[HUN] Carl Gustaf M4

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 441
25 340
113
Annak idején lett írva a fórumba, ha jól emlékszem, hogy valami 1500 db-ot vettünk. Viszont a riportban több száz darabos tételről beszéltek....
A riportban azt nyilatkozzák:
"...gyakorlatilag minden egyes lövészraj rendelkezni fog egy ilyen eszközzel (CG M4-el)"
majd később:
"...hamarosan a gyalogsági harcjárművek beszerzésére is sor fog kerülni, ezeknek az eszközöknek a lövészrajokban lesz helyük ... és ebben a páncélozott harcjárműben kerül elhelyezésre ez is..."

Szóval lövészrajok száma egyenlő gyalogsági harcjárművek száma egyenlő CG darabszám?:rolleyes:

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
A riportban azt nyilatkozzák:
"...gyakorlatilag minden egyes lövészraj rendelkezni fog egy ilyen eszközzel (CG M4-el)"
majd később:
"...hamarosan a gyalogsági harcjárművek beszerzésére is sor fog kerülni, ezeknek az eszközöknek a lövészrajokban lesz helyük ... és ebben a páncélozott harcjárműben kerül elhelyezésre ez is..."

Szóval lövészrajok száma egyenlő gyalogsági harcjárművek száma egyenlő CG darabszám?:rolleyes:
Annyira amennyire minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár! :p:D
Nézd meg a PZH2000-es topicot. Ott írtam is, hogy elég érdekes dolgok vannak abba az önjáró lövegben. Pl. volt benne egy páncéltörő Panzerfaust is.
Pl. a felderítő alegységek is fognak kapni CG4-et. De a tartalékosoknak is előbb utóbb rendelkezésére kell bocsájtani, meg zárolni is kell belőle.

• Tetszik
Reactions: Loken

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 579
8 447
113
Annyira amennyire minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár! :p:D
Nézd meg a PZH2000-es topicot. Ott írtam is, hogy elég érdekes dolgok vannak abba az önjáró lövegben. Pl. volt benne egy páncéltörő Panzerfaust is.
Pl. a felderítő alegységek is fognak kapni CG4-et. De a tartalékosoknak is előbb utóbb rendelkezésére kell bocsájtani, meg zárolni is kell belőle.
Szerintem a tartalékosok nem fognak kapni cg4-et. Esetleg ha talán a távoli jövőben. Max majd talán a műveleti tartalékosok. Feltéve ha nem "nyugdijas" az állomány.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
A lőszer árak az USA nak $500 - $3.000 között mozognak.
A $3.000 a leg fejlettebb kettős robbanófejű HEAT 751.
Szerintem nekünk - még NER adóval együtt is - az egyik leg olcsóbb fegyver rendszer lesz...
Az a baj, hogy sok kicsi sokra megy.
A magyar kiképzési rendszernek az az alapja, hogy a raj fegyverei közül mindenkinek mindennel kell tudnia lőni.
Namost ez azt jelenti, hogy minimum minden egyes lövésznek el kell pukkantania ilyenből vagy 3-4-5db-ot. A dedikált kezelőknek meg többet. (Ezekről kriss-ék tudnak majd nyilatkozni) Hja és visszatérően.
Még, ha a legolcsóbbal is lövöldözünk - gondolom az az oktató lövedék -, akkor is komoly összeg fog kijönni.
Az kétségtelen, hogy ennek ellenére az egyik leghatékonyabb része lehet a MH-nek.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Az a baj, hogy sok kicsi sokra megy.
A magyar kiképzési rendszernek az az alapja, hogy a raj fegyverei közül mindenkinek mindennel kell tudnia lőni.
Namost ez azt jelenti, hogy minimum minden egyes lövésznek el kell pukkantania ilyenből vagy 3-4-5db-ot. A dedikált kezelőknek meg többet. (Ezekről kriss-ék tudnak majd nyilatkozni) Hja és visszatérően.
Még, ha a legolcsóbbal is lövöldözünk - gondolom az az oktató lövedék -, akkor is komoly összeg fog kijönni.
Az kétségtelen, hogy ennek ellenére az egyik leghatékonyabb része lehet a MH-nek.
A gyakorlólszere 9milis lövedéket használ egy lényegében betétcsőként funkcionáló gyakorló"gránátbol".Az elég olcsó,hogy serényen durrogtathassák.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
A gyakorlólszere 9milis lövedéket használ egy lényegében betétcsőként funkcionáló gyakorló"gránátbol".Az elég olcsó,hogy serényen durrogtathassák.
Azt én értem, de ha csak azzal bohóckodsz, attól még nem tanulod meg kezelni.
Életem egyik legnagyobb élménye volt az a 3 gyakorló (értsd dummy fejjel szerelt) RPG amit annak idején elpukkantottam. De nem hinném, hogy ezzel is elértem azt a szintet, hogy egy jóérzésű hadsereg rám bízzon egy RPG-7-est. :p:D
(Én sosem lőttem 9mm-es gyakorlót)
Pl. az RPG-t szeles időben pont az ösztöneiddel - és a hagyományos balisztikus fegyverekkel - ellentétben kell irányozni. ;)

• Tetszik
Reactions: bel
M

molnibalage

Guest
Azt én értem, de ha csak azzal bohóckodsz, attól még nem tanulod meg kezelni.
Életem egyik legnagyobb élménye volt az a 3 gyakorló (értsd dummy fejjel szerelt) RPG amit annak idején elpukkantottam. De nem hinném, hogy ezzel is elértem azt a szintet, hogy egy jóérzésű hadsereg rám bízzon egy RPG-7-est. :p:D
(Én sosem lőttem 9mm-es gyakorlót)
Pl. az RPG-t szeles időben pont az ösztöneiddel - és a hagyományos balisztikus fegyverekkel - ellentétben kell irányozni. ;)
Gondolod te. Van ez meg a szimulátor. Mondjuk úgy, hogy az RPG-hez képest ez akkora váltás, mint abakusztól egy PC-re váltani.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 359
86 429
113
Gondolod te. Van ez meg a szimulátor. Mondjuk úgy, hogy az RPG-hez képest ez akkora váltás, mint abakusztól egy PC-re váltani.

A normál gránáttal és nem a szuper optikával azért közel sem.Nem csak mindent tudó optikával kell megtanulni lőni!Sőt amíg az egyszerű red dottal nem megy nem is szabad továbbengedni y kezelőt.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
A normál gránáttal és nem a szuper optikával azért közel sem.Nem csak mindent tudó optikával kell megtanulni lőni!Sőt amíg az egyszerű red dottal nem megy nem is szabad továbbengedni y kezelőt.
Annál is inkább, mert ez nem azonos dolog az RPG-vel. Gondolom nem véletlenül van korlátozva a napi lövések száma... :)

T

Törölt tag

Guest
Csak érdekességnek…
Elég rossz és kicsi a kép de látszik hogy az Aimpoint FCS12-re is lehet NVD-t tenni (meg lehet gázállarcban is használni)
carlgustaff.jpg

az NVD típusát nem tudom kitalálni…

Egy hosszabb videó - sok jó közelivel - ahol M3-mal, teleszkópos irányzékkal, a 84 mm-es TPT 141-es valamint a 7,62-es 553B gyakorló lőszerekkel lőnek
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Luthero

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
7 958
22 843
113
Off
üDv!
Ott voltam az éleslövészeten vagyis halottam pár száz méterről!
A Csepelek amiket kivittek volt olyan közöttük amiben 40!!!km volt és elindult amikor megpróbálták!
3db vittek ki 2őn szőrös volt még a gumi....pedig volt ott DAC amin realisztikusabb lett volna gyakorolni....
Ez durva. Ennyire nem lehet hulye senki sem. :hadonaszos:
On

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 691
15 229
113
Szerinted... fotel huszár

Létezett és még rendszerben is van a PGO-7 típusú optika 2.5x nagyítású ami éjjellátó is egyben ami az RPG-7 és AK-47IF re szerelhető.

Az első 5-6 lövésnél senki sem találta el a Csepeleket pedig optikával tüzeltek...

Milyen távolságra voltak a Csepelek?

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
117
287
63
Kiskörösön voltam baka,95-ben ez volt az egyetlen vv ezred(laktanya)az országban volt dolgom fmg csepelel, soha nem lehetet azt fával fűteni és negyedévente az 1 hetes kitelepüléseken az volt a zuhanyzósátor,volt melegvíz (télen is),normális nyomás (nem permetező) és mindenkinek jutott :) jobb volt ilyen szempontbol mint a laktanyában ahol széntűzelésű kazán volt 200 emberre amiből jó ha 50 tudott melegvízben fürdeni. Nyáron szinte nem is volt a laktanyában a fmg csepel mert mentek kitelepültek nyáritáborokba fürdőnek. Ja és az egyik majdnem megjárta koszovót mert a jenkiknek bedöglött a saját rendszerük és segítséget kértek a MH-től ,ment egy csepel, már a gyülekezési körletben és osztották a golyóállómellényeket amikor kiderült 1,már megoldva a probléma2 a sorállományú sofőr nem mehet küldetésbe :D