[HUN] CZ BREN 2

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 631
20 529
113
AK-t használnak mindenhol.Nem 2 perces folyamat rendszerbeállítani egy új gépkarabélyt.Pl amíg nincs elég lőszer raktáron addig el sem kezdik a kiképzést rájuk.

Alkalmazásba fotókon, videókon, akkor ezek szerint csak nálatok van a CZ. Máshol csak díszelgéshez, ünnepségekhez, használják egyenlőre. Na, ami késik nem múlik.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
Van némi igazad. Ugyanakkor, valamennyi régi céget, ha megmarad, mára teljesen korszerű technológiával kellene felszerelni, a mai kor követelményeinek megfelelően. Az a csőkovácsoló, amit említettél, nem biztos hogy mára a legkorszerűbb technológia. Feltehetően, ha gyártunk csövet, annál korszerűbb gyártási technológia érkezik a csehektől majd, erre a feladatra.
CNC rendszer gépsor,ami nem véletlenűl működik ma is a szerbeknél.Persze az akkori vezérlő elektronika ma már elavult.De maga a gépsor nem.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 556
24 450
113
Bren 2

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

T

Törölt tag

Guest
Aki a Balaton északi partján lakik az ma délelőtt figyelgessen az égre délelőtt ha van rá ideje.
Látom Dudi, hogy pár napja toljátok a gyakorlatokat, és a képekből az jön le, hogy nálatok nem AR-15-ösök vannak, hanem a Bren-ek.
Mik a tapasztalatok a Brenekkel? Lövészeti, kezelhetőségi, stb.
Kicsit bővebben gondoltam annál, hogy "jó", meg "tök jó".
Azt gondolom hogy ez talán nem titkos infó. Még ha a negatívumokat úgy is lehet csak esetleg megemlíteni, mint hogy "vannak". :rolleyes::p
(bár a ismeretlen eredetű rozsdásodásról már kerültek ki infók, úgyhogy esetleg más kényelmetlenségek sem biztos hogy gondot jelenthetnek)
Gondolom kicsit nagyobb a használati tapasztalat nálatok, mint amit a fejlesztési topicban megtudhattunk a toborzásra díszletnek kiállított tartalékosoktól.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 438
86 583
113
Látom Dudi, hogy pár napja toljátok a gyakorlatokat, és a képekből az jön le, hogy nálatok nem AR-15-ösök vannak, hanem a Bren-ek.
Mik a tapasztalatok a Brenekkel? Lövészeti, kezelhetőségi, stb.
Kicsit bővebben gondoltam annál, hogy "jó", meg "tök jó".
Azt gondolom hogy ez talán nem titkos infó. Még ha a negatívumokat úgy is lehet csak esetleg megemlíteni, mint hogy "vannak". :rolleyes::p
(bár a ismeretlen eredetű rozsdásodásról már kerültek ki infók, úgyhogy esetleg más kényelmetlenségek sem biztos hogy gondot jelenthetnek)
Gondolom kicsit nagyobb a használati tapasztalat nálatok, mint amit a fejlesztési topicban megtudhattunk a toborzásra díszletnek kiállított tartalékosoktól.

Nagyon tök jó.;)

Én szeretem,sokan nem bíznak benne mert nem acél+fa hanem alu+műanyag.Kicsit olyan mint az amcsiknál amikor az M16-ot rendszeresítették.Idő kell amíg kialakul a bizalom.Egyébként mi sem használjuk olyan marha régóta.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Bren 2

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ennél rosszabbul és idegesítőbben vágott videót én még nem láttam. Az már csak hab a tortán hogy ahhoz képest hogy a BREN-ről kellene szólnia, a videó legalább 2/3-ban egy szó sem esik a típusról, hanem össze-vissza megy a szövegelés XM8-ról, SCAR-ról, meg hogy régi az AR 15 de csomó kiegészítő van hozzááá…. EZ KI A JÓ ISTENT ÉRDEKEL?

Nem bírtam végig nézni, láncbaltával kellene lecsapni tőből a kezeit annak is, aki vágta.

• Tetszik
Reactions: krisss and tonyo
T

Törölt tag

Guest
Nagyon tök jó.;)

Én szeretem,sokan nem bíznak benne mert nem acél+fa hanem alu+műanyag.Kicsit olyan mint az amcsiknál amikor az M16-ot rendszeresítették.Idő kell amíg kialakul a bizalom.Egyébként mi sem használjuk olyan marha régóta.
Ez a "sokan nem bíznak benne", ezt úgy értsem hogy a kartársak a században, vagy úgy általában a MH keretein belül?

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Mert az öregek keményebbek :p!

Olyan puskával ami folyamatosan arconbasz vagy letépi a válladat nem lehet szerintem túl sok jó lövést leadni. Egyszerűen hamar fájni kezdesz és elfáradsz, meg az köt le hogy vajon mekkorát fog ütni. A fegyvert többnyire csak cipelik, ha abban elfáradsz, lőni sem fogsz jól vele meg fáradt vagy. Egy nehéz, hosszú fegyverrel jól lehet lőni - egy lőtéren. Ott nem kell előtte órákig cipelni és nem akad bele minden bokorba. Szerintem olyan 3 kiló körül van az a max, amit még relatív kényelmesen lehet cipelni mielőtt használnád.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 534
52 801
113
Olyan puskával ami folyamatosan arconbasz vagy letépi a válladat nem lehet szerintem túl sok jó lövést leadni. Egyszerűen hamar fájni kezdesz és elfáradsz, meg az köt le hogy vajon mekkorát fog ütni. A fegyvert többnyire csak cipelik, ha abban elfáradsz, lőni sem fogsz jól vele meg fáradt vagy. Egy nehéz, hosszú fegyverrel jól lehet lőni - egy lőtéren. Ott nem kell előtte órákig cipelni és nem akad bele minden bokorba. Szerintem olyan 3 kiló körül van az a max, amit még relatív kényelmesen lehet cipelni mielőtt használnád.

Minden bántás nélkül, volt azért már olyan ember a történelemben nem kevés, aki tudott harctéren nem csak lőtéri körülmények közt jó lövést leadni többet is, nem hogy köztes lőszerrel 3kg-nál nagyobb tömegű karabéllyal, de még olyanok is akik puskalőszert használtak pl. FN FAL-al, G3-al, M14-el.

Ebbe az irányba elmozdulva persze könnyebb, hogy műanyagból van a fegyver nagy része, alig van ezekhez képest visszarúgás, könnyű a lőszer logisztikája etc. Nyilván ez a jelen, pláne a jövő a rengeteg egyéb kiegészítő további súlya miatt.

• Tetszik
Reactions: krisss

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Mindenki azzal harcol amit adnak neki. Ezzel az erővel a gyalogsági ásóval a toronykoszorú alá segített tányéraknánál nem is kell tovább gondolkodni a páncélelhárításban. ;)

Az AK meg azért már erősen 40-es évek. Bőven használható az eredeti célra, csak van nála jobb.

Nem azt mondtam hogy lehetetlen vagy teljesen alkalmatlan, csak hogy szerintem mik az ideális gyalogsági kézifegyver tulajdonságai. Amit egyébként a Bren nagyjából le is fed (papírforma szerint, nem lőttem vele).

Nagyjából ezért nem hiszek az új csodalőszerekben sem. Könnyű, erős, kontrollálható, kompakt - ebből nem lehet mindet kiválasztani.

• Tetszik
Reactions: alfa74
T

Törölt tag

Guest
Én azért nagyon reménykedtem benne, hogy a leghosszabb csövű (14") lesz a Bren 2-ből alapfegyverként rendszeresítve. (ha jól hallom, ez nagyjából bejött), mert a 2 kisebbik verziónak nem sok értelmét látom, hacsak nem jármű kezelőszemélyzetnek.
A CZ katalógusát átböngészve pedig elmondanám, hogy az akkor még nem, de ma már létező CZ807-ből a 16"-os lenne szerintem az ideális alap lőfegyver - szigorúan csak a paraméterei alapján.
Az rendelkezik a Bren 2 BR csőhosszával, és mégis több mint fél kilóval könnyebb.
DE ha nekem választanom kellene a CZ kínálatából személyes fegyvernek harctérre, akkor egyértelműen a BR-t választanám.
A puskalőszerrel nekem nem volt bajom, pedig először nagyon fostam az SZVD-től. Aztán nagy barátságba kerültem vele.
Én nem tudom, de én utáltam még a rövid sorozatot is használni az AK-n. A PKM meg a halálom volt! Egyszerűen túlságosan pazarlónak éreztem, és valahogy viszolyogtam tőle. Az az egyetlen jó dolog volt benne, hogy ugyan az a lőszere, mint az SZVD-nek.
A PKM-hez - a lövészetre - meg túl sokat hoztak ki, és a tiszteknek nem volt kedvük papírozni az el nem használt lőszert. Hát muszáj volt elpukkantani az összeset.
Valahogy mindenki "darálni" akart a PKM-mel, de azért 35-40db-ot sikerült "megmentenem" a lőszerből. :rolleyes:
A végén még rám kellett várni, hogy végezzek az utolsó tárral. :)
De azért elmondhatom, hogy simán kezelhető még annak a visszarúgása is. Még akár "viszonylag" sok lövés egymás utáni leadása esetén is. Mondjuk hosszútávon nem kellett cipelni, de az AK súlyától nincs komoly eltérése (azt meg hurcoltuk). Bren 2 BR meg majd fél kilóval könnyebb.
Szóval nagyon kíváncsi leszek, hogy használni fogjuk-e (Mármint a MH) a BR-t, és főleg, hogy mire.

• Tetszik
Reactions: Negan