[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 044
87 727
113
Szia,

Szerintem egy jo katonai struktura nem extrem szuk ertelemben vett szakbarbarokat kepez ki, hanem sok celra alkalmazhato tiszteket.

Es konkretan a te altalad leirt esetben pont elvarnam, hogy egesz jo (de nem tokeletes) teljesitmenyt nyujtson lovesz szazadparancsnokkent az, aki lovesz szakaszparancsnokkent szerzett par ev tapasztalatot, hiszen az csak 1 szinttel van feljebb (szazad-szakasz).

Amit a valosagban problemanak gondolok, az az, amikor kivalo kepessegu hallgato ott marad az egyetemen, aztan szep lassan fotiszt lesz belole 0 csapatgyakorlattal. Persze erre a megoldast mar nagyon regen kitalaltak: 5 evente kerulon uj beosztasba a torzs- (vagy oktato-) tiszt, ezaltal tovabbra is megmarad az univerzalis vezetoi kepessege (ertsd: pl. miutan 5 evig felugyelte a zaszloalj beszerzeseit, rabizzak 5 evre egy szazad parancsnoksagat, utana mehet vissza 5 evig felugyelni a dandar beszerzeseit; igy egyszerre egesz jo ara'nyban kihasznaljak azt, hogy o jobban felugyeli a beszerzeseket, mint egy atlag tiszt, es kozben azert teljes erteku katonatiszt is marad).

Es szerintem igenis a strukturanak igazodnia kell a letszamhoz. Pl. egy kis hadero ne akarjon pancelos-, vagy repulo tervezo reszleget fenntartani, a nagy hadero meg igen.
A katona szakma is mint kb minden más is specializációt igényel. Aki mindenhez is akar érteni az semmire sem lesz jó. A harc amióta az ember létezik nem lett egyszerűbb emiatt már nem is létezik pl olyan tüzér aki mindenhez ért. Már nem csak annyi különbség van az eszközök közt, hogy hány fontos az ágyú.

• Tetszik
Reactions: bel

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 426
6 718
113
Valaki megtudná nekem fejteni az alábbi teoretikus szituációt?
A NATO kérésére felállított teljesen feltöltött nehézdandárt a déli határunkra kell vezényelni, mert mondjuk a Jugoszlávia felbomlása utáni polgárháborút idéző össznépi hirig tör ki a Nyugat-Balkánon. A NATO balkáni határai nincsenek támadás alatt, de természetesen a szomszédos országok harckészültségben vannak.
Közben egy határincidens durván eszkalálódik az Észt határon, ami miatt aktivizálódna a NATO 5. cikkelye. A NATO és Oroszország el is kezdi a felvonulást a NATO - orosz határok mentén mert nem csillapodnak a kedélyek és a Szervezet behívja a NATO-nak ilyen esetre korábban felajánlott magyar nehézdandárt.
Eleget kellene e tenni ez esetben a NATO kérésének vagy visszautasíthatnánk arra hivatkozva, hogy épp lehet ránkég egy szomszédos helyi háború és minden épkézláb egységre szükségünk van? Azaz elsőbbséget élvez e a szuverenitásunk miatti aggodalom vagy a szövetségi kötelezettség erősebb kényszer?

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 861
16 472
113
Valaki megtudná nekem fejteni az alábbi teoretikus szituációt?
A NATO kérésére felállított teljesen feltöltött nehézdandárt a déli határunkra kell vezényelni, mert mondjuk a Jugoszlávia felbomlása utáni polgárháborút idéző össznépi hirig tör ki a Nyugat-Balkánon. A NATO balkáni határai nincsenek támadás alatt, de természetesen a szomszédos országok harckészültségben vannak.
Közben egy határincidens durván eszkalálódik az Észt határon, ami miatt aktivizálódna a NATO 5. cikkelye. A NATO és Oroszország el is kezdi a felvonulást a NATO - orosz határok mentén mert nem csillapodnak a kedélyek és a Szervezet behívja a NATO-nak ilyen esetre korábban felajánlott magyar nehézdandárt.
Eleget kellene e tenni ez esetben a NATO kérésének vagy visszautasíthatnánk arra hivatkozva, hogy épp lehet ránkég egy szomszédos helyi háború és minden épkézláb egységre szükségünk van? Azaz elsőbbséget élvez e a szuverenitásunk miatti aggodalom vagy a szövetségi kötelezettség erősebb kényszer?
Erre vannak az adott parancsnoksagok ami ala tartozunk mi is ami adott regiokert felel, szovak fel van osztva ha eszakon es delen van balhe akkor mindenki a maga regiojat intezi.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 091
5 132
113
A katona szakma is mint kb minden más is specializációt igényel. Aki mindenhez is akar érteni az semmire sem lesz jó. A harc amióta az ember létezik nem lett egyszerűbb emiatt már nem is létezik pl olyan tüzér aki mindenhez ért. Már nem csak annyi különbség van az eszközök közt, hogy hány fontos az ágyú.
Szia,

Egyreszt termeszetesen igazad van (azert termeszetes, mert te ebben elsz), masreszt viszont szerintem egyreszt en azert nem a teljes tiszti munka szelessegere gondoltam, vagyis hogy valaki felvaltva legyen lovesz es tuzer (vagy: helikopterpilota-parancsnok es kulonleges muveleti parancsnok :)), hanem egy szervezeten belul legyen tisztkent felvaltva "valodi" parancsnok (szazad, zaszloalj, dandar, ... parancsnok), es "mas" beosztasu. Masreszt a "mas" beosztasuak (zaszloalj torzstisztek, dandar torzstisztek, egyetemi oktatok, vezerkari tisztek, ...) beosztasa nem oncelu, hanem szerintem ezeknek konkret celja van: az, hogy a parancsnokokat tamogassak (pl. a zaszloaljtorzstiszt tamogassa a szakasz- es szazadparancsnokok munkajat). Marpedig akkor tudjak igazan jol tamogatni oket, ha tudjak, hogy mik az igenyeik, atlatjak a valodi szukgsegleteiket, amihez a legjobb ut az, ha gyakorlatot szereznek az o munkajukban.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 044
87 727
113
Szia,

Egyreszt termeszetesen igazad van (azert termeszetes, mert te ebben elsz), masreszt viszont szerintem egyreszt en azert nem a teljes tiszti munka szelessegere gondoltam, vagyis hogy valaki felvaltva legyen lovesz es tuzer (vagy: helikopterpilota-parancsnok es kulonleges muveleti parancsnok :)), hanem egy szervezeten belul legyen tisztkent felvaltva "valodi" parancsnok (szazad, zaszloalj, dandar, ... parancsnok), es "mas" beosztasu. Masreszt a "mas" beosztasuak (zaszloalj torzstisztek, dandar torzstisztek, egyetemi oktatok, vezerkari tisztek, ...) beosztasa nem oncelu, hanem szerintem ezeknek konkret celja van: az, hogy a parancsnokokat tamogassak (pl. a zaszloaljtorzstiszt tamogassa a szakasz- es szazadparancsnokok munkajat). Marpedig akkor tudjak igazan jol tamogatni oket, ha tudjak, hogy mik az igenyeik, atlatjak a valodi szukgsegleteiket, amihez a legjobb ut az, ha gyakorlatot szereznek az o munkajukban.
Én pedig úgy látom, hogy a csapat és törzstiszti életpálya el kell, hogy különüljön. Ez az oda vissza ugrálgatok benne, szerintem nem járható. Ha egy tiszt a csapatoknál van, qkkor legyen ott, ha magasabb törzsekben akkor pedig legyen ott. Teljesen értelmetlen néhány évente ugrálgatni, mert akkor egyikhez sem fog igazán érteni.

• Tetszik
Reactions: 32karakter and bel