[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 717
12 203
113
Hogy működik máshol:
-van életpálya modell még a legénységi állománynak is
-civil életben is használható képesítesek ingyenes megszerzése
-az ebéd ingyenes mindenkinek, a legénységi állomány ingyen van elszállásolva, ha akar feliratkozhat ingyenes reggelire vacsorára akár hétvégén is!
-az tiszthelyettes és tiszt jelképes összeget fizet a katonai szállásért
-komoly család támogatás, katonai kedvezményes árú "civil" lakások bérlésének a lehetősége
-az sereg által biztosított/fizetett tanfolyam egy civil szakmához
-jó betegbiztosítás
-utazási kedvezmény vonatra
-kedvezményes vakáció
- a katonai kórházak, gyengélkedők, katonai fogorvos, katonai szakorvosok ingyenes konzultációja
-"tereppénz"
Így hirtelen ennyi ami eszembe jut az alapokról. Millió lehetőség van csak akarni kell. Máshol felfogták hogy adni is kell valamit, mert a katonalét nem a legegyszerűbb, főleg a családosoknak.
Mert végülis a katona fog először lmegdögleni ha kitör a baj

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 022
39 986
113
Srácok, itt megy ezerrel az eszmecsere a beszerzendő eszközökről, de nincs ingyen ebéd mert nincs rá pénz.
Tudom hogy ez lett a vesszőparipám de ez kibaszottul súlyos!
Lövöldözzünk akár D20 al de legyenek méltó körülményei a szakmának!
Nyugdíj lehetőség, jó biztosítás, alapvetően a katonalét méltó elismerése, életpálya modell ! Milliárdok mennek el a csili Vili kis számú eszközök beszerzésére közben még nincs mit zabálni!
Nem tudom felfogjátok e ezt valójában! Ha így folytatódik meglesz a Negan által álmodott "portyázó hadviselés" mert a katonák rá lesznek kényszerülve.
Ez az egész olyan mintha házat építenél , már a tetőnél jársz de nem alapoztál. Mi ez? 2024-ben egy európai országban?? Még a legsötétebb komcsi időkben is volt mit zabálni, reggeli, ebéd, vacsora , ingyen.....
Hogy az illetmény olyan amilyen az egy dolog, de sok sok mindennel vonzóbbá lehetne tenni a katona hivatást
Aztán megy a siránkozás hogy röhögnek a katona szakmán és nagy baj van a toborzással, hát bazmeg nem csodálom! Teljesen abban a hitben voltam hogy mennek a laktanya rekonstrukciós programok, van elégséges számú alapfelszerelés, ruházat, fegyverek, hogy már csak a megrendelt technika beérkezésére vár a honvédség, lesz egy kicsi de jól felszerelt haderő.
Míg egy kaszinómágnás a hadügyér meg a neres zorbánék a pereputtyukat gazdagítsák, addíg itt nem lesz normális haderőfejlesztés!

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 717
12 203
113
Míg egy kaszinómágnás a hadügyér meg a neres zorbánék a pereputtyukat gazdagítsák, addíg itt nem lesz normális haderőfejlesztés!
Ne Zorbánozzunk :)
Politika mentesen ha lehet.
Szerintem ez nem tőle függ , van nehány majom felelős beosztásban, túl jó fizetéssel, akik valami párhuzamos univerzumban élnek. Ez a gond szerintem. Megértem ha nincs elég pénz de ott spórolnak ahol nem szabadna.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 004
73 009
113
Hogy működik máshol:
-az ebéd ingyenes mindenkinek, a legénységi állomány ingyen van elszállásolva, ha akar feliratkozhat ingyenes reggelire vacsorára akár hétvégén is!
-komoly család támogatás, katonai kedvezményes árú "civil" lakások bérlésének a lehetősége
-jó betegbiztosítás
-kedvezményes vakáció
- a katonai kórházak, gyengélkedők, katonai fogorvos, katonai szakorvosok ingyenes konzultációja
-"tereppénz"
Így hirtelen ennyi ami eszembe jut az alapokról. Millió lehetőség van csak akarni kell. Máshol felfogták hogy adni is kell valamit, mert a katonalét nem a legegyszerűbb, főleg a családosoknak.
Tudod, ha mindezt megvonják, fizetniük kell mindenért és szépen dagasztja a Szent GDP-t. Hát neked ez nem elég? A kapitalizmus ellensége vagy? :D

Viccet félretéve egyértelmű, hogy az uralkodó osztályunknak nem érdeke a honvédelem. Egyszerűen ennyi.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 863
34 761
113
Pontosan, minden háborút kényszerből vívnak. A békeidőben békeidős költségvetésből működtetett haderők nem a háborúra készülnek, hanem, hogy túléljék a következő költségvetési időszakig. Iszonyat logisztikai hiányosságok és elpuhult működési kultúra. Békeidőben és a prospektusokon jól mutató paraméterek és modernitás, ami jóesetben is egy gyakorlatot él túl hiba nélkül, nem több napot. A modern harcjárművek horror árú fenntartási költségei annyira terhelik a büdzsét, hogy a kirakaton kívül másra már nem jut. Milyen háborút akarsz Te megvívni egy dd-ral?
Minden háború dinamikája olyan, hogy nagyon hamar előkerül minden letárolt eszköz és kezdődik a sufnituning.
Irok egy meglepőt.
Egyetértünk.Zplan egy üres kirakat.MH egy üres kirakat.Honvédelemre még időlegesen is alkalmatlan.
A megoldásban viszont nem értünk egyet.Nem azért,mert nem lenne jó egy IDF szintű sorozott tartalékos hadsereg,amit MHnak hivnak.De jó lenne.
Csak nem lesz.Se pénz,se posztó,se politikai,se társadalmi akarat nincs hozzá.
Viszont az országvédelmet valahogy mégis meg kéne oldani......
Én erre javaslok egy megoldást,ami egyáltalán nem új.Nem találtam fel se a spanyolviaszt,se a kanálban a mélyedést.Egyszerűen visszanéztem,hogy a hadtörténelemben hasonló helyzetben mit csináltak mások.
A tűzbemérő rendszerek a mániád, pedig a modern háborúkban elsődleges célpontok, Így, ne tekintsünk el a drónoktól se, vagy menjünk vissza a kőbaltákig, csakhogy igazold a teóriád.
Igen.Okkal.A modern hadszintéren olyan fokú redundancia van már most is,amit nem lehet figyelmen kivűl hagyni.És a jövőben ez nőni fog.A tüzet nyitó lövegre egyideüleg 4-6-8 rendszer fog rámérni.És a BMS rendszerek olyan gyors célkijelölést,harcvezetést tesznek lehetővé,hogy az 50 éve még elkézelhetetlen volt (de,elképzelték már akkor is,csak még nem tudták megcsinálni)
Szerintem az egész ország marha nagy tévedésben van, hogy a NATO kötelezettségünk ezzel le van tudva.
A NATO védelem igazi ereje az USA,Fr és UK atomarzenálja.
Nézőpont kérdése, hogy mi a kicsi hadsereg. Gondolj bele, ha Ukrajnának csak 3-4 nagyon modern gl dd-ja lett volna 1000 km frontszakaszra
Ami azt illeti,nekünk harcképes úgy nézz ki,hogy csak 1 lesz-majd valamikor úgy ahogy.
De nincs pénzünk IDFre,sőt,MNre se.
Talán egy Nemzetőrségre lehet.
Ne magadból indulj ki. Már sok tüzér katonát képeztem ki különféle beosztásokba, úgyhogy tudom mit lehet.
Elhiszem.De nem hétvégi kurzusokon.Minnél elavultabb egy eszköz,annál inkább a kezelők tudására és gyakorlottságára van utalva.Szvsz az ÖTT katonái a büdös életben nem lesznek olyan szinten,hogy érdemben harcolni is tudjanak egy nehéztarackkal.Mint a svájci óra,úgy kell(ene) működnie annak a legénységnek,hogy túléljék a harcot.
Nézőpont kérdése, hogy mi a kicsi hadsereg. Gondolj bele, ha Ukrajnának csak 3-4 nagyon modern gl dd-ja lett volna 1000 km frontszakaszra.
De mi nem vagyunk Ukrajna.És a lehetséges ellenfeleink meg ugyan létszámfölénye lenne,de nekik sincs annyi csapaterejük,hogy egy folyamatos frontvonalat alkossanak.Még ha a muszka lenne az ellenfél,neki se.Mert a fő erejét lengyel felé vetné be,nem nálunk (de én ebbe továbbra se hiszek.Ha meg mégis lesz NATO-Oo affér,akkor szerintem teljesen lényegtelen lesz,hogy milyen eszközeink lesznek,az atom úgy is mindent elsöpör)
Na, itt bukott meg a teóriád. Kb., mintha a mi űberkirály dd-unk
Nem az enyém.Én olcsóbb alapjárműre,könnyebb,mozgékonyabb dd-okat preferálnák.Szerintem a csapaterő hiányát tűzerővel és mozgékonysággal kell pótolni.
Vagy az ország ezen részét adjuk fel?
Igen és nem.Mert a nyilt terepet igen,adjuk fel.A városokat,arra alkalms helyeket meg védje a Nemzetörség.A nyilt terepen csak aknatelepitésekkel,tűzrajtaütésekkel,gerilla módszerekkel nyugtalanaitsa csak az ellent.És a benyomuló páncélosékek mögött a puha logisztikát támadja.És ennek megfelelő eszközökkel látnám el a területvédelmet.Mert ellátnám tüzérséggel is,de afféle gerilla tüzérséggel.
Egy korszerű tömeghadsereg egy elavult tömeghadsereggel szemben. Itt a lényeg, ahogy írod: modern felderítő és tűzvezető rendszer. Ez független a mobilitástól, ebbe illesztették be az M777-et is és illeszthető be bármelyik elavult löveg is.
Miért lenne független a mobilitástol?
A gond ott van,hogy az ellennek is várhatóan lesz modern felderitő és tűzvezető rendszere.
És szerintem Ukrajnában látható is,hogy mi van olyankor.Ahol van jelen korszerű orosz felderitő/bemérő/tűzvezető rendszer,ott panaszkodnak is az ukránok,hogy qrvagyorsan jön az ellentűz.

• Tetszik
Reactions: bel

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 022
29 598
113
Pontosan, minden háborút kényszerből vívnak.
Ez szép elmélete a liberális államrezonoknak aminek alapját még a vesztfáliai rendszer vallásháborúktól sokkolt önmérséklete rakta le. Valójában ha megvizsgáljuk korunk konfliktusait, akkor a békeidők végtelen szenvedése alól mindig a háború szabadítja fel az államrezonok mögött álló vagy magát a rendszert jelentő érdekcsoportokat.

A józan ténymegállapítás ez: a háború a megoldás a szabályokon alapuló világ megoldhatatlan érdekellentéteire.

Egyszerű biológiai törvényszerűség miatt. A világ szabályozása életidegen absztrakció, aminek ellenében hat az élet küzdelmét jelentő háború. Persze súlyos hiba lenne abszolutizálni a háborút egy félreértett evolúciós tan dettó mesterkéltségébe szorítva -hiszen ez Hitlernek se jött be- de azt látni kell, hogy a Nyugat dominanciája azért is szorul vissza, mert globális szabályrendszere éppúgy életidegen, mint bármilyen más lenne és a felszabadulás alóla tényleges előnyt jelent majd minden játékosnak. Pláne, hogy Jugoszláviával, Afganisztánnal és Irakkal maga a Nyugat bontotta el -mit bontotta, eszeveszett tombolással elpusztította- a korlátokat a háború mint elsődleges opció elől.

Az önkény gyilokot szül, a gyilok meg bosszút és félelmet, ami önkény szülője lesz. Innentől minden embernek ismerős ez, ámde a -szükségszerűen életidegen- szabályok se voltak megoldás, hiszen azok elől menekülünk a háborúba!

Feltorlódott a sok megoldatlan konfliktus a qrva szabályok miatt és megoldást jelentő a háborúk szülnek új rendet.

• Tetszik
Reactions: Pogány

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 327
113
Hogy működik máshol:
-jó betegbiztosítás
-kedvezményes vakáció
-"tereppénz"

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 717
12 203
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 038
85 778
113
Ez szép elmélete a liberális államrezonoknak aminek alapját még a vesztfáliai rendszer vallásháborúktól sokkolt önmérséklete rakta le. Valójában ha megvizsgáljuk korunk konfliktusait, akkor a békeidők végtelen szenvedése alól mindig a háború szabadítja fel az államrezonok mögött álló vagy magát a rendszert jelentő érdekcsoportokat.

A józan ténymegállapítás ez: a háború a megoldás a szabályokon alapuló világ megoldhatatlan érdekellentéteire.

Egyszerű biológiai törvényszerűség miatt. A világ szabályozása életidegen absztrakció, aminek ellenében hat az élet küzdelmét jelentő háború. Persze súlyos hiba lenne abszolutizálni a háborút egy félreértett evolúciós tan dettó mesterkéltségébe szorítva -hiszen ez Hitlernek se jött be- de azt látni kell, hogy a Nyugat dominanciája azért is szorul vissza, mert globális szabályrendszere éppúgy életidegen, mint bármilyen más lenne és a felszabadulás alóla tényleges előnyt jelent majd minden játékosnak. Pláne, hogy Jugoszláviával, Afganisztánnal és Irakkal maga a Nyugat bontotta el -mit bontotta, eszeveszett tombolással elpusztította- a korlátokat a háború mint elsődleges opció elől.

Az önkény gyilokot szül, a gyilok meg bosszút és félelmet, ami önkény szülője lesz. Innentől minden embernek ismerős ez, ámde a -szükségszerűen életidegen- szabályok se voltak megoldás, hiszen azok elől menekülünk a háborúba!

Feltorlódott a sok megoldatlan konfliktus a qrva szabályok miatt és megoldást jelentő a háborúk szülnek új rendet.
Ebbe semmi olyan nincs a.it bele.agyarázol. Háborút akkor vívnak, ha nem maradt semmilyen más eszköz a kialakult szituációra. Ez meg a kényszer definícíója kb.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 022
29 598
113
Ebbe semmi olyan nincs a.it bele.agyarázol. Háborút akkor vívnak, ha nem maradt semmilyen más eszköz a kialakult szituációra. Ez meg a kényszer definícíója kb.
Itt nem a háborúba invesztálnak kényszerből, hanem a békébe.

• Vicces
Reactions: Zeze

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 162
9 369
113
Ne Zorbánozzunk :)
Politika mentesen ha lehet.
Szerintem ez nem tőle függ , van nehány majom felelős beosztásban, túl jó fizetéssel, akik valami párhuzamos univerzumban élnek. Ez a gond szerintem. Megértem ha nincs elég pénz de ott spórolnak ahol nem szabadna.
Hát bocsánat, a politika erősen bennevan ebben. És igen, kaszinómágnás a hadügyér egy "lovassági százados" aki azzal büszkélkedik, hogy nagyapja fémtárcája állított meg egy lövedéket.. Nos kb. ennyi a szaktudása. Ne is hasonlítsuk össze pld. Benkővel.. A 2018-2022 közti vezetésnek volt víziója, gondolkodtak, bevontak külsősöket is és ellíndítottak egy haderő fejlesztési programot. A politika persze beleszólt ezért nincs pld. GIdrán már odaadták a NER-es Szijj Lászlónak, és persze voltak félresikerül projektek is. A politika ebből annyit akart, hogy a szinte azonos tudása fegyverrendszerekből megszabta melyik kerüljön beszerzésre (az amelyik országtól nem akartak beleszólást az gazdaságpolitikájukba és demokrácia ellenességükre (gyakorlatilag az alkotmányos diktatúra kiépítésére), valamint a helyi oligarchákat is bevonni gyártásba, szerelésbe stb. Nos az első nem jött be, a Franciák és Némeket nem hatodtak meg sem az Airbus, sem a Rheinmetall/KNDS rendelésekre. A másik szintén eddig nem jött be.. A Hadiipar ma erősen deficitás, elsősorban arra, hogy nincs külföldi rendelés. (Majd talán a lőszergyáraktól)...
2022 után pedig elfogyott az EU pénz, megelégelte Európa a tolvajlást.. Jön a kínai pénz amit felvettek és azt már nem a hadiiparra akarják költteni, sőt nyiltan bevallották, hogy most 2 %-ot költünk, de remélik, hogy ez hamarosan csökkenthetik (úgy hogy szinte egyetlen fegyverrendszerünk sem bevetésképes.. Vagy a lőszer hiányzik. vagy a rakéta, vagy az infrastuktúra. Sőt első kettő esetében több fegyver meg se lett rendelve. Ki a fene gondolta volna, hogy 5 évvel az első H145M beérkezés után, még mindig egyetlen egy nem irányított rakéta se került beszerzésre, sőt még szerződés sincs rá, a lézerirányításúváltozatról nem is beszélve. A Spike integráció is késik (itt izrael a húnyo, de van pld Eurospike is stb.) Valószínüleg az is érdekes, hogy megrendeltek több mint egy tucat L-39NG-t feleslegesen, de egy kapavágás se történt a diszlokálás helyén, hol is fogják tárolni az eszközöket..

Lehetne folytatni de felesleges.. Mindenki tudja és látha a hibákat, látja a problémákat és feladatokat (és az eredményeket is, mert bőven vannak azok is).. De annyira csöndben vannak a legtöbben és csak büffögig a Rogán által ellenőrzőtt HM progpagandát..
Ez egybéként a választásokig még fokozódik is, mert keményedett a diktatúra és most már lassan "nemzetellenesnek kiálltanak ki mindent a kormányzópárt farizeusai, amely nem az Ő általuk hazudott világképben és Rommel megfogalmazása szerint felhőkakukkvárban történik...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 577
132 642
113
Srácok, itt megy ezerrel az eszmecsere a beszerzendő eszközökről, de nincs ingyen ebéd mert nincs rá pénz.
Tudom hogy ez lett a vesszőparipám de ez kibaszottul súlyos!
Lövöldözzünk akár D20 al de legyenek méltó körülményei a szakmának!
Nyugdíj lehetőség, jó biztosítás, alapvetően a katonalét méltó elismerése, életpálya modell ! Milliárdok mennek el a csili Vili kis számú eszközök beszerzésére közben még nincs mit zabálni!
Nem tudom felfogjátok e ezt valójában! Ha így folytatódik meglesz a Negan által álmodott "portyázó hadviselés" mert a katonák rá lesznek kényszerülve.
Ez az egész olyan mintha házat építenél , már a tetőnél jársz de nem alapoztál. Mi ez? 2024-ben egy európai országban?? Még a legsötétebb komcsi időkben is volt mit zabálni, reggeli, ebéd, vacsora , ingyen.....
Hogy az illetmény olyan amilyen az egy dolog, de sok sok mindennel vonzóbbá lehetne tenni a katona hivatást
Aztán megy a siránkozás hogy röhögnek a katona szakmán és nagy baj van a toborzással, hát bazmeg nem csodálom! Teljesen abban a hitben voltam hogy mennek a laktanya rekonstrukciós programok, van elégséges számú alapfelszerelés, ruházat, fegyverek, hogy már csak a megrendelt technika beérkezésére vár a honvédség, lesz egy kicsi de jól felszerelt haderő.
Egy kicsit módosítanék.
Én már zabáltam NATO országok java részében és a legtöbb helyen az általános étkeztetés NEM ingyenes, de még az amcsiknál sem.

Itthon jelenleg ingyen kaja a szolgálatoknak és a gyakorlatokon, illetve tanfolyamokon résztvevő állománynak valamint az alapkiképzésen résztvevőknek van most jelenleg, illetve az adott napot a helyőrségi gyaktéren és lőtéren kint kiképzési foglalkozáson részt vevő állománynak ha az meghaladja az 5 órát akkor annak jár hideg csomag. Az ebéd 1400 forint, reggeli 300 ha kérsz.
(ez tavalyi évig 600 volt de az infláció miatt emelték)
Ehhez képest a régebbi rendszernél valamiért a nőtlenszállón lakóknak is járt ingyen kaja (a fasz tudja miért semmi értelme amúgy is ingyen lakik)

Ez már annak az eredménye, hogy a HJKR életbelépése után csak a gyakorlatokon járt az ingyen kaja és ennyi, ami a valósággal elég sok esetben ütközött valósággal és kurva nagy felháborodás lett belőle.

A szép kártyára 12 000 forint jön mindenkinek havonta valamint 1000 forintot kapsz bankkártya üzemeltetés címén havonta.
Ezen felül ha 50%-os teljes tömegközlekedési kedvezményed van mindenre (ez évi 24 utazás volt eddig most már korlátlan), illetve ha munkábajárásra kell tömegközlekedési bérlet annak 80%-át fizeti a honvédség. Ezen felül kiterjedt szolgálati buszjárat rendszer van a legtöbb helyőrségi város környékén. Ha kocsival jársz akkor 15 ft/km amortizációs/üzemanyag támogatásra vagy jogosult napi bejárósként 80 km távolságig, ha heti bejárós vagy akkor meg a lakhelyedig (hétközben nőtlen szállón laksz helyőrségben, hétvégén meg hazamész a családhoz Makkoshotykapusztára mert ott van állandó lakcímed)

A jelenlegi juttatási rendszerben a legénységi állomány jogosult ingyenes laktanyai elhelyezésre, az altiszti/tiszti állomány pedig nőtlen szállón tud lakni jelképes összegért (3000 ft/hónap, a szállók minősége változó van ami fasza van ami szocreál és ótvar)

Emellett a mindenki jogosult albértlettámogatásra (ez változó összeg de legénységnek 60 ezertől van havonta, rendfokozattal megy felfelé és a kiemelt városokban ahol kurva drága az albi nagyobb az alapösszeg is) ha igényli.

Ezen kívül van a lakáslízing mindenkinek ami a havi albitámogatásnak megfelelő pénzt tolja a lízingedbe havonta, akinek rendes lakáshitele van ami nem honvédségi, jogosult évi 500 000 forint törlesztési támogatásra.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 327
113
Egy kicsit módosítanék.
Én már zabáltam NATO országok java részében és a legtöbb helyen az általános étkeztetés NEM ingyenes, de még az amcsiknál sem.

Itthon jelenleg ingyen kaja a szolgálatoknak és a gyakorlatokon, illetve tanfolyamokon résztvevő állománynak valamint az alapkiképzésen résztvevőknek van most jelenleg, illetve az adott napot a helyőrségi gyaktéren és lőtéren kint kiképzési foglalkozáson részt vevő állománynak ha az meghaladja az 5 órát akkor annak jár hideg csomag. Az ebéd 1400 forint, reggeli 300 ha kérsz.
(ez tavalyi évig 600 volt de az infláció miatt emelték)
Ehhez képest a régebbi rendszernél valamiért a nőtlenszállón lakóknak is járt ingyen kaja (a fasz tudja miért semmi értelme amúgy is ingyen lakik)

Ez már annak az eredménye, hogy a HJKR életbelépése után csak a gyakorlatokon járt az ingyen kaja és ennyi, ami a valósággal elég sok esetben ütközött valósággal és kurva nagy felháborodás lett belőle.

A szép kártyára 12 000 forint jön mindenkinek havonta valamint 1000 forintot kapsz bankkártya üzemeltetés címén havonta.
Ezen felül ha 50%-os teljes tömegközlekedési kedvezményed van mindenre (ez évi 24 utazás volt eddig most már korlátlan), illetve ha munkábajárásra kell tömegközlekedési bérlet annak 80%-át fizeti a honvédség. Ezen felül kiterjedt szolgálati buszjárat rendszer van a legtöbb helyőrségi város környékén. Ha kocsival jársz akkor 15 ft/km amortizációs/üzemanyag támogatásra vagy jogosult napi bejárósként 80 km távolságig, ha heti bejárós vagy akkor meg a lakhelyedig (hétközben nőtlen szállón laksz helyőrségben, hétvégén meg hazamész a családhoz Makkoshotykapusztára mert ott van állandó lakcímed)

A jelenlegi juttatási rendszerben a legénységi állomány jogosult ingyenes laktanyai elhelyezésre, az altiszti/tiszti állomány pedig nőtlen szállón tud lakni jelképes összegért (3000 ft/hónap, a szállók minősége változó van ami fasza van ami szocreál és ótvar)

Emellett a mindenki jogosult albértlettámogatásra (ez változó összeg de legénységnek 60 ezertől van havonta, rendfokozattal megy felfelé és a kiemelt városokban ahol kurva drága az albi nagyobb az alapösszeg is) ha igényli.

Ezen kívül van a lakáslízing mindenkinek ami a havi albitámogatásnak megfelelő pénzt tolja a lízingedbe havonta, akinek rendes lakáshitele van ami nem honvédségi, jogosult évi 500 000 forint törlesztési támogatásra.
Ezen felül a gyerekesek extra támogatást kapnak, de ami a legjobban megdöbbentett:
Fenti linkről:

21. Az állomány tagjának házastársi jövedelem-kiegészítése

29. § (1) Az állomány tagja házastársi jövedelem-kiegészítésre jogosult a vele együttköltöző házastársa vagy élettársa kereset- vagy jövedelemkiesésének átmeneti, részbeni pótlására, ha a honvédelmi szervezet más helyőrségbe történő áttelepítése vagy a szolgálat érdekében más szolgálati helyre történt áthelyezése, továbbá a Hjkr. 10. § (2) bekezdés d)–f), h) és j) pontja szerinti vezénylése miatt másik belföldi településre költözik át.

(2) A házastársi jövedelem-kiegészítést az áthelyezést követően, a tényleges átköltözéstől számított 5 éven belül lehet igényelni, amelyet legfeljebb 3 évig, havonta utólag kell folyósítani.

A mértéke a régi fizu- új fizu, de max. a minimálbér 75-50%-a új helyőrségben eltöltött évek során csökkentve. Hja és az új fizu szemponjából a családtámogatásokat (gyed, gyes, gyet ) nem kell idevenni.

• Tetszik
Reactions: Aladeen and krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 577
132 642
113
Szóval így, hogy kicsit helyreverték a vezetés agyát kajaügyben és úgy hogy amúgy az általános ételminőség (hidegcsomagoknál is és az MRE-nél is mióta a barna halált lecseréltük a svéd cuccra ) azért erősen javult. Szerintem ebben a rendszerben így a kajával nincs akkora gond.

A lakhatási támogatási rendszerünk szerintem az egész pofás, kicsit jobban is lekövethetné az áremelkedést de nincs vele nagy gond. A szép kártyás kafetériát emelhetnék feljebb mert az hazai viszonylatban elég alacsonynak számít (a szép kártya a leggyakoribb kafetéria juttatás itthon) de hallani olyanokat, hogy ezt idén emelik. Majd meglátjuk.

Amin emelhetnének béren kívüli juttatásként még a 15 forintos kmpénz lehetne mert ez 2010-ben is ennyi volt és azóta kissé drágább lett az üzemanyag.
Kedvezményes bizotsítási rendszerünk sajnos nincs és katonaként a legtöbb biztosítónál negatív elbírálásban részesülsz a veszélyesség miatt. (kollégám most akart kötni hitelbiztosítást a lakáshitelére és nem kapott mert hátha kimegy misszióba és meghal így kockázatos a biztosítónak) ezt jó lenne orvosolni.

Ami jó lenne ha helyreállna az korkedvezményes nyugdíj rendszere valami értelmes formában (ami 2011 előtt volt nem értelmes) és az ingyenes szakképzések a szerződéses állománynak. Hallani pletykákat a korai nyugdíj újra bevezetésére 2026-tól 55 betöltött és 30 leszolgált év után, ez pl szerintem jó lenne.
Ingyenes jogsi rendszer amit kapsz ha aláírsz szerződésesnek most indul éppen, ez rendben lesz.

A szakképzésekkel meg vagyunk lőve mert eleve a hazai szakmunkásképzés eléggé el van veszve jelenleg és ki kéne alakítani valami iskolarendszert cserébe.

A HJKR-el új szerződési rendszer is lett 3 éves fix szerződésekkel amiket 3 évvel tudsz minimum hosszabbítani. Az első szerződésnél 100 000 forint bruttó szerződési díjat kap a katona (ezt lehetne emelni 500-ra) amit ha leszerel a szerződés lejárta előtt vissza kell fizetnie. Szerződéshosszabításért is van valami pénz attól függ hány turnusra írsz alá (pontosan nem tudom mennyi, de minél hosszabb annál több)

A HJKR-el hogy ha végigvitték volna az eredeti tervet (a pilot programos fizetési rendszerek kiterjesztése) nem lett volna gond, pár ponton kívül.

A pótlékrendszer meggondolatlan felszámolása, tereppótlék és szakágazati munkaerőpiaci (búvár, ejtőernyős, és pl informatikus) és a nem gyakorlatokon keletkező túlmunka pénzbeli kifizetésének eltörlése. Így pl a sofőrök amikből kurva nagy hiány van nagyon szarul jártak, illetve a 24/72 szolgálati rendben dolgozó (de valójában a létszámhiány miatt 24/48 vagy több) katonák (katrendészek, reptéri kiszolgáló személyzet) akiknek a gyakoribb szolgálatok miatt sokat túlóráztak eléggé rákúrtak ezzel. Sok embernek (konkrétan ezres számok) ez komoly fizetéscsökkenést hozott így (@tindalos a repszerelők bérezésével mi lett végül?)

Az volt az ígéret, hogy a pilotos pénz lesz az alap amit a lynx-es zászlóaljban kap az állomány illetve aki kevesebbet kap az úgynevezett adminisztratív állománykategóriába kerül aki azért kap kevesebbet mert nem jár gyakorlatra (raktáros, civil munkavállaló karbantartó, személyügyes irodista, jogász, környezetvédelmes munkavédelmes etc) és így kompenzálták volna a jogok és egyéb juttatások (pl kevesebb lett a szabadnap) csorbítását.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 577
132 642
113
Ezen felül a gyerekesek extra támogatást kapnak, de ami a legjobban megdöbbentett:
Fenti linkről:

21. Az állomány tagjának házastársi jövedelem-kiegészítése

29. § (1) Az állomány tagja házastársi jövedelem-kiegészítésre jogosult a vele együttköltöző házastársa vagy élettársa kereset- vagy jövedelemkiesésének átmeneti, részbeni pótlására, ha a honvédelmi szervezet más helyőrségbe történő áttelepítése vagy a szolgálat érdekében más szolgálati helyre történt áthelyezése, továbbá a Hjkr. 10. § (2) bekezdés d)–f), h) és j) pontja szerinti vezénylése miatt másik belföldi településre költözik át.

(2) A házastársi jövedelem-kiegészítést az áthelyezést követően, a tényleges átköltözéstől számított 5 éven belül lehet igényelni, amelyet legfeljebb 3 évig, havonta utólag kell folyósítani.

A mértéke a régi fizu- új fizu, de max. a minimálbér 75-50%-a új helyőrségben eltöltött évek során csökkentve. Hja és az új fizu szemponjából a családtámogatásokat (gyed, gyes, gyet ) nem kell idevenni.
Ez most újonnan lett belerakva? Amúgy ez egy jó kezdeményezés, mert főleg a tisztekkel mostanában elég gyakran van az, hogy átdobnak az ország túlfelére és eddig ezért nemnagyon kaptál semmit.

• Tetszik
Reactions: ravenlord

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 327
113
Ez most újonnan lett belerakva? Amúgy ez egy jó kezdeményezés, mert főleg a tisztekkel mostanában elég gyakran van az, hogy átdobnak az ország túlfelére és eddig ezért nemnagyon kaptál semmit.
Még egyszer beteszem a linket, mert hasznos lehet ezek szerint:

Október 2.-a óta hatályos a Jogtár szerint.

• Tetszik
Reactions: krisss

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 577
132 642
113
Még egyszer beteszem a linket, mert hasznos lehet ezek szerint:

Október 2.-a óta hatályos a Jogtár szerint.
Nagyon sokat pofoztak a HJKR-en egyébként (mert félkészen lett kiadva amúgy) és azért alakul ez.
Összessségében a bérrendezés és a nyugdíj résszel kéne kezdeni valamit aztán lenne egy normális alapunk.

Illetve ha nem csapták volna így össze ezt az egészet, akkor nem okozta volna azt a morális rombolást amit (nagyon gatya a helyzet)
De hát az erőből jogalkotás már csak ilyen, aztán mehet a szar tehénbe visszalapátolása. (de legalább lapátolnak)

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 327
113
@Terminator
Megtennéd, hogy a Pogány kommentjétől átteszed a releváns dolgokat a Magyar fejlesztési topicba? Mert ott sokkal inkább relevánsak.
/Nyilván ez is tele van belpollal. Itt is visszatérő kommenterek érintettek, tehát nyilván max. ki lesznek ezek törölve... :confused: /