[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 907
13 351
113
Hogy működik máshol:
-van életpálya modell még a legénységi állománynak is
-civil életben is használható képesítesek ingyenes megszerzése
-az ebéd ingyenes mindenkinek, a legénységi állomány ingyen van elszállásolva, ha akar feliratkozhat ingyenes reggelire vacsorára akár hétvégén is!
-az tiszthelyettes és tiszt jelképes összeget fizet a katonai szállásért
-komoly család támogatás, katonai kedvezményes árú "civil" lakások bérlésének a lehetősége
-az sereg által biztosított/fizetett tanfolyam egy civil szakmához
-jó betegbiztosítás
-utazási kedvezmény vonatra
-kedvezményes vakáció
- a katonai kórházak, gyengélkedők, katonai fogorvos, katonai szakorvosok ingyenes konzultációja
-"tereppénz"
Így hirtelen ennyi ami eszembe jut az alapokról. Millió lehetőség van csak akarni kell. Máshol felfogták hogy adni is kell valamit, mert a katonalét nem a legegyszerűbb, főleg a családosoknak.
Mert végülis a katona fog először lmegdögleni ha kitör a baj

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 323
41 111
113
Srácok, itt megy ezerrel az eszmecsere a beszerzendő eszközökről, de nincs ingyen ebéd mert nincs rá pénz.
Tudom hogy ez lett a vesszőparipám de ez kibaszottul súlyos!
Lövöldözzünk akár D20 al de legyenek méltó körülményei a szakmának!
Nyugdíj lehetőség, jó biztosítás, alapvetően a katonalét méltó elismerése, életpálya modell ! Milliárdok mennek el a csili Vili kis számú eszközök beszerzésére közben még nincs mit zabálni!
Nem tudom felfogjátok e ezt valójában! Ha így folytatódik meglesz a Negan által álmodott "portyázó hadviselés" mert a katonák rá lesznek kényszerülve.
Ez az egész olyan mintha házat építenél , már a tetőnél jársz de nem alapoztál. Mi ez? 2024-ben egy európai országban?? Még a legsötétebb komcsi időkben is volt mit zabálni, reggeli, ebéd, vacsora , ingyen.....
Hogy az illetmény olyan amilyen az egy dolog, de sok sok mindennel vonzóbbá lehetne tenni a katona hivatást
Aztán megy a siránkozás hogy röhögnek a katona szakmán és nagy baj van a toborzással, hát bazmeg nem csodálom! Teljesen abban a hitben voltam hogy mennek a laktanya rekonstrukciós programok, van elégséges számú alapfelszerelés, ruházat, fegyverek, hogy már csak a megrendelt technika beérkezésére vár a honvédség, lesz egy kicsi de jól felszerelt haderő.
Míg egy kaszinómágnás a hadügyér meg a neres zorbánék a pereputtyukat gazdagítsák, addíg itt nem lesz normális haderőfejlesztés!

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 907
13 351
113
Míg egy kaszinómágnás a hadügyér meg a neres zorbánék a pereputtyukat gazdagítsák, addíg itt nem lesz normális haderőfejlesztés!
Ne Zorbánozzunk :)
Politika mentesen ha lehet.
Szerintem ez nem tőle függ , van nehány majom felelős beosztásban, túl jó fizetéssel, akik valami párhuzamos univerzumban élnek. Ez a gond szerintem. Megértem ha nincs elég pénz de ott spórolnak ahol nem szabadna.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 369
74 276
113
Hogy működik máshol:
-az ebéd ingyenes mindenkinek, a legénységi állomány ingyen van elszállásolva, ha akar feliratkozhat ingyenes reggelire vacsorára akár hétvégén is!
-komoly család támogatás, katonai kedvezményes árú "civil" lakások bérlésének a lehetősége
-jó betegbiztosítás
-kedvezményes vakáció
- a katonai kórházak, gyengélkedők, katonai fogorvos, katonai szakorvosok ingyenes konzultációja
-"tereppénz"
Így hirtelen ennyi ami eszembe jut az alapokról. Millió lehetőség van csak akarni kell. Máshol felfogták hogy adni is kell valamit, mert a katonalét nem a legegyszerűbb, főleg a családosoknak.
Tudod, ha mindezt megvonják, fizetniük kell mindenért és szépen dagasztja a Szent GDP-t. Hát neked ez nem elég? A kapitalizmus ellensége vagy? :D

Viccet félretéve egyértelmű, hogy az uralkodó osztályunknak nem érdeke a honvédelem. Egyszerűen ennyi.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 580
113
Pontosan, minden háborút kényszerből vívnak. A békeidőben békeidős költségvetésből működtetett haderők nem a háborúra készülnek, hanem, hogy túléljék a következő költségvetési időszakig. Iszonyat logisztikai hiányosságok és elpuhult működési kultúra. Békeidőben és a prospektusokon jól mutató paraméterek és modernitás, ami jóesetben is egy gyakorlatot él túl hiba nélkül, nem több napot. A modern harcjárművek horror árú fenntartási költségei annyira terhelik a büdzsét, hogy a kirakaton kívül másra már nem jut. Milyen háborút akarsz Te megvívni egy dd-ral?
Minden háború dinamikája olyan, hogy nagyon hamar előkerül minden letárolt eszköz és kezdődik a sufnituning.
Irok egy meglepőt.
Egyetértünk.Zplan egy üres kirakat.MH egy üres kirakat.Honvédelemre még időlegesen is alkalmatlan.
A megoldásban viszont nem értünk egyet.Nem azért,mert nem lenne jó egy IDF szintű sorozott tartalékos hadsereg,amit MHnak hivnak.De jó lenne.
Csak nem lesz.Se pénz,se posztó,se politikai,se társadalmi akarat nincs hozzá.
Viszont az országvédelmet valahogy mégis meg kéne oldani......
Én erre javaslok egy megoldást,ami egyáltalán nem új.Nem találtam fel se a spanyolviaszt,se a kanálban a mélyedést.Egyszerűen visszanéztem,hogy a hadtörténelemben hasonló helyzetben mit csináltak mások.
A tűzbemérő rendszerek a mániád, pedig a modern háborúkban elsődleges célpontok, Így, ne tekintsünk el a drónoktól se, vagy menjünk vissza a kőbaltákig, csakhogy igazold a teóriád.
Igen.Okkal.A modern hadszintéren olyan fokú redundancia van már most is,amit nem lehet figyelmen kivűl hagyni.És a jövőben ez nőni fog.A tüzet nyitó lövegre egyideüleg 4-6-8 rendszer fog rámérni.És a BMS rendszerek olyan gyors célkijelölést,harcvezetést tesznek lehetővé,hogy az 50 éve még elkézelhetetlen volt (de,elképzelték már akkor is,csak még nem tudták megcsinálni)
Szerintem az egész ország marha nagy tévedésben van, hogy a NATO kötelezettségünk ezzel le van tudva.
A NATO védelem igazi ereje az USA,Fr és UK atomarzenálja.
Nézőpont kérdése, hogy mi a kicsi hadsereg. Gondolj bele, ha Ukrajnának csak 3-4 nagyon modern gl dd-ja lett volna 1000 km frontszakaszra
Ami azt illeti,nekünk harcképes úgy nézz ki,hogy csak 1 lesz-majd valamikor úgy ahogy.
De nincs pénzünk IDFre,sőt,MNre se.
Talán egy Nemzetőrségre lehet.
Ne magadból indulj ki. Már sok tüzér katonát képeztem ki különféle beosztásokba, úgyhogy tudom mit lehet.
Elhiszem.De nem hétvégi kurzusokon.Minnél elavultabb egy eszköz,annál inkább a kezelők tudására és gyakorlottságára van utalva.Szvsz az ÖTT katonái a büdös életben nem lesznek olyan szinten,hogy érdemben harcolni is tudjanak egy nehéztarackkal.Mint a svájci óra,úgy kell(ene) működnie annak a legénységnek,hogy túléljék a harcot.
Nézőpont kérdése, hogy mi a kicsi hadsereg. Gondolj bele, ha Ukrajnának csak 3-4 nagyon modern gl dd-ja lett volna 1000 km frontszakaszra.
De mi nem vagyunk Ukrajna.És a lehetséges ellenfeleink meg ugyan létszámfölénye lenne,de nekik sincs annyi csapaterejük,hogy egy folyamatos frontvonalat alkossanak.Még ha a muszka lenne az ellenfél,neki se.Mert a fő erejét lengyel felé vetné be,nem nálunk (de én ebbe továbbra se hiszek.Ha meg mégis lesz NATO-Oo affér,akkor szerintem teljesen lényegtelen lesz,hogy milyen eszközeink lesznek,az atom úgy is mindent elsöpör)
Na, itt bukott meg a teóriád. Kb., mintha a mi űberkirály dd-unk
Nem az enyém.Én olcsóbb alapjárműre,könnyebb,mozgékonyabb dd-okat preferálnák.Szerintem a csapaterő hiányát tűzerővel és mozgékonysággal kell pótolni.
Vagy az ország ezen részét adjuk fel?
Igen és nem.Mert a nyilt terepet igen,adjuk fel.A városokat,arra alkalms helyeket meg védje a Nemzetörség.A nyilt terepen csak aknatelepitésekkel,tűzrajtaütésekkel,gerilla módszerekkel nyugtalanaitsa csak az ellent.És a benyomuló páncélosékek mögött a puha logisztikát támadja.És ennek megfelelő eszközökkel látnám el a területvédelmet.Mert ellátnám tüzérséggel is,de afféle gerilla tüzérséggel.
Egy korszerű tömeghadsereg egy elavult tömeghadsereggel szemben. Itt a lényeg, ahogy írod: modern felderítő és tűzvezető rendszer. Ez független a mobilitástól, ebbe illesztették be az M777-et is és illeszthető be bármelyik elavult löveg is.
Miért lenne független a mobilitástol?
A gond ott van,hogy az ellennek is várhatóan lesz modern felderitő és tűzvezető rendszere.
És szerintem Ukrajnában látható is,hogy mi van olyankor.Ahol van jelen korszerű orosz felderitő/bemérő/tűzvezető rendszer,ott panaszkodnak is az ukránok,hogy qrvagyorsan jön az ellentűz.

• Tetszik
Reactions: bel

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 455
30 678
113
Pontosan, minden háborút kényszerből vívnak.
Ez szép elmélete a liberális államrezonoknak aminek alapját még a vesztfáliai rendszer vallásháborúktól sokkolt önmérséklete rakta le. Valójában ha megvizsgáljuk korunk konfliktusait, akkor a békeidők végtelen szenvedése alól mindig a háború szabadítja fel az államrezonok mögött álló vagy magát a rendszert jelentő érdekcsoportokat.

A józan ténymegállapítás ez: a háború a megoldás a szabályokon alapuló világ megoldhatatlan érdekellentéteire.

Egyszerű biológiai törvényszerűség miatt. A világ szabályozása életidegen absztrakció, aminek ellenében hat az élet küzdelmét jelentő háború. Persze súlyos hiba lenne abszolutizálni a háborút egy félreértett evolúciós tan dettó mesterkéltségébe szorítva -hiszen ez Hitlernek se jött be- de azt látni kell, hogy a Nyugat dominanciája azért is szorul vissza, mert globális szabályrendszere éppúgy életidegen, mint bármilyen más lenne és a felszabadulás alóla tényleges előnyt jelent majd minden játékosnak. Pláne, hogy Jugoszláviával, Afganisztánnal és Irakkal maga a Nyugat bontotta el -mit bontotta, eszeveszett tombolással elpusztította- a korlátokat a háború mint elsődleges opció elől.

Az önkény gyilokot szül, a gyilok meg bosszút és félelmet, ami önkény szülője lesz. Innentől minden embernek ismerős ez, ámde a -szükségszerűen életidegen- szabályok se voltak megoldás, hiszen azok elől menekülünk a háborúba!

Feltorlódott a sok megoldatlan konfliktus a qrva szabályok miatt és megoldást jelentő a háborúk szülnek új rendet.

• Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag

Guest
Hogy működik máshol:
-jó betegbiztosítás
-kedvezményes vakáció
-"tereppénz"

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 907
13 351
113
T

Törölt tag

Guest
Ezt nem tudom mind elolvasni.
Mit akartál mondani ezzel? El fogom hinni és nem kötök bele
:)
Áthozva a helyére:
Én meg nem tudom összefoglalni röviden, így az eredeti helyén linkeltem be a dolgot.
Szerintem. Külsősként:
Alapvetően elég szerteágazó juttatási és támogatási rendszer van jelenleg a Honvédség mögött.
Azt látom, hogy nagyon ledobta az agyad az égszíjat az ingyenes kaja hiánya.
Én csak arra tudok hagyatkozni, amit a bentiek eddig ezzel kapcsolatban leírtak.
Alapvetően továbbra is ingyenesen adnak kaját szolgálatteljesítés közben, gyakorlatok kitelepülések, és egyéb "ottalvós partikon".
A kantinokban a kaja röhejes fix egységárakon van adva (nemrég néztem meg, de valami 1500Ft). És emellé kapnak valami 12.000Ft-ot Szép kártyára. Ez nyilván nem fedezi a kaja költségeket egy hónapra, de szerintem emögött az lehet, hogy egyszerűen a helyőrségekben nem képesek homogén, egészséges és jó kaját nyújtani országszerte. (pl. az elmondások alapján: Tata jó, Szolnok borzalom) Így akinek a kötelezően felajánlott kaja nem jön be, annak nem kötelező azt megennie, hogy pénzénél legyen. A Szép kártyára tolt pénzzel - szerintem - ezt lehet kompenzálni. Nyilván, ha ezt az összeget felemelnék 40-50-60 ezerre, akkor már senkinek egy szava sem lehetne. Hiszen aki kantinba akarna enni, annak gyakorlatilag ingyen jönne ki a kaja. Aki meg a Gundelban akar étkezni, annak van költségtérítés.
Hogy más országokban milyen csomag jár azt csak fenntartásokkal érdemes összehasonlítani. Hiszen itthon ingyenes az orvosi ellátás. Ingyenes a taníttatás az első diplomáig. A hazai toborzóknak ez egy igen komoly hátrányuk is. Pl. az USA-ban az egyik legkomolyabb bevonzó tényező, a egészségbiztosítás, meg a fizetett tandíj.

• Tetszik
Reactions: Lator and Tumpek

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 907
13 351
113
Áthozva a helyére:
Én meg nem tudom összefoglalni röviden, így az eredeti helyén linkeltem be a dolgot.
Szerintem. Külsősként:
Alapvetően elég szerteágazó juttatási és támogatási rendszer van jelenleg a Honvédség mögött.
Én csak arra tudok hagyatkozni, amit a bentiek eddig ezzel kapcsolatban leírtak.
Alapvetően továbbra is ingyenesen adnak kaját szolgálatteljesítés közben, gyakorlatok kitelepülések, és egyéb "ottalvós partikon".
A kantinokban a kaja röhejes fix egységárakon van adva (nemrég néztem meg, de valami 1500Ft). És emellé kapnak valami 12.000Ft-ot Szép kártyára. Ez nyilván nem fedezi a kaja költségeket egy hónapra, de szerintem emögött az lehet, hogy egyszerűen a helyőrségekben nem képesek homogén, egészséges és jó kaját nyújtani országszerte. (pl. az elmondások alapján: Tata jó, Szolnok borzalom) Így akinek a kötelezően felajánlott kaja nem jön be, annak nem kötelező azt megennie, hogy pénzénél legyen. A Szép kártyára tolt pénzzel - szerintem - ezt lehet kompenzálni. Nyilván, ha ezt az összeget felemelnék 40-50-60 ezerre, akkor már senkinek egy szava sem lehetne. Hiszen aki kantinba akarna enni, annak gyakorlatilag ingyen jönne ki a kaja. Aki meg a Gundelban akar étkezni, annak van költségtérítés.
Hogy más országokban milyen csomag jár azt csak fenntartásokkal érdemes összehasonlítani. Hiszen itthon ingyenes az orvosi ellátás. Ingyenes a taníttatás az első diplomáig. A hazai toborzóknak ez egy igen komoly hátrányuk is. Pl. az USA-ban az egyik legkomolyabb bevonzó tényező, a egészségbiztosítás, meg a fizetett tandíj.
Dehogynem képesek kaját nyújtani. Ráadásul a honvédség által képzett szakácsokkal.
Mikor Tatán voltam 2002-2007 a faszán felújitott kajálda tökéletesen ellátta a dolgát. Ne szép kártyázzunk már itt, ennyi erővel vöröskeresztes utalványokat is osztogathatnának.
A kaja az alap, az nem csak a 24 orás szolikra és a terepre járhat, ez szégyen ezt nem lehet kimagyarázni.
Az egyéb juttatások meg természetesen ország függőek.
DE máshol felfogták hogy adni is kell különben nem lesz katona
Ezen a szép kártyás dolgon is kurva sokat keresnek valakik szerinem

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 907
13 351
113
Ezt hogy gondolod?
Ez egy az egész országban elterjedt és elfogadott cafetéria rendszer. Arra lett létrehozva, hogy megállítsák az országból való pénzkitalicskázást.
Úgy gondolom, hogy valami katonai döntéshozó keres ezen. Mert nem hiszem hogy olcsóbb lenne mont egy étkezde, persze a tévedés jogát fenntartom

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 133
135 917
113
Áthozva a helyére:
Szerintem. Külsősként:
A probléma az, hogy teljesen beszántottàk volna az egészet és hónapokig tartó parasztgyalázat és kapára kaszára kapás volt mire a rendszert részlegesen visszaállították.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 133
135 917
113
Úgy gondolom, hogy valami katonai döntéshozó keres ezen. Mert nem hiszem hogy olcsóbb lenne mont egy étkezde, persze a tévedés jogát fenntartom
Itt tévedsz mert a szép kártya rendszer az az egész országra kiterjedt és bárhol használható kafetériarendszer. Wellnesselni is tudsz a pénzből ha összerakod.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 668
87 037
113
Ez szép elmélete a liberális államrezonoknak aminek alapját még a vesztfáliai rendszer vallásháborúktól sokkolt önmérséklete rakta le. Valójában ha megvizsgáljuk korunk konfliktusait, akkor a békeidők végtelen szenvedése alól mindig a háború szabadítja fel az államrezonok mögött álló vagy magát a rendszert jelentő érdekcsoportokat.

A józan ténymegállapítás ez: a háború a megoldás a szabályokon alapuló világ megoldhatatlan érdekellentéteire.

Egyszerű biológiai törvényszerűség miatt. A világ szabályozása életidegen absztrakció, aminek ellenében hat az élet küzdelmét jelentő háború. Persze súlyos hiba lenne abszolutizálni a háborút egy félreértett evolúciós tan dettó mesterkéltségébe szorítva -hiszen ez Hitlernek se jött be- de azt látni kell, hogy a Nyugat dominanciája azért is szorul vissza, mert globális szabályrendszere éppúgy életidegen, mint bármilyen más lenne és a felszabadulás alóla tényleges előnyt jelent majd minden játékosnak. Pláne, hogy Jugoszláviával, Afganisztánnal és Irakkal maga a Nyugat bontotta el -mit bontotta, eszeveszett tombolással elpusztította- a korlátokat a háború mint elsődleges opció elől.

Az önkény gyilokot szül, a gyilok meg bosszút és félelmet, ami önkény szülője lesz. Innentől minden embernek ismerős ez, ámde a -szükségszerűen életidegen- szabályok se voltak megoldás, hiszen azok elől menekülünk a háborúba!

Feltorlódott a sok megoldatlan konfliktus a qrva szabályok miatt és megoldást jelentő a háborúk szülnek új rendet.
Ebbe semmi olyan nincs a.it bele.agyarázol. Háborút akkor vívnak, ha nem maradt semmilyen más eszköz a kialakult szituációra. Ez meg a kényszer definícíója kb.