át.

• Tetszik
Reactions: pöcshuszár

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 073
15 030
113
Én úgy ertettem, ennek a 2 gépnek a műszaki átvétele Szolnokon lesz, ezért repülték a németek át.
Ha a szerződésben kb. úgy szerepel, hogy a teljesítés helyszíne : Szolnok Helikopterbázis LHSN, Hungary, akkor minden gépet gyári pilótákkal vagy gyári pilóta parancsnoksága alatt magyar másodpilótával és ideiglenes német lajstrom alatt alatt repülnek át Szolnokra, mert az átadásig mindenért a gyár felel., a MH meg minden tekintetben csak ott veszi át a gépeket.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113

Ha jól emlékszem eddig minden gép vegyes (egy magyar,egy gyári) pilótapárossal érkezett, kivéve a 11-est.
Állítólag előtte szombaton a 604-es A319-es vitt ki a magyar pilótákat. De akkor lehet hogy képzésre mentek...

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 678
84 178
113
Teljesen felszerelt magyar H145M SAR helikoptert szeretnék már látni nagyon a képeken, kivűlről és belülről... de későbbre is kell valami hír, most a tankok csinálják a "műsort" :)

• Tetszik
Reactions: arcas and Centurio

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 717
2 496
113
Teljesen felszerelt magyar H145M SAR helikoptert szeretnék már látni nagyon a képeken, kivűlről és belülről... de későbbre is kell valami hír, most a tankok csinálják a "műsort" :)

Kívülről már láthatod de a belsejét még csak most rendezik be. Szerintem 2 fő pilóta és remélem 3 fő mentő személyzet lesz, és csak egy fektetőhely.

• Tetszik
Reactions: SilvioD

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 649
954
113
Van 1 bajtársam, aki nem is olyan rég repkedett még a SAR-on.

Én úgy tudom , hogy 1-1 db lesz a két típusból SAR feladatokra az, hogy a tartalék hogy lesz nem tudom. H-145M: Szolnok H-225M: Pápa legalábbis tavaly állítólag ezt rebesgették. 3 fő eü. személyzet, szerintem sok, főleg a H145M-re. (De ez a srácok / lányok jobban fogják tudni.)