Olyan puskával ami folyamatosan arconbasz vagy letépi a válladat nem lehet szerintem túl sok jó lövést leadni. Egyszerűen hamar fájni kezdesz és elfáradsz, meg az köt le hogy vajon mekkorát fog ütni. A fegyvert többnyire csak cipelik, ha abban elfáradsz, lőni sem fogsz jól vele meg fáradt vagy. Egy nehéz, hosszú fegyverrel jól lehet lőni - egy lőtéren. Ott nem kell előtte órákig cipelni és nem akad bele minden bokorba. Szerintem olyan 3 kiló körül van az a max, amit még relatív kényelmesen lehet cipelni mielőtt használnád.
Én azért nagyon reménykedtem benne, hogy a leghosszabb csövű (14") lesz a Bren 2-ből alapfegyverként rendszeresítve. (ha jól hallom, ez nagyjából bejött), mert a 2 kisebbik verziónak nem sok értelmét látom, hacsak nem jármű kezelőszemélyzetnek.
A CZ katalógusát átböngészve pedig elmondanám, hogy az akkor még nem, de ma már létező CZ807-ből a 16"-os lenne szerintem az ideális alap lőfegyver - szigorúan csak a paraméterei alapján.
Az rendelkezik a Bren 2 BR csőhosszával, és mégis több mint fél kilóval könnyebb.
DE ha nekem választanom kellene a CZ kínálatából személyes fegyvernek harctérre, akkor egyértelműen a BR-t választanám.
A puskalőszerrel nekem nem volt bajom, pedig először nagyon fostam az SZVD-től. Aztán nagy barátságba kerültem vele.
Én nem tudom, de én utáltam még a rövid sorozatot is használni az AK-n. A PKM meg a halálom volt! Egyszerűen túlságosan pazarlónak éreztem, és valahogy viszolyogtam tőle. Az az egyetlen jó dolog volt benne, hogy ugyan az a lőszere, mint az SZVD-nek.
A PKM-hez - a lövészetre - meg túl sokat hoztak ki, és a tiszteknek nem volt kedvük papírozni az el nem használt lőszert. Hát muszáj volt elpukkantani az összeset.
Valahogy mindenki "darálni" akart a PKM-mel, de azért 35-40db-ot sikerült "megmentenem" a lőszerből.
A végén még rám kellett várni, hogy végezzek az utolsó tárral.
De azért elmondhatom, hogy simán kezelhető még annak a visszarúgása is. Még akár "viszonylag" sok lövés egymás utáni leadása esetén is. Mondjuk hosszútávon nem kellett cipelni, de az AK súlyától nincs komoly eltérése (azt meg hurcoltuk). Bren 2 BR meg majd fél kilóval könnyebb.
Szóval nagyon kíváncsi leszek, hogy használni fogjuk-e (Mármint a MH) a BR-t, és főleg, hogy mire.