[HUN] Ejder Yalcin / Gidrán 4x4

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 551
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Van azért választék. De tény hogy egy 120-as nagyon nagyot üt.
Életképes még az Ukrán változat ami gyakorlatilag kihajtja maga mögé hidraulikával, tűzkiváltás előtt, habár ebben az esetben van időveszteség.
Meg kell nézni a szakadárok kendácsolásait, URAL és Kamaz 3 tengelyes alvázakra raknak 82-es AV-ket.
Talán a balkánon volt GAZ 66 alvázra oktrolyált 82-es még, de 120-ast soha nem láttam még kendácsolva. Véleményem szerint 10-15 lövés után szét is esne egy 120-as alatt, vagy eltörne az alváz.
Wiesel is egy nagyon speciális dolog,mint a BMD.M113 meg egy rajszállitó PSZH.Egyszerűen nagyollom a 120milist a Gidránban.

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
487
3 187
93
Hiper fájdalmas, hogy egy hipernegatív troll hiperostobaságaira, 8-10 komment érkezik ahelyett hogy tiltatnátok mint kb mindenki már..., azok életét is leéli akik nem kommentelnek csak olvasnának valami érdekeset, meg értelmeset, de örökösen 2-3 troll kamion fülkében kiötölt, meg vonaton hallott tudományára érkező kommentekkel, cáfolatokkal, helyesbítésekkel van teli minden de minden, miért nem veszi észre senki, hogy a troll célja a fórum szinvonalának rombolása? Aki reagál az teljesíti a célját, cinkos lesz a troll munkájában ... akik csak olvasnának azok számára egyre inkább egy belterjes 6-8 felületes és ráérő ember tízmilliónyi leütésével van teli minden amiből próbálja meg valaki a 10% - nál is kevesebb értékes tartalmat összeszedni, ehelyett inkább hagyja a fenébe az egészet ... Please ne etesd a trollt !!!!

F

Filter

Guest
Wiesel is egy nagyon speciális dolog,mint a BMD.M113 meg egy rajszállitó PSZH.Egyszerűen nagyollom a 120milist a Gidránban.
VAB 2r2m. 120-as AV.
Jelenleg csere alatt. Érkezik a Franciákhoz a THALES 2R2M. ( 54 darab első körben, tudomásom szeint.)
Mind a VAB, mind a THALES bőven GIDRÁN kategóia.
És a Francia megoldás lehetővé teszi a 360 fokos tűzkiváltást, torony nélkül. Ugye maga a cső tud fordulni teljesen körbe a közdőtérben, illetve hidraulikázva van, elektronikai blokkal szerlelve, már a VAB-okon is.
Ha valakit bővebben érdekel:

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 267
113
Hiper fájdalmas, hogy egy hipernegatív troll hiperostobaságaira, 8-10 komment érkezik ahelyett hogy tiltatnátok mint kb mindenki már..., azok életét is leéli akik nem kommentelnek csak olvasnának valami érdekeset, meg értelmeset, de örökösen 2-3 troll kamion fülkében kiötölt, meg vonaton hallott tudományára érkező kommentekkel, cáfolatokkal, helyesbítésekkel van teli minden de minden, miért nem veszi észre senki, hogy a troll célja a fórum szinvonalának rombolása? Aki reagál az teljesíti a célját, cinkos lesz a troll munkájában ... akik csak olvasnának azok számára egyre inkább egy belterjes 6-8 felületes és ráérő ember tízmilliónyi leütésével van teli minden amiből próbálja meg valaki a 10% - nál is kevesebb értékes tartalmat összeszedni, ehelyett inkább hagyja a fenébe az egészet ... Please ne etesd a trollt !!!!
Én @Negan t nem tekintem trollnak, és relevánsnak tartom a véleményét elég sok hadtudománnyal foglalkozó témában.

Addig a pillanatig amíg ki nem könyököl a dugattyú a fülén és el nem kezd mindenkit agitpropozni aki mást mond mint ő.

Ez nem az a topic és nem az a hozzászólàs szerintem.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 359
113
Mert nem az eszköz darabára számit,hanem a harcérték/ár arány.Zl tüzérségnek (is,mert tarackkal,könnyű sorozatvetővel is kiegésziteném) a méregdrága,a legdrágább AMOS rendszert szemeltem ki.Mert sok tekintetben (de nem minden tekintetben) egyetlen tűzgép olyan tűzhatásra képes,mint egy egész üteg Gidran-Ragnarok.Továbbra is kitartok a nézetem mellet,térségünkben a tüzérség a csatadöntő fegyvernem.A lehető legjobb tüzérségre lenne szükségünk,minden szinten.Tűzerővel kell potolni a létszámhiányt.
Az AMOS-t már nem gyártják! :cool:

Hogy képzeled, hogy egyetlen AMOS nagyobb tűzhatást tudna kiváltani, mint egy üteg Ragnarok? Egy üteg az 6-8db eszköz.
Még egy korlátozott hatótávolságú MRSI tűzcsapás esetén sem igaz ez a felvetés, mert a Ragnarok üteg csöveit ugyan olyan sebességgel (vagy gyorsabban) töltik közben, mint a félautomata AMOS-t.
Igazság szerint a elviekben a Ragnarok kézi töltés mellett is képes lehet MRSI -re - még ha nem is pontosan azonos idejű becsapódásokkal.
Az MRSI kulcsa a gyors irányzás, ami nem probléma az automatikus irányzású Ragnarok esetén. A megfelelő töltési sebesség szerintem nem gond. A becsapódások szinkronját sima hangjelzéssel (a töltő fülére) lehet javítani.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 359
113
Én @Negan t nem tekintem trollnak, és relevánsnak tartom a véleményét elég sok hadtudománnyal foglalkozó témában.

Addig a pillanatig amíg ki nem könyököl a dugattyú a fülén és el nem kezd mindenkit agitpropozni aki mást mond mint ő.

Ez nem az a topic és nem az a hozzászólàs szerintem.
Alapvetően én is így vagyok ezzel, de amikor szájába van rágva, és a hozzászólásának kifutása tizedszerre is ez:
Egyszerűen nagyollom a 120milist a Gidránban.
...akkor már kicsit fárasztó. :hadonaszos:

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 359
113
Nem a stabilitás aggaszt,hanem a kezelhetőség,lőszerkészlet,együtthaladási képesség hármasa.
Különben mire gondolsz kezelhetőség szempontjából.
A mostani bemutatón teljes ciklust bemutattak a RM emberei. Még valamelyik videóban pár pillanatban a cső tisztítását is lehetett látni szállítási pozícióba (menetiránnyal háttal, vízszintesre) húzott csővel. Hátulról a nyitott ajtón keresztül kefézték ki a csövet.
Tehát milyen kezelhetőségi gondokról beszélsz?
A lőszerkészlettel kapcsolatban pedig el lehet csípni a képeken, hogy egészen kultúrált mennyiség fér a küzdőtérben lévő tárolókba, és a lőszerszállító utánfutóból gyakorlatilag tetszőlegesen feltölhető.
Az együtthaladással kapcsolatban: Azzal ugye tisztában vagy, hogy a láncos technika mellé ott lesz a Lynx alapú megoldás?

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 359
113
VAB 2r2m. 120-as AV.
Jelenleg csere alatt. Érkezik a Franciákhoz a THALES 2R2M. ( 54 darab első körben, tudomásom szeint.)
És a Francia megoldás lehetővé teszi a 360 fokos tűzkiváltást, torony nélkül. Ugye maga a cső tud fordulni teljesen körbe a közdőtérben, illetve hidraulikázva van, elektronikai blokkal szerlelve, már a VAB-okon is.

Óóó én a tornyos/nyitható tetejű hitvitában kb. minden alkalommal beteszem! :)

@Szittya -nak van különben valahonnan egy olyan infója, hogy az AMOS utódja a NEMO nemcsak, hogy piszok drága, de állítólag tartóssági gondok is vannak vele.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 388
113
Az ilyen 120-as aknavető rendszereket többnyire 8x8 -as harcjárműre (pl. Boxer, Patria AMV stb.) rakják, nem véletlenül. Ez megint egy TESCO gazdaságos megoldás.
Kezdek csalódni Maróthék tevékenységében. Azt hiszem a "térség meghatározó hadereje" ment a kukába és a geo/katona politikai helyzet miatt a "mindegy mi csak legyen (és lehetőleg olcsó)" váltotta fel.
Elbit spear
Alakran
Eraf okruban
Rg31 agrab
bmc vuran
kb ezek jöttek velem szembe csak 1 google keresés alatt, köcsög tescos elbit, nagyot csalódtam bennük, meg a többiben is.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 551
113
VAB 2r2m. 120-as AV.

Hát ez az.Azok a járgányok nagyobbak

• Vicces
Reactions: pöcshuszár

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 858
44 831
113
A videók alapján láthattad, hogy szinte meg sem mozdult lövés közben, mert a Ragnarök állvány a reakcióerő jelentős részét elnyeli. Simán belefér legalább 40 gránát - csak az egyik oldalon 17 tároló hengert számoltam a videó alapján, és még férne oda több is.
8x8-as Patria AMV-ra szerelt NEMO lőszerkészlete 50-60 közötti - pedig az majdnem egy nagyobb jármű.
Lesz elvileg utánfutó hozzá, de az se megoldhatatlan, hogy minden második-harmadik aknavetősre jusson egy lőszerszállító jármű - mint ahogy az M109-esnek is van egy lőszerszállító párja: az M992
Nem értem mi a problémád ezzel a konstrukcióval...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 551
113
Elbit spear
Alakran
Eraf okruban
Rg31 agrab
bmc vuran
kb ezek jöttek velem szembe csak 1 google keresés alatt, köcsög tescos elbit, nagyot csalódtam bennük, meg a többiben is.
Ez nem ennyire egyszerű.Mas egy aszimmetrikus harcra, és más egy konvencionális harcra szánt eszköz paraméter igénye.
Azonkívül tényleges harci tapasztalat,hogy problémásnak a kompakt nehéz av-ok.Egyszeruen a fegyver, lőszer mérete igényel egy jármű méretet,ami alatt valami hátrány mindig kijön-vagy legalábbis eddig mindig kijött.

F

Filter

Guest

A videók alapján láthattad, hogy szinte meg sem mozdult lövés közben, mert a Ragnarök állvány a reakcióerő jelentős részét elnyeli. Simán belefér legalább 40 gránát - csak az egyik oldalon 17 tároló hengert számoltam a videó alapján, és még férne oda több is.
8x8-as Patria AMV-ra szerelt NEMO lőszerkészlete 50-60 közötti - pedig az majdnem egy nagyobb jármű.
Lesz elvileg utánfutó hozzá, de az se megoldhatatlan, hogy minden második-harmadik aknavetősre jusson egy lőszerszállító jármű - mint ahogy az M109-esnek is van egy lőszerszállító párja: az M992
A NONA elvileg 36 "lövedéket" visz.
Azért lövedék, mert van valamennyi dotáció benne kumulatív és thermobár gránát is ( Kum - lapos, Thermo - köztes röppálya.), nem mind "akna" ami benne van.
35-40 teljesen rendben van szerintem.

H

Hummen23

Guest
Nekem tetszik a konstrukció, pláne a gyors tűzkésszé tétel, a nagy tűzgyorsaság, és az egyszerű kezelhetőség.
Negatívum, hogy a töltő túlságosan kilóg, és hogy a fülke egybe van nyitva a küzdőtérrel.
Az utóbbi extrém rossz időjárás esetén sok kellemetlenséget okozhat.

• Tetszik
Reactions: Ocses and Aladeen

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 267
113
Nekem tetszik a konstrukció, pláne a gyors tűzkésszé tétel, a nagy tűzgyorsaság, és az egyszerű kezelhetőség.
Negatívum, hogy a töltő túlságosan kilóg, és hogy a fülke egybe van nyitva a küzdőtérrel.
Az utóbbi extrém rossz időjárás esetén sok kellemetlenséget okozhat.
Nincs egybenyitva.

Srácok amúgy ez egy technológiai demonstrátor, nem egy kész termék. Alakul majd.