1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] BTR-80, -80A

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  A lényeg: 7,62x39 és 5,56x45 nek bármilyen távolságból, 7,62x54 nek kb 1-200 m-ig, plusz 155 mm tarackgránát repesznek ellenáll mindenhol, szemből elvileg 12,7 nek is párszáz méter felett.
  Így érthetőbb lett?:)
   
  fip7, beta and zsolti like this.
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Normál keleti géppuska lőszer 7,62x54, nyugati 7,62x51, ezek ellen kellő védelmet nyújt reálisan, innentől fentebb nehézgéppuskák és gépágyúk ellen meg nyilván nem.
   
  beta and Telak2 like this.
 3. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Kategóriájában nagyjából egyezik a védelme a kortársaival.
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Megint csak nyilván, nincsenek csodák. Lövész fegyverek ellen jó eséllyel véd reális harcérintkezésnél, kivéve dedikált pct. ellen, és rajtaütés ellen sincs orvosság, ha lesből/közelről-oldalról meglepnek.
  Ilyen ez a popszakma.
   
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nehéz géppuska is géppuska,csak más kategória.Mint ahogy a nehéz teherautó is teherautó,de egy Ford Tranzit más kategória mint egy Tatra816.Könnyű géppuska/golyószoró(na,ebbe Dudi beleköt) az 5,45/5,56/43M löszereket használja,a (közepes)géppuska 7,62x51/54R lőszereket(a többi kipusztult),nehéz kategória 12,7/14,5.Ha simán géppuskátirnak,az mindig a közepes kategóriát jelenti.
  BTR eleve ugy lett tervezve,hogy a lövészfegyverek,vagyis alapvetően a közepes gp,és a tüzérségi repeszek ellen védjen.Ólcsó,nagy sorozatban gyártható járműnek szánták,és a maga idejében nagyon is jolsikerült darab volt.Sehol nem tudták csúcskategóriás IFVkel felszerelni a teljes gyalogságot.Zsidók még a 80as években is használták a II.vh-s jenki M2 féllánctalpast is lövészszállitásra,meg egy halom egyébb feladatra is.Nyugaton is megvannak a kategóriatársai,pl V150,Ratel,stb.
   
  beta likes this.
 6. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Még teljesen más hadviselési módszerekhez tervezték. Alap esetben egy apc, csak csapatszállító. Nem arra tervezték, hogy a sűrűjében kavirnyáljon, arra ott a BMP, vagy a nyugati IFV-k. A hagyományos támadóék második vonalában, és a szárnyakon, a kisebb ellenállású egységek ellen vonuló gépkocsizó-lövészek állományába volt való. Nem páncélgránatos/gépesített-lövész csapatokhoz.
  Alap esetben a rajta azállított lövészek, szimpla gyalogos lövészként harcoltak, a btr-ek csak oda vitték őket, meg a sérülteket hátra. A fő erők által megtört, kisebb védelmi gócokba tömörült ellenállással szemben simán jól védett volt. Még ma is...
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member


  Rossz az egész rendszerezés.A magyar terminológiában nincs közepes-géppuska csak géppuska van emiatt a géppuska egy nagy halmaz aminek részhalmaza a közepes-géppuska meg a nehéz-géppuska.
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nameghogy az áttörés után (vagyha találnak rést,azon át),szétrajzanak az ellen mögöttes területén,és apritsák az alapvetően teherautókra épülő hadtápot.Nem a járgány hibája,hogy nálunk az IFV feladatkört is ezzel kell megoldani
   
  Telak2 likes this.
 9. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Mondtam,hogy belekötsz:)A világban,de a régebbi magyar terminológiában is van közepes,avagy általános célu géppuska kategoria.Anglománoknak GPMG.Az,hogy a mai harcszabályzat mit ir egy operetthadseregben,a világban elfogadott kategorizálást ez nem fogja felülirni.(az operetthadsereg szintet ne vedd magadra,nem a baka hibála)
  Viszont az,hogy a nagy halmazbol nem határoztad meg a részhalmazt,az igen
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akkor írja le,hogy angolszász rendszerezésben szeretné a választ.Már bocs de magyar emberként alapértelmezetten a magyar terminológiát használom(ha va márpedig van)és ezt feltételezem mindenkiről.Egyébként hogyha megkérsz egy amerikait,hogy mutasson már egy géppuskát akkor akkor a 7,62-est fogja a kezedbe nyomni nem az M2-t vagy az M249-et...Ők is a 7,62-est hívják machinegunnak nem a 12,7-est vagy az 5,56-ost.

  De legyen,én kérek elnézést.
   
  Celebra likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Itthon meg nincs olyan,hogy általános célú vagy közepes géppuska!Csak géppuska van!Nincs olyan szabályzat ahol ilyet bárki leírna,hogy általános célú vagy közepes géppuska!
   
 12. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  és ez mit változtat azon, hogy mi ellen véd a BTR? Az, hogy a hazai terminológiában milyen hiányosságok vannak, nem igazán tartozik most ide. Szimpla szőrszálhasogatás amit csinálsz ezzel.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem hiányos a magyar terminológia!Minek legyen két szavunk valamire ha azt nem indokolja semmi?Minek hívjunk egy 7,62-es géppuskát még közepes géppuskának meg általános célú géppuskának?Miért nem elég ha csak egy neve van?Vagy ha nem elég akkor a hülye angolszászokon miért nem kéred számon,hogy a nehéz-géppuskának csak egy neve van?Vagy ott a könnyű-géppuska:náluk csak egy neve van nálunk meg kettő,akkor melyik is a hiányos szaknyelv?
   
  krisss likes this.
 14. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Minden országban vannak ilyen hiányosságok, itt az a gond, hogy túltolod ezt a dolgot. A kiinduló kérdésre karakterspórolásból pontatlanul válaszolsz, aztán meg le állsz vitázni, ha valaki nem érti mit is akarsz pontosan. De nem akarok kötözködni, csak tudod, sok mezei embernek az 50-es BMG is csak géppuska.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  NEM!Mit nem értesz azon,hogy a géppuska nem egyenlő a nehéz-géppuskávval sehol a világon!Az,hogy ti ezt nem tudjátok az nem baj csak érted...

  A mezei embernek az IFV is tank,innentől legyen tank minden ami lánctalpas meg lőni tud!Ezaz!Beszéljünk hülyeségeket azért mert Mari néni a piacon nem tudja megkülönböztetni az IFV-t a harckocsitól.
   
  fip7, honved, Pocok75 and 1 other person like this.
 16. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  NEM! Fogalmazz pontosan. Ennyi.
  Részemről téma lezárva.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  ...
   
 18. beta

  beta Well-Known Member

  A HTKA nem szakmai fórum, Ilyen elvárásod nem is lehet.

  Másrészt mintha maguk a fogalmak sem lennének eléggé tiszták, egzaktok. A puska például mi is valójában? Ami puskalőszert lő ki? Vannak karabélylőszert használó fegyverek, amiket könnyű géppuskának neveznek és vannak 20mm-es lőszert használó fegyverek, amiket meg rombolópuskáknak neveznek. Ráadásul a 12,7 és 14,5 is inkább minősül puskalőszernek mint gépágyúlőszernek. Vagy feladat szempontjából puska a puska? Akkor karabélylőszertől a gépágyúlőszerig bezárólag vannak puskák. Ez ugyanaz, mint a hadihajók esete. Alapvetően méret (vízkiszorítás) alapján sorolják kategóriába őket, mégis részben a funkció szerint nevezik meg. Ugye vannak romboló méretű fregattok vagy cirkáló méretű rombolók.

  Elhiszem, hogy a nehéz-géppuska a tűzereje miatt sajátos kategória, de hát az elnevezések... A gépágyú is ilyen furcsa kategória. Puskához képest óriási, őhozzá képest meg a harckocsi-löveg óriási. Ráadásul mintha létezne automata - mondjuk 155 mm-es - ágyú is.

  Igen, köszönöm :) Te nyerted a hangszórót :) Ezek alapján nem használhatatlan a BTR-80, mégha megvannak így a maga korlátai is.

  Arra van valami közelítő számítási módszer, hogy hogy lehet a 155mm-es repeszgránátot átváltani lövedékre? Tehát ha pl 50 méterre robban egy ilyen gránát, akkor az olyan, mintha közvetlen közelről ennyi és ennyi mm-es fegyverrel lőnek?

  Sokszor a médiában is egyszerűen csak tanknak neveznek mindent :) De nem is olyan egyszerű a helyzet. Szegény Mari néninek tudnia kéne mi a különbség a páncélozott személyszállító és a gyalogsági harcjármú között és ránézésre különböztesse meg? :) Lehetne amúgy közös nevezőként páncélozott járműveknek nevezni, esetleg páncélosoknak.
   
 19. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  STANAG szabvány rendelkezik a védelemmel kapcsolatban tudtommal arról, h pl. a repeszálló az 6 mm-es acélgolyó 210 m/s-el...több kategóriával.
   
  fip7 and beta like this.
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Igen
  Igen!!!
  Nehézgéppuska lőszer
  Nem. Egyéni fegyver és puskalőszert tüzel.
   

Ezen oldal megosztása