Ez pár évvel ezelőtti vesszőparipám, amin jól elvitatkoztunk
@dudi -val és
@krisss -szel.
A CLS katona az nem egyenlő a combat medic-kel. Az teljesen rendben van, hogy rajonként az egyik karabélyos CLS katona is egyben. A
combat medic (68W kóddal szerepelnek az amerikai fegyveres erőknél) az egy magasabban képzett eü katona. Elvileg ha elege van a katonai világból bármelyik combat medic automatikusan civilben felülhet mentőre. Mentő tisztként.
Mint kiderítettem az a magyar katonai egészségügyi szakzsargonban "harctéri mentőkatona" kifejezéssel él. Elvileg elég kevés van idehaza belőle. Talán a Honvéd Kórház állományéban látnak el szolgálatot többen. A külföldi haderőknél a
Elsősorban a KRD-nél képeznek és foglalkoztatnak ilyen embereket. (Legalább is annak idején ezt találtam, hogy azóta mi van, nem tudom.) A CLS katona hivatalos magyar neve "harctéri életmentő katona".
HMVH már biztosan kapott belőle. Bren 2 BR.
Arról csak indirekt infóink vannak. Mégpedig az, hogy a Hirtenberger teljes termék portfolioját használni fogja a Honvédség.
És van nekik ugye 60-as commandó variáns is. Szakasz szintre, csövenként 6-8db gránáttal simán oda lehet pakolni. Főleg, hogy a Lynx elbírja, lőszerestől...
Tudom, de ennek főleg az lehet az oka, hogy a BTR-ben a szigorúan vett cuuc sem fér el feltétlenül.
A Lynxből alapvetően csak akkor kellene kivenni, amikor szükség van rá.
Itt nem a hagyományos technikusról beszélünk, hanem a Marinesnél bevezetett "squad systems operator"-ról.
Elég sok digitális kütyü kerül be a szakasz eszközrendszerébe.
Harctéri phablet, drónok, SD rádiók (személyi és fedézeti is), éjjellátók.
Valakinek az ezekkel kapcsolatos feladatokkal is kell foglalkoznia.