[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 173
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 340
35 173
113
ebbe a kategóriába nagy az átjárhatóság.
Ez igaz - jó néhány ilyen kategóriájú fegyver van a piacon.
Ha nagyon akarnák szerintem sajátot is lehetne fejleszteni ebből néhány év alatt, mivel annyira azért nem "high tech" - a törököknek is sikerült (Cirit). Csupán hazai felhasználásra nem éri meg, de exportra (pl. a V4 országokkal közösen) ki lehetne fejleszteni egy irányítófejet a 70-es rakétákhoz. A várpalotai lőszergyár profiljába talán beilleszthető lenne - gyújtókkal és hasonló finom elektronikával is fognak foglalkozni - gondolom...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Na, 2 hét késéssel megírták a csehek is...
"Část vrtulníků H145M (v budoucnu zřejmě všechny) získalo komplex HForce, a tedy budou moci používat zbraňové systémy, včetně PTŘS Spike."
Itt kicsit fogalomzavar van, mert mindegyik gép HForce-os, de a szerző nyilván arra gondolt, hogy egyenlőre 5db külső fegyver hordozására képes MP géppel fog rendelkezni a flotta, amely kapásból alkalmazhatja a Spike-ot (az integráció befejezte után persze)...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Blitz97

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
A cseh írás "második részében" részletesebben kifejtik milyen problémák lehetnek egy új fegyver integrálásánál.

Ekkora marhaságokat rég olvastam ezen az oldalon, a militarizálta civil szar mert...:

"A proto by byl nákup pouze militarizovaného vrtulníku vycházejícího z civilního typu (například u nás mediálně nejznámější AW139M, nebo již zmíněný H145M) neuvěřitelný omyl. Nejde jen o technické parametry vlastního vrtulníku, ale v podstatě osamocený italský nebo německý výrobce (bez ohledu na jeho velikost) nemůže ani náznakem nabídnout něco podobného jako vláda USA zastupující nejen firmu Bell a další výrobce, ale i USMC a další vládní složky."

- Ezért elképzelhetetlen hiba lenne egy polgári típuson alapuló militarizált helikopter (például hazánkban legismertebb AW139M, vagy a már említett H145M) megvásárlása. Nemcsak a helikopter műszaki paraméterei, hanem alapvetően egy "magányos" olasz vagy német gyártó (méretétől függetlenül) még csak hasonlót sem tud kinálni arra, mint az amerikai kormány, mely a Bell-t meg a többi gyártót képviseli...stb. stb. :confused:

Majd megállapitja,hogy...:

"Existuje tedy šance, že české vrtulníky Viper a Venom budou mít skutečně použitelnou vysokou bojovou hodnotu."

- Tehát van esély arra, hogy a cseh Viper és Venom helikopterek valóban kihasználható, magas harci értékkel rendelkezzenek. :D

Ámen!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Az Airbus Helicopters-nél Németországban kipipáltuk a H135 Helionix képzést! Érdekes, erős, több hetes oktatáson vettünk részt, így Magyarországon elsőként szereztük meg a jogosítást.
1f681.png
1fa9b.png

We finished the H135 Helionix training at Airbus Helicopters in Germany. After attending an interesting, strong course over multiple weeks, we received the first rating in Hungary.
1f681.png
1fa9b.png


 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 473
113
Na, szerinted miért?
Ez a kérdés mondjuk az Aranysast is minősíti valamilyen szinten.
Az az igazság, hogy egészen vicces az ahogy megjelenik a szakbarbárság itt a fórumon is.
Kifejtenéd bővebben? Ugye most az az Aranysas is meg volt hívva a H225M gyárlátogatásra és az ott hallottak után is ezt mondja.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 302
113
Kifejtenéd bővebben? Ugye most az az Aranysas is meg volt hívva a H225M gyárlátogatásra és az ott hallottak után is ezt mondja.
mert valószínűleg egy dréga típus aminek a fejlesztési költségeinek egy részét is nekünk kellene állni és lmivel új típus az irányzófej kalibrálása karbbantartása se a mi dolgunk lenne vagy csak igen borsos áron...

mivel a tesztek ezzel zajlottak elvileg minden zsír lenne. de a piacon számtaln már gyártásban levó éles helyzettben bizonyított hasonló rakéta van. ami az melett hogy kedvezőbb árú a feltételei is kedvezőbbek. és az integrációja a belga rakéta után iigazából a gyártó által megírt program installálásába merül ki.
ettől fügetlenül még nincs kizárva a belga rakéta sem de igazából mi mint vevők a nagy piaci választékkal tudunk válogatni.
és ha már gyártásban lévő rakétát rendelnénk igen rövid idő alatt szállítanák azokat.

de én még azt sem tartom kizártnak hogy egy ilyen tömegtermék rakétának bizonyos részeit mi is akarjuk gyártani (pl a buta változatát amiből ki lett fejlesztve)
mert abbol is szükség lenne nagyobb tételre tehát evidens hogy a buta és irányított változat rakétarésze megeggyező legyen.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 112
45 403
113
Kifejtenéd bővebben? Ugye most az az Aranysas is meg volt hívva a H225M gyárlátogatásra és az ott hallottak után is ezt mondja.
Láttad a BAE Systems logóját a Kecskeméti repülőnap kiállítói között?
Tudsz esetleg valamilyen ipari együttműködésről Magyarország és a BAE között?
Az APKWS alapvetően az amerikai típusok integrált fegyvere.

De máshonnan is meg lehet közelíteni a kérdést. Az FZ275-öt már integrálta az Airbus H145M-re. Nálunk történt meg a lövészet. Talán nem véletlen, hogy azokat a fegyvereket rendeltük eddig a H145M-hez amelyik már integrálva volt a megrendelés pillanatában.

Az Aranysas meg felteszi a kérdést, hogy vajon miért nem integrálunk a 2 főtípusos helikopter flottánkhoz 2 teljesen eltérő gyártó típusait.
Ezzel az erővel feltehetné azt a kérdést is a nagytudású újságíró, hogy miért Spike van éppen integrálás alatt, és miért nem Helfire-rel kértük. Pedig az Apache-on milyen impresszív a 4x4-es indító.