Egy komolyabb nagy hatóttávú EW rendszer több tíz millió dollár - kb. mint egy radar! El vagy tévedve!
Itt nem drón puskákról van szó!
nem kell minden harcoló katonának saját légvédelem!
Te melyik ország hadseregében gondolkodsz? Biztos nem MH-ban - nálunk nincsenek ilyen számok!
Minden ezred és dandár méretű alakulatra jusson legalább 12 légvédelmis Gidrán (ha nincs már náluk Skyranger), elég ha 6 db radaros. Ebből lehet a saját gyártású ProPatria drón radar. Ez nem tudom mibe kerül, de a hasonló kategóriás Giraffe 1X ára egy tavalyi brit beszerzés alapján 2,3 millió dollár. Mondjuk Pro-Patria radarja is kijön ennyiből.
Kell egy RCWS gépágyúval - legyen 1 millió dollár maximum, bár törökök olcsók ebben is. Meg kell egy Gidrán - asszem az 800 ezer körül van, de integrációval rádióval mindennel legyen 1 millió.
Tehát egy radaros légvédelmi Gidrán max. 5 millió dollár - ezt mérd a 25-30 milliós Skyragerhez! Ez k. jó ár!
A radar nélküli gépágyús, ami a másiktól kap célinfót max. kijön 2 millióból szerintem.
Szóval egy kísérő/biztosító drónvadász 12 járműves "üteg" (fele radaros, fele nem) kijön 42 millió dollárból becslésem szerint.
Ennyiért másfél Skyranger-30 vásárolható!
10-12 ilyen üteg simán belefér a büdzsébe: NASAMS-ra is költöttünk ennyit rakéták nélkül. Pláne, hogy saját gyártás lenne nagyrészt (jármű is, radar is).
Ez az ár eltörpül ahhoz képest, hogy milyen értékre vigyáznak.
PZH-k ára 18-20 millió/darab. Minden 4 PZH-s tűzzakaszra jutna két 4x4-es drón vadász.
Jelenleg a MAG géppuskájuk adja a drónvédelmet - felröhögtem, amikor az egy videóban ezt komoly arccal bemondta az egyik tüzérhadnagy.
Szóval nagyon is megfizethető ez a megoldás a Skyrangerhet képest és szükséges is.
Amcsik is hasonlóban gondolkodnak: lásd MACE program