az hol is van? Én még nem láttam...
Fejlesztgetük és ha majd lesz lé, akkor jó esetben dandáronként lesz 8-12 db. Az semmire nem elég: simán átjutnak a drónok rajta. Elég ha front fölött ahol ezek vannak 3000 méter fölé emelkedik: a gépágyú már nem éri el. A front mögött meg elkezd logisztikára és tüzérségre vadászni, vagy elrepül szépen egy repterünkre és beköszön a hangárokba. Reptereken is külön kell gépágyú légvédelem.
Pont emiatt kellenek olcsó kísérő drónvadászok - pl. Gidrán alapon. Tőlem lehet teherautós Skyranger is a "Pantsir mintárára" csak az is 15-20 millió lesz ám darabonként!
A Gidrános meg kb. 5 millióból kihozható szerintem - nem annyira hatékony de sokkal több lehet belőle.
Ha nincs legalább 80-100 darab "dróndarálónk" akkor tényleg kár bármit is venni.
Konkrétan több millárd dollároos Gripen flottánk védelme baromira megérne 4-6 Skyrangert egy olcsóbb platformon.Szépen körbe veszik a repteret, aztán 6 gépágyú meg rajtuk 12-24 Mistral tényleg bizonságban tartaná a légierőnket. Helikopterek nem különben.
Ezeken a repülős dandároknak is kellene lenni egy saját VSHORAD századuknak/ütegüknek, ami velük települ akárhová mennek.
Ahogy írtam: minden ezred meg dandár szintű alakulatbak kell VSHORAD - nem is olyan rég még Böröndi is ezt mondta állítólag: légvédelem nélkül senki sehova. Akkor legyen is úgy!