Pontosan, minden háborút kényszerből vívnak. A békeidőben békeidős költségvetésből működtetett haderők nem a háborúra készülnek, hanem, hogy túléljék a következő költségvetési időszakig. Iszonyat logisztikai hiányosságok és elpuhult működési kultúra. Békeidőben és a prospektusokon jól mutató paraméterek és modernitás, ami jóesetben is egy gyakorlatot él túl hiba nélkül, nem több napot. A modern harcjárművek horror árú fenntartási költségei annyira terhelik a büdzsét, hogy a kirakaton kívül másra már nem jut. Milyen háborút akarsz Te megvívni egy dd-ral?
Minden háború dinamikája olyan, hogy nagyon hamar előkerül minden letárolt eszköz és kezdődik a sufnituning.
Irok egy meglepőt.
Egyetértünk.Zplan egy üres kirakat.MH egy üres kirakat.Honvédelemre még időlegesen is alkalmatlan.
A megoldásban viszont nem értünk egyet.Nem azért,mert nem lenne jó egy IDF szintű sorozott tartalékos hadsereg,amit MHnak hivnak.De jó lenne.
Csak nem lesz.Se pénz,se posztó,se politikai,se társadalmi akarat nincs hozzá.
Viszont az országvédelmet valahogy mégis meg kéne oldani......
Én erre javaslok egy megoldást,ami egyáltalán nem új.Nem találtam fel se a spanyolviaszt,se a kanálban a mélyedést.Egyszerűen visszanéztem,hogy a hadtörténelemben hasonló helyzetben mit csináltak mások.
A tűzbemérő rendszerek a mániád, pedig a modern háborúkban elsődleges célpontok, Így, ne tekintsünk el a drónoktól se, vagy menjünk vissza a kőbaltákig, csakhogy igazold a teóriád.
Igen.Okkal.A modern hadszintéren olyan fokú redundancia van már most is,amit nem lehet figyelmen kivűl hagyni.És a jövőben ez nőni fog.A tüzet nyitó lövegre egyideüleg 4-6-8 rendszer fog rámérni.És a BMS rendszerek olyan gyors célkijelölést,harcvezetést tesznek lehetővé,hogy az 50 éve még elkézelhetetlen volt (de,elképzelték már akkor is,csak még nem tudták megcsinálni)
Szerintem az egész ország marha nagy tévedésben van, hogy a NATO kötelezettségünk ezzel le van tudva.
A NATO védelem igazi ereje az USA,Fr és UK atomarzenálja.
Nézőpont kérdése, hogy mi a kicsi hadsereg. Gondolj bele, ha Ukrajnának csak 3-4 nagyon modern gl dd-ja lett volna 1000 km frontszakaszra
Ami azt illeti,nekünk harcképes úgy nézz ki,hogy csak 1 lesz-majd valamikor úgy ahogy.
De nincs pénzünk IDFre,sőt,MNre se.
Talán egy Nemzetőrségre lehet.
Ne magadból indulj ki. Már sok tüzér katonát képeztem ki különféle beosztásokba, úgyhogy tudom mit lehet.
Elhiszem.De nem hétvégi kurzusokon.Minnél elavultabb egy eszköz,annál inkább a kezelők tudására és gyakorlottságára van utalva.Szvsz az ÖTT katonái a büdös életben nem lesznek olyan szinten,hogy érdemben harcolni is tudjanak egy nehéztarackkal.Mint a svájci óra,úgy kell(ene) működnie annak a legénységnek,hogy túléljék a harcot.
Nézőpont kérdése, hogy mi a kicsi hadsereg. Gondolj bele, ha Ukrajnának csak 3-4 nagyon modern gl dd-ja lett volna 1000 km frontszakaszra.
De mi nem vagyunk Ukrajna.És a lehetséges ellenfeleink meg ugyan létszámfölénye lenne,de nekik sincs annyi csapaterejük,hogy egy folyamatos frontvonalat alkossanak.Még ha a muszka lenne az ellenfél,neki se.Mert a fő erejét lengyel felé vetné be,nem nálunk (de én ebbe továbbra se hiszek.Ha meg mégis lesz NATO-Oo affér,akkor szerintem teljesen lényegtelen lesz,hogy milyen eszközeink lesznek,az atom úgy is mindent elsöpör)
Na, itt bukott meg a teóriád. Kb., mintha a mi űberkirály dd-unk
Nem az enyém.Én olcsóbb alapjárműre,könnyebb,mozgékonyabb dd-okat preferálnák.Szerintem a csapaterő hiányát tűzerővel és mozgékonysággal kell pótolni.
Vagy az ország ezen részét adjuk fel?
Igen és nem.Mert a nyilt terepet igen,adjuk fel.A városokat,arra alkalms helyeket meg védje a Nemzetörség.A nyilt terepen csak aknatelepitésekkel,tűzrajtaütésekkel,gerilla módszerekkel nyugtalanaitsa csak az ellent.És a benyomuló páncélosékek mögött a puha logisztikát támadja.És ennek megfelelő eszközökkel látnám el a területvédelmet.Mert ellátnám tüzérséggel is,de afféle gerilla tüzérséggel.
Egy korszerű tömeghadsereg egy elavult tömeghadsereggel szemben. Itt a lényeg, ahogy írod: modern felderítő és tűzvezető rendszer. Ez független a mobilitástól, ebbe illesztették be az M777-et is és illeszthető be bármelyik elavult löveg is.
Miért lenne független a mobilitástol?
A gond ott van,hogy az ellennek is várhatóan lesz modern felderitő és tűzvezető rendszere.
És szerintem Ukrajnában látható is,hogy mi van olyankor.Ahol van jelen korszerű orosz felderitő/bemérő/tűzvezető rendszer,ott panaszkodnak is az ukránok,hogy qrvagyorsan jön az ellentűz.