[HUN] Egyéb használt eszközök beszerzése és/vagy felújítása, átalakítása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
Kiváló célpontokat építettél az ukrajnai tapasztalatok alapján.. Már csak meg kell várni, amig nyüzsög a sok tarcsis és oda kell irányítani néhány kazettás lőszert (akár bomba, akár rakéta stb). Bár be lettek elvileg nemzetközileg tiltva, de se az USA sem az Oroszok nem írták alá..
igen valószínű hogy ezzel kezdik 0. kör esetében és nem a légvédelem darálásáva....
Tarcsis ilyenkor már nincs a laktanyába max pár db kiképezni vagy logisztikázni . mindenesetre elenyésző szám.

mégis melyik szomszédunk képes kecskemétre légicsapást mérni a haború elején? és az miért a 0. körös sorozott mozgósított állomány kiiktatására használja és miért nem a kecskeméti reptér ellen?

és hogy épp románia hogy mér csapást győrre ?

ÉRTED te miről van szó 0. kör. megelőző védelmi helyzet ? és igen pont ez a szétszórás egyébként mert ez alapból több tucat célpont. közel 100. (abból is sokadrangú a háború ezen szakaszában/konfliktus még csak)
szerintem nem olvastál elég figyelmesen.
járási székhelyeket beleszámítva meg hajj jajj mennyi céélpont is és milyen rangúak. no és a nyáritáborok?

hány vadászgépet érnek meg neked??? komolyan
(mocskos leszek nekem 15-20 embert megér 1 csúcsszuper vadászgép ami erre képes ez esetbe. 15ös szorzó 1 pilóta és egy vadászgép +az egyébb pod és fegyverzet.)) De mocsokos leszek. ilyen eset ez esetben nem áll fent.) pláne hogy a 15-20 még csak nem is biztos veszzteség.

• Tetszik
Reactions: Giskard and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
arról nem is beszélve hogy félig képzett emberek (a képzetjebbjét ilyenkor már lecsapják) de a maradék morálisan vad lessz gyűlölni fogja a mocskokat.
még a bevetés elött bosszúvágy fogja hajtani.

• Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
és hány száz célpont országszerte ha a védelmi bizottságok által felajánlott objektumokat is ideveszem. ami a 0 kör alatt el kell készüljön az átadás átvétel és feltöltés anyaggal. mire az 1 kör érkezik (az veszi ugyanis igénybe.)????

akkor így mennyi az annyi?
alaapból békébe 3 hely a megyszékhejen és 4-5-6 további a járásokba. ahol valószínűleg lőszer és üzemanyag is van... hány terület is van 19 megye +bp+buda+pest ?
olvasd el újra @kelepisti szerintem (és ezek a célpontok köztt milyen is az átfedés)?

• Tetszik

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 088
9 042
113
és hány száz célpont országszerte ha a védelmi bizottságok által felajánlott objektumokat is ideveszem. ami a 0 kör alatt el kell készüljön az átadás átvétel és feltöltés anyaggal. mire az 1 kör érkezik (az veszi ugyanis igénybe.)????

akkor így mennyi az annyi?
alaapból békébe 3 hely a megyszékhejen és 4-5-6 további a járásokba. ahol valószínűleg lőszer és üzemanyag is van... hány terület is van 19 megye +bp+buda+pest ?
olvasd el újra @kelepisti szerintem (és ezek a célpontok köztt milyen is az átfedés)?

Nem akarok marhaságot játszani, hogy NATO-n belül nálunk törne ki éppen valami.. De ha csak a Román ATACMS-ra gondolok, vagy inkább egy csomó öngyilkos filléres drónba, akkor máshogy néz ki a helyzet.

Egyébként pedig egy hadsereg alkalmazásának sokkal több előrejelzése van. 1. összekovácsoló hadgyakorlatok, 2. tartalékosok behívása, gyakorlatok vége, karbantartás, elég tartalék képzése (fogyóeszközök, pld. lőszer, üzemanyag stb. azért pld. ATGM-ből MANPADS-ból, légibombából stb. feltankolsz.. A csapatok szétbontakozása. Az energia áramlás.. (a 70-es években, nincs még nagyon digit technika. De, ha pld. felgyorsítottak egy videomagnót, akkor látták, hogy gépkocsit, MBT-k stb. hova igyekeztek, honnan van az "álcázott üa. raktár, lőszerraktár stb. Manapság meg minden energiát használ, van infratechika stb.

Ha nagy nagyhatalomról van szó, már egy középhatalomnak is fel kell készülnie, és ezt nem tudja már semmivel álcázni..

• Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
http://www.govsales.co.uk/index.php/armoured-vehicles/armoured-cars?pagesize=100 van itt cucc még mindnig nem fogytak el 23 páncélozott pinzgauer
és csomo páncélozott LRover

https://tanks-alot.co.uk/product/gvozdika-2s1/ 8 gvozgyika 1 be pótalkatrészekkel tartalékjárművekkel

ezek meg aknaszóró ufok jók lennének nem drágák akna is biztos van hozzá dögivel.
FVk viszont fogynak (szerintem lessz egy angol csomag belőllük.) legalább 100 eltünt a kínálatból) ALVIS ok.

• Tetszik

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Én a fellángolásokban nem hiszek, illetve ezek csak felszínes dolgok. Az, hogy akkor jutott egy olyan pontra a dolog, illetve az újdonság hatása, az tényszerű. Aztán mint minden ez a csoda is három napig tartott. Ha megfigyeled egyre kevesebb figyelem, egyre kevesebb extázis kísérte, kíséri az újabb és újabb bejelentéseket. Még ""szakértői"" körökben is. Aztán a folyamat eljutott egy olyan fázisba, ahol a szabad bölcsészeket meghazudtoló filozofálást át kellett engedni a gyártási folyamat szürke realitásának, ami soha se nem gyors, se nem látványos. Majd a vége, esetleg; de az sem feltétlenül. Sőt, ugye a legtöbb dolog már valamilyen formában itt van, folyik a kiképzés a tesztelés, a nyúzás. Már a sorozatgyártás produktuma sem lesz katartikus élmény.

Hogy miként alakult a világ menete. Egyrészt 8 éve folyamatosan fel lehetett tenni a kérdést, hogy "Jól van ez így? Hány álmatlan éjszakát okoztál Te a Kardoskútiaknak?" A gyújtogatások mindig álmatlan éjszakákat okoznak. Csak nem tudjuk és nem tudtuk, hogy az a bizonyos visszakézből-parasztlengő mikor csattan el. Hát így voltunk mi is és mások is ezzel az egésszel. Nem vigasztaló, de más sem volt felkészülve rá. De ennek mélyebb boncolgatásától tekintsünk el, mert az a faramuci helyzet állna elő, hogy nem én rakom ki a macskát dolgát végezni, hanem a Macska rakna ki engem az ukrán téma önnönmaga medréből történő kifolyatásáért.

A miért nem vettünk használt technikát egy irodalmi közhellyel ütném fel: "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." - mondja Antoine de Saint-Exupéry De ezt azzal kiegészíteném, hogy a történelmi tapasztalatok is egyfajta látást biztosítanak az embernek. Például mit? Azt, hogy veszünk használt dolgokat akkor egyrészt képesek lennénk ezzel megnyugodni, a feladat ki lett pipálva, a képesség megvan, lehet nyugodtan aludni. Szóval beleragadtunk volna. Holott ez nem feltétlen lenne igaz.
De fel kell tenni azt a kérdést, hogy tudtunk volna-é párhuzamosan egy használt-technikai beszerzést végigvinni? De nem csak beszerezni kell, hanem valahogy egy rendszerbe integrálni, kiképezni... lett e volna rá elég anyagi forrás és emberi erőforrás? Valóban annyival előrébb lettünk volna egy jelentős mennyiségű használt technika beszerzésével? Hány évet nyertünk volna a rendszerbe állításával? 2-3-4? És nem okozott volna több kárt, mint hasznot? Egyáltalán, volt valahol mennyiségileg annyi és olyan használt-technika, amit meg tudtunk volna venni és azzal mindazt megelőlegezzük, amit az újjal fel kívánunk építeni?

Fel kell tenni a kérdést, hogy mi a realitás. Valóban fenn tudunk tartania tervezettnél jelentősebb haderőt? Tudjuk finanszírozni? Tudnánk megfelelő mennyiségű és minőségű állománnyal feltölteni a szükséges posztokat?
A használt technika alatt ne M113-asokat vízionálj.
Hanem mondjuk M777-et. Vagy AH-1Z-t. Vagy használt svéd Gripen C-t. Esetleg egy Fuchs-ot.
Olyan gondosan megválogatott technikai eszközöket, amelyekben van még több évtizedes perspektíva, és fejlesztési potenciál. És nem fogja a Honvédség magát megszívatni a logisztikai oldalon.
Vagy akkor sem veszítenek a használati értékükből, ha 5-10 év használat után egy jobb típus érkezése esetén szépen egy raktárban letárolásra kerülnek. Ez utóbbira egy M777 kiválló példa. Enni nem kér. A lőszere ugyan az, mint egy jódarabig bárminek, amire magyar ék kerül és tüzérségnél kell keresni a tartalomjegyzékben.
Volt is egy csomó! A Marinestől annyi szabadult fel, hogy nem is kellett volna az összes.
Ez most inkább ment az ukránoknak... :(

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
Az volt az ígéret (vagy legalábbis én - meg itt még páran - így értelmeztük), hogy most másképp állunk a dologhoz, nem úgy, hogy a PM kipipálja sorban az itemeket.
Hitéleti kérdésekkel is szívesen foglalkozom, de nem a HTKA rövidítése nem az, hogy Helvét Teológiai Kerekasztal.

Szerinted az a Gipsz Jakab, aki 2016-tól, szinte napjainkig komoly döntéshelyzetben volt/van, az nem ugyan az a Gipsz Jakab, aki nagy eséllyel egy honvédségi leépítésben vett rész? Nem az a Gipsz Jakab, aki abban a honvédségi kultúrkörben szocializálódott. És akkor még nem is azt mondom, hogy ehhez tapsikolt, csak 'ott volt'. Aztán meg valamiért mindig előre ment. Nyilván azért mert nagyon kritizálta a rendszert. Persze, láthatóan úgy tűnik elindult egy szemléletváltás, egy fiatalítás, de szerinted milyen szervezet az, ahol a magasabb beosztásokban megszüntetsz százas nagyságrendben, százalékosan kimutatható arányú állásokat és észre sem veszed?

Most meg az van, hogy minden megrendeltünk, ennyi kellett, mi kéne még, toronyóra lánccal?
Oké, és ezek itt vannak? Minden? Mi a francot akarunk, mikor a; még ezen beszerzések teljes beérkezése sincs még a fasorba sem b; még az is kérdéses, hogy ezekre lesz megfelelő számú állomány.

Meg azért nem tudom, nem olyan megugorhatatlan, hogy ha itt van a gyártás, akkor még X plussz darabot megrendelünk hozzá -ha a keret engedi.

Most tényleg a teljesség igénye nélkül, de miért nem hoztunk el egy zl-nyi a4-et (amit majdan felpimpelhetnénk Zegerszegen)? Látjuk, hogy volt, a csehszlovákok most kapnak 30-at, az ukránok 100-at.
Mert más venni és más kapni. Egyáltalán, eladó volt? Megérte volna megvenni? És talán az is benne van a pakliban, hogy mi nem valamit akarunk "pimpelgetni", hanem eleve olyat akarunk venni, ami pimpelgetése helyett másra is tudunk költeni.

az ellenfeleink (legfőképpen pedig ellenségeink!) nem teszik meg azt a szívességet, hogy ők is csak bambulnak.
Nem tűnt még fel Neked, hogy nincsenek ellenségeink, csak szövetségeseink? :)

abba bele kell adni mindent
Nem, csak nem kell hisztirohamot kapni azért, mert mások -akik ráadásul döntéshozatali pozícióban vannak- másként gondolják. És nem bedurculni, hogy 'akkó nem is kell'. Mert kb. most ez zajlik a fórumon, nem csak Te, többek részéről.

Sok minden lehet csinálni kevéssé hatékonyan - még kielégítő mértékben -, aminek nem lesz legalábbis súlyos (értsd: helyrehozhatatlan) következménye, de a háború, nos, az pont nem tartozik ezek közé.
Mi a nem hatékony? Mert ha mindenhonnan mindent összevásárolunk -és hozzá a szükséges dolgokat készletezzük, kiképzünk rá etc.- az már hatékony? Mitől?
Miért is kellene az örök visszatérő M777-t venni? Nem lehet, hogy igazából lenne több D-20 is, csak minek előszedni, ha nincs rá több tüzér? (Csak egy felvetés.)

Ezt nem is értem, hogy minek. Még az oroszok is elég korlátozva használják ezt a képességüket. De örök vita, hogy egyáltalán kellene-e.
Ja, mint ha nekünk nem lenne ott a BTR. Nem tudom, hogy mitől lenne jó, még egy öreg valami. Mert gondolom, hogy nem azokat adták volna el, amik újabbak.

Vagy akkor sem veszítenek a használati értékükből, ha 5-10 év használat után egy jobb típus érkezése esetén szépen egy raktárban letárolásra kerülnek.
Érted ezalatt, hogy ki lennének baszva a placcra? Vagy hirtelen kinőttek a földből a fedett honvédségi járműtárolásra alkalmas raktárak? Ja, azt is építeni kell.
Akkor vezessük le:
Tehát megveszünk valamit, amit 5, jó esetben 10 évig működtetünk; aminek esélyes, hogy már eleve egy nagyobb karbantartás kellene. Azután 10 év múlva meg már megint jöhet a nagy karbantartás; megvesszük hozzá az alkatrészeket, meg a fegyverrendszereket -ha nem épp olyat használunk, rendszeresítjük, kiképzünk rá (végülis csak eltelik az idő fele, harmada), mire harcra kész lenne, majd 2-7 évig használjuk, amíg megépítjük a raktárakat neki -ami nyilván nem kerül pénzbe) és betesszük oda, hogy mire esetleg szükség lenne rá, legalább 50 éves legyen és megkérdőjelezhető harcértékkel bírjon; ja és lehetőleg 55 éves elmúljon a rá kiképzett állomány, ezért lehet újra kezdeni a kiképzést.
Akkor mennyi is lenne az annyi?
Vagy hülyeséget írtam?

Amúgy alapvetően nem lettem volna, nem lennék használt technika beszerzése ellen. Ezt eddigi hozzászólásaimból is ki lehet olvasni, de már ezen szerintem túl vagyunk.
  • Ha lenne annyi minőségi használt dolog.
  • Ha max 2010-et és nem 2022-t írnánk.

Akkor persze lehetne értelme, ha olyan mennyiségű, minőségű és korú technika kerülne a piacra, ami valóban szükséges és mondjuk jelentős minőségi ugrás, vagy legalább a tartalékosokat fel lehetne szerelni vele; de nem látom ennek jelentős esélyét. Persze, pár ezt-meg azt, (pl.: angol készletből) terepjárókat, teherautókat be lehetne szerezni, de ez viszonylag marginális tételek.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Ezt nem is értem, hogy minek. Még az oroszok is elég korlátozva használják ezt a képességüket. De örök vita, hogy egyáltalán kellene-e.
Az AH-1Z a ha, és amennyiben tipikus esete.
Ja, mint ha nekünk nem lenne ott a BTR. Nem tudom, hogy mitől lenne jó, még egy öreg valami. Mert gondolom, hogy nem azokat adták volna el, amik újabbak.
Azért a Fuchs nagyon nem a BTR kategória. A BTR nem csak nálunk, de mindenhol a világban egy zsákutca. Technikailag, koncepcióban, mindenhogy.
A Fuchsból meg most jött ki a vadiúj Fuchs 3-as koncepció.
Érted ezalatt, hogy ki lennének baszva a placcra? Vagy hirtelen kinőttek a földből a fedett honvédségi járműtárolásra alkalmas raktárak? Ja, azt is építeni kell.
Akkor vezessük le:
Tehát megveszünk valamit, amit 5, jó esetben 10 évig működtetünk; aminek esélyes, hogy már eleve egy nagyobb karbantartás kellene. Azután 10 év múlva meg már megint jöhet a nagy karbantartás; megvesszük hozzá az alkatrészeket, meg a fegyverrendszereket -ha nem épp olyat használunk, rendszeresítjük, kiképzünk rá (végülis csak eltelik az idő fele, harmada), mire harcra kész lenne, majd 2-7 évig használjuk, amíg megépítjük a raktárakat neki -ami nyilván nem kerül pénzbe) és betesszük oda, hogy mire esetleg szükség lenne rá, legalább 50 éves legyen és megkérdőjelezhető harcértékkel bírjon; ja és lehetőleg 55 éves elmúljon a rá kiképzett állomány, ezért lehet újra kezdeni a kiképzést.
Vagy hülyeséget írtam?
Most a M777-ről beszélsz? Mert annak gyakorlatilag nincs karbantartási igénye. Maga a típus alkalmas arra (a különböző 105-ös űrméretűek mellett), hogy a mindenkori tüzér képzés alaptípusa legyen. Ennél fogva minden tüzérnek képzett katona képes lenne üzemeltetni.
Tehát ha a beszerzett lövegek 4/5-ét elteszed egy kiszuperált raktárba, a maradékot meg képzésre használod, akkor egy olyan képességet örzöl meg, amelyiket "helyzet" esetén, azonnal előkaphatsz. Nem kell rá lőszert sem KÜLÖN raktározni, mert a standard 155-össel elüzemel.
Minek építenél tartós tárolásra vadiúj raktárat? Bármilyen már meglévő raktárba lerakható lenne. Az elektronikai elemeket leszereled, 'oszt elvannak, mint a befőtt.
Amúgy alapvetően nem lettem volna, nem lennék használt technika beszerzése ellen. Ezt eddigi hozzászólásaimból is ki lehet olvasni, de már ezen szerintem túl vagyunk.
  • Ha lenne annyi minőségi használt dolog.
  • Ha max 2010-et és nem 2022-t írnánk.
Pont most kell az újratervezést megejteni, tekintve, hogy az új eszközök hozzáférhetőségét a gyártói kapacitás behatárolja. Mindenesetre az "öntsük mindent az ukránokra" projekt, erősen kreativitást igénylő feladattá teszi ezt most már.
Akkor persze lehetne értelme, ha olyan mennyiségű, minőségű és korú technika kerülne a piacra, ami valóban szükséges és mondjuk jelentős minőségi ugrás, vagy legalább a tartalékosokat fel lehetne szerelni vele; de nem látom ennek jelentős esélyét. Persze, pár ezt-meg azt, (pl.: angol készletből) terepjárókat, teherautókat be lehetne szerezni, de ez viszonylag marginális tételek.
Igazság szerint jelenleg is vannak/lennének opciók szerintem, csak kreativan kellene felkutatni. Nekem az a gyanúm, hogy korábban ez a vonal teljesen el volt vetve. A tartalékosok felszerelése esetén viszont jelentős pénzeket lehetne vele megspórolni.
Nem mindenféle non-standard eszközök farigcsálásáról beszélek, hanem akár a jelenleg is NATO haderők rendszerében lévő típusokról.
Az angol haderő, valamint a Marines átalakitása egy csomó hadianyag felszabadulását hozta magával. De a BW-nél is szét lehetne nézni!

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
A Fuchsból meg most jött ki a vadiúj Fuchs 3-as koncepció.
Nem új, hanem a piacon levő használt technika beszerzéséről volt szó. Valószínűleg sem 2-est, sem 3-ast nem nagyon dobnak mostanában piacra. Ilyen szempontból elég lényegtelen, hogy mi jött ki. Az első Fuchsok meg nem fiatalabbak és talán nem is védettebbek, mint a btr-ek.
Most a M777-ről beszélsz?
Általánosságban.
Minek építenél tartós tárolásra vadiúj raktárat?
Miért, van elég, üres honvédségi raktár?
Igazság szerint jelenleg is vannak/lennének opciók szerintem, csak kreativan kellene felkutatni. Nekem az a gyanúm, hogy korábban ez a vonal teljesen el volt vetve. A tartalékosok felszerelése esetén viszont jelentős pénzeket lehetne vele megspórolni.
Nem mindenféle non-standard eszközök farigcsálásáról beszélek, hanem akár a jelenleg is NATO haderők rendszerében lévő típusokról.
Az angol haderő, valamint a Marines átalakitása egy csomó hadianyag felszabadulását hozta magával. De a BW-nél is szét lehetne nézni!
Egy kicsit frissen is ránéztem, hogy így elsőre milyen készleteket árulnak. Kb. 3 típusból van nagyobb mennyiség (50+ db) HX60, (jobbkormányos, egy része felépítmény nélküli); Hagglunds BV 206; Warthog Armoured; Princgauer Vector 718 (ebből most csak 40 van, jobbkormányos). Kb ezek vannak fent a duris oldalon. Azért ez például nem csomó, de biztos van más kereskedő, más készlet.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 138
130 346
113
Nem új, hanem a piacon levő használt technika beszerzéséről volt szó. Valószínűleg sem 2-est, sem 3-ast nem nagyon dobnak mostanában piacra. Ilyen szempontból elég lényegtelen, hogy mi jött ki. Az első Fuchsok meg nem fiatalabbak és talán nem is védettebbek, mint a btr-ek.
A kettes jelenlegi is rendelhető, Algériában van a gyártósora.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
A Fuchsokból komoly mennyiségben kell letárolva legyen, vagy mostanában fog felszabadulni. A jager alegységek elég sokat alkalmaznak a mai napig. Szinte mindenhol Boxerre fogják cserélni őket vagy az új 6x6-os platformra.
Alkatrész van hozzá bőven, mivel - ahogy @krisss is írta - ma is gyártásban vam Algériában. Ráadásul a RM az upgradejét is kidolgozta. Valami szabvány Merci motor van benne.
Újban szerintem kicsit túl vannak árazva, de pont ezen lehet az újrahasznosítással javítani.
A területvédelmiseknél meg szerintem ha már egy lvl 3-4-es védelmi szint megvan, akkor az már egy használható dolog. Ráadásul a Fuchs terepjáró képessége is jobb mint a BTR-é, a védelemről már nem is beszélek. Ha meg felkerül rájuk egy 30x113-as RCWS, akkor sima APC-nek tök frankón elmenne.
És akkor az imitt-amott fellelhető Unimogokról még nem beszéltünk.
Jelenleg is használatban vannak a MH-ben. Meg úgy nagyjából mondenhol. Van rájuk itthon szerviz háttér is.

Miért, van elég, üres honvédségi raktár?
Miért kellene honvédségi raktár?
Megvesznek egy használaton kívüli csarnokot. Bekamerázzák. Letelepítenek egy FBÜ csapatot, oszt jónapot.
Egy kicsit frissen is ránéztem, hogy így elsőre milyen készleteket árulnak. Kb. 3 típusból van nagyobb mennyiség (50+ db) HX60, (jobbkormányos, egy része felépítmény nélküli); Hagglunds BV 206; Warthog Armoured; Princgauer Vector 718 (ebből most csak 40 van, jobbkormányos). Kb ezek vannak fent a duris oldalon. Azért ez például nem csomó, de biztos van más kereskedő, más készlet.
Ezek már a kereskedőkhöz kikerült darabok. Maga az Army saját katalógussal rendelkezik ezügyben.
Hát a HX-ek bőven elhozhatóak, de páncélozott 4x4-ből is egy csomó fel fog szabadulni. A britek egy joint típus bevezetésén dolgoznak, mert jelenleg egy logisztikai rémálom, ami náluk van.
Fut vagy 6-7 páncélozott 4x4 típus egymás mellett párhuzamosan.
A kivonásra kerülő típusoknak csak egy részét vitték el az ukránoknak.

• Tetszik

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Szerinted ha olyan sok raktárunk lenne akkor a kertben letámasztva rohadt volna el annyi minden?
Ahogy írtam, ezeknek nem kell jelenleg is Honvédségi raktáraknak lenniük.
Ráadásul arról beszéltünk, hogy mondjuk egy lehetséges M777 flottának a letárolásáról csak 7-10 éves időtávban kellene gondolkodni.

• Tetszik

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
Miért kellene honvédségi raktár?
Megvesznek egy használaton kívüli csarnokot. Bekamerázzák. Letelepítenek egy FBÜ csapatot, oszt jónapot.
Akkor megint ott tartunk, hogy van egy fix keret, amiből modern technikát is kellene venni, de helyette inkább veszünk használt, levetett technikát, aminek aztán vehetünk raktárt és őriztetjük... aha. Jó ötlet.

komoly mennyiségben kell letárolva legyen, vagy mostanában fog felszabadulni.
egy csomó fel fog szabadulni
Jövőbe nem látunk.
Szerintem ha jó állapotúak és használhatóak, akkor pl. a németek nem fogják eladni, mert az utóbbi időkben nem voltak túlontúl eleresztve.
Az, hogy az angolok min gondolkodnak az nekünk irreleváns. Hosszú távra ne évtizedes használt cuccokra koncentráljunk már.

Továbbra is tartom, hogy: is fel kell tenni azt amit fentebb már kifejtettem:

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 858
32 419
113
ezt nem egy milliárdból kell kihozni. de egy lynx sem 1 milliárd ft. és le lehet számólni mennyi egy garázs mennyi egy műhely rendbetétele. és mennyi egy új szendvicspanel csarnok üresen mennyi irodával egyéb helyiségekkel. látogass el kalocsán az inkubátorházba (tőled nincs messze) nézz körül mi jött ki mennyiből (és a covid alatt bőven ment a munka az árrobanáskor amióta konszolidálodtak az árak.) ott nem egy műhely készült el. azon a helyen elférne 44 harcjármű teherautókkal személygépkocsikkal javítóműhelyekkel és a központi épületet nem számolom.
Ja, csak úgy 3 órányira... :)
Egy műhelyt fel is kell szerelni, fenn is kell tartani. Bár nem lenne hülyeség ebbe is bevonni tartalékosokat, saját technika fenntartásába.

Nézd, én nem vagyok alapvetően ellene, csak írja le végre valaki, hogy mondjuk 10 vagy 15 éves időtávlatban mennyi plusz forrás kellene a beszerzésre, kiképzésre, fenntartásra, tárolásra etc. etc. Az utolsó csepp olajig, alkatrészig, biztosításig. És rakjuk mellé, hogy ebből mennyi mást, mennyi modern technikát, mennyi személyi felszerelést, mennyi plusz kiképzést vagy valami váltóértékre.
Tehát ne csak dobálozzunk azzal, hogy vegyünk, képezzünk, tároljunk, tartsunk fent ennyi ezt és azt.

_______
Más:
A katonai járművekre, amik közúton közlekedhetnek, rendszámosak pl.: teherautókra milyen műszaki és környezetvédelmi szabályok vonatkoznak? Ugyan az, mint a civilekre? Vagy van valami speciális -lazább- szabályozás? Ha nincs ilyen, akkor ugyan úgy nem lehet uniós országon kívülről behozott járművet forgalomba helyezni -emissziós okok miatt???

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
a járművek karbantartó eszközeit javíítószerszámai és pótalkatrészét nem a műhely számllájára kell írni. azokat tartalmazzák a csomagok amikkel meg van véve. pár általános eszköz kell de az aprópénz.

csak sajnos el lett baszarintva... mert nem vólt pénz...

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 292
113
a Kalocsai rendszer egy jól összerakott hasznos alap vólt... elég sok mindent javítottak... csak valkinek szúrta a szemét és kivették mögülük az anyagi forrásokat... Nagy kár érte...

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 707
72 041
113
Hitéleti kérdésekkel is szívesen foglalkozom, de nem a HTKA rövidítése nem az, hogy Helvét Teológiai Kerekasztal.

Szerinted az a Gipsz Jakab, aki 2016-tól, szinte napjainkig komoly döntéshelyzetben volt/van, az nem ugyan az a Gipsz Jakab, aki nagy eséllyel egy honvédségi leépítésben vett rész? Nem az a Gipsz Jakab, aki abban a honvédségi kultúrkörben szocializálódott. És akkor még nem is azt mondom, hogy ehhez tapsikolt, csak 'ott volt'. Aztán meg valamiért mindig előre ment. Nyilván azért mert nagyon kritizálta a rendszert. Persze, láthatóan úgy tűnik elindult egy szemléletváltás, egy fiatalítás, de szerinted milyen szervezet az, ahol a magasabb beosztásokban megszüntetsz százas nagyságrendben, százalékosan kimutatható arányú állásokat és észre sem veszed?
Mi hitélet kérdés a saját meglátásokon? Mert ha abbéli hitét fejezte volna ki, hogy majd mostmár jól úgy csinálja adott Gipsz Jakab, ahogy itt a szájába rágjuk, akkor megérteném ezt meg az ezután következő, némileg fülsértő kommenteket, de ehhez a megértéshez az is kellene, hogy úgy adjam elő, mintha nem lennének évek óta konzekvensen képviselt vélemények, elgondolások jelen.
Oké, és ezek itt vannak? Minden? Mi a francot akarunk, mikor a; még ezen beszerzések teljes beérkezése sincs még a fasorba sem b; még az is kérdéses, hogy ezekre lesz megfelelő számú állomány.

Meg azért nem tudom, nem olyan megugorhatatlan, hogy ha itt van a gyártás, akkor még X plussz darabot megrendelünk hozzá -ha a keret engedi.
Nem tudom, hogy annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt, a megrendelésük idején köztudomásúvá vált információk alapján pontosan ezzel számoltunk jópáran, hogy ez így lesz és ennek megfelelően alakultak ki a meglátásodhoz szükséges nemlétező álláspontok, amikben pont ez szerepelt végig de végig, hogy még mindig hű de kurvára nem lesznek itt sokáig, miért is érhetetlen a pont ebből ebből fakadó képességhiányok (tömegének) csökkentésének elgondolása, egyéb technikával?

Nem tudom, hogy feltűnt-e a gyártás jelenlegi helyzete? Logikailag mennyire állja meg a helyét az a bizodalom, amit a gyártáshoz hozzácsapott pár darabocska plusz tekintetében szorgalmaznál, ha az alapvető mennyiség sincsen még gyártva, még csak próbagyártásra rendezkedik be az egység, egy éves késéssel az első 46, majd az ezt 10-re lefaragott mennyiség tekintetében is a szuperfejlett német gazdaságból ideszármazva? Kötbérrel védenéd-é a hazát? Tessék a nemlétező járműveink után kapott zsé, lécci-lécci ne támaggyatok má'?

Hozzátéve, ha már az állomány mantra is szóba került, hogy a bejövő szuperfejlett technika lényegében a hivatásos-szerződéses privilégium javarészt így elméletben, aztán majd, ha méltóztatik lenni is, akkor gyakorlatban is. A képzési idő-minőség, gyakorlatra fordított erőforrások, rendelkezésre álló háttér okán. Ámde mivel jelenleg egy elméleti haderő technikai parkjára akarsz rárendelni ami rárendelés abból a globálisan szűkülő nyersanyagpiacból fog táplálkozni, mint amit a rendkívül khm, kapitalista szöveccségeseink nagyonszuperfejlett gyártói bázisa is használni fog, mindezt úgy, hogy a folyamtra akkor jövőbeli, de közeledő mivoltára megint csak itt fel lett hívva a figyelem, amint arra is gondolni lehet most és itt, hogy ez még tovább fog szűkülni, aligha várható úgy véle, hogy az időtényező neked és az elméletednek fog dolgozni.
Mert más venni és más kapni. Egyáltalán, eladó volt? Megérte volna megvenni? És talán az is benne van a pakliban, hogy mi nem valamit akarunk "pimpelgetni", hanem eleve olyat akarunk venni, ami pimpelgetése helyett másra is tudunk költeni.
Kapitalizmusban minden eladó ugye, de ha ezt a közhelyet figyelmen kívül is hagyjuk, akkor is látható volt a cégek törekvése az eladásra. Ha csak harckocsi-gyalogsági harcjármű tandemben nézzük, Chile, Indonézia, Szingapúr, Lengyelország vásárolt eltérő feltételekkel többszázas darabszámú technikát és fordított időt-pénzt-energiát ezek modernizálásába. Ha a lengyel példát nézzük, akkor láthatjuk, hogy hangzatosság ellenére hogyan kell ezt szarul csinálni, ha Szingapúrt nézzük, akkor meg azt, hogy hogyan lehet jól. Ugyanazon idő alatt egy a lengyel csomag alapját is adó Rheinmetall modernizációs pakk részelemeivel, majd aztán egy külső, izraeli partner bevonásával még egy lépésben az elavult technikából olyat csináltak ami bár nem indító jármű, de amivel a Rheinmetall jelenleg is házal a KF51 esetében, drónokat lehet vezérelni vele. Biztosan nagyon szarul érzi magát Szingapúr, amiért időben meglépte ezt, amiért nem egy sápítozós-lehúzos fostalicska korrupt modern nyugati rendszerben valósította meg a modernizációt. Ugyanazon idő alatt, mint a lengyelek a 30-40 elkészült, kiváló, ámde sírással és fogak csikorgatásával létrehozott járművei. Ja, Indonézia eközben Mardereket is vett és láss csodát, harckocsit is modernizált, megintcsak ugyanezen Rheinmetall csomaggal, sírás nélkül.

Ergo, ha ez így ment vagy épp megyegetett helyfüggően, akkor aligha érte volna meg nekünk is kevésbé haderőt is fejleszteni jelenleg nem túl daliásan termelő hadiipar fejlesztés mellett.

És a másra költeni mantra is itt van. Mire költötték? Másik/új képességet létrehozó egységek irányában látod elköltve a hosszú évekkel ezelőtt lekötött és fontolgatott dolgokon felül? Ebbe beleértve a nehéztechnika csomagját, a légierő nem túl kielégítő (ennél a levegősök itt és a seregben is többet vártak volt) repülős fejlesztését, a helikopteres, általában elfogadott képességet, a digitális katona felszerelésének nagyon sokáig piackutatott, de végre elindult folyamatát, az illetmények elmebeteg mód sokáig elhúzott, de végre valamelyest rendezett helyzetét? Szóval hol van elköltve arra a valami másra? :rolleyes: :rolleyes: Hogy is volt azokkal a hitéleti kérdésekkel?
Nem tűnt még fel Neked, hogy nincsenek ellenségeink, csak szövetségeseink? :)
Ezt iróniaként fogom fel, mert a fejlesztések elakadásához ezen szövetségeseink anyagi és politkai zsarolása egybekötve köztudomású, hogy hozzájárult. 5000 mrd Forint az nem kevés és enélkül kell tervezni mindent is a szentséges oktatásegésségügytől az ország napi működtetésén át mindenig.

Ugyanakkor ez a helyzet nem írja felül miként a majd szerzünk tutira elég gázt elmélet a fizikai valóságot, hogy itt a világháború. Csinálják erőből, napról-napra, percről-percre és nem úgy ütemezik, hogy majd ha meglesz a 218 Lynx, 44 leopard 2 akkor mehet, addig meg stop. A kritikusságát az is jelzi a dolognak, @krisss is ideges olykor akárcsak az ukránok elmebajának az okán és tisztában van vele, hogy a jelen helyzetükben is veszélyt jelentenek ránk is a legyintő uggyanmá' elméletek ellenére. Nos ez ellen az van, ami miatt szükség volt a haderőfejlesztés elméleti megindítására. Szétrohadni hagyott minden is. Meg az ezt túlélt tagjai a haderőnek. Nekik kell önreformot végrehajtani, de ha sötéten is látnád, nincsenek egyedül. 12000 tartalékos jött össze elég gyorsan ahhoz, hogy mindenféle feladatra lehessen meríteni, hogy mentesítse egy rakás feladat alól őket. És nekik nem csak ennyi a jelentőségük.