De, kell hisztirohamot kapni. Lehet, hogy nem döntéshozatali a pozíció, csak egy fórumos vélemény vagyok, de azt konzekvensen képviseltem végig. Amiképpen sokan mások is. És mi azt láttuk, hogy ugyanannyi idő alatt, ami alatt a kefebajszos anno egy romhalmaz lmbt elmebeteg országból egy hat évig jószerével az egész világ ellen harcolni képes hadiipart és annak a termékeit hozta létre, nálunk, mivel annyival jobb és fejlettebb minden ezen nyugati csodában ahová tartozunk, egy még nem termelő gyárig jutottunk. És mielőtt a technika egyszerűségének és bonyolultságának az összehasonlításába kezdenél, előtte kérlek mutassál fel egy kibaszottul fejlett nyugati csodagyárat, ami képes jelenleg 800 mm-es űrméretű ágyút gyártani. Hozzá lőszert. Ja, kefebajszosék tengeralattjárókat is csináltak, repülőket, és figyelj, fejlesztették is, meg feltaláltak közben, meg kéregedzettek, meg nukleáris kutatásokat folytattak és mindezek tették úgy, hogy nem volt előttük túl sok a modern civilizáció gépesített hadviseléséből, mert annak jó részét ők és akkor találták fel.Nem, csak nem kell hisztirohamot kapni azért, mert mások -akik ráadásul döntéshozatali pozícióban vannak- másként gondolják. És nem bedurculni, hogy 'akkó nem is kell'. Mert kb. most ez zajlik a fórumon, nem csak Te, többek részéről.
Szóval ezt láttuk, meg urambocsá még olyan hitvány dolgokra is képesek voltunk a társadalommal szemben, mint előre gondolkodás, sőt ennek következtében hangot is adtunk a beszerzési irányultságban a legmodernebb beszerzések kizárólagosságának a kihívásaival. Persze csak az elmélet szintjén, de ugye aligha várható, hogy a gyakorlat egyszerűbb a végrehajtó állománynak. És láss csodát, kurvára az következett be, amit pár évig mondogattam a helyzetünkről és annak várható alakulásáról. Az, hogy a döntési pozícióban levők közül nem jutott ha nem önmagától, de legalább a hatásunkra erre az amúgy kibaszottul nem bonyolult eredményre, az egyszerűen felháborító, hiszen nekik sokkal, sokkal több információjuk van. Közte ez a fórum is ami gyűjti és szűri.
Hát ezt feljebb kifejtettem, de ugye ha értelmezzük a mondatodat még ebben az elnagyolt formájában is, akkor az hatékony, hogy összevásárlunk mindenféle dolgokat, alkatrészt készletezünk hozzá és kiképzünk rá embereket. Tudod, egy hadsereg így létezik egyáltalán. Van neki technikája, azt karban tudja tartani és vannak akik értenek hozzá, Feltaláltad volna a hadsereget, de hát nem tartottad túl nagy jelentőségű felfedezésnek úgy tűnik.Mi a nem hatékony? Mert ha mindenhonnan mindent összevásárolunk -és hozzá a szükséges dolgokat készletezzük, kiképzünk rá etc.- az már hatékony? Mitől?
Miért is kellene az örök visszatérő M777-t venni? Nem lehet, hogy igazából lenne több D-20 is, csak minek előszedni, ha nincs rá több tüzér? (Csak egy felvetés.)
Mindegy, hogy M777, vagy D-20 és jelezném, hogy bármilyen létező technika típusjelzésével behelyettesíthető (önjáróval is bizony), bármennyire is igyekeznétek nem létező de jól promótált eszközök típusjelzéseit beilleszteni ide, de ha van, az azt jelenti, hogy van, ha pedig nincs, akkor az annyit takar, hogy nincs. És nem kizárólag a tüzérég fegyvernemének tekintetében jelenti ugyanezt.
Csak feltételezni tudom, hogy egyéb esetben mások levedlett szarjázó kolléga azért vetette fel, mert létezik elérhetően és az alkalmazhatósága ha részlegesen is, de alkalmazhatóság. Tudom, másra kellene költeni azt a pénzt de hol az a más már megint? Attól, hogy ezt nem vettünk, mi mást vettünk?Ezt nem is értem, hogy minek. Még az oroszok is elég korlátozva használják ezt a képességüket. De örök vita, hogy egyáltalán kellene-e.
Ja, mint ha nekünk nem lenne ott a BTR. Nem tudom, hogy mitől lenne jó, még egy öreg valami. Mert gondolom, hogy nem azokat adták volna el, amik újabbak.
És elértük a legneuralgikusabb pontot. Bár mások már keresztbe hosszába meg is vitatták ezt itt, de azért hozzátenném a magam egyszerű gondolatát.Érted ezalatt, hogy ki lennének baszva a placcra? Vagy hirtelen kinőttek a földből a fedett honvédségi járműtárolásra alkalmas raktárak? Ja, azt is építeni kell.
Akkor vezessük le:
Tehát megveszünk valamit, amit 5, jó esetben 10 évig működtetünk; aminek esélyes, hogy már eleve egy nagyobb karbantartás kellene. Azután 10 év múlva meg már megint jöhet a nagy karbantartás; megvesszük hozzá az alkatrészeket, meg a fegyverrendszereket -ha nem épp olyat használunk, rendszeresítjük, kiképzünk rá (végülis csak eltelik az idő fele, harmada), mire harcra kész lenne, majd 2-7 évig használjuk, amíg megépítjük a raktárakat neki -ami nyilván nem kerül pénzbe) és betesszük oda, hogy mire esetleg szükség lenne rá, legalább 50 éves legyen és megkérdőjelezhető harcértékkel bírjon; ja és lehetőleg 55 éves elmúljon a rá kiképzett állomány, ezért lehet újra kezdeni a kiképzést.
Akkor mennyi is lenne az annyi?
Vagy hülyeséget írtam?
Amúgy alapvetően nem lettem volna, nem lennék használt technika beszerzése ellen. Ezt eddigi hozzászólásaimból is ki lehet olvasni, de már ezen szerintem túl vagyunk.
- Ha lenne annyi minőségi használt dolog.
- Ha max 2010-et és nem 2022-t írnánk.
Akkor persze lehetne értelme, ha olyan mennyiségű, minőségű és korú technika kerülne a piacra, ami valóban szükséges és mondjuk jelentős minőségi ugrás, vagy legalább a tartalékosokat fel lehetne szerelni vele; de nem látom ennek jelentős esélyét. Persze, pár ezt-meg azt, (pl.: angol készletből) terepjárókat, teherautókat be lehetne szerezni, de ez viszonylag marginális tételek.
Ha egyszerű kocka raktárak felépítése ilyen elképesztőnek tűnik a hű de modern civilizációban, akkor mi a jóisten faszának akarunk ehhez tartozni annyira de annyira? ne haragudj, de egyszerű, egyterű garázskapuval felszerelt valamikről beszélünk, ha ténylegesen csak tárolni akarjuk benne a világháború esetére annyira feleslegesen beszerzett technikát. Elképesztő az érvelési szint elvitele a hülyeség felé ebben az esetben.
Apró gyerekkoromban a szocializmus alkonyán a nagymamám lakásának az erkélyéről egy tűzoltóságra láttam rá Izgalmas volt ahogy a TŰZOLTÓAUTÓK előgördültek rendre a GARÁZSOKBÓL. Ilyen elképesztő dolgok voltak akkoriban. Tűzoltóautó amit fura módon ott tartottak, nem a tűz keletkezésekor kezdtek a beszerzés esetleges sürgető helyzetéről filozófiai tanulmányokba, hogy aztán a tűz leégésével elfelejtsék a korábbi tapasztalatokat és a következő tűz esetében megint tűzoltóautó nélkül álljanak, mert addig nem volt tűz már hetek óta.
A másik kiemelt elem meg a garázs. Szemtanúként tudom tanúsítani, hogy a szocializmusban, mire én öntudatra ébredtem, már létezett épület. Mindenféle. Laktunk is benne, meg tűzoltóautót is tároltak benne, tehát az építészet már az emberiség létező tudása volt. Az van állítva, hogy a jelenlegi rendszer amiben élünk, amihez csatlakoztunk, fejlettebb, mint a szocializmus volt, tökre jobban tud mindent is. Építeni is. Gyorsan nagy raktárépületeket is. És mivel a jelenkorban szemtanúja voltam ilyen épületek megépülésének, még el is hinném a gyakorlatot, de nagyon elbizonytalanított az elméleted, hogy raktárat csinálni aztán már legalábbis lehetetlen és ha lehetséges is, akkor is lehetetlen.