Kik ellen használnád ezt a légiszállitású tüzérséget?Merthogy egy aknavetőbemérő radar beméri 30km-röl,vagyis lőtávján kivűlről.Vagyis...Valamit nagyon félreértettél.
A helikopteres megoldást csak hivatásosok csinálnák, alapos gyakorlattal. És azok sem kizárólagosan. Mondjuk egy létrehozandó tüzér ezred egyik osztálya lehetne helikopteres szállítású. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben, ha kilépnek a laktanyakapun, akkor azt csak levegőben teszik. Ennek az osztálynak szépen ki lehet osztani a Gidránokat, meg mellé logisztikai járműnek a MAN-okat. De a tüzérosztály egyik ütege folyamatosa gyakorolná a helikopteres szállítást. Ezzel egy gyorsreagálású erőt lehet képezni, amelyiket pillanatok alatt lehet átcsoportosítani a harci helyzetnek megfelelően.
Alapvetően a most berendelt helikoptereink nem dedikált helikopterek. Azaz a harctéren általános támogatói feladatokat fognak ellátni. Elsősorban a KRD lesz a fő alkalmazójuk, de ez nem zárja ki más egységek harctéri támogatását sem. A H145M-ek pl. Nem csak tűztámogatásra lesznek használva, hanem harctéri koordinációs feladatokra, sürgős esetekben sebesült szállításra, de legfőképpen logisztikai feladatokra. Konkrétan lőszert, és utánpótlást fognak hurcolni.
Nem ők lesznek a fő szállítói pillér, de a "lyukak betömésére" teljesen ideálisak.
Szinte biztos vagyok abban is, hogy nem ezek lesznek a végleges számok helikopterből sem. Sőt én még az ék felségjelű Chinook terveit sem tenném el nagyon mélyre a fiókba....
Pilótát mindenesetre bőven fogunk képezni, hogy akár folyamatosan (minimális karbantartással) is a levegőbe legyenek a gépek.
Azért vannak a tüzér tisztek a tűzszakaszban, az ütegnél, hogy leszervezzék a szállítast. De tudtommal az amerikaiaknál erre van külön beosztás is.
A procedúrát különben békeidőben véresre lehet gyakorolni.
Egy tüzér üteg 3 tűzszakasza szerintem simán beosztható úgy, hogy az egyik felkészül a tüzelésre (lemálház, felveszi az alapirányt, előkészíti a lőszert), a másik készenlétben várja a céladatokat, amit a központtól kap meg. A 3. pedig tüzel, és egyből pakol. Mire elkészül, már jöhetnek is a helikopterek, és szállítják is.
Az az érdekes még a 105-össel kapcsolatban, hogy a lövedéke elvileg nehezebben érzékelhető, mint a 155-ösé, vagy a 120-as aknavetőé.
A legmodernebb radarok a 120-as gránátot kevesebb, mint 50km-ről képesek érzékelni. A 105-öst meg szerintem még közelebbről (ez csak tipp). Szóval szerintem a 105-ös lövegek lövés alapján radarral nehezebben felderíthetőek. Meg a CRAM is nehezebben kapja le, mint egy lassú 120-as gránátot.
Modern manővererők ellen necces a dolog.Klasszikus mélységi légideszant műveletekhez komolyabb légiszállitó kapacitás kell,és biztos légi uralom,meg teljesen kiiktatott ellenséges légvédelem.Aszimetrikus háborúban honi védelmi helyzetben meg felesleges.Még a különben gyér fegyverzetű H225M is képes 2db Hydra csőköteget vinni,ami 2x19db,egyenként kb pont 105milis gránátnak megfelelő rakétát jelent.Egy szakasz-század erejű dzsihádmobilos banda ellen elég.
Szóval,minek?